প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা অনৌবা সংসদ শঙলেন্দা রাজ্য সভাদা ৱা ঙাংখ্রে
নারীশক্তি বন্দন অধিনিয়ম অমতা ওইনা শৌগৎনবা রাজ্য সভাগী মেম্বরশিংদা তকশিনখ্রে
“অনৌবা সংসদ অসি শুপ্নগী অনৌবা শঙলেন অমা নত্তে, অনৌবা অহৌবা অমগী খুদম অমনি”
“শক্নাইরবা কয়াগী থবকশিংনা মতম পুম্নমক্তা রাজ্য সভাগী খন্ন-নৈনবশিং মপুংফাহনখি। চিংলেম্লবা হাওস অসিনা ভারতমচাশিংগী অপাম্বশিং ফংহন্নবা থৌনা হাপকনি”
“মরুওইবা থবক কয়াদা কোওপরেতিপ ফেদেরেলিজম্না মসিগী মপাঙ্গল উৎথোক্লে”
“অনৌবা সংসদ শঙলেন অসিদা ঐখোয়না নিংতম্বগী চহি ১০০শুবা থৌরম পাংথোকপা মতমদা, মসি চাউখৎলবা ভারতকী সনাগী চহিচা ওইরগনি”
“নুপীশিংগী তৌবা ঙম্বদা খুদোংচাবশিং পীগদবনি। মখোয়গী পুন্সিদা ‘অদু ওইরবদি অমসুং অদুবু’ হায়বগী মতম হৌখ্রে”
“ ঐখোয়না হিংবদা লাইহন্নবা ৱারি শাবা মতমদা, অহানবদা নুপীশিং হিংবদা লাইহন্নবা ওইগদবনি”
19 SEP 2023 3:43PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অনৌবা সংসদ শঙলেন্দা রাজ্য সভাদা ৱা ঙাংখ্রে।
ঙসিগী থৌরম অসি পুৱারি ওইরবা অমসুং নিংশিংদুনা লৈহৌরগদবা থৌরম অমনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা শিংথাখি। মহাক্না লোক সভাদা ৱা ঙাংখিবা অদু মহাক্না নিংশিংখি অমসুং অখন্নবা থৌরম অসিদা রাজ্য সভাদা ৱা ঙাংনবা খুদোংচাবা পীবগীদমক চিয়ার্মেন থাগৎপা ফোঙদোকখি।
রাজ্য সভা অসি সংসদকী অপ্পর হাওসনি হায়না লৌনরি হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রাজনিতিগী অকা-অকুমগী খোঙচৎশিংগী মথক্তা লৈদুনা হাওস অসি য়াম্না কন্না খন্ন-নৈনবগী মফম অমা ওইহনবা হায়বসি সংবিধান শেম্বদা শরুক য়াখিবশিংগী অচেৎপা ৱাখল্লোন্নি। মসি লৈবাক অসিগী অপাম্বনি। লৈবাক্কীদমক অসিগুম্বা থবকশিং পাংথোকপনা হাওসকী থবকশিংগী মগুন হেনগৎহল্লে।
সর্ভপাল্লি রাধাকৃষ্ণন পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সংসদ অসি শুপ্নগী আইন শেম্নবা লুপ অমা খক নত্তে মসি খন্ন-নৈন্নবা লুপ অমনি। রাজ্য সভাদা মগুন লৈবা খন্ন-নৈনবশিং তাবদা নুংঙাইবা ফাওই। অনৌবা সংসদ অসি শুপ্নগী অনৌবা শঙলেন অমা নত্তে, অনৌবা অহৌবা অমগী খুদম অমনি। অমৃত কাল হৌরকপদা, অনৌবা শঙলেন অসিনা ভারতমচা করোর ১৪০দা অনৌবা থৌনা পীরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিনা মখা তানা ঙাইনবা থৌরাং তৌদুনা লৈতবা মরম্না অপীবা মতমগী মনুংদা পান্দমশিং ফংহনবা হোৎনবা দরকার ওই। মীয়ামগী অনিংবশিং থুংহন্নবা অনৌবা ৱাখল্লোন অমসুং মওংগা লোয়ননা থবক তৌগদবা মতম অদু য়ৌরে অমসুং থবক অমসুং ৱাখল খনবগী মওং পাকথোক-চাউথোকহনবা দরকার ওইরে। সংসদকী মগুনশিংগী মতাংদা লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা লেজিসলেতিপ বোদিশিংগীদমক হাওস অসি ইথিলগী হৌরকফম অমা ওইগনি।
হৌখিবা চহি ৯ দা লৌখিবা ৱারেপশিং ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি কয়া পন্দুনা লাক্লবা ৱাফমশিং খন্নবা হায়বসি রাজনিতিগী মীৎয়েংদগী অচৌবা অশোইবা অমনি হায়না খন্নখি। রাজ্য সভাদা মখোয়গী দরকার ওইবা মশিং লৈত্রবসু হিরম অসিদা সরকারনা মরুওইবা ৱারেপশিং লৌখি। লৈবাক্কী য়াইফনবা ৱাফমশিং পুখৎলকখিবা অমসুং ৱারোইশিন পুরকখিবদা অপেনবা পোকই। মসি ৱাখল মপুংফারবা মেম্বরশিংগী মপান্দগী পাংথোকপা ঙমখিবনি। রাজ্য সভাগী ইকায়খুম্নবা অসি হাওসকী মশিংনা লেপ্পা নত্তে, হৈশিংনা থবক পাংথোকপা অমসুং ভাব তামিন্নবনা মসিগী মগুন লেপ্পনি। মসিগী মাইপাকপা অসিগীদমক হাওসকী মেম্বর খুদিংমক প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি গনতন্ত্রগী থবকশিং অহোংবা কয়া লৈরবসু লৈবাক্কী য়াইফনবা থবকশিংনা মরুওইনা লৌরি। রাজ্যশিংগী হাওস ওইনা রাজ্য সভাগী থৌদাং পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মরুওইবা থবক কয়াদা কোওপরেতিপ ফেদেরেলিজম্না মসিগী মপাঙ্গল উৎথোক্লে। কোরোনা লাইচৎ অসি কেন্দ্র-রাজ্য মতেং পাংনবগী খুদম অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অৱাবা মতম খক্তদা নত্তনা কুহ্মৈ-হরাওগী মতমদসু ভারতনা মালেমগী পুক্নিং চিংশিল্লে। জি-২০গী থৌরম মনুংদা সহর ৬০ হেনবদা অমসুং দিল্লিগী মীফমদা অচৌবা লৈবাক অসিগী খেন্নবশিং উৎখ্রে। মসি কোওপরেতিপ ফেদেরেলিজমগী শক্তিনি। অনৌবা শঙলেন অসিদা আর্তফেকশিং ওইনা রাজ্যশিংগী মফম অমা কন্দুনা অনৌবা শঙলেন অসি ফেদেরেলিজমগী ৱাখল্লোন মহুৎশিল্লে।
নোংমগী পুন্সিদা তেক্নোলোজিনা কান্নবা পীবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মাইপাকপদা চহি ৫০ হেন্না চঙগদবা থবকশিং হৌজিক চয়োল অমদা পাংথোকপা ঙম্লে। তেক্নোলোজিগী খুমাঙচাউশিনবা হেনগৎলক্লিবা অসিদা চুশিন্নবা ঙম্নবা কনাগুম্বা অমনা মশামক শেমদোক্কদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২০৪৭দা অনৌবা শঙলেন্দা নিংতম্বগী চহি ১০০শুবা থৌরম পাংথোকপা মতমদা, মসি চাউখৎলবা লৈবাক অমগী হরাওবা ফোঙদোকপা ওইগনি। অরিবা শঙলেন অসিদা ঐখোয় মালেমগী মকোক থোংবা ইকোনোমিগী ৫শুবা মফমদা য়ৌবা ঙমখি। অনৌবা শঙলেন অসিদা ঐখোয় মালেমগী মকোক থোংবা ইকোনোমিশিংগী ৩শুবা মফমদা য়ৌবা ঙমগনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি। ঐখোয়না লায়রবশিংগী য়াফিনা থবক কয়া পায়খৎলকপা মতমদা, অনৌবা শঙলেন অসিদা ঐখোয়না হায়রিবা স্কিমশিং মপুংফানা পায়খৎপা ঙমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অনৌবা সংসদ শঙলেন অসিদা অনৌবা তেক্নোলোজি শীজিন্নবা দরকার ওই অমসুং হাওসতা অনৌবা তেক্নোলোজি শীজিন্নরে। হাওসতা ফংলিবা অনৌবা তেক্নোলোজিশিং শীজিন্নবা হৈনবা মেম্বরশিংনা অমনা অমগী মতেং পাংনগদবনি। দিজিতেলগী যুগ অসিদা ঐখোয়গী পুন্সিদা তেক্নোলোজি অসি শরুক অমা ওইহনগদবনি অমসুং মসিগীদমক লৈবাক অসিনা অনৌবা থৌনাগা লোয়ননা থবক কয়া পায়খৎলে।
লোক সভাদা পুথোকখিবা নারীশক্তি বন্দন অধিনিয়মগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়না হিংবদা লাইহন্নবা ৱারি শাবা মতমদা, অহানবদা নুপীশিং হিংবদা লাইহন্নবা ওইগদবনি। হিরম কয়াদা নু্পীশিং শোইদনা শরুক য়াহনগদবনি। নুপীশিংগী তৌবা ঙম্বদা খুদোংচাবশিং পীগদবনি। মখোয়গী পুন্সিদা ‘অদু ওইরবদি অমসুং অদুবু’ হায়বগী মতম হৌখ্রে। বেতি বাচাউ বেতি পরাউ থৌরম অসি মীয়ামগী থৌরম অমা ওইরে। জন ধন য়োজনা অমসুং মুদ্রা য়োজনাদা নুপীশিং মশিং য়াম্না শরুক য়ারে। নুপীশিং য়াইফনবা উজ্বালা য়োজনা পায়খৎলে অমসুং ত্রিপল তালাগ মুৎথৎলে অমসুং নুপীশিং অশোই-অঙাম থোক্তনবা অকনবা আইনশিং শেম্লে। নুপীনা লমজিংবা চাউখৎপা অসি জি-২০গী খন্ন-নৈনবদা অচৌবা হিরম অমা ওইখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সংসদতা নুপীশিংগী সিত খাকপগী ৱাফম চহি কয়া পন্দুনা লাকখি অমসুং মখোয়না ঙমজবা থাক্তা হিরম অসিদা মীওই খুদিংমক্না মতেং পাংখি। নুপীশিংগী সিত খাকপগী মতাংদা অহানবা বিল অহানবা ওইনা ১৯৯৬তা পুথোকখি। বিল অসি অতল জিগী মতমদা হাওসতা কয়ারক পুথোকখি অদুবু নুপীশিংগী মঙলান মঙফাওন্নবা দরকার ওইবা মশিং ফংখিদে। মসিগী থবক অসি পাংথোক্নবা ঈশ্বরনা ঐ খল্লে হায়না ঐনা থাজৈ। রিজার্বেসন ওফ ৱুমেন ইন পর্লিয়ামেন্ত বিল অয়াবা পীনবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা ৱারেপ লৌরে। লৈবাক্কী থবক-থৌরমশিংদা মখোয়গী থবক হেনগৎহন্নবা থৌশিল শেম্বগী থবকশিংদা নুপীশিং হেন্না শরুক য়াহনবা দরকার ওইরে। পুৱারি ওইরবা নুমিৎ অসিদা নুপীশিংদা খুদোংচাবশিং পীনবা মেম্বরশিংনা থোং হাংদোক্কদবনি। বিল অসিনা লো ওইরকপা মতমদা অনৌবা শঙলেনগী অনৌবা শক্তিগা লোয়ননা অনৌবা লৈবাক শেমগৎনবা নারী শক্তি থবক ওইনা পাংথোক্কনি।
মহাক্না হায়খি ঙসি লোক সভাদা কন্সিতুতুসন এমেন্দমেন্ত বিল অমা ওইনা নারী শক্তি বন্দন অধিনিয়ম পুথোক্নবা সরকারনা ৱারেপ লৌরে অমসুং মসি হয়েং খন্নগনি। রাজ্য সভাগী মেম্বরশিংনা বিল অসি অমতা ওইনা শৌগৎনবা তকশিল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি।

Prime Minister's Office
PM addresses Rajya Sabha in the New Parliament Building
Urges the members of the Rajya Sabha to support the Narishakti Vandan Adhiniyam unanimously
“ New Parliament is not just a new building but is also a symbol of a new beginning”
“Rajya Sabha discussions have always been enriched with contributions of several greats. This august House will infuse energy to fulfill aspirations of Indians”
“Cooperative Federalism has manifested its strength on many critical matters”
“When we celebrate the centenary of independence in the new Parliament building, it will be the golden century of developed India.”
“Potential of women should get opportunities. Time of ‘ifs and buts’ in their lives is over”
“When we talk about the ease of life, the first claim of that ease belongs to women”
19 SEP 2023 3:43PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Rajya Sabha in the New Parliament Building today.
Addressing the House, the Prime Minister remarked that today’s occasion is historic and memorable. He recalled his address in the Lok Sabha and expressed gratitude towards the Chair for the opportunity to address the Rajya Sabha on this special occasion.
Noting that the Rajya Sabha is considered the Upper House of the Parliament, the Prime Minister underlined the intentions of the makers of the Constitution that the House become a center for serious intellectual discussions rising above the ebb and flow of political discourse while giving a direction to the nation. “It is the natural expectation of the country”, the Prime Minister said as he noted that such contributions to the nation increase the value of the proceedings.
The Prime Minister quoted Sarvapalli Radhakrishnan that the Parliament is not just a legislative body but a deliberative body. Shri Modi said that it is always a pleasure to hear quality debates in Rajya Sabha. New Parliament, he said, is not just a new building but is also a symbol of a new beginning. At the dawn of Amrit Kaal, this new building will infuse a new energy in 140 crore Indians, he said.
The Prime Minister stressed the need to achieve goals in a set time frame as the nation is no longer ready to wait. He said that the time has come to move with new thinking and style to meet the aspirations of the people and that will require expanding the scope of work and thought process.
The Prime Minister said that the House can be a source of inspiration for the legislative bodies all over the country with regard to parliamentary probity.
Throwing light on the decisions taken in the last 9 years, the Prime Minister pointed out those issues that have been pending for decades and were considered monumental. “Touching upon such issues was considered a huge mistake from the political standpoint”, the Prime Minister said as he mentioned that the government took major strides in this direction even though they did not have the required numbers in the Rajya Sabha. He expressed satisfaction that the issues were taken up and resolved for the betterment of the nation and credited the maturity and intellect of the Members for the same. “The dignity of the Rajya Sabha was upheld not because of sheer numbers in the house but due to the dexterity and understanding”, he added. The Prime Minister thanked all the members of the House for this feat.
The Prime Minister said that despite the changes in dispensations in a democratic setup effort has been to keep the national interest supreme.
Underlining Rajya Sabha’s role as House of the States, the Prime Minister said that in the time of emphasis on cooperative federalism, the country has moved forward with great cooperation on many critical matters. He mentioned the Corona pandemic as an example of center-state cooperation.
The Prime Minister said that not only during distress but also in the times of festivities, India has impressed the world. He said that the diversity of this great nation was showcased during G20 events in more than 60 cities and the Summit in Delhi. This is the power of cooperative federalism, he said. He also mentioned that the new building also represents the spirit of federalism as artifacts from states have found a place of prominence in the scheme of the new building.
Highlighting the growing impact of technology in daily life, the Prime Minister mentioned that advancements which took more than 50 years to accomplish can be witnessed within a few weeks now. He stressed the need to mould oneself in a dynamic way to adapt to the growing technological advancements.
The Prime Minister said that in the Samvidhan Sadan, we celebrated 75 years of Independence, when the century of Independence will be celebrated in the New Building in 2047, it will be a celebration in Viksit Bharat. He further said that in the old building, we reached up to 5th spot in terms of the economy of the world. “I am confident that in the New Parliament, we will be part of the top three economies of the world”, he said. He continued, “While we undertook many measures for the welfare of the poor, in the new Parliament we will achieve saturation of coverage of those schemes.”
The Prime Minister emphasized the need to adopt new technologies along with the New Parliament Building as the House is equipped with cutting-edge technology. He also urged the Members to support each other in getting accustomed to the new technology available in the House.
In this Digital Age, the Prime Minister said, we must make technology a part of our lives. Referring to Make in India, the Prime Minister said that the nation is making the most out of this initiative with new energy and enthusiasm.
Mentioning Narishakti Vandan Adhiniyam that was presented in the Lok Sabha, the Prime Minister said that when we talk about the ease of life, the first claim of that ease belongs to women. He said that the participation of women is being ensured in many sectors. “Potential of women should get opportunities. Time of ‘ifs and buts’ in their lives is over”, the Prime Minister said.
He said the Beti Bachao Beti Padhao programme became a people’s programme. He also mentioned women participation in Jan Dhan and Mudra Yojana. He mentioned Ujjwala and elimination of Triple Talaq and stronger laws for women's safety. He said women-led development was the biggest topic of discussion in G20.
The Prime Minister mentioned that the issue of reservation for women in the Parliament has been pending for decades and everyone has contributed towards it in their capacity. Pointing out that the bill was first introduced in 1996 and numerous deliberations and discussions took place during Atal Ji’s tenure, but the bill could not see the light of day due to the lack of numbers, the Prime Minister expressed confidence that the bill will finally become law and ensure ‘Nari Shakti’ towards nation building with the new energy of the New Building. He informed about the Government’s decision to introduce the Nari Shakti Vandan Adhiniyam as a Constitution Amendment Bill in the Lok Sabha today which will be up for debate tomorrow. The Prime Minister concluded the address by urging the members of the Rajya Sabha to support the bill unanimously so that its power and outreach are amplified to the fullest.