ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
বিকশিৎ ভারত সঙ্কল্প য়াত্রা
মশিং য়াম্লবা ত্রাইবেল মীয়ামগা লোয়ননা লৈবাক্কী মনুং হঞ্জিনবা মফম খুদিংদগী IEC ভেনশিং লম্থাখ্রে
15 NOV 2023 4:57PM by PIB Imphal
ত্রাইবেলশিংগী ফিদম্নীংঙাই ওইরবা মীওই ওইরিবা ভগ্বান বির্সা মুন্দাগী মপোক কুমওন ওইনা পাংথোক্লিবা জঞ্জাতিয় গৌরব দিবসকী থৌরমদা, প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঝার্খন্দগী খুন্তীদগী বিকশিৎ ভারত সঙ্কল্প য়াত্রা লমথাখ্রে। সরকারগী ফ্লেগশিপ প্রোগ্রামশিংগী পাউজেল পুদুনা চৎলিবা অখন্ননা শেম্লবা IEC (ইনফোর্মেসন, এজুকেসন অমসুং কম্ম্যুনিকেসন) ভেন 5না খুন্তী জিলা অমসুং মনাক নকপদা লৈবা গ্রাম পঞ্চায়তশিংদা মশিং য়াম্লবা ত্রাইবেল মীয়াম পুদুনা চৎলি।
লৈবাক শিনবা থুংবগী জিলা 28তসু মশিং য়াম্লবা ত্রাইবেল মীয়ামগা লোয়ননা, মসিগা চপ মান্নবা IEC ভেন কয়াসু রাজ্যপাল, মুখ্য মন্ত্রী, কেন্দ্রগী অমসুং রাজ্যগী মন্ত্রীশিংনসু লম্থানখি।
জম্মু অমসুং কশ্মিরদা সঙ্কল্প য়াত্রা অসি রাজোরী অমসুং বন্দিপোরা জিলাদগী বুধাল অমসুং গুরেজতগী মথংশিৎনা লম্থাখি। মীন সি লেভেলদগী ফীত 8000 ৱাংনা শিৎলিবা অইংবা নুংশিৎ মাইয়োক্নরদুনা, লোকেল মীয়াম, নহা, পঞ্চায়তী রাজ ইন্সতিত্যুসন অমসুং সরকারগী ওফিসিএলশিংনা থৌরম হৌদোকপগী থৌরমদা শরুক য়াখি। লেফতেনেন্ত গবর্নর মনোজ সিনহানা থৌরম অসিদা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা শরুক য়াখি।
অরুনাচল প্রদেশকী রাজ্যপাল, লেফতেনেন্ত জেনেরেল, KT পত্নাইক (থবক্তগী পোত্থারবা)না লাৱর সুবন্সারী জিলাগী জিরোদগী IEC ভেনশিং লম্থাখি। PM স্বনিধী য়োজনাগী বেনিফিশরীশিংনা থৌরম হৌদোকপদা শরুক য়ানখি। IEC ভেনশিংনা লাৱর সুবন্সারী, তৱাং অমসুং নোংপোক কামেং জিলা ফাওদুনা চৎকনি অমসুং সরকারগী য়াইফ য়ুম্বালগী স্কিমশিংবু গ্রাস-রুত লেবেলদা খঙহনগনি। নাগালেন্দগী ওইনসু, কেম্পেন অসি দিমাপুর জিলাগী ইন্দিসেন খুঙ্গংদা হৌদোকখি। থংনবা অসমগী অইনসু, বিকশিৎ ভারত সঙ্কল্প য়াত্রা অসি বাক্সা, কোক্রাঝার অমসুং কার্বী আংলোংদা হৌদোকখি।
মহারাস্ত্রগী রাজ্যপাল, শ্রী রমেশ বেন্স অমসুং মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী একনাথ শিন্দেনা নান্দুর্বারগী ত্রাইবেল জিলাদগী থৌরম অসি হৌদোকখি। কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী পর্শোত্তম রুপালানা গুজরাতকী দাহোরদা, অদুগা মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্র পতেলনা ভেনশিংবু অম্বাজীদগী লম্থাখি। কেন্দ্র মন্ত্রী, বিশ্বেশ্বর তুরুনা ওরিশাগী ময়ুর্ভঞ্জ জিলাদগী বিকশিৎ ভারত কেম্পেনগী ভেনশিং লম্থাখি।
আন্ধ্র প্রদেশকী ওইনদি, য়াত্রা অসিবু রাজ্যপাল, এস. অবদুল নজীরনা অল্লুরী সিতারাম রাজু জিলাদগী লম্থাখি। অদুগা তমিল নাদুদনা, ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং, এনিমেল হসবেন্দরী অমসুং ফিশরীগী রাজ্য মন্ত্রী, দাঃ এল. মুরুগন্না কেম্পেন অসিবু নিলগীরী জিলাদগী লম্থাখি। কেরালাগী রাজ্যপাল শ্রী আরিফ মোহম্মদ খান্না কেম্পেন অসিবু পাল্লক্কর জিলাদগী লম্থাখি। লক্ষদ্বীপ য়ুনিয়ন তেরিতোরীগী করাবতি ইথত্তগীসু কেম্পেন অসি হৌদোকখি।
মনুং চনবা থীমশিং
য়াত্রা অসিনা মিৎয়েং চঙগদৌরিবশিংদি মীয়ামদা ই-পাউ য়ৌহনবা অমসুং এৱিয়র্নেস লৈহনবা, অমসুং সেনিতেসনগী খুদোংচাবা, শেল থুমগী তঙাই ফদবা সেবা, মৈ কন্নেক্সন, LPG সিলিন্দর ফংবা, লাইরবশিংগী ময়ুম, ফুদ সেক্যুরিতী, প্রোপর ন্যুত্রিসন, রিলাইএবল হেল্থকেয়র, থক্নবা অশেংবা ঈশিংগুম্বগী মরী লৈনবা নুংঙাই য়াইফবগী স্কিমশিংগী কান্নবশিং পীবনি।
থৌরম অসিগা মরী লৈননা মীয়ামদা খঙহল্লিবা স্কিমশিংগী মনুং চনবশিংদি – আয়ূশমান ভারত; PMJAY PM গরীব কলয়ান অন্না য়োজনা; দীন্দয়াল অন্ত্যোদয়া য়োজনা – নেস্নেল রুরেল লাইবলিহুদ মিসন; PM অৱাস য়োজনা (রুরেল); PM উজ্বালা য়োজনা; PM বিশ্বকর্মা; PM কিসান সম্মান; কিসান ক্রেদিত কার্দ (KCC); PM পোশন অভিয়ান; হর ঘর জল – জল জীবন মিসন; খুঙ্গংশিং সর্ভে তৌবা অমসুং খুঙ্গংগী মফমশিংদা ইম্প্রোভাইজ তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা মেপ্পিং তৌবা (SVAMITVA); জন ধন য়োজনা; জীবন জ্যোতী বিমা য়োজনা; সুরক্ষা বিমা য়োজনা; অতল পেন্সন য়োজনা; PM PRANAM; নেনো ফর্তিলাইজরনচিংবনি।
সিক্কল সেল এনেমিয়া ইলিমিনেসন মিসন; এক্লাব্যা মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুলদা মিং চনবা; স্কোলার্শিপ স্কিম; ফোরেস্ত রাইত তাইতলঃ মীওই মশাগী অমসুং খুন্নাইগী লমগী; বন ধন বিকাস কেন্দ্রঃ সেল্ফ হেল্প শীন লাঙবগী ত্রাইবেল লমদমগী অখন্নবা ৱাফম কয়াগী মতাংদসু খন্ন-নৈনরি।
IEC ভেনশিং অসিবু ব্রান্দিং তৌদুনা অমসুং মরু ওইবা স্কিমগী ৱারোল অমসুং মখোয়না লৈবাক, রাজ্য অমসুং জিলাগী থাক্তা ফংখিবা মায় পাকপশিংবু হিন্দি অমসুং রাজ্যশিংগী লোলশিংদা তাকপা ভিজুএল, ব্রোচর, পেমফ্লেত, বুকেলত অমসুং ফ্লেগশিপ স্তেন্দী কয়াগী খুত্থাংদা ই-পাউ পীনবা শেম্লি।
স্কিমশিংগী বেনিফিশরীশিংনা মখোয়গী এক্সপেরিএন্স শেয়র তৌনবা, প্রোগ্রেসিব লৌমীশিংগা ৱারি শাবা, গ্রাম পঞ্চায়তশিংনা আয়ুশমান কার্দ, জল জীবন মিসন, জন ধন য়োজনা, PM কিসান সম্মান নিধী য়োজনা, ODF প্লস স্তেতস, মফম মফমদা পাংথোকপা ক্বিজ কম্পিতিসন, দ্রোন উৎপা, হেল্থ কেম্প, মেরা য়ূবা ভারত ভলন্তিয়র ইনরোলমেন্তনচিংবা স্কিমশিংবু 100% সেচ্যুরেসন তৌবগীদমক্তা নুংঙাইবা ফোংদোকপগুম্বা তোঙান-তোঙানবা জন ভাগীদারী থৌরমশিংনা গ্রাউন্দ এক্তিবিতীগী শরুক ওইগনি।
হৌজিক ফাওবদা চত্থরকপদা খ্বাইদগী চাউবা অমা ওইরিবা বিকশিৎ ভারত কেম্পেন অসিনা লৈবাক্কী জিলা খুদিংদা য়ৌদুনা জনুৱারী 25, 2024 ফাওবগী মনুংদা গ্রাম পঞ্চায়ত লাখ 2.55 হেনবা অমসুং অর্বান লোকেল বোদী 3,600 হেন্না কোন্নবা পান্দম থম্লিবনি।
অপুনবা কেম্পেন অসি ‘হোল ওফ গবর্নমেন্ত এপ্রোচ’কা লোয়ননা রাজ্য সরকার, জিলাগী মীওই, অর্বান লোকেল বোদী অমসুং গ্রাম পঞ্চায়তশিংনা থৱাই য়াওনা শরুক য়াদুনা থৌরাং য়াৎল্বা মতুংদা পাংথোকপনি।
ঝার্খন্দগী খুন্তীদা পি.এম. মোদী
IEC ভেনশিং ঝার্খন্দগী খুন্তীদা খাম্বা
বিকশিৎ ভারত সঙ্কল্প য়াত্রা IEC ভেন
জম্মু অমসুং কশ্মিরগী গুরেজতা পাংথোকপা বিকশিৎ ভারত সঙ্কল্প য়াত্রাদা শরুক য়ারিবশিং
নাগালেন্দগী তুএন্সাংদা কেম্পেন হৌদোকপা
শিল্লোং, মেঘালয়

Ministry of Information & Broadcasting
Viksit Bharat Sankalp Yatra
IEC Vans flagged off from remote places from across the country with significant tribal population
15 NOV 2023 4:57PM by PIB Delhi
On the occasion of the Janjatiya Gaurav Divas, marking the birth anniversary of tribal icon Birsa Munda, Prime Minister Narendra Modi flagged off the Viksit Bharat Sankalp Yatra from Khunti, Jharkhand. 5 specially designed IEC (Information, Education and Communication) Vans carrying messages of Government’s flagship welfare programmes moved to various Gram Panchayats with significant tribal population located in Khunti district and nearby areas.
Similar IEC vans were flagged off by important dignitaries like Governors, Chief Ministers, Union Ministers, Ministers of State from 68 districts across the country with significant tribal population.
In Jammu & Kashmir the Sankalp Yatra was flagged off from Budhal and Gurez areas of Rajouri and Bandipora districts respectively. Braving cold winds at 8,000 feet above mean sea level, locals, youth, Panchayat Raj institutions and government officials attended the launch function. Lt. Governor Manoj Sinha participated in the event via video conferencing.
Governor of Arunachal Pradesh Lt Gen K T Patnaik (Retd) flagged off the IEC vans at Ziro in Lower Subansiri district. The beneficiaries of PM SVANidhi, PM Awas Yojana attended the ceremonial launch function. The IEC vans will travel in Lower Subansiri, Tawang and East Kameng districts spreading public awareness about government’s welfare schemes at the grass root level. In Nagaland, the campaign was launched at Indisen village of Dimapur district. In adjoining Assam the Viksit Bharat Sankalp Yatra was launched at Baksa, Kokrajhar and Karbi Anglong.
The Governor of Maharashtra Shri Ramesh Bains and Chief Minister Shri Eknath Shinde attended the launch event in the tribal district of Nandurbar. Union Minister Shri Purshottam Rupala attended the event in Dahod, Gujarat while the state Chief Minister Shri Bhupendra Patel flagged off the vans at Ambaji. Union Minister Bishweshwar Tudu flagged off the Viksit Bharat campaign vans from the Mayurbhanj district of Odisha.
In Andhra Pradesh the Yatra was flagged off by Governor S Abdul Nazeer from Alluri Seetaram Raju district. while in Tamilnadu Minister of State for Information & Broadcasting, Animal Husbandry & Fisheries Dr L Murugan launched the campaign in the Nilgiri district. Kerala Governor Shri Arif Mohammed Khan launched the campaign at Attapadi in Palakkad district. The campaign was also launched at the Karavatti island of the Union Territory of Lakshadweep.
Themes covered
The focus of the Yatra will be on reaching out to people and create awareness and providing benefits of welfare schemes like sanitation facilities, essential financial services, electricity connections, access to LPG cylinders, housing for the poor, food security, proper nutrition, reliable healthcare, clean drinking water, etc.
The schemes being publicized include Ayushman Bharat ; PMJAY PM Garlb Kalyan Anna Yojana; Deendayal Antyodaya Yojana - National Rural Livelihoods Mission ; PM Awas Yojana (Rural); PM Ujjwala Yojana ;PM Vishwakarma; PM Kisan Saman ;Kisan Credit Card (KCC); PM Poshan Abhiyan; Har Ghar Jal - Jal Jeevan Mission; Survey of villages and mapping with improvised technology in village areas (SVAMITVA); Jan Dhan Yojana; Jeevan Jyoti Bima Yojana; Suraksha Bima Yojana; Atal Pension Yojana; PM PRANAM; Nano Fertilizer etc.
Specific concerns of Tribal areas such as Sickle Cell Anaemia Elimination Mission; Enrolment in Eklavya Model Residential Schools; Scholarship Schemes ; Forest Right Titles: Individual and Community Land ; Van Dhan Vikas Kendra: Organising Self Help Groups are also being addressed.
The IEC Vans have been branded and customized to enable dissemination of information through audio visuals, brochures, pamphlets, booklets and flagship standees in Hindi and state languages showcasing the major schemes, highlights and their achievements at national, state and district level.
Various Jan Bhagidari events like experience sharing by beneficiaries of the schemes, interaction with progressive farmers, celebration of achievements of Gram Panchayats achieving 100% saturation of schemes like Ayushman Card, Jal Jeevan Mission, Jan Dhan Yojana, PM Kisan Samman Nidhi Yojana, ODF Plus status, on the spot quiz competitions, Drone demonstration, health camps, Mera Yuva Bharat volunteer enrolment etc. would form part of the ground activities.
The Viksit Bharat Campaign, one of the largest ever outreach initiative to be undertaken, eventually aims to cover over 2.55 lakh Gram Panchayats and over 3,600 urban local bodies by 25th January 2024 touching every district of the country.
The entire campaign is being planned and implemented with `whole of Government’ approach with active participation and involvement of the State Governments, District authorities, Urban Local Bodies and Gram Panchayats.
PM Modi in Khunti, Jharkhand
IEC Vans at Khunti, Jharkhand
Viksit Bharat Sankalp Yatra IEC Van
Participants at Vikasit Bharat Sankalp Yatra in Gurez, Jammu & Kashmir
Campaign launch at Tuensang, Nagaland
Shillong, Meghalaya