গ্ৰাহক পৰিক্ৰমা, খাদ্য আৰু ৰাজহুৱা বিতৰণ মন্ত্ৰালয়
চৰকাৰে পিঁয়াজৰ ঘৰুৱা উপলব্ধতা বজাই ৰাখিবলৈ প্ৰতি মেট্ৰিক টন পিঁয়াজত নূন্যতম ৰপ্তানি মূল্য (এমইপি) নিৰ্ধাৰণ কৰিলে ৮০০ মাৰ্কিন ডলাৰ
চৰকাৰে মজুতৰ বাবে ইতিমধ্যে ক্ৰয় কৰা ৫ লাখ টন পিঁয়াজৰ উপৰি অতিৰিক্ত ২ লাখ টন পিঁয়াজ ক্ৰয় কৰিব
মূল্য হ্ৰাস কৰিবলৈ আৰু কৃষকসকলে লাভজনক মূল্য পোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ মজুতস্থলীত পিঁয়াজৰ হ’ব নিৰন্তৰ ক্ৰয় আৰু যোগানৰ ব্যৱস্থা
28 OCT 2023 7:03PM by PIB Guwahati
চৰকাৰে ২৯ অক্টোবৰ, ২০২৩ তাৰিখৰ পৰা ৩১ ডিচেম্বৰ, ২০২৩ লৈকে পিঁয়াজৰ ৰপ্তানিৰ ওপৰত প্ৰতি মেট্ৰিক টন, এফ.ও.বি. আধাৰত ৮০০ মাৰ্কিন ডলাৰৰ নূন্যতম ৰপ্তানি মূল্য (এমইপি) নিৰ্ধাৰণ কৰাৰ জাননী জাৰি কৰিছে। ঘৰুৱা গ্ৰাহকসকলৰ বাবে সুলভ মূল্যত পিঁয়াজৰ পৰ্যাপ্ত উপলব্ধতা বজাই ৰখাৰ বাবে এই ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে । কিয়নো পিঁয়াজ ৰপ্তানিৰ মাত্ৰা নিয়ন্ত্ৰণ কৰি ২০২৩ ৰ সঞ্চিত ৰবি শস্যৰ পৰিমাণ হ্ৰাস সন্তুলিত কৰিব বিচৰা হৈছে। প্ৰতি মেট্ৰিক টনত ৮০০ মাৰ্কিন ডলাৰৰ নূন্যতম ৰপ্তানি মূল্য নিৰ্ধাৰণৰ অৰ্থ হৈছে প্ৰতি কিলোগ্ৰাম পিঁয়াজৰ মূল্য প্ৰায় ৬৭ টকাৰ সমান ।
পিঁয়াজ ৰপ্তানিৰ ওপৰত নূন্যতম ৰপ্তানি মূল্য আৰোপ কৰাৰ সিদ্ধান্তৰ লগতে চৰকাৰে ইতিমধ্যে ক্ৰয় কৰা ৫ লাখ টনৰ উপৰি মজুতৰ বাবে অতিৰিক্ত ২ লাখ টন পিঁয়াজ ক্ৰয় কৰাৰ কথাও ঘোষণা কৰিছে। মজুতস্থলীৰ পৰা পিঁয়াজ আগষ্টৰ দ্বিতীয় সপ্তাহৰ পৰা সমগ্ৰ দেশৰ মুখ্য কেন্দ্ৰবোৰত নিৰন্তৰভাৱে আগবঢ়াই থকা হৈছে। লগতে এনচিচিএফ আৰু এনএএফইডি-ৰ দ্বাৰা পৰিচালিত মোবাইল ভেনৰ জৰিয়তে খুচুৰা গ্ৰাহকসকলক প্ৰতি কিলোগ্ৰাম পিঁয়াজ ২৫ টকাত যোগান ধৰা হৈছে। আজিলৈকে মজুতস্থলীৰ পৰা প্ৰায় ১.৭০ লাখ মেট্ৰিক টন পিঁয়াজ যোগান ধৰা হৈছে। পিঁয়াজ খেতিয়কসকলে লাভজনক মূল্য পোৱাটো নিশ্চিত কৰাৰ লগতে গ্ৰাহকসকলৰ বাবে মূল্য হ্ৰাস কৰাৰ বাবে মজুতস্থলীত পিঁয়াজৰ নিৰন্তৰ ক্ৰয় আৰু যোগান অব্যাহত ৰখা হৈছে৷
প্ৰতি মেট্ৰিক টনত ৮০০ মাৰ্কিন ডলাৰ নূন্যতম ৰপ্তানি মূল্য আৰোপ কৰি চৰকাৰে ঘৰুৱা গ্ৰাহকসকলৰ বাবে পিঁয়াজ সুলভ কৰি তোলাৰ পদক্ষেপ তথা সংকল্প গ্ৰহণ কৰিছে।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Government notifies Minimum Export Price (MEP) of USD 800 per Metric Ton on onion export to maintain domestic availability
Govt to procure additional 2 lakh tons of onion for the buffer, over and above the 5 lakh tons already procured
Continuous procurement and disposal of onion from the buffer undertaken to moderate the prices and ensure remunerative prices to the farmers
28 OCT 2023 7:03PM by PIB Delhi
The Government today notified Minimum Export Price (MEP) of USD 800 per Metric Ton, FOB basis, on onion export with effect from 29th October, 2023, till 31st December, 2023. The measure has been taken to maintain sufficient availability of onion to domestic consumers at affordable prices as the quantity of stored rabi 2023 onion is declining by curbing the quantity of onion exports. The MEP of USD 800 per MT translates into about Rs.67/kg.
Along with the decision to impose MEP on onion exports, the Government has also announced the procurement of additional 2 lakh tons of onion for the buffer, over and above the 5 lakh tons already procured. Onion from the buffer has been disposed continuously from the second week of August in major consumption centres all over the country, and also supplied to retail consumers at Rs.25/kg through mobile vans operated by NCCF and NAFED. Till date about 1.70 lakh Metric Tons of onion has been disposed from the buffer. The continuous procurement and disposal of onion from the buffer are undertaken to moderate the prices for consumers while ensuring remunerative prices to the onion farmers.
The decision to impose the MEP of USD 800 per MT shows the determination of the Government to keep onion affordable to the domestic consumers.