ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସ୍ମାର୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ହକାଥନ ୨୦୨୩ ସମାରୋହ
ସ୍ମାର୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ହକାଥନ-୨୦୨୩ ସମାରୋହରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
“ହକାଥନ ମୋ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଶିଖିବାର ସୁଯୋଗ ଓ ମୁଁ ଉତ୍ସୁକତାର ସହ ଏହାକୁ ଅନାଇ ରହିଥାଏ”
“ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ ଜୟ ଯବାନ, ଜୟ କିଶାନ, ଜୟ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଜୟ ଅନୁସନ୍ଧାନର ମନ୍ତ୍ରକୁ ଧରି ଆଗେଇ ଚାଲିଛି”
“ପୃଥିବୀ ଦୃଢ଼ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଭାରତରେ ଯେକୌଣସି ବୈଶ୍ୱିକ ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ ଅଳ୍ପ ଖର୍ଚ୍ଚ, ଗୁଣାତ୍ମକତା, ସ୍ଥାୟୀ ଓ ନିରନ୍ତର ଏବଂ ଅତିକ୍ରମଣୀୟ ଢଙ୍ଗରେ ହୋଇପାରିବ”
“ଅନେକ ବିଷୟ ଏକାଠି ଆସିଯାଇଥିବାରୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟର ଅନନ୍ୟତାକୁ ବୁଝିବା ଆବଶ୍ୟକ”
“ଆମର ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ଅଭିଯାନ ସଫଳତା ବିଶ୍ୱର ଆଶାକୁ ବହୁଗୁଣିତ କରିଛି”
“ସ୍ମାର୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ହକାଥନ ଜରିଆରେ ଦେଶର ଯୁବାଶକ୍ତି ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ସମାଧାନର ଅମୃତ ଆହରଣ କରୁଛନ୍ତି”
19 DEC 2023 10:50PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସ୍ମାର୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ହକାଥନ-୨୦୨୩ର ଭବ୍ୟ ସମାରୋହରେ ଯୋଗଦେଇ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ସହିତ ଆଭାସୀ ମାଧ୍ୟମରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରି ସେମାନଙ୍କୁ (୧୯-୧୨-୨୦୨୩) ଦିନ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ମହୀଶୂରୁସ୍ଥିତ ଜାତୀୟ ଯାନ୍ତ୍ରିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ଶ୍ରୀ ସୈକେତ ଦାସ ଓ ପ୍ରତୀକ ଶାହାଙ୍କ ସହ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ କରିଥିଲେ । ସେମାନେ ପରିବହନ ରଣନୀତିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଷୟ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ସେମାନେ କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ରେଳବାଇ ପ୍ରଗତି ଉପରେ ଏକ ଆଇଓଟି ପଦ୍ଧତି ତିଆରି କରୁଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ ହକାଥନ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଶିଖିବାର ସୁଯୋଗ ଓ ସେ ଏହାକୁ ଉତ୍ସୁକତାର ସହ ଅନାଇ ବସିବା ସହ ଏହାର ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ମାନଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟଗ୍ର । ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ମାନଙ୍କ ମୁହଁର ସକାରାତ୍ମକତା ଓ ଦୁର୍ବଳତା ଦେଖି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ସାହ, ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଓ ଦେଶ ଗଠନ ପାଇଁ ଆଶା ଆକାଂକ୍ଷା ଭାରତୀୟ ଯୁବାଶକ୍ତିର ପରିଚୟ ପାଲଟିଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ । ଦଳରେ ବଂଲାଦେଶର ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି । ସେମାନେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ରେଳବାଇ ୱାଗନରେ କୋଇଲାର ସ୍ୱଳ୍ପ ଓ ଅଧିକ ବୋଝେଇ ସମସ୍ୟାର ଅନୁଧ୍ୟାନ କରୁଛନ୍ତି । ଯେଉଁଥିପାଇଁ କ୍ଷତି ସହ ଜରିମାନା ମଧ୍ୟ ପଡୁଛି । ସେମାନେ ସେଥିପାଇଁ ଆଇଓଟି ଓ କୃତ୍ରିମ ମେଧାଯୁକ୍ତ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନର ଉପଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ଦଳରେ ବାଂଲାଦେଶ ଓ ଭାରତରୁ ତିନିଜଣ ଲେଖାଏଁ ସଦସ୍ୟ ରହିଛନ୍ତି । ଅବସ୍ଥାନ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଦେଇ ଗତି କରୁଥିବା ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ସେମାନଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁ ଉପକୃତ ହେବେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ରଣନୀତି ହିଁ ମୁଖ୍ୟ ଓ ଅନେକ ବାଂଲାଦେଶୀ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଭାରତ ଆସି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ସାମିଲ ହେଲେ ଏଭଳି ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ଆଣିଦେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ସୁଶ୍ରୀ ହର୍ଷିତା ତିୱାରୀ ଏସ ଓ ଜେଠୱା ଜୟ ପି ଗୁଜରାଟ ବୈଷୟିକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଅହମ୍ମଦାବାଦ ପକ୍ଷରୁ ଇସ୍ରୋର ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ଉପରେ ଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଇସ୍ରୋ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ମଧ୍ୟମ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଚିତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଅତିବୃହତ ଛବିରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରିବା ନେଇ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା ବଳରେ ଏହାର ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ମାନଚିତ୍ର ତିଆରି କରିବେ । ଫଳରେ ଭବିଷ୍ୟତର ଅଭିଯାନ କାଳରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଯୋଗୁ ଚନ୍ଦ୍ରରେ ନିରାପଦ ଅବତରଣ ଓ ଯାତ୍ରାଗତ ସୁବିଧା ହୋଇପାରିବ । ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ-୩ର ସଫଳତା ପରେ ବିଦେଶୀ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକର ଭାରତ ପ୍ରତି ମନୋଭାବରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବା ସହ ଆଶାର ଆଲୋକ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ହେଉଛି ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତୀୟ ଯୁବାଗୋଷ୍ଠୀର ଅବଦାନ ପାଇଁ ପ୍ରକୃଷ୍ଟ ସମୟ । କାରଣ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ଆମ ଦେଶରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ ଖୋଲାଯାଇଛି । ଇସ୍ରୋ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ପାଇଁ ସୁବିଧାମାନ ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ସ୍ଥିତ ଆଇଏନ-ସ୍ପେସ୍ ମୁଖ୍ୟାଳୟ ସହିତ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ ।
ଓଡ଼ିଶାର ସମ୍ବଲପୁରସ୍ଥିତ ବୀର ସୁରେନ୍ଦ୍ରସାଏ ବୈଷୟିକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଅଙ୍କିତ କୁମାର ଓ ସୟଦ୍ ସିଦ୍ଦିକୀ ହୁସେନ ଶିଶୁମାନଙ୍କ ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ମୁକ୍ତ ନୋବନ୍ମେଷ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ସେମାନେ ବାହାର କରୁଥିବା ରେଟିଂ ଦ୍ୱାରା ପିତାମାତା ଓ ମେଡିକାଲ ବୃତ୍ତିଧାରୀମାନେ ଆଗରୁ ସତର୍କ କରାଇପାରିବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଜିଜ୍ଞାସା ଯୋଗୁ ଦଳର ଜଣେ ମହିଳା ସଦସ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପର୍କରେ ଜଣାଇଥିଲେ । ଏଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବାରୁ ଦଳକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯୁବା ଜନସଂଖ୍ୟା ଉପରେ ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟାର କଥା କହିବା ସହ ଏ ଦିଗରେ ଶିକ୍ଷା ବିଭାଗର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାର ଅବତାରଣା କରିଥିଲେ । ସେ ସେମାନଙ୍କୁ ମାଇଁ ଇଣ୍ଡିଆ ପୋର୍ଟାଲ ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ । ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରକଳ୍ପର ନିର୍ଯାସକୁ ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ପ୍ରୟୋଗ କରି ସମସ୍ୟା ସମାଧାନର ପନ୍ଥା ବାହାର କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । “ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ” ବୋଲି କହିବା ସହ ସେମାନଙ୍କୁ ମାଇଁ ଇଣ୍ଡିଆ ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ।
ଆସାମ ଗୌହାଟୀର ରୟାଲ ଗ୍ଲୋବାଲ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ସୁଶ୍ରୀ ରେଶମା ମାସ୍ତୁଥା କୃତ୍ରିମ ମେଧା ମାଧ୍ୟମ ଭାଷିନୀ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ବାର୍ତ୍ତା ବିନିମୟ କରିଥିଲେ । ଭାଷିନୀ ଆପ୍ ମାଧ୍ୟମ ପ୍ରକୃତ ଅନୁବାଦ ଯାହା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କାଳରେ ହିଁ ହୋଇଥାଏ । ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତ ସୁଶ୍ରୀ ରେଶମା ଓ ତାଙ୍କ ଦଳ ପ୍ରକୃତପକ୍ଷେ ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ପ୍ରତିନିଧି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ତାଙ୍କ ଦଳ କୃତ୍ରିମ ମେଧା ପରିପାଟୀ ଜଳଶକ୍ତି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ୱେବ ପ୍ରୟୋଗ ଦ୍ୱାରା କରିଛନ୍ତି । ଫଳତଃ ଦେଶ ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ନ ହୋଇ ଦେଶକୁ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିପାରିବ । କୃତ୍ରିମ ମେଧାକୁ ଶକ୍ତିକ୍ଷେତ୍ର ସହ ସଂଯୋଗ କରିବା ଉଭୟ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିମନ୍ତେ ଖୁବ୍ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ଖୁବ୍ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ଓ ସରବରାହ କ୍ଷେତ୍ରରେ କୃତ୍ରିମ ମେଧାର ପ୍ରୟୋଗ ଓ ଶକ୍ତି ଖର୍ଚ୍ଚର ନିରୀକ୍ଷଣ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଗତ ଦିନରେ ଦେଶର ସବୁ ଗ୍ରାମକୁ ବିଜୁଳି ଯୋଗାଣ ନେଇ ସରକାରଙ୍କ ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସରକାର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଛୋଟକାଟିଆ ସୌର ଶକ୍ତି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଓ ଛାତ ଉପରେ ସହରରେ ସୌରଶକ୍ତି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ ଦିଗରେ କୃତ୍ରିମ ମେଧାର ଉପଯୋଗ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରସ୍ତାବ ସେବା ସହ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ବୁଲିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ।
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ନୋଏଡ଼ାସ୍ଥିତ ଯାନ୍ତ୍ରିକ ଓ ବୈଷୟିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ଶ୍ରୀ ଋଷଭ ଏସ. ବିଶ୍ୱାମିତ୍ର ଏନଟିଆରଓ ପକ୍ଷରୁ ବ୍ଲକଚେନ ଓ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଆର୍ଥିକ ଗୁପ୍ତ ତଥ୍ୟ ତସ୍କରୀ କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ କବଳରୁ ସୁରକ୍ଷା କୃତ୍ରିମ ମେଧା ଜରିଆରେ ସମାଧାନ ପନ୍ଥା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ପାଇଁ ସେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ନୂତନ ବୈଷୟିକଜ୍ଞାନ ଉଦଭବ କାଳରେ ସାଇବର ଅପରାଧ ପ୍ରତି ସତର୍କ ରହିବା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱଆରୋପ କରିଥିଲେ । ଯେକୌଣସି କମ୍ପୁ୍ୟଟର ଫଟୋ ଓ ଭିଡିଓ ନେଇ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ।
ସମବେତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୁବାଗୋଷ୍ଠୀର ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମନୋଭାବ ନେଇ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ପୂର୍ବ ହକାଥନର ସଫଳତାକୁ ସେ ଦୋହରାଇଲେ । ପୂର୍ବ ହକାଥନରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଓ ସମାଧାନ ଯାହା ବାହାରିଥିଲା ତାହା ଉଭୟ ସରକାର ଓ ସମାଜକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ମନ୍ତ୍ର ଜୟ ଯବାନ, ଜୟ କିଶାନ, ଜୟ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ଜୟ ଅନୁସନ୍ଧାନର ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଜଡ଼ତାର ସ୍ଥିତାବସ୍ଥାକୁ ଦୋହଲାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ବୋଲି କହିଥିଲେ । ଭାରତର ବୈଶ୍ୱିକ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନକୁ ଉନ୍ନୀତ ହେବା ନେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତର ୟୁପିଆଇ, ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ କାଳରେ ଟୀକାର ସଫଳତା ବିଷୟରେ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ଯୁବ ନବୋନେଷ୍ମକାରୀ ଓ ଡୋମେନ ବିଶାରଦମାନଙ୍କୁ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ଗୁରୁତ୍ୱ ଏଇଥିପାଇଁ ରହିଛି ଯେ ଏହା ଆଗାମୀ ହଜାରେ ବର୍ଷର ଗତିକୁ ସ୍ଥିର କରିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟର ଅନନ୍ୟତାକୁ ବୁଝିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ଯେତେବେଳେ ଅନେକ ବିଷୟ ଏକାଠି ହୁଏ ଯେପରିକି ଭାରତ ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ତରୁଣ ଦେଶ, ଏହାର ମେଧାଶକ୍ତି, ସ୍ଥିର ଓ ମଜଭୁତ ସରକାର, ପ୍ରାଚୁର୍ଯ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଅର୍ଥନୀତି ଓ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଏହାର କାରଣ ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
“ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ ଆଜି ଆମ ଜୀବନର ବିରାଟ ଅଂଶ ପାଲଟିଛି” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଯେତେବେଳେ କେହି ନୂତନ ଜ୍ଞାନ ଉପଯୋଗ କରିବ ସେତେବେଳେ ଏହାର ନବୋନ୍ମେଷ ଘଟିବ ଓ ଏ ଦିଗରେ ଯୁବ ନବୋନ୍ମେଷକାରୀଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଅମୃତ କାଳରେ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ଯୁବ ନବୋନ୍ମେଷକାରୀଙ୍କର ହେବ । ଏଥିପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଓ କାହା ଉପରେ ନିର୍ଭର ନ କରି ଓ ଆମଦାନୀ ନ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେବା ଦରକାର ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ବାଧ୍ୟ ହୋଇ କେତେକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଆମଦାନୀ କରୁଛି । ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ସହ ସେମି କଣ୍ଡକ୍ଟର ଓ ଚିପ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିରେ ମଧ୍ୟ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ କ୍ୱାଣ୍ଟମ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଓ ଉଦଯାନ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଉଚ୍ଚାକାଂକ୍ଷା ଉପରେ କହିଥିଲେ । ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ନିମନ୍ତେ ଏକ ଆଧୁନିକ ସକାରାତ୍ମକ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି ଓ ଏହାର ସଫଳତା ଯୁବାଗୋଷ୍ଠୀ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରୁଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯୁବ ନବୋନ୍ମେଷକାରୀ ମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ “ବିଶ୍ୱର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ ସେମାନେ ବୈଶ୍ୱିକ ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ ନିମନ୍ତେ ଭାରତର ସ୍ୱଳ୍ପମୂଲ୍ୟ, ଗୁଣାତ୍ମକ, ସ୍ଥାୟୀ ଓ ନିରନ୍ତର ସମାଧାନର ସୂତ୍ର ପାଇପାରିବେ” । ଆମର ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ଅଭିଯାନ ବିଶ୍ୱର ବିଶ୍ୱାସକୁ ବହୁଗୁଣିତ କରିଛି । ସେ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସେମାନେ ନବୋନ୍ମେଷ ପ୍ରତି ଯତ୍ନବାନ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ସ୍ମାର୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ହକାଥନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ “ସ୍ମାର୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ହକାଥନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଦେଶର ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଓ ସମାଧାନ ଜରିଆରେ ଦେଶର ଯୁବାଶକ୍ତି ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିମନ୍ତେ ସମାଧାନର ଅମୃତ ଆହରଣ କରୁଛନ୍ତି ।” ଦେଶର ଯୁବାଶକ୍ତି ଉପରେ ଆସ୍ଥା ପ୍ରକଟ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ମନରେ ରଖି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ନିମନ୍ତେ କହିଥିଲେ । “ଆପଣମାନେ ଯାହା କରିବେ, ତାହା ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ହେଉ । ଆପଣମାନେ ଏପରି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ ଯାହା ଫଳରେ ବିଶ୍ୱ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅନୁସରଣ କରିବ” କହି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ତାଙ୍କର ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରିଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ ଆଭାସୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଏଥିରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି-
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଯୁବ ନେତୃତ୍ୱ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଜନିତ ବିକାଶକୁ ଆଖି ଆଗରେ ରଖି ସ୍ମାର୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ହକାଥନ (ଏସଆଇଏଚ) ଏକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି । ଏଥିରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ସରକାର, ଶିଳ୍ପାନୁଷ୍ଠାନ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକର ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ସୂତ୍ର ବାହାର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମଞ୍ଚ ପାଇଥାନ୍ତି । ୨୦୧୭ ମସିହାରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ସ୍ମାର୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ହକାଥନ ଯୁବ ନବୋନ୍ମେଷକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରବଳ ଲୋକପ୍ରିୟତା ହାସଲ କରିଛି। ଶେଷ ପାଞ୍ଚଟି ସଂସ୍କରଣରେ ନବୋନ୍ମେଷ ଜନିତ ସମାଧାନ ବିଭିନ୍ନ ଡୋମେନ ଜରିଆରେ ହୋଇ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ରୂପ ନେଇଛି ।
ଚଳିତବର୍ଷ ଭବ୍ୟ ଏସଆଇଏଚ ସମାରୋହ ଡିସେମ୍ବର ୧୯ରୁ ୨୩ ମଧ୍ୟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି । ଏସଆଇଏଚ-୨୦୨୩ରେ ୪୪,୦୦୦ ଦଳ ଠାରୁ ୫୦ ହଜାର ବିଷୟ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିଲା ଯାହା ଏହା ପ୍ରଥମ ସଂସ୍କରଣ ତୁଳନାରେ ସାତଗୁଣ ଅଧିକ । ୧୨ ହଜାର ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଓ ୨୫୦୦ ପୃଷ୍ଠପୋଷକ ଏଥିରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିବା ବେଳେ ୪୮ଟି ନୋଡାଲ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଏହା ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି । ୧୨୮୨ଟି ଦଳକୁ ଏଥର ବଛାଯାଇଥିବା ବେଳେ ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ସ୍ମାର୍ଟ ଶିକ୍ଷା, ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା, ରୋବୋଟିକ୍ସ ଓ ଡ୍ରୋନ୍, ଐତିହ୍ୟ ଓ ସଂସ୍କୃତି ଇତ୍ୟାଦି ବିଷୟ ଏଥିରେ ରଖିଛି ।
୧୭୬ ସଫ୍ଟୱେର ଓ ୫୫ ହାର୍ଡୱେର ସମେତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଦଳମାନେ ୨୩୧ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବେ । ଏହା ସେମାନଙ୍କୁ ୫୧ଟି ବିଭାଗ ଓ ୨୫ଟି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଦିଆଯାଇଛି । ସ୍ମାର୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ହକାଥନ-୨୦୨୩ର ପୁରସ୍କାର ରାଶି ଦୁଇ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଥିବାବେଳେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଜେତା ଏକ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଗୋଟିଏ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ନିମନ୍ତେ ପାଇବେ ।

Prime Minister's Office
PM addresses participants of Grand Finale of Smart India Hackathon 2023
“Hackathon is a learning opportunity for me too and I eagerly look forward to it”
“India of 21st century is moving forward with the mantra of ‘Jai Jawan, Jai Kisan, Jai Vigyan and Jai Anusandhan’”
“Today we are at a turning point in time, where every effort of ours will strengthen the foundation of the India of the next thousand years”
“The world is confident that in India it will find low-cost, quality, sustainable and scalable solutions to global challenges”
“Understand the uniqueness of the current time as many factors have come together”
“Our Chandrayaan mission has increased the expectations of the world manifold”
“Through Smart India Hackathon, the youth power of the country is extracting the Amrit of solutions for developed India”
19 DEC 2023 10:50PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with the participants of the Grand Finale of Smart India Hackathon 2023 and addressed them today via video conferencing.
The Prime Minister interacted with Mr Soikat Das and Mr Protik Saha from National Institute of Engineering, Mysuru, Karnataka who worked on the theme of Transportation and Logistics by the Ministry of Coal. They are building an IoT-based system for railway cargo. The Prime Minister told them that the Hackathon is a learning opportunity for him too and he is always eager to interact with the participants. Looking at the beaming faces of the participants, the Prime Minister said that their enthusiasm, willpower and desire for nation-building has become the identity of India’s youth power. The team which included students from Bangladesh too informed the Prime Minister that they are trying to address the problem of under and overloading of railway coal wagons which leads to losses or fines. They are using IoT and AI-based technologies for that. The team comprises 6 members 3 each from Bangladesh and India. The Prime Minister expressed the confidence that their effort will benefit Indian railways, which is undergoing a transformative phase. He informed that logistics is the focus area and hoped that many more students from Bangladesh come to India in future and mentioned that the ‘Study in India ‘ programme will help such students.
Ms Tiwari Harshita S and Mr Jethwa Jay P from Gujarat Technological University, Ahmedabad
worked on the project of improving the medium-resolution images received by the ISRO’s Moonlander by converting them to super-resolution images using image processing and AI to create a hazard map of the moon. The output of the project will help determine a safe landing spot and navigation path for future missions. The Prime Minister suggested getting supervision and guidance from the team at ISRO along with various space startups in the country. The Prime Minister said that India’s space program has become a ray of hope for the world after Chandrayan 3’s success and has changed the outlook of foreign nations towards India. He underlined that the present era is a perfect time period for the youth who wish to contribute towards India’s space sector as he mentioned the space sector being opened up to the private sector for the youth to flourish. He also mentioned ISRO opening up its facilities for new-age startups and suggested they visit IN-SPACe headquarters located in Ahmedabad.
Ankit Kumar and Syed Siddiqui Hussain from Veer Surendra Sai University of Technology, Sambalpur, Odisha worked on Open Innovation in the context of mental health of children and created a rating that will help parents and medical professionals by forewarning them. On the urging of the Prime Minister, a woman member of the team also briefed the Prime Minister about the project. Congratulating the team for picking up an important area, the Prime Minister elaborated on the problem of mental health among the young population and emphasized the importance of the Education Department working on such issues and exploring ways to scale up and deploy the discovered solution in educational institutions. “Mental health of the youth is important for making India Viksit”, he said. He also told them about the MY-India portal.
Ms Reshma Masthutha R from Assam Royal Global University, Guwahati, Assam interacted with the Prime Minister using the AI tool Bhashini. Bhashini tool for real-time translation was used for the first time at such an event. The Prime Minister emphasized that Ms Reshma and her team who hail from the South of India are true ambassadors of Ek Bharat Shreshtha Bharat. Her team worked on creating input-based AI generative designs of components of hydropower plants using a web application, thereby helping India become a self-reliant nation in energy and reducing dependency on fossil fuels. The Prime Minister stressed finding ways to connect the power sector with artificial intelligence as both are extremely important for Viksit Bharat and critical to shaping India’s future. He also stressed the need to achieve efficiency using AI-based solutions in power production, and power transmission along with monitoring consumption. Highlighting the government’s achievement of transmitting electricity to every village and family in the past years, PM Modi emphasized the government’s focus on small-scale solar plants in agricultural fields and rooftop solar plants in towns and suggested finding AI solutions to the same. He also requested them to visit the Northeast.
Mr Rishabh S Vishwamithra from Noida Institute of Engineering and Technology, Greater Noida, Uttar Pradesh worked on Blockchain and Cyber Security by NTRO to provide solutions for detecting phishing domains using artificial intelligence. The Prime Minister, talking about the ever-evolving challenges of cyber fraud, emphasized the need for high alertness in the context of new technologies. He mentioned deep fake videos by generative AI and stressed the need to be vigilant before believing any photo or video. He mentioned India’s campaign to create a global framework for AI.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed happiness about the dedication of the young generation to provide solutions for the problems of the country. He reiterated the success of previous hackathons. Startups and solutions that came out of the previous hackathons are helping both the government and society.
Recalling the mantra of 21st century India i.e. Jai Jawan, Jai Kisan, Jai Vigyan and Jai Anusandhan, PM Modi said that every Indian is forsaking the inertia of status quo. Mentioning India’s rise as the third largest economy the Prime Minister talked about India's UPI success, vaccine success during the pandemic.
Addressing the young innovators and domain experts, PM Modi reiterated the importance of the current time period that will decide the direction of the next one thousand years. The Prime Minister asked them to understand the uniqueness of the current time as many factors have come together, such as India being one of the youngest countries in the world, its talent pool, stable and strong government, booming economy and unprecedented emphasis on science and technology.
“Technology has become a big part of our lives today”, the Prime Minister stressed. Emphasizing the role of young innovators, he pointed out that an upgraded version of technology comes up just when one starts getting used to it.
The Prime Minister reiterated that the next 25 years of India’s Amrit Kaal will be a defining period for the young innovators. He underlined the common goal of a self-reliant India and stated the objective of not importing any new and being dependent on other nations. Giving the example of defence sector which is working towards self-reliance, he pointed out that India is forced to import some defence technologies. He also stressed the need for self-reliance in semiconductor and chip technology. PM Modi also highlighted India’s high aspirations in the quantum technology and hydrogen energy sectors. He said that the government is giving special emphasis to all such sectors by creating a modern ecosystem of the 21st century, but its success depends on the success of the youth.
PM Modi told the young innovators that “the world is confident that in India it will find low-cost, quality, sustainable and scalable solutions to global challenges. Our Chandrayaan mission has increased the expectations of the world manifold” and asked them to innovate accordingly. Explaining the goal of Hackathong the Prime Minister stated “The aim of Smart India Hackathon is to solve the country's problems and create employment through solutions. Through Smart India Hackathon, the youth power of the country is extracting the Amrit of solutions for developed India.” Expressing trust in the youth power of the nation, the Prime Minister asked them to keep the resolution of Viksit Bharat in mind while finding a solution to any problem. “Whatever you do, may it be the best. You have to do such work that the world follows you” PM Modi concluded.
Union Minister for Education, Shri Dharmendra Pradhan made his presence virtually.
Background
In line with the Prime Minister’s vision of youth-led development, Smart India Hackathon (SIH) is a nationwide initiative to provide students a platform to solve the pressing problems of Ministries and Departments of the Government, industries and other organizations. Launched in 2017, Smart India Hackathon has gained massive popularity among young innovators. In the last five editions, innovative solutions have emerged in different domains and stand out as established startups.
This year, the Grand Finale of SIH is being held from 19th to 23rd December. In SIH 2023, more than 50,000 ideas were received from 44,000 teams, which is almost a sevenfold increase compared to the first edition of SIH. Over 12,000 participants and more than 2500 mentors will participate in the grand finale scheduled at 48 nodal centers across the country. A total of 1282 teams have been shortlisted this year for the grand finale to provide solutions on various themes including Space Technology, Smart Education, Disaster Management, Robotics and Drones, Heritage and Culture etc.
The participating teams will tackle and provide solutions for 231 problem statements (176 software and 55 hardware) posted by 51 departments of 25 Union Ministers and State governments. The total prize for Smart India Hackathon 2023 is more than Rs 2 crore, where each winning team will be awarded a cash prize of Rs 1 lakh per problem statement.