প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
গুজরাতকী ছোতাউদয়পুরগী বোদেলিদা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিংগী উরেপ উয়ুং তম্বদা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱারোল
27 SEP 2023 8:09PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে,
ভারত ইমানা য়াইফরে,
ফম্বাক্তা লেংখৎপীরিবা মীয়াম্না য়াবা গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রীমান ভুপেন্দ্র ভাই পতেল, ঐহাক্কী পার্লিয়ামেন্তকী মরুপ অমসুং গুজরাতকী বি.জে.পি.গী প্রসিদেন্ত, শ্রী সি.আর. পাতিল, গুজরাত সরকারগী মন্ত্রীশিং, রাজ্যগী পঞ্চায়তশিংগী মীহুৎ অমসুং মশিং য়াম্না লেংবীরক্লিবা ঐহাক্কী নুংশিরবা ইচিল ইনাওশিং!
ময়াম্বু কমদৌবীরিগে, হৌনা অমুক্তা খুম্বীয়ু, ঐহাক্না ঙসি বোদেলীদা লাক্লিবসি শাংলবা মতমগী মতুংদনি। মমাংদদি, চহি অমদা অনিরক নত্ত্রগা অহুম্লক লাক্লম্বনি, অদুগা মদুগী মমাংদা ঐহাক্না লুপকী কার্য়করতা ওইরিঙৈদদি নুমিৎ খুদিংগী বোদেলীদা লাক্লম্বনি। ঐহাক্না ঙসি, পুঙ খরগী মমাংদা গান্ধীনগরদা পাংথোকপা ভাইব্রেন্ত গুজরাতনা চহি 20 মপুং ফাবগী নুংঙাইবা ফোংদোকপগী থৌরমদা শরুক য়াজখি। চহি 20 হৌখ্রে, অদুগা হৌজিক্না, বোদেলী, ছোতা উদয়পুর, উমরগাম অপুনবদগী অম্বাজী ফাওবগী মপুং ওইবা চাউখৎ থৌরাং, অমসুং চাউখৎ থৌরাংগী অতোপ্পা প্রোজেক্ত কয়াগীদমক্তা লাকপসিদা অদোম ত্রাইবেল ইচিল ইনাওশিংগী মরক্তা তিনবগী খুদোংচাবা অমা ফংজরি। মুখ্য মন্ত্রীজীনা হৌজিক্তসু হায়বীখ্রে, লুপা করোর 5000দগী হেনবা শেনফমগী মরু ওইবা প্রোজেক্ত কয়াগী মনুংদগী প্রোজেক্ত খরগী উরেপ উয়ুং তম্বা অমসুং প্রোজেক্ত খরবুনা মীয়ামদা খুৎশিন্নবগী খুদোংচাবা অমা ঐহাক্না ফংজরে। গুজরাতকী জিলা 22 অমসুং গ্রাম পঞ্চায়ত 7500তগী হেনবগী মফমদা ৱাই-ফাই য়ৌহনবগী থবক ঙসি হৌরে, ঐখোয়না ই-গ্রাম, বিশ্ব গ্রাম হৌদোকখি, মসিগী ই-গ্রাম অসিদি বিশ্ব গ্রামগী খুদম অমনি। মসিনা মরম ওইরগা, খুঙ্গংদা লৈবা মীয়ামগী মফমদা মোবাইল, ইন্তর্নেত হায়বসি অনৌবা অমা ওইহন্দ্রে, খুঙ্গংগী ইমা-ইবেল, ইচে-ইচলশিংনা মখোয়শিং অসি শিজিন্নবা হৈরে, মপান্দা থবক তৌদুনা লৈবা মচানুপাগা ভিদিও কোল তৌদুনা ৱারি শেয়ার। খুঙ্গংগী মফমসিদা লৈরিবা অহল-লমন, ইচিল ইনাওশিংনা অহোঙবা মমলদা অয়াঙবা ইন্তর্নেত দেতা ফংলে। মসিগুম্বা নীংথিরবা খুদোল অসিগীদমক্তা ঐহাক্না পুম্নমক্কী মফমদা ইকায় খুম্নজবগা লোয়ননা য়াইফ পাউজেলসু পীজরি।
ঐহাক্কী ইমুংগী নুংশিরবা মীওইশিং,
ঐহাক্না ছোতা উদয়পুর, নত্ত্রগা বোদেলীগী অকোয়বদা চৎচরে, মফমসিগী মীয়াম্না ঐখোয়গী ছোতা উদয়পুর জিলা অসিদি মোদী সাহেবনা পীবিবনি হায়নৈ, হায়নৈকো মসিগী মরমদি, ঐহাক্না মফমসিদা লৈরিঙৈ মতমদা ছোতা উদয়পুরদগী বরোদা চৎপগী লম্বীসি য়াম্না শাংলম্মি, মসিনা খুদোংচাদবা অমসুং অৱাবা কয়া নংহল্লি হায়বা ঐহাক খঙই। অদুনা, ঐহাক্কী সরকার অসিবু অদোমগী শুমাংদা পুরকখিবনি। নরেন্দ্র ভাইনা অচৌবা স্কিম, প্রোজেক্ত কয়াবু উমরগামদগী অম্বাজীগী ত্রাইবেলনা খুন্দাবা মফমশিংদা হৌদোকখিবনি হায়বসি ঙসিসু মীয়াম্না নীংশিংনরি। অদুবু ঐহাক্না মুখ্য মন্ত্রী ওইদ্রিঙৈগী মমাংদগী মফমসিগী লৈহাও, খুঙ্গং, ত্রাইবেল ইমুংশিংগা নক্নবা মরী লৈনদুনা লাকখিবনি। মরী অসি ঐহাক্না মুখ্য মন্ত্রী নত্ত্রগা প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা শাগৎখিবা নত্তে। মদুগী মমাংদগী লৈরক্লবনি। ঐহাক্না শুপ্নগী কার্য়করতা ওইরিঙৈদা ছোতা উদয়পুরদা নুমিৎ খুদিংগী বস্তা লাকখি অদুগা লেলে দাদাগী ঝোপ্রিদা চৎলি। লেলে দাদাগা থবক তৌমিন্নখিবা মীওই কয়া অমা ঙসিগী মিতিন মরক্তা য়াওরমগনি। দহোরদগী উমরগামগী মফম খুদিংমক ঐহাক্না উখ্রে, লিমদি ওইরো, সন্তরাম্পুর ওইরো, ঝলোর, দহোর, গোধ্রা, হালোল, কালোল অসি ঐহাক্কী লম্বী ওইরম্বনি। বস্তা লাক্লগা মীপুম খুদিংগা উন্নরগা অদুম হনখিবনি। অদুগা করিগুম্বা হাংলম্বা থোক্লবদি, কায়াভরোহানেশ্বরদা চৎলি, ভোলেনাথকী খুয়াখাদা চঙজৈ। মালসর, পোরগাম, পোর, নারেশ্বরদা তোয়না চৎলম্মি। কর্নাথীদা তোয়না চৎলম্মি, সাওলিদসু চৎলম্মি। সাওলিদা পাংথোকপা এজুকেসনগী থবকশিংগী ওইনদি, মতমদুদা স্বামীজী অমা লৈরম্মি, মহাক্কী নাক্তা চত্তুনা সতসং তৌবগী খুদোংচাবা কয়া ফংজখি। অদুগা ভাদর্বাগী চাউখৎ থৌরাংগী খোঙচৎকা মতম শাংনা মরী লৈনবগী তাঞ্জাসু ফংজখি। মসিনা হায়বদি, চাউখৎ থৌরাংশিং অসিগা ঐহাক্না নক্নবা মরী লৈখি হায়বনি, খুঙ্গংদা অহিং কয়া লেকখিবনি। সাইকল, খোঙ, বস তোংদুনা চত্তুনা মীওই কয়াগা উন্নখিবনি। মীওই অয়াম্বদি থাইনগী মরুপ ঙাক্তনি।
ঙসিদি, ঐহাক্না শ্রী সি.আর. পাতিল, অমসুং ভুপেন্দ্রভাইবু থম্মোই শেংনা ইকায় খুম্নজবা পাম্মি। ঐহাক্না মফমসিদা জীপ তোংদুনা লাকপদা থাইনগী মরুপ কয়াগা উন্নবগী তাঞ্জা ফংজখি, থাইনগী মতমশিং নীংশিংলকখি। অদুনা, ঐহাক্না সরকারগী শরুক ওইরকখিবদা, লমদমসিগী চাউখৎ থৌরাংগী থবক তৌফম থোকই হায়না ঐনা খনখি। অদুনা ঐনা ত্রাইবেলশিংগী চাউখৎ থৌরাংগী স্কিম কয়া পুথোকখি অমসুং মসিনা কান্নবা কয়াসু হৌজিক্তি পীরে। ঐহাক্না ইং 2001-2002দা মখুৎ পায়দুনা স্কুলদা থীনবীখিবা অঙাংশিংগা ঙসি উন্নবগী তাঞ্জাসু ফংজরে। মখোয়গী মরক্তগী কয়া অমদি দাক্তর, ওজা ওইনখ্রে। থম্মোই শেংনা পাংথোকখিবা থবক খুদিংগী নীংথিরবা মহৈ ফংই হায়বা ঙসিসু ঐহাক্না উরে। অঙাংশিং অসিনা ঙসি মায় পাকপা উবদা ঐঙোন্দা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই।
ঐহাক্কী ইমুংশিং,
অফবা স্কুম কয়া শেয়ার, লম্বী শোরোক ফগৎলে, য়ুম নুংঙাইবা ফংলে, ঈশিং মাইশিং মরাং কায়না ফংলে, পুম্নমক অসিনা মীচম মীয়ামগী পুন্সি মহিংদা অওনবা কয়া পুরক্লে, পুম্নমক অসিনা মখোয়গী ৱাখল খনবগী মতিক্তসু য়াম্না ফগৎহল্লে, অমসুং লাইরবশিংগী য়াইফ য়ুম্বালদা ঐখোয়না মতম্পুম্বদা অহেনবা মিৎয়েং থমদুনা লাক্লিবনি। লাইরবশিংনা থেংনবা শিংনবশিং ঐহাক তসেংনা খঙই। মদুগী ৱারোইশিন পুরক্নবা ঐহাক্না লান কয়া থেংনদুনা লাকখি। অতেনবা মতমগী মনুংদা ঙসিদি য়ুম করোর 4 হেনববু লাইরবশিংগী মখুত্তা খুৎশিন্নবা ঙম্বদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওজৈ। মমাংগী সরকারদি লাইরবগী য়ুম শাবা খুদিংগী অমা শেয়ার, অনি শেয়ার হায়না মশিং থীরম্মি। ঐখোয়দদি মসি শুপ্নগী মশিং নত্তে, ঐখোয়গী মফমদদি মসি মশাবু ইকায় খুম্নবগী পাম্বৈ অমনি হায়না লৌই। য়ূমশিং অসি শাবদা দিজাইন তৌবগী থৌদাং ঐখোয়দি বেনেফিশরীশিংদা খুৎশিন্নৈ, মখোয়গী তঙাই ফদবগী মতুং ইন্না, কদাইদা শঙ্গোন থমগনি, য়েন কদাইদা লোইগনি, মশানা পুম্নমক লেপচহল্লি। ঐখোয়না মখোয়গী একাউন্ততা শেল হাপকনি, মখোয়না অদুম শাজখিগনি। অদুগা, মরু ওইবা ৱাফম অমনা, ঐখোয়না য়ুমগী নুপীশিংবু য়ুমগী য়ুম্বুরেম্বী ওইহল্লি। মসিদগী লৈবাক অসিদা ঙসিদি লাখপতি দিদি কয়া য়াম্না লৈরে। ঐহাক্কী মিংদা য়ুম অমা ফাওবা লৈত্রি, অদুবু ঐহাক্কী লৈবাক্কী নুপী লাখ কয়াগী মমিংদা য়ুম কয়া অমদি ঐহাক্না পীখ্রে।
মরুপশিং,
গুজরাত্তা ঈশিংগী ফিভম কমদৌরম্মি হায়বসি মফমসিগী খুঙ্গংগী মীওইশিংনা ফজনা খঙনরবনি। ঐহাক্কী ত্রাইবেল মরুপশিংনা হায়বী, লৈনুংদগী ঈশিংবু মথক্তা করম্না চেলহনগনি, ঐখোয়দি চিংদা লৈবনিনা ঈশিং মথক্তা পুখৎপদা শিংনবা য়াম্না থেংনৈ হায়বা ৱাফম থম্মি। ঐখোয়না শিংনবা অসিবু মাইয়োক্নদুনা ঈশিং চিংখৎখি অমসুং য়ুম্থোং খুদিংদা ঈশিং য়ৌহন্নবা হোৎনখি। মমাংদা হেন্দ পম্প থম্লম্মি, থা অহুমদা পম্প য়ারক্লরোই, মদু শেম্বদা চহি অহুম অমুক চঙগনি, মসিগুম্বা ফিভমসি ঐহাক্না উদুনা লাক্লবনি। অদুগা ঈশিংদুনা অমুক মোৎপদা লাইনা কয়া অমুক শন্দোক্লকই, মসিনা অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাংদসু অয়েৎপা কয়া পীরম্মি। ঙসিদি, গুজরাতকী য়ুম্থোং খুদিংদা তোতি ঈশিং মায় পাক্না ঐখোয়না য়ৌহল্লে, অসুম্না অদোমগীদমক্তা থবক কয়া তৌদুনা লাকপদা মমল নাইদ্রবা পরা কয়া তমখি। লৌশিং কয়া অসিনা ঐহাকপু দিল্লীদা অমুক মতেং পাংই। অদুনা, অদোমদি ঐহাক্কী ওজানি। অদোমগী নাক্তা লৈদুনা ঐহাক্না অৱাবা নুংঙাইবা কয়া থেংনখি, শিংনবা কয়াগী ৱারোইশিন পুরকখি।
ঐখোয়না চহি মরিগী মমাংদা জল জীবন মিসন হৌদোকখি। ঈশিংগীদমক্তা কিলোমীতর অহুম মরি চৎপা তারম্বা ইমা, ইচে ইচলশিংগী ময়ুমদা ঈশিং য়ৌরে, মখোয়গী চাকখুমদা হকথেংননা ঈশিং য়ৌরে। পুম্নমক অসি ঐহাক্কী ছোতা উদয়পুর, কবন্তকী ইমা ইবেলশিংনা থৌজানবীবদগী ওইথোক্লিবনি। কবন্ত অসি মতম অমদা য়াম্না শোত্থরম্বদু ঐহাক নীংশিংলি। কবন্তকী মীওই খরা ঐহাক্ক উন্নবা ঙসি লাকখি, মখোয়গী মফমদা স্কিল দিভেলপমেন্তকী ত্রেনিং চত্থবরা ঐহাক্না হংই। ঐখোয়গী থবকশিংদা মখোয়না ঙকখি। ঐখোয়না হোৎনবদগী মফমসিদা রিজনেল ৱাতর সপ্লাইগী থবক লোইশিল্লে, অদুগা মীওই লিশিং 50, য়ুম্থোং লিশিং 50দা ঈশিং ফংবগী থবক পাংথোক্লে।
মরুপশিং,
এজুকেসনগী লমদা অনৌবা থৌওং শিজিন্নবা হায়বসি গুজরাতনা পাক চাউনা পাংথোক্তুনা লাক্লি, ঙসি পায়খৎলিবা প্রোজেক্তশিং অসিদসু মসিগী মাইকৈদা অচৌবা খোঙথাং পায়খৎলি, মসিগীদমক্তা ঐহাক্না ভুপেন্দ্র ভাই অমসুং মহাক্কী তীম্বু থাগৎচরি। মিসন স্কুল ওফ এক্সেলেন্স অমসুং বিদ্যা সমীক্ষানা মখোয়গী অনিশুবা ফেজকী মতুং ইন্না, স্কুল কারিবশিংগী মফমদা মশক থোক্না তেংবাংগনি। ঐহাক্না হৌজিক ৱর্ল্দ বেঙ্ককী চেয়রমেনগা উন্নখি। চেয়রমেন মশামক্না ভারতকী জিলা খুদিংদা বিদ্যা সমীক্ষা কেন্দ্রশিং লিংখৎলু অমসুং মসিগুম্বা অফবা থবক অসিগীদমক্তা ৱর্ল্দ বেঙ্কনা তেংবাংনবা শেম শাদুনা লৈ হায়না পাউদমখি। মসিগুম্বা খোঙথাং অসিনা তেলেন্ত লৈবা অমসুং রিসোর্স ৱাৎপা মহৈরোইশিংদা মশক থোক্না তেংবাংগনি। ঐখোয়না ত্রাইবেল মফমশিংগী নহাশিংদা খুদোংচাবা ফংহনবগা লোয়ননা মখোয়গী মেরিৎপুসু পুক্নিং থৌগৎপগী পান্দম থম্লি।
ঐখোয়গী সরকারনা একুজেসন অমসুং স্কিল দিভেলপমেন্ততা মমাংগী দিকেদ অনিদগী মিৎয়েং চঙদুনা লাক্লি। হৌখিবা দিকেদ অনিসিগী মমাংদা স্কুল অমসুং কোলেজশিংদা ওজা অমসুং এজুকেসনগী অতোপ্পা খুদোংচাবা কয়া ৱাত্তুনা লাকখিবনা মহৈরোই মশিং য়াম্বনা স্কুলদগী তোকখিবনি। ঐহাক্না গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইনা ৱাশক লৌখিবা মতমদা রাজ্যসিগী ত্রাইবেলনা খুন্দাবা মফমশিংগী স্কুলশিংদা সাইন্সকী স্কুলশিং লৈখিদবা অদু তসেংনা লাইবক থীবনি। সরকারনা ফিভম অসিদা য়াম্না চাঊনা অওনবা পুরক্লে, হৌখিবা দিকেদ অনিদা ওজা লাখ 2 হেন্না লৌখ্রে অমসুং ক্লাসরুম লাখ 1.25 হেন্না শাখ্রে। হৌখিবা দিকেদ অনিসিদা ত্রাইবেলগী মফমশিংদা সাইন্স, কম্মর্স অমসুং আর্ত ইন্সতিত্যুসনশিংগী নেতৱর্ক অমা থোক্লকখিবগী মতৌ উখি। সরকারনা ত্রাইবেল মফমশিংদা ক্লাসরুম 25,000 অমসুং অনৌবা মেদিকেল কোলেজ 5 শাখ্রে, অমসুং মসিগী খুদমদি গোবিন্দ গুরু য়ুনিভর্সিতী অমসুং বির্সা মুন্দা য়ুনিভর্সিতীনি। লমদমশিং অসিদা স্কিল দিভেলপমেন্ত ইন্সতিত্যুসন কয়া অমসু লৈরক্লে।
ঐহাক্কী নুংশিরবা ইমুং,
দিকেদ কয়াগী মতুংদা হৌজিক লৈবাক অসিদা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী চৎনরে, চহি 30 পন্দুনা লৈরুরবা থবক অসিবু ঐখোয়না লোইশিনখি অমসুং লোকেল লোলদা মহৈ তম্বীবা হায়বসিদা ঐখোয়না অহেনবা মিৎয়েং চঙলি। অঙাংশিংনা মমালোলদা মহৈ তম্লকপা মতমদা মখোয়না অতোপ্পা লোল খঙনবা হোৎনবগী চাং হন্থরগনি, অদুগা মশাগী পরাবু হেন্না খঙনবা মতম থাদবা য়ারগনি। পি.এম. শ্রী স্কুল অমসুং এক্লাব্যা রেসিদেন্সিএল স্কুল লিশিং 14 লৈবাক শিনবা থুংবদা শানবা ঐখোয়না খোঙথাং পায়খৎলি। হৌখিবা চহি 9সিদা এক্লাব্যা মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুলনা ত্রাইবেল লমদমশিংদা চাউনা মতেং পাংখি। মখোয়গী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্নবগীদমক্তা ঐখোয়না কেন্দ্র অসিমক হৌদোকখিবনি। SC/STগী মহৈরোইশিংদা স্কোলার্শিপ পীবগী হীরমদসু ঐখোয়না খুমাং য়াম্না চাউশিল্লে। ত্রাইবেল মফমশিংগী অপীকপা খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা নহাশিংবু স্তার্তঅপকী মালেমগী শরুক য়াহনবা হায়বসিদা ঐখোয়না মিৎয়েং চঙলি। চহি নৌরিঙৈদগী হৌনা সাইন্সকী মাইকৈদা পুক্নিং চীংশিন্নবা ঐখোয়না অথাপ্পা মফমশিংদা লৈবা স্কুলশিংদা অতল তিঙ্করিং লেব হাংদোকখি। মসিগী পান্দমদি, মখোয়না মপুং মরৈ ফারকপা মতমদা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী সেক্তরদা অচৌবা পাঙ্গল অমা পীবা ঙমহন্নবনি।
ঐহাক্কী ইমুং,
মালেম্না অসি য়াম্না হোংলে। সর্তিফিকেতকী মরু ওইবা হেনগৎলকপগুম্না স্কিলগী মরু ওইবসু য়াম্না হেনগৎলক্লি, অদোমগী করি স্কিল লৈ, স্কিল দিভেলপমেন্ত তৌবশিংনা গ্রাউন্দ লেভেলদা করি থবক পাংথোকই হায়বা ৱাফম কয়া য়েংলুবদগী স্কিল দিভেলপমেন্তকী মরু ওইবা য়াম্না হেনগৎলক্লি। কৌশল বিকাস য়োজনানা নহা কয়াদা কান্নবা পীরি। নহা অমনা স্কিল অমা হেক তমখিবগা, মশাবু থবক পীজনবা মুদ্র য়োজনাগী মতেং লৌদুনা গেরেন্তী য়াওদনা লোন ফংনরি। লোন ফংলবা মতুংদা মদুগী গেরেন্তী কনা পীবগে? মোদীনা পীরিবনি। নহাশিংনা মশাখক্তদা থবক পীজবতা নত্তনা অতোপ্পা মীওই মরি মঙাদসু থবক পীবা ঙমগদৌরিবনি। বনবন্ধু কলয়ান য়োজনাগী মখাদা স্কিল ত্রেনিংগী থবক চত্থরি। গুজরাতকী ত্রাইবেল মফম 50 হেনবদা ঙসি আই.তি.আই. অমসুং স্কিল দিভেলপমেন্তকী অচৌবা কেন্দ্র কয়া লৈরে। ঙসিদি, ত্রাইবেলশিংগী লমদমদা বন সম্পদা কেন্দ্র লৈরে, মসিনা মরম ওইরগা ত্রাইবেল ইচিল ইনাও লাখ 11 হেনবনা বন ধন কেন্দ্রদগী মহৈ তম্লি, শেল তানবা ঙম্লি অমসুং মশাগী পুন্সিদা চাউখৎ থৌরাং পুরক্লি। ঙসিদি, ত্রাইবেল ইচিল ইনাওশিংগী স্কিলগী ওইবা মশাগী কৈথেল লৈজরে। মখোয়গী পোত্থোক য়োন্নবা অখন্নবা দুকান হাংবগী থবক পায়খৎলি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না স্কিল দিভেলপমেন্তপু গ্রাউন্দ লেভেলদা কয়া য়াম্না মরু ওইবা পীখি হায়বগী ময়েক শেংবা খুদমদি অদোম্না উরম্লগনি। বিশ্বকর্মা জয়নতী, সেপ্তেম্বর 17দা প্রধান মন্ত্রী বিশ্বকর্মা য়োজনা হৌদোকখি। ঐখোয়গী খুঙ্গংগী পুন্সি মহিংদা মীওই খরগী সেবা য়াওদনা মপুং ফাদে হায়বসি ঐখোয় পুম্নমক্না খঙনরবনি। হায়রিবা মীওই অদুদি শম ককপা, ফুরিৎ তুবা, ফি শুবা, চফু শাবা, য়োৎ শুবা, সনা শাবা, উ শুবা, লৈ পরেং শেম্বা, খোঙউপ শেম্বা, চেক শুবা মীওইশিংনি। মখোয়না স্কিম অসিগী মখাদা শেন্দোই নেম্বা লোন কয়া ফংলগনি, অমসুং মরী লৈনবা অমসুং মতমগা চুনবা খুৎলায় অমদি ত্রেনিংসু ফংগনি। হোৎনরিবশিং অসিদি হায়রিবা মহৈ অমসুং চৎনবীবু হিংহন্দুনা থম্নবগীদমক্তনি। মখোয়না ফংলিবা লোনশিং অসিগী গেরেন্তী অমত্তা লৌরোই, গেরেন্তীগী মথৌসু তাদে। মসিগী গেরেন্তীদি ঐখোয়গী সরকারনা লৌরবনি।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং,
দলিত, শোত্থরবা কাঙলুপ অমসুং ত্রাইবেল অমদি অতোপ্পা মীওইকয়াবু মতম শাংবদগী নাথৈদুনা লাকপীরি। অদুবু ঙসিদি, মখোয়গী থাজবা হেনগৎহন্নবা সরকারনা স্কিম পুদুনা লাক্লি। নিংতম্বা ফংবগী দিকেদ কয়াগী মতুংদা ত্রাইবেলশিংগী মশক নাইবা মায় পাকপশিংবু ইকায় খুম্নবগী মতম ফংজরে। মসিগী খুদম অমদি হৌজিক্না জন জাতীয় গৌরব দিবস হায়না পাংথোক্লিবা ভগ্বান বির্সা মুন্দাগী মপোক কুমওন অসিনি। হৌজিক্কী সরকার অসিনা ত্রাইবেল খুন্নাইগী বজেৎপু মমাংগী মতমগা চাংদম্নবদা শরুক 5 হেনগৎলে। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা লৈবাক অসিদা মশক থোকপা চাউখৎ থৌরাং অমসু লৈখ্রে। ভারতকী অনৌবা পার্লিয়ামেন্তকী অহানবা সেসন হৌখ্রে, মসিদা অহানবা ওইনা পাস তৌখিবা আইনা ওইনা নারিশক্তি বন্দন আইন ওইরে। মীয়ামগী থৌজালদগী ঐখোয়না থৌওং অসিবু মায় পাক্না পাংথোকপা ঙমখবনি। মমাংদা ফম পায়রম্বা মীওইশিংগী মফমদা অমুক্তা হংবীয়ু, শাংখ্রবা মতমসিদা অদোম্না নুপীশিংগী হক্কী মতাংদা করি পাংথোকপীরম্বগে? মসিগী পাউখুম ঐহাক পীজগে। ত্রাইবেল ইমা-ইবেল অমসুং ইচে-ইচলশিংনা অপীক-অপীকপা খুদোংচাবা ফাওবদা ফংদনা লাকখিবনি। মখোয়না দিকেদ কয়াদগী মশাগী হক ফংদনা লাক্লবনি। অদুবু অদোমগী হক খুদিংমক ফংহন্নবা অদোমগী নচানুপা লৈরি। ঐখোয়না মসিগীদমক্তা পায়খৎফম থোকপা থবক খুদিংমক অমমম ওইনা পায়খৎলি। অদোম ইচেল ইচকশিংনা লোক সভা অমসুং বিধান সভাগী শরুক ওইবগী লম্বী হাংদোক্লবনি। ঐখোয়গী সংবিধান্না হায়বগী মখা পোন্না, ST/SCগী খুন্নাইগা লোয়ননা মখোয়গী ইচে ইচলশিংদসু খুদোংচাবা অসি ফংহন্নবা কাঙলোন শেম্লবনি। অনৌবা আইন অসিদা ST/SCগী খুন্নাইগী ইচে ইচলশিংগী ফম খাক্লবনি। মসিগুম্বা আইন অসিবু লৈবাক্কী অহানবা নুপী ত্রাইবেল রাস্ত্রপতি, শ্রীমতি দ্রৌপদি মুর্মুনা অয়াবা পীবা হায়বসিসু তান য়াম্না চান্নবা থৌদোক অমসু ওইরিবনি। ঙসি ঐহাক্না ছোতা উদয়পুরগী ত্রাইবেল লমদমসিদা অদোমগা উন্নরি, মসিগীদমক্তা মশিং য়াম্না লেংবীরক্লিবা ইচে ইচলশিংবু ঐহাক্না ইকায় খুম্নজরি। নিংতম্বগী অমৃতকালগী অহৌবা অসিনা অসুক য়াম্না নীংথিজবসি য়াম্না নুংঙাইজৈ, ঐখোয়গী মঙলানশিং মঙফাওনহনবদা অদোম ইমা, ইচে ইচলশিংনা ঐখোয়গী ইফমদা পাঙ্গল হাপকদৌরিবনি, অদুগা অনৌবা প্রোজেক্ত কয়া অসিনা মফম অসিবু ঐখোয়না শোইদনা চাউখৎহল্লগনি, অমসুং ঙসিগী থৌরম অসিবু মায় পাকহন্নবা অদোম্না মশিং য়াম্না থোকপীরকপগীদমক্তা ঐহাক্না পুম্নমকপু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি। ইশাগী পাঙ্গল লোয়না পুথোক্তুনা ঐহাক্কা অমুক্তা লাওমিন্নসি, ইমা ভারতনা য়াইফরে, ইমা ভারতনা য়াইফরে, ইমা ভারতনা য়াইফরে। ঐখোয়গী বোদেলীগী খোল্লাও অসিবু উমরগামদগী অম্বাজী ফাওবা নিলহল্লসি।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the foundation stone laying ceremony of various projects in Bodeli, Chhotaudepur, Gujarat
27 SEP 2023 8:09PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
We have the popular Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel, my colleague in Parliament and the President of the Gujarat BJP, Shri C. R. Patil, all the ministers of the Gujarat government, representatives of the State Panchayat on the stage and my dear brothers and sisters who have come in large numbers,
How are you all? Speak up a little louder; I have come to Bodeli after a long time. Earlier, I used to come here two or three times a year, and before that, when I used to work for the organization, I used to visit Bodeli almost every day. Just a while ago, I was attending the program in Gandhinagar to celebrate 20 years of Vibrant Gujarat. Twenty years have passed. And today, I have the opportunity to be amongst all of you my tribal brothers and sisters for many development projects from Bodeli to Chhotaudepur and from Umargam to Ambaji. Just as the Chief Minister mentioned, I have had the opportunity to lay the foundation stone or inaugurate projects worth more than 5000 crores rupees. The work of providing Wi-Fi connectivity to all 22 districts and more than 7500 gram panchayats in Gujarat has been completed today. We had started eGram Vishwagram, and this is a glimpse of eGram Vishwagram. For the millions of villagers living in these villages, mobile phones and the internet are not new anymore. Even the mothers and sisters in the villages now know how to use them, and if their son is working outside, they communicate with him through video conferences. Excellent internet service at very low cost is now available to all my elders and brothers and sisters in the villages here. I extend my heartfelt congratulations and best wishes to all of you for this excellent gift.
My dear family members,
When I used to visit Chhotaudepur or the surrounding areas of Bodeli, people would often say that our Chhotaudepur district was given to us by Modi Saheb. Isn't that what they say? Because when I was here, the journey from Chhotaudepur to Bodeli used to be very long, and I knew how difficult it was. That's why I brought the government to your doorstep. People still remember that Narendra Bhai initiated many big plans and projects in the tribal region from Umargam to Ambaji. I have had a special bonding with this land, villages and my tribal families even before I became the Chief Minister or Prime Minister. It's not something that happened only after I became the Chief Minister; it existed long before. At that time, I used to come here as an ordinary worker and take the bus to Chhotaudepur. I would visit Leledada's hut, and there must be many people here who worked with Leledada. I used to visit from Dahod to Umargam, Limdi, Santarampur, Jhalod, Dahod, Godhra, Halol, and Kalol. This used to be my route. I would come by bus, conduct programs with everyone, and then return. If I had some free time, I would go to Kayavarohan Ishwar temple of Bholenath. I had to go to Malsar many times, or Porgam, or Por, or Nareshwar. In Nareshwar, I had many opportunities to meet a Swamiji several times. Similar was the case with Bhadarva too. I had the opportunity to be part of the Bhadarva development journey for a long time. My connection with this vast area has been so close that I used to stay overnight in many villages often. We had meetings in many villages, sometimes we would go on a bicycle, sometimes on foot, and sometimes by bus. I worked with whatever means I had. And there are many old friends here.
Today, I express my gratitude to Shri C. R. Patil and Bhupendrabhai. When I was coming here in a jeep, I got a chance to see many old acquaintances. I saw everyone, remembered so many people as I had relationships with many families, and would visit many households frequently. I have observed the situation here, in and around Chhotaudepur, very closely. I have visited the entire tribal region in great detail. When I formed the government, I realized that I had to work for the development of this entire region, the tribal region. I launched many development plans and initiatives, and today, we are seeing the positive results on the ground. We implemented various programs, and today, we are witnessing the tangible benefits. Here, I would like to mention four or five young children – I call them children because back in 2001-2002 they were young children and I held their fingers and took them to school. Today, some of them have become doctors, while others have become teachers. I had the opportunity to meet those children today. When you have the unwavering belief in welfare and sincerity in any small endeavour, it pays handsome results. I can see the results before my eyes. Today I am experiencing immense peace and feeling very satisfied. Seeing those children today with so much enthusiasm and excitement fills me with joy.
My dear family members,
Good schools have been established, good roads have been built, and decent housing options have become available to people. Access to clean water has been ensured. All of these things are important, because they not only change the lives of ordinary families but also transform the thought process of poor families. We have always prioritized working on a mission mode to provide homes, drinking water, roads, electricity, and education to the poor. I understand the challenges faced by the poor, and I continuously strive to find solutions. In such a short span, we have constructed over four crore pucca homes for the poor across the country, including my beloved brothers and sisters in Gujarat. In the past, when homes were built for the poor under previous governments, it was just a matter of figures like 100, 200, 500, or 1000 homes. For us, building homes for the poor doesn't mean a figure of just constructing four walls; it means providing them with dignity and enabling them to live a respectable life. Instead, we let the beneficiaries decide what kind of home they want. If you need space for keeping goats, it's there. If you need space for poultry farming, it's there. You can customize your home according to your preferences, and the government will fund it. There is no middleman and the money will be transferred to them directly from the government. Whether you are from the tribal community, the Dalit community, or the backward classes, you will get a house tailored to your needs, and the government will provide the funds. Millions of homes have been registered in the names of our sisters. Each home, worth one and a half to two lakh rupees, is now in the name of our sisters, making them lakhpati didis. Although I don't have a house in my name, I have given homes to millions of daughters across the country.
Friends,
What was the condition of water in Gujarat's villages? It is known to the people living there. In our tribal regions, people used to say, 'Sir, the water doesn't flow uphill. We live in hilly areas, so how can we get water from above?' We took up the challenge of solving this water crisis, and even if we had to raise the water from below, we did it. We faced challenges and difficulties to bring water to every household, but today, water flows through pipes into every home. We worked hard to ensure that hand pumps, which used to break down within three months and often went unrepaired for three years, became a thing of the past. We have seen those days. If water is not pure, it brings many diseases, and it hampers the development of children.
Today, we have successfully provided piped water supply to every home in Gujarat, thanks to the efforts that we made and the lessons I learned while working with you. I have learned a great deal by being among you and by working shoulder to shoulder with you. The knowledge and skills you imparted to me have proven invaluable. When I implement what I have learned from you, it truly feels like I am bringing real solutions to people's problems. You have been my mentors, and what I have learned from you has been of great use to me in Delhi.
We initiated the Jal Jeevan Mission four years ago. Today, just think about it: when mothers and sisters had to walk three kilometers to fetch water, now piped water reaches 100 million families. Water reaches their kitchens, and blessings flow from mothers and sisters. The reason for this is our efforts. In our Chhotaudepur and in our Kavant village, I remember that I used to visit Kavant many times. Kavant was quite backward in the past. Some people recently came to meet me, and I asked them if the skill development work in Kavant was progressing or not. They were astonished. This is our tradition, our dedication. We completed the work of regional water supply in Kavant, and as a result, piped water now reaches up to 50,000 people, up to 50,000 homes.
Friends,
Gujarat has a long tradition of constantly experimenting with innovations in the field of education. Even today, the projects that have been launched will make significant strides in the same direction, and for this, I congratulate Bhupendrabhai and his entire team. The Mission School of Excellence and Vidya Samiksha will have a very positive impact on students going to school in Gujarat in their second phase. I recently met with the President of the World Bank. He had come to Gujarat a few days ago to visit the Vidya Samiksha Centers. He urged me to implement such Vidya Samiksha Centers in every district of India, just like we have done in Gujarat. The World Bank wants to participate in such noble endeavours. Initiatives like Gyan Shakti, Gyan Setu, and Gyan Sadhna will benefit talented and underprivileged students, both sons and daughters, immensely. It will encourage merit. Our tribal youth have a great opportunity to celebrate in the near future.
My dear family members,
In the past two decades, we have focused on education and skill development in Gujarat. You all know what the condition of classrooms and the number of teachers was in Gujarat two decades ago. Many children couldn't even complete primary education, and they had to drop out of school. The situation was dire in tribal areas, from Umargam to Ambaji. There were no science stream schools in these areas at the time. Still some political parties would demand reservation in medical and engineering colleges and would indulge in politics even though there were no science stream schools. However, we also worked to secure a better future for the children at a time when there were very few schools, and had no basic facilities. And there were no science stream schools. We tried to change this situation. In the last two decades, we initiated the recruitment of 2 lakh teachers. We built more than 1.25 lakh new classrooms. The maximum benefit of the work done in the field of education has happened in the tribal regions.
Recently, I visited the border areas where our soldiers are stationed. It was a matter of amazement and joy for me to find that nearly everywhere I went, a soldier from the tribal region was standing on the border, serving the nation, and upon seeing me, they would say, 'Sir, we are very happy that you came to my village’. It's such a delight for me. In the past two decades, whether it is science, commerce, or dozens of new schools and colleges, a vast network has developed here. New Arts colleges have opened up. The BJP government has established 25,000 new classrooms and five medical colleges in the tribal region alone. Govind Guru University and Birsa Munda University are contributing to elevate the standard of higher education in this region. Today, there are numerous incentives prepared for skill development in this sector.
My dear family members,
After several decades, the country has implemented a new National Education Policy. We have completed the work that was paused for 30 years and focused on education in the local language. This was given importance because when a child gets to study in their local language, their hard work is greatly reduced, and they can easily understand concepts. We have initiated to establish more than 14,000 PM Shri Schools, a new modern type of school, across the country. In the past 9 years, Eklavya Residential Schools have made significant contributions to the tribal regions. We have established these centres to bring holistic changes to their lives. We have also made progress in providing scholarships to SC/ST students. Our effort is to introduce the world of start-ups to the small villages in my tribal region among the youth. We even set up innovative tinkering labs even in the remote areas so that their interest develops in technology and science from a very young age. This will help increase interest in science and technology among my tribal children, and in the future, they will become strong proponents of science and technology.
My family members,
The times have changed, and the importance of skills has grown as much as the value of certificates. It matters a lot what skills you possess, and those who have contributed at the grassroots level through skill development have made a significant impact. Therefore, the importance of skill development has increased. The Skill Development Program is benefiting lakhs of youth today. Once a young person learns a skill, they can get a loan from the bank without any guarantee through the Mudra scheme, and who will guarantee their loan? It's the guarantee of your Modi. They should start their own work and not only earn for themselves but also provide employment to four other people. Skill training is also underway under the Vanbandhu Kalyan Yojana. There are now significant ITIs and skill development centres in more than 50 tribal talukas of Gujarat where more than 11 lakh tribal brothers and sisters are receiving education, earning, and developing their businesses. There is a new market for the skills of tribal collaborators. Work is in progress to open special shops for their paintings and artistic creativity, as well as for the promotion of their art.
Friends,
We have emphasized skill development at the grassroots level, and you have just seen a recent example of this. On the occasion of Vishwakarma Jayanti, on the 17th of this month, we launched the Pradhanmantri Vishwakarma Yojana. Through this scheme, we have started a significant initiative for our 'Nivasis' (residents) -- those who play the most crucial role within the residential areas. Whether you are a potter, tailor, barber, washerman, blacksmith, goldsmith, a person involved in construction work, or someone who constructs houses, called 'Rajmistry' in Hindi, we have initiated the Pradhanmantri Vishwakarma Yojana worth crores of rupees for various individuals like you. They will receive training for their traditional family businesses, modern tools, new designs, and whatever they produce will be sold in the global market. For the poor and ordinary hardworking people of this country, we have started such a significant initiative. As a result, idol makers have continued the tradition and that is a very prosperous one. And now, we have decided that this tradition, this art, should not come to an end; the guru-shishya tradition should continue, and the benefit of the Pradhanmantri Vishwakarma Yojana should reach lakhs of families who are living a life of honesty by working diligently. The government is working to enrich their lives through various means. They will get loans at very low interest rates, and even in the loans they receive today, there is no need for any guarantee. Because Modi has taken their guarantee, the government has taken their guarantee.
My family members,
For a long time, the poor, Dalits, and tribal communities have been oppressed, deprived, but today, they are moving forward with hopeful thoughts towards development through various schemes. After several decades of independence, I had the opportunity to honour Adivasi pride. Now, India celebrates the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda as the ‘Janjatiya Gaurav Diwas' (Indigenous Pride Day). We have worked in this direction. The BJP government has increased the budget for the tribal community five times compared to the previous government. A few days ago, an important step was taken by the country. The new Parliament of Bharat started its session, and in the new Parliament, the first law passed is the Nari Shakti Vandan Adhiniyam. With your blessings, we were able to get it passed in Parliament. You should ask those who would make tall promises about this why they sat idle for so many decades. If they had given my mothers and sisters their rights earlier, how much further would they have progressed? So, I believe that they have not fulfilled such promises. I am answering this because my tribal brothers and sisters, who were deprived of small amenities for so many decades, my mothers, sisters, and daughters, who were deprived of their rights for decades, are finally getting their share due to Modi. They are now making new game plans, to divide and create confusion among society.
I have come here to Chhotaudepur to tell my dear tribal mothers and sisters of this country that this son of yours is here to emphasize your rights, and we are working systematically to empower each one of you. For all my sisters, provisions have been made in Parliament and the State Assemblies as per our Constitution, and reservations have been made for them as well. The new law also includes provisions for reservations for our sisters from the Scheduled Castes and Scheduled Tribes communities so that they also get opportunities. These are all significant developments, and who will give the final shape to this law. The law has been passed in Parliament, but the first tribal woman President of India, Droupadi Murmu ji, will sign it and it will become law.
Today, as I meet all my sisters from the Chhotaudepur tribal region, I heartily congratulate all those sisters who have come in such large numbers. I salute you, and this beginning of the ‘Amrit Kaal’ of Independence is so auspicious that it has strengthened our resolve, and the blessings of mothers are now giving us new strength. With new projects, we will develop this region, and I express heartfelt gratitude to all of you for the blessings you have given. Let's raise both our hands and say together - 'Bharat Mata Ki Jai'. Our voice from Bodeli should reach from Umargam to Ambaji.
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thank you very much.
Disclaimer: The speech provided is a translation from the original speech, which was delivered in Gujarati.