ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଘରୋଇ ଉପଲବ୍ଧତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ସରକାର ପିଆଜ ରପ୍ତାନି ଉପରେ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ପିଛା ସର୍ବନିମ୍ନ ରପ୍ତାନି ମୂଲ୍ୟ (ଏମ୍‌ଇପି) ୮୦୦ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ରହିବ ବୋଲି ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କରିଛନ୍ତି
ସରକାର ବଫର୍ ପାଇଁ ପୂର୍ବରୁ କ୍ରୟ କରାଯାଇଥିବା ୫ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ପିଆଜ ଅତିରିକ୍ତ ୨ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ପିଆଜ କ୍ରୟ କରିବେ
ଦରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ଏବଂ କୃଷକ ମାନଙ୍କୁ ଲାଭଜନକ ମୂଲ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ବଫରରୁ ପିଆଜର ନିରନ୍ତର କ୍ରୟ ଏବଂ ବିକ୍ରୟ
28 OCT 2023 7:03PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ୨୯ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୩ରୁ ଡିସେମ୍ବର ୩୧, ୨୦୨୩ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପିଆଜ ରପ୍ତାନି ଉପରେ ପ୍ରତି ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ଉପରେ ଏଫ୍‌ଓବି ଆଧାରରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ରପ୍ତାନି ମୂଲ୍ୟ (ଏମ୍‌ଇପି) ୮୦୦ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ରହିବ ବୋଲି ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କରିଛନ୍ତି । ସଂରକ୍ଷିତ ରବି ଋତୁ ୨୦୨୩ରେ ପିଆଜର ପରିମାଣ ହ୍ରାସ ପାଉଥିବାରୁ ପିଆଜ ରପ୍ତାନି ପରିମାଣକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରି ଘରୋଇ ଉପଭୋକ୍ତା ମାନଙ୍କୁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ପିଆଜର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଉପଲବ୍ଧତା ବଜାୟ ରଖିବା ନିମନ୍ତେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି । ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ପିଛା ୮୦୦ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରର ଏମଇପି କିଲୋ ଗ୍ରାମ ପିଛା ପ୍ରାୟ ୬୭ ଟଙ୍କା ଅଟେ ।
ପିଆଜ ରପ୍ତାନି ଉପରେ ଏମଇପି ଲାଗୁ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ସହିତ ବଫର ପାଇଁ ପୂର୍ବରୁ କ୍ରୟ କରାଯାଇଥିବା ୫ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ପିଆଜ ଅତିରିକ୍ତ ୨ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ପିଆଜ କ୍ରୟ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ଅଗଷ୍ଟ ଦ୍ୱିତୀୟ ସପ୍ତାହରୁ ସାରା ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ଉପଭୋକ୍ତା କେନ୍ଦ୍ର ଗୁଡ଼ିକରେ ବଫରରୁ ପିଆଜ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ନିଷ୍କାସିତ ହେଉଛି ଏବଂ ଏନ୍‌ସିସିଏଫ୍ ଏବଂ ନାଫେଡ୍ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ମୋବାଇଲ ଭ୍ୟାନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଖୁଚୁରା ଉପଭୋକ୍ତା ମାନଙ୍କୁ କିଲୋ ପିଛା ୨୫ ଟଙ୍କାରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ବଫରରୁ ପ୍ରାୟ ୧ ଲକ୍ଷ ୭୦ ହଜାର ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ପିଆଜ ନିଷ୍କାସନ କରାଯାଇଛି । ପିଆଜ ଚାଷୀ ମାନଙ୍କୁ ଲାଭଦାୟକ ମୂଲ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହିତ ଉପଭୋକ୍ତା ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମୂଲ୍ୟକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ବଫରରୁ ପିଆଜର ନିରନ୍ତର କ୍ରୟ ଏବଂ ନିଷ୍କାସନ କାର୍ଯ୍ୟ ହାତକୁ ନିଆଯାଇଛି ।
ଘରୋଇ ଉପଭୋକ୍ତା ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପିଆଜ ଦରକୁ ସୁଲଭ ରଖିବା ପାଇଁ ସରକାର ଯେଉଁ ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛନ୍ତି, ତାହାକୁ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ପିଛା ୮୦୦ ଡଲାରର ଏମଇପି ଲାଗୁ କରିବାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଛି ।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Government notifies Minimum Export Price (MEP) of USD 800 per Metric Ton on onion export to maintain domestic availability
Govt to procure additional 2 lakh tons of onion for the buffer, over and above the 5 lakh tons already procured
Continuous procurement and disposal of onion from the buffer undertaken to moderate the prices and ensure remunerative prices to the farmers
28 OCT 2023 7:03PM by PIB Delhi
The Government today notified Minimum Export Price (MEP) of USD 800 per Metric Ton, FOB basis, on onion export with effect from 29th October, 2023, till 31st December, 2023. The measure has been taken to maintain sufficient availability of onion to domestic consumers at affordable prices as the quantity of stored rabi 2023 onion is declining by curbing the quantity of onion exports. The MEP of USD 800 per MT translates into about Rs.67/kg.
Along with the decision to impose MEP on onion exports, the Government has also announced the procurement of additional 2 lakh tons of onion for the buffer, over and above the 5 lakh tons already procured. Onion from the buffer has been disposed continuously from the second week of August in major consumption centres all over the country, and also supplied to retail consumers at Rs.25/kg through mobile vans operated by NCCF and NAFED. Till date about 1.70 lakh Metric Tons of onion has been disposed from the buffer. The continuous procurement and disposal of onion from the buffer are undertaken to moderate the prices for consumers while ensuring remunerative prices to the onion farmers.
The decision to impose the MEP of USD 800 per MT shows the determination of the Government to keep onion affordable to the domestic consumers.