প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নিউ দিল্লিদা ৯শুবা জি-২০ পর্লিয়ামেন্তরি স্পিকরস সম্মিৎ হৌদোকপদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী মপুংফাবা ৱারোল
13 OCT 2023 1:34PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
ভারতমচা করোর ১৪০গী মহুৎশীন্দুনা, জি-২০ পর্লিয়ামেন্তরি স্পিকরস সম্মিৎতা শরুক য়ারিবা শক্নাইরবশিং ঐনা তরাম্না ওকচরি। মীফম অসি, মালেম শীনবা থুংবগী সংসদকী থবকশিংগী ‘মহা কুম্ভ’ অমনি। দেলিগেদ খুদিংমক তোঙান-তোঙানবা সংসদকী থবক-থৌরমশিং খঙলবা ঙাক্তনি। গনতন্ত্রগী থবক কয়া মরাং কাইনা পাংথোক্লিবা ভারত্তা অদোম লাকপা অসি ঐখোয় খুদিংমক য়াম্না হরাওই।
মরুপশিং,
হৌজিক ভারত্তা কুহ্মৈগী মতম য়ৌরক্লে। নুমিৎ কয়ানি ভারত শীনবা থুংনা কুহ্মৈ কয়া পাংথোক্কনি। ভারতনা প্রসিদেন্ত ওইবা অসিদা জি-২০গা মরী লৈনবা থৌরমশিং সহর কয়াদা পাংথোক্তুনা জি-২০গী থৌরমশিংনা চহি চুপ্পা কুহ্মৈগী ফিবমদা লৈহল্লে। হায়রিবা কুহ্মৈশিং অসি থাদা চন্দ্রয়ান তাখিবা, মাইপাক্না জি-২০ মীফম অমসুং পি-২০ মীফম পাংথোকপা অসিনা হেন্না মপুংফাহল্লে। লৈবাক অমগী খ্বাইদগী চাউবা মপাঙ্গলদি লৈবাক অদুগী মীয়াম অমসুং মখোয়গী খাংবা কনবগী থৌনা অদুনি অমসুং মদু হরাওবা ফোঙদোক্নবগী পাম্বৈ অমা মীফম অসিনা ওইরে।
মরুপশিং,
গনতন্ত্রগী মমা ওইনা খঙনবা খক নত্তনা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা গনতন্ত্র চৎপা লৈবাক অমদা পি-২০ মীফম পাংথোক্লি। মালেমগী তোঙান-তোঙানবা সংসদশিংগী মীহুৎশিং ওইনা, অদোম্না সংসদশিং, মরৈ য়েৎনবা অমসুং খন্ন-নৈনবগী মরুওইবা খঙলে। ঐখোয়গী চহি লিশিং কয়াগী মরৈ য়েৎনবা অমসুং খন্ন-নৈনবগী চপ চারবা খুদমশিং লৈরি। মরৈ য়েৎনবা অমসুং খন্ন-নৈনবগী মরুওইবশিং অদু খুদম ওইনা পুৱারিদা ফংলি। চহি লিশিং ৫ হেল্লবা অরিবা বেদাশিং অমসুং ভারতকী অরিবা লাইরিকশিংদা খুন্নাইগী য়াইফনবা অপুনবগী ৱারেপশিং লৌনবা এশেমব্লিশিং অমসুং কম্মিতিশিংগী ৱাফম পল্লম্বা থেংনৈ। ভারতকী খ্বাইদগী অরিবা লাইরিক রিগবেদাদা হায়খি “সংগশ্চ-ধ্বম সম্বাদ-ধ্বম সাম, ভো মানানসি জানাম”- মসিনা হায়রি ‘ঐখোয় পুন্না চৎমিন্নগদবনি, পুন্না ৱা ঙাংমিন্নগদবনি অমসুং ঐখোয়গী ৱাখল চুংশিন্নগদবনি’। মেগাস্থিনিস
খুঙ্গংগী থাক্তা গ্রাম সভাশিংদা ৱাথোকশিং মরৈ য়েৎনদুনা ৱারোইশিন পুরকপগী ঐখোয়গী চৎনবী লৈরি। মসি উবদা গ্রিক এম্বেসেদর মেগাস্থিনিস অঙকপা পোকখি অমসুং মসিগী মরমদা য়াম্না কুপ্না ইখি। খুঙ্গংগী আইনশিং নিয়মশিং অমসুং চৎন-কাংলোনশিং তমিল নাদুগী ১৯শুবা চহিচাগী অরিবা লাইরিকশিংদা ইরম্বা থেংনৈ। চহি ১২০০ শুরবা অরিবা লাইরিক্তা মেম্বর অমা দিসক্বালিফিকেসন তৌনবগী নিয়মশিংসু ইরমখি। ১২শুবা চহিচাদগী হৌরগা মাগ্না কার্তা লৈত্রিঙৈ চহি কয়াগী মমাঙদা লৈরম্বা অনুভাব মন্তাপ্পা চৎনবীগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খন্ন-নৈনবনা কাংলুপ, ফুরুপ অমসুং লাইনিং খুদিংমক্কী মীওইশিং মখোয়গী অনিংবশিং মনিংতম্না ফোঙদোকপা ঙমহল্লি। জগৎগুরু বাসেশ্বরনা হৌদোক্লম্বা অনুভাব মন্তাপ্পানা ঙসি ভারত চাউথোকচবা ফাওহল্লে। চহি ৫০০০ শুরবা অরিবা লাইরিকশিংদগী হৌরগা ঙসি ফাওবগী ভারতকী খোঙচৎ অসি ভারত খক্তগী নত্তনা মালেম শীনবা থুংবগী সংসদকী চৎনবীশিংগী লনগৈ অমনি।
মরুপশিং,
মতমগী মতুংইন্না ভারতকী সংসদকী চৎনবীশিং মপাঙ্গল কনখৎলক্লি। নিংতম্বা ফংবদগী ভারত্তা সাধরন মীখল ১৭ অমসুং রাজ্য বিধান সভাগী মীখল ৩০০ হেন্না পাংথোকখ্রে। খ্বাইদগী চাউবা মীখলগী থবক অসিদা মীয়াম শরুক য়াবা লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। ২০১৯গী সাধরন মীখল অসিদা ভোত্তর মিল্লিয়ন ৬০০ হেন্না শরুক য়াদুনা মীওইবগী পুৱারিদা খ্বাইদগী চাউবা মীখল ওইদুনা মহাক্কী দলদা শক্তি শীন্নরকখি। মতম অদুদা, অপুনবা য়ুরোপকী মীশিংদগী হেন্না ভোত্তর মিল্লিয়ন ৯০ রেজিস্তার তৌখি। য়াম্লবা ভোত্তরশিংগী চাদা ৭০ ভোৎ থাদবা থোরকখিবা অদুনা ভারতমচাশিংনা মখোয়গী সংসদকী থবকশিংদা থম্লিবা অচেৎপা থাজবা অদু উৎলে। ২০১৯গী মীখলদা রেকোর্দ ওইনা নুপীশিং শরুক য়াখি। হৌজিবা সাধরন মীখলদা রাজনিতি দল ৬০০ হেন্না শরুক য়াখি অমসুং মীখল পাংথোক্নবা সরকারগী ইমপ্লোয়ি মিল্লিয়ন ১০ থবক তৌখি অমসুং ভোৎ থাদনবা পোল্লিং স্তেসন মিল্লিয়ন ১ থমখি।
মরুপশিং,
মীখলগী থবকশিং মতমগা চুনবা মওংদা পাংথোক্লে। হৌখিবা চহি ২৫দা ই.ভি.এম শীজিন্নবা অসিনা মীখলগী থবকশিংদা অরোন-অথুপ লৈহন্দ্রে অমসুং মশিং থিবা হৌবা পুং খরগী মনুংদা মীখলগী ফলশিং ফংহল্লে। হৌজিক ঐনা অদোমগী মফমদা অতোপ্পা মশিং অমা পীরি। মথং চহিদা ভারত্তা সাধরন মীখল পাংথোক্লগনি হায়বা অদোম খঙলে। মথং চহিগী সাধরন মীখলদা মীওই বিল্লিয়ন অমা শরুক য়াগনি। পি-২০ মীফমদা শরুক য়ারিবশিং মথং চহিগী সাধরন মীখল য়েংনবা অদোমগী মফমদা হায়জরি। অদোম অমুক হন্না তরাম্না ওকপদা ভারত হরাওগনি।
মরুপশিং,
নুমিৎ খরগী মমাঙদা ভারতকী সংসদনা য়াম্না অচৌবা ৱারেপ অমা লৌখ্রে হায়না অদোমগী মফমদা খঙহনবা ঐ পাম্মী। সংসদ অমসুং রাজ্য বিধান সভাশিংদা নুপীশিংগী সিত চাদা ৩৩ খাক্নবা হন্দক ৱারেপ লৌখ্রে। লোকেল গভর্নমেন্তশিংগী মীখলদগী কারকপা মীয়ামগী মীহুৎ মিল্লিয়ন ৩ হেনবগী মনুংদা চাদা ৫০ রোমদি নুপীশিংনি। ঙসিগী ভারতনা হিরম খুদিংমক্তা নুপীশিং শরুক য়াবা পুক্নিং থৌগৎলে। ঐখোয়গী সংসদনা হন্দক লৌখিবা ৱারেপ অদুনা মখা তানা ঐখোয়গী সংসদকী চৎনবী মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
মরুপশিং,
ভারতকী সংসদকী চৎনবীশিংদা মীয়াম্না অচেৎপা থাজবা থম্লি অমসুং মসি খেন্নবা কয়া অসিনা ওইহনবনি। লাইনিং খুদিংমক্কী মীওইশিং লৈবাক অসিদা লৈরি। চীঞ্জাক মখল চা কয়া, পুন্সি মহিং কয়া, লোল কয়া লৈরি। মীয়ামদা পাউ পীনবা ভারত্তা লোল ২৮দা তি.ভি চেন্নেল ৯০০ হেন্না লৈরি, লোল ২০০ হেনবদা তোঙান-তোঙানবা পাউ-চে লিশিং ৩৩ রোম ফোঙলি, সোসিএল মেদিয়া শীজিন্নবা বিল্লিয়ন ৩ রোম লৈরি। ২১শুবা চহিচা অসিদা, মসি ভারতকী থৌনানি, খেন্নবশিংগী মরক্তা অপুনবগী শক্তম্নি, মসি ঐখোয়গী খ্বাইদগী চাউবা থৌনানি। মসিনা ঐখোয়দা শিংনবা খুদিংমক থেংননবা ইথিল পীরি অমসুং খুদোংচাদবা খুদিংমক পুন্না থেংননবা থৌনা হাপ্লি।
মরুপশিং,
ঙসি মালেমগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা থোক্লিবা থৌদোক-ৱাথোকশিংদগী কনা অমতা নান্থোকপা ঙম্লোই। ঙসিগী মালেম অসিনা মুক্নবা অমসুং খৎনবা কয়া মায়োক্নরি। মুক্নবনা থল্লবা মালেম অমা কনা অমতনা পাম্নদে। তোখায় তারবা মালেম্না মীওইবা খুন্নাইনা থেংনরিবা অচৌবা অৱাবশিং কোকহন্নবা পাম্বৈশিং পুথোকপা ঙম্লোই। মতম অসি শান্তি অমসুং মরুপ-মপাং ওইবা, পুন্না চৎমিন্নবগী মতম অমনি। হৌজিক অসি মীওই খুদিংমক চাউখৎপা অমসুং নুংঙাইবগী মতম্নি। ঐখোয়না মালেমগী থাজনবা ৱাৎপগী অৱাবা লাকশিনগদবনি অমসুং মীওইবগী খনবা ৱাখল্লোন্দা মাঙলোমদা চঙশিনগদবনি। মালেম অমা, ইমুং অমা, তুংলমচৎ অমা হায়বা ৱাখল্লোন অসিদা ঐখোয়না মালেমদা য়েংগদবনি। মালেমগী ৱারেপ লৌবগী থবকশিংদা হেন্না শরুক য়াবগী মরুওইবা অদু খঙদুনা জি-২০দা অফ্রিকান য়ুনিয়ন য়াওহন্নবা পুখৎলকপা ৱাফম মেম্বরশিংনা য়ানখ্রে। পি-২০ ফোরমদা পান অফ্রিকা শরুক য়াবদা ঐ হরাওই।
মরুপশিং,
ঙসি নুমিদাংৱাইরম লোক সভাগী স্পিকরনা অনৌবা সংসদ দেলিগেদশিংদা য়েংহনগনি। অদোম্না মহাত্মা গান্ধীগী মফমদসু ইকায়খুম্নবা উৎকনি। চহি কয়া ভারতনা ঙমখৈ ৱাংমদগী তেরোরিজম মায়োক্নদুনা লাকখিবা অমসুং মীচম মীয়াম লিশিং কয়া হাৎখিবা অদু অদোম খঙলে। অনৌবা সংসদ বিল্দিং ময়াদা অদোম্না ভারতকী অরিবা সংসদ বিল্দিং উবা ফংগনি। চহি ২০গী মমাঙদা মীফম পাংথোক্লিঙৈদা তেরোরিস্তশিংনা ভারতকী সংসদতা লান্দারকখি অমসুং তেরোরিস্তশিংনা এম.পিশিং ফাজিন্দুনা থম্না থৌরাং তৌখি অমসুং তেরোরিস্তশিং অদু হাৎখি। অসিগুম্বা তেরোরিস্তশিংগী থৌদোক কয়া থেংনরবা মতুংদা ঙসি ভারত ফিবম অসিদা য়ৌরকখিবনি। মালেমদা তেরোরিজমগী অচৌবা শিংনবা থেংনরিবা অসি মালেমশু খঙলে। তেরোরিজমগী থৌওংশিং, মরমশিং, মখলশিং পুম্নমক মীওইবা খুন্নাইগী মায়োক্তনি। অসিগুম্বা ফিবম অসি থেংননবা শন্তাইনবা অমতা তৌরোইদবনি। তেরোরিজমগী দিফিনিসন ফংনবা মালেমগী ওইনা য়ানবা অমতা পুরকপা ঙমদ্রি। তেরোরিজম থেংননবা মালেমগী মীফম্না য়ুনাইতেদ নেসন্সতা য়ানবা অমা পুরক্নবা ঙসি ফাওবা ঙাইদুনা লৈরি। মালেমগী মওং অসিদা মীওইবা খুন্নাইগী য়েক্নবশিংনা খুদোংচাবা লৌদুনা লৈরে অমসুং তেরোরিজম থেংননবা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা লম্বীশিং পুথোক্নবা মালেমগী সংসদশিং অমসুং মীহুৎশিংনা থবক পায়খৎকদবনি।
মরুপশিং,
মালেমগী অৱাবশিং কোকহন্নবা মীয়াম শরুক য়াবদগী হেন্না ফবা পাম্বৈ অমতা লৈতে। মেজোরিতিনা সরকারশিং শেম্বনি হায়বা ঐনা মতম পুম্নমক্তা থাজৈ,অদুবু লৈবাক হিংবা হায়বসি য়ানবা পুরক্লবা মতমদা ঙমগনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসি ঐখোয়গী পর্লিয়ামেন্তরিয়ানশিং অমসুং পি-২০ ফোরম্না হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি। মরৈ য়েৎনবা অমসুং খন্ন-নৈনবগী খুৎথাংদা মালেম অসি চাউখৎহন্নবা ঐখোয়গী থবকশিং শোইদনা মাইপাক্কনি। ঐদোম ভারত্তা নুংঙাইনা লৈগনি হায়না ঐনা থাজৈ। মাইপাকপা মীফম অমা ওইনবা অমসুং ভারতকী নুংঙাইবা খোঙচৎ অমা ওইনবা ঐনা অমুক হন্না অদোমগী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
অদোম থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at inauguration of the 9th G20 Parliamentary Speakers' Summit in New Delhi
13 OCT 2023 1:34PM by PIB Delhi
Namaskar!
On behalf of 140 crore Indians, I extend a hearty welcome to all of you at the G-20 Parliamentary Speakers’ Summit. This summit, in a way, is a 'Mahakumbh' or massive congregation of different parliamentary practices from around the world. All the delegates like you are experienced in the working style of different parliaments. Your visit to Bharat with such rich democratic experiences is a great pleasure for all of us.
Friends,
This is the festive season in Bharat. These days, many festive activities take place across Bharat. But this time G-20 has sustained the enthusiasm of the festive season throughout the year. We hosted G-20 delegates in different cities of Bharat throughout the year. Consequently, an atmosphere of festivity was created in those cities. After this Bharat landed on the Moon. This further enhanced the celebrations across the country. Then, we hosted a successful G-20 summit here in Delhi. And now this P20 summit is taking place here. The greatest strength of any country is its people; the will power of its people. Today, this summit has also become a reason to celebrate this strength of the people.
Friends,
The P20 summit is being held in Bharat, which is the mother of democracy, the largest democracy in the world. As representatives of various Parliaments around the world, you are aware that Parliaments are important places for debate and deliberation. We have very good examples of debates and deliberations that took place here even thousands of years ago. In our scriptures that are more than 5000 years old, in our Vedas, meetings and committees have been talked about. There, collective decisions were taken in the interest of the society. It is also said in our oldest Veda, Rigveda – संगच्छ-ध्वं संवद-ध्वं सं, वो मनांसि जानताम् । That means we walk together, we speak together and our minds are one. Even during that period, decisions related to villages were taken through debate in gram sabhas.
When the Greek ambassador Megasthenes saw such a system in Bharat, he was surprised. He had written in detail on this system that prevailed in different states of Bharat. You will also be surprised to know that we have a 9th century stone inscription in Tamil Nadu. It mentions the rules and codes of village legislatives. And it will also be very interesting for you to know that on that 1200-years-old inscription, it is even written that which member could be disqualified, for which reason and under which circumstances. I am talking about 1200 years ago. I also want to tell you about Anubhava Mantapa. Even before Magna Carta, we have had a tradition of “Anubhava Mantapa” in the 12th century. Debate and discussions were encouraged in this as well. People from every class, every caste, every community used to go there to express their views in “Anubhav Mantapa”. This gift of Jagadguru Basaveshwara still makes Bharat proud. This journey from 5000 years old Vedas till today, this development of parliamentary traditions, is not only our heritage but the heritage of the entire world.
Friends,
Bharat's parliamentary processes have continuously improved over time and have become more powerful. In Bharat, we consider General Elections as the biggest festival. Since independence in 1947, 17 general elections and more than 300 State Assembly elections have been held in Bharat. Bharat not only conducts the world's largest elections, but people's participation in it is also continuously increasing. In the 2019 general elections, the countrymen have made my party victorious for the second consecutive time. The 2019 general election was the largest democratic exercise in human history. More than 60 crore i.e. 600 million voters participated in it. You can imagine, at that time there were 91 crore i.e. 910 million registered voters in Bharat. This is more than the total population of the entire Europe. The turn-out of around 70 percent of the total registered voters in Bharat shows how much trust people have in parliamentary practices in Bharat. And in this, an important factor was the maximum participation of women. Indian women voted in record numbers in the 2019 elections. And friends, not only in numbers but also in terms of political representation, you will not find any other example like Bharat's elections in the world. More than 600 political parties took part in the 2019 general elections. In these elections, more than one crore i.e. 10 million government employees contributed to election work. More than 1 million or 10 lakh polling stations were set up in the country for the elections.
Friends,
With time, Bharat has also integrated the election process with modern technology. Bharat has been using Electronic Voting Machines- EVMs for about 25 years. With the use of EVM, both transparency in elections and efficiency in the electoral process have increased. In Bharat, election results are declared within a few hours after counting begins. Now I am giving you another figure. You will be surprised to hear this as well. You must be aware that next year there is going to be general elections in Bharat again. 100 crore voters i.e. 1 billion people are going to cast their votes in this election. I extend an advance invitation to all the delegates of the P20 Summit to come and watch the general elections to be held next year. Bharat will be very delighted to host you once again.
Friends,
Just a few days ago, the Parliament of Bharat has taken a very important decision, about which I want to make you aware. Bharat has decided to provide 33 percent reservation to women in its Parliament and state legislative assemblies. There are about 32 lakhs i.e. more than 3 million elected representatives in local self-governance institutions in Bharat. Of these, about 50 percent are women representatives. Today, Bharat is promoting women’s participation in every sector. The recent decision taken by our Parliament will further enrich our parliamentary tradition.
Friends,
There is another crucial reason for the unwavering faith of the countrymen in the parliamentary traditions of Bharat, which is very important for you to know and understand. Our strength lies in our diversity, our vastness and our vibrancy. We have people of every religion here. Hundreds of types of food, hundreds of ways of living are our identity. Hundreds of languages are spoken in Bharat; we have hundreds of dialects. There are more than 900 TV channels in Bharat, in 28 languages working 24x7 to provide real-time information to the people. More than 33 thousand different newspapers are published here in about 200 languages. We have about 3 billion users on different social media platforms. This shows how massive and powerful is the flow of information and the level of freedom of speech in Bharat. In this world of the 21st century, this vibrancy of Bharat, unity in diversity, is our greatest strength. This vibrancy inspires us to fight every challenge and solve every problem together.
Friends,
Today no one is untouched by whatever is happening in different corners of the world. Today the world is facing crises due to conflicts and confrontation. This world full of crises is not in anyone's interest. A divided world cannot provide solutions to the major challenges faced by humanity. This is a time for peace and brotherhood; a time to move together; a time to move forward together. This is a time for growth and well-being of all. We have to overcome the global trust deficit and move forward on human-centric thinking. We have to look at the world in the spirit of ‘One Earth, One Family, One Future’. The greater the participation in making decisions related to the world, the bigger the impact will be. In this spirit, Bharat proposed to make the African Union a permanent member of G-20. I am glad that all the member countries accepted it. I am very happy to see the participation of the Pan Africa Parliament in this forum too.
Friends,
I am told that our Speaker, Om Birla ji, is going to take you to the new Parliament House of Bharat this evening. There you are also going to pay tribute to Pujya Mahatma Gandhi. As you know Bharat has been facing cross-border terrorism for decades. Terrorists have killed thousands of innocent people in Bharat. Close to the new Parliament building you will also see the old Parliament of Bharat. About 20 years ago, terrorists had also targeted our Parliament. And you will be shocked to know that Parliament was in session at that time. The terrorists had planned to take the MPs hostage and to kill them. Bharat has reached here today after dealing with many such terrorist incidents. Now the world is also realizing how big a challenge terrorism is for the world. Wherever terrorism strikes, for whatever reason and in whatever form, it is against humanity. In such a scenario, we all will have to be extremely stringent all the time regarding terrorism. However, there is another global aspect to this, to which I would like to draw your attention. It is very sad that there is no consensus on the definition of terrorism. Even today the International Convention on Combating Terrorism is waiting for consensus in the United Nations. The enemies of humanity are taking advantage of this attitude of the world. Parliaments and representatives around the world will have to think about how we can work together in this fight against terrorism.
Friends,
There can be no better medium than public participation to deal with the world's challenges. I have always believed that governments are formed by majority, but the country is run by consensus. Our Parliaments, and this P20 Forum can also strengthen this sentiment. Our efforts to make this world a better place through debate and deliberations will definitely be successful. I am sure your stay in Bharat will be pleasant. I once again wish you all the success for this summit and a pleasant journey in Bharat.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.