তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
শ্ব’ষ্টপাৰ: যাত্ৰা আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে কৃষক-অনুকূল ড্ৰোনবোৰে কেনেকৈ হাজাৰ হাজাৰ লোকক মনোমোহা কৰি তুলিছে
"ভাৰত চৰকাৰে হাজাৰ হাজাৰ মহিলা স্ব-সহায়ক গোটক ড্ৰোন প্ৰদান কৰিব। আমি আমাৰ কৃষিকৰ্মৰ বাবে ড্ৰোন সেৱা উপলব্ধ কৰা আৰম্ভ কৰিম।
আৰম্ভণিতে, আমি ১৫ হাজাৰ মহিলা স্ব-সহায়ক গোট নিৰ্মাণ কৰা আৰম্ভ কৰিম যি এক শক্তিশালী ড্ৰোন প্ৰশিক্ষণ অভিযান সক্ষম কৰাৰ সপোনক উৰণ প্ৰদান কৰিব।"
- প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী (স্বাধীনতা দিৱসৰ ভাষণ, ২০২৩)
12 DEC 2023 2:32PM by PIB Guwahati
জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভগৱান বীৰচা মুণ্ডাৰ জন্ম জয়ন্তী উপলক্ষে ঝাৰখণ্ডৰ খুণ্টিৰ পৰা বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা (ভিবিএছৱাই) উদ্বোধন কৰে। চৰকাৰী কল্যাণমূলক কাৰ্যসূচীসমূহক তৃণমূল পৰ্যায়লৈ লৈ যোৱাৰ বাবে দেশজুৰি যি আৰম্ভ হৈছিল, সেইটোৱে এতিয়া এক অভিনৱ ৰূপ লৈছে, যি কৃষি আৰু আনুষঙ্গিক কাৰ্যকলাপত ড্ৰোন প্ৰযুক্তিৰ পৰিৱৰ্তনশীল শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰিছে।
২.৬০ লাখতকৈও অধিক গ্ৰাম পঞ্চায়ত আৰু ৪,০০০+ নগৰীয়া স্থানীয় সংস্থাক সামৰি লোৱা এক বিশাল প্ৰচাৰ কাৰ্যসূচী ভিবিএছৱাই প্ৰগতি আৰু অন্তৰ্ভুক্তিৰ প্ৰতীক হৈ পৰিছে।
যাত্ৰাই গতি লাভ কৰাৰ লগে লগে, কৃষিক্ষেত্ৰত ড্ৰোনৰ একত্ৰীকৰণ এটা উল্লেখযোগ্য দিশ হ'ল স্পটলাইট চুৰি কৰা। এই পদক্ষেপৰ উদ্দেশ্য হৈছে কৃষকসকলক অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তিৰে শক্তিশালী কৰা, তেওঁলোকক উৎপাদনশীলতা আৰু বহনক্ষম পদ্ধতি বৃদ্ধি কৰাৰ সঁজুলি প্ৰদান কৰা।
ড্ৰোন: শ্ব'ৰ তাৰকা
মানুহে ভিবিএছৱাই আইইচি ভান আৰু প্ৰদৰ্শনীটোৰ তাৰকা হৈ পৰা ড্ৰোনৰ প্ৰদৰ্শনীৰ বাবে আগ্ৰহেৰে অপেক্ষা কৰি আছে। গুঞ্জনৰ শব্দ থকা উৰণ যন্ত্ৰবোৰ দৰ্শকক মনোমোহা কৰে, বিশেষকৈ কৃষকসকল যিহেতু সমগ্ৰ প্ৰচাৰত লাইভ প্ৰদৰ্শন অনুষ্ঠিত হৈ আছে। এই প্ৰদৰ্শনবোৰে কৃষক বিপ্লৱ কৰাত ড্ৰোনৰ সম্ভাৱনা বৰ্ণনা কৰে। কেৱল বৰ্ধিত দক্ষতাৰ ওপৰতেই নহয় কিন্তু কৃষকসকলক জ্ঞান আৰু সঁজুলিৰে অৱগত সিদ্ধান্ত লোৱাৰ বাবে শক্তিশালী কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে।
দেশৰ সকলো কোণতে, ড্ৰোন প্ৰদৰ্শনে কৃষক সম্প্ৰদায়, বিশেষকৈ মহিলা কৃষকসকলৰ পৰা যথেষ্ট প্ৰশংসা লাভ কৰিছে। কেৰালাৰ পৰা হিমাচল প্ৰদেশলৈকে, গুজৰাটৰ পৰা ত্ৰিপুৰালৈকে, বাৰ্তাটো স্পষ্ট আছিল - ড্ৰোন হৈছে কৃষিৰ ইতিবাচক পৰিৱৰ্তনৰ বাবে এক অনুঘটক।
লাইভ প্ৰদৰ্শনে সাৰৰ সন্তুলিত ব্যৱহাৰ প্ৰদৰ্শন কৰে, অতিৰিক্ত ৰাসায়নিক সাৰ পৰিহাৰ কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ড্ৰোনে নেনো ইউৰিয়া, নেনো ডিএপি (ডি-এমোনিয়াম ফছফেট), আৰু অন্যান্য মাইক্ৰ'নিউট্ৰিয়েণ্ট সাৰ স্প্ৰে কৰিছিল, যি প্ৰযুক্তিয়ে কৃষিলৈ অনা সঠিকতা আৰু দক্ষতা প্ৰদৰ্শন কৰিছিল। ড্ৰোনৰ জৰিয়তে কীটনাশক স্প্ৰে কৰাৰ পোনপটীয়া প্ৰদৰ্শনে কাৰ্যকৰী কীট প্ৰৱন্ধনত এই প্ৰযুক্তিৰ সম্ভাৱনাক অধিক আলোকপাত কৰিছিল। তৰল সাৰ আৰু কীটনাশকৰ আকাশী স্প্ৰেৰ জীৱন্ত প্ৰদৰ্শনে এক পদ্ধতিক প্ৰচাৰ কৰে যি সীমিত সময়সীমাত অত্যাধিক সাৰৰ ব্যৱহাৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰে।
নাৰী শক্তি: ড্ৰোনৰ সম্ভাৱনা কঢ়িয়াই অনা
মহিলাৰ নেতৃত্বত উন্নয়ন নিশ্চিত কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা কৰি আহিছে। এই দিশত আন এক পদক্ষেপ হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী মহিলা কিষাণ দ্ৰোণ কেন্দ্ৰৰ শুভাৰম্ভ কৰে।
শ্ৰীমতী কোমলাপতি ভেঙ্কট ৰাৱনাম্মা অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ প্ৰকাশম জিলাৰ এটা স্ব-সহায়ক গোটৰ সদস্য। তেওঁ মাত্ৰ ১২ দিনৰ ভিতৰত কৃষিৰ উদ্দেশ্যে ড্ৰোন উৰোৱাৰ দক্ষতা অৰ্জন কৰিছিল আৰু ৩০ নৱেম্বৰত ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে তেওঁৰ অভিজ্ঞতা জনাইছিল।
যেতিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গাওঁসমূহত কৃষিৰ উদ্দেশ্যে ড্ৰোন নিয়োগ কৰাৰ প্ৰভাৱৰ বিষয়ে সোধা-পোছা কৰে, তেতিয়া তেওঁ নিশ্চিত কৰে যে ই পানী সম্পৰ্কীয় প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰাত সহায় কৰে আৰু লগতে সময়ৰ দক্ষতা অনুকূলিত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে শ্ৰীমতী ভেঙ্কটৰ দৰে মহিলাই ভাৰতৰ নাৰী শক্তিৰ শক্তিৰ ওপৰত সন্দেহ কৰা সকলৰ বাবে এক উদাহৰণ হিচাপে থিয় দিছে। তেওঁ লগতে কয় যে অদূৰ ভৱিষ্যতে কৃষি ক্ষেত্ৰত ড্ৰোনৰ ব্যৱহাৰ মহিলানেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ প্ৰতীক হৈ পৰিব। তদুপৰি, বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাত মহিলাৰ অংশগ্ৰহণৰ ওপৰত তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।

Ministry of Information & Broadcasting
THE SHOWSTOPPER: HOW THE FARMER-FRIENDLY DRONES ARE CAPTIVATING THOUSANDS AS THE YATRA MOVES AHEAD
“The Government of India will provide drones to thousands of Women Self Help Groups. We will initiate making drone services available for our agricultural work.
To begin with, we will start building 15 thousand Women Self Help Groups which will give flight to the dream of enabling a robust drone training mission.”
12 DEC 2023 2:32PM by PIB Delhi
- Prime Minister Narendra Modi
(Independence Day Speech, 2023)
On the auspicious occasion of Janjatiya Gaurav Divas, Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Vikasit Bharat Sankalp Yatra (VBSY) from Khunti, Jharkhand, commemorating the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda. What started as a nationwide initiative to bring government welfare programs to the grassroots level has now taken an innovative turn, showcasing the transformative power of drone technology in agriculture and allied activities.
The VBSY, a mammoth outreach program covering over 2.60 lakh Gram Panchayats and 4,000+ urban local bodies, has become a symbol of progress and inclusivity.
As the Yatra gains momentum, one remarkable aspect stealing the spotlight is the integration of drones into the agricultural landscape. The initiative aims to empower farmers with cutting-edge technology, providing them with the tools to enhance productivity and sustainable practices.
DRONES: STARS OF THE SHOW
People eagerly await the VBSY IEC Vans and the show of drones that have become the stars of the show. The flying machines with a buzzing sound are captivating audiences, especially the farmers as live demonstrations are being held throughout the campaign. These demonstrations illustrate the potential of drones in revolutionising agriculture. The focus is not just on increased efficiency but on empowering farmers with knowledge and tools to make informed decisions.
In all corners of the country, drone demonstrations have garnered immense admiration from the farming community, particularly women farmers. From Kerala to Himachal Pradesh, from Gujrat to Tripura, the message was clear - drones are a catalyst for positive change in agriculture.
The live demonstration showcases the balanced use of fertilizers, emphasizing the importance of avoiding excess chemical fertilizers. Drones sprayed nano urea, nano DAP (Di-ammonium Phosphate), and other micronutrient fertilizers, showcasing the precision and efficiency that technology brings to agriculture. The live demonstration of pesticide spraying through drones further highlighted the potential of this technology in effective pest management. The live demonstration of aerial spraying of liquid fertilizers and pesticides promotes a method that controls excessive fertilizer use in a limited time frame.
NARI SHAKTI: UNLEASHING THE POTENTIAL OF DRONES
It has been the constant endeavour of the Prime Minister to ensure women-led development. In yet another step in this direction, Prime Minister launched Pradhan Mantri Mahila Kisan Drone Kendra.
Smt. Komlapati Venkata Ravnamma is a member of a self-help group in Prakasam district, Andhra Pradesh. She acquired the skill of drone flying for agricultural purposes in just 12 days and shared her experiences with the Prime Minister via video conferencing on November 30.
When the Prime Minister inquired about the implications of employing drones for agricultural purposes in villages, she affirmed that it aids in addressing water-related challenges while also optimizing time efficiency.
The Prime Minister emphasized that women like Smt. Venkata stands as an example for those who doubt the power of Bharat’s Nari Shakti. He also said that in the near future, the utilization of drones in agriculture would become a symbol of women-led development. Additionally, he stressed the importance of women’s participation in the Vikasit Bharat Sankalp Yatra.