প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ভর্চুএল G20 লীদর্স সম্মিত (নবেম্বর 22, 2023) হৌদোকপদা থমখিবা ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
22 NOV 2023 6:36PM by PIB Imphal
এক্সেলেন্সীশিং,
নমস্কার!
পুম্নমক্না ঐহাক্কী পাউজেলবু য়াদুনা সম্মিত অসিদা শরুক য়াবীবগীদমক্তা ঐহাক্না পুম্নমক্কী মফমদা তৌবীমল খঙবা উৎচরি। ভারত মচা করোর 140গী মাইকৈদগী ঐহাক্না পুম্নমকপু তরাম্না ওকচরি।
মরুপশিং,
ঐহাক্কী মরুপ, ইন্দোনেসিয়াগী রাস্ত্রপতি, জোকো ৱিদোদোনা মমাংগী চহিগী নবেম্বর 16দা হৌনবী মখা পোনবা গেবেল (ৱায়েল পীবদা শিজিন্নবা উনা শাবা নুংথং) পীরকখিবা পুঙফম অদু ঐহাক্না নীংশিংলি। মতমদুদা, ঐহাক্না G20বু ঐখোয় ময়াম পুমদুনা ইনক্লুসিব, ৱাহন্থোক য়াম্বা, থবক পাংথোকপদা মিৎয়েং চঙবা অমসুং ৱারেপ চেৎপা ওইহন্সি হায়খিবনি। হৌখিবা চহি অমসিদা, ঐখোয়না পান্দম অদু ফংমিন্নরে। ঐখোয়না G20বু অমত্তা ওইনা পুন্দুনা অনৌবা থাক্তা পুখৎলে।
শিংনবা অমসুং থাজনদবনা থল্লবা মালেমসিগী মনুংদা, ঐখোয়বু অমত্তা ওইনা পুন্দুনা থমগদবদি ঐখোয়গী মশেল মরক্তা থাজনবা লৈবনি, মসিনা ঐখোয়বু শম্নহল্লিবনি।
মসিগী চহি অমসিদা, ঐখোয়না “ৱান আর্থ, ৱান ফেমিলী, ৱান ফ্যুচর”দা থাজবা থমখি। অদুগা, ঐখোয়না ৱাথোক কয়া অমগী মাইয়োক্তা অমত্তা ওইনা লেপখি, তেংবাংনখি।
ঐখোয় পুম্নমক্না য়েৎনবা অমত্তা লৈতনা, দিল্লীদা, অফ্রিকাগী য়ুনিয়নবু G20দা তরাম্না ওকখিবগী পুঙফমদু ঐহাক্না কৈদৌনুংদা কাওবা ঙম্লোই।
G20না মালেম পুম্বদা পীরিবা পুম্নমকপু মনুং চলহনবা হায়বসিগী পাউজেল অসিদি মমাংদা অমুক্তা পাংথোকখিদ্রিবা থৌওংনি। ভারতকী প্রসিদেন্সী মনুংদা অফ্রিকানা ভোত অমা ফংখিবা হায়বসিদি ভারতকী ওইনা চাউথোকচনীংঙাইনি।
মসিগী চহি অমসিদা, মালেম পুম্বনা G20দা গ্লোবেল সাউথকী খোন্থাং তানখি।
মমাংগী চয়োলগী ভোইস ওফ গ্লোবেল সাউথ সম্মিত্তা, লৈবাক, চাউরাক্না, 130না নই দিল্লীগী G20 সম্মিত্তা লৌখিবা ৱারেপশিংবু থম্মোই শেংনা থাগৎনখি।
G20না মীওইবদা অহেনবা মিৎয়েং চঙবা থৌওং পাংথোকপবু অহেনবা মিৎয়েং চঙদুনা লাকখিবগা লোয়ননা ইন্নোভেসন অমসুং দিজিতেল তেক্নোলোজীবুসু শৌগৎলি। G20না মলতিলেতরিজমদা থাজবসু অমুক্কা হন্না পুরক্লে।
ঐখোয়না মলতিলেতরেল দিভেলপমেন্ত বেঙ্ক অমসুং গ্লোবেল গবর্নেন্স রিফোর্মশিংদা পুন্না মাইকৈ তাকমিন্নখ্রে।
পুম্নমক অসিগা লোয়ননা, ভারতকী প্রসিদেন্সী মনুংদা, G20বু চহি 20গী মখাদা লৈবা মীওইশিংনা শকখঙখি।
ভারত মচা করোর কয়ানা G20দা শরুক য়াখি অমসুং কুহ্মৈ অমগুম্না পাংথোকখি।
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা অথোইবা মীওইশিং,
এক্সেলেন্সীশিং,
ঐহাক্না মসিগী ভর্চুএল সম্মিত অসিগী ৱাহৌদোক থমখিবা মতমদা ঙসি ওইরিবা মালেমগী ফিভম অসিমক ওইগনি হায়বদি করিমত্তা খঙলমদে। হন্দক্কী থা খরসিনা অনৌবা শিংনবা কয়া মাঙদা পুরক্লে। নোংচুপ এসিয়াগী লমদমদা তংদু লৈতাদবা অমসুং অশোয়-অঙাম্না থল্লিবা অসিগা ঐখোয় পুম্নমক্কা মরী লৈনৈ। ঐখোয়না ঙসি অমত্তা ওইনা পুল্লিবা অসিনা ঐখোয়না হীরমশিং অসি খঙই অমসুং ৱারোইশিন পুরক্নবা লেপমিন্নরি হায়বগী পাউদম অমনি।
ঐখোয়না পুম্নমক্না তেরোরিজম্বু কৈদৌনুংদা য়াবা ঙম্লোই হায়বা ঐখোয় পুম্নমক্না থাজৈ।
মফম অমদা হেক্তা ওইরো, মীচম শিবা হায়বসিগী মাইয়োক্তা য়ানীংদবা ফোংদোক্কদবনি।
ঙসি লানফা খরা থাদোক্কনি হায়বগী পাউ অসি ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি, অমসুং লানফা খুদিংমক অথুবা মতমদা থাদোকপীরক্কনি হায়না ঐখোয়না থাজবা থম্লি। হ্যুমেনিতরিয়ন এইদ মতম চানা অমসুং লেপ্তনা য়ৌহনবা হায়বসি খ্বাইদগী মরু ওইবনি। ইজরেল অমসুং হমাসকী মরক্তা থোক্লিবা ইরাংনা ধর্মা অমা হেক্তগী শক্তম লৌহন্দনবা হোৎনবা হায়বসিসু য়াম্না মরু ওইরি।
ইরাং কয়া অমা ঙসি ঐখোয়না ইমুং অমা ওইনা উরি, শান্তিগীদমক্তা মাইকৈদা চঙশিনবগী পাঙ্গলসু ঐখোয়দা লৈ।
মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফ য়ুম্বালগী মিৎয়েংদগী য়েংলুরগসু, ঐখোয়না মীওইবা খুন্নাইগীদমক্তা, অকি-অখঙ অমসুং মীহাৎ-মীপুনগী মাইয়োক্তা ঐখোয়না খোল্লাও লাওবা ঙম্মি।
ঙসিদি, ভারতনা মালেম অমসুং মীওইবা খুন্নাইনা থম্লিবা থাজবা অসিমক পাংথোকপা ঙম্নবা লেংগা-লেংগা চৎমিন্ননবা শেম শারে।
মরুপশিং,
21শুবা চহি-চাগী মালেম অসিনা গ্লোবেল সাউথনা তুংলমচত্তা চঙশিনবা পাম্লিবা অসিদা অহেনবা প্রাইওরিতী পীবা তাবনি।
গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিংনা মখোয়গা মরী লৈনদবা থৌদোক কয়ানা থোকহনবা অৱাবা অমসুং শিংনবা কয়া মাইয়োক্নরি।
হীরম অসিগী মতাংদা, হৌজিক মতমগী খ্বাইদগী তঙাই ফদবদি চাউখৎ থৌরাংগী এজেন্দাদা ঐখোয় পুম্নমক্না শৌগৎপনি।
মালেমগী শেন্মিৎলোন অমসুং লৈঙাকপগী মওং-মতৌশিংবু চাউথোকহন্নবা, ফগৎহন্নবা, মথৌ নীংথিনা পাংথোকপা হেনগৎহন্নবা, মীহুৎ শিনবা ঙমহন্নবা অমসুং তুংগী মতমগীদমক্তা শেম শাদুনা লৈহন্নবগীদমক্তা শেমদোকপা হায়বসি য়াম্না মরু ওইরি।
মতেংগী তঙাই ফদবা লৈবাকশিংদা মতম চানা অমসুং শেল চঙদনা তেংবাংবা ঙম্নবগীদমক্তা 2030 সস্তেনেবল দিভেলপমেন্ত গোল খোঙজেল য়াঙনা ফংবা ঙমহন্নবা য়াৎখিবা এক্সন প্লান অদুবু থবক ওইনা পাংথোকপা তাবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত প্রোগ্রাম্না SDGনা লোকেলগী থাক্তা ভারত্তা খুমাং চাউশিনবগী মশক নাইবা খুদম অমা ওইরি। ঐহাক্না G20 লৈবাকশিং অমসুং গ্লোবেল সাউথনা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত প্রোগ্রাম অসিবু য়েংবীনবা অমসুং ভারত মচা করোর 25গী পুন্সিদা মসিনা পীরিবা শাফুবু য়েংবীয়ু হায়না পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
নই দিল্লী সম্মিত্তা দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর রিপোজিতরী অমা শেম্বগী ৱারেপ লৌখি অমসুং হায়রিবা অসি লোইরে হায়না লাউথোকচবদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওজরি। লৈবাক 16গী DPI 50 হেনববু রিপোজিতরী অসিগী শরুক ওইহনখ্রে। গ্লোবেল সাউথ লৈবাকশিংদা DPI চৎনহন্নবা তেংবাংনবগীদমক্তা, ঐহাক্না সোসিএল ইম্পেক ফন্দ অমা শেম্বগী ৱাহৌদোক থমজরি। ঐহাক্না ভারতকী মহুৎ শিন্দুনা, ফন্দ অসিদা মিলিয়ন দোল্লর 25কী অহানবা তেংবাং অমা পীজরে হায়না ঐহাক্না লাউথোকচরি অমসুং খোঙথাং অসিদা অদোমসু শরুক য়ারক্কনি হায়বগী থাজবা থমজরি।
আর্তিফিসিএল ইন্তেল্লিজেন্সকী য়ুগ অসিদা, তেক্নোলোজীবু থৌদাং খঙনা শিজিন্নবগী মথৌ তাই। AIবু অরানবা মওংদা শিজিন্নরকপা অসিগী মতাংদা মালেমদা খন্থনবগী মতৌ অমা লৈরক্লি।
AIগী গ্লোবেল রেগ্যুলেসনগীদমক্তা ঐখোয়না পুন্না হোৎনমিন্নগদবনি হায়না ভারতনা খল্লি।
ঐখোয়না দীপফেক অসিনা খুন্নাই অমসুং মীওই অমদা খুদোংথীবা কয়া য়াম্না থোকহনবা ঙম্বগে খঙদুনা ঐখোয়না তুংলমচত্তা চঙশিনবা তাবনি।
AIনা মীপুম খুদিংদা য়ৌবা হায়বসি ঐখোয়সু পাম্মি, অদুবু, মদুনা খুন্নাইগী তেক্ত-কায়দবা মওংদদি ওইবা তাবনি।
মসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, ভারত্তা গ্লোবেল AI পার্ত্নরশিপ সম্মিত অমা মথংগী থাদা শীন-লাঙলি।
অদোম পুম্নমক্না মসিদা শরুক শোইদনা য়াগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ।
মরুপশিং,
নই দিল্লী সম্মিত্তা ঐহাক্না অকোয়বগী শক্তম ঙাক শেনবগী মতাংদা গ্রীন ক্রেদিত পীবগী ৱাফম থমখি।
ঐখোয়না মসি ভারত্তা হৌরে হায়বা অদোমসু খঙলমগনি। নই দিল্লীদা হৌদোকখিবা গ্লোবেল বাইওফুএল এল্লাইএন্সকী খুত্থাংদা, ঐখোয়না কার্বন হন্থহনবগা লোয়ননা মহুত শিনবা য়াবা অতোপ্পা ফুএল শেমগৎপবুসু খুমাং চাউশিনহল্লি।
G20না প্রো-প্লানেত এপ্রোচ অমগীদমক্তা ওইরিবা মিসন LiFE, হায়বদি, লাইফস্তাইল ফোর ইনভাইরনমেন্ত অসিবু শকখঙলে; ইং 2030 ফাওবদা রিন্যুএবল ইনর্জী শিজিন্নবগী চাংদা শরুক অহুম হেনগৎহল্লসি হায়খ্রে; ক্লীন হাইদ্রোজেনগীদমক্তা খোঙফম চেৎলে উৎখ্রে; ক্লাইমেত ফাইনান্সপু বিলিয়ন্দগী ত্রিলিয়ন্দা পুবগী তঙাই ফদববু শকখঙখ্রে।
নুমিৎ খরনিগী মতুংদা, UAEদা পাংথোক্কদৌরিবা COP-28কী মনুংদা, হায়রিবা খোঙথাংশিং অসিগী মতাংদা মশক থোকপা থবকশিং পায়খৎফম থোকই।
মরুপশিং,
নুপীশিংবু পাঙ্গল হাপ্নবা অনৌবা ৱর্কিং গ্রুপ অমসু শেমখ্রে।
হীরম অসিগা মরী লৈননা, ভারতনা মশাগী অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত হাউসকী অহানবা সেসন্দা পুৱারী ওইরবা ৱারেপ অমা লৌখ্রে পাউদম্বদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওজরি।
নুপীশিংনা লুচিংদুনা চাউখৎ-থৌরাং পুরকপগী থৌওংবু মপাঙ্গল হাপ্নবগীদমক্তা, ঐখোয়না পার্লিয়ামেন্ত অমসুং স্তেত লেজিস্লেতিব এসেমব্লীদা নুপীশিংগী চাদা 33%গী ফম খাকপা হায়বা ৱারেপ অমা লৌখ্রে।
মরুপশিং,
ঐহাক্না ঐহাক্কী ৱারোল মতাংসিদা লোইশিঞ্জগে।

Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister’s Opening remarks at the Virtual G20 Leaders’ Summit (November 22, 2023)
22 NOV 2023 6:36PM by PIB Delhi
Your Highnesses,
Excellencies,
Namaskar!
I express my gratitude to all of you for accepting my invitation and joining this summit today. On behalf of 140 crore Indians, you all are heartily welcomed.
Friends,
I remember the moment when my friend, the President of Indonesia, Joko Widodo, handed me the ceremonial gavel on November 16 last year. At that time, I had said that together we will make the G20 inclusive, ambitious, action-oriented and decisive. Over the past year, together we have realized that vision. Together we have taken G-20 to new heights.
Amidst a world fraught with distrust and challenges, it is mutual trust that binds us, connects us to each other.
In this one year, we have believed in "One Earth, One Family, One Future". And, we have shown unity and cooperation beyond controversies.
I can never forget that moment when all of us in Delhi unanimously welcomed the African Union to the G-20.
The message of inclusivity that G-20 has given to the whole world is unprecedented. v It is a matter of pride for India that Africa has got a voice during its Presidency.
In this one year, the whole world has also heard the echo of the Global South in G-20.
In the Voice of Global South Summit last week, about 130 countries have wholeheartedly appreciated the decisions taken at the New Delhi G-20 Summit.
The G-20 has emphasized the adoption of a human-centric approach while supporting innovation and digital technology. The G-20 has renewed faith in multilateralism.
Together we have given direction to multilateral development banks and global governance reforms.
And along with these, during the Presidency of India, G-20 has got the recognition of People's 20.
Crores of ordinary citizens of India joined G-20, and celebrated it as a festival.
Your Highnesses,
Excellencies,
When I had proposed this virtual summit, there was no forecast of what the global situation would be today. Recent months have brought forth new challenges. The insecurity and instability in the West Asia region, concerns us all. Our coming together today is a sign that we are sensitive to all these issues and stand together to resolve them.
We believe that terrorism is unacceptable to all of us.
The death of civilians, wherever they may be, is condemnable.
We welcome the news of the release of hostages today, and hope for the swift release of all hostages. Ensuring the timely and continuous delivery of humanitarian aid is imperative. It is also crucial to ensure that the conflict between Israel and Hamas, does not take on any kind of regional form.
The clouds of crises that we are witnessing today, as One Family, we possess the strength to work towards peace.
From the point of view of human welfare, we can strengthen our voice against terror and violence, and for humanity.
Today, India is prepared to walk together shoulder to shoulder, to meet the expectations of the world and of humanity.
Friends,
The 21st century world will have to give top priority to the concerns of the Global South moving forward.
The countries of the Global South are going through many difficulties for which they are not responsible.
In this context, the need of the hour is to give our full support to the development agenda.
It is important that reforms are brought in the global economic and governance structures to make them bigger, better, effective, representative and future ready.
Ensuring timely and affordable assistance to countries in need. Implement the action plan adopted to accelerate the 2030 Sustainable Development Goals.
Friends,
Our Aspirational District Program stands as a notable example of progress in the SDGs at the local level in India. I invite the G-20 countries and the Global South to examine the Aspirational District Programme, and witness the transformative impact it has had on the lives of 25 crore people in India.
Friends,
At the New Delhi Summit, a decision was made to establish a Digital Public Infrastructure Repository, and I am pleased to announce its completion. Over 50 DPIs from 16 countries have been incorporated into this repository. To facilitate the implementation of DPIs in Global South nations, I propose the creation of a Social Impact Fund. On India's behalf, I also announce an initial contribution of 25 million dollars to this fund and hope for your participation in this initiative.
In the era of Artificial Intelligence, there is a need to use technology in a responsible manner. There is growing concern about the negative use of A.I all over the world.
India firmly believes that we should work together on global regulation of A.I.
We have to move forward, understanding the seriousness of how dangerous DeepFake is, for society, for the individual.
We desire that A.I. should reach the people, and it must be safe for the society.
With this approach, the Global A.I. Partnership Summit is being hosted in India next month.
And I believe all of you will cooperate in this as well.
Friends,
At the New Delhi Summit, I had talked about green credit regarding environmental protection.
You know that in India we have started it. Through the Global Biofuels Alliance launched in New Delhi, we are reducing carbon as well as promoting the development of alternative fuels.
The G-20 has recognized mission LiFE, i.e. Lifestyle for Environment, for a pro-planet approach; called for taking renewable energy three times by 2030; shown commitment towards clean hydrogen; recognized the need to take climate finance from billions to trillions.
In a few days, during the COP-28 which will be held in the UAE, concrete steps need to be taken on all these initiatives.
Friends,
A new working group on women empowerment has also been formed.
In this context, I am very happy to share that India has taken a historic decision in the first session of its new Parliament House.
To strengthen women-led development, we have decided for 33% reservation for women in Parliament and state legislative assemblies.
Friends,
I end my statement here.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's Press Statement. Original Press Statement were delivered in Hindi.