প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
স্মাৰ্ট ইণ্ডিয়া হেকাথন ২০২৩ৰ চূড়ান্ত প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক সম্বোধন প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
“হেকাথন মোৰ বাবেও এক শিক্ষণৰ সুযোগ আৰু মই ইয়াৰ বাবে আগ্ৰহেৰে বাট চাই আছো”
“একবিংশ শতিকাৰ ভাৰত ‘জয় জোৱান, জয় কিষাণ, জয় বিজ্ঞান আৰু জয় অনুসন্ধান’ মন্ত্ৰৰে আগবাঢ়িছে”
“আজি আমি সময়ৰ এটা টাৰ্নিং পইণ্টত উপনীত হৈছো, য’ত আমাৰ প্ৰতিটো প্ৰচেষ্টাই আগন্তুক হাজাৰ বছৰৰ ভাৰতৰ ভেটি শক্তিশালী কৰিব”
“বিশ্বই আত্মবিশ্বাসী যে ভাৰতত ই বৈশ্বিক প্ৰত্যাহ্বানৰ কম খৰচী, মানসম্পন্ন, বহনক্ষম আৰু মাপযোগ্য সমাধান বিচাৰি পাব”
“বহু কাৰক একত্ৰিত হোৱাৰ বাবে বৰ্তমান সময়ৰ স্বকীয়তা বুজিব”
“আমাৰ চন্দ্ৰযান অভিযানে বিশ্বৰ বহুগুণে আশা বৃদ্ধি কৰিছে”
“স্মাৰ্ট ইণ্ডিয়া হেকাথনৰ জৰিয়তে দেশৰ যুৱ শক্তিয়ে উন্নত ভাৰতৰ বাবে সমাধানৰ অমৃত মন্থন কৰিছে”
19 DEC 2023 10:50PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে স্মাৰ্ট ইণ্ডিয়া হেকাথন ২০২৩ৰ চূড়ান্ত প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ সৈতে মত বিনিময় কৰি আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে তেওঁলোকক সম্বোধন কৰে।
কয়লা মন্ত্ৰালয়ৰ পৰিবহণ আৰু লজিষ্টিক বিষয়ত কাম কৰা কৰ্ণাটকৰ মহীচুৰুৰ ৰাষ্ট্ৰীয় অভিযান্ত্ৰিক প্ৰতিষ্ঠানৰ শ্ৰী সোইকত দাস আৰু প্ৰতীক সাহাৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে। তেওঁলোকে ৰে’লৱেৰ মালবাহী সামগ্ৰীৰ বাবে আইঅটিভিত্তিক ব্যৱস্থা নিৰ্মাণ কৰি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁলোকক কয় যে হেকাথন তেওঁৰ বাবেও এক শিক্ষণৰ সুযোগ আৰু তেওঁ অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ সৈতে মত বিনিময় কৰিবলৈ সদায় আগ্ৰহী। অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ উজ্বল মুখখনলৈ চাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁলোকৰ উৎসাহ, ইচ্ছাশক্তি আৰু দেশ গঢ় দিয়াৰ আকাংক্ষা ভাৰতৰ যুৱ শক্তিৰ পৰিচয় হৈ পৰিছে। বাংলাদেশৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীকো অন্তৰ্ভুক্ত কৰা দলটোৱে প্ৰধানমন্ত্ৰীক জনাইছে যে তেওঁলোকে ৰে’লৱে কয়লা ৱেগনৰ কম আৰু অতিৰিক্ত বোজাৰ সমস্যা সমাধানৰ বাবে চেষ্টা কৰিছে যাৰ ফলত লোকচান বা জৰিমনা বিহা হয়। তাৰ বাবে তেওঁলোকে আইঅ’টি আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাভিত্তিক প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰিছে। দলটোত বাংলাদেশ আৰু ভাৰতৰ পৰা ৩ জনকৈ ৬জন সদস্য আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁলোকৰ এই প্ৰচেষ্টাই পৰিৱৰ্তনশীল পৰ্যায়ত চলি থকা ভাৰতীয় ৰে’লৱে লাভৱান হ’ব বুলি আস্থা প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ লজিষ্টিকক মুল ক্ষেত্ৰ বুলি অৱগত কৰি ভৱিষ্যতে বাংলাদেশৰ পৰা আৰু বহু ছাত্ৰ-ছাত্ৰী ভাৰতলৈ আহিব বুলি আশা প্ৰকাশ কৰি ‘ষ্টাডী ইন ইণ্ডিয়া‘ কাৰ্যসূচীয়ে এনে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক সহায় কৰিব বুলি উল্লেখ কৰে।
গুজৰাট প্ৰযুক্তিবিদ্যা বিশ্ববিদ্যালয়, আহমেদাবাদৰ পৰা শ্ৰীমতী তিৱাৰী হৰ্ষিতা এছ আৰু শ্ৰীযুত জেথৱা জে পিয়ে ইছৰোৰ মুনলেণ্ডাৰে লাভ কৰা মিডিয়াম ৰিজ’লিউচনৰ ছবিসমূহ ইমেজ প্ৰচেছিং আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা ব্যৱহাৰ কৰি ছুপাৰ ৰিজ’লিউচন ছবিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰি উন্নত কৰাৰ প্ৰকল্পত কাম কৰিছিল যাতে ইমেজ প্ৰচেছিং আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা ব্যৱহাৰ কৰি জোনটোৰ মানচিত্ৰ তৈয়াৰ কৰিব পাৰে৷ প্ৰকল্পটোৰ আউটপুটে ভৱিষ্যতৰ অভিযানৰ বাবে নিৰাপদ লেণ্ডিং স্পট আৰু নেভিগেচন পথ নিৰ্ধাৰণ কৰাত সহায় কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ বিভিন্ন মহাকাশ ষ্টাৰ্টআপৰ লগতে ইছৰোৰ দলটোৰ পৰা তত্বাৱধান আৰু পথ প্ৰদৰ্শনৰ পৰামৰ্শ আগবঢ়ায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চন্দ্ৰযান-৩ৰ সফলতাৰ পিছত ভাৰতৰ মহাকাশ কাৰ্যসূচী বিশ্বৰ বাবে আশাৰ কিৰণ হৈ পৰিছে আৰু ভাৰতৰ প্ৰতি বিদেশী ৰাষ্ট্ৰৰ দৃষ্টিভংগী সলনি কৰিছে। ভাৰতৰ মহাকাশ খণ্ডৰ দিশত অৰিহণা যোগাব বিচৰা যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে বৰ্তমানৰ যুগটো এক নিখুঁত সময়সীমা বুলি তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে কাৰণ তেওঁ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে মহাকাশ খণ্ড ব্যক্তিগত খণ্ডৰ বাবে মুকলি কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ ইছৰ’ই নতুন যুগৰ ষ্টাৰ্টআপৰ বাবে নিজৰ সুবিধা মুকলি কৰাৰ কথাও উল্লেখ কৰি আহমেদাবাদত অৱস্থিত ইন-স্পেচৰ মুখ্য কাৰ্যালয়লৈ যাবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে।
ওড়িশাৰ চম্বলপুৰৰ বীৰ সুৰেন্দ্ৰ ছাই প্ৰযুক্তিবিদ্যা বিশ্ববিদ্যালয়ৰ পৰা অংকিত কুমাৰ আৰু চৈয়দ ছিদ্দিকী হুছেইনে শিশুৰ মানসিক স্বাস্থ্যৰ প্ৰেক্ষাপটত মুক্ত উদ্ভাৱনৰ সন্দৰ্ভত কাম কৰি এনে এটা ৰেটিং প্ৰস্তুত কৰিছিল যিয়ে অভিভাৱক আৰু চিকিৎসা পেছাদাৰীসকলক আগতীয়াকৈ সতৰ্ক কৰাত সহায় কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ আহ্বানত দলটোৰ এগৰাকী মহিলা সদস্যই প্ৰধানমন্ত্ৰীক এই প্ৰকল্পৰ বিষয়ে অৱগত কৰে। এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰ তুলি লোৱাৰ বাবে দলটোক অভিনন্দন জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যুৱ প্ৰজন্মৰ মাজত মানসিক স্বাস্থ্যৰ সমস্যাৰ বিষয়ে বিশদভাৱে কয় আৰু শিক্ষা বিভাগে এনে বিষয়সমূহৰ ওপৰত কাম কৰাৰ লগতে আৱিষ্কৃত সমাধানটোক শিক্ষানুষ্ঠানসমূহত পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰি নিয়োগ কৰাৰ উপায় বিচাৰি উলিওৱাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত জোৰ দিয়ে৷ “ভাৰতক বিকশিত দেশত পৰিণত কৰাৰ বাবে যুৱক-যুৱতীসকলৰ মানসিক স্বাস্থ্য গুৰুত্বপূৰ্ণ”, তেওঁ কয়। তেওঁ মাই ইণ্ডিয়া পৰ্টেলৰ বিষয়েও তেওঁলোকক জনায়৷
অসম ৰয়েল গ্ল’বেল ইউনিভাৰ্চিটি, গুৱাহাটী, অসমৰ পৰা শ্ৰীমতী ৰেশমা মস্তুথা আৰে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা সঁজুলি ভাষিণী ব্যৱহাৰ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে। এনে এক অনুষ্ঠানত প্ৰথমবাৰৰ বাবে সঠিক সময়ৰ অনুবাদৰ বাবে ভাষিনী সঁজুলি ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সজোৰে কয় যে দক্ষিণ ভাৰতৰ পৰা শ্ৰীমতী ৰেশমা আৰু তেওঁৰ দলটো এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ প্ৰকৃত ৰাষ্ট্ৰদূত। তেওঁৰ দলটোৱে ৱেব এপ্লিকেচন ব্যৱহাৰ কৰি জলবিদ্যুৎ কেন্দ্ৰৰ উপাদানসমূহৰ ইনপুট ভিত্তিক কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা জেনেৰেটিভ ডিজাইন তৈয়াৰ কৰাত কাম কৰিছিল, যাৰ ফলত ভাৰতক শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত স্বনিৰ্ভৰশীল ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাত সহায় কৰিছিল আৰু জীৱাশ্ম ইন্ধনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস পাইছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শক্তি খণ্ডক কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ উপায় বিচাৰি উলিওৱাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে কাৰণ দুয়োটা বিকশিত ভাৰতৰ বাবে আৰু ভাৰতৰ ভৱিষ্যত গঢ় দিয়াৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ শক্তি উৎপাদনত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাভিত্তিক সমাধান ব্যৱহাৰ কৰি দক্ষতা অৰ্জনৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু শক্তি সঞ্চাৰণৰ লগতে ব্যৱহাৰ নিৰীক্ষণ কৰে। বিগত বছৰবোৰত প্ৰতিখন গাঁও আৰু পৰিয়াললৈ বিদ্যুৎ সঞ্চাৰণৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ সাফল্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কৃষি পথাৰত ক্ষুদ্ৰ পৰিসৰৰ সৌৰ উদ্যোগ আৰু চহৰৰ ছাদৰ ওপৰত সৌৰ উদ্যোগৰ ওপৰত চৰকাৰে গুৰুত্ব আৰোপ কৰাত জোৰ দিয়ে আৰু একেখিনিৰ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা সমাধান বিচাৰি উলিওৱাৰ পৰামৰ্শ আগবঢ়ায়। তেওঁ সকলোকে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল ভ্ৰমণ কৰিবলৈও অনুৰোধ জনায়।
উত্তৰ প্ৰদেশৰ গ্ৰেটাৰ নয়ডাৰ নয়ডা ইনষ্টিটিউট অৱ ইঞ্জিনিয়াৰিং এণ্ড টেকন’লজিৰ মিষ্টাৰ ঋষভ এছ বিশ্বমিত্ৰই কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা ব্যৱহাৰ কৰি ফিছিং ডমেইন ধৰা পেলোৱাৰ সমাধান প্ৰদানৰ বাবে এনটিআৰঅ’ৰ ব্লকচেইন আৰু চাইবাৰ ছিকিউৰিটিৰ কাম কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চাইবাৰ জালিয়াতিৰ নিৰন্তৰ বিকাশশীল প্ৰত্যাহ্বানৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি নতুন প্ৰযুক্তিৰ প্ৰেক্ষাপটত ব্যাপক সজাগতাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ জেনেৰেটিভ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ ভুৱা ভিডিঅ’ৰ কথা উল্লেখ কৰি যিকোনো ফটো বা ভিডিঅ’ বিশ্বাস কৰাৰ আগতে সজাগ হোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ বাবে এক বৈশ্বিক কাঠামো সৃষ্টিৰ বাবে ভাৰতৰ অভিযানৰ কথা উল্লেখ কৰে।
সভাত ভাষণ প্ৰসংগত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ সমস্যাৰ সমাধানৰ বাবে যুৱ প্ৰজন্মৰ নিষ্ঠাক লৈ সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ পূৰ্বৰ হেকাথনৰ সফলতাৰ কথা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে। পূৰ্বৰ হেকাথনৰ পৰা ওলোৱা ষ্টাৰ্টআপ আৰু সমাধানে চৰকাৰ আৰু সমাজ দুয়োটাকে সহায় কৰিছে।
একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতৰ মন্ত্ৰ অৰ্থাৎ জয় জোৱান, জয় কিষাণ, জয় বিজ্ঞান আৰু জয় অনুসন্ধানৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই যথাৰ্থ অৱস্থাৰ জড়তাক পৰিত্যাগ কৰিছে। ভাৰতৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হিচাপে উত্থানৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ ইউপিআইৰ সফলতা, মহামাৰীৰ সময়ত ভেকচিনৰ সফলতাৰ কথা কয়।
যুৱ উদ্ভাৱক আৰু ডমেইন বিশেষজ্ঞসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে আগন্তুক এহাজাৰ বছৰৰ দিশ নিৰ্ণয় কৰিব পৰা বৰ্তমানৰ সময়সীমাৰ গুৰুত্ব পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁলোকক সাম্প্ৰতিক সময়ৰ স্বকীয়তা বুজিবলৈ কয় কিয়নো বহু কাৰক একত্ৰিত হৈছে, যেনে ভাৰত বিশ্বৰ অন্যতম কম বয়সীয়া দেশ, ইয়াৰ প্ৰতিভাৰ প্ৰচুৰতা, সুস্থিৰ আৰু শক্তিশালী চৰকাৰ, উত্থানশীল অৰ্থনীতি আৰু বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি “প্ৰযুক্তি আজি আমাৰ জীৱনৰ এটা ডাঙৰ অংশ হৈ পৰিছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সজোৰে কয়। যুৱ উদ্ভাৱকৰ ভূমিকাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে প্ৰযুক্তিৰ এটা উন্নীত সংস্কৰণ ঠিক তেতিয়াই আহি পৰে যেতিয়া কোনোবাই অভ্যস্ত হ’বলৈ আৰম্ভ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনৰ কয় যে ভাৰতৰ অমৃত কালৰ অহা ২৫ বছৰ যুৱ উদ্ভাৱকসকলৰ বাবে এক সংজ্ঞায়িত সময় হ’ব। তেওঁ স্বাৱলম্বী ভাৰতৰ উমৈহতীয়া লক্ষ্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কোনো নতুন আমদানি নকৰা আৰু অন্য দেশৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল হোৱাৰ উদ্দেশ্য উল্লেখ কৰে। আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ দিশত কাম কৰা প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডৰ উদাহৰণ দি তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে ভাৰতে কিছুমান প্ৰতিৰক্ষা প্ৰযুক্তি আমদানি কৰিবলৈ বাধ্য হৈছে। তেওঁ অৰ্ধপৰিবাহী আৰু চিপ প্ৰযুক্তিৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কোৱাণ্টাম প্ৰযুক্তি আৰু হাইড্ৰজেন শক্তি খণ্ডত ভাৰতৰ উচ্চ আকাংক্ষাৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয় যে চৰকাৰে একবিংশ শতিকাৰ আধুনিক পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰি এনে সকলো খণ্ডকে বিশেষ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছে যদিও ইয়াৰ সফলতা নিৰ্ভৰ কৰে যুৱক-যুৱতীসকলৰ সফলতাৰ ওপৰত।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে যুৱ উদ্ভাৱকসকলক কয় “বিশ্বই আত্মবিশ্বাসী যে ভাৰতত ই বিশ্বজনীন প্ৰত্যাহ্বানৰ কম খৰচী, মানসম্পন্ন, বহনক্ষম আৰু মাপযোগ্য সমাধান বিচাৰি পাব। আমাৰ চন্দ্ৰযান অভিযানে বিশ্ব বহুবিধৰ আশা বৃদ্ধি কৰিছে” আৰু সেই অনুসৰি তেওঁলোকক উদ্ভাৱন কৰিবলৈ কয়। হেকাথনৰ লক্ষ্য ব্যাখ্যা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে “স্মাৰ্ট ইণ্ডিয়া হেকাথনৰ লক্ষ্য হৈছে দেশৰ সমস্যা সমাধান আৰু সমাধানৰ জৰিয়তে কৰ্মসংস্থাপন সৃষ্টি কৰা। স্মাৰ্ট ইণ্ডিয়া হেকাথনৰ জৰিয়তে দেশৰ যুৱ শক্তিয়ে উন্নত ভাৰতৰ বাবে সমাধানৰ অমৃত উলিয়াইছে।” দেশৰ যুৱ শক্তিৰ ওপৰত আস্থা প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁলোকক যিকোনো সমস্যাৰ সমাধান বিচাৰি উলিওৱাৰ সমান্তৰালকৈ বিকশিত ভাৰতৰ সংকল্প মনত ৰাখিবলৈ কয়। “আপুনি যিয়েই নকৰক কিয়, সেয়াই শ্ৰেষ্ঠ হওক। এনে কাম কৰিব লাগিব যে বিশ্ববাসীয়ে আপোনালোকক অনুসৰণ কৰে” এইদৰে কয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে৷
অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় শিক্ষামন্ত্ৰী শ্ৰী ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধানে ভাৰ্চুৱেলী উপস্থিত থাকে৷

Prime Minister's Office
PM addresses participants of Grand Finale of Smart India Hackathon 2023
“Hackathon is a learning opportunity for me too and I eagerly look forward to it”
“India of 21st century is moving forward with the mantra of ‘Jai Jawan, Jai Kisan, Jai Vigyan and Jai Anusandhan’”
“Today we are at a turning point in time, where every effort of ours will strengthen the foundation of the India of the next thousand years”
“The world is confident that in India it will find low-cost, quality, sustainable and scalable solutions to global challenges”
“Understand the uniqueness of the current time as many factors have come together”
“Our Chandrayaan mission has increased the expectations of the world manifold”
“Through Smart India Hackathon, the youth power of the country is extracting the Amrit of solutions for developed India”
19 DEC 2023 10:50PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with the participants of the Grand Finale of Smart India Hackathon 2023 and addressed them today via video conferencing.
The Prime Minister interacted with Mr Soikat Das and Mr Protik Saha from National Institute of Engineering, Mysuru, Karnataka who worked on the theme of Transportation and Logistics by the Ministry of Coal. They are building an IoT-based system for railway cargo. The Prime Minister told them that the Hackathon is a learning opportunity for him too and he is always eager to interact with the participants. Looking at the beaming faces of the participants, the Prime Minister said that their enthusiasm, willpower and desire for nation-building has become the identity of India’s youth power. The team which included students from Bangladesh too informed the Prime Minister that they are trying to address the problem of under and overloading of railway coal wagons which leads to losses or fines. They are using IoT and AI-based technologies for that. The team comprises 6 members 3 each from Bangladesh and India. The Prime Minister expressed the confidence that their effort will benefit Indian railways, which is undergoing a transformative phase. He informed that logistics is the focus area and hoped that many more students from Bangladesh come to India in future and mentioned that the ‘Study in India ‘ programme will help such students.
Ms Tiwari Harshita S and Mr Jethwa Jay P from Gujarat Technological University, Ahmedabad
worked on the project of improving the medium-resolution images received by the ISRO’s Moonlander by converting them to super-resolution images using image processing and AI to create a hazard map of the moon. The output of the project will help determine a safe landing spot and navigation path for future missions. The Prime Minister suggested getting supervision and guidance from the team at ISRO along with various space startups in the country. The Prime Minister said that India’s space program has become a ray of hope for the world after Chandrayan 3’s success and has changed the outlook of foreign nations towards India. He underlined that the present era is a perfect time period for the youth who wish to contribute towards India’s space sector as he mentioned the space sector being opened up to the private sector for the youth to flourish. He also mentioned ISRO opening up its facilities for new-age startups and suggested they visit IN-SPACe headquarters located in Ahmedabad.
Ankit Kumar and Syed Siddiqui Hussain from Veer Surendra Sai University of Technology, Sambalpur, Odisha worked on Open Innovation in the context of mental health of children and created a rating that will help parents and medical professionals by forewarning them. On the urging of the Prime Minister, a woman member of the team also briefed the Prime Minister about the project. Congratulating the team for picking up an important area, the Prime Minister elaborated on the problem of mental health among the young population and emphasized the importance of the Education Department working on such issues and exploring ways to scale up and deploy the discovered solution in educational institutions. “Mental health of the youth is important for making India Viksit”, he said. He also told them about the MY-India portal.
Ms Reshma Masthutha R from Assam Royal Global University, Guwahati, Assam interacted with the Prime Minister using the AI tool Bhashini. Bhashini tool for real-time translation was used for the first time at such an event. The Prime Minister emphasized that Ms Reshma and her team who hail from the South of India are true ambassadors of Ek Bharat Shreshtha Bharat. Her team worked on creating input-based AI generative designs of components of hydropower plants using a web application, thereby helping India become a self-reliant nation in energy and reducing dependency on fossil fuels. The Prime Minister stressed finding ways to connect the power sector with artificial intelligence as both are extremely important for Viksit Bharat and critical to shaping India’s future. He also stressed the need to achieve efficiency using AI-based solutions in power production, and power transmission along with monitoring consumption. Highlighting the government’s achievement of transmitting electricity to every village and family in the past years, PM Modi emphasized the government’s focus on small-scale solar plants in agricultural fields and rooftop solar plants in towns and suggested finding AI solutions to the same. He also requested them to visit the Northeast.
Mr Rishabh S Vishwamithra from Noida Institute of Engineering and Technology, Greater Noida, Uttar Pradesh worked on Blockchain and Cyber Security by NTRO to provide solutions for detecting phishing domains using artificial intelligence. The Prime Minister, talking about the ever-evolving challenges of cyber fraud, emphasized the need for high alertness in the context of new technologies. He mentioned deep fake videos by generative AI and stressed the need to be vigilant before believing any photo or video. He mentioned India’s campaign to create a global framework for AI.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed happiness about the dedication of the young generation to provide solutions for the problems of the country. He reiterated the success of previous hackathons. Startups and solutions that came out of the previous hackathons are helping both the government and society.
Recalling the mantra of 21st century India i.e. Jai Jawan, Jai Kisan, Jai Vigyan and Jai Anusandhan, PM Modi said that every Indian is forsaking the inertia of status quo. Mentioning India’s rise as the third largest economy the Prime Minister talked about India's UPI success, vaccine success during the pandemic.
Addressing the young innovators and domain experts, PM Modi reiterated the importance of the current time period that will decide the direction of the next one thousand years. The Prime Minister asked them to understand the uniqueness of the current time as many factors have come together, such as India being one of the youngest countries in the world, its talent pool, stable and strong government, booming economy and unprecedented emphasis on science and technology.
“Technology has become a big part of our lives today”, the Prime Minister stressed. Emphasizing the role of young innovators, he pointed out that an upgraded version of technology comes up just when one starts getting used to it.
The Prime Minister reiterated that the next 25 years of India’s Amrit Kaal will be a defining period for the young innovators. He underlined the common goal of a self-reliant India and stated the objective of not importing any new and being dependent on other nations. Giving the example of defence sector which is working towards self-reliance, he pointed out that India is forced to import some defence technologies. He also stressed the need for self-reliance in semiconductor and chip technology. PM Modi also highlighted India’s high aspirations in the quantum technology and hydrogen energy sectors. He said that the government is giving special emphasis to all such sectors by creating a modern ecosystem of the 21st century, but its success depends on the success of the youth.
PM Modi told the young innovators that “the world is confident that in India it will find low-cost, quality, sustainable and scalable solutions to global challenges. Our Chandrayaan mission has increased the expectations of the world manifold” and asked them to innovate accordingly. Explaining the goal of Hackathong the Prime Minister stated “The aim of Smart India Hackathon is to solve the country's problems and create employment through solutions. Through Smart India Hackathon, the youth power of the country is extracting the Amrit of solutions for developed India.” Expressing trust in the youth power of the nation, the Prime Minister asked them to keep the resolution of Viksit Bharat in mind while finding a solution to any problem. “Whatever you do, may it be the best. You have to do such work that the world follows you” PM Modi concluded.
Union Minister for Education, Shri Dharmendra Pradhan made his presence virtually.
Background
In line with the Prime Minister’s vision of youth-led development, Smart India Hackathon (SIH) is a nationwide initiative to provide students a platform to solve the pressing problems of Ministries and Departments of the Government, industries and other organizations. Launched in 2017, Smart India Hackathon has gained massive popularity among young innovators. In the last five editions, innovative solutions have emerged in different domains and stand out as established startups.
This year, the Grand Finale of SIH is being held from 19th to 23rd December. In SIH 2023, more than 50,000 ideas were received from 44,000 teams, which is almost a sevenfold increase compared to the first edition of SIH. Over 12,000 participants and more than 2500 mentors will participate in the grand finale scheduled at 48 nodal centers across the country. A total of 1282 teams have been shortlisted this year for the grand finale to provide solutions on various themes including Space Technology, Smart Education, Disaster Management, Robotics and Drones, Heritage and Culture etc.
The participating teams will tackle and provide solutions for 231 problem statements (176 software and 55 hardware) posted by 51 departments of 25 Union Ministers and State governments. The total prize for Smart India Hackathon 2023 is more than Rs 2 crore, where each winning team will be awarded a cash prize of Rs 1 lakh per problem statement.