প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
যশোভূমিক দেশৰ প্ৰতি উৎসৰ্গা আৰু পিএম বিশ্বকৰ্মা আঁচনি মুকলি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
17 SEP 2023 5:34PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়।
ভাৰত মাতা কী জয়।
ভাৰত মাতা কী জয়।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাৰ মোৰ বন্ধুসকল, দেশৰ চুক-কোণৰ পৰা এই ভব্য ভৱনত আহি উপস্থিত হোৱা মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল, দেশৰ ৭০খনতকৈও অধিক চহৰৰ পৰা সংযুক্ত মোৰ সকলো বন্ধু, অন্যান্য মহানুভৱ, আৰু মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল।
আজি ভগৱান বিশ্বকৰ্মাৰ জয়ন্তী। এই দিৱস আমাৰ পৰম্পৰাগত কাৰিকৰ আৰু শিল্পকাৰৰ প্ৰতি সমৰ্পিত। মই সমস্ত দেশবাসীক বিশ্বকৰ্মা জয়ন্তীৰ বহুতো শুভকামনা জনাইছোঁ। মই সুখী যে আজি মই সমগ্ৰ দেশৰ লাখ লাখ বিশ্বকৰ্মা বন্ধুৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনৰ সুযোগ পাইছোঁ। এতিয়াৰ পৰা কিছু সময়ৰ আগতে মোৰ বহু বিশ্বকৰ্মা ভাই-ভনীৰ সৈতে কথাও হৈছে। আৰু মই ইয়ালৈ অহাত দেৰি হৈছিল এই কাৰণেই যে মই তেওঁলোকৰ লগত অলপ কথা পাতিবলৈ ব্যস্ত হৈ পৰিছিলোঁ আৰু তলত যি প্ৰদৰ্শনীখন হৈছে সেয়াও ইমানেই চমকপ্ৰদ যে মোৰ তাৰপৰা ওলাবলৈ মনেই যোৱা নাছিল আৰু মোৰ আপোনালোক সকলোৰে প্ৰতি আহ্বান যে আপোনালোকেও জৰুৰ ইয়াক চাওক। আৰু মোক কোৱা হৈছে যে এতিয়া ২-৩ দিন আৰু চলিব, সেয়ে বিশেষকৈ দিল্লীবাসীক মই জৰুৰ ক'ম যে তেওঁলোকে নিশ্চিতভাৱে চাওক।
বন্ধুসকল,
ভগৱান বিশ্বকৰ্মাৰ আশীৰ্বাদত আজিৰ পৰা আৰম্ভ হৈছে প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা যোজনা। হাতৰ দক্ষতা আৰু সঁজুলিৰে পৰম্পৰাগতভাৱে কাম কৰা লাখ লাখ পৰিয়ালৰ বাবে আশাৰ নতুন ৰশ্মি হিচাপে আহি আছে পিএম বিশ্বকৰ্মা যোজনা।
মোৰ পৰিয়ালৰ লোক,
এই আঁচনিৰ সমান্তৰালকৈ আজি দেশে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰদৰ্শনী কেন্দ্ৰ-যশোভূমিও লাভ কৰিছে। ইয়াত যি ধৰণৰ কাম কৰা হৈছে, তাৰ প্ৰতিফলন হৈছে মোৰ শ্ৰমিক ভাই-ভনী, মোৰ বিশ্বকৰ্মা ভাই-ভনীৰ দৃঢ়তা আৰু তপস্যা। মই আজি যশোভূমি দেশৰ প্ৰতিজন কৰ্মীলৈ, প্ৰতিজন বিশ্বকৰ্মা বন্ধুলৈ উৎসৰ্গা কৰিছোঁ। আমাৰ বিশ্বকৰ্মা বন্ধুৰ বৃহৎ সংখ্যকো যশোভূমিৰ হিতাধিকাৰী হ'বলৈ গৈ আছে। আজি বিশেষভাৱে এই অনুষ্ঠানত ভিডিঅ'ৰ জৰিয়তে আমাৰ সৈতে সংযুক্ত বিশ্বকৰ্মা বন্ধু-বান্ধৱীক এই কথা ক'ব বিচাৰিছোঁ। এই বিশাল ভাইব্ৰেণ্ট চেণ্টাৰটোৱে প্ৰতিখন গাঁৱতে আপোনালোকে সৃষ্টি কৰা সামগ্ৰী, শিল্পকৰ্ম আৰু শিল্পকলাক বিশ্বলৈ লৈ যোৱাৰ এক শক্তিশালী মাধ্যম হ’বলৈ গৈ আছে। ইয়াৰ দ্বাৰা আপোনাৰ কলা, আপোনাৰ দক্ষতা, আপোনাৰ প্ৰতিভা বিশ্ববাসীৰ আগত প্ৰদৰ্শন কৰিব। ইয়াৰ দ্বাৰা ভাৰতৰ স্থানীয় সামগ্ৰীক বিশ্বব্যাপী কৰি তোলাত বৃহৎ ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিব।
মোৰ পৰিয়ালৰ লোক,
আমাৰ শাস্ত্ৰত কোৱা হৈছে - 'যো বিশ্বং জগতং কৰোত্যেসে স বিশ্বকৰ্মা' অৰ্থাৎ যি সমগ্ৰ জগতখন সৃষ্টি কৰা বা ইয়াৰ লগত জড়িত নিৰ্মাণৰ কাম কৰে, তেওঁক "বিশ্বকৰ্মা" বোলা হয়। হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি ভাৰতৰ সমৃদ্ধিৰ মূলত থকা বন্ধুসকলেই আমাৰ বিশ্বকৰ্মা। যেনেকৈ আমাৰ শৰীৰত মেৰুদণ্ডই ভূমিকা পালন কৰে, ঠিক সেইদৰে এই বিশ্বকৰ্মাৰ সংগীসকলেও সামাজিক জীৱনত অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। আমাৰ এই বিশ্বকৰ্মা বন্ধুসকল সেই কাম, সেই দক্ষতাৰ লগত জড়িত, যাৰ অবিহনে দৈনন্দিন জীৱনৰ কল্পনা কৰাটো কঠিন। আপোনালোকে চাওক, লোহাৰ অবিহনে আমাৰ কৃষি ব্যৱস্থাত কি সম্ভৱ? নহয়। গাঁৱে-ভূঞে জোতা নিৰ্মাতা হওক, চুলি কটা লোক হওক, কাপোৰ চিলাই কৰা দৰ্জী হওক, তেওঁলোকৰ গুৰুত্ব কেতিয়াও শেষ হ’ব নোৱাৰে। ফ্ৰীজৰ যুগতো আজিৰ মানুহে পাত্ৰ আৰু জগৰ পানী খাবলৈ বেছি পছন্দ কৰে। পৃথিৱীখন যিমানেই আগবাঢ়ি নাযাওক কিয়, প্ৰযুক্তিয়ে যিমানেই ঠাই নাপাওক কিয়, তেওঁলোকৰ ভূমিকা আৰু গুৰুত্ব সদায় থাকিব। আৰু সেয়েহে সময়ৰ প্ৰয়োজনীয়তা হ’ল এই বিশ্বকৰ্মা বন্ধুসকলক চিনাক্ত কৰা হওক, তেওঁলোকক সকলো ধৰণেৰে সহায় কৰা হওক।
বন্ধুসকল,
আমাৰ বিশ্বকৰ্মা ভাই-ভনীসকলৰ সন্মান বৃদ্ধি, শক্তি বৃদ্ধি আৰু তেওঁলোকৰ সমৃদ্ধি বৃদ্ধিৰ বাবে আজি আমাৰ চৰকাৰ এক সহযোগী হৈ আপোনালোকৰ ওচৰলৈ আহিছে। বৰ্তমান এই আঁচনিখনে বিশ্বকৰ্মাৰ সহযোগীসকলে ১৮টা ভিন্ন ধৰণৰ কাম কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। আৰু এই ১৮ ধৰণৰ কাম কৰা মানুহ নথকা গাঁও হয়তো নোলাব। ইয়াৰ ভিতৰত কাঠৰ কাম কৰা কাঠমিস্ত্ৰী, কাঠৰ খেলনা বনোৱা শিল্পী, লোহাৰ কাম কৰা লোহাৰ মিস্ত্ৰী, সোণৰ গহনা বনোৱা সোণাৰি, মাটিৰ কাম কৰা মৃৎশিল্পী, মূৰ্তি নিৰ্মাণ কৰা ভাস্কৰ্যশিল্পী, জোতা বনোৱা ভাই, ৰাজমিস্ত্ৰী কাম কৰা লোক, চুলি কটা লোক, কাপোৰ ধোৱা মানুহ, কাপোৰ চিলাই কৰা মানুহ, মালা বনোৱা, মাছ ধৰা জাল বনোৱা, নাও বনোৱা, বিভিন্ন ধৰণৰ কাম কৰা মানুহ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। পিএম বিশ্বকৰ্মা যোজনাৰ বাবে ১৩ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় কৰিবলৈ ওলাইছে চৰকাৰে।
মোৰ পৰিয়ালৰ লোক,
কিছু বছৰৰ আগতে প্ৰায় ৩০-৩৫ বছৰ আগতে মই এবাৰ ইউৰোপৰ ব্ৰাছেলছলৈ গৈছিলোঁ। তেতিয়া তাত কিছু সময় আছিল তাত মোৰ আয়োজকে মোক এটা গহনা প্ৰদৰ্শনী চাবলৈ লৈ গ’ল। মই মাত্ৰ কৌতুহলৰ বাবেই তেওঁক সুধিছিলোঁ যে ভাই ইয়াত এইবোৰ বস্তুৰ বজাৰ কেনেকুৱা, কি হয়? তেতিয়া মোৰ বাবে এটা ডাঙৰ চমক আছিল, তেওঁ ক’লে চাহাব, ইয়াত মেচিনত নিৰ্মিত গহনাৰ চাহিদা কম, হাতেৰে নিৰ্মিত গহনা মানুহে আটাইতকৈ বেছি টকা দিও কিনিবলৈ ভাল পায়। আপোনালোক সকলোৱে হাতেৰে আৰু নিজৰ দক্ষতাৰে কৰা জটিল কামৰ চাহিদা পৃথিৱীত বাঢ়িছে। আজিকালি আমি দেখিবলৈ পাওঁ যে ডাঙৰ ডাঙৰ কোম্পানীবোৰেও নিজৰ কাম আন সৰু কোম্পানীক দি নিজৰ সামগ্ৰী তৈয়াৰ কৰে। সমগ্ৰ বিশ্বতে এইটো এটা বিশাল উদ্যোগ। আউটচ’ৰ্চিঙৰ কামো আমাৰ এই বিশ্বকৰ্মাৰ সহকৰ্মীসকলৰ হাতলৈ যাব লাগে, আপুনি ডাঙৰ যোগান শৃংখলৰ অংশ হ’ব লাগে, আমি আপোনালোকক ইয়াৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰাৰ দিশত আগবাঢ়িছোঁ। আমি আপোনালোকৰ ওচৰলৈ আনিব বিচাৰোঁ যে বিশ্বৰ ডাঙৰ ডাঙৰ কোম্পানীবোৰে আহি আপোনাৰ দুৱাৰত থিয় হৈ, আপোনাৰ দুৱাৰত টোকৰ মাৰিব পাৰে। গতিকে এই আঁচনিখন বিশ্বকৰ্মাৰ সংগীসকলক আধুনিক যুগলৈ লৈ যোৱাৰ প্ৰয়াস, তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধিৰ প্ৰয়াস।
বন্ধুসকল,
এই পৰিৱৰ্তিত সময়ত আমাৰ বিশ্বকৰ্মা ভাই-ভনীসকলৰ বাবে প্ৰশিক্ষণ-প্ৰযুক্তি আৰু সঁজুলি অতি প্ৰয়োজনীয়। বিশ্বকৰ্মা যোজনাৰ জৰিয়তে আপোনালোক সকলোকে প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰে যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। আনকি প্ৰশিক্ষণৰ সময়তো কাৰণ আপুনি প্ৰতিদিনে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰি জীৱিকা উপাৰ্জন কৰা মানুহ। গতিকে প্ৰশিক্ষণৰ সময়তো আপোনাক চৰকাৰে প্ৰতিদিনে ৫০০ টকা ভাট্টা দিব। আধুনিক টুলকিটৰ বাবে ১৫ হাজাৰ টকাৰ টুলকিট ভাউচাৰো লাভ কৰিব। আপুনি বনোৱা সামগ্ৰীৰ ব্ৰেণ্ডিং আৰু পেকেজিঙৰ পৰা আৰম্ভ কৰি মাৰ্কেটিংলৈকে সকলো দিশতে চৰকাৰে সহায় কৰিব। আৰু বিনিময়ত চৰকাৰে বিচাৰে যে আপুনি কেৱল সেইবোৰ দোকানৰ পৰাই টুলকিটটো কিনিব যিবোৰ জি এছ টি পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে, ব্লেক মাৰ্কেটিঙৰ কাম নহ’ব। আৰু দ্বিতীয়তে মোৰ অনুৰোধ যে এই সঁজুলিবোৰ কেৱল ভাৰততহে তৈয়াৰ কৰা উচিত।
মোৰ পৰিয়ালৰ লোক,
যদি আপুনি আপোনাৰ ব্যৱসায় সম্প্ৰসাৰণ কৰিব বিচাৰে তেনেহ’লে প্ৰাৰম্ভিক মূলধনৰ কোনো সমস্যা নহ’ব বুলিও চৰকাৰে যত্ন লৈছে। এই আঁচনিৰ অধীনত মোদীয়ে নিশ্চয়তা নিবিচৰাকৈ বিশ্বকৰ্মাৰ সহযোগীক আপোনাৰ নিশ্চয়তা দিয়ে, যেতিয়া বেংকে আপোনাৰ পৰা নিশ্চয়তা নিবিচাৰে। কোনো ধৰণৰ নিশ্চয়তা নোহোৱাকৈয়ে ৩ লাখ টকা পৰ্যন্ত ঋণ লাভ কৰিব। আৰু এইটোও নিশ্চিত কৰা হৈছে যে এই ঋণৰ সুত অতি কম হৈ থাকে। চৰকাৰে এটা ব্যৱস্থা কৰিছে যে প্ৰথমবাৰৰ বাবে যদি আপুনি প্ৰশিক্ষণ লৈ নতুন সঁজুলি আহৰণ কৰিছে, তেন্তে প্ৰথমবাৰৰ বাবে আপুনি এক লাখ টকা পৰ্যন্ত ঋণ পাব। আৰু যেতিয়া আপুনি এইখিনি দিব যাতে কামটো হৈ থকাটো স্পষ্ট হৈ পৰে, তেতিয়া আৰু ২ লাখ টকাৰ ঋণ আপোনাৰ বাবে উপলব্ধ হ’ব।
মোৰ পৰিয়ালৰ লোক,
আজি দেশত এনে এখন চৰকাৰ আছে যিয়ে অভাৱগ্ৰস্তক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়ে। আমাৰ চৰকাৰেই এক জিলা এক সামগ্ৰী আঁচনিৰ জৰিয়তে প্ৰতিখন জিলাৰ বিশেষ সামগ্ৰীৰ প্ৰচাৰ চলাই আছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে আমাৰ চৰকাৰে পি এম স্বনিধিৰ অধীনত ৰাজপথৰ ব্যৱসায়ীসকলক সহায় কৰি বেংকৰ দুৱাৰ মুকলি কৰিছে। স্বাধীনতাৰ পিছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে যাযাবৰী আৰু ঘুৰিফুৰা জনজাতিৰ যত্ন লয় আমাৰ চৰকাৰেই। স্বাধীনতাৰ পিছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে প্ৰতিবন্ধীসকলৰ বাবে প্ৰতিটো স্তৰত আৰু প্ৰতিটো স্থানতে বিশেষ সুবিধা বিকশিত কৰে আমাৰ চৰকাৰখনেই। যাক কোনেও নোসোধে, এই দুখীয়াৰ পুত্ৰ মোদী তেওঁৰ সেৱক হৈ আহিছে। সকলোকে মৰ্যাদাৰ জীৱন প্ৰদান কৰা, সকলোকে সুবিধা প্ৰদান কৰা, এয়া মোদীৰ নিশ্চয়তা।
মোৰ পৰিয়ালৰ লোক,
প্ৰযুক্তি আৰু পৰম্পৰাৰ মিলন হ’লে কি আচৰিত কথা হয়, সমগ্ৰ বিশ্বই জি-২০ ক্ৰাফ্ট বজাৰতো এই কথা দেখিছে। জি-২০ত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ অহা বিদেশী অতিথিসকলক আমি বিশ্বকৰ্মা বন্ধুসকলে নিৰ্মাণ কৰা সামগ্ৰীও উপহাৰ দিলোঁ। 'ভ'কেল ফৰ লোকেল'ৰ এই সমৰ্পণ আমাৰ সকলোৰে, সমগ্ৰ দেশৰ দায়িত্ব। কিয় ইয়াত ঠাণ্ডা পৰি গ'ল, মই যদি কৰোঁ তেন্তে হাত চাপৰি বজাব, কিন্তু আপুনি কৰাৰ কথা আহিলে ৰৈ যায়। আপুনি মোক কওক, আমাৰ দেশত যি সামগ্ৰী আমাৰ কাৰিকৰে বনায়, আমাৰ মানুহে নিৰ্মাণ কৰে, সেয়া বিশ্বৰ বজাৰত উপনীত হ’ব লাগে নে নালাগে? তেন্তে এই কাম প্ৰথমে লোকেলৰ বাবে ভোকেল হ'ব লাগিব আৰু লোকেলক গ্ল'বেল কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
এতিয়া আহি আছে গণেশ চতুৰ্থী, ধনতেৰাস, দীপাৱলীকে ধৰি বহু উৎসৱ। সকলো দেশবাসীকে স্থানীয় সামগ্ৰী কিনিবলৈ আহ্বান জনাম। আৰু যেতিয়া মই স্থানীয় কিনাৰ কথা কওঁ তেতিয়া কিছুমান মানুহে কেৱল দীপাৱলীৰ লেম্প কিনাৰ কথাহে ভাবে আৰু আন একো নহয়। প্ৰতিটো সৰু বস্তু, যিকোনো ডাঙৰ বস্তু যিটোত আমাৰ বিশ্বকৰ্মা বন্ধুসকলৰ ছাপ আছে, ভাৰতৰ মাটি আৰু ঘামৰ গোন্ধ আছে কিনি লওক।
মোৰ পৰিয়ালৰ লোক,
আজিৰ উন্নয়নশীল ভাৰতবৰ্ষই প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে নিজৰ নতুন পৰিচয় সৃষ্টি কৰি আছে। কিছুদিন আগতে আমি দেখিছোঁ ভাৰত মণ্ডপমৰ বিষয়ে সমগ্ৰ বিশ্বতে কেনেদৰে চৰ্চা হৈছে। এই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰদৰ্শনী কেন্দ্ৰ-যশোভূমিয়ে এই পৰম্পৰাক অধিক ভব্যতাৰে আগুৱাই লৈ যায়। আৰু যশোভূমিৰ সহজ বাৰ্তাটো হ’ল এই ভূমিত যিয়েই নহওক কিয়, খ্যাতি লাভ কৰিবলৈ গৈ আছে। ভৱিষ্যৎ ভাৰতক প্রদর্শন কৰিবলৈ এয়া এক মহান কেন্দ্রত পৰিণত হ’ব৷
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ মহান অৰ্থনৈতিক সম্ভাৱনা আৰু মহান ব্যৱসায়িক শক্তি প্ৰদৰ্শনৰ বাবে ভাৰতৰ ৰাজধানীত এই ধৰণৰ কেন্দ্ৰ থাকিব লাগে। ইয়াত বহুমুখী সংযোগৰ দৰ্শন আৰু পিএম গতিশক্তি একত্ৰিত হৈছে। এতিয়া চাওক, ই বিমানবন্দৰৰ ওচৰতে। ইয়াক বিমানবন্দৰৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ মেট্ৰ’ৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে। আজি ইয়াত মেট্ৰ’ ষ্টেচনটোও উদ্বোধন কৰা হৈছে। এই মেট্ৰ’ ষ্টেচনটো এই কমপ্লেক্সৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ সংযুক্ত। এই মেট্ৰ’ৰ সুবিধাৰ বাবে দিল্লীৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা অহা লোকসকলে অতি সহজে কম সময়তে ইয়াত উপস্থিত হ’ব পাৰিব। ইয়ালৈ অহা লোকসকলৰ বাবে এই সমগ্ৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰত ইয়াতেই থকা, মনোৰঞ্জন, বজাৰ কৰা, পৰ্যটনৰ সম্পূৰ্ণ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
মোৰ পৰিয়ালৰ লোক,
পৰিৱৰ্তিত সময়ৰ লগে লগে উন্নয়ন আৰু কৰ্মসংস্থাপনৰ নতুন খণ্ডৰো সৃষ্টি হয়। ৫০-৬০ বছৰ আগতে ইমান ডাঙৰ আই টি উদ্যোগৰ কথা কোনেও ভাবিব নোৱাৰিলেহেঁতেন। ৩০-৩৫ বছৰ আগতে ছ’চিয়েল মিডিয়াও আছিল কেৱল এটা কল্পনা। এতিয়া বিশ্বত আন এক বৃহৎ খণ্ড গঠন হৈছে, য’ত ভাৰতৰ বাবে অপৰিসীম সম্ভাৱনা আছে। এই খণ্ডটো হৈছে সন্মিলন পৰ্যটন। সমগ্ৰ বিশ্বতে সন্মিলন পৰ্যটন উদ্যোগৰ মূল্য ২৫ লাখ কোটিতকৈও অধিক। প্ৰতি বছৰে বিশ্বত ৩২ হাজাৰতকৈও অধিক বৃহৎ প্ৰদৰ্শনী আৰু এক্সপ’ৰ আয়োজন কৰা হয়। আপুনি কল্পনা কৰিব পাৰে যে যিখন দেশৰ জনসংখ্যা দুই-পাঁচ কোটি হ'ব, তাতো মানুহে কৰ দিয়ে, ইয়াত জনসংখ্যা ১৪০ কোটি, যিয়ে আহিব তেওঁ ধনী হ’ব। বৰ ডাঙৰ বজাৰ। কনফাৰেন্স পৰ্যটনৰ বাবে অহা মানুহে সাধাৰণ পৰ্যটকতকৈ বহুগুণ বেছি ধন খৰচ কৰে। ইমান ডাঙৰ উদ্যোগ এটাত ভাৰতৰ অংশ মাত্ৰ এক শতাংশ, মাত্ৰ এক শতাংশ। ভাৰতৰ বহু বৃহৎ কোম্পানীয়ে প্ৰতি বছৰে বাহিৰত নিজৰ অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত কৰিবলৈ বাধ্য হয়। আপুনি কল্পনা কৰিব পাৰে যে দেশ আৰু বিশ্বৰ ইমান ডাঙৰ বজাৰ আমাৰ সন্মুখত আছে। এতিয়া আজিৰ নতুন ভাৰতেও নিজকে সন্মিলন পৰ্যটনৰ বাবে সাজু কৰি তুলিছে।
আৰু বন্ধুসকল, আপোনালোক সকলোৱে জানে যে দুঃসাহসিক পৰ্যটন কেৱল য’ত দুঃসাহসিক কৰ্মৰ বাবে সম্পদ থাকিব তাতহে হ’ব। আধুনিক চিকিৎসা সুবিধা থকা ঠাইতহে চিকিৎসা পৰ্যটন হ’ব। ঐতিহাসিক, ধৰ্মীয় আৰু আধ্যাত্মিক কাম-কাজ হ’লেহে আধ্যাত্মিক পৰ্যটন হ’ব। ইতিহাস আৰু ঐতিহ্যৰ প্ৰচলন থকা ঠাইতহে ঐতিহ্য পৰ্যটনও হ’ব। একেদৰে সন্মিলন পৰ্যটনও হ’ব কেৱল য’ত অনুষ্ঠান, সভা আৰু প্ৰদৰ্শনীৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় সম্পদ থাকিব। সেয়ে ভাৰত মণ্ডপম আৰু যশোভূমী এনে কেন্দ্ৰ, এতিয়া দিল্লীক কনফাৰেন্স পৰ্যটনৰ সৰ্ববৃহৎ কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ গৈ আছে। কেৱল যশোভূমি কেন্দ্ৰৰ পৰাই লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীক কৰ্মসংস্থাপনৰ সম্ভাৱনা। ভৱিষ্যতে যশোভূমী এনে এখন স্থানত পৰিণত হ’ব য’ত বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ লোকে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলন, সভা, প্ৰদৰ্শনী আদিৰ বাবে শাৰী পাতিব।
আজি মই বিশেষভাৱে বিশ্বৰ দেশৰ পৰা ভাৰতলৈ, দিল্লীলৈ, যশোভূমীলৈ প্ৰদৰ্শনী আৰু ইভেণ্ট উদ্যোগৰ সৈতে জড়িত লোকসকলক আমন্ত্ৰণ জনাইছোঁ। দেশৰ প্ৰতিটো অঞ্চল, পূব-পশ্চিম-উত্তৰ-দক্ষিণৰ চলচ্চিত্ৰ উদ্যোগ আৰু টিভি উদ্যোগক আমন্ত্ৰণ জনাম। আপুনি ইয়াত আপোনাৰ বঁটা প্ৰদান অনুষ্ঠান, চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱৰ আয়োজন কৰক, ইয়াত আপোনাৰ ছবিৰ প্ৰথম শ্ব’ আয়োজন কৰক। লগতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ইভেন্ট কোম্পানী, প্ৰদৰ্শনী খণ্ডৰ সৈতে জড়িত লোকসকলক ভাৰত মণ্ডপম আৰু যশোভূমীত যোগদান কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছোঁ।
মোৰ পৰিয়ালৰ লোক,
মোৰ বিশ্বাস, ভাৰত মণ্ডপমেই হওক বা যশোভূমিয়েই হওক, এইবোৰ ভাৰতৰ আতিথ্য, ভাৰতৰ শ্ৰেষ্ঠত্ব আৰু ভাৰতৰ ভৱিষ্যতৰ প্ৰতীক হৈ পৰিব। ভাৰত মণ্ডপম আৰু যশোভূমি দুয়োখনেই ভাৰতীয় সংস্কৃতি আৰু আধুনিক সা-সুবিধাৰ সংগম। আজি এই দুয়োটা মহান প্ৰতিষ্ঠানে দেশ আৰু বিশ্বৰ সন্মুখত নতুন ভাৰতৰ কাহিনী গাইছে। এইবোৰে নিজৰ বাবে উত্তম সুবিধা বিচৰা নতুন ভাৰতৰ আকাংক্ষাও প্ৰতিফলিত কৰে।
বন্ধুসকল, মোৰ কথাবোৰ লিখি থওক, ভাৰত এতিয়া স্তব্ধ নহয়। আমি আগবাঢ়ি যাব লাগিব, নতুন লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰি থাকিব লাগিব আৰু সেই নতুন লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ পিছতহে শান্তিৰে বহিব লাগিব। আৰু এয়াই আমাৰ সকলোৰে কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু প্ৰচেষ্টাৰ শিখৰ আৰু আমি এই সংকল্প লৈ আগবাঢ়িব লাগিব যে ২০৪৭ চনত আমি দেশখনক এখন উন্নত ভাৰত হিচাপে বিশ্বৰ সন্মুখত থিয় কৰাম। এই সময় আমাৰ সকলোৰে একত্ৰিত হোৱাৰ সময়। আমাৰ বিশ্বকৰ্মাৰ অংশীদাৰসকল ‘মেক ইন ইণ্ডিয়া’ৰ গৌৰৱ আৰু এই গৌৰৱ বিশ্ববাসীক প্ৰদৰ্শনৰ মাধ্যমত পৰিণত হ’ব এই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অধিৱেশন কেন্দ্ৰ। আকৌ এবাৰ সকলো বিশ্বকৰ্মা বন্ধু-বান্ধৱীক এই অতি আশাবাদী পৰিকল্পনাৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছোঁ। এই নতুন কেন্দ্ৰ যশোভূমী ভাৰতৰ খ্যাতিৰ প্ৰতীক হৈ দিল্লীৰ গৌৰৱ আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰক। এই শুভকামনাৰে আপোনালোক সকলোলৈ বহু শুভেচ্ছা। আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত শুভকামনা। বহুত বহুত ধন্যবাদ।
নমস্কাৰ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the dedication of Yashobhoomi to the Nation & launch of PM Vishwakarma Scheme
17 SEP 2023 5:34PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
All my colleagues in the Union Cabinet, dear brothers and sisters who have gathered here in this magnificent building from all corners of the country, my fellow citizens who have joined this program from over 70 cities, other distinguished guests, and my family members!
Today is the celebration of Lord Vishwakarma's Jayanti. This day is dedicated to our traditional craftsmen and artisans. I extend my heartfelt greetings to all the people of the country on Vishwakarma Jayanti. I am pleased that on this day, I have the opportunity to connect with lakhs of Vishwakarma friends from across the country. Just a while ago, I also had a conversation with many of my Vishwakarma brothers and sisters. The reason for my delay in arriving here is that I got engrossed in talking with them, and the exhibition below is so splendid that I didn't feel like leaving. My earnest request to all of you is to make sure to visit it. I have been told that it will continue for another 2-3 days, so I especially urge the residents of Delhi to ensure that they visit it.
Friends,
With the blessings of Lord Vishwakarma, today marks the beginning of the Pradhan Mantri Vishwakarma Yojana. The PM Vishwakarma Yojana is coming as a new ray of hope for the millions of families who work skilfully with their hands, tools, and follow traditional practices.
My family members,
Along with this scheme, today the country has also got the International Exhibition Centre - Yashobhoomi. The work that has been done here reflects the dedication and hard work of my labourer brothers and sisters, my Vishwakarma companions. Today, I dedicate Yashobhoomi to every worker in the country, every Vishwakarma companion. A significant number of our Vishwakarma companions are also going to be beneficiaries of Yashobhoomi. To the thousands of Vishwakarma companions who have joined us through video in this event today, I want to especially convey this message. What you create in villages, the art you practice, the craft you engage in, this vibrant centre is going to become a powerful medium to showcase it to the world. It will showcase your art, your skills, and your artistry to the world. It will play a significant role in making India's local products global.
My family members,
In our scriptures, it is said, 'यो विश्वं जगतं करोत्येसे स विश्वकर्मा' which means the one who creates the entire world or is involved in construction work related to it is called 'Vishwakarma.' For thousands of years, those companions who have been the foundation of India's prosperity are our Vishwakarmas. Just as our spine plays a crucial role in our body, similarly, these Vishwakarma companions have a very significant role to play in our societal life. Our Vishwakarma companions are associated with such work and skills, without which everyday life is unimaginable. You see, in our agricultural system, is it possible to do farming without a blacksmith? It is not. Those who make shoes in the villages, those who cut hair and those who tailor clothes, their importance can never diminish. Even in the era of refrigerators, people still prefer to drink water from clay pots and earthen pitchers. No matter how much the world advances, how technology reaches everywhere, their role and significance will always remain. Therefore, the need of the hour is that these Vishwakarma companions should be recognized and supported in every possible way.
Friends,
Our government has come forward today as a partner to enhance the dignity, capacity, and prosperity of our Vishwakarma brothers and sisters. In this scheme, the focus is on 18 different types of work carried out by Vishwakarma companions. There would hardly be any village where there are no individuals engaged in these 18 different types of work. Among them are carpenters working with wood, craftsmen making wooden toys, blacksmiths working with iron, goldsmiths crafting jewellery, potters working with clay, sculptors, shoemakers, tailors, hairdressers, laundry workers, cloth weavers, garland makers, fishing net makers, boat builders, and various others. The government will be spending 13,000 crore rupees under the PM Vishwakarma Yojana.
My family members,
About 30-35 years ago, I once visited Brussels in Europe. During my stay there, my hosts took me to a jewellery exhibition there. Out of curiosity, I asked them about the market for such items there and what it was like. To my surprise, they told me that machine-made jewellery has less demand, and people prefer to buy handmade jewellery even if it's more expensive. The demand for your finely crafted work is increasing in the world. Nowadays, we see that even big companies outsource their production to smaller companies. This is a massive industry worldwide. We are moving in the direction so that the outsourcing work comes to our Vishwakarma companions and you become a part of the supply chain. We want you to be so efficient so that major international companies knock at your doors to tap into your expertise. Therefore, this scheme is an effort to bring our Vishwakarma companions into the modern age and to enhance their capabilities.
Friends,
During these changing times, training, technology, and tools are essential for our Vishwakarma brothers and sisters. The government is putting great emphasis on providing training to all of you through the Vishwakarma Yojana. Even during the training, you will receive a daily allowance of 500 rupees from the government, because you are hardworking individuals who earn your livelihood every day. You will also receive a 15,000 rupee toolkit voucher for modern tools. The government will provide assistance in every way possible for what you create, from branding and packaging to marketing. In return, the government expects that you purchase the toolkit from a GST-registered store. Illegal practices won't be tolerated. Furthermore, I strongly urge that these tools should be 'Made in India.'
My family members,
The government has also made the provision that you do not face any problem about the initial capital if you want to expand your business. Under this scheme, Vishwakarma companions can get loans of up to 3 lakh rupees without the need for collateral. When banks don't ask you for collateral, Modi guarantees your loan. It has also been ensured that the interest rate on this loan is very low. The government has made a provision that if you have completed your training and have purchased new tools for the first time, you will be eligible for a loan of up to 1 lakh rupees for the first time. And once you repay that loan and prove that work is progressing, you will be eligible for a loan of up to 2 lakh rupees.
My family members,
Today, there is a government in our country that prioritizes the marginalized. It is our government that is promoting the special products of every district through the One District One Product (ODOP) scheme. It is our government that has provided assistance to street vendors and opened the doors of banks for them under the PM SVANidhi scheme. It is our government that took care of the Banjara and Nomadic tribes for the first time after independence. It is our government that developed special facilities for Divyangjan individuals at every level and place for the first time after independence. For those whom nobody cares about, this son of a poor man, Modi, has come as their ‘sevak’. This is Modi’s guarantee to provide a life of dignity to everyone and ensure facilities to all.
My family members,
When technology and tradition come together, it creates wonders, and the entire world witnessed this at the G20 Craft Bazaar. The foreign guests who participated in the G20 were also presented with items crafted by our Vishwakarma companions as gifts. The commitment to 'local for vocal' is the responsibility of all of us, the entire country. Why do you get uncomfortable when I talk about it? When I do it, you applaud, but when you have to do it, you hesitate. Tell me, should the products made by our artisans, our people, reach the global market or not? Should these products be sold in the world's markets or not? To achieve this, we need to first make local vocal and then globalize the local.
Friends,
Now, Ganesh Chaturthi, Dhanteras, Diwali, and many other festivals are coming. I would urge all fellow citizens to buy local products. And when I talk about buying local, some people think it's just about buying Diwali lamps and nothing else. Buy every small and big thing that carries the mark of our skilled workers, the scent of India's soil, and the essence of sweat.
My family members,
Today's India, as it continues to develop, is making its mark in every field. We recently witnessed how India captured the world's attention with the Bharat Mandapam. This international exhibition centre – Yashobhoomi – continues this tradition with grandeur. Yashobhoomi’s clear message is that anything which happens on this land will achieve glory. It will become a magnificent centre to showcase India of the future.
Friends,
For India to successfully harness its economic potential and become a major commercial power, a centre like this is essential in the capital city. It offers both multi-modal connectivity and showcases the PM GatiShakti. Additionally, it is located near the airport and is seamlessly connected to it through the metro system. The metro station, inaugurated today, is directly integrated into this complex. This metro facility will significantly reduce travel time for people coming from different parts of Delhi, making it easily accessible. For the visitors, this complex has been designed to provide accommodation, entertainment, shopping, and tourism facilities, all within this ecosystem.
My family members,
With the changing times, new sectors of development and employment emerge. It was unimaginable 50-60 years ago to think of the massive IT industry that exists today. Similarly, 30-35 years ago, social media was just a concept. Now, another significant sector is emerging with limitless potential for India and this sector is Conference Tourism. The global conference tourism industry is worth over 25 lakh crore rupees. Every year, more than 32,000 large exhibitions and expos take place worldwide. Just imagine, even countries with populations as low as 2-5 crore people host these events and prosper. India, with its population of 140 crore, can certainly reap substantial benefits. Whosoever comes here will benefit immensely. It is a huge market. Conference tourists typically spend much more money compared to regular tourists. Despite the enormous market, India's current participation in this industry is only at one percent. Many large Indian companies are forced to host their events abroad every year. Can you imagine that such a huge market is in front of us both domestically and globally? The new India is preparing itself for Conference Tourism.
And friends, you all know that Adventure Tourism will happen only where there are resources for adventure. Medical tourism will happen only where there are modern medical facilities. Spiritual tourism will happen only where there are historical, religious and spiritual activities. Heritage tourism will also take place only where history and heritage are prevalent. Similarly, Conference Tourism will also happen only where there are necessary resources for events, meetings and exhibitions. Therefore, Bharat Mandapam and Yashobhoomi are such centres which are now going to make Delhi the biggest hub of Conference Tourism. There is a possibility of employment to lakhs of youth from Yashobhoomi Centre alone. Yashobhoomi will become a place in the future where people from all over the world will queue up for international conferences, meetings, exhibitions etc.
Today I especially invite people associated with the Exhibition and Event Industry from countries around the world to India, to Delhi, to Yashobhoomi. I will invite the Film Industry and TV Industry of every region of the country, East-West-North-South. You organize your award ceremonies, film festivals here and organize the first show of your films here. I also invite people associated with International Event Companies and the exhibition sector to join Bharat Mandapam and Yashobhoomi.
My family members,
I am confident, whether it is Bharat Mandapam or Yashobhoomi, these will become symbols of India's hospitality, India's superiority and India's grandeur. Both Bharat Mandapam and Yashobhoomi are a confluence of Indian culture and modern facilities. Today both these grand establishments are singing the story of new India in front of the country and the world. These also reflect the aspirations of the new India, which wants the best facilities for itself.
Friends, write down my words, India is not going to pause now. We have to keep moving forward, keep making new goals and rest only after achieving those new goals. And this is the culmination of the hard work and effort of all of us and we have to walk forward with the resolve that we will make the country before the world as a developed India in 2047. This is the time for all of us to unite. Our Vishwakarma companions are the pride of 'Make in India' and this International Convention Centre will become a medium to showcase this pride to the world. Once again, I congratulate all Vishwakarma companions for this forwarding looking initiative. May this new centre, Yashobhoomi, become a symbol of India's fame and further enhance the pride of Delhi. With this good wish, many best wishes to all of you. Thank you very much.
Namaskar!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.