প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
২৪ ছেপ্টেম্বৰত ৯ বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছৰ ফ্লেগ অফ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
এই ৯খন নতুন বন্দে ভাৰত ৰেলে এঘাৰখন ৰাজ্যৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ বৰ্ধন ঘটাব
বন্দে ভাৰতে পুৰী, মাদুৰাই আৰু তিৰুপতিৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ ধৰ্মীয় স্থানসমূহক সংযুক্ত কৰিব
এই ৰেলসমূহ নিজা পথত দ্ৰুতগতিত চলিব আৰু ইয়াৰ ফলত যাত্ৰীসকলৰ যথেষ্ট সময় ৰাহি হ’ব
যাত্ৰীসকলক বিশ্বমানৰ অভিজ্ঞতা প্ৰদানৰ লগতে পৰ্যটনক উদ্দীপনা যোগাব নতুন ৰেলসমূহে
23 SEP 2023 1:00PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২৪ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২৩ত দিনৰ ১২:৩০ বজাত ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে ৯খন বন্দে ভাৰত ৰেলৰ ফ্লেগ অফ কৰিব।
এই নতুন বন্দে ভাৰত ৰেলসমূহে সমগ্ৰ দেশৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ বৰ্ধনৰ লগতে এয়া হৈছে ৰেল যাত্ৰীসকলক বিশ্বমানৰ সুবিধা প্ৰদানৰ অৰ্থে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগীক বাস্তৱায়িতকৰণৰ দিশত এক পদক্ষেপ। ফ্লেগ অফ কৰিবলগীয়া নতুন ৰেলসমূহ হ’লঃ
১) উদয়পুৰ–জয়পুৰ বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ
২) তিৰুনেলভেলী-মাদুৰাই-চেন্নাই বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ
৩) হায়দৰাবাদ–বেংগালুৰু বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ
৪) বিজয়াৱাড়া–চেন্নাই (ৰেনিগুন্টা হৈ) বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ
৫) পাটনা–হাওৰা বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ
৬) কাছাৰগোড-তিৰুৱনন্তপুৰম বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ
৭) ৰৌৰকেলা-ভুৱনেশ্বৰ–পুৰী বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ
৮) ৰাঁচী–হাওৰা বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ
৯) জামনগৰ-আহমেদাবাদ বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ
এই ৯খন ৰেলে এঘাৰখন ৰাজ্য ক্ৰমে ৰাজস্থান, তামিলনাডু, তেলেংগানা, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ, কৰ্ণাটক, বিহাৰ, পশ্চিম বংগ, কেৰালা, ওড়িশা, ঝাৰখণ্ড আৰু গুজৰাটৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ বৰ্ধন ঘটাব।
এই বন্দে ভাৰত ৰেলসমূহ দ্ৰুতগতিত চলিব আৰু ই যাত্ৰীসকলৰ যথেষ্ট সময় ৰাহিত সহায় কৰিব। বৰ্তমানৰ দ্ৰুত ৰেলৰ তুলনাত ৰৌৰকেলা-ভুৱনেশ্বৰ–পুৰী বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ আৰু কাছাৰগোড-তিৰুৱনন্তপুৰম বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ প্ৰায় ৩ ঘন্টা বেছি দ্ৰুত হ’ব; হায়দৰাবাদ–বেংগালুৰু বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ ২.৫ ঘন্টাৰো অধিক; তিৰুনেলভেলী-মাদুৰাই-চেন্নাই বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ ২ ঘন্টাৰো অধিক; ৰাঁচী–হাওৰা বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ, পাটনা–হাওৰা বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ আৰু জামনগৰ-আহমেদাবাদ বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ প্ৰায় ১ ঘন্টা আৰু উদয়পুৰ-জয়পুৰ বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ প্ৰায় আধা ঘন্টা আগবঢ়া হ’ব।
সমগ্ৰ দেশৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ধৰ্মীয় স্থানসমূহৰে যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ বৰ্ধনৰ অৰ্থে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীৰ দৃষ্টিভংগীৰে সংগতি ৰাখি ৰৌৰকেলা-ভুৱনেশ্বৰ–পুৰী বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ আৰু তিৰুনেলভেলী-মাদুৰাই-চেন্নাই বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছে পুৰী আৰু মাদুৰাইৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ধৰ্মীয় চহৰসমূহক সংযোগ কৰিব। লগতে বিজয়াৱাড়া–চেন্নাই বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ ৰেনিগুন্টা পথেৰে চলিব আৰু তিৰুপতি তীৰ্থযাত্ৰা কেন্দ্ৰৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিব।
এই বন্দে ভাৰত ৰেলসমূহৰ প্ৰৱৰ্তনে দেশত ৰেল সেৱাৰ নতুন মানদণ্ডৰ সূচনা কৰিব। বিশ্বমানৰ সুবিধা আৰু কৱচ প্ৰযুক্তিকে প্ৰমুখ্য কৰি উন্নত সুৰক্ষা বৈশিষ্ট্যৰে সজ্জিত এই ৰেলসমূহ সাধাৰণ যাত্ৰী, পেছাদাৰী, ব্যৱসায়ী, ছাত্ৰ সমাজ আৰু পৰ্যটকসকলক আধুনিক, দ্ৰুত আৰু আৰামদায়ক ভ্ৰমণৰ উপায় প্ৰদানৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হ’ব।

Prime Minister's Office
PM to flag off nine Vande Bharat Express on 24th September
These nine new Vande Bharat trains will boost connectivity across eleven states
Important religious places like Puri, Madurai and Tirupati to get Vande Bharat connectivity
The trains will be the fastest along the routes of their operation and will save considerable time of the passengers
New trains to provide world class experience to passengers and provide boost to tourism
23 SEP 2023 1:00PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will flag off nine Vande Bharat trains on 24th September 2023 at 12:30 PM via video conferencing.
These new Vande Bharat trains are a step towards realising Prime Minister’s vision of improving connectivity across the country and providing world class facilities to rail passengers. The new trains that will be flagged off are:
1. Udaipur – Jaipur Vande Bharat Express
2. Tirunelveli-Madurai- Chennai Vande Bharat Express
3. Hyderabad –Bengaluru Vande Bharat Express
4. Vijayawada – Chennai (via Renigunta) Vande Bharat Express
5. Patna – Howrah Vande Bharat Express
6. Kasaragod - Thiruvananthapuram Vande Bharat Express
7. Rourkela - Bhubaneswar – Puri Vande Bharat Express
8. Ranchi – Howrah Vande Bharat Express
9. Jamnagar-Ahmedabad Vande Bharat Express
These nine trains will boost connectivity across eleven states namely Rajasthan, Tamil Nadu, Telangana, Andhra Pradesh, Karnataka, Bihar, West Bengal, Kerala, Odisha, Jharkhand and Gujarat.
These Vande Bharat trains will be the fastest train along the routes of their operation and will help save considerable time of the passengers. As compared to the current fastest train along the route, Rourkela- Bhubaneswar – Puri Vande Bharat Express and Kasaragod - Thiruvananthapuram Vande Bharat Express will be faster by about 3 hours; Hyderabad – Bengaluru Vande Bharat Express by more than 2.5 hours; Tirunelveli-Madurai- Chennai Vande Bharat Express by more than 2 hours; Ranchi – Howrah Vande Bharat Express, Patna – Howrah Vande Bharat Express and Jamnagar-Ahmedabad Vande Bharat Express by about 1 hour; and Udaipur - Jaipur Vande Bharat Express by about half an hour.
In line with the Prime Minister’s vision to improve connectivity of important religious places across the country, Rourkela- Bhubaneswar – Puri Vande Bharat Express and Tirunelveli-Madurai- Chennai Vande Bharat Express will connect important religious towns of Puri and Madurai. Also, the Vijayawada – Chennai Vande Bharat Express will operate via the Renigunta route and will provide connectivity to Tirupati Pilgrimage centre.
The introduction of these Vande Bharat trains will herald a new standard of rail service in the country. These trains, equipped with world class amenities and advanced safety features, including Kavach technology, will be a key step towards providing modern, speedy and comfortable means of travel to common people, professionals, businessmen, student community and tourists.