Prime Minister's Office
PM addresses centenary birth year celebrations of late Shri Arvind Bhai Mafatlal in Chitrakoot, Madhya Pradesh
Releases commemorative stamp in honor of Late Shri Arvind Bhai Mafatlal
“Coming to Chitrakoot is a matter of immense happiness for me”
“Glory and importance of Chitrakoot remains eternal by the work of saints”
“Our nation is the land of several greats, who transcend their individual selves and remain committed to the greater good”
“Sacrifice is the most effective way to conserve one’s success or wealth”
“As I came to know Arvind Bhai’s work and personality I developed an emotional connection for his mission”
“Today, the country is undertaking holistic initiatives for the betterment of tribal communities”
27 OCT 2023 4:10PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the program marking the centenary birth year celebrations of late Shri Arvind Bhai Mafatlal in Chitrakoot, Madhya Pradesh today. Shri Sadhguru Seva Sangh Trust was founded in 1968 by Param Pujya Ranchhoddasji Maharaj. Shri Arvind Bhai Mafatlal was inspired by Param Pujya Ranchhoddasji Maharaj and played a pivotal role in the establishment of the Trust. Shri Arvind Bhai Mafatlal was one of the leading entrepreneurs in post-independence India, who played an important role in the growth story of the country.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that the saints have referred to the divine land of Chitrakoot as the abode of Lord Ram, Goddess Sita and Lord Lakshman. Shri Modi mentioned performing darshan and pooja at Shri Raghubir Temple and Shri Ram Janki Temple a short while ago. He also spoke about paying reverence to Kamatgiri Parvat while on his way to Chitrakoot via helicopter and mentioned paying floral tributes to the statue of Param Pujya Ranchhoddasji Maharaj. Prime Minister Modi expressed immense gratification for the darshan of Shri Ram and Janki, the guidance of the saints and the remarkable performance by the students of Shri Ram Sanskrit Mahavidyalaya on the occasion and said that the experience is overwhelming and beyond words. He thanked the Shri Sadhguru Seva Sangh Trust for organizing the centenary birth year celebrations of the late Shri Arvind Bhai Mafatlal on behalf of all oppressed, deprived, adivasis and poor. Shri Modi expressed confidence that the newly inaugurated wing of Jankikund Chikitsalaya would give a new lease of life to lakhs of poor and the ritual of serving the poor will reach greater lengths in the times to come. He also mentioned releasing a commemorative stamp in the honor of Late Shri Arvind Bhai Mafatlal which is a moment of immense satisfaction and pride.
The Prime Minister expressed happiness that the family is taking forward the work of Shri Arvind Mafatlal. The Prime Minister noted the gesture of choosing Chitrakoot as the venue of the centenary despite having various options.
The Prime Minister highlighted the glory and importance of Chitrakoot made eternal by the work of saints. The Prime Minister paid tributes to Param Pujya Ranchhoddasji Maharaj and acknowledged his inspiration in his personal life. The Prime Minister also recalled the illustrious journey of Param Pujya Ranchhoddasji Maharaj. He commented on the exalted nature of his social service seven decades ago when the area was almost completely covered in forests. The Prime Minister remarked that Param Pujya Ranchhoddasji Maharaj established many institutions that are still serving humanity. Param Pujya Ranchhoddasji Maharaj’s work during natural calamity was also remembered. “It is the quality of our nation that gives birth to great souls who go beyond self to universal”, Prime Minister Modi added.
Shri Modi cited the life of Arvind Mafatlal as an example of glory of the company of saints as he dedicated his life and made it into a resolution of service in the guidance of Param Pujya Ranchhoddasji Maharaj. The Prime Minister said that we should imbibe the inspirations of Arvind Bhai on this occasion. He recalled the dedication and talent of Arvind Bhai and said that it was he who established the country’s first petrochemical project. Prime Minister Modi underlined his contribution to industry and agriculture. Late Shri Mafatlal played a key role in reviving the glory of the traditional textiles industry and he was globally recognized for his contributions.
“Sacrifice is the most effective way to conserve one’s success or wealth”, the Prime Minister said as he emphasized that Arvind Bhai Mafatlal made it a mission and worked throughout his life. He underlined that many institutions like Shri Sadguru Seva Trust, Mafatlal Foundation, Raghubir Mandir Trust, Shri Ramdas Hanuman ji Trust, J J Group of Hospitals, Blind People Association are Charu Tara Arogya Mandal are working with the same principle and forwarding the ideals of ‘seva’ or service. He mentioned Shri Raghubir Mandir which serves food to lakhs of people and arranges monthly ration for lakhs of saints. He also spoke about the contributions of Gurukul in imparting education to thousands of children and the treatment of lakhs of patients in Janki Chikitsalaya. “It is proof of India’s power which gives energy to work tirelessly”, Shri Modi said. He also highlighted the training provided to the women in the rural industry sector.
The Prime Minister expressed happiness that Sadhguru Netra Chikitsalaya is included among the top eye hospitals in the country and abroad and highlighted the progress made from a 12-bed hospital to treating 15 lakh patients every year. Speaking about the Swastha Drishti Samruddh Kashi campaign run by the organization in Kashi, the Prime Minister informed that door-to-door screening of more than 6 lakh people in and around Varanasi including surgeries and eye camp visits. Shri Modi took the opportunity to thank Sadhguru Netra Chakitsalay on behalf of all those who availed of the treatment.
The Prime Minister said while resources are important for service but dedication is paramount. He recalled Shri Arvind’s quality of working on the ground and remembered his work for the tribal belt of Bhiloda and Dahod. Shri Modi also described his fervour for service and humility. “As I came to know his work and personality I developed an emotional connection for his mission”, Shri Modi said.
The Prime Minister underlined that Chitrakoot is the workplace of Nanaji Deshmukh and his efforts in serving the tribal society are also a great inspiration for all. He emphasized that the country is making comprehensive efforts for the welfare of the tribal society by following those ideals and mentioned Jan Jatiya Gaurav Diwas being celebrated on the birth anniversary of Lord Birsa Munda. He also spoke about the development of tribal museums to glorify the contribution and heritage of the tribal society, Eklavya Residential Schools for the education of tribal children, and Policy decisions like the Van Sampada Act. “The blessings of Lord Shri Ram who embraces the tribal society is also associated with these efforts of ours. This blessing will guide us towards the goal of a harmonious and developed India”, he concluded.
Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai Patel, Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Shivraj Singh Chauhan, Chairman of Shri Sadguru Seva Sangh Trust, Shri Vishad P Mafatlal and Trustee of Shri Raghubir Mandir Trust, Shri Rupal Mafatlal were present on the occasion.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଚିତ୍ରକୁଟଠାରେ ସ୍ୱର୍ଗତ ଶ୍ରୀ ଅରବିନ୍ଦ ଭାଇ ମଫତଲାଲଙ୍କ ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସ୍ୱର୍ଗତ ଅରବିନ୍ଦ ଭାଇ ମଫତଲାଲଙ୍କ ସମ୍ମାନରେ ସ୍ମାରକୀ ଟିକଟ ଉନ୍ମୋଚନ
"ଚିତ୍ରକୁଟ ଆସିବା ମୋ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖୁସିର ବିଷୟ"
"ଚିତ୍ରକୁଟର ମହିମା ଓ ମହତ୍ତ୍ୱ ସନ୍ଥମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଚିରନ୍ତନ ରହିଥାଏ"
"ଆମ ଦେଶ ହେଉଛି ଅନେକ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଦେଶ, ଯେଉଁମାନେ ନିଜର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସ୍ବାର୍ଥକୁ ଗୁରୁତ୍ବ ନଦେଇ ଦେଶର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ରହିଛନ୍ତି
"ତ୍ୟାଗ ହେଉଛି ବ୍ୟକ୍ତିର ସଫଳତା କିମ୍ବା ସମ୍ପଦ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଉପାୟ"
ଅରବିନ୍ଦ ଭାଇଙ୍କ କାମ ଓ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଜାଣିବା ପରେ ତାଙ୍କ ମିଶନ ପାଇଁ ମୋର ଏକ ଆବେଗିକ ସମ୍ପର୍କ ଗଢ଼ି ଉଠିଛି
ଆଜି ଦେଶ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ସାମଗ୍ରିକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛି
27 OCT 2023 4:10PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଚିତ୍ରକୁଟଠାରେ ସ୍ୱର୍ଗତ ଶ୍ରୀ ଅରବିନ୍ଦ ଭାଇ ମଫତଲାଲଙ୍କ ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ ଅବସରରେ ଆୟୋଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ସଦଗୁରୁ ସେବା ସଂଘ ଟ୍ରଷ୍ଟ ୧୯୬୮ ମସିହାରେ ପରମ ପୂଜ୍ୟ ରଣଛୋଡ଼ ଦାସଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିଲା । ଶ୍ରୀ ଅରବିନ୍ଦ ଭାଇ ମଫତଲାଲ ପରମ ପୂଜ୍ୟ ରଣଛୋଡ଼ ଦାସଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ପାଇଥିଲେ ଏବଂ ଟ୍ରଷ୍ଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ଅରବିନ୍ଦ ଭାଇ ମଫତଲାଲ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରବର୍ତ୍ତୀ ଭାରତର ଅନ୍ୟତମ ଅଗ୍ରଣୀ ଉଦ୍ୟୋକ୍ତା ଥିଲେ, ଯିଏ ଦେଶର ବିକାଶ କାହାଣୀରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସାଧୁମାନେ ଚିତ୍ରକୁଟର ଦିବ୍ୟ ଭୂମିକୁ ଭଗବାନ ରାମ, ଦେବୀ ସୀତା ଏବଂ ଭଗବାନ ଲକ୍ଷ୍ମଣଙ୍କ ବାସସ୍ଥଳୀ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଶ୍ରୀ ରଘୁବୀର ମନ୍ଦିର ଏବଂ ଶ୍ରୀରାମ ଜାନକୀ ମନ୍ଦିରରେ ଦର୍ଶନ ଏବଂ ପୂଜା କରିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ହେଲିକପ୍ଟର ଯୋଗେ ଚିତ୍ରକୂଟ ଯାଉଥିବା ବେଳେ କାମତଗିରି ପର୍ବତଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜଣାଇବା ସହ ପରମ ପୂଜ୍ୟ ରଣଛୋଡ଼ ଦାସଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତିରେ ପୁଷ୍ପମାଲ୍ୟ ଅର୍ପଣ କରିବା କଥା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀରାମ ଓ ଜାନକୀଙ୍କ ଦର୍ଶନ, ସାଧୁସନ୍ଥମାନଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଏବଂ ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀରାମ ସଂସ୍କୃତ ମହାବିଦ୍ୟାଳୟର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିବା ସହ ଏହି ଅନୁଭୂତି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉତ୍ସାହଜନକ ଏବଂ ଆନନ୍ଦଦାୟକ ବୋଲି କହିଥିଲେ। ସ୍ୱର୍ଗତ ଅରବିନ୍ଦ ଭାଇ ମଫତଲାଲଙ୍କ ଶତବାର୍ଷିକୀ ଉତ୍ସବ ସମସ୍ତ ଶୋଷିତ, ବଞ୍ଚିତ, ଆଦିବାସୀ ଓ ଗରିବଙ୍କ ତରଫରୁ ଆୟୋଜନ କରିଥିବାରୁ ସେ ଶ୍ରୀ ସଦଗୁରୁ ସେବା ସଂଘ ଟ୍ରଷ୍ଟକୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ। ଜାନକୀକୁଣ୍ଡ ମେଡିକାଲର ନବନିର୍ମିତ ଶାଖା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗରିବଙ୍କୁ ନୂଆ ଜୀବନ ଦେବ ଏବଂ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଗରିବଙ୍କ ସେବା କରିବାର କୌଶଳ ଆହୁରି ବ୍ୟାପକ ହେବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ସ୍ୱର୍ଗତ ଅରବିନ୍ଦ ଭାଇ ମଫତଲାଲଙ୍କ ସମ୍ମାନରେ ଏକ ସ୍ମାରକୀ ଟିକଟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ସନ୍ତୋଷ ଓ ଗୌରବର ମୁହୂର୍ତ୍ତ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅରବିନ୍ଦ ମଫତଲାଲଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପରିବାର ଆଗକୁ ନେଉଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ବିଭିନ୍ନ ବିକଳ୍ପ ଥିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ଚିତ୍ରକୁଟକୁ ଶତବାର୍ଷିକୀ ର ସ୍ଥାନ ଭାବରେ ବାଛିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ସାଧୁସନ୍ଥମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଚିରନ୍ତନ ହୋଇଥିବା ଚିତ୍ରକୁଟର ମହିମା ଓ ମହତ୍ତ୍ୱ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରମ ପୂଜ୍ୟ ରଣଛୋଡ଼ ଦାସଜୀ ମହାରାଜଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବା ସହ ତାଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଜୀବନରେ ତାଙ୍କ ପ୍ରେରଣାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରମ ପୂଜ୍ୟ ରଣଛୋଡ଼ ଦାସଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଚମତ୍କାର ଯାତ୍ରାକୁ ମଧ୍ୟ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ସାତ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ପ୍ରାୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଜଙ୍ଗଲରେ ଆଚ୍ଛାଦିତ ଥିବା ବେଳେ ତାଙ୍କ ସମାଜ ସେବାର ଉନ୍ନତ ପ୍ରକୃତି ଉପରେ ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପରମ ପୂଜ୍ୟ ରଣଛୋଡ଼ ଦାସଜୀ ମହାରାଜ ଅନେକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ ଯାହା ଆଜି ବି ମାନବିକତାର ସେବା କରୁଛି । ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ପରମ ପୂଜ୍ୟ ରଣଛୋଡ଼ ଦାସଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ମରଣ କରାଯାଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, "ଆମ ଦେଶର ଗୁଣ ହିଁ ମହାନ ଆତ୍ମାମାନଙ୍କୁ ଜନ୍ମ ଦେଇଥାଏ, ଯେଉଁମାନେ ନିଜର ଜୀବନକୁ ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥାନ୍ତି।
ଅରବିନ୍ଦ ମଫତଲାଲଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସନ୍ଥମାନଙ୍କ ଗୌରବର ଏକ ଉଦାହରଣ ବୋଲି ଦର୍ଶାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ତାଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରି ପରମ ପୂଜ୍ୟ ରଣଛୋଡ଼ ଦାସଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ଏହାକୁ ସେବାର ସଂକଳ୍ପରେ ପରିଣତ କରିଥିଲେ । ଏହି ଅବସରରେ ଅରବିନ୍ଦ ଭାଇଙ୍କ ପ୍ରେରଣାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ସେ ଅରବିନ୍ଦ ଭାଇଙ୍କ ସମର୍ପଣ ଓ ପ୍ରତିଭାକୁ ସ୍ମରଣ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ହିଁ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ। ଶିଳ୍ପ ଓ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ତାଙ୍କର ଅବଦାନ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସ୍ୱର୍ଗତ ଶ୍ରୀ ମଫତଲାଲ ପାରମ୍ପରିକ ବୟନ ଶିଳ୍ପର ଗୌରବ କୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କର ଅବଦାନ ପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ସ୍ୱୀକୃତି ମିଳିଥିଲା ।
ଅରବିନ୍ଦ ଭାଇ ମଫତଲାଲ ଏହାକୁ ଏକ ମିଶନ ରେ ପରିଣତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସାରା ଜୀବନ କାମ କରିଥିଲେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ତ୍ୟାଗ ହେଉଛି ବ୍ୟକ୍ତିର ସଫଳତା କିମ୍ବା ସମ୍ପଦ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଉପାୟ"। ଶ୍ରୀ ସଦ୍‌ଗୁରୁ ସେବା ଟ୍ରଷ୍ଟ, ମଫତଲାଲ ଫାଉଣ୍ଡେସନ, ରଘୁବୀର ମନ୍ଦିର ଟ୍ରଷ୍ଟ, ଶ୍ରୀ ରାମଦାସ ହନୁମାନଜୀ ଟ୍ରଷ୍ଟ, ଜେଜେ ଗ୍ରୁପ୍ ଅଫ୍ ହସପିଟାଲ, ବ୍ଲାଇଣ୍ଡ ପିପୁଲ ଆସୋସିଏସନ ଭଳି ଅନେକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଚାରୁ ତାରା ଆରୋଗ୍ୟ ମଣ୍ଡଳ ସମାନ ନୀତି ରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ 'ସେବା' ବା ସେବାର ଆଦର୍ଶକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛନ୍ତି । ସେ ଶ୍ରୀ ରଘୁବୀର ମନ୍ଦିର ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ଖାଦ୍ୟ ପରିବେଷଣ କରାଯାଏ ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସାଧୁଙ୍କ ପାଇଁ ମାସିକ ରାସନର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଏ । ହଜାର ହଜାର ପିଲାଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ଦେବା ରେ ଗୁରୁକୁଳଙ୍କ ଅବଦାନ ଏବଂ ଜାନକୀ ଚିକିତ୍ସଲାୟାରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ବକ୍ତବ୍ୟ ରଖିଥିଲେ । ଏହା ଭାରତର ଶକ୍ତିର ପ୍ରମାଣ, ଯାହା ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇଥାଏ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ଗ୍ରାମୀଣ ଉଦ୍ୟୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯାଉଥିବା ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ସଦଗୁରୁ ନେତ୍ର ଚିକିତ୍ସାଳୟ କୁ ଦେଶ ବିଦେଶର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଚକ୍ଷୁ ଚିକିତ୍ସାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୧୨ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଡାକ୍ତରଖାନାରୁ ୧୫ ଲକ୍ଷ ରୋଗୀଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚିକିତ୍ସା ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । କାଶୀରେ ସଂଗଠନ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟି ସମୃଦ୍ଧି କାଶୀ ଅଭିଯାନ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାର ଏବଂ ଚକ୍ଷୁ ଶିବିର ପରିଦର୍ଶନ ସମେତ ବାରଣାସୀ ଏବଂ ଏହାର ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳରେ ୬ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ଘରକୁ ଘର ବୁଲି ସ୍କ୍ରିନିଂ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ଅବସରରେ ସଦଗୁରୁ ନେତ୍ର ଚିକିତ୍ସାଳୟଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେବା ପାଇଁ ସମ୍ବଳ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କିନ୍ତୁ ସମର୍ପଣ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଅଟେ । ସେ ଶ୍ରୀ ଅରବିନ୍ଦଙ୍କ ଭୂମିରେ କାମ କରିବାର ଗୁଣବତ୍ତାକୁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭିଲୋଦା ଏବଂ ଦାହୋଦ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ସେବା ଓ ନମ୍ରତା ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଉତ୍ସାହ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ବିଷୟରେ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଲି, ମୁଁ ତାଙ୍କ ମିଶନ ପାଇଁ ଏକ ଆବେଗିକ ସମ୍ପର୍କ ସୃଷ୍ଟି କଲି"।
ଚିତ୍ରକୁଟ ହେଉଛି ନାନାଜୀ ଦେଶମୁଖଙ୍କ କର୍ମକ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ସେବା କରିବାରେ ତାଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେହି ଆଦର୍ଶକୁ ଅନୁସରଣ କରି ଦେଶ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିବା ସହ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀରେ ପାଳିତ ହେଉଥିବା ଜନଜାତି ଗୌରବ ଦିବସ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଅବଦାନ ଓ ଐତିହ୍ୟକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ପାଇଁ ଆଦିବାସୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟର ବିକାଶ, ଆଦିବାସୀ ପିଲାଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକଲବ୍ୟ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ବନ ସମ୍ପଦ ଆଇନ ଭଳି ନୀତିଗତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ବିଷୟରେ ସେ କହିଥିଲେ । ଆଦିବାସୀ ସମାଜକୁ ଆଲିଙ୍ଗନ କରୁଥିବା ଭଗବାନ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ମଧ୍ୟ ଆମର ଏହି ପ୍ରୟାସ ସହିତ ଜଡିତ। ଏହି ଆଶୀର୍ବାଦ ଆମକୁ ଏକ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବ।
ଏହି ଅବସରରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ମଙ୍ଗୁଭାଇ ପଟେଲ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନ, ଶ୍ରୀ ସଦଗୁରୁ ସେବା ସଂଘ ଟ୍ରଷ୍ଟର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ବିଶାଦ ପି ମଫତଲାଲ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ରଘୁବୀର ମନ୍ଦିର ଟ୍ରଷ୍ଟର ଟ୍ରଷ୍ଟି ଶ୍ରୀ ରୂପଲ ମଫତଲାଲ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।