প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়
অৰুণাচল প্ৰদেশৰ ফৰৱাৰ্ড পোষ্টসমূহ পৰিদৰ্শন কৰে প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীয়ে; এলএচিত প্ৰতিৰক্ষা প্ৰস্তুতিৰ পৰ্যালোচনা
টাৱাঙত সেনাৰ সৈতে দশেৰা উদযাপন লগতে অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ পূজা কৰে
সাম্প্ৰতিক গোলকীয় পৰিস্থিতিৰ মাজত দেশৰ সুৰক্ষা সঁজুলি শক্তিশালী কৰাৰ বাহিৰে কোনো বিকল্প নাই; চৰকাৰে নিশ্চিত কৰিছে যে ভাৰতত সকলো গুৰুত্বপূৰ্ণ অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ আৰু মঞ্চ নিৰ্মাণ কৰিব: শ্ৰী ৰাজনাথ সিং
24 OCT 2023 12:15PM by PIB Guwahati
২০২৩ চনৰ ২৪ অক্টোবৰত ৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে অৰুণাচল প্ৰদেশৰ ফৰৱাৰ্ড চকীসমূহ পৰিদৰ্শন কৰে আৰু তাত সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ কাৰ্যকৰী প্ৰস্তুতিৰ প্ৰত্যক্ষ মূল্যায়ন কৰে। তেওঁ প্ৰকৃত নিয়ন্ত্ৰণ ৰেখাৰ (এলএচি) কাষৰ ফ্ৰণ্টলাইন স্থানত নিয়োজিত সৈন্যসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰে আৰু তেওঁলোকৰ সৈতে দশেৰা উদযাপন কৰে। ৰক্ষা মন্ত্ৰীয়ে কঠিন পৰিস্থিতিত সীমান্তত নিয়োজিত সেনা-জোৱানসকলৰ অটল মনোভাৱ, অটল প্ৰতিশ্ৰুতি আৰু অতুলনীয় সাহসৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে, কিন্তু সদায় নিশ্চিত কৰে যে ৰাষ্ট্ৰ আৰু ইয়াৰ লোকসকল সুৰক্ষিত আছে। তেওঁ কয়, সমগ্ৰ দেশ সশস্ত্ৰ বাহিনীক লৈ গৌৰৱান্বিত আৰু তেওঁলোকৰ সৈতে থিয় হৈ আছে।
শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে টাৱাঙত সেনাৰ সৈতে অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ পূজা কৰে, য'ত তেওঁ পুনৰ কয় যে দশেৰাই অশুভৰ ওপৰত ভালৰ জয় সূচায়। ভাষণত তেওঁ সাহসী সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ কৰ্মীসকলৰ ধাৰ্মিকতা আৰু ধৰ্মক বিজয়াদশমী উৎসৱৰ লোকাচাৰৰ জীৱন্ত প্ৰমাণ হিচাপে বৰ্ণনা কৰে।
ৰক্ষামন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ বীৰত্ব আৰু প্ৰতিশ্ৰুতি হৈছে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত ভাৰতৰ মৰ্যাদা বৃদ্ধি হোৱাৰ এটা মুখ্য কাৰণ আৰু ই এতিয়া আটাইতকৈ শক্তিশালী ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম। শেহতীয়াকৈ ইটালী ভ্ৰমণৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে দ্বিতীয় বিশ্বযুদ্ধত মণ্টনক মুক্ত কৰাৰ বাবে ইটালীৰ অভিযানত যুঁজ দিয়া নায়েক যশৱন্ত ঘাডগে আৰু অন্যান্য ভাৰতীয় সৈনিকসকলৰ অৱদানক সন্মান জনোৱাৰ বাবে নিৰ্মাণ কৰা মণ্টন স্মাৰক (পেৰুগিয়া প্ৰদেশ) ভ্ৰমণ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে কেৱল ভাৰতীয়ই নহয়, আনকি ইটালীৰ লোকসকলেও স্মাৰকটোত শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে, যিটোৱে প্ৰমাণ কৰে যে ভাৰতীয় সৈনিকসকলৰ সাহসিকতাক বিশ্বব্যাপী স্বীকৃতি দিয়া হৈছে।
সাম্প্ৰতিক গোলকীয় পৰিস্থিতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে দৃঢ়তাৰে কয় যে দেশৰ নিৰাপত্তা সঁজুলিক শক্তিশালী কৰাৰ বাহিৰে আন কোনো বিকল্প নাই, প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলিৰ থলুৱা উৎপাদনৰ জৰিয়তে দেশৰ সামৰিক শক্তি শক্তিশালী কৰাৰ বাবে চৰকাৰে সকলো প্ৰচেষ্টা চলাই আছে বুলি উল্লেখ কৰে। "প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত প্ৰতিৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত 'আত্মনিৰ্ভৰতা'ৰ দিশত বিশাল পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। তেওঁ কয়, "পূৰ্বে, আমি আমাৰ সামৰিক বাহিনীক উন্নীত কৰাৰ বাবে আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিছিলো। কিন্তু আজি দেশৰ ভিতৰতে কেইবাটাও মুখ্য অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ আৰু প্লেটফৰ্ম নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। বিদেশী কোম্পানীবোৰক তেওঁলোকৰ প্ৰযুক্তি ভাগ বতৰা কৰিবলৈ আৰু ঘৰুৱা উদ্যোগৰ সৈতে ভাৰতত সঁজুলি উৎপাদন কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হৈছে। ২০১৪ চনত প্ৰতিৰক্ষা ৰপ্তানিৰ মূল্য আছিল প্ৰায় ১,০০০ কোটি টকা, কিন্তু আজি আমি হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলি ৰপ্তানি কৰি আছো।"
ৰক্ষা মন্ত্ৰীয়ে টাৱাং যুদ্ধ স্মাৰকো পৰিদৰ্শন কৰে, য'ত তেওঁ পুষ্পস্তৱক অৰ্পণ কৰে আৰু ১৯৬২ চনৰ যুদ্ধৰ সময়ত সৰ্বোচ্চ বলিদান দিয়া সাহসী সকলক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে। তেওঁৰ সৈতে সেনাপ্ৰধান জেনেৰেল মনোজ পাণ্ডে; জেনেৰেল অফিচাৰ কমাণ্ডিং-ইন-চীফ (জিঅ'চি-ইন-চি) ইষ্টাৰ্ণ কমাণ্ড লেফটেনেণ্ট জেনেৰেল আৰ পি কলিতা; জিঅ'চি, ফ'ৰ ক'ৰৰ লেফটেনেণ্ট জেনেৰেল মনীষ এৰি আৰু ভাৰতীয় সেনাৰ অন্যান্য জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল উপস্থিত থাকে।
শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে অসমৰ তেজপুৰত থকা ফ'ৰ ক'ৰৰ মুখ্য কাৰ্যালয়ো পৰিদৰ্শন কৰে। এই ভ্ৰমণকালত তেওঁ দেশৰ অন্যতম পূব অংশত নিয়োজিত গঠনৰ কাৰ্যকৰী তৎপৰতাৰ পৰ্যালোচনা কৰে। ৰক্ষা মন্ত্ৰীগৰাকীক এলএচিৰ সৈতে আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন আৰু ফ্ৰণ্টলাইনত নিয়োজিত সৈন্যৰ কাৰ্যকৰী দক্ষতা বৃদ্ধিৰ বাবে অত্যাধুনিক সামৰিক সঁজুলি আৰু প্ৰযুক্তিৰ নিযুক্তিৰ বিষয়ে অৱগত কৰা হয়। তেওঁ প্ৰত্যাহ্বানজনক পৰিস্থিতিত কৰ্পৰ সকলো পদবীৰ দ্বাৰা প্ৰদান কৰা সুন্দৰ কাম আৰু ইয়োমেন সেৱাৰ প্ৰশংসা কৰে।

Ministry of Defence
Raksha Mantri visits forward posts in Arunachal Pradesh; Reviews defence preparedness along LAC
Celebrates Dussehra with troops & performs Shastra Puja at Tawang
No option but to strengthen country’s security apparatus amid current global scenario; Govt ensuring that all major weapons & platforms are made in India: Shri Rajnath Singh
24 OCT 2023 12:15PM by PIB Delhi
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh, on October 24, 2023, visited the forward posts in Arunachal Pradesh and carried out first-hand on-ground assessment of the operational preparedness of the Armed Forces there. He interacted with the troops deployed in the frontline locations along the Line of Actual Control (LAC) and celebrated Dussehra with them. The Raksha Mantri expressed gratitude to the unyielding spirit, unwavering commitment and unparalleled courage of the troops, who are deployed on the borders in tough conditions, but always ensure that the nation and its people are safe. The entire nation is proud of the Armed Forces and is standing with them, he said.
Shri Rajnath Singh performed Shastra Puja with the troops at Tawang, where he reiterated that Dussehra signifies the victory of good over evil. In his address, he described the righteousness and dharma of the brave Armed Forces personnel as the living testament to the ethos of the festival of Vijayadashmi.
The Raksha Mantri pointed out that the valour and commitment of the Armed Forces is one of the main reasons that India’s stature has grown on the international stage and it is now among the most powerful nations. Citing his recent tour to Italy, he stated that he paid a visit to Montone memorial (Perugia Province) which has been built to honour the contribution of Naik Yaswant Ghadge and other Indian soldiers who fought in the Italian campaign to liberate Montone in World War II. He added that not just Indians, but even Italian people pay their respects at the memorial, which is proof that the bravery of Indian soldiers is recognised globally.
In view of the current global scenario, Shri Rajnath Singh asserted that there is no option but to bolster the country’s security apparatus, underlining that all efforts are being made by the Government to strengthen the nation’s military prowess through indigenous production of defence equipment. “Under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, giant strides have been made towards ‘Aatmanirbharta’ in defence. Earlier, we used to rely on imports to upgrade our military. But today, a number of major weapons & platforms are being manufactured within the country. Foreign companies are being encouraged to share their technology and produce the equipment in India with domestic industry. In 2014, the value of defence exports was about Rs 1,000 crore, but today we are exporting defence equipment worth thousands of crores,” he said.
The Raksha Mantri also visited the Tawang War Memorial, where he laid a wreath and offered tributes to the bravehearts who made the supreme sacrifice during the 1962 war. He was accompanied by Chief of the Army Staff General Manoj Pande; General Officer Commanding-in-Chief (GOC-in-C) Eastern Command Lt Gen RP Kalita; GOC, 4 Corps Lt Gen Manish Erry and other senior officers of the Indian Army.
Shri Rajnath Singh also visited the 4 Corps Headquarters at Tezpur in Assam. During the visit, he reviewed the operational readiness of the formation, which is deployed in one of the easternmost parts of the country. The Raksha Mantri was briefed on the infrastructure development along the LAC and the employment of cutting-edge military equipment and technology to enhance the operational efficiency of the troops deployed in the frontline. He commended the stellar work and yeoman services being rendered by all ranks of the Corps under challenging conditions.