ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଦ୍ବିତୀୟ ଭଏସ୍ ଅଫ୍ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣ
17 NOV 2023 11:43AM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ,
ମୁଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି ।
ମହାମହିମ,
ଦ୍ବିତୀୟ ଭଏସ୍ ଅଫ୍ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଉଦ୍ ଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନରେ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ତରଫରୁ, ମୁଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ ଜଣାଉଛି । ଭଏସ୍ ଅଫ୍ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ହେଉଛି ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ବିଶ୍ୱରେ ସବୁଠାରୁ ଅନନ୍ୟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ। ଭୌଗୋଳିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥ୍ ସବୁବେଳେ ରହିଆସିଛି। କିନ୍ତୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ଏଭଳି ସ୍ୱର ମିଳୁଛି। ଏବଂ ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି । ଆମେ ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ଭିନ୍ନ-ଭିନ୍ନ ଦେଶ, କିନ୍ତୁ ଆମର ସମାନ ସ୍ୱାର୍ଥ ଅଛି, ଆମର ସମାନ ପ୍ରାଥମିକତା ଅଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଗତବର୍ଷ ଡିସେମ୍ବରମାସରେ, ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଜି-୨୦ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଗ୍ରହଣ କଲା, ସେତେବେଳେ ଆମେ ଏହି ମଞ୍ଚରେ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ସ୍ୱରକୁ ଆଗେଇ ନେବା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଲି ଭାବୁଥିଲୁ। ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା ଥିଲା ଯେ ଜି-୨୦କୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ମାନବ-କେନ୍ଦ୍ରୀତ କରିବା । ଆମର ପ୍ରୟାସ ଥିଲା ଯେ ଜି-୨୦ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା - ଲୋକମାନଙ୍କ ବିକାଶ, ଲୋକମାନଙ୍କ ଦ୍ବାରା ବିକାଶ ଏବଂ ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିକାଶ। ଏଥିପାଇଁ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଜାନୁଆରୀରେ, ଆମେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭଏସ୍ ଅଫ୍ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀଆୟୋଜନ କରିଥିଲୁ। ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ଜି-୨୦ ବୈଠକରେ ଆମେ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛୁ। ଫଳରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ନେତାଙ୍କ ଘୋଷଣାନାମାରେ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ବିଷୟରେ ଆମେ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହମତି ହାସଲ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେଲୁ।
ମହାମହିମ,
ଜି-୨୦ ଆୟୋଜନରେ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ହାତକୁ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଜି-୨୦ ଇଭେଣ୍ଟରେ ନିଆଯାଇଥିବା କିଛି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସହ ବିନମ୍ରତାର ସହ ବାଣ୍ଟିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ମୁଁ ସେହି ଐତିହାସିକ ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ଭୁଲିପାରିବି ନାହିଁ ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଜି-୨୦ର ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟତା ପାଇଥିଲା । ଜି-୨୦ରେ ବହୁପାକ୍ଷିକ ଉନ୍ନୟନ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ବଡ଼ ଧରଣର ସଂସ୍କାର ଆଣିବା ସହ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ଥାୟୀ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ ବୋଲି ସମସ୍ତେ ସହମତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମନ୍ଥର ହୋଇଥିବା ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଆକ୍ସନ ପ୍ଲାନ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ଦେଶମାନଙ୍କରେ ଚାଲିଥିବା ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯିବ । ଜି-୨୦ ଏଥର ଜଳବାୟୁ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗମ୍ଭୀରତା ଦେଖାଇଛି। ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣର ଦେଶମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ସହଜ ସର୍ତ୍ତରେ, ଅର୍ଥ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ସହମତି ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି । ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଇଫ୍, ଅର୍ଥାତ୍ ପରିବେଶ ପାଇଁ ଜୀବନଶୈଳୀ ଏହାର ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ନୀତି ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଗ୍ଲୋବାଲ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଆଲାଏନ୍ସ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ଦେଶମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ ଏବଂ ଆମେ ଆଶା କରୁଛୁ ଯେ, ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏଥିରେ ଯୋଗ ଦେବେ ।
ଭାରତ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ନୂତନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ, ଉତ୍ତର ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା ବଢ଼ାଇବାର ଏକ ନୂତନ ଉତ୍ସ ହେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ । ଆଜିର ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ, ଏଆଇ ଯୁଗରେ, ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାୟରେ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଏହାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଆସନ୍ତା ମାସରେ ଭାରତରେ ଏଆଇ ଗ୍ଲୋବାଲ ପାର୍ଟନରସିପ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ଜି-୨୦ ପୁଣିଥରେ ଡିଜିଟାଲ ପବ୍ଲିକ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର ଅର୍ଥାତ୍ ଡିପିଆଇର ଢାଞ୍ଚା ଗ୍ରହଣ କରିଛି, ଯାହା ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସେବାର ଶେଷ ମାଇଲ ଡେଲିଭରିରେ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଡିପିଆଇ ଭଣ୍ଡାର ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ସହମତି ହୋଇଥିଲା। ଏହା ଅଧୀନରେ ଭାରତ ସମଗ୍ର ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥ ସହ ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବାଣ୍ଟିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛି ।
ଯେକୌଣସି ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଦ୍ୱାରା, ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣର ଦେଶଗୁଡ଼ିକ, ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରଭାବିତ ହୁଅନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ଭାରତ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ମେଣ୍ଟ, ଅର୍ଥାତ୍ ସିଡିଆରଆଇ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା। ଏବେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପଦ ହ୍ରାସ ଏବଂ ସହାୟକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ଜି-୨୦ରେ ଏକ ନୂତନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ମଧ୍ୟ ଗଠନ କରାଯାଇଛି।
ଭାରତର ଉଦ୍ୟମରେ ଜାତିସଂଘ ଚଳିତ ବର୍ଷକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମିଲେଟ୍ ବର୍ଷ ଭାବେ ପାଳନ କରୁଛି। ଜି-୨୦ ଅଧୀନରେ ସୁପରଫୁଡ୍ ବାଜରା, ଗବେଷଣା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି, ଯାହାକୁ ଆମେ ଭାରତରେ ଶ୍ରୀଅନ୍ନ ନାମରେ ଚିହ୍ନଟ କରିଛୁ । ଏହା ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ସମ୍ବଳର ଅଭାବ କାରଣରୁ ଉପୁଜିଥିବା ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ଚିନ୍ତାର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ ।
ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଜି-୨୦ ସ୍ଥାୟୀ ଓ ସମୁଦ୍ର ଭିତ୍ତିକ ଅର୍ଥନୀତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛି। ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ଏହି କ୍ଷୁଦ୍ର ଦ୍ୱୀପ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶ, ଯାହାକୁ ମୁଁ ବୃହତ ସମୁଦ୍ର ଦେଶ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରେ, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ | ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଗ୍ଲୋବାଲ ଭାଲ୍ୟୁ ଚେନ୍ ମ୍ୟାପିଂ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ଟିଫିକେଟକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବା ପାଇଁ, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ଦେଶମାନଙ୍କରେ, ଏମଏସଏମଇ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ।
ମହାମହିମ,
ବିଶ୍ୱ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହଯୋଗ ଓ ସମସ୍ତଙ୍କ ବିକାଶ ଜରୁରୀ ଅଟେ । କିନ୍ତୁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ଅଞ୍ଚଳର ଘଟଣାରୁ ନୂତନ ଆହ୍ୱାନ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ଦେଖୁଛୁ । ଅକ୍ଟୋବର ୭ରେ ଇସ୍ରାଏଲରେ ହୋଇଥିବା ଜଘନ୍ୟ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣକୁ ଭାରତ ନିନ୍ଦା କରିଛି। ସଂଯମ ସହିତ ଆମେ ଆଲୋଚନା ଓ କୂଟନୀତି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛୁ। ଇସ୍ରାଏଲ ଓ ହମାସ ମଧ୍ୟରେ ସଂଘର୍ଷରେ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁକୁ ଆମେ ଦୃଢ଼ ନିନ୍ଦା କରୁଛୁ। ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହମୁଦ ଆବାସଜୀଙ୍କ ସହ କଥା ହେବା ପରେ ଆମେ ପାଲେଷ୍ଟାଇନର ଲୋକଙ୍କୁ ମାନବିକ ସହାୟତା ମଧ୍ୟ ପଠାଇଛୁ । ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ବୃହତ୍ତର ବିଶ୍ୱ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱରରେ କହିବାର ସମୟ ଆସିଛି ।
"ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ ଗୋଟିଏ ପରିବାର ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ" ପାଇଁ, ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ସମସ୍ତେ 5-ସି, 5-ସି ସହିତ ଏକାଠି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଯେତେବେଳେ ମୁଁ 5-ସି ବିଷୟରେ କହୁଛି - ପରାମର୍ଶ, ସହଯୋଗ, ଯୋଗାଯୋଗ, ସୃଜନଶୀଳତା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ।
ମହାମହିମ,
ପ୍ରଥମ ଭଏସ୍ ଅଫ୍ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ମୁଁ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ପାଇଁ ସେଣ୍ଟର ଅଫ୍ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲି। ମୁଁ ଆନନ୍ଦିତ ଯେ ସାଉଥ୍ - ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ ଆଣ୍ଡ୍ ନଲେଜ୍ ସେୟାରିଂ ଇନିସିଏଟିଭ୍ - ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ସେଣ୍ଟର ଅଫ୍ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ ଆଜି ଉଦ୍ ଘାଟିତ ହେଉଛି। ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ, ମୁଁ ଭାରତ ତରଫରୁ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥ୍ ପାଇଁ ପାଣିପାଗ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ନିରୀକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଏକ ଉପଗ୍ରହ ଉତକ୍ଷେପଣ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛି । ଆମେ ଏହା ଉପରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ କରୁଛୁ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ, ମୁଁ ମୋର ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରୁଛି। ଏବେ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରା ଶୁଣିବାକୁ ବହୁତ ଉତ୍ସାହିତ । ଏବଂ ଏତେ ପରିମାଣରେ, ଆପଣଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବାରୁ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s Opening Remarks during the 2nd Voice of Global South Summit
17 NOV 2023 11:43AM by PIB Delhi
Excellencies,
I welcome you all.
Excellencies,
On behalf of 140 crore Indians, I heartily welcome you all to the inaugural session of the 2nd Voice of Global South Summit. Voice of Global South is the most unique platform of the changing world of the 21st century. Geographically, the Global South has always existed. But it is getting a voice like this for the first time. And this has been possible due to the joint efforts of all of us. We are more than 100 different countries, but we have similar interests and similar priorities.
Friends,
In December last year, when Bharat assumed the presidency of the G-20, we considered it our responsibility to amplify the voices of the countries of the Global South in this forum. Our priority was to make the G-20 inclusive and human-centric on a global scale. Our effort was to ensure that the focus of G-20 is development of the people, by the people and for the people. It is with this objective that we organized the Voice of Global South Summit for the first time in January this year. In more than 200 G-20 meetings held in different states of Bharat, we gave prominence to the priorities of the Global South. As a result, we were successful in getting everyone's consent on the issues of the Global South in the New Delhi Leaders' Declaration.
Excellencies,
At the G-20 event, I would like to humbly share with you some important decisions taken keeping in mind the interests of the Global South. I cannot forget that historic moment when due to Bharat's efforts the African Union got permanent membership of G-20 in the New Delhi Summit. Everyone in the G-20 agreed that major reforms should be brought in Multilateral Development Banks, and emphasis should be laid on providing sustainable finance to developing countries.
An action plan was also framed to accelerate the Sustainable Development Goals, which had become sluggish in the last few years. This will strengthen the ongoing poverty reduction programmes in the countries of the Global South. This time the G-20 has shown unprecedented seriousness on climate finance. It has also been agreed to provide finance and technology for climate transition on easy terms to the countries of the Global South. The high level principles of LiFE, i.e. Lifestyle for the Environment were adopted for climate action. Global biofuel alliance has been launched at this summit. This is very important for the countries of the Global South. And we hope that all of you will join it.
Bharat believes that new technology should not become a new source of widening the gap between North and South. Today, in the era of Artificial Intelligence, AI, there is a great need to use technology in a responsible manner. To take this forward, an AI Global Partnership Summit is being organized in Bharat next month. The framework for Digital Public Infrastructure, i.e. DPI, has been adopted by the G-20, which will help in last-mile delivery of essential services and increase inclusivity. It has also been agreed to create a global DPI repository. Under this, Bharat is ready to share its capabilities with the entire Global South.
Countries in the Global South are the most affected by any natural disasters. To deal with the same, Bharat had started Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, i.e. CDRI. Now a new working group has also been formed in G-20 for Disaster Risk Reduction and resilient infrastructure.
On the initiative of Bharat, the United Nations is celebrating this year as the International Year of Millets. Under G-20, a new initiative has been taken to undertake research on superfood millets to which we have given the identity of 'Sri Anna' in Bharat. This will enable the Global South to address food security concerns arising from climate change and resource scarcity.
For the first time, emphasis has been laid on sustainable and ocean based economy in G-20. These are very important for the small island developing countries of the Global South, which I consider as large ocean countries. Important decisions were taken at the summit for global value chain mapping and recognition of digital certificates. This will open new opportunities for the MSME sector and business in the countries of the Global South.
Excellencies,
Everyone's support and everyone's development is necessary for global prosperity. But we are all seeing that new challenges are emerging from events in the West Asia region. Bharat has condemned the heinous terrorist attack in Israel on October 7. We have also emphasized on dialogue and diplomacy besides restraints. We strongly condemn the deaths of civilians in the conflict between Israel and Hamas. After talking to President Mahmoud Abbas, we have also sent humanitarian aid to the people of Palestine. It is time that the countries of the Global South speak with one voice for the greater global good.
For “One Earth One Family One Future”, let us all move forward together with 5-Cs. When I talk about 5-Cs – consultation, cooperation, communication, creativity and capacity building.
Excellencies,
At the first Voice of the Global South Summit, I proposed setting up a Centre of Excellence for the Global South. I am glad that today DAKSHIN – Development And Knowledge Sharing Initiative – Global South Centre of Excellence is being inaugurated. During the G-20 Summit, I had proposed on behalf of Bharat to launch satellites for weather and climate monitoring for the Global South. We have been working on it at a rapid pace.
Friends,
With these thoughts I conclude my statement. Now, I am very excited to hear your thoughts. And I express my heartfelt gratitude to you for your active participation on such a large scale.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.