Prime Minister's Office
PM inaugurates 37th National Games in Goa
“National Games celebrates India's exceptional sporting prowess”
“Talent exists in every nook and corner of India. Hence, post-2014, we undertook a national commitment to promote sporting culture”
“Aura of Goa is beyond compare”
“India’s recent success in the world of sports is a huge inspiration for every young sportsman”
“Discover talent through Khelo India, nurture them and give them training and temperament for an Olympics podium finish by TOPS is our roadmap”
“India is advancing in various domains and setting unprecedented benchmarks today”
“It is hard to match India’s speed and scale”
“MY Bharat will be a medium to turn India’s Yuva Shakti to be Yuva Shakti of Viksit Bharat”
“India is ready to organize the Youth Olympics in 2030 and the Olympics in 2036. Our aspiration to organize the Olympics is not limited to just emotions. Rather, there are some solid reasons behind this”
26 OCT 2023 8:52PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the 37th National Games at Pandit Jawaharlal Nehru Stadium in Margao, Goa today. The Games will be held from 26th October to 9th November and will witness the participation of more than 10,000 athletes from across the country who will compete in over 43 sports disciplines across 28 venues.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that the journey of Mahakumbh of Indian Sports has arrived in Goa and the environment is filled with colors, waves, enthusiasm and adventure. “There’s nothing like the aura of Goa”, Shri Modi emphasized. He congratulated the people of Goa and conveyed his best wishes on the 37th National Games. The Prime Minister underlined the contribution of Goa to the country’s sports and mentioned Goa’s love for football. The fact that the National Games are taking place in sports-loving Goa is energizing in itself, he added.
Prime Minister Modi underlined that the National Games are taking place at a time when the nation is achieving new heights in the world of sports. He mentioned the successes in the Asian Games breaking a 70-year-old record and also spoke about the ongoing Asian Para Games where all previous records have been smashed with a medal tally of more than 70. He also mentioned the recently concluded World University Games, where India created history. “India’s recent success in the world of sports is a huge inspiration for every young sportsman”, Shri Modi said. Referring to the National Games as a robust launchpad for every young athlete, the Prime Minister highlighted the various opportunities present before and urged them to give their best.
The Prime Minister stressed that there is no dearth of talent in India and the country has produced champions despite deprivation, yet poor performance in the medal tally always rankled the countrymen. In this light, the Prime Minister narrated the changes brought after 2014 in the sports infrastructure, selection process, financial assistance schemes for sportspersons, training schemes and the mentality of the society, thus removing roadblocks in the sports ecosystem one by one. The government prepared a roadmap from talent discovery to handholding to the Olympics podium.
The Prime Minister informed that this year’s sports budget is three times more than the sports budget nine years ago. He said that the new ecosystem of initiatives like Khelo India and TOPS is finding talented athletes from schools, colleges and universities. He said that in TOPS the top athletes get the best training in the world and 3000 athletes are under training in Khelo India. Players are getting scholarships worth 6 lakh per year. About 125 players discovered under Khelo India participated in the Asian Games and won 36 medals. “Discover talent through Khelo India, nurture them and give them training and temperament for an Olympics podium finish by TOPS is our roadmap”, he added.
“Progress of the sports sector of any country is directly related to the progress of its economy”, the Prime Minister said. He pointed out that a negative atmosphere in the country is reflected through the sports field as well as daily life, while the recent success of India in sports resembles its overall success story. Shri Modi underlined that India is breaking new records and moving forward in every sector. “It is hard to match India’s speed and scale”, he emphasized. Throwing light on India’s achievements in the past 30 days, the Prime Minister said that if the nation continues to move forward with the same scale and speed, it is Modi who can guarantee a bright future for the young generations. Giving examples, the Prime Minister mentioned the passage of Nari Shakti Vandan Adhiniyam, the successful test of Gaganyaan, the inauguration of India’s first Rapid Rail ‘Namo Bharat’, the expansion of Bengaluru Metro, Jammu and Kashmir’s first Vista Dome train service, the inauguration of Delhi-Vadodara Expressway, the successful organization of G20 Summit, Global Maritime Summit where agreements worth 6 lakh crores took place, Operation Ajay which evacuated Indians from Israel, the beginning of ferry services between India and Sri Lanka, India’s inclusion in the top 3 countries in 5G user base, Google’s recent announcement to make smartphones after Apple, and a new record in fruit and vegetable produce in the country. “This is just half the list”, he underlined.
The Prime Minister said that the youth of the nation is at the base of all the work that is going on in the country. He talked about the new platform ‘MY Bharat’ which will be a one-stop center for connecting the youth among themselves and with the schemes of the country so that they get the maximum opportunity to realize their potential and contribute to nation-building. This will be a medium to turn India’s Yuva Shakti to be Yuva Shakti of Viksit Bharat”, he said. The Prime Minister will launch the campaign on the upcoming Ekta Diwas. He asked that on the day there should be a grand programme of Run for Unity.
Prime Minister Modi said “Today, when both India's resolve and efforts are so huge, then it is natural for India's aspirations to be high. That is why during the IOC session, I put forward the aspiration of 140 crore Indians. I assured the Supreme Committee of the Olympics that India is ready to organize the Youth Olympics in 2030 and the Olympics in 2036. Our aspiration to organize the Olympics is not limited to just emotions. Rather, there are some solid reasons behind this.” The Prime Minister said in 2036 India’s economy and infrastructure will be in a position to host the Olympics easily.
“Our National Games is also a symbol of Ek Bharat, Shrestha Bharat”, the Prime Minister emphasized noting that it is a great medium for every state of India to show its potential. He lauded the preparations made by the Goa government and the people of Goa for organizing the national games. He said that the sports infrastructure created here will be useful to the youth of Goa for many decades to come and the land will produce many new players for the country, while the infrastructure will be used for organizing national and international sports events in the future. “In the last few years, modern infrastructure related to connectivity has also been built in Goa. The National Games will greatly benefit Goa's tourism and economy”, he added.
The Prime Minister acknowledged Goa as the land of celebrations and mentioned the Goa International Film Festival and the state’s growing stature as a hub of international conferences and summits. Mentioning the 2016 BRICS Conference and many G20 conferences, the Prime Minister expressed happiness that the ‘Goa Roadmap for Sustainable Tourism’ was adopted by G20.
Concluding the address, the Prime Minister urged the athletes to give their best in every situation, whatever the field, whatever the challenge. “We must not lose this opportunity. With this call, I declare the beginning of the 37th National Games. Many best wishes again to all you athletes. Goa is ready”, he concluded.
Governor of Goa, Shri P. S. Sreedharan Pillai, Chief Minister of Goa, Shri Pramod Savant, Union Minister for Sports and Youth Affairs, Shri Anurag Singh Thakur and President of Indian Olympic Association, Dr P T Usha among others were present on the occasion.
Background
Under the leadership of the Prime Minister, the sports culture in the country has undergone a sea change. With the help of continuous government support, the performance of athletes has witnessed tremendous improvement at the international level. Recognizing the significance of holding national-level tournaments for identifying top performers and further enhancing the popularity of sports, the National Games are being held in the country.
The National Games are being held in Goa for the very first time. The Games will be held from 26th October to 9th November. More than 10,000 athletes nationwide will compete in over 43 sports disciplines across 28 venues.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গোৱাত ৩৭ সংখ্যক ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া উদ্বোধন কৰে
“ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়াই ভাৰতৰ ব্যতিক্ৰমী ক্ৰীড়া দক্ষতা উদযাপন কৰে”
“ভাৰতৰ প্ৰতিটো কোণত প্ৰতিভা বিদ্যমান। সেয়েহে, ২০১৪ৰ পিছত, আমি ক্ৰীড়া সংস্কৃতিৰ প্ৰচাৰৰ বাবে এক ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিশ্ৰুতি গ্ৰহণ কৰিছো”
"গোৱাৰ আভা অতুলনীয়"
"ক্ৰীড়া জগতত ভাৰতৰ শেহতীয়া সফলতা প্ৰতিজন যুৱ খেলুৱৈৰ বাবে এক বৃহৎ অনুপ্ৰেৰণা"
"খেলো ইণ্ডিয়াৰ জৰিয়তে প্ৰতিভা আৱিষ্কাৰ কৰি, তেওঁলোকক প্ৰতিপালন আৰু তেওঁলোকক টিঅ'পিএছৰ দ্বাৰা অলিম্পিকৰ পোডিয়ামত স্থান লাভৰ বাবে প্ৰশিক্ষণ আৰু মেজাজ প্ৰদান কৰাটো আমাৰ ৰোডমেপ"
"ভাৰতে বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত আগবাঢ়িছে আৰু আজি অভূতপূৰ্ব মানদণ্ড গঢ়ি তুলিছে"
"ভাৰতৰ গতি আৰু মাত্ৰাৰ সৈতে মিলাটো কঠিন"
"মাই ভাৰত ভাৰতৰ যুৱ শক্তিক বিকশিত ভাৰতৰ যুৱ শক্তি হিচাপে পৰিণত কৰাৰ এক মাধ্যম হ'ব"
"ভাৰতে ২০৩০ চনত যুৱ অলিম্পিক আৰু ২০৩৬ চনত অলিম্পিক আয়োজন কৰিবলৈ সাজু। অলিম্পিক আয়োজনৰ আমাৰ আকাংক্ষা কেৱল আৱেগতে সীমাবদ্ধ নহয়। ইয়াৰ পৰিৱৰ্তে, ইয়াৰ আঁৰত কিছুমান দৃঢ় কাৰণ আছে"
26 OCT 2023 8:52PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীয়ে আজি গোৱাৰ মাৰগাওস্থিত পণ্ডিত জৱাহৰলাল নেহৰু ষ্টেডিয়ামত ৩৭ সংখ্যক ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়াৰ শুভাৰম্ভণি কৰে। এই ক্ৰীড়া ২৬ অক্টোবৰৰ পৰা ৯ নৱেম্বৰলৈ অনুষ্ঠিত হ'ব আৰু সমগ্ৰ দেশৰ পৰা ১০,০০০ তকৈও অধিক খেলুৱৈয়ে ২৮ টা স্থানত ৪৩ টাতকৈও অধিক ক্ৰীড়া শাখাত অংশগ্ৰহণ কৰিব।
সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে ভাৰতীয় ক্ৰীড়াৰ মহাকুম্ভৰ যাত্ৰা গোৱাত উপস্থিত হৈছে আৰু পৰিৱেশ ৰং, ঢৌ, উৎসাহ আৰু দুঃসাহসিকতাৰে ভৰি পৰিছে। "গোৱাৰ আভাৰ দৰে একো নাই", শ্ৰী মোডীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ গোৱাৰ লোকসকলক অভিনন্দন জনায় আৰু ৩৭ সংখ্যক ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়াৰ বাবে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ ক্ৰীড়া ক্ষেত্ৰত গোৱাৰ অৱদানৰ কথা উল্লেখ কৰে আৰু ফুটবলৰ প্ৰতি গোৱাৰ প্ৰেমৰ কথা উল্লেখ কৰে। ক্ৰীড়াপ্ৰেমী গোৱাত ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া অনুষ্ঠিত হোৱাৰ ঘটনাই নিজেই ইয়াক শক্তি প্ৰদান কৰিছে বুলি তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীয়ে উল্লেখ কৰে যে ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া এনে এক সময়ত অনুষ্ঠিত হৈছে যেতিয়া দেশখনে ক্ৰীড়া জগতত নতুন উচ্চতা অৰ্জন কৰিছে। তেওঁ এছিয়ান গেমছত ৭০ বছৰ পুৰণি অভিলেখ ভংগ কৰা সফলতাৰ কথা উল্লেখ কৰে আৰু চলিত এছিয়ান পেৰা গেমছৰ বিষয়েও কয় য'ত পূৰ্বৰ সকলো ৰেকৰ্ড ভাঙি ৭০তকৈ অধিক পদক অৰ্জন কৰা হৈছে। তেওঁ শেহতীয়াকৈ সমাপ্ত হোৱা বিশ্ব বিশ্ববিদ্যালয় ক্ৰীড়াৰ কথাও উল্লেখ কৰে, য'ত ভাৰতে ইতিহাস সৃষ্টি কৰিছিল। "ক্ৰীড়া জগতত ভাৰতৰ শেহতীয়া সফলতা প্ৰতিজন যুৱ খেলুৱৈৰ বাবে এক বৃহৎ অনুপ্ৰেৰণা", শ্ৰী মোডীয়ে কয়। ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়াক প্ৰতিজন যুৱ খেলুৱৈৰ বাবে এক শক্তিশালী লঞ্চপেড বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁলোকৰ আগত উপস্থিত থকা বিভিন্ন সুযোগৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁলোকক সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰদান কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতত প্ৰতিভাৰ কোনো অভাৱ নাই আৰু দেশখনে বঞ্চনাৰ পিছতো চেম্পিয়ন প্ৰস্তুত কৰিছে, তথাপিও পদক তালিকাত দুৰ্বল প্ৰদৰ্শনে সদায় দেশবাসীক হতাশ কৰে। এই পৰিপ্ৰেক্ষিতত ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনি, বাছনি প্ৰক্ৰিয়া, খেলুৱৈসকলৰ বাবে বিত্তীয় সহায় আঁচনি, প্ৰশিক্ষণ আঁচনি আৰু সমাজৰ মানসিকতাৰ ক্ষেত্ৰত ২০১৪ চনৰ পিছত অনা পৰিৱৰ্তনৰ বিষয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বৰ্ণনা কৰে আৰু এনেদৰে ক্ৰীড়া পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ পথৰোধক সমূহ এটা এটাকৈ আঁতৰ কৰাৰ বিষয়ে কয়। চৰকাৰে প্ৰতিভা আৱিষ্কাৰৰ পৰা অলিম্পিকৰ পোডিয়ামলৈ হস্তান্তৰ কৰালৈকে এক ৰোডমেপ প্ৰস্তুত কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জানিবলৈ দিয়ে যে এই বছৰৰ ক্ৰীড়া বাজেট ন বছৰ আগৰ ক্ৰীড়া বাজেটতকৈ তিনিগুণ বেছি। তেওঁ কয় যে খেলো ইণ্ডিয়া আৰু টিঅ'পিএছৰ দৰে পদক্ষেপৰ নতুন পৰিস্থিতিতন্ত্ৰই বিদ্যালয়, মহাবিদ্যালয় আৰু বিশ্ববিদ্যালয়ৰ প্ৰতিভাশালী খেলুৱৈ বিচাৰি উলিয়াইছে। তেওঁ কয় যে টিঅ'পিএছত শীৰ্ষ খেলুৱৈসকলে বিশ্বৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰশিক্ষণ লাভ কৰে আৰু ৩০০০ খেলুৱৈ খেলো ইণ্ডিয়াত প্ৰশিক্ষণৰ অধীনত আছে। খেলুৱৈসকলে প্ৰতি বছৰে ৬ লাখৰ বৃত্তি লাভ কৰি আছে। খেলো ইণ্ডিয়াৰ অধীনত আৱিষ্কৃত প্ৰায় ১২৫ জন খেলুৱৈয়ে এছিয়ান গেমছত অংশগ্ৰহণ কৰিছিল আৰু ৩৬ টা পদক জিকিছিল। "খেলো ইণ্ডিয়াৰ জৰিয়তে প্ৰতিভা আৱিষ্কাৰ কৰি, তেওঁলোকক প্ৰতিপালন আৰু তেওঁলোকক টিঅ'পিএছৰ দ্বাৰা অলিম্পিকৰ পোডিয়ামত স্থান লাভৰ বাবে প্ৰশিক্ষণ আৰু মেজাজ প্ৰদান কৰাটো আমাৰ ৰোডমেপ", তেওঁ লগতে কয়।
"যিকোনো দেশৰ ক্ৰীড়া খণ্ডৰ প্ৰগতি ইয়াৰ অৰ্থনীতিৰ প্ৰগতিৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ সম্পৰ্কিত", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ক্ৰীড়া ক্ষেত্ৰৰ লগতে দৈনন্দিন জীৱনত দেশৰ এক নেতিবাচক পৰিৱেশ প্ৰতিফলিত হয়, আনহাতে শেহতীয়াকৈ ক্ৰীড়া ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ সফলতা ইয়াৰ সামগ্ৰিক সফলতাৰ কাহিনীৰ সৈতে সাদৃশ্যপূৰ্ণ। শ্ৰী মোডীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে নতুন অভিলেখ ভংগ কৰিছে আৰু প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে আগবাঢ়িছে। "ভাৰতৰ গতি আৰু মাত্ৰাৰ সৈতে মিলাটো কঠিন", তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। বিগত ৩০ দিনত ভাৰতৰ সাফল্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যদি ৰাষ্ট্ৰখনে একে পৰিমাণে আৰু গতিৰে আগবাঢ়ি গৈ থাকে, তেন্তে মোডীয়েই যুৱ প্ৰজন্মৰ বাবে এক উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ নিশ্চয়তা দিব পাৰে। উদাহৰণ স্বৰূপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নাৰী শক্তি বন্দন বিধেয়ক, গগনযানৰ সফল পৰীক্ষা, ভাৰতৰ প্ৰথম দ্ৰুত ৰে'ল 'নমো ভাৰত'ৰ উদ্বোধন, বেংগালুৰু মেট্ৰ'ৰ সম্প্ৰসাৰণ, জম্মু-কাশ্মীৰৰ প্ৰথম ভিষ্টা ডোম ৰেল সেৱা, জি-২০ সন্মিলনৰ সফল সংগঠন দিল্লী-বদোদৰা এক্সপ্ৰেছৱেৰ উদ্বোধন, বিশ্ব ব্যাপী সামুদ্ৰিক সন্মিলনৰ ৬ লাখ কোটি টকাৰ চুক্তি, ভাৰতীয়সকলক ইজৰাইলৰ পৰা উলিয়াই অনা অপাৰেচন অজয়, ভাৰত আৰু শ্ৰীলংকাৰ মাজত ফেৰী সেৱাৰ আৰম্ভণি, ৫জি ব্যৱহাৰকাৰী শীৰ্ষ ৩খন দেশত ভাৰতৰ অন্তৰ্ভুক্তি, এপলৰ পিছত স্মাৰ্টফোন বনোৱাৰ গুগলৰ শেহতীয়া ঘোষণা, আৰু দেশত ফল আৰু পাচলি উৎপাদনৰ এক নতুন অভিলেখৰ কথা উল্লেখ কৰে। "এয়া তালিকাৰ মাত্ৰ আধা", তেওঁ উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দেশত চলি থকা সকলো কামৰ আধাৰত হৈছে দেশৰ যুৱপ্ৰজন্ম। তেওঁ নতুন মঞ্চ 'মাই ভাৰত'ৰ বিষয়ে কয় যি যুৱসকলক নিজৰ মাজত আৰু দেশৰ আঁচনিসমূহৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ বাবে এক একক কেন্দ্ৰ হ'ব যাতে তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ সম্ভাৱনীয়তা উপলব্ধি কৰাৰ আৰু ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত অৰিহণা যোগোৱাৰ সৰ্বাধিক সুযোগ লাভ কৰে। ভাৰতৰ যুৱ শক্তিক বিকশিত ভাৰতৰ যুৱ শক্তি হিচাপে পৰিণত কৰাৰ বাবে এইটো এটা মাধ্যম হ'ব", তেওঁ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগন্তুক একতা দিৱসৰ ওপৰত অভিযান আৰম্ভ কৰিব। তেওঁ কয় যে সেইদিনা ৰান ফৰ ইউনিটিৰ এক বিশাল কাৰ্যসূচী থাকিব লাগে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীয়ে কয়, "আজি যেতিয়া ভাৰতৰ সংকল্প আৰু প্ৰচেষ্টা ইমান ডাঙৰ, তেতিয়া স্বাভাৱিকতেই ভাৰতৰ আশা-আকাংক্ষা উচ্চ হ'ব। সেয়েহে আইঅ'চিৰ অধিৱেশনৰ সময়ত মই ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ আকাংক্ষা দাঙি ধৰিছিলো। মই অলিম্পিকৰ উচ্চতম সমিতিক আশ্বাস দিছিলো যে ভাৰতে ২০৩০ চনত যুৱ অলিম্পিক আৰু ২০৩৬ চনত অলিম্পিক আয়োজন কৰিবলৈ সাজু। অলিম্পিক আয়োজনৰ আমাৰ আকাংক্ষা কেৱল আৱেগতে সীমাবদ্ধ নহয়। ইয়াৰ পৰিৱৰ্তে, ইয়াৰ আঁৰত কিছু দৃঢ় কাৰণ আছে।" প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০৩৬ চনত ভাৰতৰ অৰ্থনীতি আৰু আন্তঃগাঁথনি সহজে অলিম্পিক আয়োজন কৰাৰ স্থিতিত থাকিব।
"আমাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়াও এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ প্ৰতীক", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ বাবে ইয়াৰ সম্ভাৱনা প্ৰদৰ্শন কৰাটো এক মহান মাধ্যম। তেওঁ গোৱা চৰকাৰ আৰু গোৱাৰ জনসাধাৰণে ৰাষ্ট্ৰীয় খেল আয়োজনৰ বাবে কৰা প্ৰস্তুতিৰ প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ কয় যে ইয়াত সৃষ্টি কৰা ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনি গোৱাৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ বাবে আগন্তুক বহু দশকৰ বাবে উপযোগী হ'ব আৰু এই ভূমিয়ে দেশৰ বাবে বহুতো নতুন খেলুৱৈ প্ৰস্তুত কৰিব, আনহাতে ভৱিষ্যতে ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতা আয়োজনৰ বাবে আন্তঃগাঁথনি ব্যৱহাৰ কৰা হ'ব। "যোৱা কেইবছৰমানত গোৱাত যোগাযোগ সম্পৰ্কীয় আধুনিক আন্তঃগাঁথনিও নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়াই গোৱাৰ পৰ্যটন আৰু অৰ্থনীতিক যথেষ্ট লাভান্বিত কৰিব", তেওঁ লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গোৱাক উদযাপনৰ দেশ হিচাপে স্বীকাৰ কৰে আৰু গোৱা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলন আৰু অধিবেশনৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে ৰাজ্যখনৰ বৰ্ধিত মৰ্যাদাৰ কথা উল্লেখ কৰে। ২০১৬ চনৰ ব্ৰিকছ সন্মিলন আৰু বহুতো জি-২০ সন্মিলনৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জি-২০ৰ দ্বাৰা 'বহনক্ষম পৰ্যটনৰ বাবে গোৱা ৰোডমেপ' গ্ৰহণ কৰাত আনন্দ প্ৰকাশ কৰে।
ভাষণ সমাপ্ত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে খেলুৱৈসকলক প্ৰত্যাহ্বান যিয়েই নহওঁক, ক্ষেত্ৰ যিয়েই নহওঁক, প্ৰতিটো পৰিস্থিতিত সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰদান কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। "আমি এই সুযোগ হেৰুৱাব নালাগে। এই আহ্বানৰ সৈতে, মই ৩৭তম ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়াৰ আৰম্ভণি ঘোষণা কৰিছো। আপোনালোক সকলো খেলুৱৈ লৈ আকৌ বহুতো শুভেচ্ছা। গোৱা সাজু হৈছে", তেওঁ সামৰণি মাৰিলে।
গোৱাৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী পি এছ শ্ৰীধৰণ পিল্লাই, গোৱাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী প্ৰমোদ সাৱন্ত, কেন্দ্ৰীয় ক্ৰীড়া আৰু যুৱ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ সিং ঠাকুৰ আৰু ভাৰতীয় অলিম্পিক সংস্থাৰ সভাপতি ড০ পি টি ঊষা অনান্য়ৰ সৈতে অনুষ্ঠানটোত উপস্থিত আছিল।
পৃষ্ঠভূমি
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নেতৃত্বত দেশৰ ক্ৰীড়া সংস্কৃতিৰ এক আমূল পৰিৱৰ্তন ঘটিছে। নিৰন্তৰ চৰকাৰী সমৰ্থনৰ সহায়ত, খেলুৱৈসকলৰ প্ৰদৰ্শন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত যথেষ্ট উন্নতি হৈছে। শীৰ্ষ প্ৰদৰ্শনকাৰীসকলক চিনাক্ত কৰাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ প্ৰতিযোগিতা অনুষ্ঠিত কৰাৰ তাৎপৰ্য আৰু ক্ৰীড়াৰ জনপ্ৰিয়তা অধিক বৃদ্ধি কৰাৰ গুৰুত্বক স্বীকাৰ কৰি দেশত ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে।
প্ৰথমবাৰৰ বাবে গোৱাত ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া অনুষ্ঠিত হৈছে। খেলসমূহ ২৬ অক্টোবৰৰ পৰা ৯ নৱেম্বৰলৈ অনুষ্ঠিত হ'ব। দেশজুৰি ১০,০০০ ৰো অধিক খেলুৱৈয়ে ২৮ টা স্থানত ৪৩ টাতকৈও অধিক ক্ৰীড়া শাখাত প্ৰতিদ্বন্দিতা কৰিব।