ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
‘ମୋଦୀ କି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟୀ’ ଗାଡ଼ି ସହ ଖୁବ୍ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ୧ କୋଟି ୨୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି
‘‘ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାରେ ସରକାରୀ ସୁବିଧାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି, ଯାହାକି ସମଗ୍ର ଭାରତର ନାଗରିକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ’’
ଲୋକମାନଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ ‘ମୋଦୀ କି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟୀ’ର ଅର୍ଥ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟୀ
ଯେଉଁମାନେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସରକାରୀ ଯୋଜନା ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇପାରିନାହାନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ଏକ ବଡ଼ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଛି
‘‘ଆମ ସରକାର ମାଇ-ବାପ ସରକାର ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା ବାପା ଓ ମା’ଙ୍କୁ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ ସରକାର
‘‘ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ, ମହିଳା, ଯୁବକ ଏବଂ କୃଷକ ମୋ ପାଇଁ ଭିଆଇପି’’
ନାରୀ ଶକ୍ତି ହୁଅନ୍ତୁ, ଯୁବଶକ୍ତି ହୁଅନ୍ତୁ, କୃଷକ ହୁଅନ୍ତୁ ବା ଗରିବ, ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କ ସମର୍ଥନ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ
09 DEC 2023 3:42PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା (ଭିବିଏସୱାଇ)ର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି । ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ସୁଫଳ ଯେପରି ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟରେ ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବ ସେଥିପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଜନାଗୁଡିକର ସମନ୍ୱୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ 'ମୋଦୀ କି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟୀ' ଗାଡିକୁ ନେଇ ଯେଉଁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଉତ୍ସାହ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି ତାହା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହ ତାଙ୍କର ବାର୍ତ୍ତାଳାପକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ୧.୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀ ସେମାନଙ୍କର ଅନୁଭୂତି ବାଣ୍ଟିଛନ୍ତି । ସ୍ଥାୟୀ ଘର, ଜଳ ସଂଯୋଗ, ଶୌଚାଳୟ, ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା, ମାଗଣା ରାସନ, ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ, ବିଦ୍ୟୁତ ସଂଯୋଗ, ବ୍ୟାଙ୍କ ଏକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିବା, ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଅଧୀନରେ ସୁବିଧା, ପିଏମ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନା, ପିଏମ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ଏବଂ ପିଏମ ସ୍ଵାମୀତ୍ୱ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ଆଦି ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ବାରମ୍ବାର କୌଣସି ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟକୁ ନଯାଇ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଗ୍ରାମର କୋଟି କୋଟି ପରିବାର ସରକାରଙ୍କ କୌଣସି ଯୋଜନାର ଲାଭ ପାଇଛନ୍ତି। ସରକାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପରେ ସେମାନଙ୍କୁ ସୁବିଧା ଦେବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଥିବା ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେଥିପାଇଁ ଲୋକମାନେ କହୁଛନ୍ତି, ମୋଦୀ କି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟୀର ଅର୍ଥ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟୀ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଯେଉଁମାନେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସରକାରୀ ଯୋଜନା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇପାରିନାହାନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ଏକ ଉତ୍ତମ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଛି । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଭିବିଏସୱାଇର ଯାତ୍ରା ଏକ ମାସରୁ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ୪୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଏବଂ ଅନେକ ସହରରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଯେଉଁଠାରେ ୧.୨୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ‘ମୋଦୀ କି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟୀ’ ଯାନ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି। ‘ମୋଦୀ କି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟୀ’ ଗାଡ଼ିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିବାରୁ ସେ ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ହେଉଥିବା ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ, ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ପ୍ରଭାତ ଫେରି, ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ପ୍ରାର୍ଥନା ସଭାରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସମ୍ପର୍କରେ ପିଲାମାନେ ଆଲୋଚନା କରିବା, ରଙ୍ଗୋଲି ତିଆରି କରିବା ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରଦ୍ୱାରରେ ଦୀପ ପ୍ରଜ୍ଜ୍ୱଳନ କରାଯାଉଥିବା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡିକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କମିଟି ଗଠନ କରି ଭିବିଏସୱାଇକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ସେ ସ୍କୁଲ ପିଲା ତଥା ବୟସ୍କଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ଭିବିଏସୱାଇ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ପହଞ୍ଚୁଥିବାରୁ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ଓଡ଼ିଶାର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ପାରମ୍ପରିକ ଆଦିବାସୀ ନୃତ୍ୟ ସହ ଯାତ୍ରାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ପଶ୍ଚିମ ଖାସି ପାହାଡ଼ର ରାମବ୍ରାଇଠାରେ ଆୟୋଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକମାନେ ଏକ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ନୃତ୍ୟର ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ । ସେ ଆଣ୍ଡାମାନ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ, ଲାକ୍ଷାଦୀପ ଏବଂ କାର୍ଗିଲରେ ଆୟୋଜିତ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ପର୍ଶ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ଭିବିଏସୱାଇକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ପାଇଁ ୪,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ମାନୁଆଲ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡିକ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ଭିବିଏସୱାଇ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ଏବଂ ପରେ ଅଗ୍ରଗତି ଆକଳନ କରାଯାଇପାରିବ । ଏହା ସେହି ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ଯେଉଁଠାରେ ଏହି ନିଶ୍ଚିତ ଗାଡି ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚି ପାରିନାହିଁ’’ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଗ୍ରାମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଯେପରି ‘ମୋଦୀ କି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟୀ’ ଗାଡ଼ି ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ସେଠାରେ ପହଞ୍ଚିବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସରକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପାରିବ । ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସର ପ୍ରଭାବ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନାରେ ପ୍ରାୟ ୧ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ହିତାଧିକାରୀ ମାଗଣା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିଛନ୍ତି। କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସ୍ଥଳରେ ୩୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଇଛି। ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଉଛି। ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକ ଏବେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିରକୁ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ଯାଉଛନ୍ତି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଓ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ସିଧାସଳଖ ସମ୍ପର୍କ, ଭାବପ୍ରବଣ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ କରିଛୁ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। "ଆମ ସରକାର ମାଇ-ବାପ୍‌ଙ୍କ ସରକାର ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା ବାପା ଓ ମା'ଙ୍କ ପାଇଁ ସେବା କରୁଥିବା ସରକାର", ସେ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, ‘‘ମୋଦୀଙ୍କ ପାଇଁ ଭିଆଇପିମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ସେମାନେ ଯେଉଁମାନେ ଗରିବ, ବଞ୍ଚିତ ଏବଂ ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟର ଦ୍ୱାର ମଧ୍ୟ ବନ୍ଦ ରହିଛି। ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଭିଆଇପି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ। ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମା, ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅ ମୋ ପାଇଁ ଭିଆଇପି। ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୃଷକ ମୋ ପାଇଁ ଭିଆଇପି। ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକ ମୋ ପାଇଁ ଭିଆଇପି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ନିକଟରେ ଶେଷ ହୋଇଥିବା ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନିର୍ବାଚନ ଫଳାଫଳ ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟୀର ବୈଧତା ବିଷୟରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ସଙ୍କେତ ଦେଇଛି । ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟୀ ଦାୟିତ୍ୱ ଦେଇଥିବା ସମସ୍ତ ଭୋଟରଙ୍କୁ ସେ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
ସରକାରଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଠିଆ ହୋଇଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତି ନାଗରିକଙ୍କ ଅବିଶ୍ୱାସ ଉପରେ ଚିନ୍ତା ପ୍ରକଟ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମିଥ୍ୟା ଦାବି କରିବାର ପ୍ରବୃତ୍ତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ନିର୍ବାଚନକୁ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚି ଜିତିବାକୁ ପଡିବ । "ନିର୍ବାଚନ ଜିତିବା ପୂର୍ବରୁ ଲୋକଙ୍କ ହୃଦୟ ଜିତିବା ଜରୁରୀ", ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ବିବେକକୁ ଅଣଦେଖା କରିବା ପାଇଁ ନିଜ ରହସ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଯଦି ବିରୋଧୀ ଦଳମାନେ ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ପରିବର୍ତ୍ତେ ସେବା ଭାବନାକୁ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଇଥାନ୍ତେ, ତେବେ ଦେଶର ଜନସଂଖ୍ୟାର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରେ ରହିନଥାନ୍ତା ଏବଂ ମୋଦୀଙ୍କ ଆଜିର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟୀ ୫୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ପୂରଣ ହୋଇଥାନ୍ତା ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାରେ ବହୁସଂଖ୍ୟକ ନାରୀଶକ୍ତି ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାରେ ନିର୍ମିତ ୪ କୋଟି ଘର ମଧ୍ୟରୁ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ମହିଳା ହିତାଧିକାରୀ ଅଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ୧୦ ଜଣ ମୁଦ୍ରା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୭ ଜଣ ମହିଳା ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୧୦ କୋଟି ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ସଦସ୍ୟ । ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ୨ କୋଟି ମହିଳାଙ୍କୁ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦିରେ ପରିଣତ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ୧୫ ହଜାର ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ନମୋ ଡ୍ରୋନ ଦିଦି ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଡ୍ରୋନ ଦିଆଯାଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାରେ ମହିଳା ଶକ୍ତି, ଯୁବଶକ୍ତି, କୃଷକ ଏବଂ ଗରିବଙ୍କ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଆଥଲେଟ୍‌ଙ୍କୁ ପୁରସ୍କୃତ କରାଯାଇଥିବାରୁ ସେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଯୁବ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କୁ ଆହୁରି ଉତ୍ସାହିତ କରିବ। ନିଜକୁ ‘ମୋ ଭାରତ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ' ଭାବେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିବାରେ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପ୍ରବଳ ଉତ୍ସାହକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ଦୃଢ଼ କରିଥାଏ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ‘‘ଏହି ସମସ୍ତ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ମନ୍ତ୍ର ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ’’, ଜଳ, ପୋଷଣ, ବ୍ୟାୟାମ କିମ୍ବା ଫିଟନେସ୍ ଏବଂ ଶେଷରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଶୋଇବା ଭଳି ଚାରିଟି ଜିନିଷକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ସୁସ୍ଥ ଶରୀର ପାଇଁ ଏହି ୪ଟି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ। ଯଦି ଆମେ ଏହି ଚାରି ଜଣଙ୍କ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେବୁ, ତେବେ ଆମର ଯୁବବର୍ଗ ସୁସ୍ଥ ରହିବେ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଆମର ଯୁବବର୍ଗ ସୁସ୍ଥ ରହିବେ ସେତେବେଳେ ଦେଶ ସୁସ୍ଥ ରହିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଏହି ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ରେ ନିଆଯାଇଥିବା ଶପଥ ଜୀବନ ମନ୍ତ୍ରରେ ପରିଣତ ହେବା ଉଚିତ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ଜନପ୍ରତିନିଧି ହୁଅନ୍ତୁ ବା ନାଗରିକ, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପୂରା ନିଷ୍ଠାର ସହ ଏକାଠି ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ। କେବଳ ସବକା ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ହିଁ ଭାରତର ବିକାଶ ହେବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଶେଷରେ କହିଛନ୍ତି।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ହଜାର ହଜାର ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ହିତାଧିକାରୀ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭର୍ଚୁଆଲ ଭାବେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଦେଶର ୨,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଭିବିଏସୱାଇ ଭ୍ୟାନ୍, ହଜାର ହଜାର କୃଷି ବିଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ର (କେଭିକେ) ଏବଂ ଜନ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର (ସିଏସ୍‌ସି)କୁ ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ, ସାଂସଦ, ବିଧାୟକ ଓ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରର ପ୍ରତିନିଧି ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।

Prime Minister's Office
PM interacts with beneficiaries of Viksit Bharat Sankalp Yatra
“More than 1.25 crore people have connected with ‘Modi ki Guarantee’ vehicle in a short time”
“Viksit Bharat Sankalp Yatra focuses on saturating government benefits, making sure they reach citizens across India”
“People have faith that ‘Modi Ki Guarantee’ means the guarantee of fulfillment”
“Viksit Bharat Sankalp Yatra has become a great medium to reach the people who have not been able to connect with the government schemes till now”
“Our government is not a Mai-Baap Sarkar, rather it is the serving government for the fathers and mothers”
“Every poor, woman, youth and farmer is VIP for me”
“Be it Nari Shakti, Yuva Shakti, farmers or the poor, their support towards Viksit Bharat Sankalp Yatra is remarkable”
09 DEC 2023 3:42PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with beneficiaries of the Viksit Bharat Sankalp Yatra (VBSY) via video conferencing today. Viksit Bharat Sankalp Yatra is being undertaken across the country to attain saturation of flagship schemes of the government by ensuring that the benefits of these schemes reach all targeted beneficiaries in a time-bound manner.
Addressing the gathering, the Prime Minister noted the remarkable enthusiasm being witnessed by the ‘Modi Ki Guarantee’ vehicle car in every village. Recalling his interaction with the beneficiaries a short while ago, the Prime Minister informed that more than 1.5 lakh beneficiaries have recorded their experiences during this journey. He mentioned the benefits of a permanent house, tapped water connection, toilet, free treatment, free ration, gas connection, electricity connection, bank account being opened, benefits under PM Kisan Samman Nidhi, PM Fasal Bima Yojna, PM Swanidhi Yojana, and PM Swamitva property cards among others. He noted that crores of families in villages across the country have received the benefit of some scheme of the government without having to visit any government office again and again. He underlined that the government identified the beneficiaries and then took steps to extend the benefits to them. “That is why people say, Modi Ki Guarantee means the guarantee of fulfillment”, he added.
“Viksit Bharat Sankalp Yatra has become a great medium to reach the people who have not been able to connect with the government schemes till now”, the Prime Minister remarked. He informed that the journey of VBSY has reached more than 40 thousand village panchayats and many cities in less than a month where more than 1.25 crore people have connected with ‘Modi ki Guarantee’ vehicle. He acknowledged the gratitude of the people for welcoming the ‘Modi ki Guarantee’ vehicle. Prime Minister Modi also noted the several activities taking place before the commencement of the program and mentioned cleanliness drives being conducted, Prabhat Pheris being taken out to create awareness, children discussing developed India during prayer meetings in schools, rangolis being made, and lamps being lit at the door of every house. Shri Modi expressed happiness that the Panchayats have formed special committees and taken up the important role of welcoming VBSY. He also lauded the participation of school children as well as the elderly and expressed contentment that VBSY is reaching every corner of the country. The Prime Minister noticed that the Yatra is being welcomed with traditional tribal dance at various places in Odisha and mentioned the program at Rambrai in West Khasi Hill where the local people organized a cultural program and dance. He also touched upon the cultural programs being held in Andaman and Nicobar Islands, Lakshadweep, and Kargil where more than 4,000 people were present to welcome VBSY. The Prime Minister suggested preparing a manual where the tasks can be listed and the progress before and after the arrival of the VBSY can be gauged. “This will also help the people of those areas where this guaranteed vehicle is yet to reach”, he added.
The Prime Minister underlined the government’s endeavor to ensure that every person in the village must reach the ‘Modi Ki Guarantee’ vehicle when it arrives so that the resolution of saturation of government schemes can be fulfilled. Observing that the impact of the government’s efforts can be witnessed in every village, Shri Modi informed that nearly 1 lakh new beneficiaries have applied for free gas connections under the Ujjwala scheme, more than 35 lakh Ayushman cards have also been given on the spot, health checkup of lakhs of people is being carried out, and a large number of people are now heading to Ayushman Arogya temples and for various tests.
“We have established a direct relationship, an emotional bond between the central government and the people of the country”, Shri Modi remarked. “Our government is not a Mai-Baap Sarkar, rather it is the serving government for the father and mothers”, he continued, “Modi's VIPs are those who are poor, deprived and for whom even the doors of government offices were closed.” He emphasized that every poor person in the country is considered a VIP for him. “Every mother, sister and daughter of the country is VIP to me. Every farmer of the country is VIP to me. Every youth of the country is VIP to me”, PM Modi exclaimed.
Reflecting on the recently concluded Assembly Elections, the Prime Minister said that the election results have given a clear indication of the validity of Modi's Guarantee. He also expressed his gratitude to all the voters who entrusted Modi's Guarantee.
Pondering on the distrust of the citizens towards those standing against the government, the Prime Minister highlighted their propensity to make false claims. He stated that elections have to be won not on social media, but by reaching out to the people. “Before winning elections, it is necessary to win the hearts of the people”, the Prime Minister remarked underlining their proclivity to underestimate the public conscience. He noted that if opposition parties had kept the spirit of service paramount instead of political interest, a large section of the country's population would not have remained in poverty, and Modi’s Guarantees of today would have been fulfilled 50 years ago.
Touching upon the focus of women-led development, the Prime Minister noted that a large number of NariShakti are participating in the Sankalp Yatra of Viksit Bharat. He mentioned that there are 70 percent women beneficiaries out of 4 crore houses made under PM Awas Scheme. 7 out of 10 Mudra beneficiaries are women and about 10 crore women are part of self-help groups. 2 crore women are being turned into Lakhpati Didis through Skill Development and 15 thousand self-help groups are getting drones underNamo Drone Didi Abhiyan.
Prime Minister Modi commended the support of the women power, youth power, farmers and the poor towards the Viksit Bharat Sankalp Yatra. He expressed satisfaction that more than one lakh athletes have been rewarded during this journey which will further encourage young players. The Prime Minister noted the tremendous enthusiasm of the youth in registering themselves as ‘My Bharat Volunteer’ and said that it strengthens the resolve for a developed India. “All these volunteers will now move forward taking the mantra of Fit India”, the Prime Minister said as he urged them to prioritize four things, namely water, nutrition, exercise or fitness and lastly adequate sleep. “These four are very essential for a healthy body. If we pay attention to these four, our youth will be healthy and when our youth are healthy then the country will be healthy”, the Prime Minister exclaimed.
The Prime Minister emphasized that the oaths taken during this Viksit Bharat Sankalp Yatra should become life mantras. “Be it government employees, public representatives or citizens, everyone has to unite with full devotion. India will develop only with Sabka Prayas”, Shri Modi concluded.
Background
Thousands of Viksit Bharat Sankalp Yatra beneficiaries from across the country virtually joined the program. More than 2,000 VBSY vans, thousands of Krishi Vigyan Kendras (KVKs) and Common Service Centres (CSCs) from across the country were also connected during the program. A large number of Union Ministers, MPs, MLAs and local-level representatives also joined the programme.