ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ତୃତୀୟ ଅଡିଟ ଦିବସ ସମାରୋହରେ ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି
16 NOV 2023 1:49PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ଆଜି (୧୬-୧୧-୨୦୨୩) ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଠାରେ ଅଡିଟ ଦିବସ ସମାରୋହରେ ଯୋଗଦେଇ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ନିୟନ୍ତ୍ରକ ଓ ହିସାବ ସମୀକ୍ଷା ମହାନିର୍ଦେଶକଙ୍କ ଅଧୀନରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସମୀକ୍ଷା ଗୋଷ୍ଠୀ ଦେଶର ସଂହତି, ପ୍ରଶାସନ ଓ ପଦ୍ଧତିଗତ ନିର୍ମାଣରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅବଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତବାସୀ ଦେଶକୁ ବିକଶିତ କରି ଗଢ଼ିତୋଳିବା ନିମନ୍ତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗେଇଛନ୍ତି । ଦେଶର ଲେଖା ମହାନିୟନ୍ତ୍ରକଙ୍କ ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏଥିପାଇଁ ଅବଦାନ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଲେଖା ଓ ହିସାବ ମହାନିୟନ୍ତ୍ରକ ଅନେକ ଆଗୁଆ ପଦକ୍ଷେପ ଯଥା କେନ୍ଦ୍ର ତଥା ପରିଚାଳନା ଓ ବିଶ୍ଳେଷଣ ଇତ୍ୟାଦି ନେଇଥିବା ତଥା ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଆଖି ଆଗରେ ରଖି ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଥିବାରୁ ସେ ଖୁସୀ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ଦେଶର ଲେଖା ଓ ହିସାବ ମହାନିୟନ୍ତ୍ରକଙ୍କ ପୂରା ଗୋଷ୍ଠୀ ନିୟନ୍ତ୍ରକ ଓ ପରୀକ୍ଷକ ଭାବେ ଦେଶର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ନିଜର ଅବଦାନ ରଖିବା ଆଶା କରାଯାଏ । ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତକୁ ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବା ପାଇଁ ହିସାବ ଓ ଲେଖା ମହାନିୟନ୍ତ୍ରକଙ୍କ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀମତୀ ମୁର୍ମୁ କହିଥିଲେ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଯୁଗରେ ବଜାର ପଦ୍ଧତି ଯେଉଁ ପ୍ରକାର ହୋଇଛି ତା’ର ପ୍ରଭାବ ସମସ୍ତ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଓ ଉଦ୍ୟୋଗ ଉପରେ ପଡୁଛି । ଦେଶର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଓ ସମସ୍ତ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୈତିକତା ଆଧାରରେ ପ୍ରତିପାଦନ ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଓ ବିକାଶର ଜାତୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ନିମନ୍ତେ ଥିବା ବାଧାବିଘ୍ନଗୁଡ଼ିକୁ ହଟାଇବାକୁ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ତାହା ଆର୍ଥିକ ଶୃଙ୍ଖଳା ଓ ଆଇନ ଅନୁମୋଦିତ ପଦ୍ଧତି ଜରିଆରେ ଲେଖା ଓ ସମୀକ୍ଷା ମହାନିୟନ୍ତ୍ରକଙ୍କ ସମେତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ କରିବା ଉଚିତ । ହିସାବ ସମୀକ୍ଷକମାନେ ଉତ୍ତମ ପ୍ରଶାସନର ମଙ୍ଗୁଆଳ ସାଜିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱଆରୋପ କରିବା ସହ ସେମାନେ କେବଳ ସମାଲୋଚକ ହେବା ମଧ୍ୟ ଅନୁଚିତ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ସେମାନଙ୍କ ଯାଞ୍ଚ ଆମକୁ ସଠିକ ପଥ ଅନୁସରଣ କରିବାକୁ ପ୍ରେରିତ କରୁଥିବାରୁ ସେମାନଙ୍କୁ ପଥପ୍ରଦର୍ଶକ ହିସାବରେ ବିବେଚନା କରିବା ଦରକାର ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ଦରବାରରେ ଅଗ୍ରଣୀ ସ୍ଥାନରେ ରହିଥିବା ହିସାବ ସମୀକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ବେଶ ଦୃଶ୍ୟମାନ । ସର୍ବୋଚ୍ଚ ହିସାବ ସମୀକ୍ଷା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ-୨୦ (ଏସଏଆଇ ୨୦) ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କାଳରେ ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତି ଓ ଦାୟିତ୍ୱସମ୍ପନ୍ନ କୃତ୍ରମି ମେଧା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଭବିଷ୍ୟତର ରୋଡ୍ ମ୍ୟାପ୍ ପାଇଁ ବେଶ୍ ଉପଯୋଗୀ । ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ମଞ୍ଚରେ ଲେଖା ଓ ହିସାବ ସମୀକ୍ଷା ମହାନିୟନ୍ତ୍ରକ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ନେଉଥିବାରୁ ସେ ଖୁସୀ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ ।

President's Secretariat
PRESIDENT OF INDIA GRACES 3RD AUDIT DIWAS CELEBRATIONS
16 NOV 2023 1:49PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu graced and addressed the 3rd Audit Diwas Celebrations in New Delhi today (November 16, 2023).
Speaking on the occasion, the President said that under the leadership of Comptroller and Auditor General of India, government's audit community has made significant contributions in strengthening integrity, governance and system building.
The President said that people of India want to move forward rapidly towards building a developed India by the year 2047. All important institutions and communities of the country, including C&AG, have to contribute to achieve this goal. She was happy to note that C&AG has taken many forward looking steps, including the establishment of the Centre for Data Management and Analytics, in which digital technology and other modern methods are being used in line with the future.
The President said that the entire team of C&AG is expected to contribute as a controller and an examiner who is both a companion and a guide in the country's developmental journey. She stated that C&AG team will have an important role in making India the third largest economy in the world.
The President said that the impact of today's market system characterized by global competition is relevant to all institutions and enterprises. The ability to compete on the basis of ethics should continuously increase in all enterprises and activities of the country. Removing obstacles in achieving the national goals of accelerated growth and development while ensuring financial propriety and legality is the touchstone of effective contribution by every institution and individual responsible for good governance, including the C&AG. She emphasised that the auditors should be considered as facilitators of good governance, not critics. She added that they should be considered guides whose scrutiny teaches us to follow the right path.
The President said that India's leading position in the world community is also visible in the field of audit. The emphasis on the issues of Blue Economy and Responsible Artificial Intelligence during India's presidency of Supreme Audit Institutions 20 (SAI 20) is a good effort to prepare a roadmap for the future. She was happy to note that C&AG is also playing a leading role in other international forums.
Please click here to see the President's Speech -