ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରକାଶିତ ସମ୍ବାଦକୁ ସରକାରଙ୍କ ଖଣ୍ଡନ
ଭାରତରେ ପ୍ରାୟ ୧୧ଲକ୍ଷ ଶିଶୁ ୨୦୨୨ରେ ମିଳିମିଳା ଟିକାର ପ୍ରଥମ ଡୋଜ ନେଇ ନ ଥିବା ଘେନି ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରକାଶିତ ସମ୍ବାଦ ଅସତ୍ୟ ଓ ତଥ୍ୟ ଆଧାରିତ ନୁହେଁ
୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ମିଳିମିଳା ଟିକା ଦେବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ ମୋଟ ୨,୬୩,୮୬, ୫୮୦ ଶିଶୁଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୨, ୬୩, ୬୩, ୨୭୦ ପିଲାଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଡୋଜ ଟିକା ଦିଆଯାଇଛି
ମିଳିମିଳା ଟିକା ନେଇ ପାରି ନ ଥିବା ଓ ନେବାକୁ ଥିବା ଯୋଗ୍ୟ ସବୁ ଶିଶୁଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଡୋଜ ଟିକା ଦେବା କାମକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସବୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି; ଉପଯୁକ୍ତ ସମନ୍ୱୟ ଯୋଗୁଁ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଟିକାଦାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସଫଳତାର ସହିତ ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଛି
18 NOV 2023 11:58AM by PIB Bhubaneswar
୨୦୨୨ରେ ଭାରତର ପ୍ରାୟ ୧୧ଲକ୍ଷ ଶିଶୁ ପ୍ରଥମ ଡୋଜ ମିଳିମିଳା ଟିକା ନେବାରୁ ବଂଚିତ ହୋଇଥିବା ଘେନି କେତେକ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ଖବର ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି । ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ ଓ ଆମେରିକୀୟ ବ୍ୟାଧି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ତଥା ନିରାକରଣ କେନ୍ଦ୍ର ସିଡିସିର ତଥ୍ୟକୁ ଉଦ୍ଧାର କରି ଏହି ଖବର ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି । ଏହି ରିପୋର୍ଟ ଅସତ୍ୟ ଏବଂ ତଥ୍ୟ ଉପରେ ଆଧାରିତ ନୁହେଁ ବୋଲି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ ଦେଇ ପ୍ରକାଶିତ ସମ୍ବାଦକୁ ଖଣ୍ଡନ କରିଛି ।
ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ପ୍ରକାଶିତ ସମ୍ବାଦ ତଥ୍ୟ ଆଧାରିତ ନୁହେଁ ଏବଂ ଏଥିରେ ପ୍ରକୃତ ଚିତ୍ର (ସତକଥା)ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇନାହିଁ । ତେଣୁ ଏହା ସତ୍ୟ ଉପରେ ଆଧାରିତ ନୁହେଁ । ପ୍ରକୃତରେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନୟ ‘ହୁ’ ଓ ୟୁନିସେଫ ଅଧୀନରେ ୨୦୨୨ରେ କରାଯାଇଥିବା ଜାତୀୟ ଟିକାକରଣ ଆକଳନ ତଥ୍ୟ ଆଧାରରେ ଏହି ଖବର ପ୍ରକଶିତ ହୋଇଛି । ଏହି ଆକଳନ ଯାହା ଡବ୍ଲ୍ୟୁୟୁଇଏନ୍‌ଆଇସି ନାମରେ ପରିଚିତ ସେଥିରେ ଯେଉଁ ସମୟ ସୀମାକୁ ହିସାବକୁ ନିଆଯାଇଛି ତାହା ୨୦୨୨ ଜାନୁୟାରୀ ପହିଲାରୁ ୨୦୨୨ ଡିସେମ୍ବର ୩୧ତାରିଖ ।
ତେବେ ସେ ଯା’ ହେଉ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରିଚାଳନା ସୂଚନା ବ୍ୟବସ୍ଥା ବା ଏଚ୍‌ଏମ୍‌ଆଇଏସ୍ ଅନୁସାରେ ୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ (ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୨ରୁ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୩ର) ଦେଶର ୧, ୬୩, ୮୪, ୫୮୦ ଟିକା ନେବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ ଶିଶୁଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୨, ୬୩, ୨୭୦ଜଣଙ୍କୁ ମିଳିମିଳା ଟିକା (ମିଜିଲ କଣ୍ଟେନିଂ ଭାକ୍ସିନ) ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ବାସ୍ତବରେ ୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିବ ବର୍ଷରେ ଯୋଗ୍ୟ ଶିଶୁଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ମାତ୍ର ୨୧, ୩୧୦ଶିଶୁ ମିଳିମିଳା ଟିକା ବା ଏମ୍‌ସିଭି ନେଇ ପାରି ନାହାନ୍ତି ।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଦେଶର ସବୁ ଯୋଗ୍ୟ ଶିଶୁ ମିଳିମିଳା ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଟିକା ବୟସ ଏବଂ ଡୋଜ ଅନୁପାତରେ ଯେପରି ପ୍ରତ୍ୟେକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଠିକ୍ ଭାବେ ନେଇପାରିବେ ସେଥିପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସକରାର ସବୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖି ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଓ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛନ୍ତି । ଟିକା ନେବାରୁ କୌଣସି ଶିଶୁ ଯେପରି ବଂଚିତ ନ ହୁଅନ୍ତି ସେଥି ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି ।
ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ମିଳିମିଳା ଟିକା (ଏମ୍‌ସିଭି) ଦେବାର ବୟସ ସୀମାକୁ ଭାରତରେ ସାୟୟିକ ସଘନ ‌ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଦୁଇରୁ ପାଂଚ ବର୍ଷରୁ ବଢାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ସଘନ ମିଶନ୍ ଧନୁଷ (ଆଇଏମ୍‌ଆଇ) ୩.୦ ଓ ୪.୦ ଯଥାକ୍ରମେ ୨୦୨୧-୨୨ରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇା ସବୁ ପିଲାଙ୍କୁ ମିଳିମିଳା ଟିକା ଦିଆଯାଇଥିଲା । ଏଥିରେ ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରଥମ ଡୋଜ ନେଇ ପାରି ନ ଥିଲେ ସେମାନଙ୍କୁ ମିଶାଇ ପ୍ରାୟ ସବୁ ଯୋଗ୍ୟ ପିଲାଙ୍କୁ ମିଳିମିଳା ସହିତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଟିକା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା । ତେଣୁ ଆଂଶିକ ଟିକା ନେଇଥିବା ଓ ନୂଆକରି ଟିକା ନେବାକୁ ଥିବା ପ୍ରାୟ ସବୁ ପିଲାଙ୍କୁ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ମିଳିମିଳା ଟିକା ଦିଆଯାଇଛି । ୨୦୨୩ରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବା ଆଇଏମ୍‌ଆଇ ୫.୦ର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଲା ୫ ବର୍ଷ ବୟସ ବର୍ଗ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ସବୁ ପିଲାଙ୍କୁ ମିଳିମିଳା ଟିକା ଦେଇ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ବ୍ୟାପକତା ଓ ସଫଳତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ।
ଦିଲ୍ଲୀ ଓ ପଶ୍ଚିମବଂଗରେ ୯ ମାସରୁ ୫ ବର୍ଷ ବୟସ ବର୍ଗର ଶିଶୁଙ୍କୁ ଏମ୍‌ଆର୍ ଟିକା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇ ୯୫%ରୁ ଅଧିକ ସଫଳତା ମଳିଛି । ଅନେକ ରାଜ୍ୟରେ ଅତିରିକ୍ତ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନ ହାତକୁ ନିଆଯାଇ ମୋଟ ୩୦ ନିୟୁତ ଶିଶୁଙ୍କୁ ଅତିରିକ୍ତ ମିଳିମିଳା ଡୋଜ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଯେଉଁ ଅଂଚଳ ଅଧିକ ମିଳିମିଳା ପ୍ରବଣ ସେଠାରେ ଶିଶଙ୍କୁ ଜନ୍ମର ୬ରୁ ୯ମାସ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଥମ ଡୋଜ ଟିକା ଦିଆଯାଇଛି । ଦେଶର ଅଣମିଳିମିଳା ‌ଓ ଅଣ ରୁବେଲା (ଏନ୍‌ଏମ୍‌ଏନ୍‌ଆର୍‌) ଡିସାକାର୍ଡ ହାର ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୫. ୮ ଶତାଂଶରୁ ଅଧିକ ।
ଭାରତ ସରକାର ଦେଶର ଶିଶୁମାନଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ମାରାତ୍ମକ୍ମ ବ୍ୟାଧିରୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବାକୁ ନାନାବିଧ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛନ୍ତି । ଏହାକୁ ବିଭିନ୍ନ ଆର୍ନ୍ତଜାତିକ ସଂସ୍ଥାର ସହଯୋଗରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି । ଭାରତର ଏହି ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଆମେରିକାନ ରେଡକ୍ରସ, ବିଏମ୍‌ଜିଏଫ୍‌, ଜିଏଭିଆଇ, ୟୁଏସ୍‌ସିଡିସି, ୟୁନିସେଫ ଓ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ ଭଳି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । ଭାରତର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟ ମିଳିମିଳା ଓ ରୁବେଲା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ତଥା ନିରାକରଣ ପାଇଁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିବାରୁ ରୁବେଲା,ମିଜିଲ୍ସ ପାର୍ଟନର ସିପ ଭ ଚାମ୍ପିୟନସିପ ପୁରସ୍କାର ପାଇଁ ମନୋନୀତ ହୋଇଛି । ୨୦୨୪ମାର୍ଚ୍ଚରେ ୱାଶିଂଟନ ଡିସିରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାରତ ସରକାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହି ପୁରସ୍କାର ଗ୍ରହଣ କରିବେ ।

Ministry of Health and Family Welfare
Myth vs. Facts
Media reports claiming that an estimated 11 lakh children in India missed their 1st measles vaccine dose in 2022 are ill-informed and inaccurate
A total of 2,63,63,270 children out of the eligible 2,63,84,580 children received their 1st dose of Measles Containing Vaccine in FY 2022-23
Several initiatives have been undertaken by the Union Government in coordination with States to ensure that all children receive all missed/due doses of Measles Containing Vaccine
18 NOV 2023 11:58AM by PIB Delhi
There have been some media reports alleging that an estimated 11 lakhs children in India missed their 1st measles vaccine dose in 2022, according to a report published by the World Health Organization and US Centres for Disease Control and Prevention (CDC).
These reports are not based on facts and do not reflect the true picture. These reports are based on the estimated number reported under WHO UNICEF Estimates National Immunization Coverage (WUENIC) 2022 report which covers the time-period from 1st of January 2022 to 31st of December 2022.
However, as per the HMIS of Union Ministry of Health & Family Welfare, a total of 2,63,63,270 children out of the eligible 2,63,84,580 children received their 1st dose of Measles Containing Vaccine (MCV) in the FY 2022-23 (April 2022 to March 2023) and only 21,310 children missed their 1st dose of Measles Containing Vaccine (MCV) in 2022-23.
Besides this, several initiatives have been undertaken by the Government of India in coordination with the States to ensure that all children, either unvaccinated or partially vaccinated receive all missed/due doses of Measles Containing Vaccine (MCV):
• The catch-up vaccination age for the administration of Measles Containing Vaccine (MCV) has been increased from 2 years to 5 years in the periodic immunization intensification activities.
• Intensified Mission Indradhanush, (IMI) 3.0 and 4.0 were carried out in 2021 and 2022 to vaccinate all unvaccinated/partially vaccinated children with missed/due doses of vaccines. Besides this, IMI 5.0 was carried out in 2023 with a special focus to increase the coverage of MR vaccine in children up to the age of 5 years.
• MR campaign was carried out in Delhi and West Bengal wherein all children in the age group of 9 months to 15 years (9months to 5 years in Delhi) were vaccinated with campaign dose of MR vaccine. The coverage of both the States reached >95%.
• Several States have carried out Supplementary Immunization activities and outbreak response immunization wherein a total of 30 million children have been vaccinated with an additional dose of MR vaccine.
• A Special Advisory on Outbreak Response Immunization was shared in November 2022 which clearly stated that One dose of MRCV has to be administered to all children aged 6 months to < 9 months in areas where the measles cases in < 9 months are above 10% of the total measles cases to not miss any child.
• The Non measles Non rubella (NMNR) discard rate is >5.8%, the highest achieved so far for the country for the current financial year, indicating a robust surveillance mechanism in place.
India’s unstinted commitment to ensure that every single child of the country is vaccinated with vaccines under Universal Immunization Programme has been recognized globally. India’s exemplary leadership and inspiration in the Regional Measles and Rubella Programme has been highly appreciated and recognized by the Measles and Rubella Partnership comprising of multiagency planning committee including the American Red Cross, BMGF, GAVI, US CDC, UNICEF and WHO. The Measles and Rubella Partnership Champion Award is scheduled to be conferred on the Ministry of Health and Family Welfare, Government of India in March 2024, at Washington DC.