Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister’s Opening remarks at the Virtual G20 Leaders’ Summit (November 22, 2023)
22 NOV 2023 6:36PM by PIB Delhi
Your Highnesses,
Excellencies,
Namaskar!
I express my gratitude to all of you for accepting my invitation and joining this summit today. On behalf of 140 crore Indians, you all are heartily welcomed.
Friends,
I remember the moment when my friend, the President of Indonesia, Joko Widodo, handed me the ceremonial gavel on November 16 last year. At that time, I had said that together we will make the G20 inclusive, ambitious, action-oriented and decisive. Over the past year, together we have realized that vision. Together we have taken G-20 to new heights.
Amidst a world fraught with distrust and challenges, it is mutual trust that binds us, connects us to each other.
In this one year, we have believed in "One Earth, One Family, One Future". And, we have shown unity and cooperation beyond controversies.
I can never forget that moment when all of us in Delhi unanimously welcomed the African Union to the G-20.
The message of inclusivity that G-20 has given to the whole world is unprecedented. v It is a matter of pride for India that Africa has got a voice during its Presidency.
In this one year, the whole world has also heard the echo of the Global South in G-20.
In the Voice of Global South Summit last week, about 130 countries have wholeheartedly appreciated the decisions taken at the New Delhi G-20 Summit.
The G-20 has emphasized the adoption of a human-centric approach while supporting innovation and digital technology. The G-20 has renewed faith in multilateralism.
Together we have given direction to multilateral development banks and global governance reforms.
And along with these, during the Presidency of India, G-20 has got the recognition of People's 20.
Crores of ordinary citizens of India joined G-20, and celebrated it as a festival.
Your Highnesses,
Excellencies,
When I had proposed this virtual summit, there was no forecast of what the global situation would be today. Recent months have brought forth new challenges. The insecurity and instability in the West Asia region, concerns us all. Our coming together today is a sign that we are sensitive to all these issues and stand together to resolve them.
We believe that terrorism is unacceptable to all of us.
The death of civilians, wherever they may be, is condemnable.
We welcome the news of the release of hostages today, and hope for the swift release of all hostages. Ensuring the timely and continuous delivery of humanitarian aid is imperative. It is also crucial to ensure that the conflict between Israel and Hamas, does not take on any kind of regional form.
The clouds of crises that we are witnessing today, as One Family, we possess the strength to work towards peace.
From the point of view of human welfare, we can strengthen our voice against terror and violence, and for humanity.
Today, India is prepared to walk together shoulder to shoulder, to meet the expectations of the world and of humanity.
Friends,
The 21st century world will have to give top priority to the concerns of the Global South moving forward.
The countries of the Global South are going through many difficulties for which they are not responsible.
In this context, the need of the hour is to give our full support to the development agenda.
It is important that reforms are brought in the global economic and governance structures to make them bigger, better, effective, representative and future ready.
Ensuring timely and affordable assistance to countries in need. Implement the action plan adopted to accelerate the 2030 Sustainable Development Goals.
Friends,
Our Aspirational District Program stands as a notable example of progress in the SDGs at the local level in India. I invite the G-20 countries and the Global South to examine the Aspirational District Programme, and witness the transformative impact it has had on the lives of 25 crore people in India.
Friends,
At the New Delhi Summit, a decision was made to establish a Digital Public Infrastructure Repository, and I am pleased to announce its completion. Over 50 DPIs from 16 countries have been incorporated into this repository. To facilitate the implementation of DPIs in Global South nations, I propose the creation of a Social Impact Fund. On India's behalf, I also announce an initial contribution of 25 million dollars to this fund and hope for your participation in this initiative.
In the era of Artificial Intelligence, there is a need to use technology in a responsible manner. There is growing concern about the negative use of A.I all over the world.
India firmly believes that we should work together on global regulation of A.I.
We have to move forward, understanding the seriousness of how dangerous DeepFake is, for society, for the individual.
We desire that A.I. should reach the people, and it must be safe for the society.
With this approach, the Global A.I. Partnership Summit is being hosted in India next month.
And I believe all of you will cooperate in this as well.
Friends,
At the New Delhi Summit, I had talked about green credit regarding environmental protection.
You know that in India we have started it. Through the Global Biofuels Alliance launched in New Delhi, we are reducing carbon as well as promoting the development of alternative fuels.
The G-20 has recognized mission LiFE, i.e. Lifestyle for Environment, for a pro-planet approach; called for taking renewable energy three times by 2030; shown commitment towards clean hydrogen; recognized the need to take climate finance from billions to trillions.
In a few days, during the COP-28 which will be held in the UAE, concrete steps need to be taken on all these initiatives.
Friends,
A new working group on women empowerment has also been formed.
In this context, I am very happy to share that India has taken a historic decision in the first session of its new Parliament House.
To strengthen women-led development, we have decided for 33% reservation for women in Parliament and state legislative assemblies.
Friends,
I end my statement here.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's Press Statement. Original Press Statement were delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰ্চুৱেল জি-২০ সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উদ্বোধনী ভাষণ
22 NOV 2023 6:36PM by PIB Guwahati
উপস্থিত মহামহিমসকল, শুভ আবেলি!
মোৰ আমন্ত্ৰণ গ্ৰহণ কৰি আজি এই সন্মিলনত যোগদান কৰাৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ হৈ আপোনালোক সকলোকে আন্তৰিকতাৰে আদৰণি জনোৱা হ'ল।
বন্ধুসকল,
মোৰ মনত আছে, যোৱা বছৰৰ ১৬ নৱেম্বৰত যেতিয়া মোৰ বন্ধু আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ ৰাষ্ট্ৰপতি জোকো উইডোডোৱে মোক আনুষ্ঠানিক গেভেলখন গতাই দিছিল, তেতিয়া মই কৈছিলোঁ যে আমি একেলগে জি-২০ক অভিলাষী, কাৰ্য্যমুখী আৰু নিৰ্ণায়ক কৰিম। এবছৰত একেলগে আমি এই কাম কৰিছো। আমি একেলগে জি-২০ক নতুন উচ্চতালৈ লৈ গৈছো।
অবিশ্বাস আৰু প্ৰত্যাহ্বানৰে ভৰা আজিৰ পৃথিৱীখনত পাৰস্পৰিক বিশ্বাসেই আমাক বান্ধি ৰাখে, ইজনে সিজনৰ লগত সংযোগ কৰে। এই এবছৰত আমি "এক পৃথিৱী, এক পৰিয়াল, এক ভৱিষ্যত"ৰ ওপৰত বিশ্বাস প্ৰকাশ কৰিছো। ই ঐক্য আৰু সহযোগিতা প্ৰদৰ্শন কৰিছে। আমি সকলোৱে সৰ্বসন্মতিক্ৰমে আফ্ৰিকান ইউনিয়নক জি-২০ত আদৰণি জনোৱা সেই মুহূৰ্তটো মই কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰো। জি-২০-এ সমগ্ৰ বিশ্বক যি একতা-সংহতিৰ বাৰ্তা দিছে সেয়া হৈছে অভূতপূৰ্ব।
ভাৰতৰ বাবে গৌৰৱৰ বিষয় যে আফ্ৰিকাই আমাৰ জি-২০ অধ্যক্ষতাৰ সময়ত বিশেষ গুৰুত্ব লাভ কৰিছে। এই এবছৰত সমগ্ৰ বিশ্বই জি-২০ত গ্ল’বেল ছাউথৰ প্ৰতিধ্বনিও শুনিছে। যোৱা সপ্তাহত ভইচ অৱ গ্ল’বেল ছাউথত প্ৰায় ১৩০খন দেশে নতুন দিল্লী জি-২০ শীৰ্ষ সন্মিলনত গ্ৰহণ কৰা সিদ্ধান্তসমূহক সম্পূৰ্ণ হৃদয়েৰে শলাগ লৈছে।
আমি একেলগে বহুপক্ষীয় উন্নয়ন বেংক, আৰু গ্ল’বেল গভৰ্নেন্স ৰিফৰ্মক দিশ দিছো।আৰু এইবোৰৰ লগতে জি-২০ ভাৰতৰ সভাপতিত্বৰ অধীনত পিপলছ-২০ৰ স্বীকৃতি লাভ কৰিছে। ভাৰতৰ কোটি কোটি সাধাৰণ নাগৰিকে জি-২০ত যোগদান কৰিলে, আমি উৎসৱৰ দৰে উদযাপন কৰিলোঁ।
এই ভাৰ্চুৱেল শীৰ্ষ সন্মিলনৰ প্ৰস্তাৱ দিওঁতে আজি বিশ্বৰ পৰিস্থিতি কেনেকুৱা হ’ব তাৰ কোনো আশা নাছিল। যোৱা কেইমাহমানত নতুন প্ৰত্যাহ্বানৰ সৃষ্টি হৈছে। পশ্চিম এছিয়া অঞ্চলৰ নিৰাপত্তাহীনতা আৰু অস্থিৰতাৰ পৰিস্থিতি আমাৰ সকলোৰে বাবে চিন্তাৰ বিষয়। আজি আমাৰ একত্ৰিত হোৱাটোৱে প্ৰতীক যে আমি সকলো সমস্যাৰ প্ৰতি সংবেদনশীল আৰু সমাধানৰ বাবে একেলগে থিয় দিছো।আমি বিশ্বাস কৰোঁ যে সন্ত্ৰাসবাদ আমাৰ সকলোৰে বাবে গ্ৰহণযোগ্য নহয়। সাধাৰণ লোকৰ মৃত্যু য'তেই নহওঁক কিয়, ই নিন্দনীয় ৷
আজি পণবন্দী মুক্তিৰ খবৰটো আমি আদৰণি জনাইছো। আৰু আশা কৰোঁ আন পণবন্দী সকলোকো সোনকালে মুকলি কৰি দিয়া হ'ব। মানৱীয় সাহায্যৰ সময়মতে আৰু নিৰন্তৰ যোগান ধৰাটো প্ৰয়োজনীয়। ইজৰাইল আৰু হামাছৰ যুদ্ধই যাতে কোনো আঞ্চলিক ৰূপ ধাৰণ নকৰে তাৰ বাবেও গুৰুত্বপূৰ্ণ। আজি আমি যি সংকটৰ ডাৱৰ দেখিবলৈ পাইছো, তাৰ মাজতো ৱান ফেমিলিৰ হাতত শান্তিৰ বাবে কাম কৰাৰ ক্ষমতা আছে। মানৱ কল্যাণৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰা আমি সন্ত্ৰাসবাদ আৰু হিংসাৰ বিৰুদ্ধে, আৰু মানৱতাৰ দিশত মাত মাতিব পাৰো।বিশ্ব আৰু মানৱতাৰ এই প্ৰত্যাশা পূৰণৰ বাবে আজি ভাৰতে ধাপে ধাপে আগুৱাই যাবলৈ সাজু হৈছে।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাৰ পৃথিৱীখন আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে গ্ল’বেল চাউথৰ উদ্বেগক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দিব লাগিব। এই প্ৰেক্ষাপটত সময়ৰ প্ৰয়োজনীয়তা হ’ল আমি উন্নয়নৰ কাৰ্যসূচীক আমাৰ সম্পূৰ্ণ সমৰ্থন আগবঢ়াইছো। গোলকীয় অৰ্থনৈতিক আৰু শাসন ব্যৱস্থাৰ গাঁথনিবোৰক ডাঙৰ, উন্নত, ফলপ্ৰসূ, প্ৰতিনিধি আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু কৰি তুলিবলৈ সংস্কাৰ অনাটো প্ৰয়োজনীয়। আৰ্ত দেশসমূহক সময়মতে আৰু সুলভ মূল্যৰ সাহায্য নিশ্চিত কৰা। ২০৩০ চনৰ বহনক্ষম উন্নয়নৰ লক্ষ্যসমূহ ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ গ্ৰহণ কৰা কাৰ্য্য পৰিকল্পনা ৰূপায়ণ কৰা।
আমাৰ আকাংক্ষিত জিলা কাৰ্যসূচী ভাৰতৰ স্থানীয় পৰ্যায়ত এছডিজিৰ অগ্ৰগতিৰ এক ডাঙৰ উদাহৰণ।মই জি-২০ দেশ গ্ল’বেল ছাউথক আকাংক্ষিত জিলা কাৰ্যসূচী অধ্যয়ন কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছো। আপোনালোকে চাব এই এটা অভিযানে কেনেদৰে কোটি লোকৰ জীৱন সলনি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
নতুন দিল্লী সন্মিলনত ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি ভঁৰাল সৃষ্টিৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছিল। এই ভঁৰালটো সাজু হৈছে বুলি ক'বলৈ পাই সুখী হৈছো। ইয়াত ১৬খন দেশৰ ৫০টাতকৈও অধিক ডিপিআই সংযোজন কৰা হৈছে। গ্ল’বেল চাউথৰ দেশসমূহত ডিপিআই কাৰ্যকৰী কৰিবলৈ মই এটা ছ’চিয়েল ইমপেক্ট ফাণ্ড স্থাপন কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিছো। ভাৰতৰ হৈ ইয়াৰ লগত প্ৰাৰম্ভিক পৰিমাণ ২.৫ কোটি ডলাৰ যোগ কৰাৰ কথাও ঘোষণা কৰিছো। আশা কৰোঁ আপোনালোক সকলোৱে এই পদক্ষেপত যোগদান কৰিব।
কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ যুগত দায়িত্বশীল ভাৱে প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে। সমগ্ৰ বিশ্বতে এ.আই.-ৰ নেতিবাচক ব্যৱহাৰৰ বিষয়ে চিন্তা বাঢ়ি আহিছে। ভাৰতে স্পষ্ট যে আমি এ.আই.-ৰ গোলকীয় নিয়ন্ত্ৰণৰ ওপৰত একেলগে কাম কৰা উচিত। ডিপফেক সমাজৰ বাবে, ব্যক্তিৰ বাবে কিমান বিপদজনক তাৰ গুৰুত্ব বুজি আমি আগবাঢ়িব লাগিব। আমি বিচাৰো যে এ.আই. জনসাধাৰণৰ ওচৰলৈ যাব লাগে, আৰু ই সমাজৰ বাবে সুৰক্ষিত হ'ব লাগিব। মই নিশ্চিত যে আপোনালোক সকলোৱে ইয়াতো সহযোগিতা আগবঢ়াব।
বন্ধুসকল,
নতুন দিল্লী সন্মিলনত মই পৰিৱেশ সুৰক্ষাৰ সন্দৰ্ভত গ্ৰীণ ক্ৰেডিটৰ বিষয়টো উত্থাপন কৰিছিলোঁ। আপুনি জানে, আমি ভাৰতত এই কাম আৰম্ভ কৰিছো।নতুন দিল্লীত আৰম্ভ হোৱা গ্ল’বেল বায়’ফিউৱেলছ এলায়েন্সৰ জৰিয়তে আমি কাৰ্বন হ্ৰাস কৰাৰ লগতে বিকল্প ইন্ধনৰ বিকাশৰ প্ৰচাৰ কৰিছো।
জি-২০-এ গ্ৰহ সমৰ্থক দৃষ্টিভংগীৰ বাবে মিছন LiFE অৰ্থাৎ পৰিৱেশৰ বাবে জীৱনশৈলীক স্বীকৃতি দিছে। ২০৩০ চনৰ ভিতৰত নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ব্যৱহাৰ তিনিগুণ বৃদ্ধি কৰাৰ আহ্বান জনোৱা হৈছে। পৰিষ্কাৰ হাইড্ৰজেনৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতা দেখুৱাইছে। জলবায়ু বিত্তীয় সাহায্যক বিলিয়নৰ পৰা ট্ৰিলিয়নলৈ লৈ যোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তা স্বীকৃতি দিয়া হৈছে। কেইদিনমানৰ পাছত ইউ এ ইত অনুষ্ঠিত হৈ থকা চি অ’ পি-২৮ৰ সময়ত এই সকলোবোৰ পদক্ষেপৰ ওপৰত সুনিৰ্দিষ্ট পদক্ষেপ লোৱাৰ প্ৰয়োজন।
বন্ধুসকল,
নাৰী সৱলীকৰণৰ এক নতুন কৰ্মগোটও গঠন কৰা হৈছে।এই প্ৰেক্ষাপটত মই এই কথা ক’বলৈ পাই অতি সুখী যে ভাৰতে নিজৰ নতুন সংসদ ভৱনৰ প্ৰথম অধিৱেশনত এক ঐতিহাসিক সিদ্ধান্ত লৈছিল। মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়ন শক্তিশালী কৰিবলৈ আমি সংসদ আৰু ৰাজ্যিক বিধানসভাত মহিলাৰ বাবে ৩৩ শতাংশ সংৰক্ষণৰ সিদ্ধান্ত লৈছো। এইখিনি কৈয়ে মই মোৰ ব্যক্তব্য সামৰণি মাৰিছো।