କ୍ୟାବିନେଟ
ଡିଜିଟାଲ୍ ରୂପାନ୍ତରଣ ପାଇଁ ଜନସଂଖ୍ୟା ଆଧାରରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବା ସଫଳ ଡିଜିଟାଲ୍ ସମାଧାନ ଆଦାନପ୍ରଦାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଭାରତ ଏବଂ ପପୁଆ ନ୍ୟୁ ଗିନି ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ରକୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ମଞ୍ଜୁରୀ
11 OCT 2023 3:20PM by PIB Bhubaneswar
ଡିଜିଟାଲ୍ ରୂପାନ୍ତରଣ ନିମନ୍ତେ ଜନସଂଖ୍ୟା ଆଧାରରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବା ସଫଳ ଡିଜିଟାଲ୍ ସମାଧାନ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ଆଜି 28 ଜୁଲାଇ 2023 ରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଭାରତ ଏବଂ ସୂଚନା ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ପପୁଆ ନ୍ୟୁ ଗିନି ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ଏକ ବୁଝାମଣା ପତ୍ରକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
ବିବରଣୀ:
ଉଭୟ ଦେଶର ଡିଜିଟାଲ୍ ରୂପାନ୍ତରଣ ପଦକ୍ଷେପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ନିକଟତର ସହଯୋଗ ଏବଂ ଅଭିଜ୍ଞତା ତଥା ଡିଜିଟାଲ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଆଧାରିତ ସମାଧାନ (ଇଣ୍ଡିଆ ଷ୍ଟାକ) କୁ ଆଦାନପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଏମଓୟୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି।
ଏମଓୟୁ ପାର୍ଟି ମାନଙ୍କ ଦସ୍ତଖତ ତାରିଖରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ ଏବଂ 3 ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଳବତ୍ତର ରହିବ।
ପ୍ରଭାବ:
ଡିଜିଟାଲ୍ ପବ୍ଲିକ୍ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକ୍ଚର (ଡିପିଆଇ) କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଭୟ ଜି2ଜି ଏବଂ ବି2ବି ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ।
ବୁଝାମଣା ପତ୍ରରେ ଆଇଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ଉନ୍ନତ ସହଯୋଗର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି:
ଆଇସିଟି ଡୋମେନରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଏବଂ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏମଇଆଇଟିୱାଇ ଅନେକ ଦେଶ ଏବଂ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ଏଜେନ୍ସି ସହିତ ସହଯୋଗ କରୁଛି | ଏହି ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ, ଆଇଟି ଡୋମେନରେ ସହଯୋଗ ଏବଂ ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏମଇଆଇଟିୱାଇ ବିଭିନ୍ନ ଦେଶରୁ ଏହାର ପ୍ରତିପକ୍ଷ ସଂଗଠନ / ଏଜେନ୍ସି ସହିତ ଏମଓୟୁ / ଏମଓସି / ଚୁକ୍ତିନାମା କରିଛି। ଦେଶକୁ ଡିଜିଟାଲ୍ ସଶକ୍ତ ସମାଜ ତଥା ଜ୍ଞାନ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ, ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଇତ୍ୟାଦି ଭାରତ ସରକାର ନେଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ସହିତ ଏହା ଅନୁରୂପ ଅଟେ। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତିତ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ବ୍ୟବସାୟର ସୁଯୋଗ ଅନ୍ୱେଷଣ, ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସର ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ଡିଜିଟାଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗକୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବାର ଏକ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି |
ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଡିଜିଟାଲ୍ ପବ୍ଲିକ୍ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର (ଡିପିଆଇ) କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ଭାରତ ନିଜର ନେତୃତ୍ୱ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି ଏବଂ କୋଭିଡ୍ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସେବା ଯୋଗାଇବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛି। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଅନେକ ଦେଶ ଭାରତର ଅନୁଭୂତିରୁ ଶିଖିବା ଏବଂ ଭାରତ ସହିତ ଏମଓୟୁରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି।
ଇଣ୍ଡିଆ ଷ୍ଟାକ ସଲ୍ୟୁସନ୍ ହେଉଛି ଏକ ଡିପିଆଇ ଯାହାକି ଜନସେବା ସୁବିଧା ତଥା ବିତରଣ ପାଇଁ ଜନସଂଖ୍ୟା ଆଧାରରେ ଭାରତ ଦ୍ବାରା ବିକଶିତ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି। ଏହା ସଂଯୋଗକୁ ବଢ଼ାଇବା, ଡିଜିଟାଲ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଜନସେବାରେ ନିରବିଚ୍ଛିନ୍ନ ପ୍ରବେଶ ସକ୍ଷମ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ଏଗୁଡିକ ଓପନ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଉପରେ ନିର୍ମିତ, ପାରସ୍ପରିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ତଥା ସମୁଦାୟର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ ହୋଇଛି ଯାହା ଅଭିନବ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ ସମାଧାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ। ତଥାପି, ଡିପିଆଇ ନିର୍ମାଣରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶର ଅନନ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଆହ୍ବାନ ରହିଛି, ଯଦିଓ ମୌଳିକ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସମାନ, ଏହା ବିଶ୍ବ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରେରିତ କରିଥାଏ।