তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
১ কোটি অংশগ্ৰহণকাৰীৰ সীমা অতিক্ৰম বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাৰ
08 DEC 2023 3:51PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ১৫ নৱেম্বৰত ঝাৰখণ্ডৰ খুঁটিত উদ্বোধন কৰা বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা দেশজুৰি নাগৰিকৰ সৈতে সংযোগ গঢ়ি তোলা এক পৰিৱৰ্তনশীল অভিযান হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে।
মেইটিয়ে প্ৰস্তুত কৰা কাষ্টমাইজড পৰ্টেলত সংগ্ৰহ কৰা তথ্য অনুসৰি ২০২৩ চনৰ ৭ ডিচেম্বৰলৈকে এই যাত্ৰাই ৩৬,০০০ৰো অধিক গাঁও পঞ্চায়তত উপনীত হৈছে আৰু ১ কোটিৰো অধিক নাগৰিকে ইয়াত অংশগ্ৰহণ কৰিছে৷ ৩৭ লাখৰো অধিক লোকে অংশগ্ৰহণেৰে ভাৰতৰ সৰ্বাধিক জনবহুল ৰাজ্য উত্তৰ প্ৰদেশে শীৰ্ষত থকাৰ বিপৰীতে দ্বিতীয় আৰু তৃতীয় স্থানত আছে ক্ৰমে মহাৰাষ্ট্ৰ (১২.০৭ লাখ) আৰু গুজৰাট (১১.৫৮ লাখ)। জম্মু-কাশ্মীৰতো এই যাত্ৰাই উৎসাহজনক সমৰ্থন লাভ কৰিছে, য’ত আজিলৈকে ৯ লক্ষাধিক লোকে অংশগ্ৰহণ কৰিছে।
প্ৰতিদিনে ৰাইজৰ অংশগ্ৰহণে এই অভিযানক আৰু অধিক গতি প্ৰদান কৰিছে। সংকল্প যাত্ৰাৰ প্ৰথম সপ্তাহত ৫ লাখ নাগৰিকে অংশগ্ৰহণ কৰাৰ বিপৰীতে বিগত ১০ দিনত সমগ্ৰ দেশৰ ৭৭ লক্ষাধিক লোকে এই যাত্ৰাত অংশগ্ৰহণ কৰে। কম সময়ৰ ভিতৰতে এই যাত্ৰাৰ নগৰীয়া খণ্ডই ৭০০ৰো অধিক স্থানত উপনীত হৈছে আৰু মুঠ ৭৯ লাখ ব্যক্তিয়ে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে চেষ্টা কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি গ্ৰহণ কৰিছে।
অভূতপূৰ্ব প্ৰচাৰ প্ৰচেষ্টাত যাত্ৰাই তথ্য, শিক্ষা আৰু যোগাযোগ (আইইচি) বাহন ব্যৱহাৰ কৰি ২.৬০ খনতকৈও অধিক গাঁও পঞ্চায়ত আৰু ৩৬০০তকৈ অধিক নগৰীয়া স্থানীয় সংস্থাক সামৰি ল'বলৈ চেষ্টা কৰিছে, যিয়ে মানুহক চৰকাৰী আঁচনিসমূহ তেওঁলোকৰ সুবিধাৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
এই বিকশিত সংকল্প যাত্ৰাৰ এটা কেন্দ্ৰবিন্দু হৈছে মহিলাকেন্দ্ৰিক আঁচনিৰ বিষয়ে সজাগতা বৃদ্ধি, যাৰ ফলত ৪৬ হাজাৰৰো অধিক হিতাধিকাৰীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী উজ্জ্বলা আঁচনিৰ বাবে নাম পঞ্জীয়ন কৰিছে। স্বাস্থ্য শিবিৰসমূহেও ব্যাপক আকৰ্ষণ লাভ কৰিছে আৰু আজিলৈকে ২২ লাখ ব্যক্তিৰ স্বাস্থ্য পৰীক্ষা কৰা হৈছে।
বিকশিত ভাৰত সংকল্পযাত্ৰাৰ অংশ হিচাপে কৃষকসকলৰ বাবে কৰা ড্ৰোন প্ৰদৰ্শনে অতি কৌতুহল সৃষ্টি কৰিছে। ‘ড্ৰোন দিদি আঁচনি’ আৰম্ভ হোৱাৰ লগে লগে ১৫ হাজাৰ মহিলা আত্মসহায়ক গোটক ড্ৰোনৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ব৷ লগতে দুগৰাকী মহিলা সদস্যৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় প্ৰশিক্ষণৰ লগতে বৃহৎ সংখ্যক মহিলাইও ড্ৰোনৰ উৰণ প্ৰত্যক্ষ কৰিবলৈ আগুৱাই আহিছে। আত্মসহায়ক গোটসমূহে ড্ৰোন সেৱাসমূহ মাছুলৰ বিনিময়ত ভাড়াত দিব, যিয়ে আত্মসহায়ক গোটৰ সদস্যসকলৰ বাবে ৰাজহৰ আন এক উৎস হিচাপে কাম কৰিব।
সবিশেষ জানবিলৈ আৰু ফটোৰ বাবে www.viksitbharatsankalp.gov.in ৱেবছাইট চাওক৷

Ministry of Information & Broadcasting
Vikasit Bharat Sankalp Yatra surpasses 1 crore participants
08 DEC 2023 3:51PM by PIB Delhi
The Vikasit Bharat Sankalp Yatra, inaugurated by Prime Minister Narendra Modi on November 15 from Khunti, Jharkhand, has emerged as a transformative expedition fostering connections with citizens nationwide.
As of December 7, 2023, the Yatra has reached over 36,000 Gram Panchayats and witnessed participation of over 1 crore citizens, as per the data captured on the customized portal developed by MEITY. India’s most populous state Uttar Pradesh leads with over 37 lakh people participating, followed by Maharashtra 12.07 lakhs and Gujarat 11.58 lakhs. The Yatra has received encouraging reception in Jammu & Kashmir as well, with over 9 lakh people participating till date.
The people’s participation has gathered further momentum with each passing day. While the first week of the Sankalp Yatra saw participation of 500,000 citizens, over 77 lakh people across the country, participated in the Yatra during the last 10 days. Within a short span, the urban segment of the Yatra has reached over 700 locations and total of 79 lakh individuals have taken the Pledge to strive to make India a developed nation by 2047.
In an unprecedented outreach effort, the Yatra strives to cover over 2.60 Gram Panchayats and 3600+ urban local bodies using Information, Education, and Communication (IEC) vans that call upon people to utilise government schemes for their benefit.
A focal point of the Yatra has been raising awareness about women-centric schemes, leading to over 46,000 beneficiaries enrolling for the PM Ujjwala scheme. Health Camps have also proved to be a big draw and till date 22 lakh individuals have been screened.
Drone demonstration for farmers showcased as part of the Vikasit Bharat Sankalp Yatra hasattracted great curiosity. With the launch of ‘Drone Didi Scheme’ under which 15,000 Women’s Self Help Groups will be provided with Drones, along with necessary training for two members of the women, a large number of women are also coming forward to witness the drone flights. The SHGs shall rent out the drone services for a fee, which will serve as another stream of revenue for the Self Help Group members.
Viksit Bharat Sankalp Yatra Gains Momentum In State - The Hills Times
Viksit Bharat Sankalp Yatra reaches Panchayat Chak Avtara in Jammu - Mercury Times
More details and images at www.viksitbharatsankalp.gov.in