ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଶିଶୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଙ୍ଗନୱାଡି ପ୍ରୋଟୋକଲର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଲାଗି ଏକ ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିବ - ମିଶନ ସକ୍ଷମ ଅଙ୍ଗନୱାଡି ଏବଂ ପୋଷଣ 2.0ର ‘ପୋଷଣ ଭି ପଢାଇ ଭି’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା
କେନ୍ଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ଏବଂ ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ସ୍ମୃତି ଜୁବିନ୍ ଇରାନୀ ଆସନ୍ତାକାଲି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିବେ
27 NOV 2023 12:44PM by PIB Bhubaneswar
ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ମିଶନ ସକ୍ଷମ ଅଙ୍ଗନୱାଡି ଓ ପୋଷଣ 2.0ର ‘ପୋଷଣ ଭି ପଢାଇ ଭି’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଶିଶୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଙ୍ଗନୱାଡି ପ୍ରୋଟୋକଲର ଶୁଭାରମ୍ଭ ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି । ଆସନ୍ତାକାଲି (ନଭେମ୍ବର 28, 2023) ବିଜ୍ଞାନ ଭବନରେ କେନ୍ଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ (ଡବ୍ଲ୍ୟୁସିଡି) ଏବଂ ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ସ୍ମୃତି ଜୁବିନ୍ ଇରାନୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ସ୍ମୃତି ଜୁବିନ୍ ଇରାନୀ ମୁଖ୍ୟ ବକ୍ତବ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବେ । ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ଏବଂ ଆୟୁଷ ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ମୁଞ୍ଜପାରା ମହେନ୍ଦ୍ରଭାଇ, ମଧ୍ୟ ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ ।
ଶ୍ରୀ ଇନ୍ଦେଭର ପାଣ୍ଡେ, ସଚିବ, ଏମଓଡବ୍ଲ୍ୟୁସିଡି, ଶ୍ରୀ ସୁଧାଂଶୁ ପନ୍ଥ, ସଚିବ, ଏମଓଏଚଏଫଡବ୍ଲୁ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ରାଜେଶ ଅଗ୍ରୱାଲ, ସଚିବ ଡିଇପିଡବ୍ଲୁଡି ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କରିବେ।
ଅଙ୍ଗନୱାଡି କେନ୍ଦ୍ରରେ ଶୀଘ୍ର ଚିହ୍ନଟ, ସ୍କ୍ରିନିଂ ଓ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ରଣନୀତି ଉପରେ ଏକ ପ୍ୟାନେଲ ଆଲୋଚନା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ । ଏଥିରେ ଏମଓଏଚଏଫଡବ୍ଲୁ, ଡିଇପିଡବ୍ଲୁଡି, ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ବିଭାଗର ସଚିବ ଓ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ନିମ୍ହାନ୍ସ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ସଂଗଠନର ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଯୋଗଦେବେ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି । ସାରା ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ସିଡିପିଓ, ମହିଳା ସୁପରଭାଇଜର, ଅଙ୍ଗନୱାଡି କର୍ମୀ ଓ ଆଶା କର୍ମୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କରିବେ। ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ପିଲାଙ୍କ କାମ କରିବା ଏବଂ ଯତ୍ନ ନେବାରେ ଅଭିଜ୍ଞତା ଥିବା ଅଙ୍ଗନୱାଡି କର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଅନୁଭୂତି ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ବାଣ୍ଟିବା ପାଇଁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯିବ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ହସ୍ତକ୍ଷେପ, ବିପଦରେ ଥିବା ଶିଶୁ ଏବଂ ଛୋଟ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସହାୟତା ଏବଂ ସେବା ମାଧ୍ୟମରେ ବିପଦରେ ଥିବା ଓ ବିକାଶରେ ବିଳମ୍ବ ହେଉଥିବା ଶିଶୁମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣରେ ସାମଗ୍ରିକ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା । ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ପିଲାଙ୍କ ପାରିବାରିକ ଓ ସାମୂହିକ ଜୀବନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ପରିବାର ଓ ସମୁଦାୟକୁ ଶିକ୍ଷିତ ଓ ସମର୍ଥନ କରାଯିବାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଅଙ୍ଗନୱାଡି ଇକୋ ସିଷ୍ଟମ ଦେଶର ପିଲାଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆକସେସ୍ ପଏଣ୍ଟ ଭାବେ ଜନ୍ମରୁ 6 ବର୍ଷ ବୟସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦୈନିକ 8 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଶିଶୁଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି ।
ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତି 2020 ଅନୁଯାୟୀ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଭିନ୍ନ ବା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ନକରି ମୁଖ୍ୟସ୍ରୋତର ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ସାମିଲ କରିବାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯିବା ଉଚିତ । ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ ଷ୍ଟେଜ୍ ବା ସ୍ତର 2022 ପାଇଁ ଜାତୀୟ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଢାଞ୍ଚାରେ ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡିକରେ ବିକାଶରେ ବିଳମ୍ବ ଏବଂ ଅକ୍ଷମତାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ପଦ୍ଧତି ସୁପାରିସ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ସଙ୍କେତ ଏବଂ ଲକ୍ଷଣ ଉପରେ ପରାମର୍ଶ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହି ପଦ୍ଧତିକୁ ଅନୁସରଣ କରି, ‘ପୋଷଣ ଭି ପଢାଇ ଭି’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ କ୍ରୀଡା ଭିତ୍ତିକ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ କଳାପ ଭିତ୍ତିକ ଶିକ୍ଷଣ ପଦ୍ଧତି ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଇସିସିଇ ଟାସ୍କଫୋର୍ସ ସୁପାରିଶକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛି ଏବଂ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ସମୟୋପଯୋଗୀ ସହାୟତାକୁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ସମର୍ଥନ କରିଛି ।
ଜାତୀୟ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ନୀତି (ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନ) (2021)ର ଡ୍ରାଫ୍ଟ ବା ଚିଠା ଅନୁଯାୟୀ, ଭାରତରେ ଅଧିକାଂଶ ଭିନ୍ନକ୍ଷମଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଏକ ତୃତୀୟାଂଶଙ୍କୁ ଯଦି ଶୀଘ୍ର ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଏ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଭାବରେ ଏହାର ସମାଧାନ କରାଯାଏ ତେବେ ସେମାନଙ୍କ ଦିବ୍ୟଙ୍ଗତାକୁ ରୋକାଯାଇପାରିବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି । ‘ପୋଷଣ ଭି ପଢାଇ ଭି’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ 13.9 ଲକ୍ଷ ଅଙ୍ଗନୱାଡି କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଉନ୍ନତ କରାଯିବ ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କର ବିଭିନ୍ନ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବହୁ-ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଏବଂ କ୍ରୀଡା ଭିତ୍ତିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ ।

Ministry of Women and Child Development
Ministry of Women and Child Development to organize a national event to launch Anganwadi Protocol for Divyang Children - an important commitment under Poshan Bhi Padhai Bhi program of Mission Saksham Anganwadi and Poshan 2.0
Union Minister for Women and Child Development and Minority Affairs, Smt. Smriti Zubin Irani to chair the event tomorrow
27 NOV 2023 12:44PM by PIB Delhi
The Ministry of Women and Child Development is organizing a national event to launch Anganwadi Protocol for Divyang Children, an important commitment under Poshan Bhi Padhai Bhi program of Mission Saksham Anganwadi and Poshan 2.0. The event which will be chaired by the Union Minister for Women and Child Development (WCD) and Minority Affairs, Smt. Smriti Zubin Irani, will be organized at Vigyan Bhawan tomorrow (28th November, 2023).
Union Minister Smt. Smriti Zubin Irani will deliver the Keynote Address. Shri Munjpara Mahendrabhai, Minister of State MWCD and Ayush will also address the gathering.
Shri Indevar Pandey, Secretary, MoWCD, Shri. Sudhansh Pant, Secretary, MoHFW and Shri Rajesh Aggarwal, Secretary, DEPwD will also participate in the programme.
A panel discussion will highlight strategies for early identification, screening and inclusion at the Anganwadi Centre. Senior Officers from MoHFW, DEPwD, and State WCD Secretaries and experts from key organizations such as NIMHANS are expected to attend. CDPOs, Lady Supervisors, Anganwadi Workers and ASHA workers from across the country will also partyicipate. Anganwadi workers with experience in working and caring for Divyang children would be invited to share their experiences and best practices.
The main objective of the event is to highlight that overall improvement in children’s well-being through early intervention, specialized support and services for infants and young children at risk or with disability and/or developmental delay, is critical and possible. Families and communities need to be educated and supported to improve Divyang children's participation in family and community life. Reaching out to over eight crore children from birth to six years on a daily basis, the Anganwadi eco-system is a critical access point for building the base of the country's children, in order to secure their future.
As per the National Education Policy 2020, integration of Divyang students into mainstream schools should be prioritized, rather than establish segregated educational institutions. The National Curriculum Framework for Foundational Stage 2022 further recommends approaches to addressing developmental delays and disability in schools, including advice on signs and symptoms. In pursuance of these approaches, Poshan Bhi Padhai Bhi program has adopted the national ECCE Taskforce recommendation for play-based and activity-based learning pedagogy and strongly advocates special and timely support for Divyang children.
According to the Draft National Policy For Persons with Disabilities (Divyangjan) (2021), one-third of most disabilities in India are estimated to be preventable, if they are detected early enough and adequately addressed. Through Poshan Bhi Padhai Bhi’s targeted focus on strengthening the foundation for India’s future generations, 13.9 Lakh Anganwadi centers will be up-skilled to adopt a multi-sensory and toy-based approach to address the different needs of children.