প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
য়শোভুমি জাতিদা কৎথোকপা অমসুং পি.এম. বিশ্বকর্মা স্কিম হৌদোকপদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
17 SEP 2023 5:34PM by PIB Imphal
ভারত মাতা কি-জয়!
ভারত মাতা কি-জয়!
ভারত মাতা কি-জয়!
লৈবাক্কী কাচিন কোয়া খুদিংমক্তগী অচৌবা বিল্দিং অসিদা তিল্লিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলদা ঐগী মরুপ ওইরিবা নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং, সহর 70 হেনবদগী প্রোগ্রাম অসিদা শরুক য়ারিবা ঐগী নুংশিরবা প্রজাশিং, অতোপ্পা দিস্তিঙ্গুইস গেস্তশিং অমসুং ঐগী ইমুংগী মীওই পুম্নমক!
ঙসি অসি ভগৱান বিশ্বকর্মাগী মপোক নুমিৎ পালন তৌরি। নুমিৎ অসি ত্রেদিস্নেল আর্তিসানশিং অমসুং ক্রাফস তৌরিবা মীওইশিংদা কৎথোক্লি। বিশ্বকর্মা জয়েন্তিগী নুমিৎনা লাকপদা লৈবাক্কী মীওই পুম্নমক্ত ঐহাক্না য়াইফ পাউজেল পীজরি। নুমিৎ অসিদা ঐহাক্না লৈবাক্কী মফম খুদিংমক্তগী বিশ্বকর্মা করোর কয়াগা লোয়ননা কন্নেক্ত তৌনবা খুদোংচাবা অমা ফংজরি। মীকুপ খরগী মমাংদা ঐহাক্না ঐগী বিশ্বকর্মা ইচিল ইনাও কয়াগা ৱারী শাখি। মফম অসিদা লাকপদা ঐনা থেংলিবা অসিগী মরম অসি মখোয়গা ৱারী শদুনা লৈরুবননি। অমসুং মফম অদুদা উৎলম্বা একজিবিসন অদু অদুক্কী মতিক ফজবনা হনীংবা পোকখিদে। মসিদা চৎপীনবা প্রজাশিংদা হায়জখি। মসি নুমিৎ 2-3 চৎথখিগনি মরম অসিনা দিল্লীদা লৈরিবশিংনা মসি য়েংবা শোইদনা চৎপীয়ু।
মরুপশিং,
ভগৱান বিশ্বকর্মাগী থৌজালশিংগা লোয়ননা ঙসি প্রধান মন্ত্রী বিশ্বকর্মা য়োজনা হৌদোক্লি। পি.এম. বিশ্বকর্মা য়োজনা অসিনা মখোয়গী মখুৎ, খুৎলাইশিংগা লোয়ননা হৈশিংনা থবক তৌরিবা অমসুং ত্রেদিস্নেল প্রেক্তিস ঙাক্না চৎলিবা ইমুং করোর কয়াগীদমক অনৌবা আশাগী মঙাল ওইনা লাক্লি।
ঐগী নুংশিজরবা ইমুং-মনুংশিং,
স্কিম অসিগা লোয়ননা ঙসি লৈবাক অসিদা ইন্তর্নেস্নেল একজিবিসন সেন্তর – য়শোভুমিসু খুৎশিন্নরি। থবক অসিদা ঐগী শিন্মী ইচিল ইনাওশিং, ঐগী বিশ্বকর্মা মরুপশিংগী কৎথোকপা অমসুং হোৎনবা কনবগী মমি তারি। ঙসি ঐহাক্না লৈবাক্কী শিন্মী খুদিংমক্তা, বিশ্বকর্মা খুদিংমক্তা ‘য়শোভুমি’ অসি কৎথোক্লি। মশিং য়াম্লবা ঐখোয়গী বিশ্বকর্মা মরুপশিংনসু য়শোভুমিগী বেনিফিসরীশিং ওইরি। ঙসিগী থৌরম অসিগা লিঙ্ক তৌখিবা বিশ্বকর্মা লিশিং কয়াদা ঐহাক্না পাউজেল অমা অখন্ননা পীজনীংই। খুঙ্গংদা নখোয়না শাবা, নখোয়না চত্থরিবা কালা, নখোয়না শারিবা ক্রাফ অদু উৎথোক্নবা অচৌবা সেন্তর অসিনা শক্তি লৈরবা মেদিয়াম অমা ওইরগনি। মসিনা মালেমদা নখোয়গী কালা, নখোয়গী স্কিলশিং অমসুং নখোয়গী খুৎহৈবগী কালা অদু উৎলগনি। মসিনা ভারতকী লোকেল প্রদক্তশিং গ্লোবেল য়ৌহনবদা মরু ওইবা থৌদাং লৌরগনি।
ঐগী নুংশিজরবা ইমুং-মনুংশিং,
ঐখোয়গী দেবতা অসুম্না ইরি, 'यो विश्वं जगतं करोत्येसे विश्वकर्मा' মসিগী ৱাহন্থোক্তি মালেম পুম্ববু শারিবা নত্ত্রগা মসি শাবগী থবক্কা মরী লৈনবা মীওইশিংবু ‘বিশ্বকর্মা’ কৌই। চহি লিশিং কয়া ভারতকী চাউখৎ-খোঙচৎকী য়ুম্বী ওইদুনা লাকখিবা মরুপশিং অদু ঐখোয়গী বিশ্বকর্মাশিংনি। ঐখোয়গী য়াংলেন শরূনা ঐখোয়গী হকচাংগী মরু ওইবা থৌদাং লৌবগুম্না বিশ্বকর্মা মরুপশিং অসিনা ঐখোয়গী খুন্নাইগী পুন্সিরোলদা মরু ওইবা থৌদাং লৌরি। ঐখোয়গী বিশ্বকর্মা মরুপশিং অসিনা নোংমগী পুন্সিদা চংদবা য়াদ্রবা থবক অমসুং স্কিলশিংগা মরী লৈনৈ। ঐখোয়গী এগ্রিকলচরেল সিস্তেমদা য়েংবীয়ু, য়োৎ শাবা য়াওদনা লৌউবা ওইথোক্কদ্রা? খুঙ্গংশিংদা খোঙউপ শারিবশিং, শম কক্লিবশিং অমসুং ফিরোল তুরিবশিং, মখোয়গী মরু ওইবা অসি কৈদৌনুংদা হন্থরোই। রেফ্রিজিরেতরগী চহিচা অসিদা ফাওবা মীয়াম্না লৈপাক্কী চফু অমসুং পাত্রাদগী ঈশিং থকপা পাম্নরি। মালেমনা ফনা চাউখৎলবসু, তেক্নোলোজীনা মীপুম খুদিংমক্তা য়ৌশিনবা ঙম্লবসু মখোয়গী থৌদাং অমসুং মরুওইবা অদুদা অদুমক লেংদনা লৈগনি। মরম অসিনা হৌজিক্কী ওইনা বিশ্বকর্মা মরুপশিং অসিগী মরু ওইবা অদু শকখঙবা অমসুং অঙম্বা অমওংদা মতেং পাংবা তঙাই ফদে।
মরুপশিং,
সরকারনা বিশ্বকর্মাশিংদা ইকাই খুম্নবা উৎপা, মতিক-ময়াই হেনগৎহন্নবা অমসুং খুমাং চাউশিনহন্নবা মপাং অমা ওইনা লেপ্পী। স্কিম অসিনা আর্তিসান অমসুং ক্রাফসমেনশিংগীদমক লম 18দা মরু ওইবা মীৎয়েং চংলি। তোঙান-তোঙানবা শিন্ফম 18 অসিদা থবক তৌদবা মীওই লৈতবা খুঙ্গং অমত্তা লৈরোই। মখোয়শিং অদুদি উ শুবা, উগী শান্নপোৎশিং শাবা, য়োৎকী থবক শুবা, সনা শাবা, লৈপাক্কী চফু শাবা, স্কল্পতর, খোঙউপ শাবা, ফী তুবা, শম ককপা, ফী শুবা, ফী শাবা, লৈ পরেং শাবা, লাং শাবা, হী শাবা অমসুং তোঙান-তোঙানবা অতোপ্পশিং য়াওরি। সরকারনা পি.এম. বিশ্বকর্মা স্কিমগী মখাদা লুপা করোর 13,000 চাদিং তৌরগনি ।
ঐগী নুংশিজরবা ইমুং-মনুংশিং,
চহি 30-35গী মমাংদা ঐহাক্না য়ুরোপকী ব্রুসেল্সতা চৎলুই। ঐহাক্না মফম অদুদা লৈরিঙৈদা ঐগী য়ুম্বুনা ঐবু মফম অদুগী জ্বেল্লরী একজিবিসন অমদা পুবিখি। খঙনীংদনা ঐহাক্না মফম অদুগী অসিগুম্বা পোৎলমশিংগী মার্কেৎকী মরমদা মখোয়দা হংখি। অঙকপা ওইরিবদি মখোয়ন মেছিন্না শাবা লিংকোনগী দিমান্দ অসি নেম্মি অদুবু খুৎনা শাবা লিক কোন মীয়াম্না পাম্নবা হেল্লি অমসুং মমলসু তাংই হায়না পাউখুম পীরকখি। নখোয়না নীংথিনা হক্তুনা শারিবা অদুগী দিমান্দ মালেমদা হেনগৎলক্লি। হৌজিক মতম অসিদা অচৌবা কম্পনীশিংনা মখোয়গী প্রদক্সন অপীকপা কম্পনীশিংদা আউৎসোর্স তৌনবা উবা ফংই। মসি মালেম শিনবা থুংবগী ওইনা অচৌবা ইন্দস্ত্রী অমনি। ঐখোয়গী বিশ্বকর্মা মরুপশিংদা আউৎসোর্স তৌরিবা থবক অসি লাক্নবা মাইকৈদা চংশিল্লি অমসুং নখোয়বু সপ্লাই চেনগী শরুক অমা ওইহন্নবা হোৎনরি। ঐখোয়না নখোয়বু ইফিসিএন্ত ওইহন্দুনা অচৌবা ইন্তর্নেস্নেল কম্পনীশিংনা মখোঙনা থোংনা নখোয়গী এক্সপর্তিজ অদু পাম্বগী লাকহনবা পাম্মি। মরম অসিনা স্কিম অসি বিশ্বকর্মা মরুপশিংবু মোর্দন এজতা পুশিন্নবা খোঙথাং অমনি।
মরুপশিং,
মতমদা অহোংবা লাক্লিবা অসিদা বিশ্বকর্মা মরুপশিংগীদমক ত্রেনিং, তেক্নোলোজী অমসুং খুৎলাইশিং মরু ওই। সরকারনা বিশ্বকর্মা য়োজনাগী খুত্থাংদা নখোয়দা ত্রেনিং পীনবা অকনবা মীৎয়েং চংলি। ত্রেনিং মনুংদসু নোংমদা এলাৱেন্স ওইনা লুপা 500 ত্রেনিং মনুংদা ফংহনগনি মরমদি নখোয় অসি কন্না হোৎন্দুনা নোংমগী চরা তাল্লিবা মীওইশিংনি। মোদর্ন তুলকিৎকীদমক লুপা লিশিং 15গী তুলকিৎ ভৌচর পীগনি আমসুং সরকারনা মখোয়গী প্রদক্তশিংগী ব্রান্দিং, পেকেজিং অমসুং মার্কেতিং তৌবদা মতেং পাংগনি। তুলকিৎশিং অদু GST রেজিস্তর তৌবা দুকানশিংদগী খক্তা লৈগদবনি। আইন্না য়াদবা থৌওং চৎথবদি তুমিন্না লৈরোই। মখা তানা ঐহাক্না কন্না হায়জরি মদুদি তুলশিং অদু মেদ ইন ইন্দিয়া ওইগদবনি।
ঐগী নুংশিজরবা ইমুং-মনুংশিং,
সরকারনা নখোয়গী বিজিনেস অদু চাউথোকহনবা করিগুম্বা পাম্বা তারদবি মদুগী অহানবগী কেপিতেল অদু খুদোংচাদবা অমত্তা থেংনহনদনা পীনবা থৌরাংসু পাইখৎখ্রে। স্কিম অসিগী মখাদা বিশ্বকর্মা মরুপশিংনা কোল্লাতরেল অমত্তা য়াওদনা লুপা লাখ 3 ফাওবগী লোন লৌবা য়াগনি। বেঙ্কশিংনা নখোয়দা কোল্লাতরেল হংলক্ত্রিবা অদু মোদীনা নখোয়গী লোনগী গরেন্তী ওইবগীনি। বিশ্বকর্মা মরুপশিংনা অতাবা শেন্দোইগী চাংদা লোন লৌবা য়াহল্লি। সরকারনা প্রোবিজন অমা শেমখ্রে করিগুম্বা নখোয়গী ত্রেনিং লোইরবদি অমসুং অহানবা ওইনা অনৌবা খুৎলাইশিং লৈরবদি নখোয়না অহানবা ওইনা লুপা লাখ 1 ফাওবগী লোন লৌবা য়াগনি। অমসুং লোন অদু শীংগৎলবা মতুংদা থবক নীংথিনা তৌরবদু মখা তানা লুপা লাখ 2 ফাওবগী লোন অমুক লৌথবা য়াহল্লি।
ঐগী নুংশিজরবা ইমুং-মনুংশিং,
ঙসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা লৈরিবা সরকার অসিনা শোত্থরবশিংদা মীৎয়েং চংলি। ঐখোয়গী সরকারনা “ৱান দিস্ত্রিক্ত, ৱান প্রদক্ত (ODOP)” স্কিমগী খুত্থাংদা জিলা খুদিংমক্তগী তোপ-তোপ্পা পোৎলম পুথোক্লিববু থৌগৎলি। কেন্দ্রদা লৈরিবা সরকার অসিনা শোত্থরবশিং চাউখৎহনবদা মীৎয়েং থম্মি। পি.এম. স্বানিধি স্কিমগী খুত্থাংদা স্ত্রীৎ ভেন্দরশিংগীদমক বেঙ্ককী থোং হাংলি। ঐখোয়গী সরকারনা নীংতম্বা ফংলবা মতুংদা অহানবা ওইনা বঞ্জারা অমসুং নোমেদিক ত্রাইবশিংদা মীৎয়েং চংখি। ঐখোয়গী সরকারনা থাক খুদিংমক্তা ‘দিব্যাঙ্গশিং’গীদমক স্পেসিএলাইজ ফেসিলিতীশিং পীরি। কনা লৈজদ্রবশিংগীদমক মোদীনা লেপ্পী। ঐহাক্না শেবা তৌনবা, ইকাই খুম্ননীংঙাই ওইরিবা পুন্সি অমা ফংহন্নবা অমসুং সর্ভিসশিংগী দেলিবরী শোইদনা তৌনবা হোৎনরি। মসি মোদীগী গরেন্তী।
ঐগী নুংশিজরবা ইমুং-মনুংশিং,
মালেমনা G20 ক্রাফ বজারদা তেক্নোলোজী অমসুং ত্রেদিসন পুনশিনবগী ফল উবা ফংখি। লাকখিবা দিগনিতরীশিংগী খুদোলশিং ফাওবা বিশ্বকর্মা মরুপশিংনা শাবা পোৎলমশিং ওইখি। ভোকেল ফোর লোকেলগীদমক কৎথোকপা অসি লৈবাক পুম্বগী থৌদাংনি। অহানবদা ঐখোয়না ভোকেল ফোর লোকেল তৌবা তাই অমসুং মতুংদা লোকেল গ্লোবেলদা চংশিনগনি।
মরুপশিং,
গনেশ ছতুর্থি, ধন্তেরাস, দীপাৱলি অমসুং অতোপ্পশিং য়াওনা হায়রিবা লৈবাক অসিদা পাঙথোক্কদৌরিবা কুহ্মৈশিং অসিদা লৈবাক্কী প্রজা খুদিংমক্না লোকেল প্রদক্তশিং মরু ওইনা লৈবাক অসিগী বিশ্বকর্মাশিংনা জাতিদা শরুক তম্মিবা অদু লৈনবা হায়জরি। লোকেল লৈনবা ঐহাক্না হায়রিবা অসিদা মীওই খরানা মসি দিৱালীগী দিয়াশিং লৈবা ওইনা খক্তা খল্লি। ঐখোয়গী স্কিল লৈরবা বিশ্বকর্মাশিংগী মমি তারিবা, ভারতকী লৈহাওগী মনল চেনবা অমসুং হুমাং মমল য়াওবা অপীকপা অমসুং অচৌবা পোৎলম খুদিংমক লৈবীয়ু।
ঐগী নুংশিজরবা ইমুং-মনুংশিং,
ঙসিগী বিক্ষিৎ ভারতন সেক্তর খুদিংমক্তা অনৌবা শক্তাক অমা পীরি। হন্দক্তা ঐখোয়না ভারত মন্দপমনা মালেমগী পুক্নিং চীংশিনখিবা অদু উবা ফংখি। ইন্তর্নেস্নেল একজিবিসন সেন্তর - য়শোভুমিনা ত্রেদিসন অসিবু হেন্না খুমাং চাউশিনহল্লি। য়শোভুমিনা পীরিবা পাউজেল অসি ময়েক শেংই। মফম অসিদা পাঙথোকপা থৌরম অমা হেক্তনা মাইপাকপা ঙমগনি অমসুং মীংচৎ ফংগনি। মসিনা ভারতকী তুংলমচৎ তাক্নবা পাম্বৈ অমা ওইরগনি।
মরুপশিং,
ভারতকী অচৌবা শেন্মীৎলোনগী তৌবা ঙম্বা অমসুং কম্মর্সিএলগী মতিক ময়াই অসি উৎথোক্নবা লৈবাককী কোনুংগী মসি মরু ওইবা সেন্তর অমনি। হায় মসিদা মলতিমোদেল কন্নেক্তিবিতী অমসুং পি.এম. গতিশক্তি অনিমক্কী মমি তারি। অহেনবা ওইনা মসি এয়রপোর্তকী মনাক্তা লৈরি অমসুং মেত্রো স্তেসন্না কন্নেক্তিবিতী লৈহল্লি। ঙসি শঙ্গাখিবা মেত্রো স্তেসন অসিনা কমপ্লেক্স অসিগা দাইরেক্ত ওইনা ইন্তিগ্রেৎ তৌখি। মেত্রো ফেসিলিতী অসিনা দিল্লীগী তোঙান-তোঙানবা শরুকশিংদগী লাকপা মীওইশিংনা চৎথোক চৎশিন তৌবদা চংবা মতম চাউনা হন্ধহনবা ঙমদুনা লায়না এক্সেসিবল ওইহল্লগনি। বিজিতরশিংগীদমক কম্পেক্স অসিনা এক্কোমোদসন, এন্তর্তেনমেন্ত, শোপ্পিং অমসুং তুরিজম ফেসিলিশিং পুম্নমক য়শোভুমিগী ইকোসিস্তেম মনুংদা ফংহন্নবা দিজাইন তৌখি।
ঐগী নুংশিজরবা ইমুং-মনুংশিং,
মতমগী ইচেলদা অহোংবা লাকপগা লোয়ননা চাউখৎ-থৌরাং অমসুং থবক্কী অনৌবা সেক্তরশিং থোরক্লি। মীওই অমত্তনা ভারত্তা চহি য়াংখৈ অমসুং হুমফুগী মমাংদা অসুক চাউনা IT সেক্তর অমা লৈরক্কনি খল্লুদে। চহি কুনথ্রাদগী কুনথ্রা-মঙা ফাওবগী মমাংদা সোসিএল মেদিয়া অসি ফিক্সনেল ওইরমখি। হৌজিক ভারতকীদমক অতোপ্পা মরু ওইবা সেক্তর অমা লোইনাইদ্রবা তৌবা ঙম্বশিংগা লোয়ননা থোরক্লি অমসুং সেক্তর অসি কনফরেন্স তুরিজমনি। গ্লোবেল কনফরেন্স তুরিজম ইন্দস্ত্রীগী ভেল্যু লুপা করোর 25,000 হেন্না ওইরি। চহি অমদা মালেমদা অচৌবা একজিবিসন অমসুং এক্সপো লিশিং 32 হেন্না পাঙথোক্লি। মীশিং য়ামদ্রবদা করোর 2-5 লৈবা লৈবাক্না ইভেন্তশিং অসি পাঙথোক্লি অমসুং চাউখৎলি। ভারত্তা মীশিং করোর 140 লৈবগা লোয়ননা মসিদগী চাউনা কান্নবা ফংবা শোইদনা ঙমগনি। মফম অসিদা লাকপা মীপুম খুদিংমক্না চাউনা কান্নবা ফংগনি। মসি অচৌবা মার্কেৎ অমনি। ইচম চম্বা লমকোইবা অমদগী হেন্না কনফরেন্স তুরিজমগীদমক লাক্লিবা মীওইশিংনা হেন্না চাদিং তৌরি। অসিগুম্বা অচৌবা ইন্দস্ত্রীদা ভারতকী শিয়র অসি শুপ্নগী চাদা অমরোম খক্তা ওইরি অমসুং ভারত্তা লৈরিবা অচৌবা কম্পনীশিংনা চহি খুদিংগী মখোয়গী ইভেন্তশিং পাঙথোক্নবা মীরমদা চৎলি। ভারতনা হৌজিক্তি কনফরেন্স তুরিজমগীদমক মশাবু শেম শাজরি।
অমসুং মরুপশিং নখোয়না খঙই মদুদি এভেঞ্চরগী রিসোর্স লৈবা মফমদা খক্তা এভেঞ্চর তুরিজম পাঙথোক্কনি। মোদর্ন মেদিকেল ফেসিলিতীশিং লৈবা মফমদা খক্তা মেদিকেল তুরিজম পাঙথোক্কনি। হিস্তোরিকেল, রিলিজস অমসুং স্পিরিচুএল এক্তিবিতীশিং তৌবা মফমদা খক্তা স্পিরিচুএল তুরিজম পাঙথোক্কনি। পুৱারী অমসুং হেরিতেজ লৈবা মফমদা খক্তা হেরিতেজ তুরিজম তৌই। মতৌ অসুম্না কনফরেন্স তুরিজম অসি ইভেন্তশিং, মীফমশিং অমসুং একজিবিসনগীমদক মথৌ তাবা রিসোর্সশিং লৈবা মফমদা খক্তা খুমাং চাউশিল্লি মরম অসিনা ভারত মন্দপম অমসুং য়শোভুমি সেন্তরনা হৌজিক দিল্লীবু কনফরেন্স তুরিজমগী খ্বাইদগী চাউবা হব ওইহল্লি। নহা লাখ কয়ানা থবক ফংলগনি। তুংলমচৎতা ‘য়শোভুমিনা ইন্তর্নেস্নেল কনফরেন্সশিং, মীফমশিং অমসুং একজিবিসনশিংগীদমক মালেম শিনবা থুংবদা লৈরিবা লৈবাকশিংদগী মীফমগী লাকফম ওইরগনি।
ঙসি ঐহাক্না মালেমগী অকোইবদা লৈরিবা লৈবাকশিংদগী একজিবিসন অমসুং ইভেন্ত ইন্দস্ত্রীগা মরী লৈনবা মীওইশিংবু দিল্লীদা লাক্নবা বর্তন তৌজরি। ঐহাক্না লৈবাক্কী লমদম খুদিংমক্তগী, নোংপোক-নোংচুপ-অৱাং-মখাদা লৈরিবা ফিল্ম ইন্দস্ত্রী অমসুং TV ইন্দস্ত্রীবু বর্তন তৌজরি। নখোয়গী এৱার্দ সেরেমোনীশিং, ফিল্ম ফেস্তিবেলশিং মফম অসিদা পাঙথোকপীয়ু, অহআনবা ফিল্ম শোশিং মফম অসিদা উৎপীয়ু। ঐহাক্না ইন্তর্নেস্নেল ইভেন্ত কম্পনীশিং, একজিবিসন সেক্তরগা মরী লৈনবা মীওইশিংবু ভারত মন্দপম অমসুং য়শোভুমিদ লাকপীনবা বর্তন তৌজরি
ঐগী নুংশিজরবা ইমুং-মনুংশিং,
ঐহাক্না ভারত মন্দপম অমসুং য়শোভুমিনা ভারতকী মীয়োক-মীচান ফবা, খুমাং চাউশিনবা অমসুং মতিক-ময়াইগী খুদমশিং ওইরগনি হায়না থাজৈ। ভারত মন্দপম অমসুং য়শোভুমি অনিমক অসি ভারতকী নাৎ অমদি স্তেৎ-ওফ-দি-আর্ত ফেসিলিতীশিংগী অপুনবা অমনি, অমসুং অচৌবা এস্তাব্লিশমেন্তশিং অসিনা মালেমগী মাংদা ভারতকী ৱারী ফোঙদোক্লি। মসিনা মশাগী খ্বাইদগী ফবা ফেসিলিতীশিং থম্বা পাম্লিবা অনৌবা ভারতকী অনীংবা অপাম্বশিংগী মমিসু তারি।
ঐগী ৱাহৈশিং অসি নীংশিংবীয়ু, ভারতনা হৌজিক লেপ্পা তৌররোই। মাংদা চংশিন্নবা, অনৌবা পান্দমশিং থম্নবা, মদু ফংনবা হোৎননবা অমসুং ভারতপু 2047 ফাওবদা চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইহল্লসি। মসি ঐখোয়না অমত্তা ওইনা পুনশিনবগী মতমনি। ঐখোয়গী বিশ্বকর্মা মরুপশিংনা মেক ইন ইন্দিয়াগী মনীনি অমসুং ইন্তর্নেস্নেল কনভেন্সন সেন্তর অসিনা মনী অসিবু মালেমদা উৎথোক্নবা পাম্বৈ অমা ওইরগনি। অমুক হন্না ঐহাক্না মসিগী তুংলমচৎতা কান্নবা ফংহনগদৌরিবা থৌশিল অসিগীদমক বিশ্বকর্মা মরুপশিংদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। অনৌবা সেন্তর, য়শোভুমিনা ভারতকী মীংচৎকী খুদম অমা ওইরসনু, দিল্লীগী মীংচৎ হেনগৎহল্লসনু। য়াইফ পাউজেলগা লোয়ননা ঐহাক্না হন্না-হন্না থাগৎচরি!
খুরুমজরি!
খঙহনজবা: পি.এম.গী ৱারোলগী মসি চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি। তশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the dedication of Yashobhoomi to the Nation & launch of PM Vishwakarma Scheme
17 SEP 2023 5:34PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
All my colleagues in the Union Cabinet, dear brothers and sisters who have gathered here in this magnificent building from all corners of the country, my fellow citizens who have joined this program from over 70 cities, other distinguished guests, and my family members!
Today is the celebration of Lord Vishwakarma's Jayanti. This day is dedicated to our traditional craftsmen and artisans. I extend my heartfelt greetings to all the people of the country on Vishwakarma Jayanti. I am pleased that on this day, I have the opportunity to connect with lakhs of Vishwakarma friends from across the country. Just a while ago, I also had a conversation with many of my Vishwakarma brothers and sisters. The reason for my delay in arriving here is that I got engrossed in talking with them, and the exhibition below is so splendid that I didn't feel like leaving. My earnest request to all of you is to make sure to visit it. I have been told that it will continue for another 2-3 days, so I especially urge the residents of Delhi to ensure that they visit it.
Friends,
With the blessings of Lord Vishwakarma, today marks the beginning of the Pradhan Mantri Vishwakarma Yojana. The PM Vishwakarma Yojana is coming as a new ray of hope for the millions of families who work skilfully with their hands, tools, and follow traditional practices.
My family members,
Along with this scheme, today the country has also got the International Exhibition Centre - Yashobhoomi. The work that has been done here reflects the dedication and hard work of my labourer brothers and sisters, my Vishwakarma companions. Today, I dedicate Yashobhoomi to every worker in the country, every Vishwakarma companion. A significant number of our Vishwakarma companions are also going to be beneficiaries of Yashobhoomi. To the thousands of Vishwakarma companions who have joined us through video in this event today, I want to especially convey this message. What you create in villages, the art you practice, the craft you engage in, this vibrant centre is going to become a powerful medium to showcase it to the world. It will showcase your art, your skills, and your artistry to the world. It will play a significant role in making India's local products global.
My family members,
In our scriptures, it is said, 'यो विश्वं जगतं करोत्येसे स विश्वकर्मा' which means the one who creates the entire world or is involved in construction work related to it is called 'Vishwakarma.' For thousands of years, those companions who have been the foundation of India's prosperity are our Vishwakarmas. Just as our spine plays a crucial role in our body, similarly, these Vishwakarma companions have a very significant role to play in our societal life. Our Vishwakarma companions are associated with such work and skills, without which everyday life is unimaginable. You see, in our agricultural system, is it possible to do farming without a blacksmith? It is not. Those who make shoes in the villages, those who cut hair and those who tailor clothes, their importance can never diminish. Even in the era of refrigerators, people still prefer to drink water from clay pots and earthen pitchers. No matter how much the world advances, how technology reaches everywhere, their role and significance will always remain. Therefore, the need of the hour is that these Vishwakarma companions should be recognized and supported in every possible way.
Friends,
Our government has come forward today as a partner to enhance the dignity, capacity, and prosperity of our Vishwakarma brothers and sisters. In this scheme, the focus is on 18 different types of work carried out by Vishwakarma companions. There would hardly be any village where there are no individuals engaged in these 18 different types of work. Among them are carpenters working with wood, craftsmen making wooden toys, blacksmiths working with iron, goldsmiths crafting jewellery, potters working with clay, sculptors, shoemakers, tailors, hairdressers, laundry workers, cloth weavers, garland makers, fishing net makers, boat builders, and various others. The government will be spending 13,000 crore rupees under the PM Vishwakarma Yojana.
My family members,
About 30-35 years ago, I once visited Brussels in Europe. During my stay there, my hosts took me to a jewellery exhibition there. Out of curiosity, I asked them about the market for such items there and what it was like. To my surprise, they told me that machine-made jewellery has less demand, and people prefer to buy handmade jewellery even if it's more expensive. The demand for your finely crafted work is increasing in the world. Nowadays, we see that even big companies outsource their production to smaller companies. This is a massive industry worldwide. We are moving in the direction so that the outsourcing work comes to our Vishwakarma companions and you become a part of the supply chain. We want you to be so efficient so that major international companies knock at your doors to tap into your expertise. Therefore, this scheme is an effort to bring our Vishwakarma companions into the modern age and to enhance their capabilities.
Friends,
During these changing times, training, technology, and tools are essential for our Vishwakarma brothers and sisters. The government is putting great emphasis on providing training to all of you through the Vishwakarma Yojana. Even during the training, you will receive a daily allowance of 500 rupees from the government, because you are hardworking individuals who earn your livelihood every day. You will also receive a 15,000 rupee toolkit voucher for modern tools. The government will provide assistance in every way possible for what you create, from branding and packaging to marketing. In return, the government expects that you purchase the toolkit from a GST-registered store. Illegal practices won't be tolerated. Furthermore, I strongly urge that these tools should be 'Made in India.'
My family members,
The government has also made the provision that you do not face any problem about the initial capital if you want to expand your business. Under this scheme, Vishwakarma companions can get loans of up to 3 lakh rupees without the need for collateral. When banks don't ask you for collateral, Modi guarantees your loan. It has also been ensured that the interest rate on this loan is very low. The government has made a provision that if you have completed your training and have purchased new tools for the first time, you will be eligible for a loan of up to 1 lakh rupees for the first time. And once you repay that loan and prove that work is progressing, you will be eligible for a loan of up to 2 lakh rupees.
My family members,
Today, there is a government in our country that prioritizes the marginalized. It is our government that is promoting the special products of every district through the One District One Product (ODOP) scheme. It is our government that has provided assistance to street vendors and opened the doors of banks for them under the PM SVANidhi scheme. It is our government that took care of the Banjara and Nomadic tribes for the first time after independence. It is our government that developed special facilities for Divyangjan individuals at every level and place for the first time after independence. For those whom nobody cares about, this son of a poor man, Modi, has come as their ‘sevak’. This is Modi’s guarantee to provide a life of dignity to everyone and ensure facilities to all.
My family members,
When technology and tradition come together, it creates wonders, and the entire world witnessed this at the G20 Craft Bazaar. The foreign guests who participated in the G20 were also presented with items crafted by our Vishwakarma companions as gifts. The commitment to 'local for vocal' is the responsibility of all of us, the entire country. Why do you get uncomfortable when I talk about it? When I do it, you applaud, but when you have to do it, you hesitate. Tell me, should the products made by our artisans, our people, reach the global market or not? Should these products be sold in the world's markets or not? To achieve this, we need to first make local vocal and then globalize the local.
Friends,
Now, Ganesh Chaturthi, Dhanteras, Diwali, and many other festivals are coming. I would urge all fellow citizens to buy local products. And when I talk about buying local, some people think it's just about buying Diwali lamps and nothing else. Buy every small and big thing that carries the mark of our skilled workers, the scent of India's soil, and the essence of sweat.
My family members,
Today's India, as it continues to develop, is making its mark in every field. We recently witnessed how India captured the world's attention with the Bharat Mandapam. This international exhibition centre – Yashobhoomi – continues this tradition with grandeur. Yashobhoomi’s clear message is that anything which happens on this land will achieve glory. It will become a magnificent centre to showcase India of the future.
Friends,
For India to successfully harness its economic potential and become a major commercial power, a centre like this is essential in the capital city. It offers both multi-modal connectivity and showcases the PM GatiShakti. Additionally, it is located near the airport and is seamlessly connected to it through the metro system. The metro station, inaugurated today, is directly integrated into this complex. This metro facility will significantly reduce travel time for people coming from different parts of Delhi, making it easily accessible. For the visitors, this complex has been designed to provide accommodation, entertainment, shopping, and tourism facilities, all within this ecosystem.
My family members,
With the changing times, new sectors of development and employment emerge. It was unimaginable 50-60 years ago to think of the massive IT industry that exists today. Similarly, 30-35 years ago, social media was just a concept. Now, another significant sector is emerging with limitless potential for India and this sector is Conference Tourism. The global conference tourism industry is worth over 25 lakh crore rupees. Every year, more than 32,000 large exhibitions and expos take place worldwide. Just imagine, even countries with populations as low as 2-5 crore people host these events and prosper. India, with its population of 140 crore, can certainly reap substantial benefits. Whosoever comes here will benefit immensely. It is a huge market. Conference tourists typically spend much more money compared to regular tourists. Despite the enormous market, India's current participation in this industry is only at one percent. Many large Indian companies are forced to host their events abroad every year. Can you imagine that such a huge market is in front of us both domestically and globally? The new India is preparing itself for Conference Tourism.
And friends, you all know that Adventure Tourism will happen only where there are resources for adventure. Medical tourism will happen only where there are modern medical facilities. Spiritual tourism will happen only where there are historical, religious and spiritual activities. Heritage tourism will also take place only where history and heritage are prevalent. Similarly, Conference Tourism will also happen only where there are necessary resources for events, meetings and exhibitions. Therefore, Bharat Mandapam and Yashobhoomi are such centres which are now going to make Delhi the biggest hub of Conference Tourism. There is a possibility of employment to lakhs of youth from Yashobhoomi Centre alone. Yashobhoomi will become a place in the future where people from all over the world will queue up for international conferences, meetings, exhibitions etc.
Today I especially invite people associated with the Exhibition and Event Industry from countries around the world to India, to Delhi, to Yashobhoomi. I will invite the Film Industry and TV Industry of every region of the country, East-West-North-South. You organize your award ceremonies, film festivals here and organize the first show of your films here. I also invite people associated with International Event Companies and the exhibition sector to join Bharat Mandapam and Yashobhoomi.
My family members,
I am confident, whether it is Bharat Mandapam or Yashobhoomi, these will become symbols of India's hospitality, India's superiority and India's grandeur. Both Bharat Mandapam and Yashobhoomi are a confluence of Indian culture and modern facilities. Today both these grand establishments are singing the story of new India in front of the country and the world. These also reflect the aspirations of the new India, which wants the best facilities for itself.
Friends, write down my words, India is not going to pause now. We have to keep moving forward, keep making new goals and rest only after achieving those new goals. And this is the culmination of the hard work and effort of all of us and we have to walk forward with the resolve that we will make the country before the world as a developed India in 2047. This is the time for all of us to unite. Our Vishwakarma companions are the pride of 'Make in India' and this International Convention Centre will become a medium to showcase this pride to the world. Once again, I congratulate all Vishwakarma companions for this forwarding looking initiative. May this new centre, Yashobhoomi, become a symbol of India's fame and further enhance the pride of Delhi. With this good wish, many best wishes to all of you. Thank you very much.
Namaskar!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.