ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
ফিল্ম বাজারনা ৫৪শুবা IFFIগীদমক রিকম্মেন্দ তৌবা ফিল্ম ১০ লাউথোকখ্রে
চহি অসিগী ওইনা লোল তরুক অমদি তোঙান তোঙানবা জেনরশিংদগী ফিল্মশিং খনগৎখি
11 NOV 2023 1:36PM by PIB Imphal
খৌরাংনা ঙাইনরকপা ফিল্ম বাজার রিকম্মেন্দেদ ফিল্মশিংগী লিস্ত লাউথোক্লে‍। চহি অসিগী ওইনা খনগৎলবশিংগী মরক্তা ফিক্সন, দোকু-সোর্ত, দোকুমেন্তরী, হোরর ফিল্ম অমা, অমদি এনিমেতেদ ফীচর অমা য়াওনা ভারত অমদি মপান লৈবাকশিংদা লৈবা দাইস্পোরা, পেত্রিয়ার্কী, ময়োল্লমশিংদা চরাংনবা ৱাখল, পৎ তৎনা লায়রবা, ক্লাইমেৎ ক্রাইসিস, নেস্নেলিজম, অমদি শন্ন-খোৎনবা/মশা মউ ফনা লৈবনচিংবা হীরমশিংদা য়ুম্ফম ওইবা ফিল্মশিং ওইরি‍। ফিল্মশিং অসি ইংলিস, হিন্দী, বেঙ্গালী, মর্ৱারী, কন্নরা, অমদি মাউরী (নিউ জীলেন্দগী লোল) লোলগীনি অমদি তোঙান তোঙানবা হীরমশিংগী মিক্স অমগী মহাউ পীরি‍। ফিল্মশিং অসিগী স্তিলশিং লিঙ্ক অসিদা ফংবিগনি:
লিস্ত অসিদা মখাদা পীরিবা ফিল্মাশিং অসি য়াওরি:
ফিক্সন সোর্ত:
১. অনু (মিনত ১৪), পুলকিৎ অরোরানা দাইরেক্ত তৌবা (ইংলিস/হিন্দী/মাউরী): নৌনা লুখ্রা ওইহৌরবী অমনা নিউ জীলেন্দদগী ইন্দিয়াদা হোংলকপা মতমদা, মহাক্না চহি অমরোমগী মমাঙদা লৈখিদ্রবা মহাক্কী খোঙবুগী শহুম অমদগী হেন্দোকপা ঙমদনা লৈখি‍। অদুবু অরাপ্পদা থোকপা থৌদোক অমগী শাফুনা মহাকপু মাগী অৱাবা অদু তোপ তোপ্পা ফীভম অমদা ইচম চম্বা লাইথৌ অমগা লোয়ননা মায়োক্নবা তাখি: ক্বারেন্তিন
২. রোতী কুন বনাসী নৎত্রগা কনানা তল হৌবিগনি (মিনত ২৫) চন্দন সিংহ সেখাৱতনা দাইরেক্ত তৌবা (মর্ৱারী): রাজস্থানগী খুঙ্গংগী ইমুং অমদা সেত তৌবনি‍। ‘কনানা তল হৌবিগনি?’ হায়রিবসি সন্তোসকী ৱারীদা য়ুম্ফম ওইবা ফিল্মনি‍। রুপাগী মপুরোইবা অদুগা রঞ্জীৎকীনা মচানুপা অহল, সন্তোস পেত্রিআর্কী অমদি নুপা থোকপগী চৎনরিবা মচৎ অসিনা পুন্দুনা লৈরিবা মীওই অমনি‍। মহাকপু মাগী মায়থিবশিং অমদি মীথানবিদবা মতৌগী মরমদা মপানা মতম চুপ্পা নীংশিংহন্দুনতা লৈ‍। নুপীবু য়ুমদগী হেন্দোকহন্দনা থমগদবনি হায়বা মপাগী থাজবগী ওন্ন-তৈনবদা, মহাক্না মাগী লোয়নবী রুপাবু লৈঙাক্কী থবক্কী চাংয়েং অমদা অরোইবা চান্স অমদা শৌগৎপিবা পাম্মি‍। ফিল্ম অসিনা চহি চা কয়া নুপানা খুৎলিংবা খুন্নাইগী ৱাখল্লোন অমদি মসিনা মীরোল অমদগী অমদা, মপা/মচাগী মরীগী খুত্থাঙদা মতৌ করম্না থঙথরকপগে হায়বা উৎলি‍। ফিল্ম অসি রাজস্থানগী নুপীশিংনা নুমিৎ খুদিংগী থেংনরিবা অৱাবশিং লোয়ননা থোং মান্নদবা, নুপা থোকপগী অরানবা ৱাখল্লোন অমদি নুপানা খুৎলিংবা চৎনবীনা মরম ওইরগা নুপা অমদি নুপী অনিমকপু তোঙান তোঙানবা সেক্সনশিংদা ওৎপি নৈবিবগী থেংনরিবা খুন্নাইগী ফীভমশিং ইচঙ থৌনা উৎলিবা ফিল্ম অমনি‍।
৩. ত্যুসদে’স ৱুমেন (২৯ মিনৎ), ইমাদ সাহনা দাইরেক্ত তৌবা (ইংলিস): ৱাখল ময়োল চোংহনবা অয়ুক অমনি‍। লৈরঙদা স্পেঘেতী মফুৎ মফুৎ কাম্লি, রেদিওদা ক্লাসিকেল ম্যুজিক থারি, অমদি ঐখোয়গী প্রোতাগোনিস্ত চফুদু তপ্না তপ্না ওৎলি‍। মীৎকুপ অদু অয়াকপা খোঞ্জেলদা খিঙলক্লিবা তেলিফোনগী মখোলনা কায়হল্লি‍। মহাক্না মমৈথঙদা পায়খৎলুবদা মতমদা, মহাক্না মশক খঙদবা মখোল শিরপ তৌবা অমেঙবা খোঞ্জেল অমা তাই‍। খোঞ্জেলদুনা মঙোন্দগী শুপ্নতগী মিনৎ তরাখক পাম্মি হায়রকখি‍। ৱাখল তামিন্ননবগী মিনৎ তরা‍। ৱাখল তামিন্ননবা? মহাক্না হংই‍‍। ঐখোয়গী পুক্নিং ইহুলগী‍। মহাক ফোন অদু থম্বা পাম্লম্মি অদুবু থম্বদি ঙমদে‍। মহাক্না ৱা হংদুনা ফোন তৌরক্লিবদু কনানো খঙদোক্নবা হোৎনখি, অদুবু মশক খঙদবা নুপীদুনা ফোনদু থমখি‍, অদুগা স্পাঘেতিদু কাদুনা লৈরম্লে‍। মথোঙ মরম খঙখিদ্রবা ৱারীদুনা মঙলা তাইবঙলা খঙদবা নুমিৎ অমা ওইহল্লক্তুনা, মহাক্না মাগী দাইরীদা করিগুম্বা খরা ইবা পাম্লবসু, ফোন অদু ঙাইহাক লৈতনা খীংলকখি অমদি শকখঙদবা, অঙকপা নুপীদুনা মহাক্কী য়ুমগী থবকশিংদা অয়েৎপা লেপ্তনা পীখি, অমদি মহাক্কী পুন্সিগী মরমদা মরুওইবা মীৎয়েঙ কয়া থম্লকখি‍। ফিল্ম অসিদগী ফজরবা ৱারীদুগী অঙকপা মতৌদুগী মমি তাবা তাইবঙ লঅমা শেমগত্তুনা মদুবু ভারতকী ওইবা ফীভমদা পানশিনবা য়াগনি হায়না ঐখোয়না থাজবা থম্মি‍। মসি হারুকি মুরাকামীনা ইবা ৱারী মচা অহুম পুনশিন্দুনা ঐখোয়গী প্রোতাগোনিস্তগী পুন্সিগী নোংমা ওইহন্দুনা শেমদোকপনি‍। মহাক থবক তৎলে অমদি হৈনিংদবা ফীভম অমদা লৈরিবনি‍। ঐখোয়না লোল অমদি ম্যুজিক্কা লোয়ননা শান্নহন্নবা তৌরিবা থৌরাং অসি নুংশিরবা জাপানীজ অইবা অসিগী ৱারী লীবগী মওং মতৌ, খোঙজেল, তোনবু সিনেমাতিক ওইবা মওংদা পুথোক্নবা হোৎনবনি‍। ফিল্ম অসিনা, ভারতকী ফীভমসিদা মীয়াম্না পাম্নদ্রবসু অমদি চুশিন্নদ্রবসু, সবজেক্ত মেতরিএল অসিদা চাংয়েং অমা ওইনা মরোমদোম লেপচবা ঙমগনি হায়না থাজবা থম্লি‍।
৪. গিদ্ধ (মিনত ২৫), মনিস সাইনীনা দাইরেক্ত তৌবা (হিন্দী): অহল ওইরবা নুপা অমনা ইমুং পুনবা ৱানা হোৎনৈ‍। মহাক্না, ফুরিৎখাউদা লুপা খরখক য়াওবনা হিদাক লৈবা নৎত্রগা চীঞ্জাক লৈবা, অনিমক্তি কোন্নদবনা, মাগী শাথিনা নারবা মচানুপাবু কনবা ঙমখিদে‍। অহল ওইরবা চরা শুনা চাদ্রবা নুপাদু য়েংবদা থবক শুবা ঙমগদবা মান্দবনা থবকসু পাক্না ফংলমদে‍। ফীভম শাথিনা চারমদে অদুবু নোংমা থাজরুদবা পুন্সি হিংনবগী লম্বী অমা থেংনখি, অদুবু মদুগী মমল অমদি লোয়নদুনা লাকখি‍। মহাক্না চেঙ মরু খরগী মহাক্কী ফিদমবু তুংওইনরম্বা তারম্মি‍। লাংফমগী খুদোংথিবা অমা তাখি অমদি অহলদুনা মদুদগী কান্নবা লৌবা য়ারম্মি‍। তেংবাংবিনবা অমদি পাম্বৈ লৈত্রবা কনাগী মফমদা অচুম্বা অরানবা করিনো খঙদে, অদুবু অচুম্বা অমদি অরানবা হায়বসি ফীভমগী মখা পোন্দবরা‍। নুংগী ওইবা লান অমা কন্না শোক্নখি অদুবু থুনমক চরাম চদৎনবগা পুক্নিংদা লাল্লুবগী ইথিলগা থেংগাইনরকখি‍। মহাক্কী পুখমদা চীঞ্জাক লৈরক্লোইদবা ফীভমদা লাক্লবদা, মহাক্কী চরাম চদৎনবা নৎত্রগা মরালগী পোৎলুম অনিসিদা করম্বনা হেন্না লুমগনি‍? পুখমদা চীঞ্জাক অদুগা নঙ্গনদা ফিরোল অনি অসিনা মীওইবা অমগী খ্বায়দগী তঙায় ফদবা মথৌ তাবনি‍। অদুবু লাইবক থিবা কনাগুম্বা খরদি নুমিৎ খুদিং মথৌ তাবা অহুম্মক ফংবা ঙম্নবা লান্থেংনদুনা লৈ‍। ৱারী অসিনা ফিরোল মথৌ তাবা অমদি চীঞ্জাক মথৌ তাববু হিংনবগী লান্থেংগা মরী শম্নহল্লি‍।
দোকু সোর্ত:
৫. গোপী (মিনৎ ১৪), নিসন্থ গুরুমুর্তীনা দাইরেক্ত তৌবা (কন্নরা): গোপী সিদ্দী মশাবু সিদ্দী ফুরুপকী (খা ভারত্তা লৈবা অফ্রিকান দাইস্পোরা) মীওইনি হায়না শক্তাকচবা ৱারী লীবা মীয়ায় চল্লবী নুপী অমনি‍। চীনহায় ওইনা ৱারী লীবগী মচৎনা পুক্নিং থৌগত্তুনা, গোপীনা মহাক্কী ৱারীবু মশানা ফোঙদোকচবা পামখি; অদুম ওইনমক, মহাক্না অহানবদা ইন্থোকপিবা, খুন্নাইগী ফীভম, অমদি অকোয়বগী ফীভমদা থোক্লিবা মাঙ তাকপশিংগা থেংনরিবা লান্থেং অদু হান্না থেংনবা তাই‍।
৬. আইরন ৱুমেন ওফ মনিপুর (মিনত ২৬), হাউবম পবন কুমারনা দাইরেক্ত তৌবা (মনিপুরী/ইংলিস): ফিল্ম অসি নুপীশিংবু শান্ন-খোৎনবদা মফম অমা কনবদা চাউনা থৌদাং য়াখিবা লৈবাকসিগী নুপী শান্নরোয়শিংগী মফমদা কত্থোকপা ফিল্ম অমনি‍। নুপী ৱেৎলিফ্তিংগী লময়ানবী, কুঞ্জরানী দেবী (পদ্মশ্রী, ২০১১), অনিতা চনু (ধ্যানচন্দ মনা), অমদি মিরাবাই চনু (পদ্মশ্রী, ২০১৮, অমুং তোকিও ওলিম্পিক্স ২০২০দা সিল্ভর মেদল ফংখিবা) মখোয়গী পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইরবা ৱারীশিংনা ভারতকী শান্নরোয়গী মীরোল অমবু অমদি মপুং ওইনা লৈবাক অসিবু পুক্নিং থৌগৎখি‍।
দোকু মিদ-লেঙ্থ:
৭. ৱ্যের মাই গ্রান্দমাদর লিব্স (মিনত ৫১), তাস্মিয়া অফ্রিন মৌনা দাইরেক্ত তৌবা (বেঙ্গালী): ফিল্মমেকর মৌনা মহাক্কী নুংশিরবা মবোক্কী ময়ুমদা মহাক্কী মরমদা ফিল্ম নম্নবা চৎখি‍। মহাক্কী চহি ১০০ শুরবা য়ুমদুদা, মবোক্তুআ চহি ২৭গী মমাঙদা মপুরোইবা লৈখিদ্রবা মতুংদগী মথন্তা লৈরকখি‍। মৌগীদমক্তদি, মবোক্কী ময়ুম হায়বসি পাত্থি কোমথি, অশং অমান অমদি নীংথিরবা ইংখোলগী ইকোনশিংনা থনবা ইং-চিক্লবা খুঙ্গংগী কাউঙমদ্রবা শক্লোনশিংনি‍। ইকোন অদুদা, মীরোল কয়াদগী, লৈকায়গী অঙাংশিং ঈরোয়বা তমদুনা চাউরকখিবনি‍। মবোক্কী অতোপ্পা মশুনুপা রোনক, য়ুমথঙননা মাগী ইমুং মনুংগা লৈ‍। রোনক্কী য়ুমদা, অপিকপা ইকোন অমা হৌজিকসু লৈরি, অদুবু রোনক্কী মপাগী মচা মশুশিংনা ইকোন অদুসু য়োন্থোকপা পাম্লম্মি‍। রোনক্না মপাগী নীংশিং মমি তারিবা মহাক্কী ইমুংগী ইকোন অদু য়োন্বা পামখিদে‍। অঙকপদি, মহাক্কী বিজিনেসতি পাত্থি কোমথি নৎত্রগা ইকোনশিং লৈরগা, মফমশিংদুবু য়ুম্ফম ওইনা লৈবাক থোন্দুনা শেম্লগা য়োনবনি‍। অসুম্না শেমগৎ শাগৎপা অসি লৈবাক পুম্বদা চত্থদুনা, ঈশিং তুংফমশিং মাঙহন তাকহল্লি অমদি মদুদা লৈবা থৱায় পানবা মচা মচাশিংবুসু মাঙহনবিরি‍।
৮. লদাখ ৪৭০ (মিনত ৩৮), সিবম সিংহ রাজপুতনা দাইরেক্ত তৌবা (হিন্দী/ইংলিস): জীনেস ৱর্ল্দ রন্নিং রেকোর্দ মঙারক ফংলগা অল্ত্রারন্নর, রাজস্থানগী অজমেরদগী লমজোল্লোয় সুফিয়ানা মহাক্কী খ্বায়দগী মঙলান চাউবা পান্দম অমা ওইরিবা – কনানসু চেনখিদ্রিবা মরাথোন অমগীদমক শেম শারি‍। মহাক্না কার্গিল লান্দা লৈখিদ্রবা ভারত লান্মীগী লানগী অথৌবা পুম্নমকপু ইকায়খুম্নবা উৎপা ওইনা নুমিৎ ৭ নিদা সিয়াচিন বেজ কেম্পতগী কার্গিল ৱার মেমোরিএল ফাওবা ফীত ১১,০০০ হেন্না ৱাংবা মফমদা কিলোমিতর ৪৭০ লমজেল চেন্ননবা থৌরাং তৌরি‍। মহাক্না ফীত ১৭৯৮০ ফাউবা ৱাংবা চীংগী লম্বীদা চেনবা মতমদা, সুফিয়াগী ওজা, মহাক্কী খোঙবু অমদি ভারত লান্মী পুম্নমক্না মহাকপু মাগী পান্দম ফংনবগীদমক মতেঙ পাংননবা কন্না হোৎনরি‍। মহাক অমদি মাগী সুফি ৱাখল্লোন্না লমজেল অসিবু মহাক্কী হীরি কোনবগী এক্সপরিএন্স অমা ওইহন্দুনা মহাক্কী পন্থুংফম য়ৌখি‍।
ফীচর:
৯. দি একজাইল (হোরর) – (মিনত ৮২), সম্মন রোইনা দাইরেক্ত তৌবা (বেঙ্গালী): ফিল্ম অসিনা কুইদ্রিঙৈদা মহাক্কী নুপী লৈখিদ্রবা, বেঙ্গলগী খুঙ্গং অমদগী নহা ওইরিবা নুপা, গৌরাঙ্গগী ৱারী লীরি‍। লৈখিদবা অসিনা চহি কয়া অৱাফমদা তাদুনতা লাক্লবা ইমুংদুদা চাউনা শাফু পীবতা নত্তনা, মহাক্কী নুপী লৈখিদবগী নুংঙাইতবা লান্থোকপা ঙমদনা লৈরিবা গৌরাঙ্গগী পুন্সিদসু চাউনা শাফু পীরি‍। সুপরনেচরেল লোমদা নকশিনবা খুঙ্গংগী লমদা নম্বা ফিল্ম অসিদা, মতমগী মতুং ইন্না, গৌরাঙ্গনা মহাক্কী পুক্নিংদা লৈরিবা ইথিল কয়াবু মায়োক্নবতা নত্তনা অরিবা থাজনবী কয়া থেংনরকপা খোঙচৎ অমদা লাক্লি‍। ফিল্ম অসি অথেঙবা ১৯৬০গী মতমদা সেত তৌবনি অমদি মাঙ তাকপা, অমম-থাজনবী, খুন্নাইগা চুনদবা সেক্সুএল মচৎ, সুপরনচরেল অমদি অরিবা চৎনবীগী থাজনবীনা শিথরকপা অমদি পোস্তমোদর্ন ৱাখল্লোন অমসুং রাজনিতী নৌনা লাকপগী লংদাইগী মতমদা খুন্নাইদা নুপীশিংগী শক্লোন্নচিংবা হীরমশিং পুশিল্লক্লি‍।
১০. রিতর্ন ওফ দি জঙ্গল (এনিমেসন) – (মিনত ১০৫), ভয়ভব কুমারেস (হিন্দী): চহি ৯ শুরবা মিহির অমদি মহাক্কী মরুপশিং স্কুলগী খ্বায়দগী চাউবা অমদি খ্বায়দগী মবুকচেল লুদবা গুন্দা – রাহুল মলহোত্রাবু মায়থিবা পীনবগী অকিবনা থল্লবা ফীভম অমা মায়োক্নরম্মি‍। ওইথোক্লরোইদবা খোঙচৎ অসিদা চঙশিনবদা মতেঙ পাংনবগীদমক মখোয়গী মনাক্তা ময়োল্লম অদুদা খ্বায়দগী হৈ শিংবা মপু – থাথা অমদি ভারতকী অরিবা উমংশিংদগী পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইরবা মহাক্কী ৱারীশিং লৈরম্মি‍। মখোয় পুনশিন্নদুনা, মীনুংশি লৈতবা দাইনোসর অমা শাদুনা পুক্নিং লৈতাহন্দবা ক্রিকেৎকী মশান্না অমদা থেংনবা তাই অমদি রাজস্থান ফাওবা চত্তুনা মরূপ মপাং ওইবগী, মীনুংশিগী অমদি অচেৎপা ফিরেপগী মতিক অমুক হন্না থেংনবা তাই‍। রিতর্ন ওফ দি জঙ্গল অসি হৌজিক মতমগী ইন্দিয়াগী এনিমেসন্নি – মমাঙদা অমুক্তা উখিদ্রিবা মখলগীনি‍! পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইরবা ইমুং মনুং পুন্না নুংঙাইহনগদবা –হৌখ্রবা নীংশিং মমিশিং পুথোক্তুনা, ৱাখলদা ইথিল পীগদবা লমদমসিগী ফিল্ম অমনি‍।

|
Ministry of Information & Broadcasting
Film Baazar announces its 10 recommended films for 54th IFFI
Films in six languages and across multiple genres selected this year
11 NOV 2023 1:36PM by PIB Delhi
The much-awaited list of Film Baazar Recommended films has been announced. This year, the selection boasts a diverse mix of fiction, docu-shorts, documentaries, a horror film, and even an animated feature which deal with themes relating to the diaspora, both in India and abroad, patriarchy, urban angst, extreme poverty, climate crises, nationalism, and sports/fitness. The films are in English, Hindi, Bengali, Marwari, Kannada, and Maori (New Zealand language) and brings together an eclectic mix of subjects. The stills of the films can be found on this link:
The list includes the following films:
Fiction Shorts:
- ANU (14 minutes), directed by Pulkit Arora (English/Hindi/Maori): When a recent widow moves from New Zealand to India, she clings on to the vestiges of the partner she lost almost a year ago. But a faraway crisis forces her to confront her grief with an ordinary ritual in an extraordinary circumstance: quarantine.
- ROTI KOON BANASI or WHO WILL BAKE THE BREAD (25 minutes) directed by Chandan Singh Shekhawat (Marwari): Set in a rural household of Rajasthan. 'Who will bake the bread?' is a film about Santosh. A husband to Roopa and an elder son to Ranjeet, Santosh is a character trapped in the conventional ideas of patriarchy and masculinity. He's constantly reminded of his failures and unworthiness by his father. Contrary to his father's belief system of keeping the women housebound, he wants to support his wife Roopa to go for her last chance at a government job exam. The film explores the ideas of hundreds of years of patriarchy and how it propagates from one generation to another through father/son relationships. The film is a forthright blatant of the everyday struggles of women in Rajasthan as well as the whole of society raising the concerns of inequality, wrongful ideas of manhood and the various sections where man and women both are oppressed due to patriarchal practices.
- TUESDAY’S WOMEN (29 minutes), directed by Imaad Shah (English): An idyllic morning. Spaghetti bubbles on the stove, classical music plays on the radio, and our protagonist stirs the pot calmly. The moment is broken by the piercing ring of the telephone. When he finally answers it, he hears a soft, husky voice that he doesn't recognize. She says she wants just ten minutes of his time. Ten minutes to come to an understanding. Come to an understanding? he asks. Of our feelings. He wants to put the phone down but is unable to. He asks and tries to find out who she is, but the mystery woman hangs up on him instead, and the spaghetti gets overcooked. This innocuous conversation sets into motion a surreal day where all he wants to do is write in his diary, but the phone keeps ringing and mysterious, fascinating women interrupt his domestic routine, and provide strangely profound insights into his life. With this film we have hoped to create a world that reflects the beautiful strangeness of the writing and to apply it in an Indian setting. It is an adaptation of three short stories by Haruki Murakami, woven together to form a day in the life of our protagonist. He has lost his job and is in a pensive mood. Our efforts to play with language and music are an attempt to find a cinematic depiction of the pace, tone, and storytelling style of this beloved Japanese author. The film of course does hope to stand alone, as a take on the subject material, while constantly being irreverent and setting it in the Indian context.
- GIDDH (25 minutes), directed by Manish Saini (Hindi): An old man struggles to make ends meet. He fails to save his dying soon, with just a few rupees in his pocket he could fetch either medicines or food, never both. Work is hard to come by the old starving man doesn’t look like a capable labourer. Things are grim until he stumbles upon an unlikely means of survival, but this comes at a cost. He needs to put his conscience at stake for just a few morsels. A calamity strikes and the old man can benefit from it. Helplessness and desperation don’t know right from wrong but aren’t right and wrong subjective. An internal tussle ensues and soon hunger collides with guilt. With the food on his plate at stake, what will weigh heavier, his hunger or his guilt? Food on one’s plate, clothes on ones back these two are the most basic needs of a human being. However, some unfortunate ones struggle to meet all three needs day after day. This story ties up the need for clothes and the need for food with the struggle for existence.
Docu Shorts:
- GOPI (14 minutes), directed by Nishanth Gurumurthy (Kannada) : Gopi Siddi is a middle-aged storyteller who identifies herself with the Siddi community (African Diaspora in South India). Inspired by the oral form of storytelling, Gopi desires to get her stories self-published; however, she must first face her battles with alienation, social standing, and environmental catastrophe.
- IRON WOMEN OF MANIPUR (26 minutes), directed by Haoban Paban Kumar (Manipuri/English): This film is a tribute to the sports personalities of this country who have contributed tremendously to the development of women in sports. The inspiring stories of these women weightlifting pioneers, Kunjarani Devi (Padmashri Awardee, 2011), Anita Chanu (Dhyanchand Awardee), and Mirabai Chanu (Padmashri Awardee, 2018, and Silver Medalist at Tokyo Olympics 2020), have inspired a whole generation of Indian athletes and the country, as a whole.
Docu Mid-Length:
- WHERE MY GRANDMOTHER LIVES (51 minutes) directed by Tasmiah Afrin Mou (Bengali): Filmmaker Mou goes to her beloved Nanu’s house to film her. In her 100-year-old home, Nanu lives alone since her husband’s death 27 years ago. For Mou, Nanu’s place means a peaceful village memory full of marshes and greens and the majestic family pond. In that pond, for generations, neighborhood children grew up learning to swim. Rawnak, Nanu’s another maternal grandson, lives with his family next to her house. In Rawnak’s house, there is a small pond still surviving, but many of the heirs from Rawnak’s father’s side want to sell this pond too. Rawnak doesn't want to sell their own family pond containing his father's memory. Ironically, his own business is to buy marshes or ponds, “develop” them as residential plots by filling them with sand and sell them. The “development” is going on all over the country, destroying the waterbodies and obliterating all the creatures living in them.
- LADAKH 470 (38 minutes), directed by Shivam Singh Rajput (Hindi/English): Sufiya Runner from Ajmer, Rajasthan, an ultrarunner with five Guinness world running records is gearing up for her most ambitious endeavor - a marathon no one has ever undertaken. She plans to run 470 kilometers at 11,000 ft plus altitude from Siachen base camp to Kargil war memorial in 7 days to honor all Indian army battle heroes of the Kargil war. Asshe runs through terrain up to 17980 feet, Sufiya's coach, her partner and the Indian army are all working hard to help her achieve her goal. She and her Sufi mindset make this run one meditative experience for herself and she crosses the finish line.
Features:
- THE EXILE (HORROR) – (82 minutes), directed by Samman Roy (Bengali): The film tells the story of Gouranga, a young man from a village in Bengal who has lost his wife recently. This loss is not only looming large on the family, which has been through a series of tragedies over the years, but also personally on Gouranga’s mind as he is not able to come to terms with his wife’s death. Eventually Gouranga embarks on a journey, where he can confront not only his own demons, but also comes across certain myths based in these rural settings, which border on the supernatural. The film is set in the late 1960s and deals with themes like loss, superstitions, sexual deviance, the supernatural as well as the role of the female in a society which at that time, was at a crossroad of the waning, age-old traditional belief systems and the ushering of postmodern thoughts and politics.
- RETURN OF THE JUNGLE (ANIMATION) – (105 minutes), directed by Vaibhav Kumaresh (Hindi): 9-year-old Mihir and his friends are faced with the daunting task of outwitting the biggest, meanest bully in school – Rahul Malhotra. To help them ride through this impossible journey, they have the coolest grandpa in town – Thatha and his fantastic tales of inspiration from the ancient Jungles of India! Together, they must build a ruthless Dinosaur, fight a nerve-racking game of cricket, and travel all the way to Rajasthan, to rediscover the power of friendship, compassion, and determination. Return of the Jungle is contemporary Indian animation – like never seen before! An inspiring family entertainer – it is hugely nostalgic, relatable & local.