ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜାତି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଯଶୋଭୂମିର ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ପିଏମ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
17 SEP 2023 5:34PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ !
ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ !
ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ !
କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ଥିବା ମୋର ସମସ୍ତ ସହକର୍ମୀ, ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଏହି ଭବ୍ୟ ଭବନରେ ଏକାଠି ହୋଇଥିବା ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଭଉଣୀ, ଦେଶର ୭୦ରୁ ଅଧିକ ସହରରୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିବା ମୋର ସାଥୀ ନାଗରିକ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମ୍ମାନିତ ଅତିଥି ଏବଂ ମୋ ପରିବାରଗଣ!
ଆଜି ଭଗବାନ ବିଶ୍ୱକର୍ମାଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ । ଏହି ଦିନ ଆମର ପାରମ୍ପରିକ କାରିଗର ଏବଂ ଶିଳ୍ପକାରମାନଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ । ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ମୁଁ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ମୁଁ ଆନନ୍ଦିତ ଯେ ଆଜିର ଦିନରେ ମୋତେ ସାରା ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ବନ୍ଧୁଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ି ହେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି । କିଛି ଦିନ ତଳେ ମୁଁ ମୋର ଅନେକ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଭାଇ ଭଉଣୀଙ୍କ ସହ କଥା ବାର୍ତ୍ତା ମଧ୍ୟ କରିଥିଲି । ଏଠାରେ ପହଞ୍ଚିବାରେ ମୋର ବିଳମ୍ବର କାରଣ ହେଉଛି ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବାରେ ମଗ୍ନ ହୋଇଯାଇଥିଲି, ଏବଂ ତଳେ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ହୋଇଛି ତାହା ମଧ୍ୟ ଏତେ ଚମତ୍କାର ଯେ, ସେଠାରୁ ବାହାରିବାକୁ ଇଚ୍ଛା କରୁନଥିଲି ଏବଂ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଅନୁରୋଧ ଯେ ଆପଣମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଏହାକୁ ପରିଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ । ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଏହା ଆହୁରି ୨-୩ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିବ, ତେଣୁ ମୁଁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଦିଲ୍ଲୀବାସୀଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ ଏହାକୁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ପରିଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ।
ସାଥୀମାନେ,
ଭଗବାନ ବିଶ୍ୱକର୍ମାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ, ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ହାତର କୌଶଳରେ ଦକ୍ଷତାର ସହ କାମ କରୁଥିବା ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ପ୍ରଥାଅନୁସରଣ କରୁଥିବା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପରିବାର ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା ଏକ ନୂତନ ଆଶାର କିରଣ ଭାବେ ଆସୁଛି ।
ମୋ ପରିବାରଗଣ,
ଏହି ଯୋଜନା ସହିତ ଆଜି ଦେଶକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ କେନ୍ଦ୍ର- ଯଶୋଭୂମି ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି । ଏଠାରେ ଯେଉଁ କାମ କରାଯାଇଛି ତାହା ମୋର ଶ୍ରମିକ ଭାଇ ଭଉଣୀ, ମୋର ବିଶ୍ୱକର୍ମା ସାଥୀମାନଙ୍କ ନିଷ୍ଠା ଏବଂ କଠିନ ପରିଶ୍ରମକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ | ଆଜି ମୁଁ ଯଶୋଭୂମିକୁ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କର୍ମୀ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ସାଥୀଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ କରୁଛି । ଆମର ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ସାଥୀ ମଧ୍ୟ ଯଶୋଭୂମିର ହିତାଧିକାରୀ ହେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ଆଜି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭିଡିଓ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମ ସହ ଯୋଡ଼ି ଦେଇଥିବା ହଜାର ହଜାର ବିଶ୍ୱକର୍ମା ସାଥୀଙ୍କୁ ମୁଁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଏହି ବାର୍ତ୍ତା ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଆପଣ ଗାଁରେ ଯେଉଁ ଜିନିଷ ତିଆରି କରୁଛନ୍ତି, ଯେଉଁ ଶିଳ୍ପ, ଯେଉଁ କଳା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି, ତାହାକୁ ବିଶ୍ୱ ଆଗରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମାଧ୍ୟମ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହା ଆପଣଙ୍କ କଳା, ଆପଣଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ କଳାକୃତିକୁ ବିଶ୍ୱକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବ । ଭାରତର ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କରିବାରେ ଏହା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ।
ମୋ ପରିବାରଗଣ,
ଆମ ଏଠାରେ ଶାସ୍ତ୍ରରେ କୁହାଯାଉଛି, 'ଯିଏ ସମଗ୍ର ପୃଥିବୀ ସୃଷ୍ଟି କରେ କିମ୍ବା ଏହା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ହୁଏ, ତାକୁ 'ବିଶ୍ୱକର୍ମା' କୁହାଯାଏ। ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ଯେଉଁ ସାଥୀମାନେ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧିର ମୂଳଦୁଆ ହୋଇ ରହିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ଆମର ବିଶ୍ୱକର୍ମା। ଯେମିତି ଆମ ଶରୀରରେ ମେରୁଦଣ୍ଡର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି, ଠିକ୍ ସେହିପରି ଏହି ବିଶ୍ୱକର୍ମା ସାଥୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟ ଆମ ସାମାଜିକ ଜୀବନରେ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଆମର ଏହି ବିଶ୍ୱକର୍ମା ସାଥୀମାନେ ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ କୌଶଳ ସହିତ ଜଡ଼ିତ, ଯାହା ବିନା ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନ ଅକଳ୍ପନୀୟ । ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ଆମର କମାର ବିନା କିଛି କ’ଣ ସମ୍ଭବ କି? ଲୁହାର ଜିନିଷ ତିଆରି କରୁଥିବା ଲୋକର ଯେଉଁମାନେ ଗାଁରେ ଜୋତା ତିଆରି କରନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ କେଶ କାଟିଥାନ୍ତି ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ପୋଷାକ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ର ମହତ୍ତ୍ୱ କେବେ ବି କମ୍ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ । ଫ୍ରିଜ୍ ଯୁଗରେ ମଧ୍ୟ ଲୋକମାନେ ମାଟି ପାତ୍ର ଓ ମାଟି ପାତ୍ରରୁ ପାଣି ପିଇବାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି। ଦୁନିଆ ଯେତେ ଆଗକୁ ବଢେ, ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସବୁସ୍ଥାନରେ କିପରି ପହଞ୍ଚିବ, ସେମାନଙ୍କ ଭୂମିକା ଓ ମହତ୍ତ୍ୱ ସବୁବେଳେ ରହିବ । ତେଣୁ ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା ହେଉଛି ଏହି ବିଶ୍ୱକର୍ମା ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରରେ ଚିହ୍ନିବା, ସେମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ସହଯୋଗ କରାଯିବା।
ସାଥୀମାନେ,
ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସମ୍ମାନ, ସାମର୍ଥ୍ୟ ଓ ସମୃଦ୍ଧି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ଆଜି ସହଯୋଗୀ ହୋଇ ଆପଣଙ୍କ ପାଖକୁ ଆସିଛନ୍ତି। ଏହି ଯୋଜନାରେ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ସାଥୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଉଥିବା ୧୮ଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି । ଏମିତି କୌଣସି ଗାଁ ନଥିବ ଯେଉଁଠି ଏହି ୧୮ ପ୍ରକାର କାମରେ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ନିୟୋଜିତ ନଥିବେ। ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କାଠ ରେ କାମ କରୁଥିବା କାରିଗର, କାଠ ଖେଳନା ତିଆରି କରୁଥିବା କାରିଗର, ଲୁହାରେ କାମ କରୁଥିବା କମାର, ଅଳଙ୍କାର ତିଆରି କରୁଥିବା ବଣିଆ, ମାଟିରେ କାମ କରୁଥିବା କୁମ୍ଭାର, ମୂର୍ତ୍ତିଶିଳ୍ପୀ, ଜୋତା ତିଆରି କରୁଥିବା ମୋଚି, ଦର୍ଜି, ହେୟାର ଡ୍ରେସର, ଲଣ୍ଡ୍ରି ଶ୍ରମିକ, କପଡ଼ା ବୁଣାକାର, ମାଳା ନିର୍ମାତା, ମାଛଧରା ଜାଲ ନିର୍ମାତା, ଡଙ୍ଗା ନିର୍ମାଣକାରୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନେ ଅଛନ୍ତି। ପିଏମ୍ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନାରେ ସରକାର ୧୩ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବେ।
ମୋ ପରିବାରଗଣ,
କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ପ୍ରାୟ ୩୦-୩୫ ବର୍ଷ ହେବ ମୁଁ ଥରେ ୟୁରୋପର ବ୍ରୁସେଲ୍ସ ଯାଇଥିଲି। ସେଠାରେ ରହୁଥିବା ବେଳେ ମୋର ଆୟୋଜକମାନେ ମୋତେ ସେଠାରେ ଏକ ଅଳଙ୍କାର ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ନେଇଯାଇଥିଲେ। ମୁଁ କୌତୂହଳ ଓ ଆଗ୍ରହର ସହ ପଚାରୁଥିଲି ଯେ, ଭାଇ ଏଠାରେ ଜିନିଷର ବଜାର କିପରି ହୋଇଥାଏ। ମୋ ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ସପ୍ରାଇଜ୍ ଥିଲା, ସେମାନେ ମୋତେ କହିଲେ ଯେ ମେସିନ୍ ରେ ନିର୍ମିତ ଅଳଙ୍କାରର ଚାହିଦା ଏଠାରେ କମ୍ ଥାଏ, ଏବଂ ଲୋକମାନେ ହାତତିଆରି ଗହଣା କିଣିବାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି ଯଦିଓ ଏହା ଅଧିକ ମହଙ୍ଗା ଅଟେ । ଦୁନିଆରେ ତୁମର ସୁସଜ୍ଜିତ କାମର ଚାହିଦା ବଢିବାରେ ଲାଗିଛି । ଆଜିକାଲି ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି ଯେ ବଡ଼ ବଡ଼ କଂପାନି ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦନକୁ ଛୋଟ କମ୍ପାନିକୁ ଆଉଟସୋର୍ସ କରିଥାନ୍ତି। ଏହା ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଏକ ବିଶାଳ ଶିଳ୍ପ । ଆମେ ସେହି ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛୁ ଯେପରି ଆଉଟସୋର୍ସିଂ କାମ ଆମର ବିଶ୍ୱକର୍ମା ସାଥୀଙ୍କ ପାଖକୁ ଆସିବ ଏବଂ ଆପଣ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇପାରିବେ । ଆମେ ଚାହୁଁଛୁ ଯେ ଆପଣ ଏତେ ଦକ୍ଷ ହୁଅନ୍ତୁ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରମୁଖ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କଂପାନିଗୁଡିକ ଆପଣଙ୍କ ଦକ୍ଷତାକୁ ଟ୍ୟାପ୍ କରିବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ ପାଖକୁ ଆସନ୍ତୁ। ତେଣୁ ଆମର ବିଶ୍ୱକର୍ମା ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ଆଧୁନିକ ଯୁଗକୁ ଆଣିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଯୋଜନା ଏକ ପ୍ରୟାସ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତିତ ସମୟରେ ଆମ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଉପକରଣର ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେବା ଉପରେ ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି। ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କୁ ସରକାରଙ୍କ ତରଫରୁ ଦୈନିକ ୫୦୦ ଟଙ୍କା ଭତ୍ତା ମିଳିବ, କାରଣ ଆପଣ ପରିଶ୍ରମୀ ବ୍ୟକ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରତିଦିନ ନିଜର ଜୀବିକା ନିର୍ବାହ କରନ୍ତି । ଆପଣଙ୍କୁ ଆଧୁନିକ ଉପକରଣ ପାଇଁ ୧୫,୦୦୦ ଟଙ୍କାର ଟୁଲକିଟ୍ ଭାଉଚର ମଧ୍ୟ ମିଳିବ । ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ ଏବଂ ପ୍ୟାକେଜିଂଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ମାର୍କେଟିଂ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆପଣ ଯାହା ତିଆରି କରିବେ ସେଥିପାଇଁ ସରକାର ଯଥାସମ୍ଭବ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବେ। ଏହା ବଦଳରେ ଆପଣ ଜିଏସଟି ପଞ୍ଜୀକୃତ ଷ୍ଟୋରରୁ ଟୁଲକିଟ୍ କିଣିବେ ବୋଲି ସରକାର ଆଶା ରଖିଛନ୍ତି। ବେଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ବରଦାସ୍ତ କରାଯିବ ନାହିଁ। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ମୁଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ଏହି ଉପକରଣଗୁଡ଼ିକ 'ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ହେବା ଉଚିତ୍ ।
ମୋ ପରିବାରଗଣ,
ସରକାର ଏହା ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ଆପଣ ନିଜର ବ୍ୟବସାୟକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ତେବେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପୁଞ୍ଜି ବିଷୟରେ ଆପଣଙ୍କୁ କୌଣସି ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ସାଥୀମାନେ ବିନା ଜାମିନରେ ୩ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଋଣ ପାଇପାରିବେ । ଯେତେବେଳେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆପଣଙ୍କୁ ଜାମିନ ମାଗିନଥାଏ, ମୋଦି ଆପଣଙ୍କ ଋଣର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଉଛନ୍ତି। ଏହା ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି ଯେ ଏହି ଋଣର ସୁଧ ହାର ବହୁତ କମ୍ ରହିବ। ଯଦି ଆପଣ ତାଲିମ ଶେଷ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ନୂଆ ଉପକରଣ କିଣିଛନ୍ତି ତେବେ ଆପଣ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ୧ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଋଣ ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ ହେବେ ବୋଲି ସରକାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛନ୍ତି । ଆଉ ସେହି ଋଣ ଯେତେବେଳେ ପରିଶୋଧ କରି କାମ ଚାଲିଥିବା ପ୍ରମାଣ କରିବା ପରେ ପୁଣିଥରେ ଆପଣ ୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆହୁରି ଋଣ ପାଇପାରିବେ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟ,
ଆଜି ଆମ ଦେଶରେ ସେହି ସରକାର ଅଛି, ଯିଏ ଅବହେଳିତ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛି । ଏହା ଆମ ସରକାର ଯିଏ ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲା ଗୋଟିଏ ଉତ୍ପାଦ (ଓଡିଓପି) ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଉତ୍ପାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି । ଆମ ସରକାର ହିଁ ରାସ୍ତାକଡ଼ରେ ଥିବା ଭେଣ୍ଡରମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ପିଏମ୍ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କର ଦ୍ୱାର ଖୋଲିଛନ୍ତି। ଆମ ସରକାର ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବଞ୍ଜାରା ଓ ଯାଯାବର ଜନଜାତିଙ୍କ ଯତ୍ନ ନେଇଛି। ଆମ ସରକାର ହିଁ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତର ଓ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ଥାନରେ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସୁବିଧା ବିକଶିତ କରିଛନ୍ତି । ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ କେହି ପଚାରୁ ନ ଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗରିବର ଏହି ପୁଅ ମୋଦୀ, ସେମାନଙ୍କର 'ସେବକ' ହୋଇ ଆସିଛନ୍ତି। ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସମ୍ମାନଜନକ ଜୀବନ ଦେବା, ସମସ୍ତଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ।
ମୋ ପରିବାରଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏବଂ ପରମ୍ପରା ଏକାଠି ହୋଇଥାନ୍ତି, ତେବେ କ’ଣ ଚମତ୍କାର ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ, ଏ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ବ ଜି-୨୦ କ୍ରାଫ୍ଟ ବଜାରରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛି। ଜି-୨୦ରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ବିଦେଶୀ ଅତିଥିମାନେ ଆସିଥିଲେ, ଉପହାର ତାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଉପହାର ସ୍ୱରୂପ ଆମର ବିଶ୍ୱକର୍ମା ସାଥୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ସାମଗ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। 'ଲୋକାଲ ଫର ଭୋକାଲ’ ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର, ସମଗ୍ର ଦେଶର ଦାୟିତ୍ୱ । ମୁଁ ଏହା ବିଷୟରେ କହିବା ବେଳେ ଆପଣ କାହିଁକି ଅସହଜ ହୁଅନ୍ତି? ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏହା କରେ, ଆପଣ ପ୍ରଶଂସା କରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହା କରିବାକୁ ପଡିଥାଏ, ଆପଣ କୁଣ୍ଠାବୋଧ କରନ୍ତି । ଆପଣ ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ, ଆମର କାରିଗର, ଆମ ଲୋକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ଉତ୍ପାଦ ଗୁଡିକ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚିବା ଉଚିତ କି ନାହିଁ? ଏହି ଉତ୍ପାଦଗୁଡିକ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ବିକ୍ରି ହେବା ଉଚିତ କି ନାହିଁ? ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ପ୍ରଥମେ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ତା'ପରେ ସ୍ଥାନୀୟକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏବେ ଗଣେଶ ଚତୁର୍ଥୀ, ଧନତେରସ, ଦୀପାବଳି ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ଆସୁଛି। ମୁଁ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦ କିଣିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦ କିଣିବା ବିଷୟରେ କହୁଛି, କିଛି ଲୋକ ଭାବନ୍ତି ଯେ ଏହା କେବଳ ଦୀପାବଳିରେ ଦୀପ କିଣିବା ବିଷୟରେ ଏବଂ ଅନ୍ୟ କିଛି ନୁହେଁ । କୌଣସି ମଧ୍ୟ ବଡ଼ ଜିନିଷ କିଣନ୍ତୁ, ଯେଉଁଥିରେ ଆମ ବିଶ୍ବକର୍ମା ସାଥୀମାନଙ୍କର ଛାପ ଥିବ, ଭାରତ ମାଟିରେ ଝାଳର ସୁଗନ୍ଧ ଥିବ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛୋଟ ବଡ଼ ଜିନିଷ କିଣନ୍ତୁ ।
ମୋ ପରିବାରଗଣ,
ଆଜିର ଭାରତ ଯେମିତି ବିକଶିତ ହେବାରେ ଲାଗିଛି, ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଜର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ନିକଟରେ ଆମେ ଦେଖିଛୁ ଯେ କିପରି ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲା । ଏହି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ କେନ୍ଦ୍ର ଯଶୋଭୂମି ଏହି ପରମ୍ପରାକୁ ଭବ୍ୟତାର ସହ ଜାରି ରଖିଛି। ଏବଂ ଯଶୋଭୂମିର ସ୍ପଷ୍ଟ ବାର୍ତ୍ତା ହେଉଛି ଯେ ଏହି ମାଟିରେ ଯାହା ବି ଘଟିବ ତାହା ଯଶ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବ। ଭାରତକୁ ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଭବ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଭାରତ ନିଜର ଅର୍ଥନୈତିକ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ସଫଳତାର ସହ ଉପଯୋଗ କରି ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଶକ୍ତି ରେ ପରିଣତ ହେବା ପାଇଁ ରାଜଧାନୀରେ ଏଭଳି ଏକ କେନ୍ଦ୍ର ହେବା ଜରୁରୀ, ଏହା ସେହି କେନ୍ଦ୍ର ଅଟେ। ଏହା ଉଭୟ ମଲ୍ଟି-ମୋଡାଲ୍ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ ଏବଂ ଏବଂ ପିଏମ ଗତିଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ | ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଖନ୍ତୁ ଏହା ବିମାନବନ୍ଦର ନିକଟରେ ଅବସ୍ଥିତ ଏବଂ ମେଟ୍ରୋ ସିଷ୍ଟମ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହା ସହ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବରେ ସଂଯୁକ୍ତ ହୋଇଛି । ଆଜି ଉଦ୍ଘାଟିତ ହୋଇଥିବା ମେଟ୍ରୋ ଷ୍ଟେସନ ସିଧାସଳଖ ଏହି କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସରେ ସଂଯୁକ୍ତ ହୋଇଛି। ଏହି ମେଟ୍ରୋ ସୁବିଧା ଦିଲ୍ଲୀର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଆସୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯାତ୍ରା ସମୟକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ଏହା ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । ଏଠାକୁ ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ଆସିବେ, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ରହିବା । ମନୋରଞ୍ଜନ, ସପିଂ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ସୁବିଧା ଯୋଗାଇଦେବା ପାଇଁ ଏହି ପୂରା ଇକୋ ସିଷ୍ଟମ କରାଯାଇଛି, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ହୋଇଛି।
ମୋ ପରିବାରଗଣ,
ପରିବର୍ତ୍ତିତ ସମୟ ସହିତ ବିକାଶ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତିର ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ର ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି । ୫୦-୬୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆଜି ରହୁଥିବା ବିଶାଳ ଆଇଟି ଶିଳ୍ପ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଅକଳ୍ପନୀୟ ଥିଲା । ସେହିପରି ୩୦-୩୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ କେବଳ ଏକ କନସେପ୍ଟ ଥିଲା । ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତ ପାଇଁ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ଅସୀମ ସମ୍ଭାବନା ସହିତ ଉଭା ହେଉଛି ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ହେଉଛି ସମ୍ମିଳନୀ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ସମଗ୍ର ବିଶ୍ବରେ କନଫରେନ୍ସ। ଗ୍ଲୋବାଲ କନଫରେନ୍ସ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଶିଳ୍ପର ମୂଲ୍ୟ ୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ । ପ୍ରତିବର୍ଷ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ୩୨ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ବଡ଼ ବଡ଼ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଓ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥାଏ। କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ୨-୫ କୋଟି ଜନସଂଖ୍ୟା ଥିବା ଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇ ସମୃଦ୍ଧ ହୁଅନ୍ତୁ। ୧୪୦ କୋଟି ଜନସଂଖ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଭାରତ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଯଥେଷ୍ଟ ଲାଭ ଉଠାଇପାରିବ। ଯିଏ ଏଠାକୁ ଆସିବ ସେ ବହୁତ ଉପକୃତ ହେବ । ଏହା ଏକ ବିରାଟ ବଜାର । ସାଧାରଣତଃ ସାଧାରଣ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ତୁଳନାରେ ସମ୍ମିଳନୀ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନେ ଏଥିରେ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଥାନ୍ତି। ବିପୁଳ ବଜାର ସତ୍ତ୍ୱେ ଏହି ଶିଳ୍ପରେ ଭାରତର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ମାତ୍ର ଏକ ପ୍ରତିଶତ ରହିଛି। ପ୍ରତିବର୍ଷ ଅନେକ ବଡ଼ ବଡ଼ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନି ବିଦେଶରେ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହେଉଛନ୍ତି। ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ କି ଏତେ ବଡ଼ ବଜାର ଉଭୟ ଘରୋଇ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଆମ ସାମ୍ନାରେ ଅଛି? ସମ୍ମିଳନୀ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ନୂଆ ଭାରତ ନିଜକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛି ।
ଏବଂ ସାଥୀମାନେ, ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଦୁଃସାହସିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କେବଳ ସେହି ସ୍ଥାନରେ ହୋଇଥାଏ। ଯେଉଁଠାରେ ଦୁଃସାହସିକତା ପାଇଁ ସମ୍ବଳ ଅଛି | ଯେଉଁଠି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ଅଛି ସେଠାରେ ହିଁ ମେଡିକାଲ ଟୁରିଜିମ୍ ହେବ। ଐତିହାସିକ, ଧାର୍ମିକ ଓ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଥିବା ସ୍ଥାନରେ ହିଁ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ହେବ। ଇତିହାସ ଓ ଐତିହ୍ୟ ପ୍ରଚଳିତ ଥିବା ସ୍ଥାନରେ ହିଁ ଐତିହ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କରାଯିବ। ସେହିଭଳି ସମ୍ମିଳନୀ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କେବଳ ସେହି ସ୍ଥାନରେ ହେବ ଯେଉଁଠାରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ସଭା ଓ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସମ୍ବଳ ରହିଥିବ। ତେଣୁ ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ଏବଂ ଯଶୋଭୂମି ଏଭଳି କେନ୍ଦ୍ର ଯାହା ଏବେ ଦିଲ୍ଲୀକୁ କନଫରେନ୍ସ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ହବ୍ ରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। କେବଳ ଯଶୋଭୂମି କେନ୍ଦ୍ରର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ମିଳିବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ଭବିଷ୍ୟତରେ ଯଶୋଭୂମି ଏପରି ଏକ ସ୍ଥାନ ରେ ପରିଣତ ହେବ ଯେଉଁଠାରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ, ସଭା, ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଇତ୍ୟାଦି ପାଇଁ ସାରା ବିଶ୍ୱର ଲୋକମାନେ ଧାଡ଼ି ବାନ୍ଧିବେ ।
ଆଜି ମୁଁ ବିଶେଷ କରି ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ଦେଶରୁ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଏବଂ ଇଭେଣ୍ଟ ଶିଳ୍ପ ସହ ଜଡ଼ିତ ଲୋକଙ୍କୁ ଭାରତ, ଦିଲ୍ଲୀ, ଯଶୋଭୂମିକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି । ମୁଁ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳ, ପୂର୍ବ-ପଶ୍ଚିମ-ଉତ୍ତର-ଦକ୍ଷିଣର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଟିଭି ଶିଳ୍ପକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିବି । ଆପଣ ଏଠାରେ ଆପଣଙ୍କ ପୁରସ୍କାର ସମାରୋହ, ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମହୋତ୍ସବ ଆୟୋଜନ କରନ୍ତି ଏବଂ ଏଠାରେ ଆପଣଙ୍କ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରର ପ୍ରଥମ ଶୋ'ର ଆୟୋଜନ କରନ୍ତୁ | ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ଏବଂ ଯଶୋଭୂମିରେ ଯୋଗ ଦେବା ପାଇଁ ମୁଁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଇଭେଣ୍ଟ କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ଲୋକଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି ।
ମୋ ପରିବାରଗଣ,
ମୋର ବିଶ୍ୱାସ, ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ହେଉ କି ଯଶୋଭୂମି, ଏଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ଆତିଥେୟତା, ଭାରତର ଶ୍ରେଷ୍ଠତା ଏବଂ ଭାରତର ଭବ୍ୟତାର ପ୍ରତୀକ ହେବ । ଉଭୟ ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ଏବଂ ଯଶୋଭୂମି ହେଉଛି ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଆଧୁନିକ ସୁବିଧାର ସଂଗମ । ଆଜି ଏହି ଦୁଇ ମହାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଦେଶ ଓ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ନୂଆ ଭାରତର କାହାଣୀ ଗାଉଛି। ଏହା ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଭାରତର ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି, ଯିଏ ନିଜ ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ସୁବିଧା ଚାହୁଁଛି ।
ସାଥୀମାନେ, ମୋ କଥା ଲେଖି ରଖନ୍ତୁ, ଭାରତ ଏବେ ଅଟକିବ ନାହିଁ । ଆମକୁ ଆଗକୁ ବଢିବାକୁ ହେବ, ନୂଆ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ସେହି ନୂତନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପରେ ହିଁ ବିଶ୍ରାମ ନେବାକୁ ପଡିବ । ଏବଂ ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ପ୍ରୟାସର ପରିଣାମ ଏବଂ ଆମକୁ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ହେବ ଯେ ଆମେ ୨୦୪୭ ରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଭାବରେ ଦେଶକୁ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଦଣ୍ଡାୟମାନ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆମକୁ ଚାଲିବାକୁ ହେବ। ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକଜୁଟ୍ ହେବାର ସମୟ। ଆମର ବିଶ୍ୱକର୍ମା ସାଥୀମାନେ 'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ'ର ଗର୍ବ ଏବଂ ଏହି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ କେନ୍ଦ୍ର ଏହି ଗୌରବକୁ ବିଶ୍ୱ ଆଗରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିବ । ପୁଣି ଥରେ ମୁଁ ସମସ୍ତ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ସାଥୀଙ୍କୁ ଏହି ଅଗ୍ରଗତିମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଏହି ନୂତନ କେନ୍ଦ୍ର ଯଶୋଭୂମି ଭାରତର ପ୍ରସିଦ୍ଧିର ପ୍ରତୀକ ହେବା ସହ ଦିଲ୍ଲୀର ଗୌରବକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାନ୍ତୁ। ଏହି ମଙ୍ଗଳକାମନା ସହିତ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା। ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ନମସ୍କାର!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the dedication of Yashobhoomi to the Nation & launch of PM Vishwakarma Scheme
17 SEP 2023 5:34PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
All my colleagues in the Union Cabinet, dear brothers and sisters who have gathered here in this magnificent building from all corners of the country, my fellow citizens who have joined this program from over 70 cities, other distinguished guests, and my family members!
Today is the celebration of Lord Vishwakarma's Jayanti. This day is dedicated to our traditional craftsmen and artisans. I extend my heartfelt greetings to all the people of the country on Vishwakarma Jayanti. I am pleased that on this day, I have the opportunity to connect with lakhs of Vishwakarma friends from across the country. Just a while ago, I also had a conversation with many of my Vishwakarma brothers and sisters. The reason for my delay in arriving here is that I got engrossed in talking with them, and the exhibition below is so splendid that I didn't feel like leaving. My earnest request to all of you is to make sure to visit it. I have been told that it will continue for another 2-3 days, so I especially urge the residents of Delhi to ensure that they visit it.
Friends,
With the blessings of Lord Vishwakarma, today marks the beginning of the Pradhan Mantri Vishwakarma Yojana. The PM Vishwakarma Yojana is coming as a new ray of hope for the millions of families who work skilfully with their hands, tools, and follow traditional practices.
My family members,
Along with this scheme, today the country has also got the International Exhibition Centre - Yashobhoomi. The work that has been done here reflects the dedication and hard work of my labourer brothers and sisters, my Vishwakarma companions. Today, I dedicate Yashobhoomi to every worker in the country, every Vishwakarma companion. A significant number of our Vishwakarma companions are also going to be beneficiaries of Yashobhoomi. To the thousands of Vishwakarma companions who have joined us through video in this event today, I want to especially convey this message. What you create in villages, the art you practice, the craft you engage in, this vibrant centre is going to become a powerful medium to showcase it to the world. It will showcase your art, your skills, and your artistry to the world. It will play a significant role in making India's local products global.
My family members,
In our scriptures, it is said, 'यो विश्वं जगतं करोत्येसे स विश्वकर्मा' which means the one who creates the entire world or is involved in construction work related to it is called 'Vishwakarma.' For thousands of years, those companions who have been the foundation of India's prosperity are our Vishwakarmas. Just as our spine plays a crucial role in our body, similarly, these Vishwakarma companions have a very significant role to play in our societal life. Our Vishwakarma companions are associated with such work and skills, without which everyday life is unimaginable. You see, in our agricultural system, is it possible to do farming without a blacksmith? It is not. Those who make shoes in the villages, those who cut hair and those who tailor clothes, their importance can never diminish. Even in the era of refrigerators, people still prefer to drink water from clay pots and earthen pitchers. No matter how much the world advances, how technology reaches everywhere, their role and significance will always remain. Therefore, the need of the hour is that these Vishwakarma companions should be recognized and supported in every possible way.
Friends,
Our government has come forward today as a partner to enhance the dignity, capacity, and prosperity of our Vishwakarma brothers and sisters. In this scheme, the focus is on 18 different types of work carried out by Vishwakarma companions. There would hardly be any village where there are no individuals engaged in these 18 different types of work. Among them are carpenters working with wood, craftsmen making wooden toys, blacksmiths working with iron, goldsmiths crafting jewellery, potters working with clay, sculptors, shoemakers, tailors, hairdressers, laundry workers, cloth weavers, garland makers, fishing net makers, boat builders, and various others. The government will be spending 13,000 crore rupees under the PM Vishwakarma Yojana.
My family members,
About 30-35 years ago, I once visited Brussels in Europe. During my stay there, my hosts took me to a jewellery exhibition there. Out of curiosity, I asked them about the market for such items there and what it was like. To my surprise, they told me that machine-made jewellery has less demand, and people prefer to buy handmade jewellery even if it's more expensive. The demand for your finely crafted work is increasing in the world. Nowadays, we see that even big companies outsource their production to smaller companies. This is a massive industry worldwide. We are moving in the direction so that the outsourcing work comes to our Vishwakarma companions and you become a part of the supply chain. We want you to be so efficient so that major international companies knock at your doors to tap into your expertise. Therefore, this scheme is an effort to bring our Vishwakarma companions into the modern age and to enhance their capabilities.
Friends,
During these changing times, training, technology, and tools are essential for our Vishwakarma brothers and sisters. The government is putting great emphasis on providing training to all of you through the Vishwakarma Yojana. Even during the training, you will receive a daily allowance of 500 rupees from the government, because you are hardworking individuals who earn your livelihood every day. You will also receive a 15,000 rupee toolkit voucher for modern tools. The government will provide assistance in every way possible for what you create, from branding and packaging to marketing. In return, the government expects that you purchase the toolkit from a GST-registered store. Illegal practices won't be tolerated. Furthermore, I strongly urge that these tools should be 'Made in India.'
My family members,
The government has also made the provision that you do not face any problem about the initial capital if you want to expand your business. Under this scheme, Vishwakarma companions can get loans of up to 3 lakh rupees without the need for collateral. When banks don't ask you for collateral, Modi guarantees your loan. It has also been ensured that the interest rate on this loan is very low. The government has made a provision that if you have completed your training and have purchased new tools for the first time, you will be eligible for a loan of up to 1 lakh rupees for the first time. And once you repay that loan and prove that work is progressing, you will be eligible for a loan of up to 2 lakh rupees.
My family members,
Today, there is a government in our country that prioritizes the marginalized. It is our government that is promoting the special products of every district through the One District One Product (ODOP) scheme. It is our government that has provided assistance to street vendors and opened the doors of banks for them under the PM SVANidhi scheme. It is our government that took care of the Banjara and Nomadic tribes for the first time after independence. It is our government that developed special facilities for Divyangjan individuals at every level and place for the first time after independence. For those whom nobody cares about, this son of a poor man, Modi, has come as their ‘sevak’. This is Modi’s guarantee to provide a life of dignity to everyone and ensure facilities to all.
My family members,
When technology and tradition come together, it creates wonders, and the entire world witnessed this at the G20 Craft Bazaar. The foreign guests who participated in the G20 were also presented with items crafted by our Vishwakarma companions as gifts. The commitment to 'local for vocal' is the responsibility of all of us, the entire country. Why do you get uncomfortable when I talk about it? When I do it, you applaud, but when you have to do it, you hesitate. Tell me, should the products made by our artisans, our people, reach the global market or not? Should these products be sold in the world's markets or not? To achieve this, we need to first make local vocal and then globalize the local.
Friends,
Now, Ganesh Chaturthi, Dhanteras, Diwali, and many other festivals are coming. I would urge all fellow citizens to buy local products. And when I talk about buying local, some people think it's just about buying Diwali lamps and nothing else. Buy every small and big thing that carries the mark of our skilled workers, the scent of India's soil, and the essence of sweat.
My family members,
Today's India, as it continues to develop, is making its mark in every field. We recently witnessed how India captured the world's attention with the Bharat Mandapam. This international exhibition centre – Yashobhoomi – continues this tradition with grandeur. Yashobhoomi’s clear message is that anything which happens on this land will achieve glory. It will become a magnificent centre to showcase India of the future.
Friends,
For India to successfully harness its economic potential and become a major commercial power, a centre like this is essential in the capital city. It offers both multi-modal connectivity and showcases the PM GatiShakti. Additionally, it is located near the airport and is seamlessly connected to it through the metro system. The metro station, inaugurated today, is directly integrated into this complex. This metro facility will significantly reduce travel time for people coming from different parts of Delhi, making it easily accessible. For the visitors, this complex has been designed to provide accommodation, entertainment, shopping, and tourism facilities, all within this ecosystem.
My family members,
With the changing times, new sectors of development and employment emerge. It was unimaginable 50-60 years ago to think of the massive IT industry that exists today. Similarly, 30-35 years ago, social media was just a concept. Now, another significant sector is emerging with limitless potential for India and this sector is Conference Tourism. The global conference tourism industry is worth over 25 lakh crore rupees. Every year, more than 32,000 large exhibitions and expos take place worldwide. Just imagine, even countries with populations as low as 2-5 crore people host these events and prosper. India, with its population of 140 crore, can certainly reap substantial benefits. Whosoever comes here will benefit immensely. It is a huge market. Conference tourists typically spend much more money compared to regular tourists. Despite the enormous market, India's current participation in this industry is only at one percent. Many large Indian companies are forced to host their events abroad every year. Can you imagine that such a huge market is in front of us both domestically and globally? The new India is preparing itself for Conference Tourism.
And friends, you all know that Adventure Tourism will happen only where there are resources for adventure. Medical tourism will happen only where there are modern medical facilities. Spiritual tourism will happen only where there are historical, religious and spiritual activities. Heritage tourism will also take place only where history and heritage are prevalent. Similarly, Conference Tourism will also happen only where there are necessary resources for events, meetings and exhibitions. Therefore, Bharat Mandapam and Yashobhoomi are such centres which are now going to make Delhi the biggest hub of Conference Tourism. There is a possibility of employment to lakhs of youth from Yashobhoomi Centre alone. Yashobhoomi will become a place in the future where people from all over the world will queue up for international conferences, meetings, exhibitions etc.
Today I especially invite people associated with the Exhibition and Event Industry from countries around the world to India, to Delhi, to Yashobhoomi. I will invite the Film Industry and TV Industry of every region of the country, East-West-North-South. You organize your award ceremonies, film festivals here and organize the first show of your films here. I also invite people associated with International Event Companies and the exhibition sector to join Bharat Mandapam and Yashobhoomi.
My family members,
I am confident, whether it is Bharat Mandapam or Yashobhoomi, these will become symbols of India's hospitality, India's superiority and India's grandeur. Both Bharat Mandapam and Yashobhoomi are a confluence of Indian culture and modern facilities. Today both these grand establishments are singing the story of new India in front of the country and the world. These also reflect the aspirations of the new India, which wants the best facilities for itself.
Friends, write down my words, India is not going to pause now. We have to keep moving forward, keep making new goals and rest only after achieving those new goals. And this is the culmination of the hard work and effort of all of us and we have to walk forward with the resolve that we will make the country before the world as a developed India in 2047. This is the time for all of us to unite. Our Vishwakarma companions are the pride of 'Make in India' and this International Convention Centre will become a medium to showcase this pride to the world. Once again, I congratulate all Vishwakarma companions for this forwarding looking initiative. May this new centre, Yashobhoomi, become a symbol of India's fame and further enhance the pride of Delhi. With this good wish, many best wishes to all of you. Thank you very much.
Namaskar!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.