অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
নুমিৎ হুম্নি চত্থবা ত্রাইবেল আর্ত একজিবিসন “সাইলেন্ত কন্ভরসেসন: ফ্রোম মার্জিন্স তু দি সেন্তর” লোইশিনখ্রে
লৈবাকসিগী তাইগর লেন্দস্কেপ পুম্বদগী আর্তিস্তশিং রাস্ত্রপতীগা ৱারী শানবগীদমক রাস্ত্রপতী ভবন্দা লাক্নবা পাউজেনখি
কন্ভরসেসন এজেন্দাগী ময়ায়দা লৈরিবা ফুরুপশিং অসিবু মপাঙ্গল হাপ্নবগী পান্দমদা ত্রাইবেল অমদি অতৈ উমংদা লৈবা আর্তিস্তশিংগী মচৎ ঙাক্তুনা থম্বগী ৱাফম্না লাই য়েকপশিং অসিগী মরুওইবা শক্তম ওইখি
08 NOV 2023 12:17PM by PIB Imphal
“সাইলেন্ত কন্ভরসেসন: ফ্রোম মার্জিন্স তু দি সেন্তর” হায়না মিংথোনবা, নেস্নেল তাইগর কঞ্জার্বেসন ওথোরিতী (NTCA), মিনিস্ত্রী ওফ এনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত এন্দ ক্লাইমেৎ চেঞ্জ (MoEF&CC) অমদি সঙ্কলা ফাউন্দেসন্না নই দিল্লীদা নবেম্বর ৩ – ৫, ২০২৩ ফাওবা পাঙথোকখিবা, অসিগুম্বা মখলগী অহানবা আর্ত একজিবিসন অসি মায় পাক্না লোইশিনখ্রে‍।
হায়রিবা একজিবিসন অসি ইকায়খুম্নরবা ভারতকী রাস্ত্রপতী, শ্রীমতী দ্রৌপদী মুরমুনা নবেম্বর ৩, ২০২৩দা হৌদোকখি‍। থৌরমদুদা তিল্লিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংলদুনা রাস্ত্রপতীনা মহৌশাগী অকোয়বগী ফীভম ঙাক শেন্দুনা থম্নবখক্কী নত্তনা মীওইবা খুন্নাইনা হিংনবগীদমক মরুওইরিবা অইং অশাগী খল কায়থরকপগী ৱাফমগী পাম্বৈ পুরক্নবগী মায়কৈদা মপুং ফাবা অমদি লিংজেল মান্নবা খোঙথাং অমগী মথৌ তাবা ৱাফম থমখি‍। মহাক্কী ৱারোল অদুদা ত্রাইবেল অমদি অতৈ উমংদা লৈবা ফুরুপশিংগী চৎনবীবু কোনশিনবগী মরুওইবা ৱাফম থমদুনা মহৌশাগী পুন্না চৎমিন্নদুনা নুংঙাই য়াইফবা পুন্সি অমা কমদৌনা হিংগনি হায়বসিদা মখোয়দগী তমজবা য়াবা মমল নাইদ্রবা পারাশিং শিংথাখি‍।
রাস্ত্রপতীগী মফমদা কন্হা তাইগর রিজর্বকী মহার ফুরুপকী আর্তিস্ত অমনা শেম্বা মেমেন্তো অমা খুদোল তমখি‍। দোৎ/ ফুৎ থিনবা মওংদা য়েকপা বাঘদেব হায়না মিংথোনবা লাই অদুনা মতৌ করম্না মহারশিংনা নুমিদাংগী অতিয়া মখাদা কৈশিংবু মতম চুপ্পগী ঙাকথোকপিনবা লাই খুরুম্বগী চৎনবীবু মশক তাক্লি‍।
হৌদোকপগী থৌরমদুদা এনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমদি ক্লাইমেৎ চেঞ্জকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দর য়াবদ, MoS, MoEF&CC শ্রী অস্বিনি কুমার চৌবে, MoEF&CC সেক্রেতরী শ্রীমতী লীনা নন্দন, NHRC সেক্রেতরী জেনেরেল শ্রী ভারত লাল; DG (ফোরেস্ত) অমদি MoEF&CC গী স্পিসিএল সেক্রেতরী শ্রী সি.পি. গোয়ল, ADG (PT & E)/ মেম্বর সেক্রেতরী, NTCA শ্রী এস.পি. য়াদব অমদি লৈঙাক্কী অতৈ মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংসু শরুক য়াখি‍।
মখোয়শিংগী মথক্তা, এম্বেসেদর/ হায় কম্মিস্সরশিং/ দিপ্লোমেৎশিং, আর্ত অমদি ৱাইল্দলাইফকী লমদগী মশক নাইবা মীওইশিংসু হৌদোকপগী থৌরমদা শরুক য়াখি‍।
একজিবিসন অদুদা গোন্দ, ভিল, পতচিত্র, খোবর, সোহরাই, ৱার্লি, অমদি অতৈ আর্ত মখলশিং মহুৎ শিন্দুনা ভারতকী স্তেত ১২দগী আর্তিস্ত ৪৩গী তোপ তোপ্পা হৈশিংবশিং উৎখি‍। উৎখিবা অদুনা ত্রাইবেল অমদি ভারতকী তাইগর রিজর্বশিংগী অকোয়বদা খুন্দারিবা উমংদা লৈবা ফুরুপশিংগা উমং অমদি লম্লক্কী শা-উচেক্কা লৈনরিবা অচেৎপা মরীবু উত্থোক্লি‍।
আর্তিস্তশিং অদু রাস্ত্রপতী ভবন্দা লাক্নবা পাউজেন্দুনা, মফমদুদা মখোয়না রাস্ত্রপতীগা উননবা তাঞ্জা ফংখি‍।
একজিবিসন অদুনা মীয়ামদা হায়রিবা ফুরুপশিং অসিগী আর্ত অমদি কল্চরশিংদা পুক্নিং লুপশিন্নবা তোপ তোপ্পা ফম্পাক অমা পীদুনা, মখোয়গী মনাৎ অমদি মচৎপু মনুং হুৎনা খঙবা ঙমহনখি‍। ৱীকেন্দ পুম্বা, দিল্লী NCR না তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিং মহুৎ শিল্লিবা এম্বেসেদর অমদি হায় কম্মিস্নরনচিংবা মশক নাইরবা মীথুংশিংবু তরাম্না ওকখি‍। মখোয়না মখোয়গী ইমুং মনুংশিংগা লোয়ননা, আর্তিস্তশিংগা ৱারী ৱাতায় শাননবখক্কী নত্তনা তোপ তোপ্পা অয়েকপা লাই অমদি আর্তিফেক্তশিংবু লৈননবগী থৌরমদুদা শরুক য়াদুনা, ত্রাইবেল আর্তি অমদি হেরিতেজ য়োকখপদা অমদি ঙাক শেন্দুনা থম্বদা থৌদাং য়াখি‍। একজিবিসন অসিনা মীয়ামদা লমলক্কী শা উচেকশিং ঙাক শেনবগী মরুওইবা, তাইগর রিজর্বশিংনা থেংনরিবা শিংনবশিং অমদি মহৌশাগী খল কায়হন্দনা থম্বদা কৈশিংনা লৌরিবা মরুওইবা থৌদাংগী মরমদা খঙহন্নবগী ফম্পাক অমা ওইখি‍। আর্তৱর্ক য়োন্দুনা, একজিবিসন অদুনা শরুক য়াখিবা আর্তিস্তশিংগী শেন্মিৎলোনগ মপাঙ্গল হাপ্তুনা, মখোয়দা অতোপ্পা অমদি তুং কোইবা য়াবা পুন্সি হিংনবগী লম্বী ফংহনখি‍। শিংথানিংঙাই ওইবা ৱাফম অমদি য়োনবদগী লাকপা শেনফম অদু QR কোদকী খুত্থাঙদা আর্তিস্তশিংগী বেঙ্ক একাউন্ততা হকথেংননা থাজিনখিবা অদুনি‍।
আর্তিস্তশিং অদুনা ময়োল্লম অসিগী মশক নাইবা মফম খরা দে তুরদা কোয়দুনা মখোয়গী এক্সপরিএন্স হেনগৎহনখি‍। মখোয়গী থোঙচত্তা, লৈবাক্কী চাউথোকচফম অমদি কত্থোকপগী খুদম ওইরিবা ইন্দিয়া গেৎ, অমদি থৌদাংগী ৱাখল্লোন পোকহল্লিবা মফম অমা ওইরিবা কর্তব্য পথ অমদি অতৈ মফমশিংদা চৎপা য়াওখি‍। মসিনা আর্তিস্তশিংবু মফমশিংদুগী পুৱারী অমদি নাৎকী মরুওইবা মশকশিংগা মরী শম্নহন্দুনা ভারতকী কোনুংদা মপুং ফাবা এক্সপরিএন্স অমা পীবদা মতেঙ ওইখি‍।
একজিবিসন অসিনা আর্ত, কলচর, অমদি কৈ কনবগী পাউজেলবু হেন্না পাক চাউনা মীয়ামদা শন্দোক্নবগীদমক ভারতকী অতৈ অচৌবা ময়োল্লমশিংদা উৎগদবা সেরিজ অমগী অহৌবা ওইরি‍।

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
The 3-day tribal art exhibition “Silent Conversation: From Margins to the Centre” concludes
Artists from across Tiger Landscapes of the country invited to Rashtrapati Bhavan for interaction with The President
Conservation ethos of tribal and other forest dwelling artists was the highlight of these paintings with an aim to empower these communities who are at core of Conversation agenda
08 NOV 2023 12:17PM by PIB Delhi
The first ever art exhibition of its kind, named the ‘Silent Conversation: From Margins to the Centre’ organized by the National Tiger Conservation Authority (NTCA), Ministry of Environment, Forest and Climate Change(MoEF&CC) and Sankala Foundation in New Delhi from 3rd – 5th November 2023 concluded successfully.
The said exhibition was inaugurated by the Hon'ble President of India, Smt. Droupadi Murmu on 3rd November, 2023. The President addressed the gathering emphasizing the need for a comprehensive and an united approach towards addressing the issue of climate change, which is an imperative not only for safeguarding the environment but also for the very survival of humanity. The address highlighted the importance of embracing the traditional practices of the tribal and other forest dwelling communities, noting that there are valuable lessons to be learned from them on how to lead a prosperous and contented life while coexisting harmoniously with nature.
The President was presented with a memento made by an artist belonging to the Mahar community of Kanha Tiger Reserve. The painting titled Baghdev in dot/ bindu style represents how Mahars engage in night time worship rituals under the blue sky, seeking the tiger's eternal protection.
The inaugural ceremony was also graced by Shri Bhupender Yadav, Union Minister of Environment, Forest and Climate Change, Shri Ashwini Kumar Choubey, MoS, MoEF&CC, Smt. Leena Nandan, Secretary, MoEF&CC, Shri Bharat Lal, Secretary General, NHRC; Shri C. P. Goyal, DG (Forest) & Special Secretary, MoEF&CC, Shri S. P. Yadav, ADG (PT & E)/Member Secretary, NTCA and other senior officials from the Government.
In addition to the above, Ambassadors/ High Commissioners/Diplomats, eminent personalities from the field of art and wildlife attended the inaugural event.
The exhibition showcased the exceptional talent of 43 artists from 12 different states across India, representing a myriad of art styles such as Gond, Bhil, Patachitra, Khovar, Sohrai, Warli, and many more. The display highlighted the intricate relationship between tribal and other forest dwelling communities residing around India's tiger reserves and their deep-rooted connection with the forest and wildlife.
The artists were invited to visit the Rashtrapati Bhavan, where they had the opportunity to meet the President.
The exhibition offered an extraordinary platform for the public to immerse themselves in the art and culture of these communities, enabling a deep appreciation of their ethos & culture. Throughout the weekend, Delhi NCR played host to numerous distinguished guests such as Ambassadors and High Commissioners representing various nations. They, along with their families, graced the occasion, not only to engage with the artists but also to acquire these unique paintings and artifacts, thereby contributing to the promotion and preservation of tribal art and heritage. The exhibition served as a platform to educate the public about the importance of wildlife conservation, the challenges faced by tiger reserves and the pivotal role of tigers in maintaining ecological balance. Through the sale of artwork, the exhibition empowered the participating artists economically, providing them with alternate and sustainable livelihoods. A remarkable feature is that proceeds from the sale were sent directly to the bank accounts of the tribal artists via a QR code.
The artists further enriched their experience with an engaging day tour, exploring some of the iconic landmarks in the city. Their itinerary included a visit to India Gate, a symbol of national pride and sacrifice, and Kartavya Path, a place that inspires a sense of duty and responsibility, among others. This allowed the artists to connect with the historical and cultural significance of these contributing to their holistic experience in the heart of India's capital.
This exhibition marks the beginning of a series that will further be showcased in other major cities in India, spreading the message of art, culture, and tiger conservation to a broader audience.