আয়ুশ
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ‘ৱার্ল্দ ফুদ ইন্দিয়া’ হৌদোকপগী ৱারোলদা আয়ুর্বেদ অমসুং য়োগাগী মরুওইবা ফোংদোকখ্রে
আয়ুশ মন্ত্রালয়না আয়ুশ দিস্কসন সেসন অমা পাংথোকখি অমসুং এক্সপার্তশিংনা আয়ুশ ভিজা, আয়ুশ দাইত, এ.আই.দা মখোয়গী ওইবা ৱাফমশিং ফোংদোকখি
আয়ুশ দাইত মার্কেৎ লুপা বিলিয়ন 100দা হেনগৎলবা য়াই, আয়ুবেদিক সুপরফুদ ইন্তরনেস্নেল ফুদ স্তাইলগী শরুক ওইরক্লি
03 NOV 2023 8:16PM by PIB Imphal
ৱার্ল্দ ফুদ ইনদিয়া হৌদোকপগী থৌরমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি, “ভারতকী সস্তেনেবল ফুদ কলচর অসি চহি লিশিং কয়াগী খোংচৎকী মহৈনি। ঐখোয়গী ইপা ইপুশিংনা আয়ুরবেদপু মীচম মীয়ামগী ফুদ স্তাইলগা শম্নহনখি। ভারতকী ইনিসিয়েতিবতা ইন্তরনেস্নেল ফুদ কলচরবু দিবেলপ তৌখিবগুম, য়োগা দিবসনা য়োগাবু মালেমগী কাচিন কোয়া খুদিংদা য়ৌহনখি, মতৌ অদুম্না হৌজিক মিল্লেতশিংসু মালেমগী কাচিন কোয়া খুদিংদা য়ৌরগনি।”
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা 2023গী নবেম্বর 3 দগী নবেম্বর 5 ফাওবা নই দিল্লীগী প্রগতি মৈদানদা পাংথোকপা ৱার্ল্দ ফুদ ইন্দিয়া হৌদোকপগী থৌরমদা আয়ুর্বেদ অমসুং য়োগাগী মরুওইবা ফোংদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা য়োগাবু মালেমদা শন্দোকপগী মরুওইবদা অকনবা ৱাফম থমখি। হৌদোকপগী থৌরম লোইরবা মতুং আয়ুশ মন্ত্রালয়না পাংথোকপা নোলেজ সেসনদা নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ আয়ুর্বেদ, জয়পুরদগী প্রোফেসর অনুপম শ্রিবাস্তবনা মেদিকেল ভেল্যু তুরিজমদা ৱা ঙাংলদুনা হায়খি মদুদি আয়ুশ ভিজাগী সিস্তেম অসি মালেম পুম্বদা হেল্থ সর্বিসকী মথৌতাবা মীওইশিংগীদমক য়াম্না মতেং ওইরি।
ওমনি এক্তিব হেল্থ তেক্নোলোজীসকী মেনেজিং দাইরেক্তর সঞ্জয় মরিৱালানা হায়খি মদুদি হৌজিক্কী ওইনা আয়ুশ পোত্থোকশিংগী ইন্দিয়ন মার্কেৎ অসি চাউরাক্না য়ু.এস. দোলর বিলিয়ন 3.5নি, মদু বিলিয়ন 100 ফাওবা য়ৌবগী পোতেন্সিয়েল লৈ। ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুৎ ওফ আয়ুর্বেদকী এসোসিয়েৎ প্রোফেসর দা. শিব কুমার হারতিগী মতুং ইন্না চিঞ্জাক, তুম্বা, অমসুং পুন্সি মহিং অসি হ্যুমেন হেল্থকী মরুওইবা শরুক অহুমনি অমদি আয়ুশ পোত্থোকশিং অসি ইন্তরনেস্নেল ফুদ স্তাইলগী শরুক অমা ওইরক্লি। FITT-IIT দিল্লীদগী লেংবীরকপা দা. সকেত চাত্তোপাধ্যাইনা অনৌবা আয়ুশ পোত্থোকশিং দিবলপ তৌবদা মতৌ করম্না আর্তিফিসিয়েল ইন্তিলিজেন্সনগী মতেং লৌবা য়াবগে হায়বগী মতাংদা শন্দোক্না তাকখি।
হিমালায়া ৱেলনেস কম্পেনীগী রেগুলেতরী হেদ বিজেন্দ্র প্রকাশনা হায়খি মদুদি আয়ুশ ইন্দস্ত্রীগী দিপলপমেন্তদা কোওপরেসন অমসুং পার্তিসিপেসনগা লোয়ননা অশেংবা দিবলপমেন্তগী মংলান শাগৎপা য়াই। আয়ুশ মন্ত্রালয়গী মিদীয়া এদভাইজর শ্রী সঞ্জয় দেবনা আয়ুশ নোলেজ সেসনগী কোওর্দিনেতরগী থৌদাং লৌখি অমসুং প্রধান মন্ত্রী মোদীগী ৱারোলবু নৌহৌনা ফোংদোক্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি আয়ুর্বেদ চহি লিশিং কয়াদগী ঐখোয়গী লৈবাক্তা লৈরিবা সংস্কৃতিগী শরুক ওইরি অমসুং আয়ুশ সিস্তেম অসিবু মাংলোমদা পুখৎপদা থবক তৌরি।
ৱার্ল্দ ফুদ ইন্দিয়াগী থৌরম অসিদা আয়ুশ মন্ত্রালয়না পার্তনর অমগী থৌদাং লৌরি। ৱার্ল্দ ফুদ ইন্দিয়াদা আয়ুশ মন্ত্রালয়না আয়ুশ পেভিলিয়ন শেমরি, মদুদা আয়ুর্বেদ দাইতকা লোয়ননা হৌজিক্কী পুন্সিদা আয়ুশ দাইতকী য়ুতিলিতী, আয়ুশ দাইতকী মরুওইবা, মসি ফংনবগী মেথদশিং অসিনচিংবগী মতাংদা মপুংফাবা ইনফোর্মেসন পীরি। মসিগা লোয়ননা ত্রেদিস্নেল মেদিকেল প্রেক্তিসেসকী মতুং ইন্না মতিকচাবা চিঞ্জাক অমসুং চিঞ্জাক্কী প্লেৎশিং অসিনচিংবা শন্দোক্না তাক্লি। ঙসি আয়ুশ পেভিলিয়নদা আয়ুশ সেক্রেতরী বৈদ্ধ রাজেশ কোতেচাশু লাকখি। আয়ুশ মন্ত্রালয়গী মকোকথোংবা ওফিসিয়েল কয়া, আয়ুশ মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা ইন্সতিত্যুসনশিংগী ওফিসিয়েলশিং অমসুং অতোপ্পশিংসু শরুক য়াখি।

AYUSH
Prime Minister highlightes the importance of Ayurveda and Yoga in his inaugural address at ‘World Food India’
The Ayush Ministry organized an Ayush discussion session, and experts brainstormed on Ayush visa, Ayush diet, AI
Ayush diet market likely to increase to Rs 100 billion, Ayurvedic superfoods are becoming part of international food style
03 NOV 2023 8:16PM by PIB Delhi
At the inauguration ceremony of World Food India, Prime Minister Shri Narendra Modi said, "India's sustainable food culture is the result of a journey of thousands of years. Our ancestors had linked Ayurveda with the food style of the common people. Just as international food culture was developed on the initiative of India, Yoga Day took Yoga to every corner of the world, similarly now Millets will also reach every corner of the world."
Prime Minister Shri Narendra Modi underlined the importance of Ayurveda and Yoga at the inaugural ceremony of World Food India held from 3 November to 5 November 2023 at Pragati Maidan, New Delhi. The Prime Minister emphasized the importance of the global spread of Yoga. After the inauguration ceremony, in the knowledge session organized by the Ministry of Ayush, Professor Anupam Srivastava, who from National Institute of Ayurveda, Jaipur, while emphasizing Medical Value Tourism, said that the system of Ayush Visa is very helpful for those in need of health services across the world.
Managing Director of Omni Active Health Technologies, Sanjay Mariwala, said that at present the Indian market for Ayush products is about 3.5 billion US dollars which has the potential to go up to 100 billion. According to Dr. Shiv Kumar Harti, Associate Professor, All India Institute of Ayurveda, food, sleep, and lifestyle are three major parts of human health and Ayush products are becoming a part of the international food style. Dr. Saket Chattopadhyay, who came from FITT-IIT Delhi, explained how the help of Artificial Intelligence can be obtained in the development of new Ayush products.
Vijendra Prakash, Regulatory Head, of Himalaya Wellness Company, said that real development can be imagined with cooperation and participation in the development of Ayush industry. Media Advisor of the Ministry of Ayush, Shri Sanjay Dev played the role of coordinator of the Ayush Knowledge Session and reiterating the statement of Prime Minister Modi, he said that Ayurveda has been a part of the culture settled in our country for thousands of years and Ayush is working to take this system forward.
The Ministry of Ayush is playing the role of a partner in this event of World Food India. Ayush Pavilion has been prepared by the Ministry of Ayush at World Food India in which detailed information is being given about the Ayurveda diet along with the utility of the Ayush diet in the present life, the importance of Ayush diet, methods of obtaining it, etc.. Along with this, proper food and food plates as per traditional medical practices, etc. have been explained. Ayush Secretary Vaidya Rajesh Kotecha also visited the Ayush Pavilion today. Many senior officials of the Ministry of Ayush, officials of institutions under the Ministry of Ayush, and others were present.