গৃহ মন্ত্ৰালয়
আজি উত্তৰাখণ্ডৰ দেৰাডুনত আইটিবিপিৰ ৬২সংখ্যক প্ৰতিষ্ঠা দিৱসৰ অনুষ্ঠানত মুখ্য অতিথি হিচাপে ভাষণ কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী অমিত শ্বাহৰ
জোৱানৰ বাবে স্ব-বহনক্ষম শক্তি বিল্ডিং (এছএছইবি) আৰু জটিল অঞ্চলত অৱস্থিত পিঅ’পিসমূহত শাক-পাচলি, ঔষধ আৰু অন্যান্য অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী যোগান ধৰাৰ বাবে ড্ৰোন, আইটিবিপিৰ ১৪৭জন শ্বহীদৰ সন্দৰ্ভত এখন ফ্লিপ বুকো উন্মোচন গৃহমন্ত্ৰী অমিত শ্বাহৰ
ভাৰতৰ ১৩০ কোটি জনসাধাৰণে বীৰ জোৱানসকলৰ ত্যাগ, সাহস আৰু বীৰত্বক সম্পূৰ্ণ আন্তৰিকতাৰে জনায়
শৌৰ্য্য, দৃঢ়তা আৰু কৰ্মনিষ্ঠৰ মূলমন্ত্ৰৰে আইটিবিপিৰ হিমবীৰসকলে ভাৰতৰ দুৰ্গম সীমান্ত সুৰক্ষিত কৰি ৰাখিছে
যেতিয়ালৈকে আমাৰ জোৱানসকল সীমান্তত নিয়োজিত হৈ থাকিব, ভাৰতৰ এক ইঞ্চিও ভূমি কোনেও দখল কৰিব নোৱাৰে
মোদী চৰকাৰেও সেনাৰ বাবে বিমান আৰু ৰে’লত চিএপিএফৰ কোটা নিৰ্ধাৰণ কৰিছে
সীমান্তত পথ নিৰ্মাণ, বিঅ’পি নিৰ্মাণ, জোৱানৰ সুবিধা সুনিশ্চিত কৰা আৰু গাঁৱে গাঁৱে সুবিধা প্ৰদানৰ বাবে মোদী চৰকাৰে তিনিগুণ ব্যয় বৃদ্ধি কৰিছে
মোদী চৰকাৰে সৰ্বাধিক সুবিধা প্ৰদান কৰি সীমান্তৱৰ্তী গাঁওসমূহক দেশৰ প্ৰথম গাঁৱলৈ উন্নীত কৰাৰ দিশত কাম কৰি আছে
দীপাৱলীত যেতিয়া দেশবাসীয়ে নিজৰ ঘৰত চাকি জ্বলায়, তেতিয়া সীমান্তত নিযুক্ত আমাৰ বীৰ জোৱানসকলৰ বাবেও চাকি জ্বলায়
10 NOV 2023 5:47PM by PIB Guwahati
আজি উত্তৰাখণ্ডৰ দেৰাডুনত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে ভাৰত তিব্বত সীমান্ত আৰক্ষীৰ ৬২সংখ্যক প্ৰতিষ্ঠা দিৱস অনুষ্ঠানত মুখ্য অতিথি হিচাপে ভাষণ আগবঢ়ায়। শ্ৰী অমিত শ্বাহে জটিল অঞ্চলত অৱস্থিত বিঅ’পি (সীমা নিৰীক্ষণ চকী) সমূহত জোৱানৰ বাবে স্ব-বহনক্ষম শক্তি বিল্ডিং (এছএছইবি) আৰু শাক-পাচলি, ঔষধ আৰু অন্যান্য অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী যোগান ধৰাৰ বাবে ড্ৰোণ আদি উদ্বোধন কৰে। শ্ৰী শ্বাহে আইটিবিপিৰ ১৪৭জন শ্বহীদৰ সন্দৰ্ভত এখন ফ্লিপ বুকো উন্মোচন কৰে। এই উপলক্ষে উত্তৰাখণ্ডৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী পুষ্কৰ সিং ধামি আৰু আইটিবিপিৰ সঞ্চালক প্ৰধানকে ধৰি বহু গণ্যমান্য ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
এই উপলক্ষে আগবঢ়োৱা ভাষণত শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে দীপাৱলীত যেতিয়া দেশবাসীয়ে নিজৰ ঘৰত চাকি জ্বলায়, তেতিয়া সীমান্তত নিযুক্ত আমাৰ বীৰ জোৱানসকলৰ বাবেও চাকি জ্বলায়। তেওঁ কয় যে দেশৰ ১৩০কোটি জনসাধাৰণে বীৰ জোৱানসকলৰ ত্যাগ, সাহস আৰু বীৰত্বক আন্তৰিকতাৰে জনায়। তেওঁ কয় যে দেশৰ জনসাধাৰণে গোটেই বছৰটো শান্তিৰে শুই থাকে কাৰণ দেশৰ সাহসী জোৱানসকলে নিজৰ জীৱনৰ সোণালী বছৰবোৰ সীমান্তত দেশৰ সুৰক্ষাৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে হিমবীৰৰ ত্যাগ আৰু সেৱা অমূল্য আৰু সমগ্ৰ দেশে ইয়াক প্ৰণাম জনাইছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি আইটিবিপিৰ প্ৰতিষ্ঠা দিৱস আৰু শৌৰ্য্য, দৃঢ়তা আৰু কৰ্মনিষ্ঠাৰ মূলমন্ত্ৰৰে আমাৰ হিমবীৰসকলে বিগত ৬২ বছৰৰ পৰা ভাৰতৰ দুৰ্গম সীমান্ত ৰক্ষা কৰি আহিছে। তেওঁ কয় যে মাইনাছ ৪৫ ডিগ্ৰী উষ্ণতাত সজাগ হৈ থকা আৰু দেশৰ সীমান্ত ৰক্ষা কৰা আৰু পৰম ত্যাগ কৰিবলৈ সদায় সাজু হোৱাটো আইটিবিপিৰ পৰম্পৰা হৈ আহিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ৬২ বছৰ পূৰ্বে ৭টা ডিভিজনেৰে আৰম্ভ হোৱা আইটিবিপিয়ে আজি এক লাখ হিমবীৰ, ৬০টা বেটেলিয়ন, ১৭টা প্ৰশিক্ষণ কেন্দ্ৰ, ১৬টা ছেক্টৰ, ৫টা সীমান্ত আৰু ২টা কমাণ্ড হেড কোৱাৰ্টাৰেৰে এক শক্তিশালী বাহিনী হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত হিমবীৰৰ দাবীৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে সেনাৰ বাবে বিমান আৰু ৰে’লত কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনীৰ কোটাও নিৰ্ধাৰণ কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি গ্ৰহণ কৰা বহু নতুন পদক্ষেপৰ ভিতৰত আত্মবহনক্ষম শক্তি বিল্ডিং (এছএছইবি) অতি বিশেষ কাৰণ শীতল মৰুভূমিত ১৭,০০০ ফুট উচ্চতাত নিৰ্মিত এই ভৱন স্বাৱলম্বী ভাৰতৰ প্ৰতীক হৈ পৰিব। তেওঁ কয় যে এই ভৱনটো দেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ পৰা হিমবীৰসকললৈ এক অনন্য দীপাৱলী উপহাৰ। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে যেতিয়া বাহিৰৰ উষ্ণতা মাইনাছ ৪০-৪৫ ডিগ্ৰীলৈ হ্ৰাস পাব আৰু আনকি পেট্ৰ’ল বা ডিজেল ব্যৱহাৰ কৰিব নোৱাৰিব তেতিয়া এই অট্টালিকাটোৱে ১৮-১৯ ডিগ্ৰী উষ্ণতাত জোৱানসকলক সুৰক্ষিত কৰি ৰাখিব। তেওঁ কয় যে স্ব-বহনক্ষম শক্তি বিল্ডিঙৰ নিৰ্মাণ মাত্ৰ ২ মাহত সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে৷
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰীয়ে কয় যে অতি উচ্চ আৰু জটিল অঞ্চলত অৱস্থিত বিঅ’পি (সীমান্ত নিৰীক্ষণ চকী)ত শাক-পাচলি, ঔষধ আৰু অন্যান্য অত্যাৱশ্যকীয় লজিষ্টিক সামগ্ৰী যোগানৰ বাবে ড্ৰোণ ব্যৱহাৰ কৰাৰ ধাৰণা প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে আমাৰ সকলোৰে সন্মুখত ৰাখিছে৷ তেওঁ কয় যে এই দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আজি প্ৰথমখন ড্ৰ’নে ১৫ কেজি ঔষধ আৰু শাক-পাচলি কঢ়িয়াই দুৰ্গম অঞ্চলত উপনীত হৈছে, এয়া এক ডাঙৰ পদক্ষেপ। তেওঁ কয় যে আজিৰ পৰা আৰম্ভ হোৱা ড্ৰোণ সেৱা কেৱল আমাৰ হিমবীৰৰ বাবেই নহয় সীমান্ত গাঁৱৰ ৰাইজৰো উপকাৰ সাধন কৰিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে দুৰ্গম অঞ্চলত নিৰাপত্তা বজাই ৰাখিবলৈ ব্যৱধান পূৰণ কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয় আৰু এই ব্যৱধানৰ বাবে বহু সমস্যাৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হয়। তেওঁ কয় যে শেহতীয়াকৈ গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ উদ্যোগত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আইটিবিপি প্ৰতিষ্ঠা হোৱাৰ পিছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ৭টা বেটেলিয়নে একেলগে অনুমোদন জনাইছে আৰু ৭টা বেটেলিয়নৰ ভিতৰত ৪টা বেটেলিয়ন অনুমোদন দিয়া হৈছে অতি সোনকালে নিয়োগ কৰা হ’ব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই ৭টা বেটেলিয়ন আৰু ১টা ছেক্টৰৰ মুখ্য কাৰ্যালয় প্ৰায় ৩,০০০ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা হ’ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আইটিবিপি শৌৰ্য্য, দৃঢ়তা আৰু কৰ্মনিষ্ঠৰ বাবে পৰিচিত। তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ ৭,৫১৬ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ উপকূল আৰু ১৫ হাজাৰ কিলোমিটাৰতকৈও অধিক স্থল সীমা আছে। তেওঁ কয় যে ভাৰতে ইয়াৰ স্থল সীমা ৭খন দেশৰ সৈতে ভাগ-বতৰা কৰে আৰু হিমালয় অঞ্চলৰ সীমান্ত সুৰক্ষাৰ দায়িত্ব আইটিবিপিক দিয়া হৈছে। তেওঁ কয় যে আমাৰ সাহসী হিমবীৰসকলে অতি কঠিন অঞ্চলত সম্ভৱপৰ উত্তম পদ্ধতিৰে সীমান্ত সুৰক্ষিত কৰি ৰাখিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আইটিবিপিয়ে ৬ দশকৰ অবিৰত সেৱাত ৭টা পদ্মশ্ৰী, ২টা কীৰ্তি চক্ৰ, ৬টা শৌৰ্য্য চক্ৰ, ১৯টা ৰাষ্ট্ৰপতিৰ আৰক্ষী পদক, ১৪টা টেনজিং নৰ্গে এডভেঞ্চাৰ মেডেল আৰু আন বহুতো পদক লাভ কৰিছে, যিটোৱে তেওঁলোকৰ বীৰত্ব আৰু ত্যাগৰ প্ৰতীক৷ তেওঁ কয় যে যেতিয়ালৈকে আমাৰ আইটিবিপি আৰু সেনা জোৱান সীমান্তত নিয়োজিত হৈ থাকিব, তেতিয়ালৈকে কোনেও ভাৰতৰ এক ইঞ্চিও ভূমি দখল কৰিব নোৱাৰে। তেওঁ কয় যে এতিয়া হিম বীৰাংগনাসকলেও কান্ধত কান্ধ মিলাই দেশৰ সীমান্ত ৰক্ষাৰ কাম কৰি আছে। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে এনে দুৰ্গম অঞ্চলত দেশৰ সীমান্ত সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত নিয়োজিত হিম বীৰাংগানসকলক বিশেষভাৱে অভিনন্দন আৰু শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ক্ৰীড়াৰ ক্ষেত্ৰতো আইটিবিপিৰ অংশগ্ৰহণ বহু পৰিমাণে বৃদ্ধি পাইছে, যিটো যথেষ্ট প্ৰশংসনীয়। ইয়াৰ উপৰিও পৰিৱেশ সুৰক্ষাৰ বাবে কৰা প্ৰচেষ্টাত আইটিবিপিয়ে দুৰ্গম অঞ্চলত ৩৬ লাখৰো অধিক গছপুলি ৰোপণ কৰিছে। তেওঁ সকলো জোৱানক গছৰ লগত নিজকে জড়িত কৰিবলৈ কয়, যাৰ ফলত তেওঁলোকৰ মনত এক বৃহৎ পৰিবৰ্তন আৰু সংবেদনশীলতা অহাই নহয়, গছৰ লালন-পালনৰ সৈতে এই সংযোগে জোৱানসকলৰ মনলৈও এক বৃহৎ পৰিৱৰ্তন আনিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই ৩৬ লাখ পুলি ৫ বছৰত ডাঙৰ গছ হৈ পৰিব আৰু দেশৰ লগতে সমগ্ৰ বিশ্বৰ পৰিৱেশ বিশুদ্ধ কৰিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে শেহতীয়াকৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে সজীৱ গাঁও কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে দেশৰ সন্মুখত এক নতুন ধাৰণা দাঙি ধৰিছে। ইয়াৰ পূৰ্বে সীমান্তত অৱস্থিত গাঁওখন দেশৰ শেষ গাঁও বুলি জনা গৈছিল যদিও প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে তালৈ গৈ কয় যে এইখন শেষ গাঁও নহয়, দেশৰ প্ৰথমখন গাঁও। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে সীমান্তত অৱস্থিত গাঁৱৰ জনসংখ্যাক বহনক্ষম কৰি তোলাই নহয়, বৰঞ্চ ইয়াক বৃদ্ধি কৰি দেশৰ অন্যান্য প্ৰান্তৰ দৰে সা-সুবিধা প্ৰদানৰ পন্থা লৈ সজীৱ গাঁও কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই কাৰ্যসূচীৰ প্ৰথম পৰ্যায়ত মোদী চৰকাৰে ৪৮০০ কোটি টকাৰ বাজেটেৰে ১৯খন জিলাৰ ৪৬টা ব্লকৰ ৬৬২খন গাঁৱৰ বাবে বিদ্যুৎ, পথ, কৰ্মসংস্থাপন, দক্ষতা বিকাশ, শিক্ষা আৰু স্বাস্থ্যৰ সুশৃংখলিতকৰণৰ কাম কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে দেশৰ সীমান্তৰ নিৰাপত্তাৰ দায়িত্ব হিমবীৰসকলৰ, কিন্তু যদি এই সীমান্ত গাঁওসমূহ খালী হৈ পৰে তেন্তে এই কামত বহু সমস্যাৰ সৃষ্টি হ’ব। তেওঁ কয় যে আমাৰ চিএপিএফ য’তেই নিয়োজিত হয় তাতেই আমি উন্নয়নমূলক কামৰ ন’ডেল এজেন্সী হিচাপে গ্ৰহণ কৰি সকলো সা-সুবিধা যাতে গাঁৱলৈ যায় তাৰ বাবে কাম কৰিব লাগে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আগন্তুক বছৰত ১৬৮খন সংযোগহীন গাঁও পথ, বিদ্যুৎ, দূৰসংযোগ আৰু স্বাস্থ্য সেৱাৰ সৈতে সংযোগ কৰা হ’ব। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সীমান্তত সা-সুবিধাৰ উন্নয়ন নোহোৱাকৈ দেশ সুৰক্ষিত হৈ থাকিব নোৱাৰে। তেওঁ কয় যে ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে ভাৰত-চীন সীমান্তৰ সা-সুবিধাসমূহৰ উন্নয়নৰ বাবে গড় ব্যয় বছৰি ৪,০০০ কোটি টকা আছিল যদিও বিগত ৯ বছৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত এই ব্যয় বছৰি ১২,৩৪০ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে ভাৰত চৰকাৰে সীমান্তত পথ নিৰ্মাণ, বিঅ’পি নিৰ্মাণ, জোৱানৰ বাবে সুবিধা সুনিশ্চিত কৰা আৰু গাঁৱে-ভূঞে সুবিধা প্ৰদানৰ বাবে তিনিগুণ ব্যয় বৃদ্ধি কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই জটিল অঞ্চলত মোদী চৰকাৰে ৩৫০খনতকৈও অধিক দলং আৰু কালভাৰ্ট নিৰ্মাণ কৰিছে। জোৱানসকলৰ কল্যাণৰ বাবে বিগত ৯ বছৰত চৰকাৰে বহু আঁচনি আৰম্ভ কৰিছে বুলিও তেওঁ কয়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে শ্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত বিগত ৯ বছৰত দেশৰ আভ্যন্তৰীণ নিৰাপত্তাৰ পৰিস্থিতিৰ বহু পৰিৱৰ্তন হৈছে। কাশ্মীৰৰ পৰা ৩৭০ অনুচ্ছেদ আঁতৰোৱাৰ পিছত আমি সন্ত্ৰাসবাদ সম্পূৰ্ণ নিয়ন্ত্ৰণত সফল হৈছো। মৃত্যুৰ হাৰ ৭২% হ্ৰাস পাইছে। বাওঁপন্থী উগ্ৰবাদ ৮০% হ্ৰাস পাইছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে শ্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত দেশৰ আভ্যন্তৰীণ নিৰাপত্তাৰ পৰিস্থিতি অতি শক্তিশালী হৈ উঠিছে আৰু আমাৰ হিমবীৰসকলে সীমান্তৰ নিৰাপত্তাৰ যত্ন লৈছে। তেওঁ কয় যে আজাদী কা অমৃত বছৰ মাত্ৰ শেষ হৈছে আৰু আজাদীৰ অমৃত কালৰ সময়ত আমি সকলোৱে সংকল্প ল’ব লাগিব যে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক বিশ্বৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে প্ৰথম স্থানত ৰাখিব লাগিব।শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক দেশ হিচাপে গঢ়ি তুলিব লাগিব যিয়ে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে বিশ্বক নেতৃত্ব দিয়ে।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addresses the 62nd Raising Day ceremony of ITBP as the chief guest in Dehradun, Uttarakhand, today
Shri Amit Shah virtually inaugurates Self Sustainable Energy Buildings (SSEB) for soldiers and drones for supply of vegetables, medicines and other essential commodities at BOPs located at difficult areas, Home Minister also launches a flip book on 147 martyrs of ITBP
130 crore people of India respect the sacrifice, courage and valour of the brave soldiers wholeheartedly
With the motto of Shaurya, Dridhta and Karmanishtha, Himveers of ITBP have protected the inaccessible borders of India
As long as our Jawans are deployed on the border, no one can capture even an inch of India's land
Modi Government has also fixed the quota for the CAPFs in air and rail on the lines of the Army
Modi Government has increased the expenditure three times for building roads on the border, building BOPs, ensuring facilities for Jawans and providing amenities to villages
Modi government is working towards developing the border villages in to the first villages of the country by providing maximum facilities
When the people of the country light a Diya in their homes on Diwali, then they also light a Diya for our brave soldiers posted on the border
10 NOV 2023 5:47PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addressed the 62nd Raising Day ceremony of Indo Tibetan Border Police (ITBP) as the chief guest in Dehradun, Uttarakhand, today. Shri Amit Shah virtually inaugurated Self Sustainable Energy Buildings (SSEB) for soldiers and drones for supply of vegetables, medicines and other essential commodities at BOPs (Border Observation Posts) located at difficult areas. Shri Shah also launched a flip book on 147 martyrs of ITBP. On this occasion, many dignitaries including Chief Minister of Uttarakhand Shri Pushkar Singh Dhami and Director General, ITBP were present.
In his address, Shri Amit Shah said that when the people of the country light a Diya in their homes on Diwali, then they also light a Diya for our brave soldiers posted on the border. He said that the 130 crore people of the country respect the sacrifice, courage and valour of the brave soldiers wholeheartedly. He said that the people of the country sleep peacefully throughout the year because the brave soldiers of the country dedicate the golden years of their lives for the security of the country on the borders. Shri Shah said that the sacrifice and service of Himveers is priceless and the entire country salutes this.
Union Home Minister said that today is the raising day of ITBP and with the motto of Shaurya, Dridhata and Karmanishtha (bravery, determination and devotion to duty), our Himveers have protected the inaccessible borders of India since last 62 years. He said that it has been the ITBP's tradition to remain alert and protect the country's borders in minus 45 degree temperature and always ready to make supreme sacrifice. Shri Shah said that ITBP, which started 62 years ago with 7 divisions, has emerged as a strong force with one lakh Himvirs, 60 battalions, 17 training centres, 16 sectors, 5 frontiers and 2 command Head Quarters, today. He added that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, keeping in mind the demand of Himveers, the Central Government has also fixed the quota for the Central Armed Police Forces (CAPFs) in air and rail on the lines of the Army.
Shri Amit Shah said that among the many new initiatives taken today, Self Sustainable Energy Building (SSEB) is very special because built at an altitude of 17,000 feet in the cold desert this building will become a symbol of self-reliant India. He said that this building is a unique Diwali gift to the Himveers from the Prime Minister of the country, Shri Narendra Modi and the Ministry of Home Affairs. Shri Shah said that when the outside temperature drops to 40-45 degrees below zero and even petrol or diesel cannot be used, this building will keep the soldiers safe at a temperature of 18-19 degrees. He said that Self Sustainable Energy Building was completed in just 2 months.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the idea of using drones for the supply of vegetables, medicines and other essential logistics items at BOP (Border Observation Post) situated at high altitude and difficult areas was put before all of us by Prime Minister Modi. He said that in realizing this vision, the first drone has reached a remote area carrying 15 kg of medicines and vegetables today, this is a big step. He said that the drone service started today will prove beneficial not only for our Himveers but also for the people of the border villages. Shri Shah said that to maintain security in remote areas, it is very important to fill the gaps and due these gaps many problems have to be faced. He said that recently, on the initiative of the Ministry of Home Affairs, Prime Minister Shri Narendra Modi has approved 7 battalions of ITBP and this is the first time after the establishment of ITBP that 7 battalions have been approved together and out of 7 battalions 4 will be deployed shortly. Shri Shah said that these 7 battalions and 1 sector headquarters will be built at a cost of approximately Rs. 3000 crore.
Shri Amit Shah said that ITBP is known for Shaurya, Dridhata and Karmanishtha. He said that India has 7516 km long coastline and more than 15,000 km land border. He said that India shares its land borders with 7 countries and the responsibility of protecting the borders in the Himalayan region has been given to ITBP. He said that our brave Himveers have protected the borders in the best possible manner in the most difficult areas. Shri Shah said that ITBP, in its continuous service of 6 decades, has received 7 Padma Shri, 2 Kirti Chakras, 6 Shaurya Chakras, 19 President's Police Medals, 14 Tenzing Norgay Adventure Medals and many other medals, which symbolises the bravery and sacrifice of this force. He said that as long as our ITBP and Army personnel are deployed on the border, no one can capture even an inch of India's land. He said that now the Him Veeranganas are also working shoulder to shoulder in protecting the country's borders. Union Home Minister specially congratulated and conveyed his best wishes to the Him Veeranganas deployed in protecting the country's borders in such a remote area.
Union Home Minister said that ITBP's participation in the field of sports has also increased a lot, which is quite appreciable. Apart from this, in their efforts for environmental protection, ITBP has planted more than 36 lakh saplings in remote areas. He asked all the soldiers to associate themselves with the trees, which will not only bring about a huge change and sensitivity in their minds but this association with nurturing of the trees will also bring a huge change in the minds of the soldiers. Shri Shah said that these 36 lakh saplings will become big trees in 5 years and will purify the environment of the country as well as the whole world. Shri Shah said that recently Prime Minister Modi has presented a new concept to the country through the Vibrant Village Programme. Earlier, the village situated on the border was known as the last village of the country, but Prime Minister Modi went there and said that this is not the last village, but the first village of the country. Shri Shah said that Prime Minister Modi ji has initiated the Vibrant Village Programme with the approach of not only sustaining the population of villages situated on the border but also increasing it and providing facilities like other parts of the country. Shri Shah said that in the first phase of this programme, the Modi government has worked to streamline electricity, roads, employment, skill development, education and health for 662 villages of 46 blocks in 19 districts with a budget of Rs 4800 crore.
Shri Amit Shah said that the security of the country's borders is the responsibility of the Himveers, but if these border villages become vacant then there will be a lot of problems in this work. He said that wherever our CAPFs are deployed, we should accept them as the nodal agency for development works and work should be done to ensure that all the facilities reach the villages. Shri Shah said that in the coming year, 168 unconnected villages will be connected to roads, electricity, telecommunication and health services. Union Home Minister said that the country cannot remain safe without the development of facilities on the borders. He said that the average expenditure on the development of Indo-China border facilities before 2014 was Rs 4,000 crore per year, but in the last 9 years under the leadership of Prime Minister Modi this has been increased to Rs 12,340 crore per year. He said that the Government of India has increased the expenditure three times for building roads on the border, building BOPs, ensuring facilities for Jawans and providing amenities to villages. Shri Shah said that the Modi government has constructed more than 350 bridges and culverts in this difficult area. He said that the government has initiated many schemes in the last 9 years for the welfare of the soldiers.
Shri Amit Shah said that under the leadership of shri Modi, there has been a lot of change in the internal security situation of the country in the last 9 years. After the removal of Article 370 from Kashmir, we have succeeded in gaining complete control over terrorism. There has been a 72% decline in deaths. There has been 80% reduction in left-wing extremism. Shri Shah said that under the leadership of Shri Modi, the internal security scenario of the country is becoming very strong and our Himveers are taking care of the security of the borders. He said that the Azadi ka Amrit Varsh has just ended and during the Amrit Kaal of Azadi, we all have to resolve to make India first in every field of the world by 2047. Shri Shah said that by 2047 we have to make India a country that leads the world in every area.