Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah replied to the discussion on the Bharatiya Nyaya (Second) Sanhita, 2023, the Bharatiya Nagarik Suraksha (Second) Sanhita, 2023 and the Bharatiya Sakshya (Second) Bill, 2023 in the Lok Sabha today, the house passed the bills after discussion
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, for the first time, changes have been made in the three laws governing the nearly 150 years old criminal justice system, concerning Indianness, Indian Constitution and people of India
Purpose of punishment should be to give justice to the victim and establishing an example in the society
These three laws made with the Indian soul will bring a huge change in our criminal justice system
Modi government has a policy of zero tolerance against terrorism, these laws also have such provisions so that no terrorist can escape punishment
In old laws, instead of homicide and abuse of women, only priority was given to protection of treasury and the British Crown
In the new laws, crimes against women and children, matters affecting the human body, security of the country's borders, crimes related to the Army, Navy and Air Force, electoral crimes, tampering with coins, currency notes and government stamps etc. are kept first
Taking a historic decision, Shri Narendra Modi has completely removed the section of sedition and has replaced sedition with treason
After implementation of these laws brought by Modi Government, there will be a new justice system in the country
Be it Ram temple, Article 370, Triple Talaq or women reservation…we do what we say
The country’s security is paramount, anyone can say anything against the Government, but if anyone fiddles with India's flag, borders and resources then he will definitely go to jail
Now, chargesheet will have to be filed in 180 days and the Magistrate will have to take its congnizance within 14 days
We have made three new laws victim-centric while making police accountable
Home Minister says, the one who repents on his act, deserves sympathy
Director of Prosecution will be made at State and District level to make justice system better
With the use of technology, we have made efforts to make Indian justice system the most advanced in the whole world
Criminals will get punished and their properties will also be seized under provision of Trial in Absentia, provision of bail for under-trials having spent one-third of punishment in jail, has also been made
We have made efforts to give impetus to prosecution with help of forensic science in investigation, we have also made audio-video recording of statement mandatory of victim of rape
20 DEC 2023 8:43PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah replied to the discussion on the Bharatiya Nyaya (Second) Sanhita, 2023, the Bharatiya Nagarik Suraksha (Second) Sanhita, 2023 and the Bharatiya Sakshya (Second) Bill, 2023 in the Lok Sabha today. The bills passed by the house after the discussion.
Replying to the discussion, Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, for the first time, changes have been made in the three laws governing the nearly 150 years old criminal justice system, concerning Indianness, the Indian Constitution and the people of India. He said that the purpose of the Indian Penal Code made in 1860 was not to give justice but to give punishment. He said that now the Bharatiya Nyaya Sanhita, 2023 will replace Indian Penal Code (IPC), the Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita will replace Criminal Procedure Code (CrPC) and the Bharatiya Sakshya bill will replace the Indian Evidence Act, 1872 and these laws will be implemented across the country after getting the approval of this House. He said that these three laws made with the Indian soul will bring a huge change in our criminal justice system.
Union Home Minister said that 35 MPs have expressed their views on these bills. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi has urged to eradicate the mentality and symbols of slavery and pave the way for the creation of a great India with new confidence at the earliest. Shri Shah said that Prime Minister Modi ji had exhorted from the ramparts of the Red Fort that this country should soon get freedom from colonial laws and in accordance with that, the Home Ministry had started intensive discussions from 2019 to bring changes in these three old laws. Shri Shah said that these laws were made by a foreign ruler to run his rule and govern its slave subjects. Home Minister said that these new laws being brought in place of three old laws have been made on the basis of the three basic spirit of our Constitution – freedom of the individual, human rights and the principle of equal treatment to all. He said that justice has not been imagined in the present three laws and only punishment has been considered as justice. He said that the purpose of giving punishment is to give justice to the victim and to set an example in the society so that no one else commits such a mistake. Shri Shah said that these three new laws are being humanized for the first time after so many years of independence.
Shri Amit Shah said that this initiative of Prime Minister Modi has freed these three laws from the mentality and symbols of slavery. He said that the old laws were not made for the citizens of this country but for the security of British rule. Shri Shah added that in the old laws, instead of giving priority to homicide and misbehavior with women, priority was given to the protection of treasury, protection of railways and the safety of the British Crown. He said that in new laws crimes against women and children, matters affecting the human body, security of the country's borders, crimes related to the Army, Navy and Air Force, electoral crimes, tampering with coins, currency notes and government stamps etc. are kept first. Shri Shah said that for the first time under the leadership of Modi ji, laws are going to be made according to the spirit of our Constitution.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the Modi government has done the work of closing all its loopholes by explaining terrorism for the first time in these laws. He said that in these laws, the work has been done to convert sedition into treason and such determination has been laid in it that anyone who harms the country will never be spared. Shri Shah said that all the provisions have been made in these laws to equip our judicial system by imagining the possible technological innovations that may take place in the coming 100 years. He said that mob lynching is a heinous crime and there is a provision for death penalty for it in these laws. Shri Shah said that a good balance has been maintained between the rights of the police and the citizens. Provisions have been made in these laws to increase the rate of punishment and to prevent cybercrimes. He added that to reduce the burden on jails, community service is also being included as a punishment for the first time and it is being given legal status.
Shri Amit Shah said that a total of 3200 suggestions were received regarding these laws and he himself held 158 meetings to consider these three laws. He said that on August 11, 2023, these three new bills were sent to the Standing Committee of the Home Ministry for consideration. Shri Shah said that under the leadership of Modi ji, all three new laws have been brought on the basis of the basic principles of justice, equality and fairness. He said that forensic science has been given a lot of importance in these laws. In order to ensure speedy justice through these laws, there are prescribed time limits for the police, lawyers and judges.
Union Home Minister said that the BharatiyaNagarik Suraksha Sanhita, which will replace CrPC, which has a total of 484 sections, will now have 531 sections. 177 sections have been changed, 9 new sections have been added and 14 sections have been repealed. The Bharatiya Nyaya Sanhita, which will replace the IPC, will now have 358 sections instead of the earlier 511 sections. 21 new offences have been added in it, the term of imprisonment has been increased in 41 offences, the penalty has been increased in 82 offences, mandatory minimum punishment has been introduced in 25 crimes, there are provisions of community service as a punishment in 6 crimes and 19 sections have been repealed. Similarly, the BharatiyaSakshya Bill, which will replace the Evidence Act, will now have 170 sections instead of the earlier 167, 24 sections have been amended, 2 new sections have been added and 6 sections have been repealed.
Shri Amit Shah said thatHe said that this is the Narendra Modi government, it does whatever it says. We had said that we will remove Article 370 and 35A and we did that, we will adopt a policy of zero tolerance against terrorism and extremism and will give a free hand to the security forces, we did it. He said that these policies have led to a 63 percent reduction in violent incidents and 73 percent reduction in deaths in Jammu and Kashmir, Left Wing Extremism-affected areas and the Northeast. He said that AFSPA has been lifted from more than 70 percent of the North-East as the law and order situation has improved there. He said that we had said that we will build a Ram temple in Ayodhya. He added, we had said that Ram temple will be built in Ayodhya and Ram Lala will be seated there on January 22, 2024. We had said that we would give 33 percent reservation to women in Parliament and state assemblies, we honored the mother power of the country by giving them reservation with unanimous consent. We had said that triple talaq is injustice to Muslim mothers and sisters and we will abolish it, we fulfilled that promise as well. We had said that we will increase the speed of justice delivery and justice will not be based on punishment, Modi ji has done this as well today.
Union Home Minister said that justice is an umbrella term and it lays the foundation of a civilized society. He said that today an attempt has been made to fulfill the people's expectation of justice through these three new bills. He said that the legislature, judiciary and executive together will establish the Indian idea of justice system in this country. Shri Shah said that earlier there were laws with a centralized idea of giving punishment, now victim-centric justice is going to be introduced. The ease of Justice has been realized through simple, consistent, transparent and accountable procedures and fair, time bound, evidence-based speedy trials have been kept for enforcement which will reduce the burden on courts and jails. Shri Shah said that we have strengthened the prosecution on the basis of forensic science in the investigation and have made it mandatory to record the statement of rape victim through audio-video mode. He said that after the passing of these new laws, there will be a single justice system in the entire country from Kashmir to Kanyakumari and from Dwarka to Assam. He added that a provision has been made regarding the Director of Prosecution. He said that now an independent Directorate of Prosecution will be established in every district, at the state level, who will decide the appeal in the case in a transparent manner. In many cases, police accountability has been fixed and information about the arrested person will have to be mandatorily maintained in every police station.
Shri Amit Shah said that in the Bharatiya Nyaya Sanhita, priority has been given to crimes related to human and body, like - rape, gangrape, crime against children, murder, kidnapping and trafficking etc. He said that Narendra Modi ji has taken a historic decision and completely removed the section of sedition. He said that we have replaced sedition with treason. Home Minister said that no one can speak against this country and no one can harm its interests. Shri Shah said that if anyone plays with the flag, borders and resources of India, he will definitely have to go to jail because the Narendra Modi government's thrust is that the security of the country comes first. He said that we have talked about purpose and intent in the definition of treason and if the purpose is treason, then the accused should be given the harshest punishment. He said that some people are trying to give color to these new initiatives, but the Modi government is a government run according to the spirit of the Constitution and if anyone does anything against the country, he will definitely be punished. Union Home Minister said that in order to expel the British from the country, thousands of freedom fighters spent the golden years of their lives in jail on charges of sedition, today this initiative of the Narendra Modi government will definitely give satisfaction to their souls that in independent India this unjust provision has been abolished today.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that various provisions have been made in these laws for the safety of women and children. He said that a new chapter in this regard has been added in the Bharatiya Nyaya Sanhita. There is a provision for life imprisonment and death penalty for the crime of rape of a woman under 18 years of age. He said that in cases of gangrape, there is a provision of imprisonment of 20 years or imprisonment till death. Shri Shah said that for the first time after 75 years of independence, the Narendra Modi government has given a place to terrorism in the criminal justice system. He said that it is the terrorist violates human rights and he should be given the harshest punishment. He said that if any death occurs in incidents like use of dynamite, explosive material, poisonous gas, or nuclear, then those responsible for it will be considered involved in terrorist acts. He said that this definition leaves no scope for misuse of this law, but those who commit terrorist acts should get the harshest punishment and the approval of this section by this House will send a message of zero tolerance against terrorism. Home Minister added that organized crime has also been defined and explained in these laws for the first time. He said that in case of culpable homicide, there is a provision for lesser punishment if the accused goes to police to report the case and takes the victim to the hospital for medical treatment. He said that for the hit and run cases, we have made a punishment provision of 10 years of imprisonment.
Union Home Minister said that now the police will have to register an FIR within 3 days of the complaint and in cases involving a punishment of 3 to 7 years, the FIR will have to be registered after preliminary investigation. He said that now we have made a provision to send the medical examination report of the rape victim directly to the police station and court within 7 days without any delay. He said that now the time limit for filing the charge sheet has been fixed at 90 days and after this the investigation can be conducted only for another 90 days. Shri Shah said that the magistrate will have to take cognizance of the case within 14 days and then action will start. He said that the request for acquittal by the accused will also have to be made within 60 days. Shri Shah said that there are many cases in which the accused can be tried and sentenced even in his absence within 90 days. Now the judge will have to give his decision within 45 days of the end of the case. Along with this, there will be only 7 days between decision and punishment. Mercy petitions can be filed only within 30 days of the Supreme Court rejecting the appeal.
Shri Amit Shah said that a woman can lodge an FIR in the police station through e-FIR, cognizance of it will also be taken and arrangements have been made to provide reply to woman at her home within two days. He said that we have also used technology to stop the misuse of police powers. He added that we have given importance to the use of technology in all three stages of crime-scene, investigation and trial, which will not only ensure transparency and accountability in police probes, but will also improve the quality of evidence and help in protecting the rights of both the victim and the accused. Compulsory provisions for video recording of evidence, search and seizure have been made, which will greatly reduce the scope of framing someone. Shri Shah said that the Narendra Modi government has taken the decision to make the statement of the victim compulsory in a rape case.
Union Home Minister said that the conviction rate in our country is very low and to increase it, thrust will have to be given on scientific evidence. In this bill, with the aim of improving the quality of investigation, conducting investigation using scientific method and aiming at a conviction rate of 90%, we have made a provision that the visit of the FSL team will be compulsory in crimes punishable with more than 7 years. He said that when Shri Narendra Modi was the Chief Minister of Gujarat, he created Gujarat Forensic Science University, when he became the Prime Minister, he created the National Forensic Science University (NFSU) and under the National Forensic Science University, till now 7 campuses of NFSU and two training academies have been opened in 9 states. After 5 years, we will get 35,000 forensic experts every year who will meet our needs. He added that the Modi government is building 6 state-of-the-art Central Forensic Science Laboratories.
Shri Amit Shah said that now the victim can go to any police station and lodge a zero FIR and it will have to be compulsorily transferred to the concerned police station within 24 hours. Along with this, a police officer has been designated in every district and police station who will prepare a list of the arrested people and inform their relatives. Mr Shah said that the bail and bond were not made clear earlier, but now the bail and bond have been made clear. He said that a provision has also been made for confiscation of property of the proclaimed offenders. Earlier, one could be declared a fugitive only in 19 crimes, now a provision has been made to declare a fugitive in 120 crimes.
Union Home Minister said that under the trial in absentia, criminals will now be punished and their property will also be attached. A provision for bail has been made for under-trial prisoners who have served one-third of their imprisonment. He said that steps have been taken to rationalize remission of the sentence. If there is a death penalty then the maximum can be life imprisonment, it cannot be less than this. If it is life imprisonment, then 7 years punishment have to serve and if it is 7 years or more, then at least 3 years have to spend in jail. He said that a large number of property lying in the police stations will be sold by the Magistrate after getting the videography done and with the consent of the court, it will be sold within 30 days and the money will be deposited in the court. Shri Shah said that the Modi government has made many changes in the Indian Evidence Act. Electronic record has been included in the definition of document and now any type of electronic record will be considered as a document. He said that statements received electronically have been included in the definition of evidence. Home Minister added that when it is fully implemented in every police station of the country, then our judicial process will become the most modern judicial process in the world.
Shri Amit Shah said that till now the work of computerizing 97% police stations of the country has been completed through ICJS. He said that the courts are also being modernized and through ICJS, Forensic Science University, Police Station, Home Department, Public Prosecutor Office, Jail and Court are on the verge of going online under a single software. Along with this, smartphones, laptops, message websites and locational evidence have been included in the definition of evidence, and accused and victims have been allowed to appear before the court through electronic means.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that for a terrorist act, the crime would be registered at one place, but till date terrorism had not been defined in CrPCand people used to escape. He said that through this law we have closed all the ways for their escape. Home Minister said that only those who repent for their actions have the right to mercy. He added that India would be the only country to give place to forensic science in the law with such determination. Shri Shah said that by eliminating all the signs of slavery of the British era, now this is going to become the complete Indian law.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে লোকসভাত ভাৰতীয় ন্যায় (দ্বিতীয়) সংহিতা, ২০২৩ ভাৰতীয় নাগাৰিক সুৰক্ষা (দ্বিতীয়) সংহিতা ২০২৩ আৰু ভাৰতীয় সাক্ষ্য (দ্বিতীয়) বিধেয়ক ২০২৩ সন্দৰ্ভত আলোচনাৰ উত্তৰ দিয়ে আৰু আলোচনাৰ অন্তত বিধেয়কসমূহ গৃহীত কৰে সদনে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভাৰতীয়ত্ব, ভাৰতীয় সংবিধান আৰু ভাৰতৰ জনসাধাৰণক লৈ প্ৰায় ১৫০ বছৰ পুৰণি অপৰাধমূলক ন্যায় ব্যৱস্থা নিয়ন্ত্ৰণ কৰা তিনিখন আইনত পৰিৱৰ্তন কৰা হৈছে
শাস্তিৰ উদ্দেশ্য হ’ব লাগে ভুক্তভোগীক ন্যায় প্ৰদান কৰা আৰু সমাজত এক আদৰ্শ প্ৰতিষ্ঠা কৰা
ভাৰতীয় আত্মাৰে নিৰ্মিত এই তিনিখন আইনে আমাৰ অপৰাধমূলক ন্যায় ব্যৱস্থাত এক বৃহৎ পৰিৱৰ্তন আনিব
মোদী চৰকাৰৰ সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে শূন্য সহনশীলতাৰ নীতি আছে, এই আইনসমূহতো এনে ব্যৱস্থা আছে যাতে কোনো সন্ত্ৰাসবাদীয়ে শাস্তিৰ পৰা সাৰি যাব নোৱাৰে
পুৰণি আইনত নাৰীৰ হত্যা আৰু নিৰ্যাতনৰ পৰিৱৰ্তে কেৱল কোষাগাৰ আৰু ব্ৰিটিছ মুকুটৰ সুৰক্ষাকহে অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছিল
নতুন আইনত নাৰী আৰু শিশুৰ বিৰুদ্ধে হোৱা অপৰাধ, মানৱ শৰীৰক প্ৰভাৱিত কৰা বিষয়, দেশৰ সীমান্তৰ নিৰাপত্তা, সেনা, নৌসেনা আৰু বায়ুসেনাৰ সৈতে জড়িত অপৰাধ, নিৰ্বাচনী অপৰাধ, জাল নোট আৰু চৰকাৰী ডাক টিকট আদিক প্ৰাধান্য দিয়া হৈছে
20 DEC 2023 8:43PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে লোকসভাত ভাৰতীয় ন্যায় (দ্বিতীয়) সংহিতা, ২০২৩, ভাৰতীয় নাগাৰিক সুৰক্ষা (দ্বিতীয়) সংহিতা, ২০২৩ আৰু ভাৰতীয় সাক্ষ্য (দ্বিতীয়) বিধেয়ক, ২০২৩ সন্দৰ্ভত আলোচনাৰ উত্তৰ দিয়ে৷ আলোচনাৰ অন্তত সদনত বিধেয়ক কেইখন গৃহীত হয়।
আলোচনাৰ উত্তৰত শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত প্ৰথমবাৰৰ বাবে প্ৰায় ১৫০ বছৰ পুৰণি অপৰাধমূলক ন্যায় ব্যৱস্থা ভাৰতীয়ত্ব, ভাৰতীয় সংবিধান আৰু ভাৰতৰ জনসাধাৰণক নিয়ন্ত্ৰণ কৰা তিনিখন আইনত পৰিৱৰ্তন কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে ১৮৬০ চনত প্ৰস্তুত কৰা ভাৰতীয় দণ্ডবিধিৰ উদ্দেশ্য ন্যায় দিয়া নহয়, শাস্তি দিয়াহে। তেওঁ কয় যে এতিয়া ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতা, ২০২৩ ভাৰতীয় দণ্ডবিধিৰ (আইপিচি), ভাৰতীয় নাগাৰিক সুৰক্ষা সংহিতাই ফৌজদাৰী প্ৰক্ৰিয়া সংহিতাৰ (চিআৰপিচি) ঠাই ল’ব আৰু ভাৰতীয় সাক্ষ্য বিধেয়কখনে ভাৰতীয় সাক্ষ্য আইন, ১৮৭২ৰ ঠাই ল’ব৷ এই আইনসমূহ সদনৰ অনুমোদন লাভ কৰাৰ পিছত সমগ্ৰ দেশতে কাৰ্যকৰী কৰা হয়। তেওঁ কয় যে ভাৰতীয় আত্মাৰে নিৰ্মিত এই তিনিখন আইনে আমাৰ অপৰাধমূলক ন্যায় ব্যৱস্থাত এক বৃহৎ পৰিৱৰ্তন আনিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই বিধেয়কসমূহৰ সন্দৰ্ভত ৩৫গৰাকী সাংসদে নিজৰ মতামত প্ৰকাশ কৰিছে। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে দাসত্বৰ মানসিকতা আৰু প্ৰতীকসমূহ নিৰ্মূল কৰি অতি সোনকালে নতুন আত্মবিশ্বাসেৰে এখন মহান ভাৰতৰ সৃষ্টিৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী জীয়ে লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰা উপদেশ দিছিল যে এই দেশখনে অতি সোনকালে ঔপনিৱেশিক আইনৰ পৰা স্বাধীনতা লাভ কৰিব লাগে আৰু সেই অনুসৰি এই তিনিখন পুৰণি আইনৰ পৰিৱৰ্তন আনিবলৈ ২০১৯ চনৰ পৰা গৃহ মন্ত্ৰালয়ে ব্যাপক আলোচনা আৰম্ভ কৰিছে৷ শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই আইনসমূহ এজন বিদেশী শাসকে নিজৰ শাসন চলাবলৈ আৰু ইয়াৰ দাস প্ৰজাক শাসন কৰিবলৈ প্ৰস্তুত কৰিছিল। গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তিনিখন পুৰণি আইনৰ ঠাইত অনা এই নতুন আইনসমূহ আমাৰ সংবিধানৰ তিনিটা মৌলিক মনোভাৱ–ব্যক্তিৰ স্বাধীনতা, মানৱ অধিকাৰ আৰু সকলোৰে প্ৰতি সম ব্যৱহাৰৰ নীতিৰ ভিত্তিত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে বৰ্তমানৰ তিনিখন আইনত ন্যায়ৰ কল্পনা কৰা হোৱা নাই আৰু কেৱল শাস্তিকে ন্যায় হিচাপে গণ্য কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে শাস্তি দিয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে ভুক্তভোগীক ন্যায় প্ৰদান কৰা আৰু সমাজত আদৰ্শ দাঙি ধৰা যাতে আন কোনোৱে এনে ভুল নকৰে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে স্বাধীনতাৰ ইমান বছৰৰ পিছত এই তিনিখন নতুন আইন প্ৰথমবাৰৰ বাবে মানৱীয়কৰণ কৰা হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ এই পদক্ষেপে এই তিনিখন আইনক দাসত্বৰ মানসিকতা আৰু প্ৰতীকৰ পৰা মুক্ত কৰিছে। তেওঁ কয় যে পুৰণি আইন এই দেশৰ নাগৰিকৰ বাবে নহয় বৰঞ্চ ব্ৰিটিছ শাসনৰ নিৰাপত্তাৰ বাবেহে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে পুৰণি আইনত হত্যা আৰু মহিলাৰ সৈতে হোৱা অসৎ আচৰণক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াৰ পৰিৱৰ্তে কোষাগাৰ সুৰক্ষা, ৰে’লপথৰ সুৰক্ষা আৰু ব্ৰিটিছ সাম্ৰাজ্যৰ সুৰক্ষাক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছিল। তেওঁ কয় যে নতুন আইনত মহিলা আৰু শিশুৰ বিৰুদ্ধে অপৰাধ, মানৱ শৰীৰক প্ৰভাৱিত কৰা বিষয়, দেশৰ সীমান্তৰ নিৰাপত্তা, সেনা, নৌসেনা আৰু বায়ুসেনাৰ সৈতে জড়িত অপৰাধ, নিৰ্বাচনী অপৰাধ, মুদ্ৰা, জাল নোট আৰু চৰকাৰী ডাকটিকট আদিৰ লগত খেলা-ধূলা কৰা আদি প্ৰথমে ৰখা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে মোদী জীৰ নেতৃত্বত প্ৰথমবাৰৰ বাবে আমাৰ সংবিধানৰ মনোভাৱ অনুসৰি আইন প্ৰণয়ন কৰা হ’ব৷
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সহযোগিতা মন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই আইনসমূহত প্ৰথমবাৰৰ বাবে সন্ত্ৰাসবাদৰ ব্যাখ্যা দি মোদী চৰকাৰে নিজৰ সকলো সুৰুঙা বন্ধ কৰাৰ কাম কৰিছে। তেওঁ কয় যে এই আইনসমূহত দেশদ্ৰোহক দেশদ্ৰোহিতালৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ কাম কৰা হৈছে আৰু ইয়াত এনে দৃঢ়তা ৰখা হৈছে যে দেশৰ ক্ষতি কৰা কোনো লোকক কেতিয়াও ৰেহাই দিয়া নহ’ব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে অনাগত ১০০ বছৰত হ’ব পৰা সম্ভাৱ্য প্ৰযুক্তিগত উদ্ভাৱনৰ কল্পনা কৰি আমাৰ ন্যায়িক ব্যৱস্থাক সজ্জিত কৰিবলৈ এই আইনসমূহত সকলো ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে মব লিঞ্চিং এক জঘন্য অপৰাধ আৰু ইয়াৰ বাবে এই আইনসমূহত মৃত্যুদণ্ডৰ ব্যৱস্থা আছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আৰক্ষী আৰু নাগৰিকৰ অধিকাৰৰ মাজত ভাল ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰা হৈছে। এই আইনসমূহত শাস্তিৰ হাৰ বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে চাইবাৰ অপৰাধ ৰোধৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে জেলৰ বোজা কমোৱাৰ বাবে সামূহিক সেৱাও প্ৰথমবাৰৰ বাবে শাস্তি হিচাপে অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে আৰু ইয়াক আইনী মৰ্যাদা প্ৰদান কৰা হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এই আইনসমূহৰ সন্দৰ্ভত মুঠ ৩২০০ টা পৰামৰ্শ লাভ কৰা হৈছে আৰু তেওঁ নিজেই ১৫৮খন বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰি এই তিনিখন আইন বিবেচনা কৰিবলৈ সক্ষম হৈছিল। তেওঁ কয় যে ২০২৩ চনৰ ১১ আগষ্টত এই তিনিখন নতুন বিধেয়ক গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ স্থায়ী সমিতিলৈ বিবেচনাৰ বাবে প্ৰেৰণ কৰা হৈছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে মোদী জীৰ নেতৃত্বত তিনিওখন নতুন আইন ন্যায়, সমতা আৰু ন্যায়পৰায়ণতাৰ মৌলিক নীতিৰ ভিত্তিত অনা হৈছে। তেওঁ কয় যে এই আইনসমূহত ফৰেনছিক বিজ্ঞানক যথেষ্ট গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। এই আইনসমূহৰ জৰিয়তে ক্ষিপ্ৰ ন্যায় নিশ্চিত কৰিবলৈ আৰক্ষী, অধিবক্তা আৰু ন্যায়াধীশৰ বাবে নিৰ্দিষ্ট সময়সীমা নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মুঠ ৪৮৪টা ধাৰা থকা চি আৰ পি চিৰ ঠাইত ভাৰতীয় নাগৰিক সুৰক্ষা সংহিতাত এতিয়া ৫৩১টা ধাৰা থাকিব। ১৭৭টা ধাৰা সলনি কৰা হৈছে, ৯টা নতুন ধাৰা সংযোজন কৰা হৈছে আৰু ১৪টা ধাৰা বাতিল কৰা হৈছে। আই পি চিৰ ঠাইত হ’বলগীয়া ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতাত পূৰ্বৰ ৫১১টা ধাৰাতকৈ এতিয়া ৩৫৮টা ধাৰা থাকিব। ইয়াত ২১টা নতুন অপৰাধ সংযোজন কৰা হৈছে, ৪১টা অপৰাধত কাৰাদণ্ডৰ সময়সীমা বৃদ্ধি কৰা হৈছে, ৮২টা অপৰাধত শাস্তি বৃদ্ধি কৰা হৈছে, ২৫টা অপৰাধত বাধ্যতামূলক নূন্যতম শাস্তি প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে, ৬টা অপৰাধত শাস্তি হিচাপে সামূহিক সেৱাৰ ব্যৱস্থা আছে অপৰাধ আৰু ১৯টা ধাৰা বাতিল কৰা হৈছে। একেদৰে সাক্ষ্য আইনৰ ঠাই লোৱা ভাৰতীয় সাক্ষ্য বিধেয়কত পূৰ্বৰ ১৬৭টা ধাৰাৰ সলনি এতিয়া ১৭০টা ধাৰা থাকিব, ২৪টা ধাৰা সংশোধন কৰা হৈছে, ২টা নতুন ধাৰা সংযোজন কৰা হৈছে আৰু ৬টা ধাৰা বাতিল কৰা হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এইখন নৰেন্দ্ৰ মোদী চৰকাৰ, ই যি কোৱা হয়, সেয়া কৰাও হয়৷ আমি কৈছিলোঁ যে আমি ৩৭০ আৰু ৩৫এ অনুচ্ছেদ বাতিল কৰিম আৰু আমি সেইটো কৰিলোঁ, আমি সন্ত্ৰাসবাদ আৰু উগ্ৰবাদৰ বিৰুদ্ধে শূন্য সহনশীলতাৰ নীতি গ্ৰহণ কৰিম আৰু নিৰাপত্তা বাহিনীক মুক্ত পৰিৱেশ দিম, আমি কৰিলোঁ। তেওঁ কয় যে এই নীতিসমূহৰ ফলত জম্মু-কাশ্মীৰ, বাওঁপন্থী উগ্ৰবাদ প্ৰভাৱিত অঞ্চল আৰু উত্তৰ-পূবত হিংসাত্মক ঘটনা ৬৩ শতাংশ হ্ৰাস আৰু মৃত্যুৰ হাৰ ৭৩ শতাংশ হ্ৰাস পাইছে। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৭০ শতাংশতকৈ অধিক অঞ্চলৰ পৰা আফস্পা প্ৰত্যাহাৰ কৰা হৈছে বুলিও তেওঁ কয়, কাৰণ তাত আইন-শৃংখলাৰ পৰিস্থিতি উন্নত হৈছে। তেওঁ কয় যে আমি অযোধ্যাত ৰাম মন্দিৰ নিৰ্মাণ কৰিম বুলি কৈছিলোঁ। অযোধ্যাত ৰাম মন্দিৰ নিৰ্মাণ হৈছে আৰু তাত ৰাম লালাক ২০২৪ চনৰ ২২ জানুৱাৰীত বহুওৱা হ’ব।আমি কৈছিলো যে আমি সংসদ আৰু ৰাজ্যিক বিধানসভাত মহিলাক ৩৩ শতাংশ সংৰক্ষণ দিম, আমি মাতৃশক্তিক সন্মান জনাইছিলো দেশৰ সৰ্বসন্মতিক্ৰমে তেওঁলোকক সংৰক্ষণ প্ৰদান কৰি। আমি কৈছিলোঁ যে তিনি তালাক মুছলমান মাতৃ-ভগ্নীৰ প্ৰতি অন্যায় আৰু আমি ইয়াক বিলুপ্ত কৰিম, আমি সেই প্ৰতিশ্ৰুতিও পূৰণ কৰিলোঁ। আমি কৈছিলোঁ যে আমি ন্যায় প্ৰদানৰ গতি বৃদ্ধি কৰিম আৰু ন্যায় শাস্তিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি নহ’ব, মোদী জীয়ে আজিও এই কাম কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ন্যায় এটা বিস্তৃত শব্দ আৰু ই এখন সভ্য সমাজৰ ভেটি স্থাপন কৰে। তেওঁ কয় যে আজি এই তিনিখন নতুন বিধেয়কৰ জৰিয়তে জনসাধাৰণৰ ন্যায়ৰ আশা পূৰণৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে বিধায়িনী দল, ন্যায়পালিকাৰ আৰু কার্যনির্বাহকসকলে মিলি এই দেশত ন্যায় ব্যৱস্থাৰ ভাৰতীয় ধাৰণা প্রতিষ্ঠা কৰিব৷ শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আগতে শাস্তি দিয়াৰ কেন্দ্ৰীভূত ধাৰণা থকা আইন আছিল, এতিয়া ভুক্তভোগীকেন্দ্ৰিক ন্যায় প্ৰৱৰ্তন হ’বলৈ গৈ আছে। ন্যায়ৰ সহজতা সহজ, সামঞ্জস্যপূৰ্ণ, স্বচ্ছ আৰু জবাবদিহি পদ্ধতিৰ জৰিয়তে উপলব্ধি কৰা হৈছে আৰু বলবৎকৰণৰ বাবে ন্যায্য, সময়সীমাবদ্ধ, প্ৰমাণভিত্তিক দ্ৰুত বিচাৰ ৰখা হৈছে যিয়ে আদালত আৰু জেলৰ ওপৰত বোজা হ্ৰাস কৰিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আমি তদন্তত ফৰেনছিক বিজ্ঞানৰ ভিত্তিত বিচাৰ বিভাগক শক্তিশালী কৰিছো আৰু ধৰ্ষণৰ বলি হোৱা ব্যক্তিজনৰ বক্তব্য অডিঅ’-ভিডিঅ’ মোডৰ জৰিয়তে ৰেকৰ্ড কৰাটো বাধ্যতামূলক কৰিছো। এই নতুন আইন গৃহীত হোৱাৰ পাছত কাশ্মীৰৰ পৰা কন্যাকুমাৰীলৈকে আৰু দ্বাৰকাৰ পৰা অসমলৈকে সমগ্ৰ দেশতে একক ন্যায় ব্যৱস্থা হ’ব বুলিও তেওঁ কয়। তেওঁ লগতে কয় যে বিচাৰ সঞ্চালক সন্দৰ্ভত এটা ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে এতিয়া প্ৰতিখন জিলাতে, ৰাজ্যিক পৰ্যায়ত এটা স্বতন্ত্ৰ বিচাৰ সঞ্চালকালয় স্থাপন কৰা হ’ব, যিয়ে গোচৰটোৰ আবেদনৰ সিদ্ধান্ত স্বচ্ছভাৱে কৰিব। বহু ক্ষেত্ৰত আৰক্ষীৰ জবাবদিহিতা স্থিৰ কৰা হৈছে আৰু প্ৰতিখন থানাতে ধৃত ব্যক্তিজনৰ বিষয়ে তথ্য বাধ্যতামূলকভাৱে ৰখা হ’ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতাত মানৱ আৰু শৰীৰৰ সৈতে জড়িত অপৰাধ, যেনে-ধৰ্ষণ, দলবদ্ধ ধৰ্ষণ, শিশুৰ বিৰুদ্ধে অপৰাধ, হত্যা, অপহৰণ আৰু সৰবৰাহৰ আদিক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে।তেওঁ কয় যে নৰেন্দ্ৰ মোদী জীয়ে এটা ঐতিহাসিক গ্ৰহণ কৰিছে সিদ্ধান্ত লৈছিল আৰু দেশদ্ৰোহৰ ধাৰাটো সম্পূৰ্ণৰূপে আঁতৰাই পেলাইছিল। তেওঁ কয় যে আমি দেশদ্ৰোহৰ ঠাইত দেশদ্ৰোহিতাক লৈছো। গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কোনেও এই দেশৰ বিৰুদ্ধে কথা ক’ব নোৱাৰে আৰু কোনেও ইয়াৰ স্বাৰ্থৰ ক্ষতি কৰিব নোৱাৰে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে যদি কোনোবাই ভাৰতৰ পতাকা, সীমান্ত আৰু সম্পদৰ সৈতে খেলে তেন্তে তেওঁ নিশ্চয় জেললৈ যাব লাগিব কাৰণ নৰেন্দ্ৰ মোদী চৰকাৰৰ কাম হ’ল দেশৰ নিৰাপত্তা প্ৰথম। তেওঁ কয় যে আমি দেশদ্ৰোহৰ সংজ্ঞাত উদ্দেশ্য আৰু লক্ষ্যৰ কথা কৈছো আৰু যদি উদ্দেশ্য দেশদ্ৰোহ হয় তেন্তে অভিযুক্তক কঠোৰতম শাস্তি দিয়া উচিত। এই নতুন পদক্ষেপক একাংশ লোকে ৰহন সানিবলৈ চেষ্টা কৰিছে যদিও সংবিধানৰ মনোভাৱ অনুযায়ী মোদী চৰকাৰ পৰিচালিত চৰকাৰ আৰু কোনোবাই যদি দেশৰ বিৰুদ্ধে কিবা কৰে তেন্তে তেওঁক নিশ্চয় শাস্তি দিয়া হ’ব বুলিও মন্তব্য কৰে। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দেশৰ পৰা ব্ৰিটিছক বহিষ্কাৰ কৰাৰ স্বাৰ্থত হাজাৰ হাজাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামীয়ে দেশদ্ৰোহৰ অভিযোগত জীৱনৰ সোণালী বছৰ কাৰাগাৰত কটালে, আজি নৰেন্দ্ৰ মোদী চৰকাৰৰ এই পদক্ষেপে নিশ্চিতভাৱে তেওঁলোকৰ আত্মাক সন্তুষ্টি প্ৰদান কৰিব যে ই স্বাধীন ভাৰতৰ এই অন্যায় ব্যৱস্থা আজি বিলুপ্ত কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই আইনসমূহত মহিলা আৰু শিশুৰ সুৰক্ষাৰ বাবে বিভিন্ন ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতাত এই সন্দৰ্ভত এক নতুন অধ্যায় সংযোজন কৰা হৈছে বুলিও তেওঁ কয়। ১৮ বছৰৰ তলৰ মহিলাক ধৰ্ষণ কৰাৰ অপৰাধত যাৱজ্জীৱন কাৰাদণ্ড আৰু মৃত্যুদণ্ডৰ ব্যৱস্থা আছে। তেওঁ কয় যে দলবদ্ধ ধৰ্ষণৰ ক্ষেত্ৰত ২০ বছৰৰ কাৰাদণ্ড বা মৃত্যুৰ আগলৈকে কাৰাদণ্ডৰ ব্যৱস্থা আছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰৰ পাছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে নৰেন্দ্ৰ মোদী চৰকাৰে সন্ত্ৰাসবাদক অপৰাধমূলক ন্যায় ব্যৱস্থাত স্থান দিছে। তেওঁ কয় যে সন্ত্ৰাসবাদীয়েই মানৱ অধিকাৰ খৰ্ব কৰে আৰু তেওঁক কঠোৰতম শাস্তি দিয়া উচিত। তেওঁ কয় যে যদি ডাইনামাইট, বিস্ফোৰক সামগ্ৰী, বিষাক্ত গেছ, বা পাৰমাণৱিক ব্যৱহাৰৰ দৰে কাণ্ডত কোনো মৃত্যু হয়, তেন্তে ইয়াৰ বাবে দায়ীসকলক সন্ত্ৰাসবাদী কাৰ্য্যৰ সৈতে জড়িত বুলি গণ্য কৰা হ’ব। তেওঁ কয় যে এই সংজ্ঞাই এই আইনৰ অপব্যৱহাৰৰ কোনো পৰিসৰ নাৰাখে, কিন্তু সন্ত্ৰাসবাদী কাৰ্য সংঘটিত কৰাসকলে কঠোৰতম শাস্তি পাব লাগে আৰু এই ধাৰাত এই সদনৰ অনুমোদনে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে শূন্য সহনশীলতাৰ বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিব। গৃহমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে সংগঠিত অপৰাধৰো সংজ্ঞা আৰু ব্যাখ্যা এই আইনসমূহত প্ৰথমবাৰৰ বাবে কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে দোষী হত্যাৰ ক্ষেত্ৰত অভিযুক্তই যদি আৰক্ষীৰ ওচৰলৈ গৈ গোচৰৰ খবৰ দিয়ে আৰু ভুক্তভোগীক চিকিৎসাৰ বাবে চিকিৎসালয়লৈ লৈ যায় তেন্তে কম শাস্তি দিয়াৰ ব্যৱস্থা আছে। তেওঁ কয় যে হিট এণ্ড ৰাণ গোচৰৰ বাবে আমি ১০ বছৰৰ কাৰাদণ্ডৰ শাস্তিৰ ব্যৱস্থা কৰিছো।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এতিয়া অভিযোগৰ ৩ দিনৰ ভিতৰত আৰক্ষীয়ে এফআইআৰ ৰুজু কৰিব লাগিব আৰু ৩ৰ পৰা ৭ বছৰৰ শাস্তিৰ সৈতে জড়িত গোচৰত প্ৰাথমিক তদন্তৰ অন্তত এফআইআৰ ৰুজু কৰিব লাগিব। তেওঁ কয় যে এতিয়া আমি ধৰ্ষণ বলি হোৱা মহিলাগৰাকীৰ চিকিৎসা পৰীক্ষাৰ প্ৰতিবেদন কোনো পলম নকৰাকৈ ৭ দিনৰ ভিতৰত পোনপটীয়াকৈ থানা আৰু আদালতলৈ প্ৰেৰণ কৰাৰ ব্যৱস্থা কৰিছো। তেওঁ কয় যে এতিয়া চাৰ্জশ্বীট দাখিলৰ সময়সীমা ৯০ দিন নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰ পিছত আৰু ৯০ দিনৰ বাবেহে তদন্ত কৰিব পৰা যাব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ১৪ দিনৰ ভিতৰত দণ্ডাধীশে গোচৰৰ দায়িত্ব ল’ব লাগিব আৰু তাৰ পিছত ব্যৱস্থা আৰম্ভ হ’ব। অভিযুক্তৰ পৰা দোষমুক্ত হোৱাৰ অনুৰোধো ৬০ দিনৰ ভিতৰত কৰিব লাগিব বুলিও তেওঁ কয়। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এনে বহু গোচৰ আছে য’ত অভিযুক্তৰ অনুপস্থিতিতো ৯০ দিনৰ ভিতৰত বিচাৰ আৰু শাস্তি প্ৰদান কৰিব পৰা যায়। এতিয়া গোচৰ শেষ হোৱাৰ ৪৫ দিনৰ ভিতৰত ন্যায়াধীশে নিজৰ সিদ্ধান্ত দিব লাগিব। ইয়াৰ লগতে সিদ্ধান্ত আৰু শাস্তিৰ মাজত মাত্ৰ ৭ দিন থাকিব। উচ্চতম ন্যায়ালয়ে আবেদন নাকচ কৰাৰ ৩০ দিনৰ ভিতৰতহে দয়া আবেদন দাখিল কৰিব পাৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এগৰাকী মহিলাই ই-এফআইআৰৰ জৰিয়তে থানাত এফআইআৰ দাখিল কৰিব পাৰে, ইয়াৰ বিষয়ে জ্ঞাত হ’ব আৰু দুদিনৰ ভিতৰত মহিলাগৰাকীক তেওঁৰ ঘৰত উত্তৰ দিয়াৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে আৰক্ষীৰ ক্ষমতাৰ অপব্যৱহাৰ বন্ধ কৰিবলৈ আমিও প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰিছো। তেওঁ লগতে কয় যে আমি অপৰাধস্থলী, তদন্ত আৰু বিচাৰৰ তিনিওটা পৰ্যায়তে প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰক গুৰুত্ব দিছো, যিয়ে আৰক্ষীৰ তদন্তত স্বচ্ছতা আৰু জবাবদিহিতা নিশ্চিত কৰাই নহয়, প্ৰমাণৰ মানদণ্ড উন্নত কৰিব আৰু সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰতো সহায় কৰিব ভুক্তভোগী আৰু অভিযুক্ত উভয়ৰে অধিকাৰ। প্ৰমাণৰ ভিডিঅ’ ৰেকৰ্ডিং, অনুসন্ধান আৰু জব্দ কৰাৰ বাধ্যতামূলক ব্যৱস্থা কৰা হৈছে, যাৰ ফলত কাৰোবাক ফ্ৰেম কৰাৰ পৰিসৰ বহু পৰিমাণে হ্ৰাস পাব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে নৰেন্দ্ৰ মোদী চৰকাৰে ধৰ্ষণৰ গোচৰত ভুক্তভোগীৰ বক্তব্য বাধ্যতামূলক কৰাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমাৰ দেশত দোষী সাব্যস্ত হোৱাৰ হাৰ অতি কম আৰু ইয়াক বৃদ্ধি কৰিবলৈ বৈজ্ঞানিক প্ৰমাণৰ ওপৰত জোৰ দিব লাগিব। এই বিধেয়কখনত তদন্তৰ মান উন্নত কৰাৰ লক্ষ্যৰে বৈজ্ঞানিক পদ্ধতি ব্যৱহাৰ কৰি তদন্ত চলোৱা আৰু ৯০% দোষী সাব্যস্ত হোৱাৰ হাৰ লক্ষ্য কৰি আমি এটা ব্যৱস্থা কৰিছো যে এফ এছ এলৰ দলৰ ভ্ৰমণ বাধ্যতামূলক হ’ব অপৰাধত ৭ বছৰ। তেওঁ কয় যে যেতিয়া শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী আছিল, তেতিয়া তেওঁ গুজৰাট ফৰেনছিক বিজ্ঞান বিশ্ববিদ্যালয়ৰ সৃষ্টি কৰিছিল, যেতিয়া তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰী হৈছিল তেতিয়া ৰাষ্ট্ৰীয় ফৰেনছিক বিজ্ঞান বিশ্ববিদ্যালয় (এন এফ এছ ইউ) আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় ফৰেনছিক বিজ্ঞান বিশ্ববিদ্যালয়ৰ অধীনত, এতিয়ালৈকে এন এফ এছ ইউৰ ৭টা কেম্পাছৰ সৃষ্টি কৰিছিল আৰু ৯ খন ৰাজ্যত দুখন প্ৰশিক্ষণ একাডেমী মুকলি কৰা হৈছে। ৫ বছৰৰ পাছত প্ৰতি বছৰে ৩৫ হাজাৰ ফৰেনছিক বিশেষজ্ঞ পাম যিয়ে আমাৰ প্ৰয়োজন পূৰণ কৰিব। তেওঁ লগতে কয় যে মোদী চৰকাৰে ৬টা অত্যাধুনিক কেন্দ্ৰীয় ফৰেনছিক বিজ্ঞান পৰীক্ষাগাৰ নিৰ্মাণ কৰি আছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এতিয়া ভুক্তভোগীয়ে যিকোনো থানালৈ গৈ শূন্য এফআইআৰ দাখিল কৰিব পাৰিব আৰু ইয়াক ২৪ ঘণ্টাৰ ভিতৰত সংশ্লিষ্ট থানালৈ বাধ্যতামূলকভাৱে বদলি কৰিব লাগিব। ইয়াৰ সমান্তৰালকৈ প্ৰতিখন জিলা আৰু থানাত এজন আৰক্ষী বিষয়া নিযুক্ত কৰা হৈছে যিয়ে গ্ৰেপ্তাৰ হোৱা লোকসকলৰ তালিকা প্ৰস্তুত কৰি তেওঁলোকৰ আত্মীয়ক অৱগত কৰিব। মন্ত্ৰী শ্বাহে কয় যে আগতে জামিন আৰু বণ্ড স্পষ্ট কৰা হোৱা নাছিল যদিও এতিয়া জামিন আৰু বণ্ড স্পষ্ট কৰা হৈছে। ঘোষিত অপৰাধীৰ সম্পত্তি জব্দ কৰাৰ ব্যৱস্থাও কৰা হৈছে বুলিও তেওঁ কয়। পূৰ্বে ১৯টা অপৰাধতহে এজনক পলাতক ঘোষণা কৰিব পৰা গৈছিল, এতিয়া ১২০টা অপৰাধত পলাতক ঘোষণা কৰাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে অনুপস্থিতিত বিচাৰৰ অধীনত এতিয়া অপৰাধীক শাস্তি দিয়া হ’ব আৰু তেওঁলোকৰ সম্পত্তিও সংলগ্ন কৰা হ’ব। কাৰাদণ্ডৰ এক তৃতীয়াংশ কটাবলগীয়া হোৱা আণ্ডাৰ ট্ৰায়েল কয়দীৰ বাবে জামিনৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে শাস্তি ক্ষমা কৰাটো যুক্তিসংগত কৰাৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। যদি মৃত্যুদণ্ড আছে তেন্তে সৰ্বোচ্চ যাৱজ্জীৱন কাৰাদণ্ড হ’ব পাৰে, ইয়াতকৈ কম হ’ব নোৱাৰে। যদি আজীৱন কাৰাদণ্ড হয় তেন্তে ৭ বছৰৰ শাস্তি আৰু যদি ৭ বছৰ বা তাতকৈ অধিক হয় তেন্তে কমেও ৩ বছৰ জেলত কটাব লাগিব। তেওঁ কয় যে থানাত পৰি থকা বৃহৎ সংখ্যক সম্পত্তিৰ ভিডিঅ’গ্ৰাফী কৰি দণ্ডাধীশে বিক্ৰী কৰিব আৰু আদালতৰ সন্মতি সাপেক্ষে ৩০ দিনৰ ভিতৰত বিক্ৰী কৰি সেই ধন আদালতত জমা কৰা হ’ব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে মোদী চৰকাৰে ভাৰতীয় প্ৰমাণ আইনত বহু পৰিৱৰ্তন কৰিছে। নথিৰ সংজ্ঞাত ইলেক্ট্ৰনিক ৰেকৰ্ড অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে আৰু এতিয়া যিকোনো ধৰণৰ ইলেক্ট্ৰনিক ৰেকৰ্ডক নথি হিচাপে গণ্য কৰা হ’ব। তেওঁ কয় যে বৈদ্যুতিকভাৱে লাভ কৰা বক্তব্যসমূহ প্ৰমাণৰ সংজ্ঞাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। গৃহমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে যেতিয়া দেশৰ প্ৰতিখন থানাত ইয়াক সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্যকৰী কৰা হ’ব, তেতিয়া আমাৰ ন্যায়িক প্ৰক্ৰিয়া বিশ্বৰ আটাইতকৈ আধুনিক ন্যায়িক প্ৰক্ৰিয়াত পৰিণত হ’ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এতিয়ালৈকে দেশৰ ৯৭% থানা কম্পিউটাৰাইজ কৰাৰ কাম আইচিজেএছৰ জৰিয়তে সম্পূৰ্ণ হৈছে। তেওঁ কয় যে আদালতসমূহো আধুনিকীকৰণৰ কাম চলি আছে আৰু আইচিজেএছৰ জৰিয়তে ফৰেনছিক বিজ্ঞান বিশ্ববিদ্যালয়, আৰক্ষী থানা, গৃহ বিভাগ, পাব্লিক প্ৰচিকিউটৰ অফিচ, জেল আৰু ক’ৰ্টৰ জৰিয়তে একক চফটৱেৰৰ অধীনত অনলাইনলৈ যোৱাৰ উপক্ৰম হৈছে। ইয়াৰ লগতে স্মাৰ্টফোন, লেপটপ, মেছেজ ৱেবছাইট আৰু স্থানীয় প্ৰমাণ প্ৰমাণৰ সংজ্ঞাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে, আৰু অভিযুক্ত আৰু ভুক্তভোগীক ইলেক্ট্ৰনিক মাধ্যমেৰে আদালতত হাজিৰ হ’বলৈ দিয়া হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী আৰু সমবায় মন্ত্ৰীয়ে কয় যে সন্ত্ৰাসবাদী কাৰ্য্যৰ বাবে অপৰাধটো এটা ঠাইত পঞ্জীয়ন কৰা হ’ব, কিন্তু আজিলৈকে চি আৰ পিচিত সন্ত্ৰাসবাদৰ সংজ্ঞা দিয়া হোৱা নাছিল আৰু মানুহে পলায়ন কৰিছিল। তেওঁ কয় যে এই আইনৰ জৰিয়তে আমি তেওঁলোকৰ পলায়নৰ সকলো পথ বন্ধ কৰি দিছো। গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যিসকলে নিজৰ কৰ্মৰ বাবে অনুতপ্ত হয় তেওঁলোকৰহে দয়াৰ অধিকাৰ আছে। তেওঁ লগতে কয় যে এনে দৃঢ়তাৰে আইনত ফৰেনছিক বিজ্ঞানক স্থান দিয়া একমাত্ৰ দেশ হ’ব ভাৰত। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ব্ৰিটিছ যুগৰ দাসত্বৰ সকলো লক্ষণ নাইকিয়া কৰি এতিয়া এইখন সম্পূৰ্ণ ভাৰতীয় আইনত পৰিণত।