ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ ଠାରେ ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରୀୟ କର୍ମକର୍ତ୍ତାଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
‘‘ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଶ୍ରମିକଙ୍କ (ମଜଦୁର ଏକତା) ଏକତା ବିଷୟରେ ଏବଂ ଆପଣ ଓ ମୁଁ ଉଭୟ ମଜଦୁର’’
"କ୍ଷେତ୍ର ସ୍ତରରେ ସାମୂହିକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଅଭାବ ଦୂର ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଏକ ଦଳ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ"
"ସାମୂହିକ ଆବେଗରେ ଶକ୍ତି ଅଛି"
‘‘ଏକ ସୁସଂଗଠିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସୁଦୂରପ୍ରସାରୀ ଫାଇଦା ରହିଛି। ସିଡବ୍ଲ୍ୟୁଜି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ନିରାଶାର ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିବା ବେଳେ ଜି-୨୦ ଦେଶକୁ ବୃହତ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦେଇଛି
"ମାନବ ଜାତିର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଭାରତ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୋଇ ଠିଆ ହୋଇଛି ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ସମୟରେ ସବୁ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚିଛି’’
22 SEP 2023 8:05PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ଟିମ୍ ଜି-୨୦ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଜନତାଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜି-୨୦ର ସଫଳ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ମିଳୁଥିବା ପ୍ରଶଂସା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ସଫଳତା ପାଇଁ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର କର୍ମକର୍ତ୍ତାମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଥିଲେ ।
ବିସ୍ତୃତ ଯୋଜନା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କର୍ମକର୍ତ୍ତାମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଗୁଡ଼ିକର ଦସ୍ତାବିଜ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ କହିଥିଲେ । ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥିବା ଦସ୍ତାବିଜ ଭବିଷ୍ୟତ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିପାରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରେରଣା, ଦୃଢ଼ ମନୋବଳ ଏବଂ ଉଦ୍ୟମ ହିଁ ଏତେ ବଡ଼ ଘଟଣାର ସଫଳତାର ରହସ୍ୟ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କର୍ମକର୍ତ୍ତାମାନଙ୍କୁ ଅନୌପଚାରିକ ଭାବରେ ବସି ନିଜ ନିଜ ବିଭାଗର ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବାକୁ କହିଥିଲେ । ଏହା ବ୍ୟକ୍ତିର ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ବ୍ୟାପକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରେ ରଖିଥାଏ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଥରେ ଆମେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ବିଷୟରେ ଜାଣିଥାଉ ଯାହା ଆମକୁ ଭଲ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥାଏ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେଉଛି ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କର ଏକତା ଏବଂ ଆପଣ ଏବଂ ମୁଁ ଉଭୟ ମଜଦୁର।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନିୟମିତ ଅଫିସ କାମରେ ଆମେ ଆମର ସହକର୍ମୀଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଜାଣିନଥାଉ । କ୍ଷେତ୍ର ସ୍ତରରେ ସାମୂହିକ ଭାବରେ କାମ କରିବା ସମୟରେ ଖାଲଖମା, ଲମ୍ବା ଏବଂ ଆଡ଼ୁଆ ସମସ୍ୟାକୁ ଦୂର କରି ଏକ ଦଳ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । ସେ ଚାଲିଥିବା ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ଏହି ବିଷୟକୁ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ବିଭାଗଗୁଡିକରେ ଏହାକୁ ଏକ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ କହିଥିଲେ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ କାମ ପରିବର୍ତ୍ତେ ଏକ ମହୋତ୍ସବରେ ପରିଣତ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସାମୂହିକ ଭାବନାରେ ଶକ୍ତି ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଅଫିସରେ ଥିବା ପଦବିରୁ ବାହାରକୁ ଆସି ସହକର୍ମୀଙ୍କ ଶକ୍ତି ଜାଣିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବାକୁ ସେ କହିଥିଲେ।
ମାନବ ସମ୍ବଳ ଏବଂ ଶିକ୍ଷଣ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଏଭଳି ସଫଳ ସଂଗଠନର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କେବଳ ଘଟିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଠିକ୍ ଭାବରେ ହୁଏ, ତେବେ ଏହା ସୁଦୂରପ୍ରସାରୀ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ । ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ କ୍ରୀଡ଼ାର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସେ ଏହା ବୁଝାଇଥିଲେ ଯାହା ଦେଶକୁ ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ କରିବାର ଏକ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ ହୋଇପାରିଥାନ୍ତା କିନ୍ତୁ ଏହା କେବଳ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ଦେଶକୁ ବଦନାମ କରିନଥିଲା ବରଂ ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ନିରାଶାର ଭାବନା ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା । ଅପରପକ୍ଷରେ ଜି-୨୦ର ସମୁଦାୟ ପ୍ରଭାବ ଦେଶର ଶକ୍ତିକୁ ବିଶ୍ୱ ଆଗରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି, ସମ୍ପାଦକୀୟରେ ପ୍ରଶଂସା କୁ ନେଇ ମୁଁ ଚିନ୍ତିତ ନୁହେଁ, କିନ୍ତୁ ମୋ ପାଇଁ ପ୍ରକୃତ ଖୁସି ହେଉଛି ଯେ ମୋ ଦେଶ ଏବେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ସେ ଏଭଳି କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉପାୟରେ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇପାରିବ।
ନେପାଳରେ ଭୂମିକମ୍ପ, ଶ୍ରୀଲଙ୍କାର ଫିଜିରେ ବାତ୍ୟା, ମାଳଦ୍ୱୀପ ବିଜୁଳି ଓ ଜଳ ସଙ୍କଟ, ୟେମେନ୍, ତୁର୍କୀ ଭୂମିକମ୍ପ ଭଳି ବିଶ୍ଵସ୍ତରରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟରେ ଭାରତର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନକୁ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସେ ଏହି ବଢୁଥିବା ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଏସବୁ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛି ଯେ ମାନବିକତାର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଭାରତ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୋଇଛି ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ସମୟରେ ସବୁସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚିଛି | ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ମଝିରେ ମଧ୍ୟ ଜୋର୍ଡାନ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପାଇଁ ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ବିଷୟରେ ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ, ଯଦିଓ ସେଠାକୁ ଯିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇନଥିଲା |
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ପଛ ସିଟରେ ବସିଥିବା ବେଳେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର କର୍ମକର୍ତ୍ତାମାନେ ଆଗରେ ରହିଛନ୍ତି। "ମୁଁ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପସନ୍ଦ କରେ କାରଣ ଏହା ମୋତେ ଆଶ୍ୱାସନା ଦିଏ ଯେ ମୋର ଭିତ୍ତିଭୂମି ମଜବୁତ ଅଛି", ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଆଗକୁ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏବଂ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀ ଆମର ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆଲୋକପାତ କରିବା ଉଚିତ୍ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଜି-୨୦ ସମୟରେ ଏକ ଲକ୍ଷ ପ୍ରମୁଖ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣକାରୀ ଭାରତ ଗସ୍ତରେ ଆସିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନେ ଭାରତର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ଭାବରେ ଫେରିଯାଇଛନ୍ତି | ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତତ୍ୱର ମଞ୍ଜି ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର କର୍ମକର୍ତ୍ତାମାନଙ୍କ ଉତ୍ତମ କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ରୋପଣ କରାଯାଇଥିଲା | ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇବାପାଇଁ ଏହା ଏକ ସମୟ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କର୍ମକର୍ତ୍ତାମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ଅନୁଭୂତି ଶୁଣିଥିଲେ ।
ଏହି ଆଲୋଚନାରେ ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ସଫଳତାରେ ଯୋଗଦାନ କରିଥିବା ପାଖାପାଖି ୩୦୦୦ ଲୋକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଏଥିରେ ବିଶେଷ କରି ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଫେଇ କର୍ମଚାରୀ, ଡ୍ରାଇଭର, ୱେଟର ଏବଂ ଅନ୍ୟ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସମେତ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସୁରୁଖୁରୁରେ ପରିଚାଳନା କରିବା ପାଇଁ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲେ। ଏହି ଆଲୋଚନାରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗର ଅଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।

Prime Minister's Office
​​​​​​​PM Narendra Modi interacts with ground level functionaries of G20 Summit at Bharat Mandapam
“Today’s event is about the unity of labourers (Mazdoor Ekta) and both you and I are Mazdoor”
“Working collectively in the field removes silos and creates a team”
“There is strength in the collective spirit”
“A well organized event has far-reaching benefits. CWG infused a sense of despondency in the system while G20 made the country confident of big things”
“For the welfare of humanity India is standing strong and reaches everywhere in times of need”
22 SEP 2023 8:05PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with Team G20 at Bharat Mandapam today. The Prime Minister also addressed the gathering on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister underlined the accolades that are being showered for the successful organization of G20 and credited the ground level functionaries for this success.
Referring to the elaborate planning and execution process, the Prime Minister asked the functionaries to document their experiences and the learnings. The document, thus prepared, can prepare useful guidelines for future events, he said.
The Prime Minister said that it is the sense of the importance of enterprise and a feeling of being a central part of that enterprise in everyone is the secret of the success of such big events.
The Prime Minister asked the functionaries to sit informally and share experiences in their respective departments. This, he said, puts one’s performance in a broader perspective. He said that once we know the efforts of others that pushes us to do better. He said that ‘today’s event is the unity of labourers and both you and I are Mazdoor’.
The Prime Minister said that in routine office work we do not come to know the capabilities of our colleagues. While working collectively in the field removes silos, vertical and horizontal silos and creates a team. He elaborated this point with the example of the ongoing Swachta Abhiyan and asked to make that a collective effort in the departments. This will make the project a festival instead of a chore, he said. There is strength in the collective spirit, he added.
He asked for coming out of hierarchies in offices and for making an effort to know the strengths of one’s colleagues.
The Prime Minister highlighted the importance of such successful organizations from the human resource and learning point of view and said when an event takes place properly rather than just happening, it leaves a far-reaching impact. He explained this by giving an example of Commonwealth Games which could have been a great opportunity for branding the country but it not only defamed the people involved and the country but also infused a sense of despondency in the governing system. On the other hand, the cumulative effect of G20 has been that of success in showcasing the strength of the country to the world. “I am not concerned with the praise in editorials but for me, real happiness lies in the fact that my country is now confident that it can host any such event in the best possible way”, he said.
He further elaborated on this growing confidence by citing India’s great contribution in rescue during calamities at a global level like, earthquake in Nepal, cyclone in Fiji, Sri Lanka where material was sent, Maldives electricity and water crisis, evacuation from Yemen, Turkey earthquake. All this, he said, established that for the welfare of humanity, India is standing strong and reaches everywhere in times of need. He also informed about the preparations for rescue work for Jordan calamity even during the middle of the G20 summit, though the need for going did not arise.
He said in this event, the Ministers and the senior officers are sitting on back seats and ground level functionaries are in the forefront. “I like this arrangement as it assures me that my foundation is strong”, he said.
The Prime Minister underlined the need for global exposure in order to improve further. He said now global approach and context should underline all our work. He said during the G20 one lakh key decision-makers visited India and they have gone back as tourism ambassadors of India. He said that the seed of this ambassadorship was planted by the good work of the ground level functionaries. He said this is a time to take tourism to new heights.
The Prime Minister interacted with the functionaries and listened to their experiences.
The interaction saw participation of around 3000 people, who have contributed to the success of G20 Summit. It especially included those who have worked at the ground level to ensure smooth conduct of the Summit, including functionaries like cleaners, drivers, waiters and other staff from across various Ministries. The interaction was also attended by Ministers and officials of various departments.