প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
২শুবা ভোইস ওফ গ্লোবেল সম্মিৎ হৌদোকপদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী মপুংফাবা ৱারোল
17 NOV 2023 11:43AM by PIB Imphal
শক্নাইরবশিং,
ময়াম পুম্নমক ঐনা তরাম্না ওকচরি।
শক্নাইরবশিং,
ভারতমচা করোর ১৪০গী মহুৎশীন্দুনা, ২শুবা ভোইস ওফ গ্লোবেল সম্মিৎ হৌদোকপদা ঐনা ময়াম পুম্নমক তরাম্না ওকচরি। ২১শুবা চহিচাগী হোংলক্লিবা মালেম অসিদা গ্লোবেল সাউথকী খোল্লাউ অসি খ্বাইগী মরুওইবা মফম অমনি। লম্মিৎ-তুম্মিৎকী ওইনা, গ্লোবেল সাউথ অসি মতম পুম্নমক্তা মফম অসিদা লৈরি। মসি ঐখোয় পুম্নমক্কী অপুনবা থবক্না ওইহনবনি। ঐখোয় লৈবাক ১০০ হেনবগী অপুনবনি, অদুবু ঐখোয়গী পামজবা, ঐখোয়গী মরুওইবশিংদি মান্নৈ।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহিগী দিশেম্বরদগী, ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্তগী ফম পায়রকখি। ফোরম অসিদা গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিংগী খোল্লাউ তাহনবা হায়বসি ঐখোয়গী থৌদাংনি হায়না ঐখোয়না খল্লি। জি-২০ অসি মীওই খুদিংমক কোনশিনবা অমসুং মালেমগী থাক্তা মীওইবা খুন্নাইগী থবক পায়খৎপা হায়বসি ঐখোয়গী মরুওইবা থবক্নি। জি-২০গী পান্দম অসি- মীয়ামগীদমক, মীয়াম্না শেমগৎপা অমসুং মীয়ামগীদমক হায়বা অসিদা পান্দম থম্বা হায়বসি ঐখোয়গী থবক্নি। পান্দম অসিগীদমক চহি অসিগী জনুৱারিদা ঐখোয়না অহানবা ওইনা ভোইস ওফ গ্লোবেল সম্মিৎ পাংথোকখ্রে। ভারতকী তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদা জি-২০গী মীফম ২০০ হেন্না পাংথোকখি, ঐখোয়না মরুওইনা গ্লোবেল সাউথতা মীৎয়েং থমখি। নিউ দিল্লি লিদরস দিক্লারেসন্দা গ্লোবেল সাউথকী ৱাফমশিং লৈবাক খুদিংমক্না য়ানবা পুরকখি।
শক্নাইরবশিং,
গ্লোবেল সাউথকী য়াইফনবা জি-২০ মীফমদা লৌখিবা মরুওইবা ৱারেপ খর অদোমগী মফমদা খঙহনবা ঐনা পাম্মী। ভারতনা হোৎনবদগী নিউ দিল্লি সম্মিৎতা অফ্রিকান য়ুনিয়ন জি-২০গী লেংদবা মেম্বর ওইখিবা পুৱারি ওইরবা মিকুপ অদু ঐনা কাউবা ঙম্লোই। মালেমগী চাউখৎ-থৌরাংগী বেঙ্কশিং অওনবা পুরক্নবা জি-২০দা য়ানবা পুরকখ্রে অমসুং চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদা শেন থাদনবা মীৎয়েং চঙগদবনি।
হৌখিবা চহি খরদা শোৎথনা লৈহৌরবা স্তেনেবল দিবলপমেন্ত গোলশিং য়াংখৎনবা এক্সন প্লান অমা শেম্লে। মসিনা গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিংদা লায়রবা কোকহন্নবা হৌজিক পায়খৎলিবা থবক-থৌরমশিং মপাঙ্গল হাপ্লগনি। জি-২০দা মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা ক্লাইমেত ফাইনান্স মরুওইনা লৌরে। গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিংদা ক্লাইমেতকী অওনবশিং পুরক্নবা শেন্থং অমসুং তেক্নোলোজি পীবা হায়না য়ানরে। ক্লাইমেত এক্সন, লাইফ(লাইফস্তাইল ফোর ইনভাইরোনমেন্ত) না মসিগী অৱাংবা থাক্কী প্রিন্সিপালশিং চৎনরে। মীফম অসিদা গ্লোবেল বাইওফুয়েল এল্লাইন্স হৌদোক্লে। মসি গ্লোবেল সাউথ লৈবাকশিংগী য়াম্না মরুওইবনি। মসিদা অদোম শরুক য়াগনি হায়বগী থাজবা ঐখোয়না থম্লি।
অনৌবা তেক্নোলোজিনা অৱাং অমসুং খা অনিগী মরক্তা খেন্নবা পাকথোক-চাউথোক্নবা অনৌবা হৌরকফম অমা ওইহল্লোইদবনি হায়না ভারতনা থাজৈ। হৌজিক অসি আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্সকী যুগনি, তেক্নোলোজি অসি দাইত্ব খঙনা শীজিন্নবা য়াম্না দরকার ওইরে। মথং থাদা ভারত্তা এ.আই গ্লোবেল পার্তনরশিপ সম্মিৎ পাংথোক্কনি। অরাপ্পা মফমশিংদা তঙাইফদবা খুদোংচাবশিং ফংহনবদা মতেং পাংনবা জি-২০দা দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ফ্রেমৱার্ক চৎনরে। মালেমগী দি.পি.আইগী পুক্কৈ অমা শেম্বা হায়না য়ানরে। মসিগী মখাদা, ভারতনা লৈবাক অসিগী হৈজবা অমসুং খঙজবশিং গ্লোবেল সাউথ শীনবা থুংনা শরুক য়ামিন্ননবা থৌরাং তৌদুনা লৈরি।
গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিং মহৌশাগী ওইবা অমাং-অতাশিংনা হেন্না শোকহল্লে। মসিগীদমক ভারতনা কোলিএসন ফোর দিজাস্তর রেসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর হৌদোক্লে। দিজাস্তর হন্থহন্নবা অমসুং রিসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা জি-২০দা অনৌবা ৱার্কিং গ্রুপ অমা শেম্লে।
ভারতকী থৌরাংদা, চহি অসি য়ুনাইতেদ নেসন্সনা মালেমগী লৈবাকশিংগী চহি হায়না পাংথোক্লি। জি-২০গী মখাদা, সুপরফুদ মিল্লেতশিং থিজিন্নবা অনৌবা থবক অমা পায়খৎলে,মসি ঐখোয়না ভারত্তা শ্রী অন্না হায়না মশক তাক্লে। মসিনা গ্লোবেল সাউথনা ক্লাইমেত চেঞ্জনা মরম ওইদুনা থোরকপা চীঞ্জাক ৱাৎপগী অৱাবা গ্লোবেল সাউথনা থেংনবা ঙমহনগনি।
অহানবা ওইনা, জি-২০দা, তুংকোইনা চৎনবা য়াবা সমুদ্রদা য়ুম্ফম ওইবা ইকোনোমি অমা শেমগৎনবা থবক পায়খৎলে। মসি গ্লোবেল সাউথকী অপীকপা চাউখৎলক্লিবা ইথৎ লৈবাকশিংগী য়াম্না মরুওইবনি। মীফম অসিদা, গ্লোবেল ভেলু চেন মেপ্পিং অমসুং দিজিতেল সর্তিফিকেতশিং শকখঙনবা মরুওইবা ৱারেপশিং লৌরে। মসিদা গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিংদা এম.এস.এম.ই সেক্তর অমসুং ললোন-ইতিক্কী অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরগনি।
শক্নাইরবশিং,
মালেমগী নুংঙাই-য়াইফবা পুরক্নবা মীওই খুদিংমক মতেং পাংনবা অমসুং চাউখৎপা তঙাইফদে। নোংচুপ এসিয়াগী থৌদোকশিং অসিনা অনৌবা খুদোংচাদবা কয়া থোরকপা ঐখোয়না উবা ফংলে। ওক্তোবর ৭দা ইজরেলদা চৎথখিবা তমথিরবা তেরোরিস্তশিংগী এত্তেক অদু ভারতনা য়ানিংদবা ফোঙদোক্লি। মসিগা লোয়ননা, ৱারি শানবা অমসুং দিপ্লোমেসিদা ঐখোয়না থাজবা থম্লি। ইজরেল অমসুং হামাসশিংগী মরক্তা খুৎথোক্নবদা মীচম কয়া শিবদা ঐখোয়না অকনবা মওংদা য়ানিংদবা ফোঙদোক্লি। রাস্ত্রপতি মোহমদ অব্বাসকা ৱারি শানরবা মতুংদা ঐখোয়না পেলেস্তাইনগী মীয়ামগীদমক তেংবাং পোৎলমশিং থাখ্রে। মালেমগী য়াইফনবগীদমক গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিং খোঞ্জেল অমদা লাউনবগী মতম য়ৌরক্লে।
‘মালেম অমা, ইমুং অমা, তুংলমচৎ অমা”গীদমক ঐখোয় পুম্নমক 5-Cs গা লোয়ননা মাংলোমদা চঙশিল্ল। ঐনা 5-Cs- কন্সলতেসন, কোওপরেসন, কম্মুনিকেসন, ক্রিয়েতিবিতি অমসুং কেপাসিতি বিল্দিংগী মরমদা ফোঙদোক্লি।
শক্নাইরবশিং,
অহানবা ভোইস ওফ গ্লোবেল সাউথ সম্মিৎতা, গ্লোবেল সাউথকী সেন্তর ওফ এক্সলেন্স অমা লিংখৎনবা ঐনা হৌদোকখি। ঙসি দাক্ষিন-দিবলপমেন্ত এন্দ নোলেজ সিয়ারিং ইনিসিয়েতিপ-গ্লোবেল সাউথ সেন্তর ফোর এক্সলেন্স শঙ্গাবদা ঐ হরাওই। জি-২০মীফম মনুংদা, গ্লোবেল সাউথকীদমক ভারতনা ৱেদর অমসুং ক্লাইমেত য়েংশিন্নবা সেতেল্লাইত অমা থাগৎনবা ঐনা হৌদোকখি। মসি অথুবা মতমদা পাংথোক্নবা ঐখোয়না থবক পায়খৎলি।
মরুপশিং,
ৱাফমশিং অসিগা লোয়ননা ঐগী ৱারোল লোইশিঞ্জরে। অদোমগী ৱারোলশিং তাবদা ঐ য়াম্না হরাওরে। অদোম থৱায় য়াওনা শরুক য়াবগীদমক, ঐগী থম্মোয়দগী ময়াম পুম্নমক ঐনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
অদোম থাগৎপা ফোঙদোকচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s Opening Remarks during the 2nd Voice of Global South Summit
17 NOV 2023 11:43AM by PIB Delhi
Excellencies,
I welcome you all.
Excellencies,
On behalf of 140 crore Indians, I heartily welcome you all to the inaugural session of the 2nd Voice of Global South Summit. Voice of Global South is the most unique platform of the changing world of the 21st century. Geographically, the Global South has always existed. But it is getting a voice like this for the first time. And this has been possible due to the joint efforts of all of us. We are more than 100 different countries, but we have similar interests and similar priorities.
Friends,
In December last year, when Bharat assumed the presidency of the G-20, we considered it our responsibility to amplify the voices of the countries of the Global South in this forum. Our priority was to make the G-20 inclusive and human-centric on a global scale. Our effort was to ensure that the focus of G-20 is development of the people, by the people and for the people. It is with this objective that we organized the Voice of Global South Summit for the first time in January this year. In more than 200 G-20 meetings held in different states of Bharat, we gave prominence to the priorities of the Global South. As a result, we were successful in getting everyone's consent on the issues of the Global South in the New Delhi Leaders' Declaration.
Excellencies,
At the G-20 event, I would like to humbly share with you some important decisions taken keeping in mind the interests of the Global South. I cannot forget that historic moment when due to Bharat's efforts the African Union got permanent membership of G-20 in the New Delhi Summit. Everyone in the G-20 agreed that major reforms should be brought in Multilateral Development Banks, and emphasis should be laid on providing sustainable finance to developing countries.
An action plan was also framed to accelerate the Sustainable Development Goals, which had become sluggish in the last few years. This will strengthen the ongoing poverty reduction programmes in the countries of the Global South. This time the G-20 has shown unprecedented seriousness on climate finance. It has also been agreed to provide finance and technology for climate transition on easy terms to the countries of the Global South. The high level principles of LiFE, i.e. Lifestyle for the Environment were adopted for climate action. Global biofuel alliance has been launched at this summit. This is very important for the countries of the Global South. And we hope that all of you will join it.
Bharat believes that new technology should not become a new source of widening the gap between North and South. Today, in the era of Artificial Intelligence, AI, there is a great need to use technology in a responsible manner. To take this forward, an AI Global Partnership Summit is being organized in Bharat next month. The framework for Digital Public Infrastructure, i.e. DPI, has been adopted by the G-20, which will help in last-mile delivery of essential services and increase inclusivity. It has also been agreed to create a global DPI repository. Under this, Bharat is ready to share its capabilities with the entire Global South.
Countries in the Global South are the most affected by any natural disasters. To deal with the same, Bharat had started Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, i.e. CDRI. Now a new working group has also been formed in G-20 for Disaster Risk Reduction and resilient infrastructure.
On the initiative of Bharat, the United Nations is celebrating this year as the International Year of Millets. Under G-20, a new initiative has been taken to undertake research on superfood millets to which we have given the identity of 'Sri Anna' in Bharat. This will enable the Global South to address food security concerns arising from climate change and resource scarcity.
For the first time, emphasis has been laid on sustainable and ocean based economy in G-20. These are very important for the small island developing countries of the Global South, which I consider as large ocean countries. Important decisions were taken at the summit for global value chain mapping and recognition of digital certificates. This will open new opportunities for the MSME sector and business in the countries of the Global South.
Excellencies,
Everyone's support and everyone's development is necessary for global prosperity. But we are all seeing that new challenges are emerging from events in the West Asia region. Bharat has condemned the heinous terrorist attack in Israel on October 7. We have also emphasized on dialogue and diplomacy besides restraints. We strongly condemn the deaths of civilians in the conflict between Israel and Hamas. After talking to President Mahmoud Abbas, we have also sent humanitarian aid to the people of Palestine. It is time that the countries of the Global South speak with one voice for the greater global good.
For “One Earth One Family One Future”, let us all move forward together with 5-Cs. When I talk about 5-Cs – consultation, cooperation, communication, creativity and capacity building.
Excellencies,
At the first Voice of the Global South Summit, I proposed setting up a Centre of Excellence for the Global South. I am glad that today DAKSHIN – Development And Knowledge Sharing Initiative – Global South Centre of Excellence is being inaugurated. During the G-20 Summit, I had proposed on behalf of Bharat to launch satellites for weather and climate monitoring for the Global South. We have been working on it at a rapid pace.
Friends,
With these thoughts I conclude my statement. Now, I am very excited to hear your thoughts. And I express my heartfelt gratitude to you for your active participation on such a large scale.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.