প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা উত্তরখন্দগী পিথোরাগরদা লুপা করোর ৪২০০ রোমগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
“লৈবাক্কী ঙাক-শেন অমসুং লাইনিংগী লমদম অসিদা অদোমগী মরক্তা তিনবদা ঐ হরাওই”
“উত্তরখন্দগী চাউখৎপা অমসুং রাজ্য অসিগী মীয়ামগী য়াইফবা অসি ঐখোয়গী সরকারগী পান্দমগী ময়াইদা লৈরি”
“চৎলিবা চহি ১০ অসি উত্তরখন্দগী চহিশিং ওইগনি”
“উত্তরখন্দগী খুঙ্গং খুদিংমক্তা লৈবাক অসি ঙাক্লিবা লান্মীশিং লৈরি”
“হায়রিবা খুঙ্গংশিং অসি থাদোক্তুনা চৎখ্রবশিং অমুক হনহল্লকপা হায়বসি ঐখোয়গী থবক্নি। হায়রিবা খুঙ্গংশিং অসিদা তুরিজম চাউখৎহনবা ঐখোয়না পাম্মী”
“ইমাশিং অমসুং ইচলশিংগী অৱাবা অমসুং খুদোংচাদবা খুদিংমক কোকহন্নবা ঐখোয়গী সরকারনা থবক পায়খৎলে”
“উত্তরখন্দদা তুরিজম অমসুং লাইফম কোয়বা চাউখৎহন্নবা দবল ইঞ্জিন সরকারগী থবকশিং হৌজিক মহৈ চারে”
“উত্তরখন্দগী লম্বী-থোং চাউখৎহনবা অসিনা রাজ্য অসিগী চাউখৎপা অনৌবা থাকশিংদা পুখৎলগনি”
“অমৃত কাল অসি খুদোংচাবশিং, ইকায়খুম্নবা অমসুং নুংঙাইবগা লোয়ননা লৈবাক অসিগী মফম খুদিং অমসুং কাংলুপ খুদিং শম্নহন্নবা মতমনি”
12 OCT 2023 4:58PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা উত্তরখন্দগী পিথোরাগরদা খুঙ্গংগী চাউখৎ থৌরাং, লম্বী-থোং, মৈ, ইথৈ-লৌখোং, থক্নবা ঈশিং, হোর্তিকলচর, মহৈ-মশিং, হকশেল অমসুং দিজাস্তর মেনেজমেন্তগুম্বা সেক্তর কয়াগী চাউরাক্না লুপা করোর ৪২০০গী চাউখৎ থৌরাংগী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্ত কয়া লৈবাক মীয়ামদা খুৎশীন্নখিবগা লোয়ননা উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, মহাক্কী খোঙচৎ অসিদা উত্তরখন্দগী মীয়াম্না মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা নুংশিবা উৎখিবগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা তৌবীমল খঙবা উৎখি অমসুং হায়খি মসি নুংশিবগী গঙ্গাগী ইচেলগুম্বনি। অধ্যাতিক অমসুং অথৌবগী লমদম, মরুওইনা থৌনা ফরবী ইমাশিংদা শ্রী মোদীনা কোক নোনখি। মহাক্না হায়খি গরৱাল রাইফলসকী হরাওবগা লোয়ননা বৈদ্যনাথ ধামদা জয় বাদ্রি বিশাল লাউথোকখি অমসুং গঙ্গোলিহাত্তা কালি মন্দিরদা কাংশি কয়াগী খোঞ্জেলনা কুমাউন রেজিমেন্তগী লান্মীশিংদা অনৌবা থৌনা হাপখি। বাইদ্যনাথ, নন্দাদেবী, পোরাঙ্গিরি, কসারদেবী, কাইনচিধাম, কাতারমাল, নমকমাত্তা, রিতা সাহিব অমসুং অতোপ্পা মশিং থিঙমদ্রবা লাইফমশিংনা চিংলেম্বা অমসুং হেরিতেচগী লমদম অমা ওইহল্লে। ঐনা উত্তরখন্দদা অদোমগী মরক্তা তিনবদা ঐ মতম পুম্নমক্তা হরাওই।
মসিগী মমাঙদা, প্রধান মন্ত্রীনা পর্বতি কুন্দদা পুজা অমসুং দর্সন পাংথোকখি। মহাক্না হায়খি ভারতমচা খুদিংমক্কী হকচাং ফনবা অমসুং চাউখৎলবা ভারতকী ৱারেপ মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ঐনা থৌনিজখি। উত্তরখন্দগী মীয়ামগী অনিংবা খুদিংমক থুংনবা থৌজাল পীনবা ঐনা নিজখি।
মহাক্না লান্মীশিং, কলাকারশিং অমসুং সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং উনখিবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি অমসুং ঙাক-শেন, নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং নাৎকী য়ুম্বীশিংগা উনবদা হরাওবা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চৎলিবা চহি ১০ অসি উত্তরখন্দগী চহিশিং ওইগনি। উত্তরখন্দগী মীয়াম হিংবদা লাইনবা অমসুং চাউখৎনবা মপুংফানা কৎথোকপগা লোয়ননা ঐখোয়গী সরকারনা থবক তৌরি। মহাক্না মতম কয়াগী মমাঙদগী উত্তরখন্দগা লোয়নদুনা লাক্লে। নারী শক্তি বন্দন অধিনিয়মদা রাজ্য অসিনা মপুংফানা শৌগৎখি।
ভারতনা পায়খৎলিবা চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারত অমসুং ভারতনা পায়খৎলিবা থবকশিং মালেম্না শকখঙলে। খুদোংচাদবা কয়া নাথৈরমদুনা মালেমগী ফম্পাক্তা ভারতনা অকনবা খোল্লাউ লাউবা ঙম্লে। জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবা অমসুং মীফম পাংথোকপদা মালেম্না ভারত থাগৎনরে। চহি কয়াগী মতুংদা কেন্দ্রদা মরা চেৎপা অমসুং মপাঙ্গল কনবা সরকার অমা মীয়াম্না পুরকপদগী লৈবাক অসি মাইপাকপা ঙম্লে। মহাক্না মালেমগী মফম কয়াদা চৎপদা ভারতমচা করোর ১৪০গী থাজবা মহাক্না পুদুনা চৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ৫দা ভারতমচা করোর ১৩.৫ লায়রবা কোক্লে অমসুং খ্বাইদগী মনুং-হুঞ্জিনবা মফমশিংদা লৈরিবা মীওইশিং সরকারগী কান্নবশিং ফংলে। মালেম অঙকপা পোক্নরে। মীওই করোর ১৩.৫গী মনুংদা মনুং-হুঞ্জিনবা অমসুং চীংগী লমদা লৈবা মীওইশিং য়াওরি। ভারতনা লৈবাক অসিগী লায়রবা মশা মরোমদোম মরু ফংনা মুৎথৎপা ঙম্মী হায়বগী খুদম মীওই করোর ১৩.৫ অসিনা ওইরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মমাঙগী সরকারশিংনা ‘গরিবী হাতাউ’ খোল্লাউ লাউরম্লবসু, মোদীনা হায়রি মদুদি মথৌ মশক খঙবা অমসুং দাইত্ব লৌবনা লায়রবা মুৎথৎপা ঙমগনি। অপুনবা ওইনা ঐখোয়না লায়রবা কোকহনবা ঙমগনি। ভারতকী চন্দ্রয়ান্না থাগী খা মেরুদা মাইপাক্না তাবা ঙমখ্রে অমসুং মসিগী মাইপাকপা অসি হৌজিক ফাওবা লৈবাক অমতা পাংথোকপা ঙমদ্রি। চন্দ্রয়ান তাখিবা মফম অদু সিব শক্তি হায়না মমিং থোল্লে অমসুং হৌজিক থাগী লৈমায়দা উত্তরখন্দগী মশক তাক্লে। উত্তরখন্দদা খোঙথাং খুদিংদা শিব শক্তি য়োগ উবা ফংগনি।
ভারতকী শান্নবগী তৌবা ঙম্বা অমসুং লৈবাক অসিনা মেদল খ্বাইদগী য়াম্না ফংলকপা অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। কন্তিঞ্জেন্তদা উত্তরখন্দগী শান্নরোয় ৮ শরুক য়াখি অমসুং লাক্ষ্যা সেন অমসুং বন্দনা কাতারিয়ানা মেদলশিং ফংখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়রকপদগী, মীয়াম্না মখোয়গী মোবাইল ফোনশিং মৈ ঙালহন্দুনা মাইপাকপা অদু হরাওবা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মখোয় ত্রেনিং পীনবা অমসুং দরকার ওইবশিং ফংহন্নবা সরকারনা শান্নরোয়শিং মপুংফানা শৌগৎলি। হালদ্বানিদা হোক্কী গ্রাউন্দ অমসুং রুদ্রপুরদা ভেলোদ্রোম শানবা ঙসি উরেপ-উয়ুং তম্লে। থৱায় য়াওনা নেসনেল গেমস পাংথোক্নবা থৌরাং তৌবগীদমক রাজ্য সরকার অমসুং চীফ মিনিস্তরদা প্রধান মন্ত্রীনা য়াইফ-পাউজেল পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি উত্তরখন্দগী খুঙ্গং খুদিংমক্তা ভারতকী ঙমখৈশিং ঙাক-শেল্লিবা লান্মীশিং পুথোক্লি। হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা মখোয়না মতম কয়াগী মমাঙদগী তান্দুনা লাকখিবা ৱান রেঙ্ক ৱান পেন্সন অয়াবা পীখ্রে। হৌজিক ফাওবদা ৱান রেঙ্ক ৱান পেন্সন স্কিমগী মখাদা হান্নগী লান্মীশিংদা লুপা করোর ৭০,০০০ হেন্না ফংহনখ্রে অমসুং মসিনা হান্নগী লান্মীশিংগী ইমুং ৭৫,০০০ হেন্না কান্নবা ফংহনখ্রে। সরকারগী মরুওইবা থবকশিংগী মনুংদা থবক অমদি ঙমখৈগী লমদমশিং চাউখৎহনবনি। ঙমখৈগী লমদমশিংদা খোঙজেল য়াংনা চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিং পায়খৎলি।
মমাঙগী সরকারশিংগী মতম মনুংদা ঙমখৈগী লমদমশিং চাউখৎপা ৱাৎলম্বগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা মতমদা য়ুম্লোন্নরিবা লৈবাকশিংনা অপনবা পীরক্কনি হায়বগী অকিবা মখোয়দা লৈখি। অনৌবা ভারতনা কনা অমতা কিদে নত্ত্রগা অতোপ্পশিংদা কিহনবা লৈখিদে। হৌখিবা চহি ৯দা ঙমখৈগী লমদমশিংদা কিমি ৪২০০গী লম্বী, থোং ২৫০ অমসুং তন্নেল ২২ শেমগৎখ্রে। ঙসিগী প্রোজেকশিং অসিনা ঙমখৈগী লমদমশিংদা রেলৱে য়ৌনবা থৌরাং তৌরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভাইব্রেন্ত ভিলেজ স্কিমগী মখাদা অরোইবা খুঙ্গং লৈবাক অসিগী অহানবা খু্ঙ্গং ওইহল্লে। হায়রিবা খুঙ্গংশিং অসি থাদোক্তুনা চৎখ্রবশিং অমুক হনহল্লকপা হায়বসি ঐখোয়গী থবক্নি। হায়রিবা খুঙ্গংশিং অসিদা তুরিজম চাউখৎহনবা ঐখোয়না পাম্মী। ঈশিং, হিদাক-লাংথক, লম্বীশিং, লাইরিক-লাইশু তম্বা অমসুং অনা-লায়য়েংগী খুদোংচাবশিংগী মতাংদা মমাঙগী অরানবা থৌশিলশিংনা মরম ওইদুনা মীয়াম্না মখোয়গী য়ুমশিং থাদোক্তুনা চৎনখিবনি। ঙসি হৌদোক্লিবা লম্বী-থোং, ইথৈ-লৌখোঙ অমসুং পোলিহাওস স্কিম অসিনা এপ্পল পুথোকপদা কান্নবা পীরগনি। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিগীদমক লুপা করোর ১১০০ চাদিং তৌগনি। উত্তরখন্দগী ঐখোয়গী লায়রবা লৌমীশিং হিংবগী থাক ৱাংখৎনবা য়াম্লবা শেনফমশিং চাদিং তৌরে। পি.এম কিসন নিধি স্কিমগী মখাদা হৌজিক ফাওবদা উত্তরখন্দগী লৌমীশিংনা লুপা করোর ২২০০ হেন্না ফংখ্রে।
উত্তরখন্দা চহি কয়াগী মমাঙদগী হৌরকখিবা শ্রী অন্নগী মতাংদা অমসুং মসি মালেম শীনবা থুংহন্নবা সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। মহাক্না হায়খি উত্তরখন্দগী অপীকপা লৌমীশিংদা কান্নবা পীগদবা কেম্পেন অমা লৈবাক শীনবা থুংনা হৌদোক্লে।
নুপীনা লমজিংবা চাউখৎপগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ইমাশিং অমসুং ইচলশিংগী অৱাবা অমসুং খুদোংচাদবা খুদিংমক কোকহন্নবা ঐখোয়গী সরকারনা থবক পায়খৎলে। মরম অদুনা ঐখোয়গী সরকারনা লায়রবা ইচলশিংদা লেংদ্রবা য়ুমশিং ফংহল্লে। ঐখোয়না ঐখোয়গী ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংগী তোইলেতশিং শারে, মখোয়দা গ্যাস ফংহল্লে, বেঙ্ক একাউন্তশিং হাংদোক্লে, লেম্না লায়য়েংনবা খুদোংচাবা পীরে অমসুং লেম্না চেঙ পীরে। হর ঘর জল য়োজনাগী মখাদা, উত্তরখন্দগী ইমুং লাখ ১১গী ইচলশিং তোতি ঈশিং ফংলে। লাল কিলাদগী নুপীশিংগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা দ্রোনশিং পীনবা স্কিম অমা লাউথোকখ্রে। হায়রিবা দ্রোনশিং অসিনা লৌউ-শিংউ অমসুং পোৎ-চৈ পুথোক-পুশিন্দা মতেং পাংগনি। নুপীশিংগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা পীরিবা দ্রোনশিং অসিনা উত্তরখন্দ অনৌবা চাউখৎপগী অনৌবা থাকশিংদা পুখৎলগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি উত্তরখন্দগী খুঙ্গং খুদিংমক্তা গঙ্গা অমসুং গঙ্গোত্রি চেল্লি। মফম অসিগী উন্না কুপ্পা চীঙদোলশিংদা ভাগবান সিব অমসুং নন্দা লৈরি। উত্তরখন্দগী মেলাশিং, কাউথিগ, থাউল, ঈশৈশিং অমসুং উত্তরখন্দগী অচা-অথকশিংনা রাজ্য অসিগী তোঙানবা মশক অমা তাক্লি অমসুং রাজ্য অসিগী নাৎকী থৌরমশিং হায়বদি পন্দব জগোয়, ছোলিয়া জগোয়, মঙ্গল গীত, ফুলদৈ, হারেলা, বাগৱাল অমসুং রম্মান লৈরি। লমদম অসিগী হাওরবা মথেলশিং হায়বদি আরসে, ঝাঙ্গোরে কি খের, কাফুলি, পকোরা, রাইতা, অলমোরাগী বাল মিথাই অমসুং শিঙ্গোরি লৈরি। কালি গঙ্গাগী লমদম অমসুং চম্পাৱাত্তা লৈরিবা অদভাইতা অশ্রামগা মহাক্কা মতম শাংনা লোয়নরকখিবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখি। মহাক অথুবা মতমদা চম্পাৱাত্তা লৈরিবা অদভাইতা অশ্রামতা লৈনিংবগী অপাম্বা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি উত্তরখন্দদা তুরিজম অমসুং লাইফম কোয়বা চাউখৎহন্নবা দবল ইঞ্জিন সরকারগী থবকশিং হৌজিক মহৈ চারে। চহি অসিদা উত্তরখন্দগী চার ধাম যাত্রাদা ভক্তা লাখ ৫০ রোম লাকখি। বাবা কেদারগী থৌজালদগী, কেদারনাথ ধাম অমুক হন্না শেমগৎপগী অহানবা তাঙ্কক মপুংফানা লোইশিনখ্রে। লুপা করোর লিশিং কয়া চঙনা শ্রী বদ্রিনাথ ধামদা থবক কয়া পায়খৎলে। কেদারনাথ ধাম অমসুং হেমকুন্ত সাহিবতা রোপৱেশিং শেমগৎপা লোইরবা মতুংদা চৎথোক-চৎশিন লাইরগনি। ঙসি হৌদোক্লিবা মনাসখন্দ মন্দির মালা মিসন অসিনা কুমাউন লমদমদা লাইশঙ কয়াদা চৎপা লাইহল্লগনি অমসুং হায়রিবা লাইশঙশিং অসিদা ভাক্তশিংনা লাক্নিংনবা পুক্নিং থৌগৎলগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি উত্তরখন্দগী লম্বী-থোং চাউখৎহনবা অসিনা রাজ্য অসিগী চাউখৎপা অনৌবা থাকশিংদা পুখৎলগনি। চারধাম মেগা প্রোজেক অমসুং নোংজু-নুংশা খাক্তনা চৎপা য়াবা লম্বী অমসুং রিসিকেস-কর্নপ্রায়াগ রেল প্রোজেক অসিনা রাজ্য অসিদা কান্নবা কয়া পীরগনি। উরান স্কিমগী মখাদা লমদম অসি শীনবা থুংনা মমল হোংবা এয়র সর্বিস ফংহল্লে। ঙসিগী প্রোজেকশিংগী মনুংদা বাগেশ্বরদগী কনালিচাইনা য়ৌবা, গঙ্গোলিহাত্তগী অলমোরা য়ৌবা অমসুং তানকপুর ঘাত্তগী পিথোরাগর য়ৌবা লম্বীশিং য়াওরে। মসিনা মীচম মীয়াম খুদোংচাহনবা খক নত্তনা তুরিজমদগী শেন তানবসু হেনগৎহল্লগনি। তুরিজম অসি থবক খ্বাইদগী য়াম্না পীবা সেক্তর অমনি অমসুং সরকারনা হোমস্তে পুক্নিং থৌগৎপা অসিদা অপেনবা পোকই। লাক্লিবা চহিশিংদা তুরিজম সেক্তর পাকথোক-চাউথোকপা হেনগৎলক্লগনি। মরমদি ঙসিদি মালেম শীনবা থুংনা ভারত্তা লাকপা পাম্লে। ভারত য়েংনিংবা কনাগুম্বা অমা শোইদনা উত্তরখন্দা চৎনিংগনি।
উত্তরখন্দ অসি মহৌশাগী ওইবা অমাং-অতা থোক্কনবা মফম অমনি হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহৌশাগী ওইবা অমাং-অতাশিং থেংননবা প্রোজেকশিংদা লাক্লিবা চহি ৪-৫দা লুপা করোর ৪০০০ চাদিং তৌগনি। উত্তরখন্দা শেমগৎকদৌরিবা অসিগুম্বা খুদোংচাবশিং অসিনা করিগুম্বা অমাং-অতা থোরকপা মতমদা খোঙলৈ থুনা মী কনবা অমসুং মতেং পাংবগী থবক পাংথোকপা ঙমগনি।
লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌজিক ভারতকী অমৃত কালনি। অমৃত কাল অসি খুদোংচাবশিং, ইকায়খুম্নবা অমসুং নুংঙাইবগা লোয়ননা লৈবাক অসিগী মফম খুদিং অমসুং কাংলুপ খুদিং শম্নহন্নবা মতমনি। বাবা কেদার অমসুং বাদ্রি বিশালগী থৌজালগা লোয়ননা মসিগী ৱারেপশিং লৈবাক অসিনা য়াম্না য়াংনা ফংবা ঙমগনি।
থৌরম অদুদা উত্তরখন্দগী চীফ মিনিস্তর শ্রী পুসকার সিংহ ধামি অমসুং উত্তরখন্দ সরকারগী মিনিস্তরশিং শরুক য়াখি।
নুঙগীৱারোল
প্রধান মন্ত্রীনা শঙ্গাখিবা অমসুং লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখিবা প্রোজেক্তশিংগী মনুংদা পি.এম.জি.এস.ৱাইগী মখাদা খুঙ্গংগী লমদমদা শেমগৎপা খুঙ্গংগী লম্বী শোরোক ৭৬ অমসুং থোং ২৫; জিলা ৯গী বি.দি.ও ওফিসকী বিলদিং ১৫; সেন্ত্রেল রোদ ফন্দগী মখাদা শেমগৎপা লম্বী অহুম, মিং ওইনা পল্লবদা, কাউসানী বাগেশ্বর লম্বী, ধারী-দাউবা-গিরিচীনা লম্বী অমসুং নগালা-কিচা লম্বী অপগ্রেদ তৌবা; নেস্নেল হাইৱেগী লম্বী অনি, মিং ওইনা পল্লবদা, অলমোরা পেতশল-পানুৱানাউলা-দানয়া (এন.ঐচ-৩০৯বি) অমসুং তানকপুর-চলথী (এন.ঐচ-১২৫) অপগ্রেদ তৌবা; থক্নবা ঈশিংগা মরী লৈনবা প্রোজেক্ত অহুম, মিং ওইনা পল্লবদা, পম্পিং দ্রিঙ্কিং ৱাতর স্কিম ৩৮, গ্রেবিতী বেজ ৱাতর সপ্লাই স্কিম ৪১৯অমসুং ত্যুব ৱেল বেজ ৱাতর সপ্লাই স্কিম অহুম; পিথোরাগরদা লৈবা থার্কোত খুৎশেমগী পাৎ; ১৩২ কেভিগী পিথোরাগর-লোহাঘাত (চম্পাৱত) পাৱর ত্রান্সমিসন লাইন; ৱর্ল্দ বেঙ্কনা ফন্দিং তৌবা উত্তরাখন্দ দিজাজতর রিকোবরী প্রোজেক্তকী মখাদা দেহরাদুন্দা লৈবা উত্তরাখন্দ অমসুং উত্তরাখন্দ স্তেত দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতী বিলদিং শীনবা থুংবগী থোং ৩৯ য়াওখি।
উরেপ উয়ুং তমখিবা প্রোজেক্তশিংগী মনুংদা লৈ অমসুং মনা-মশিং পুথোকপা অমসুং মখোয়গী মগুন হেনগৎহনগদবা পোলী হাউস ২১৩৯৮ শাবগী স্কিম; য়াম্না কুঙনা শেম থাবগী স্কিম; নেসনেল হায়ৱে অপগ্রেদ তৌবগী প্রোজেক্ত মঙা; দিজাস্তর থোকপদা শেম-শাদুনা লৈবা অমসুং রাজ্যগী রেজিলিএন্সকীদমক্তা পায়খৎপা মখল কয়াগী খোঙথাং, মিং ওইনা পল্লবদা, থোং শাবা, দেহরাদুন্দা লৈবা স্তেত ইমর্জেন্সী ওপরেসন সেন্তর অপগ্রেদ তৌবা, বালিয়ানালা, নৈনিতালদা লৈবাক নীংখায়বা থিংবা, অমসুং মৈহৌ-লাংপোক, হকশেল অমসুং উমংগা মরী লৈনবা অতোপ্পা ইনফ্রাস্ত্রকচর হেন্না ফগৎহনবা; রাজ্য শীনবা থুংবগী মোদেল দিগ্রী কোলেজ ২০গী হোস্তেল অমসুং কম্প্যুতর লেব শাবা; অলমোরাগী সোমেশ্বরদা ফমুং ১০০ থাবা সব দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতাল শাবা; চম্পাৱত্তা ফমুং ৫০ থাবা হোস্পিতাল ব্লোক শাবা; নৈনিতালগী হলদ্বানী স্তেদিয়মগী এস্ত্রোতর্ফ হোক্কী গ্রাউন্দ; রুদ্রপুরগী ভেলোদ্রোম স্তেদিয়ম; জাগেশ্বর ধাম (অলমোরা), হাত কলিকা (পিথোরাগর) অমসুং নৈনা দেবী (নৈনিতাল) লাইশঙ য়াওনা লাইশঙশিংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎ-শাগৎপগী মানসকন্দ মন্দির মালা মিসন স্কিম য়াওখি।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation multiple development projects worth about Rs 4200 crore in Pithoragarh, Uttarakhand
“I feel blessed to be among you in this land of national defence and faith”
“Uttarakhand's progress and wellbeing of its citizens are at the core of our government's mission”
“This decade is going to be the decade of Uttarakhand.”
“There are protectors of the country in every village of Uttarakhand”
“Our effort is to bring back people who have left these villages. We want to increase tourism in these villages”
“Our government is committed to removing every difficulty and every inconvenience of mothers and sisters”
“Efforts of the double engine government for developing tourism and pilgrimage in Uttarakhand are now bearing fruit”
“Expanding connectivity of Uttarakhand is going to take the development of the state to new heights”
“Amrit Kaal is the time to connect every region and every section of the country with facilities, respect and prosperity”
12 OCT 2023 4:58PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation multiple development projects worth about Rs 4200 crore in sectors including rural development, road, power, irrigation, drinking water, horticulture, education, health and disaster management, among others in Pithoragarh, Uttarakhand today.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed gratitude for the unprecedented love and affection and countless blessings of the people of Uttarakhand on his visit and said, “It was like a Ganga of Affection flowing through”. Shri Modi bowed before the land of spirituality and valor, especially the courageous mothers. He emphasized that the zeal and enthusiasm of the soldiers of Garhwal Rifles soars with the proclamation of Jai Badri Vishal at Baidyanath Dham, and the tolling of the bells at the Kali Mandir at Gangolihat infuse new courage into the soldiers of Kumaon regiment. In Manaskhand, the Prime Minister mentioned Baidyanath, Nandadevi, Poorangiri, Kasardevi, Kainchidham, Katarmal, Nanakmatta, Reetha Sahib and other countless shrines that make for the grandeur and heritage of the land. “I always feel blessed when I am in Uttarakhand amongst you”, the Prime Minister remarked.
Earlier, the Prime Minister performed pooja and darshan at the Parvati Kund. “I prayed for the good health of every Indian and the strengthening of the resolution of Viksit Bharat. I asked for blessings so that all the aspirations of the people of Uttrakhand get fulfilled.
The Prime Minister also mentioned his meetings with the soldiers, artists and self-help groups and expressed happiness about meeting pillars of security, prosperity and culture. The Prime Minister reiterated that this decade is going to be a decade of Uttarakhand. “Our government is working with full dedication and integrity to work for the progress and ease of life of the people of Uttarakhand”, he said. The Prime Minister recalled his long association and closeness with Uttarakhand. Talking about the Narishakti Vandan Adhiniyam, the Prime Minister mentioned the support and response he received from the state.
The Prime Minister narrated about the development strides made by India. “The world is recognizing India and the contribution of Indians”, he said. Recalling the despondency of the past, the Prime Minister Modi noted the strong voice of India at the global stage that is beset with challenges. He mentioned India’s global appreciation for the G20 presidency and the organization of the summit. The Prime Minister credited the people for the success of the country as they chose a stable and strong government at the center after a long gap. He said he carries the trust and confidence of 140 crore Indians in his global presence.
The Prime Minister informed that more than 13.5 crore Indians came out of poverty in the last 5 years and credited the all-inclusive approach of the Government where those in the remotest of places also receive government benefits. “The world is amazed”, Shri Modi emphasized as he explained that among the 13.5 crore people are those who dwell in remote and hilly regions. He emphasized that these 13.5 crore people are an example that India can uproot the nation’s poverty on its own.
Prime Minister Modi pointed out that even though the previous governments introduced slogans of ‘Garibi Hatao’ it is ‘Modi’ who says that poverty can be uprooted by taking ownership and responsibility. “Together we can eradicate poverty”, he emphasized. He mentioned India’s Chandrayan which managed to land successfully on the south pole of the moon and achieve what no nation could do so far. “The place where Chandrayan landed has been named Shiv Shakti and the identity of Uttarakhand is now on the moon ”, the Prime Minister said. He said that Shiva Shakti Yog can be witnessed at every step in Uttarakhand.
The Prime underlined India’s sporting prowess and talked about the joy of the all-time high medal tally in the country. Uttarakhand sent 8 athletes in the contingent and teams of Lakshya Sen and Vandana Kataria won medals. On the call of the Prime Minister, the audience cheered the achievement by the raised flashlights of their mobile phones. The Prime Minister said that the government is providing full support to athletes for their training and infrastructure. Today foundation stones were laid for the hockey ground in Haldwani and the velodrome in Rudrapur. The Prime Minister extended his wishes to the state government and the Chief Minister for wholehearted preparation for the national games.
“Every village in Uttarakhand has produced those who protect India’s borders”, the Prime Minister said as he mentioned that it is the present government that fulfilled their decade-old demand of One Rank One Pension. So far, the Prime Minister informed that more than Rs 70,000 crores have already been transferred to former soldiers under the One Rank One Pension scheme which has hugely benefited more than 75,000 families of former soldiers. “One of the priority areas of the Government is the development of border areas”, he said as he stated that the development of new services is taking place at a fast pace here. Pointing out the lack of development in border areas during the previous governments, the Prime Minister spoke about their fear of land being usurped by neighboring nations with the infrastructural developments. “Neither New India fears anything, nor does it induce fear in others”, the Prime Minister remarked as he spoke about the infrastructure developments taking place in border areas. He informed that more than 4,200 km of roads, 250 bridges and 22 tunnels have been built in border areas in the last 9 years. Mentioning the projects of today, the Prime Minister stated that plans are underway to bring the railways to the border areas
The Prime Minister said that the Vibrant Village scheme has turned the last villages into the first villages of the country. “Our effort is to bring back people who have left these villages. We want to increase tourism in these villages”, said the Prime Minister. He said due to wrong policies of the past with regard to water, medicine, roads, education and medical facilities, people had to leave their homes. He said new facilities and infrastructure are coming up in Uttrakhand in these areas. He said apple farming will benefit from the roads and irrigation facilities and the polyhouse scheme launched today. 1100 crore rupees will be spent on these projects. “So much money is being spent to improve the lives of our small farmers of Uttarakhand. Under PM Kisan Samman Nidhi, farmers of Uttarakhand have so far received more than Rs 2200 crore”, he said.
The Prime Minister touched upon Shri Anna which has been grown in Uttarakhand for many generations and highlighted the government’s efforts to take it across the world. He mentioned that a campaign has been started across the country which will hugely benefit the small farmers of Uttarakhand.
Talking about the steps to ensure women-led development, the Prime Minister said “Our government is committed to removing every difficulty and every inconvenience of mothers and sisters. That's why our government gave permanent houses to the poor sisters. We built toilets for our sisters and daughters, gave them gas connections, opened bank accounts, arranged for free treatment and free ration. Under the Har Ghar Jal Yojana, sisters of 11 lakh families in Uttarakhand have got the facility of piped water.” He also mentioned the scheme for providing drones to the women's self-help groups that he announced from the ramparts of the Red Fort. These drones will help in agriculture and even in the transportation of the produce. “Drones provided to women self-help groups are going to take Uttarakhand to new heights of modernity”, the Prime Minister emphasized.
“In Uttarakhand, there is Ganga and Gangotri in every village. Lord Shiva and Nanda reside on the snow peaks here”, the Prime Minister remarked. He mentioned the fairs, Kauthig, Thaul, songs, music and food of Uttarakhand have their own unique identity and the land is enriched with cultural events like Pandav dance, Chholiya dance, Mangal Geet, Phuldei, Harela, Bagwal and Ramman. He also touched upon various delicacies of the land and mentioned Aarse, Jhangore ki Kheer, Kafuli, Pakodas, Raita, Almora's Bal Mithai, and Singori. The Prime Minister also recalled his lifelong connections with the land of Kali Ganga and the Advaita Ashram located in Champawat. He also expressed his desire to spend time at Advaita Ashram in Champawat soon.
The Prime Minister said that the efforts of the double-engine government related to the development of tourism and pilgrimage in Uttarakhand are now bearing fruit. This year the number of devotees coming for Char Dham Yatra in Uttarakhand is reaching around 50 lakhs. With the blessings of Baba Kedar, the first phase related to the reconstruction of Kedarnath Dham has been completed. Many works are also being done in Shri Badrinath Dham at a cost of hundreds of crores of rupees.” He mentioned the ease that will ensue after the completion of ropeways in Kedarnath Dham and Hemkunt Sahib. Underlining the focus on connectivity between Kedarnath and Manaskhand, the Prime Minister said the Manaskhand Mandir Mala Mission that started today will ease access to many temples in the Kumaon region and encourage the devotees to come to these temples.
The Prime Minister emphasized that the expanding connectivity of Uttarakhand is going to take the development of the state to new heights. He mentioned the Chardham Mega Project and All Weather Road as well as Rishikesh-Karnprayag rail project. Speaking about the UDAN scheme, the Prime Minister said that affordable air services are also being expanded in this entire region. He also touched upon today’s projects including roads from Bageshwar to Kanalichina, from Gangolihat to Almora and from Tanakpur Ghat to Pithoragarh and said that it will not only provide convenience to the common people but will also increase the earning opportunities from tourism. Referring to the tourism sector as an area of maximum employment, Shri Modi expressed happiness about the government encouraging homestays. “The tourism sector is going to expand a lot in the coming times. Because the whole world wants to come to India today. And anyone who wants to see India will definitely want to come to Uttarakhand”, he added.
Acknowledging the calamity-prone nature of Uttrakhand the Prime Minister said that in the coming 4-5 years 4000 crore rupees will be spent on projects to prepare to deal with natural disasters. “Such facilities will be built in Uttarakhand so that in case of disaster, relief and rescue work can be done quickly”, he said.
Concluding the address, the Prime Minister said that this is India's Amrit Kaal. He said, “This is the time to connect every region and every section of the country with facilities, respect and prosperity. He expressed confidence that with the blessings of Baba Kedar and Badri Vishal, the nation will be able to achieve its resolutions quickly.
Chief Minister of Uttarakhand, Shri Pushkar Singh Dhami was present on the occasion among other Ministers from Government of Uttarakhand.
Background
The projects that were inaugurated and dedicated to the nation by the Prime Minister include 76 rural roads and 25 bridges built in rural areas under PMGSY; 15 buildings of BDO offices in 9 districts; upgradation of three roads built under central road fund viz Kausani Bageshwar road, Dhari-Dauba-Giricheena road and Nagala-Kiccha road; upgradation of two roads on National Highways viz Almora Petshal - Panuwanaula - Danya (NH 309B) and Tanakpur - Chalthi (NH 125); three projects related to Drinking water viz 38 Pumping drinking water schemes, 419 Gravity based water supply schemes and three tube wells based water supply schemes; Tharkot artificial lake in Pithoragarh; 132 KV Pithoragarh-Lohaghat (Champawat) Power Transmission Line; 39 bridges across Uttarakhand and Uttarakhand State Disaster Management Authority (USDMA) building in Dehradun built under the World Bank funded Uttrakhand Disaster Recovery Project.
The projects whose foundation stone were laid include a scheme for construction of 21,398 poly-house, which will help in increasing the production of flowers and vegetables and improving their quality; a scheme for cultivation of high-density intensive apple orchards; five projects for NH road upgradation; Multiple steps for disaster preparedness and resilience in the state viz construction of bridges, upgradation of State emergency Operation Center in Dehradun, steps for prevention of landslide in Balianala, Nainital and improvement in other infrastructure related to fire, health and forest; development of hostels and computer labs in 20 model degree college across state; 100 bedded sub district hospital at Someshwar, Almora; 50 bedded Hospital block in Champawat; Astroturf Hockey Ground at Haldwani Stadium, Nainital; Velodrome Stadium at Rudrapur; Manaskhand Mandir Mala Mission Scheme for infrastructure development in temples including Jageshwar Dham (Almora), Haat Kalika (Pithoragarh) and Naina Devi (Nainital) temples.