ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନରେ ରାଜ୍ୟସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମକୁ ସର୍ବସମ୍ମତି କ୍ରମେ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟସଭା ସଦସ୍ୟ ମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ
“ନୂଆ ସଂସଦ ଭବନ କେବଳ ଏକ ନୂଆ କୋଠା ନୁହେଁ , ବରଂ ଏହା ଏକ ନୂଆ ଆରମ୍ଭର ପ୍ରତୀକ”
ରାଜ୍ୟସଭାର ଆଲୋଚନା ସବୁବେଳେ ଅନେକ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଅବଦାନରେ ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇଛି । ଭାରତୀୟଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଗୌରବମୟ ଗୃହ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇବ ।
"ସମବାୟ ସଂଘବାଦ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ନିଜର ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି"
ନୂଆ ସଂସଦ ଭବନରେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିବୁ, ସେତେବେଳେ ଏହା ବିକଶିତ ଭାରତର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଶତାବ୍ଦୀ ହେବ
ମହିଳାଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ସୁଯୋଗ ମିଳିବା ଦରକାର । ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ‘ଯଦି ଏବଂ କିନ୍ତୁ’ ର ସମୟ ଶେଷ ହୋଇଛି
"ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଜୀବନର ସହଜତା ବିଷୟରେ କଥା ବାର୍ତ୍ତା କରୁ, ସେହି ସହଜତାର ପ୍ରଥମ ଦାବି ମହିଳାଙ୍କର ହୋଇଥାଏ”
19 SEP 2023 3:43PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆ ସଂସଦ ଭବନରେ ରାଜ୍ୟସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ।
ଗୃହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜିର ଅବସର ଐତିହାସିକ ଏବଂ ସ୍ମରଣୀୟ । ସେ ଲୋକସଭାରେ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅବସରରେ ରାଜ୍ୟସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିବାରୁ ଅଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଥିଲେ ।
ରାଜ୍ୟସଭାକୁ ସଂସଦର ଉଚ୍ଚ ସଦନ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମ୍ବିଧାନ ନିର୍ମାତାଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଦେଶକୁ ଏକ ଦିଗ ଦେବା ସହିତ ରାଜନୈତିକ ଆଲୋଚନାର ପ୍ରବାହ ଓ ପ୍ରବାହରୁ ଉପରକୁ ଉଠି ଗୃହ ଗମ୍ଭୀର ବୌଦ୍ଧିକ ଆଲୋଚନାର କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିବ । "ଏହା ଦେଶର ସ୍ୱାଭାବିକ ଆଶା", ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରିବା ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ପାଇଁ ଏଭଳି ଅବଦାନ କାର୍ଯ୍ୟବାହୀର ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସର୍ବପଲ୍ଲୀ ରାଧାକ୍ରିଷ୍ଣନଙ୍କ ମତକୁ ଉଦାହରଣ ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ସଂସଦ କେବଳ ଏକ ବିଧାନ ସଭା ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ବିଚାର ବିମର୍ଶକାରୀ ସଂସ୍ଥା । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଗୁଣାତ୍ମକ ବିତର୍କ ଶୁଣିବା ସବୁବେଳେ ଆନନ୍ଦଦାୟକ ହୋଇଥାଏ । ନୂଆ ସଂସଦ କେବଳ ଏକ ନୂଆ କୋଠା ନୁହେଁ ବରଂ ଏହା ଏକ ନୂଆ ଆରମ୍ଭର ପ୍ରତୀକ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଅମୃତ କାଳର ସକାଳ ସମୟରେ ଏହି ନୂତନ କୋଠା ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ଠାରେ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଦେଶ ଆଉ ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ନଥିବାରୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଲୋକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଓ ଶୈଳୀ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ସମୟ ଆସିଛି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଓ ବିଚାର ପ୍ରକ୍ରିୟାର ପରିସରକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସଂସଦୀୟ ସଚ୍ଚୋଟତାକୁ ନେଇ ଗୃହ ସମଗ୍ର ଦେଶର ବିଧାନ ସଭାଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ହୋଇ ପାରିବ ।
ବିଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନିଆ ଯାଇଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେହି ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଯାହା ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ପଡି ରହିଛି ଏବଂ ସ୍ମରଣୀୟ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ ।
"ରାଜନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଏଭଳି ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରିବା ଏକ ବଡ଼ ଭୁଲ୍ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ”, କିନ୍ତୁ ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଆବଶ୍ୟକ ସଂଖ୍ୟକ ସଂଖ୍ୟା ନଥିଲେ ମଧ୍ୟ ସରକାର ଏ ଦିଗରେ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା କହିଥିଲେ । ଦେଶର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଗୁଡ଼ିକୁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇ ସମାଧାନ କରାଯାଇଥିବାରୁ ସେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିବା ସହ ସଦସ୍ୟ ମାନଙ୍କର ପରିପକ୍ୱତା ଓ ବୁଦ୍ଧିକୁ ଏଥିପାଇଁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଥିଲେ । ରାଜ୍ୟସଭାର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଗୃହରେ ସଂଖ୍ୟା ଗରିଷ୍ଠତା ଯୋଗୁଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଦକ୍ଷତା ଓ ବୁଝାମଣା ଯୋଗୁଁ ବଜାୟ ରଖାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଏହି ସଫଳତା ପାଇଁ ଗୃହର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସରକାର ପରିବର୍ତ୍ତନ ସତ୍ତ୍ୱେ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ରଖିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି ।
ରାଜ୍ୟସଭାର ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସମବାୟ ସଂଘବାଦ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ସମୟରେ ଦେଶ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ବହୁତ ସହଯୋଗ ସହ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି । ସେ କେନ୍ଦ୍ର - ରାଜ୍ୟ ସହଯୋଗର ଏକ ଉଦାହରଣ ଆକାରରେ କରୋନା ମହାମାରୀର ମୁକାବିଲା କରିବା ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କେବଳ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଉତ୍ସବ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ବିଶ୍ୱକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୬୦ ରୁ ଅଧିକ ସହରରେ ଜି - ୨୦ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଏହି ମହାନ ରାଷ୍ଟ୍ରର ବିବିଧତା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଥିଲା । ଏହା ସମବାୟ ସଂଘବାଦର ଶକ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ନୂତନ କୋଠାଟି ସଂଘୀୟ ଭାବନାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ କାରଣ ନୂତନ କୋଠାର ଯୋଜନାରେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କର କଳାକୃତି ଗୁଡିକ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ପାଇଛନ୍ତି ।
ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁ ଅଗ୍ରଗତି ହାସଲ କରିବାକୁ ୫୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଲାଗିଥିଲା ତାହା ବର୍ତ୍ତମାନ କିଛି ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ଅନୁଭବ କରାଯାଇପାରିବ । ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ବୈଷୟିକ ଉନ୍ନତି ସହିତ ଖାପ ଖୁଆଇବା ପାଇଁ ନିଜକୁ ଏକ ଗତିଶୀଳ ଉପାୟରେ ଗଢି ତୋଳିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସମ୍ବିଧାନ ସଦନରେ ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପାଳନ କରିଛୁ, ଯେତେବେଳେ ୨୦୪୭ରେ ନୂତନ ଭବନରେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତାବ୍ଦୀ ପାଳନ କରାଯିବ, ଏହା ବିକଶିତ ଭାରତରେ ଏକ ଉତ୍ସବ ହେବ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୁରୁଣା କୋଠାରେ ଆମେ ବିଶ୍ୱର ଅର୍ଥନୀତି ଦୃଷ୍ଟିରୁ ପଞ୍ଚମ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚି ଯାଇଥିଲେ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ନୂଆ ସଂସଦରେ ଆମେ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ତିନୋଟି ଅର୍ଥନୀତିରେ ସାମିଲ ହେବୁ । ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଆମେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଥିବା ବେଳେ ନୂଆ ସଂସଦରେ ଆମେ ସେହି ସବୁ ଯୋଜନାର କଭରେଜ୍ ହାସଲ କରିବୁ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ଗୃହ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ସଜ୍ଜିତ ହୋଇ ଥିବାରୁ ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନ ସହିତ ନୂତନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଗୃହରେ ଉପଲବ୍ଧ ନୂତନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ଅଭ୍ୟସ୍ତ ହେବା ପାଇଁ ପରସ୍ପରକୁ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ସେ ସାଂସଦ ମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ଡିଜିଟାଲ ଯୁଗରେ ଆମେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ଆମ ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶ କରିବା ଦରକାର ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଉତ୍ସାହ ସହିତ ଦେଶ ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ଭରପୂର ଫାଇଦା ଉଠାଉଛି ।
ଲୋକ ସଭାରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ନାରୀଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଜୀବନର ସହଜତା ବିଷୟରେ କହିଥାଉ, ସେତେବେଳେ ସେହି ସହଜତାର ପ୍ରଥମ ଦାବି ମହିଳାଙ୍କର ହୋଇଥାଏ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳା ମାନଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଉଛି । ମହିଳାଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ସୁଯୋଗ ମିଳିବା ଦରକାର । ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ 'ଯଦି ଏବଂ କିନ୍ତୁ’ ର ସମୟ ଶେଷ ହୋଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବେଟି ବଚାଓ ବେଟି ପଢ଼ାଓ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏକ ଜନକାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ସେ ଜନ ଧନ ଏବଂ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାରେ ମହିଳା ମାନଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ସମ୍ପର୍କରେ ଏବଂ ତିନି ତଲାକ ଉଚ୍ଛେଦ ଏବଂ ମହିଳାଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ଆଇନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଜି – ୨୦ ରେ ମହିଳା ମାନଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶ ସବୁଠୁ ବଡ଼ ଆଲୋଚନାର ବିଷୟ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସଂସଦରେ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ବିଚାରାଧୀନ ରହିଛି ଏବଂ ସମସ୍ତେ ନିଜ ନିଜ ସାମର୍ଥ୍ୟରେ ଏଥିରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି । ୧୯୯୬ ମସିହାରେ ଏହି ବିଲ୍ ପ୍ରଥମେ ଆଗତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଅଟଳ ଜୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଅନେକ ଆଲୋଚନା ଓ ପର୍ଯ୍ୟାଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସଂଖ୍ୟା ଗରିଷ୍ଠତା ଅଭାବରୁ ଏହି ବିଲ୍ ପାରିତ ହୋଇ ପାରିନଥିଲା ବୋଲି ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବିଲ୍ ଶେଷରେ ଆଇନରେ ପରିଣତ ହେବ ଏବଂ ନୂତନ କୋଠାର ନୂତନ ଶକ୍ତି ସହିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ଦିଗରେ 'ନାରୀ ଶକ୍ତି' ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ । ସେ ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନା ଅଧିନିୟମକୁ ସମ୍ବିଧାନ ସଂଶୋଧନ ବିଲ୍ ଭାବେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତି ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯାହା ଉପରେ ଆସନ୍ତାକାଲି ବିତର୍କ ହେବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରି ରାଜ୍ୟସଭାର ସଦସ୍ୟ ମାନଙ୍କୁ ସର୍ବସମ୍ମତି କ୍ରମେ ଏହି ବିଲ୍‌କୁ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏହାର ଶକ୍ତି ଏବଂ ପହଞ୍ଚକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ବୃଦ୍ଧି କରା ଯାଇପାରିବ।

Prime Minister's Office
PM addresses Rajya Sabha in the New Parliament Building
Urges the members of the Rajya Sabha to support the Narishakti Vandan Adhiniyam unanimously
“ New Parliament is not just a new building but is also a symbol of a new beginning”
“Rajya Sabha discussions have always been enriched with contributions of several greats. This august House will infuse energy to fulfill aspirations of Indians”
“Cooperative Federalism has manifested its strength on many critical matters”
“When we celebrate the centenary of independence in the new Parliament building, it will be the golden century of developed India.”
“Potential of women should get opportunities. Time of ‘ifs and buts’ in their lives is over”
“When we talk about the ease of life, the first claim of that ease belongs to women”
19 SEP 2023 3:43PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Rajya Sabha in the New Parliament Building today.
Addressing the House, the Prime Minister remarked that today’s occasion is historic and memorable. He recalled his address in the Lok Sabha and expressed gratitude towards the Chair for the opportunity to address the Rajya Sabha on this special occasion.
Noting that the Rajya Sabha is considered the Upper House of the Parliament, the Prime Minister underlined the intentions of the makers of the Constitution that the House become a center for serious intellectual discussions rising above the ebb and flow of political discourse while giving a direction to the nation. “It is the natural expectation of the country”, the Prime Minister said as he noted that such contributions to the nation increase the value of the proceedings.
The Prime Minister quoted Sarvapalli Radhakrishnan that the Parliament is not just a legislative body but a deliberative body. Shri Modi said that it is always a pleasure to hear quality debates in Rajya Sabha. New Parliament, he said, is not just a new building but is also a symbol of a new beginning. At the dawn of Amrit Kaal, this new building will infuse a new energy in 140 crore Indians, he said.
The Prime Minister stressed the need to achieve goals in a set time frame as the nation is no longer ready to wait. He said that the time has come to move with new thinking and style to meet the aspirations of the people and that will require expanding the scope of work and thought process.
The Prime Minister said that the House can be a source of inspiration for the legislative bodies all over the country with regard to parliamentary probity.
Throwing light on the decisions taken in the last 9 years, the Prime Minister pointed out those issues that have been pending for decades and were considered monumental. “Touching upon such issues was considered a huge mistake from the political standpoint”, the Prime Minister said as he mentioned that the government took major strides in this direction even though they did not have the required numbers in the Rajya Sabha. He expressed satisfaction that the issues were taken up and resolved for the betterment of the nation and credited the maturity and intellect of the Members for the same. “The dignity of the Rajya Sabha was upheld not because of sheer numbers in the house but due to the dexterity and understanding”, he added. The Prime Minister thanked all the members of the House for this feat.
The Prime Minister said that despite the changes in dispensations in a democratic setup effort has been to keep the national interest supreme.
Underlining Rajya Sabha’s role as House of the States, the Prime Minister said that in the time of emphasis on cooperative federalism, the country has moved forward with great cooperation on many critical matters. He mentioned the Corona pandemic as an example of center-state cooperation.
The Prime Minister said that not only during distress but also in the times of festivities, India has impressed the world. He said that the diversity of this great nation was showcased during G20 events in more than 60 cities and the Summit in Delhi. This is the power of cooperative federalism, he said. He also mentioned that the new building also represents the spirit of federalism as artifacts from states have found a place of prominence in the scheme of the new building.
Highlighting the growing impact of technology in daily life, the Prime Minister mentioned that advancements which took more than 50 years to accomplish can be witnessed within a few weeks now. He stressed the need to mould oneself in a dynamic way to adapt to the growing technological advancements.
The Prime Minister said that in the Samvidhan Sadan, we celebrated 75 years of Independence, when the century of Independence will be celebrated in the New Building in 2047, it will be a celebration in Viksit Bharat. He further said that in the old building, we reached up to 5th spot in terms of the economy of the world. “I am confident that in the New Parliament, we will be part of the top three economies of the world”, he said. He continued, “While we undertook many measures for the welfare of the poor, in the new Parliament we will achieve saturation of coverage of those schemes.”
The Prime Minister emphasized the need to adopt new technologies along with the New Parliament Building as the House is equipped with cutting-edge technology. He also urged the Members to support each other in getting accustomed to the new technology available in the House.
In this Digital Age, the Prime Minister said, we must make technology a part of our lives. Referring to Make in India, the Prime Minister said that the nation is making the most out of this initiative with new energy and enthusiasm.
Mentioning Narishakti Vandan Adhiniyam that was presented in the Lok Sabha, the Prime Minister said that when we talk about the ease of life, the first claim of that ease belongs to women. He said that the participation of women is being ensured in many sectors. “Potential of women should get opportunities. Time of ‘ifs and buts’ in their lives is over”, the Prime Minister said.
He said the Beti Bachao Beti Padhao programme became a people’s programme. He also mentioned women participation in Jan Dhan and Mudra Yojana. He mentioned Ujjwala and elimination of Triple Talaq and stronger laws for women's safety. He said women-led development was the biggest topic of discussion in G20.
The Prime Minister mentioned that the issue of reservation for women in the Parliament has been pending for decades and everyone has contributed towards it in their capacity. Pointing out that the bill was first introduced in 1996 and numerous deliberations and discussions took place during Atal Ji’s tenure, but the bill could not see the light of day due to the lack of numbers, the Prime Minister expressed confidence that the bill will finally become law and ensure ‘Nari Shakti’ towards nation building with the new energy of the New Building. He informed about the Government’s decision to introduce the Nari Shakti Vandan Adhiniyam as a Constitution Amendment Bill in the Lok Sabha today which will be up for debate tomorrow. The Prime Minister concluded the address by urging the members of the Rajya Sabha to support the bill unanimously so that its power and outreach are amplified to the fullest.