য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
পুৱারী ওইবা থৌদোক অমদা, ভারত সরকার অমসুং মনিপুর সরকারগা মনিপুরগী খ্বাইদগী লিরবা তম্পাক্তা য়ুম্ফম ওইবা খুৎলায় পাইবা কঙালুপ, য়ুনাইতেদ নেসনেল লিবরেসন ফ্রন্ত (UNLF)কা শান্তীগী য়ানচে অমগী খুৎয়েক পীনখ্রে
য়ানবা পুরক্লিবা অসিনা অৱাং-নোংপোক্তা মহৌশাগী ওইনা অমসুং মনিপুরদনা অখন্ননা, শান্তিগী য়ুগ অমা পুরক্নবা শেম শারে
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা মসিদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীজীগী ওল-ইনক্লুসিব দিভেলপমেন্ত অমসুং অৱাং নোংপোক ভারতকী নহাশিংদা হেন্না ফবা তুংগী মতম অমা পীবা হায়বা মঙলান মঙফাওনহনবদা তেংবাংগদবা মশক থোকপা খোঙথাং অমা ওইরগনি হায়খ্রে
গৃহ মন্ত্রীনা UNLFকী গনতন্ত্রগী থৌওং অসিবু তরাম্ন ওক্লদুনা মখোয়গী শান্তি অমসুং চাউখৎ থৌরাংগী অনৌবা খোঙচৎ অসিদা মায় পাকপা ওইসনু হায়খ্রে
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মঙলানগী মখা পোন্না অমসুং কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহগী লুচিং মখাদা ভারত সরকারনা মিলিতেন্সী লোইশিন্নবা অমসুং চাউখৎ থৌরাং খুমাং চাউশিলহন্নবা ইং 2014দগী হৌদুনা অৱাং নোংপোক্কী খুৎলায় পায়বা কাঙলুপ কয়াগা য়ানচে কয়াগী খুৎয়েক পীনদুনা লাক্লি
খ্বাইদগী অহানবা ওইনা, মনিপুরগী তম্পাক্কী খুৎলায় পায়বা কাঙলুপ্না ভাইওলেন্স থাদোক্তুনা ভারতকী সংবিধান অমসুং লৈবাক্কী আইন ইনবা হায়বসিদা য়াদুনা মীয়ামগী পুন্সি মহিংদা হল্লকখ্রে
য়ানবা পুরক্লিবা অসিনা UNLF অমসুং সেক্যুরিতী ফোর্সকী মরক্তা লৈনরিবা য়েংথীনবা লৈবদগী চহি য়াংখৈ মতমদা নাকল অনিমক্কী মমল য়াম্লবা পুন্সি কয়া মাঙদুনা লাক্লিবা অসিবু লোইহনবতা নত্তনা খুন্নাই অসিনা মতম শাংনা থেংনদুনা লাক্লিবা শিংনবা কয়াদা মিৎয়েং চঙবগী খুদোংচাবসু পীরগনি
UNLFনা মীচম মীয়ামগী পুন্সিদা হল্লকপা অসিনা তম্পাক্কী খুৎলায় পায়বা অতোপ্পা কঙলুপকী মফমদসু শান্তিগী থৌওংশিংদা শরুক য়াহন্নীংনবা পুক্নিং থৌগৎকনি
29 NOV 2023 5:47PM by PIB Imphal
পুৱারী ওইবা থৌদোক অমদা, ভারত সরকার অমসুং মনিপুর সরকারগা মনিপুরগী খ্বাইদগী লিরবা তম্পাক্তা য়ুম্ফম ওইবা খুৎলায় পাইবা কঙালুপ, য়ুনাইতেদ নেসনেল লিবরেসন ফ্রন্ত (UNLF)কা ঙসি নই দিল্লীদা শান্তীগী য়ানচে অমগী খুৎয়েক পীনখ্রে। UNLF অসি ইং 1964দা শেমখিবনি অমসুং মখোয়না ভারতকী মনুং অমসুং মপানগী লমদমদা থবক তৌদুনা লাক্লি। য়ানবা পুরক্লিবা অসিনা অৱাং-নোংপোক্তা মহৌশাগী ওইনা অমসুং মনিপুরদনা অখন্ননা, শান্তিগী য়ুগ অমা পুরক্নবা শেম শারে।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা পুৱারী ওইরবা মায় পাকপা অমা ফংখ্রে হায়খ্রে। গৃহ মন্ত্রীগী ‘X’কী পোস্ত অমদা, মসিদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীজীগী ওল-ইনক্লুসিব দিভেলপমেন্ত অমসুং অৱাং নোংপোক ভারতকী নহাশিংদা হেন্না ফবা তুংগী মতম অমা পীবা হায়বা মঙলান মঙফাওনহনবদা তেংবাংগদবা মশক থোকপা খোঙথাং অমা ওইরগনি হায়খ্রে। গৃহ মন্ত্রীনা UNLFকী গনতন্ত্রগী থৌওং অসিবু তরাম্ন ওক্লদুনা মখোয়গী শান্তি অমসুং চাউখৎ থৌরাংগী অনৌবা খোঙচৎ অসিদা মায় পাকপা ওইসনু হায়খ্রে।
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মঙলানগী মখা পোন্না অমসুং কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহগী লুচিং মখাদা ভারত সরকারনা মিলিতেন্সী লোইশিন্নবা অমসুং চাউখৎ থৌরাং খুমাং চাউশিলহন্নবা ইং 2014দগী হৌদুনা অৱাং নোংপোক্কী খুৎলায় পায়বা কাঙলুপ কয়াগা য়ানচে কয়াগী খুৎয়েক পীনদুনা লাক্লি।
ভারত সরকারনা চয়েৎনবা কয়া লোইশিন্নবা পায়খৎখিবা খোঙথাংগী মখা পোন্না, অৱাং নোংপোক্কী তোঙান-তোঙানবা এথনিক আর্ম্দ গ্রুপ কয়াগা রাজনীতিগী ওইবা য়ানবা কয়া মমাংদা পুরকখ্রবসু, মনিপুরগী তম্পাক্কী খুৎলায় পায়বা কাঙলুপ্না ভাইওলেন্স থাদোক্তুনা ভারতকী সংবিধান অমসুং লৈবাক্কী আইন ইনবা হায়বসিদা য়াদুনা মীয়ামগী পুন্সি মহিংদা হল্লকখিবা অসিদি হন্দক্কী অসিনি খ্বাইদগী অহানবনি। য়ানবা পুরক্লিবা অসিনা UNLF অমসুং সেক্যুরিতী ফোর্সকী মরক্তা লৈনরিবা য়েংথীনবা লৈবদগী চহি য়াংখৈ মতমদা নাকল অনিমক্কী মমল য়াম্লবা পুন্সি কয়া মাঙদুনা লাক্লিবা অসিবু লোইহনবতা নত্তনা খুন্নাই অসিনা মতম শাংনা থেংনদুনা লাক্লিবা শিংনবা কয়াদা মিৎয়েং চঙবগী খুদোংচাবসু পীরগনি। UNLFনা মীচম মীয়ামগী পুন্সিদা হল্লকপা অসিনা তম্পাক্কী খুৎলায় পায়বা অতোপ্পা কঙলুপকী মফমদসু শান্তিগী থৌওংশিংদা শরুক য়াহন্নীংনবা পুক্নিং থৌগৎকনি হায়বগী থাজবসু থম্নরি। য়ানবা পুরকখ্রবা গ্রাউন্দ রুলশিংবু য়েংশিন্নবগীদমক্তা পীস মোনিতরিং কম্মিত্তী (PMC) অমসু শেমখ্রে। মসিগুম্বা চাউখৎ থৌরাংগী থৌওং অসিনা রাজ্যসিদা তংদু লৈতাবা মতম অমসুং শান্তি অমুক হন্না পুরক্নবা মশক থোকপা খোঙথাং অমা ওইবসু য়াই।
য়ানচে অসি কেন্দ্রগী হোম এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী সেনিয়র ওফিসিএল অমসুং মনিওউর সরকার অমদি য়ুনাইতেদ নেস্নেল লিবরেসন ফ্রন্তকী মীহুতশিংদা নই দিল্লীদা খুৎয়েক পীনখিবনি।

Ministry of Home Affairs
In a historic development, the Government of India and Government of Manipur signed a Peace Agreement with United National Liberation Front (UNLF), the oldest valley-based armed group of Manipur in New Delhi
The agreement is poised to give a fillip to usher in a new era of peace in the North East in general and Manipur in particular
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah says it is a landmark achievement in realising Prime Minister Shri Narendra Modi Ji's vision of all-inclusive development and providing a better future to the youths in Northeast India
Home Minister welcomes UNLF to the democratic processes and wish them all the best in their journey on the path of peace and progress
As per the vision of the Prime Minister, Shri Narendra Modi and under the guidance of Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, the Government of India has signed agreements with several armed groups of the North East region since 2014 to end militancy and promote development
First time a valley-based Manipuri armed group has agreed to return to mainstream by abjuring violence and agreeing to honour the Constitution of India and laws of the land
The agreement will not only bring an end to hostilities between UNLF and security forces which have claimed precious lives on both sides over the last more than half a century but also provide an opportunity to address the longstanding concerns of the community
Return of UNLF to the mainstream will also encourage other valley-based armed groups to participate in the peace process in due course
29 NOV 2023 5:47PM by PIB Delhi
In a historic development, the Government of India and Government of Manipur signed a Peace Agreement with United National Liberation Front (UNLF), the oldest valley-based armed group of Manipur in New Delhi today. The UNLF was formed in 1964 and has been operating both within and outside Indian Territory. The agreement is poised to give a fillip to usher in a new era of peace in the North East in general and Manipur in particular.
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah has said that a historic milestone achieved. In his posts on ‘X’ Home Minister said that it is a landmark achievement in realising Prime Minister Shri Narendra Modi Ji's vision of all-inclusive development and providing a better future to the youths in Northeast India. Home Minister said that he welcome UNLF to the democratic processes and wish them all the best in their journey on the path of peace and progress.
As per the vision of the Prime Minister, Shri Narendra Modi and under the guidance of Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, the Government of India has signed agreements with several armed groups of the North East region since 2014 to end militancy and promote development.
While political settlements have been finalised with several ethnic armed groups of the North East as part of conflict resolution initiatives of Government of India, it is for the first time a valley-based Manipuri armed group has agreed to return to mainstream by abjuring violence and agreeing to honour the Constitution of India and laws of the land. The agreement will not only bring an end to hostilities between UNLF and security forces which have claimed precious lives on both sides over the last more than half a century but also provide an opportunity to address the longstanding concerns of the community. It is hoped that the return of UNLF to the mainstream will also encourage other valley-based armed groups to participate in the peace process in due course. A Peace Monitoring Committee (PMC) will be constituted to oversee enforcement of the agreed ground rules. The development is likely to be a significant step in restoring peace and normalcy in the State.
The agreement was signed in New Delhi by senior officials of the Union Ministry of Home Affairs and Government of Manipur and representatives of United National Liberation Front.