पर्यटन मन्त्रालय
उत्तरपूर्वी क्षेत्रको पर्यटन सम्भाव्यताबारे जागरूकता फैलाउनको लागि पर्यटन मन्त्रालयले 21 देखि 23 नोभेम्बरसम्म मेघालयको शिलङमा अन्तर्राष्ट्रिय पर्यटन मार्ट आयोजना गर्ने भएको छ।
यो आयोजन पूर्वोत्तर सरोकारवालाहरूलाई देश र विदेशी बजारहरूका आफ्ना समकक्षहरूसँग अन्तरक्रिया गर्नका लागि एक मञ्च प्रदान गर्नेछ।
20 NOV 2023 3:21PM by PIB Gangtok
भारत सरकारको पर्यटन मन्त्रालयले 21 देखि 23 नोभेम्बर 2023 सम्म मेघालयको शिलङमा अन्तर्राष्ट्रिय पर्यटन मार्टको 11 औं संस्करण आयोजन गरिरहेको छ। अन्तर्राष्ट्रिय पर्यटन मार्ट मन्त्रालयद्वारा पूर्वोत्तर राज्यहरू मध्ये एकमा रोटेशन आधारमा आयोजना हुने एक वार्षिक कार्यक्रम हो, जसको उद्देश्य उत्तर पूर्वी सरोकारवालाहरूलाई देश र विदेशी बजार दुवैसित आफ्ना समकक्षीहरूसँग अन्तरक्रिया गर्नका लागि एक ठूलो मञ्च उपलब्ध गराउने उद्देश्य राखेको छ। यसका साथै पूर्वोत्तर क्षेत्र (एनईआर) को पर्यटन सम्भाव्यताको बारेमा जागरूकता पैदा गर्न र यसको अद्वितीय पर्यटन उत्पाद, समृद्ध जैव विविधता, स्थानीय परम्परा, नृत्य, कला, हस्तशिल्प र हतकर्घा लगायतका अनुपम अमूर्त सम्पदालाई घरेलु र अन्तर्राष्ट्रिय दर्शकहरूअघि उजागर गर्ने लक्ष्य रहेको छ।
पर्यावरण, वन तथा जलवायु परिवर्तन मन्त्रालय, भारत सरकारले मिशन लाइफको कार्यान्वयनका लागि बनाएको कार्य बिन्दुहरूको आधारमा पर्यटन सरोकारवालाहरूलाई संवेदनशील बनाउने र यसको उद्देश्यहरूको बारेमा बढी सचेतना सिर्जना गर्ने कम कार्बन विकल्पहरू अपनाई हरित कार्यक्रमको रूपमा आयोजना गरिएको अन्तर्राष्ट्रिय मार्ट पनि एक अद्वितीय कार्यक्रम हुन गइरहेको छ। एसयूपी (एकल प्रयोग प्लास्टिक) को प्रयोग नहुने, डिजिटल र पेपरलेस मार्ग अवलम्बन गर्नुका साथै वृक्षारोपण अभियान पनि सञ्चालन गरिनेछ।
यो कार्यक्रमको उद्घाटन केन्द्रीय पर्यटन, संस्कृति तथा डोनर मन्त्री श्री जी किशन रेड्डीले गर्ने कार्यक्रम छ र यसमा पूर्वोत्तरका पर्यटन मन्त्रीहरू, पूर्वोत्तर राज्यहरूका वरिष्ठ अधिकारीहरू, राज्य सरकारहरू र पर्यटन तथा आतिथ्य सङ्घका प्रमुखहरू उपस्थित हुनेछन्। यस मार्टको पहिलो संस्करण गुवाहाटी, तवाङ, शिलङ, गान्तोक, अगरतला, इम्फाल, कोहिमा र आइज्वालमा आयोजना भइसकेका छन्। शिलङले आफ्नो स्थापनाकालदेखि नै दोस्रो पटक यो कार्यक्रम आयोजना गर्दैछ। यो कार्यक्रममा घरेलु तथा अन्तर्राष्ट्रिय सहित करिब 100 प्रतिनिधिको सहभागिता रहनेछ।
यो कार्यक्रममा स्थानीय उत्तर पूर्वी सरोकारवालाहरू र घरेलु तथा अन्तर्राष्ट्रिय खरीददारहरू बीचको व्यावसायिक बैठकका लागि समर्पित एक विशेष सत्र सामेल हुनेछ। आठ पूर्वोत्तर राज्यहरूले आफ्ना नयाँ गन्तव्यका साथ साथै आफ्ना राज्यहरूमा नयाँ अवसरहरूको अद्यावधिक प्रस्तुत गर्नेछन्। सरकारी र निजी क्षेत्र दुवैका प्यानल सदस्यहरूसँग ज्ञान सत्र र प्यानल चर्चाले यस क्षेत्रको कनेक्टिभिटीको प्रगति र विकासका बारेमा विचार-विमर्श गर्नेछ। उत्तरपूर्वी क्षेत्रमा विगत केही वर्षहरूमा हवाई सम्पर्कमा ठूलो वृद्धि भएको छ। वर्तमानमा, उत्तरपूर्वी क्षेत्रमा पर्यटकीय गन्तव्यहरूमा पहुँच प्रदान गर्ने 16 भन्दा बढी विमानस्थलहरू छन्। पर्यटन मन्त्रालयले नागरिक उड्डयन मन्त्रालयसँग उनीहरूको आरसीएस-उड़ान योजना अन्तर्गत सहकार्य गरेको छ। यस सहकार्यको एक भागको रूपमा 53 पर्यटक मार्गहरू सञ्चालित भएका छन् जसमध्ये 10 मार्ग उत्तर पूर्वी क्षेत्रका लागि मात्र छन्। उत्तर पूर्व क्षेत्रमा सञ्चालन हुने 3 विस्टाडोम ट्रेनले कनेक्टिभिटी मात्र होइन, यसको पर्यटन आकर्षण बढाउनमा पनि ठूलो योगदान पुर्याएका छन्।
यस अतिरिक्त, पर्यटन मन्त्रालयले मिशन लाइफ अन्तर्गत शुरु गरेको एक क्षेत्रगत कार्यक्रम ट्राभल फर लाइफलाई अगाडि बढाउनका लागि मन्त्रालयले राज्य सरकार, उद्योग, गन्तव्य र पर्यटक लगायत पर्यटन पारिस्थितिकी तन्त्रका सबै सरोकारवालाहरूसँग काम गरिरहेको छ। ट्राभल फर लाइफ कार्यक्रमको परिकल्पना भारतलाई दिगो तथा जिम्मेवार पर्यटन प्रवर्द्धन गर्न र 2030 सम्ममा दिगो विकास लक्ष्य हासिल गर्नका लागि एक वाहकको रूपमा पर्यटनको प्रयोग गर्नमा अग्रणीको रूपमा स्थापित गर्नका लागि गरिएको छ। यो मार्टले राष्ट्रिय र अन्तर्राष्ट्रिय सम्मेलनहरूको आयोजनाको लागि एमओईएफद्वारा तयार गरिएका कार्य बिन्दुहरूलाई पनि समर्थन गर्दछ।
एनईआरमा पर्यटन पूर्वाधार विकास र पर्यटनलाई बढ़ावा दिनु
पूर्वाञ्चल क्षेत्रको पर्यटन पूर्वाधारको विकास र पर्यटन प्रवर्द्धन गतिविधिहरू पर्यटन मन्त्रालयको प्राथमिकतामा रहेको छ। स्वदेश दर्शन योजना अन्तर्गत उत्तर पूर्वी राज्यहरूमा कुल 1309.00 करोड रुपियाँका सोह्र परियोजनाहरू स्वीकृत गरिएको छ। पर्यटन तथा गन्तव्य केन्द्रित दृष्टिकोणका साथ दिगो तथा जिम्मेवार गन्तव्यको विकास गर्ने उद्देश्यका साथ पुनर्निर्माण गरिएको स्वदेश दर्शन योजना 2.0 अन्तर्गत विकासका लागि उत्तर पूर्वमा कुल 15 पर्यटकीय गन्तव्यहरू ल्याइएको छ। यसबाहेक, प्रसाद योजना अन्तर्गत पर्यटन मन्त्रालयले पूर्वोत्तर राज्यहरूमा पहिचान गरिएका तीर्थ स्थलहरूको एकीकृत विकासका लागि 256.45 करोड रुपियाँका कुल 8 परियोजनाहरू स्वीकृत गरेको छ। पर्यटन मन्त्रालयले राजमार्ग सञ्जालका लागि विश्वस्तरको पूर्वाधार र सम्बन्धित सेवाहरू प्रदान गर्न 44.44 करोड रुपियाँको लागतमा 22 वटा दृश्यावलोकनका लागि स्वीकृति दिएको छ, जसमा उत्तर पूर्व क्षेत्रमा व्यावसायिक स्थान, लजिस्टिक पार्क, वेसाइड सुविधा (डब्ल्यूएसए) लगायतका यात्रु सुविधा उपलब्ध छन्। एसडी 1.0 र प्रसाद योजना अन्तर्गत स्वीकृत गरिएका धेरै परियोजनाहरू पहिलाबाटै पूरा भइसकेका छन् र राष्ट्रलाई समर्पित छन्।

Ministry of Tourism
Ministry of Tourism to organize International Tourism Mart at Shillong, Meghalaya from 21st to 23rd November to create awareness about tourism potential of North East Region
Event to provide a platform to North Eastern stakeholders to interact with their counterparts from both within the country and overseas markets
20 NOV 2023 3:21PM by PIB Delhi
The Ministry of Tourism, Government of India is organizing the 11th edition of International Tourism Mart at Shillong, Meghalaya from 21st to 23rd November 2023. The International Tourism Mart is an annual event held by the Ministry in one of the North Eastern States on rotation basis, with an objective to provide a bigger platform to the North Eastern stakeholders to interact with their counterparts from both within the country and overseas markets as well as to create awareness about the tourism potential of North East Region (NER) and highlight its unique tourism products, rich bio diversity, unique intangible heritage including local traditions, dance forms, arts, handicrafts and handlooms to a domestic and international audience.
The International Mart is also going to be a unique event, as it has been planned as a Green Event by adopting low carbon options on the lines of the action points formulated by Ministry of Environment, Forest and Climate Change, GOI for implementation of Mission LiFE and sensitizing the tourism stakeholders and generating greater awareness about its objectives. There will be no use of SUP (Single Use Plastic), a digital and paperless route will be followed as well as a tree plantation drive will be undertaken.
The event is scheduled to be inaugurated by Union Minister of Tourism, Culture and DoNER, Shri G. Kishan Reddy and will be attended by North-Eastern Tourism Ministers, Seniors Officials of North-Eastern States, State Governments and Heads of the Tourism & Hospitality Associations. The earlier editions of this Mart have been held in Guwahati, Tawang, Shillong, Gangtok, Agartala, Imphal, Kohima and Aizwal. Shillong will be hosting this event for the second time, since its inception. An approximate number of 100 delegates including domestic and international, would be participating in the event.
The event will include an exclusive session dedicated to business meetings between local North Eastern stakeholders and domestic and international buyers. The eight North Eastern States would present the updates on their new destinations as well as new opportunities in their States. Knowledge sessions and panel discussions with panelists from both the Government and private sectors would deliberate on the advances and development of connectivity in the region. The air connectivity in the North East has increased tremendously in the last few years. At present, there are more than 16 airports providing accessibility to tourist destinations in the North East Region. The Ministry of Tourism has collaborated with the Ministry of Civil Aviation under their RCS-UDAN Scheme. As part of this collaboration, 53 tourism routes have become operational of which 10 routes are exclusively for North East Region. The 3 vistadome trains operating in North East region have greatly contributed to not only connectivity but also in enhancing its tourism appeal.
Further, in order to take forward the Travel for LiFE, a sectoral programme initiated by the Ministry of Tourism, under the ageis of Mission LiFE, Ministry is working with all the stakeholders in the tourism ecosystem including the State Governments, Industry, destinations and tourists. Travel for LiFE Program is envisaged to position India as a leader in promoting sustainable and responsible tourism and using tourism as a vehicle for achieving Sustainable Development Goals by 2030. This Mart also upholds the action points formulated by MoEF for organization of national and international Conferences.
Development of tourism infrastructure and tourism promotion in NER
Development of tourism infrastructure and tourism promotion activities in the North East Region has been one of the priorities of Ministry of Tourism. Sixteen projects have been sanctioned in the North East States under the Swadesh Darshan Scheme for a total amount of Rs.1309.00 crores. A total of 15 tourist destinations are being taken up in the North East for development under the revamped Swadesh Darshan Scheme 2.0 with an objective to develop sustainable and responsible destinations with a tourist and destination-centric approach. Further, Ministry of Tourism under the PRASHAD Scheme has sanctioned a total of 8 projects for an amount of Rs.256.45 Crore for the integrated development of identified pilgrimage destinations in the North East States. The Ministry of Tourism has also sanctioned the development of 22 viewpoints at the cost of Rs.44.44 Crore to provide world-class infrastructure and related services for the highway network viz, commercial spaces, logistic parks, traveler facilities such as wayside amenities (WSA) in the North East Region. Many of the projects sanctioned under SD 1.0 and PRASHAD Schemes have already been completed and dedicated to the nation.