প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
অখন্নবা মীফম মনুংদা সংসদকী সেন্ত্রেল হোলদা এম.পিশিংদা প্রধান মন্ত্রীনা ৱা ঙাংখ্রে
“ভারত চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইহন্নবা ৱাশক্কা লোয়ননা ঐখোয় অনৌবা সংসদকী শঙলেন্দা হোঙজিল্লগনি”
“সংসদকী সেন্ত্রেল হোলনা ঐখোয়গী ইথৌ পাংথোক্নবা ঐখোয়দা ইথিল পীরি”
“ভারতকী থৌনা পীক থন্না লৈরে। ঐখোয় য়াংনা চাউখৎলি”
“অনৌবা অনিংবা-অপাম্বশিং মরক্তা, অনৌবা আইনশিং শেম্লে অমসুং চৎনদ্রবা আইনশিং মুৎথৎপা হায়বসি সংসদকী মেম্বরশিংগী খ্বাইদগী চাউবা থৌদাংনি”
“অমৃত কালদা ঐখোয়না অত্মানির্ভর ভারত অমা শেমগৎকদবনি”
“ভারতমচা খুদিংমক্কী অনিংবশিং ৱাখলদা থমদুনা ঐখোয়না ঐখোয়গী অওনবশিং পুরক্কদবনি”
“ভারতনা য়াম্না চাউবা ফিবম অমদা থবক তৌগদবনি। অপীকপা থবক্তা চনৈনবগী মতম হৌখ্রে”
“জি-২০ মনুংদা ঐখোয় গ্লোবেল সাউথকী খোল্লাউ অমা, ‘বিশ্ব মিত্র’ অমা ওইরে”
“অত্মানির্ভর ভারত অমগী ৱাশক ঐখোয় ঙাক্কদবনি”
“সংবিধান সাদান্না ঐখোয় মখা তানা লমজিংগনি অমসুং কন্সতিতুয়েন্ত এশেমব্লিদা শরুক য়াখিবা শক্নাইরবা মীওইশিং ঐখোয়দা নিংশিংহনগনি”
19 SEP 2023 1:12PM by PIB Imphal
অখন্নবা মীফম মনুংদা সংসদকী সেন্ত্রেল হোলদা এম.পিশিংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী ৱা ঙাংখ্রে।
গনেস চর্তুথিগী থৌরমগী য়াইফ-পাউজেল পীরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হাওসতা ৱা ঙাংবা হৌখি। মহাক্না হায়খি হাওসকী থবক-থৌরমশিং সংসদকী অনৌবা শঙলেন্দা হৌরগনি। ভারত চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইহন্নবা ৱাশক্কা লোয়ননা ঐখোয় অনৌবা সংসদকী শঙলেন্দা হোঙজিল্লগনি।
অনৌবা সংসদকী শঙলেন অমসুং সেন্ত্রেল হোলগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌরকপা চহিশিংদা শঙলেন অসিগী শরুক খর লাইব্রেরি অমা ওইনা শীজিন্নরমখি। মফম অসিদা সংবিধান শেমখি অমসুং নিংতম্বা মতমদা শক্তি শীন্নখি। সেন্ত্রেল হোল অসিদা ভারতকী জাতিগী ফিরাল অমসুং জাতিগী ঈশৈ চৎনবা হৌখি। ১৯৫২গী মতুংদা ভারত সংসদকী সেন্ত্রেল হোলদা মালেম শীনবা থুংবগী লৈবাক ৪১গী লুচিংবশিং ৱা ঙাংখ্রে। ভারতকী রাস্ত্রপতি কয়া সেন্ত্রেল হোলদা ৮৬ রক ৱাং ঙাংখ্রে।
মহাক্না হায়খি হৌখিবা চহি ৭০দা রাজ্য সভা অমসুং লোক সভাদা এক্ত লিশিং ৪ রোম পাস তৌখ্রে। অপুনবা মীফমশিং পাংথোক্তুনা দাওরি প্রোহিবিসন এক্ত, বেঙ্কিং সার্বিস কম্মিসন বিল অমসুং তেরোরিজম থেংন্নবা লোশিং পাস তৌখ্রে। ত্রিপল তালাগ থিংনবা আইন, ত্রান্সজেন্দরশিং অমসুং দিবয়াংশিংগী আইনশিং পাস তৌখ্রে।
আর্তিকল ৩৭০ লৌথোকপদা মীয়ামগী মীহুৎশিংগী থৌদাং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়গী অহল-লমনশিংনা ঐখোয়দা পীরম্বা সংবিধান হৌজিক জম্মু অমসুং কাস্মিরদা চৎনরে। ঙসি জম্মু অমসুং কাস্মরি চাউখৎপা অমসুং শান্তিগী লম্বীদা চঙশিল্লে অমসুং রাজ্য অসিগী মীয়াম্না মখোয়গী মখুৎতা পায়রবা খুদোংচাবশিং অমুক হন্না নান্থোকহল্লোইদবনি।
নিংতম্বা নুমিৎ ২০২৩ দা লাল কিলাদগী মহাক্না ৱা ঙাংখিবা অদু নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌজিক চপ চারবা মতম্নি অমসুং অনৌবা ৱাখল্লোন অমগা লোয়ননা ভারত অমুক হিঙ্গৎলক্লে। ভারত থৌনানা পীক থল্লে। মসিগী অনৌবা থৌনা অসিনা নাগরিক খুদিংমক কৎথোকপা অমসুং থবক কন্না শুদুনা মখোয়গী মঙলানশিং মঙফাওনবা ঙমগনি। চৎলিবা লম্বী অসিদা ভারতনা শোইদনা খুদোংচাবশিং ফংগনি। চাউখৎপগী খোঙজল য়াংবনা কান্নবশিং খোঙলৈ থুনা ফংবা ঙমগনি।
মকোক থোংবা ইকোনোমি মঙাগী মনুংদা ভারত য়াওবা ঙমখিবা অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মকোক থোংবা ইকোনোমি অহুমগী মনুংদা য়াওবা ঙমগনি হায়বগী থাজবা মালেম অমসুং ভারত্তা লৈরি। ভারতকী দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর, য়ু.পি.আই অমসুং দিজিতেল স্তেকশিংদা মালেম্না অঙকপা পোক্নরি। মসিগী মাইপাকপা অসি মালেমগী অঙকপা, পুক্নিং চিংশিনবা অমসুং য়ানিংবগী মচাক অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি লিশিং কয়া অসিদা ভারতকী অপাম্বশিং খ্বাইদগী ৱাংবা লৈবা মতম ওইবনা হৌজিক্কী মতম অসি য়াম্না মরুওইবনি। অনিংবা-অপাম্বশিং চহি কয়া ফাজিন্দুনা থম্লকপা অদু ঙাইদুনা লৈনবা থৌনা লৈত্রে, লৈবাক অসি অনিংবশিং অমসুং অনৌবা পান্দমশিংগা লোয়ননা মাঙলোমদা চঙশিনবা পাম্লে। অনৌবা অনিংবা-অপাম্বশিং মরক্তা, অনৌবা আইনশিং শেম্লে অমসুং চৎনদ্রবা আইনশিং মুৎথৎপা হায়বসি সংসদকী মেম্বরশিংগী খ্বাইদগী চাউবা থৌদাংনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সংসদতা পাস তৌখিবা আইনশিং, খন্নখিবশিং অসিনা ভারতকী অনিংবশিং পুক্নিং থৌগৎকদবনি হায়বসি নাগরিক খুদিংমক অমসুং সংসদকী মেম্বর খুদিংমক্কী থাজবনি। সংসদতা অনৌবা থবক অমা হৌদোকপা মতম খুদিং ভারতকী অপাম্বশিংগী হৌরকফম মরুওইনা লৌগদবনি।
অপীকপা কেনভাস অমদা অচৌবা লাই অমা য়েকপা য়াগদরা হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হংখি। মহাক্না হায়খি ঐখোয়গী ৱাখল খনবগী কেনভাস পাকথোক-চাউথোকহন্দনা, ঐখোয়না ঐখোয়গী মঙলানশিংগী অচৌবা ভারত অমা শেমগৎপা ওইথোক্লোই। করিগুম্বা ঐখোয়গী ৱাখল্লোন অসিগা লৈবাক অসিগী অচৌবা নাৎ অমসুং চৎনবীগী লনগৈগা শম্নরবদি, ঐখোয়না অচৌবা ভারতকী লাই য়েকপা ঙমগনি। ভারতনা য়াম্না চাউবা ফিবম অমদা থবক তৌগদবনি। অপীকপা থবক্তা চনৈনবগী মতম হৌখ্রে।
অত্মানির্ভর ভারত অমা শেম্বগী মরুওইবা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মমাংদা লৈরম্বা চিংনবশিং থাদোক্তুনা, মালেম্না ভারতকী অত্মানির্ভরগী নমুনা ৱারি শানবা হৌরে। দিফেন্স, মেনুফেকচরিং, ইনর্জি অমসুং অচাথাওদা মশাগী ওক্নবা পুথোকপা অসিদা কনা পামদবা য়াওবগে অমসুং মসিদা দলগী রাজনিতিনা খুরৌ থাংবা অমা ওইহল্লোইদবনি।
মেনুফেকচরিং সেক্তর অনৌবা থাকশিংদা পুগৎপগী ভারতকী দরকার ওইবশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ‘জিরো দিফেক, জিরো ইফেক’ নমুনাদা ভারত্তা শাবা পোৎলমশিং অশোইবা লৈহল্লোইদবনি অমসুং মেনুফেকচরিংগী থবকশিংনা মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম শোকহল্লোইদবনি। লৌউ-শিংউ, দিজাইন, সোফৱায়ার, হেন্দিক্রাফ অসিনচিংবদা ভারতকী পোৎথোকশিং অনৌবা মালেমগী থাকশিংদা পুখৎনবা হোৎনগদবনি। ঐখোয়গী পোৎথোকশিং ঐখোয়গী খুঙ্গংশিং, সহরশিং, জিলাশিং অমসুং রাজ্যশিং খক্তদা খ্বাইদগী ফবা ওইবগী মথক্তা মালেমদা খ্বাইদগী ফবা ওইহনগদবনি হায়বগী থাজবা কনাগুম্বা অমনা চেনগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অনৌবা ইজুকেসন পোলিসি অসি মীয়াম্না য়ানরে। জি-২০ মীফম মনুংদা অরিবা নালান্দা য়ুনিভর্সিতিগী ফোতো অমা উৎখিবা অদু উরুবা মপান লৈবাক্কী শক্নাইরবশিংনা চহি ১৫০০গী মমাঙদা ভারত্তা মহৈলোয়শঙ লৈরম্বা অদু খঙবা ঙমখ্রে। মসিদগী ঐখোয়না ইথিল লৌগদবনি অমসুং হৌজিক্কী মতম অসিদা ঐখোয়গী পান্দমশিং ফংনবা মীৎয়েং চঙগদবনি।
শান্নবদা লৈবাক অসিগী নহারোলশিং মাইপাকপা হেনগৎলক্লিবা অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি তয়ার ২ অমসুং তয়ার ৩ সহরশিংদা শান্ন-খোৎনবগী থবক হেনগৎলক্লে। শান্নবগী পোদিয়ম খুদিংমক্তা ঐখোয়গী মচু অহুমগী ফিরাল পাইহনগদবনি হায়বসি লৈবাক অসিগী ৱাশক ওইগদবনি। মীচম মীয়ামগী পুন্সিগী মগুন লৈহন্নবা মগুন লৈবাক থবকশিং পাংথোক্নবা হেন্না পুক্নিং চঙগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অমদা নহা ওইরিবা মীওই মশিং য়াম্না লৈবা অসি য়াম্না মরুওই। ভারতকী নহারোলশিং মতম পুম্নমক্তা মাংজিল থানবা ফিবম অমা শেম্বা ঐখোয়না পাম্মী। মালেমগী থাক্তা দরকার ওইরিবা স্কিলগী মেপ্পিং পাংথোক্লবা মতুংদা ভারতনা নহারোলশিং স্কিল লৈহন্নবা থবক পায়খৎলে। মালেমগী ওইনা হকশেলগী লমদা দরকার ওইরিবা মীওইশিং ফংহন্নবা ভারতকী নহারোলশিং থৌরাং তৌনবা হন্দক নর্সিং কলেজ ১৫০ হাংদোক্লে।
চপ চাবা মতমদা অচুম্বা ৱারেপ লৌবগী দরকার ওইবা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ৱারেপ লৌবদা থেংথরোইদবনি। মীয়ামগী মীহুৎশিংনা রাজনিতিগী অমাং-অতোং থিদুনা লৈরোইদবনি। লৈবাক অসিগী ইনর্জিগী অৱাবশিং কোকহন্নবা থাজবা লৈরে। মিসন হায়দ্রোজেন, সেমিকন্দক্তর মিসন অমসুং জল জিবন মিসন পায়খৎলে অমসুং অসিনা হেন্না ফবা তুংলমচৎ অমগী লম্বী শেম্লে।
ভারতকী পোৎথোকশিং মালেমগী কৈথেলদা য়ৌহনবা অমসুং চাংদম্নবা ঙম্নবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি শেন চঙবা হন্থহন্নবা লৈবাক অসিগী লোজিস্তিক্স সেক্তর চাউখৎহনগদবনি অমসুং মীওই খুদিংমক মসিগী কান্নবা ফংহনগদবনি। রিছার্স অমসুং ইন্নোবেসনগা মরী লৈনবা আইন হন্দক পাস তৌরে। চন্দ্রয়ান মাইপাকপগী ফংলকপা মীয়াম্না পাম্নবা অদু অরেম্বা মাঙহল্লোইদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খুন্নাইগী অচুম্বা পুরকপা হায়বসি ঐখোয়গী মরুওইবনি অমসুং খুন্নাইগী অচুম্বগী মতাংদা খন্নবদা অথিংবা কয়া লাক্লে অমসুং মসিদা অপুনবা মীৎয়েং অমা থম্বা দরকার ওইরে। খুন্নাইগী অচুম্বা পুরকপদা লায়বশিংদা লম্বী-থোং, অফবা থক্নবা ঈশিং, মৈ, অনা-লায়য়েংগী খুদোংচাবা অমসুং অতোপ্পা তঙাইফদবা খুদোংচাবশিং ফংহনবা দরকার ওই। চাউখৎপদা থোং মান্নদবা হায়বসি খুন্নাইগী অচুম্বগী মায়োক্তনি। ঐখোয়গী নোংপোক থংবা শরুকশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা মফম অদুদা ঐখোয়না খুন্নাইদগী অচুম্বা পুরক্কদবনি। থোং মান্ননা চাউখৎহন্নবা থবকশিংদা এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক স্কিমনা ইনোৎ অমা পীরে। স্কিম অসি ব্লোক ৫০০ দা পায়খৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেম শীনবা থুংনা ভারত্তা মীৎয়েং থম্লে। কোল্দ ৱার মতমদা ভারত মীচং-মীখাই নাইদবা লৈবাক অমা ওইনা লৌনখি অমসুং ঙসিদি ভারতনা অতোপ্পা লৈবাকশিংদা মতেং পাংবদগী ভারত ‘বিশ্ব মিত্র’ অমা ওইনা খঙনরে। লৈবাক অসি মালেমগী লেংদবা সপ্লাই চেন অমা ওইরক্তুনা অসিগুম্বা মপান লৈবাক্কী থৌশিলগী কান্নবশিং ভারতনা ফংবা হৌরে।
শ্রী মোদীনা হায়খি গ্লোবেল সাউথকী অনিংবশিং থুংহন্নবা জি-২০ মীফম অসি পাম্বৈ অমনি অমসুং অচৌবা মাইপাকপা অসি তুংগী মীরোলশিংনা চাউথোকপা ফাওরগনি। জি-২০ মীফম্না হুল্লম্বা মরুশিংনা মালেমগী থাজবগী অচৌবা খোংনাং পাম্বী অমা ওইনা হৌরগনি। জি-২০ মীফমদা বাইওফুয়েল এল্লাইন্স থবক ওইনা পাংথোকখ্রে। ভারতকী লমজিং মখাদা মালেমগী থাক্তা অচৌবা বাইওফুয়েলগী ইহৌ অমা চঙশিল্লে।
হৌজিক লৈরিবা শঙলেন অসি অরিবা সংসদকী শঙলেন অমগী থাক্তা থমদনবা অমসুং শঙলেন অসিগী ফজবা অমসুং ইকায়খুম্নবা ঙাক্না থম্নবা প্রধান মন্ত্রীনা উপ-রাস্ত্রপতি অমসুং স্পিকরদা হায়জখি। মহাক্না হায়খি শঙলেন অসি ‘সংবিধান সাদান’ কৌগদবনি। সংবিধান সাদান্না ঐখোয় মখা তানা লমজিংগনি অমসুং কন্সতিতুয়েন্ত এশেমব্লিদা শরুক য়াখিবা শক্নাইরবা মীওইশিং ঐখোয়দা নিংশিংহনগনি।
Addressing a programme in the Central Hall of Parliament. https://t.co/X1O1MBiOsG
— Narendra Modi (@narendramodi) September 19, 2023
Central Hall of Parliament inspires us to fulfill our duties. pic.twitter.com/ZUWhOJNCmn
— PMO India (@PMOIndia) September 19, 2023
India is full of new energy. We are growing rapidly. pic.twitter.com/FGK7iVOYaU
— PMO India (@PMOIndia) September 19, 2023
We have to build an Aatmanirbhar Bharat in Amrit Kaal. pic.twitter.com/YyaBgtZWD6
— PMO India (@PMOIndia) September 19, 2023

Prime Minister's Office
PM addresses MPs in Central Hall of Parliament during Special Session
“We are heading to the new Parliament building with the resolve and determination to transform India into a developed nation”
“Central Hall of Parliament inspires us to fulfill our duties”
“India is full of new energy. We are growing rapidly”
“Amidst new aspirations, framing new laws and getting rid of outdated laws is the highest responsibility of the Parliamentarians”
“We have to build an Aatmanirbhar Bharat in Amrit Kaal”
“We have to carry out reforms keeping in mind the aspirations of every Indian”
“India will have to work on a big canvas. Time has gone to get entangled in small stuff”
“During G20 we have become the voice of the Global South, a ‘Vishwa Mitra’”
“We have to fulfil the resolution of an Aatmnirbhar Bharat”
“Samvidhan Sadan will continue to guide us and will keep reminding us about the great personalities who were part of the Constituent Assembly”
19 SEP 2023 1:12PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Members of Parliament in the Central Hall during the Special Session today.
The Prime Minister began the address to the house by conveying the best wishes on the occasion of Ganesh Chaturthi. He noted today’s occasion when the proceedings of the House will be taking place in the new building of the Parliament. “We are heading to the new Parliament building with the resolve and determination to transform India into a developed nation”, the Prime Minister said.
Speaking about the Parliament Building and the Central Hall, the Prime Minister dwelled on its inspiring history. He recalled that in the initial years this part of the building was used as a kind of library. He remembered that this was the place where the Constitution took shape and transfer of power took place at the time of Independence. He remembered that in this Central Hall India’s National Flag and National Anthem were adopted. He informed that after 1952 about 41 Heads of States and Governments from all over the world have addressed the Parliament of India in the Central hall. Various Presidents of India addressed the Central hall 86 times, he informed. He said that Lok Sabha and Rajya Sabha have passed about four thousand Acts in the last seven decades. He also talked about the Laws passed through the mechanism of the Joint Session and mentioned The Dowry Prohibition Act, Banking Service Commission Bill and Laws to fight terrorism in this regard. He also mentioned the law prohibiting Triple Talaq. Shri Modi highlighted Laws for the Transgenders and Divyangs.
Highlighting the contributions of the public representatives in repealing Article 370, the Prime Minister underlined with immense pride that the Constitution provided to us by our ancestors is now being implemented in Jammu & Kashmir. “Today, Jammu & Kashmir is progressing on the path of peace and development and its people do not wish to let opportunities slip out of their hands anymore”, Shri Modi remarked.
Recalling his address from Red Fort during the Independence Day 2023, the Prime Minister emphasized that the correct time is now and it highlights the reemergence of India with a renewed consciousness. “Bharat is brimming with energy”, Shri Modi emphasized as he noted that this renewed consciousness will enable every citizen to realize their dreams with dedication and hardwork. The Prime Minister expressed confidence that India is sure to reap the rewards on the chosen path. “Faster results can be achieved with a faster progress rate”, he added. Referring to India's ascent into the top five economies, the Prime Minister said that the world and India is confident to break into the top three economies. He touched upon the robustness of India's banking sector. He noted the world's enthusiasm for India’s digital infrastructure, UPI and Digital Stacks. He said that this success is a matter of amazement, attraction and acceptance for the world.
The Prime Minister underlined the importance of the current times when Indian aspirations are at their all time high in thousand years. He said India whose aspirations were chained for thousand years is not ready to wait now it wants to move with aspirations and create new goals. He said that amidst new aspirations, framing new laws and getting rid of outdated laws is the highest responsibility of the Parliamentarians.
The Prime Minister underlined that it is the expectation of every citizen and the belief of every Parliamentarian that all passed laws, discussions and messages relayed from the Parliament should encourage Indian aspirations. “Highest priority should be accorded to the roots of Indian aspirations for every reform that is introduced in the Parliament”, the Prime Minister emphasized.
The Prime Minister asked whether a big painting can be painted on a small canvas. He said without expanding the canvas of our thinking, we cannot create the grand India of our dreams. Referring to the grand heritage of India, the Prime Minister said that if our thinking gets linked with this grand heritage we can paint the painting of that grand India. “India will have to work on a big canvas. Time has gone to get entangled in small stuff”, Shri Modi said.
He underlined the primacy of creating Aatmnirbhar Bharat. He said that defying the initial apprehension, the world is talking about India’s Aatmnirbhar Model. He said who will not want to be self-reliant in defence, manufacturing, energy and edible oil and in this quest party politics should not be an obstacle.
Emphaszing the need for India to scale new heights in the manufacturing sector, the Prime Minister highlighted the model of ‘Zero Defect, Zero Effect’, where Indian products should be free from any defects and the manufacturing process must have zero effect on the environment. He stressed moving forward with the objective of creating new global benchmarks in the manufacturing sector of India for products such as agricultural, designer, softwares, handicrafts etc. “One must possess the belief that our product will not only be the best in our villages, towns, districts and states but also the best in the world.”
The Prime Minister touched upon the openness of the New Educational Policy and said that it has been universally accepted. Referring to the photograph of the ancient Nalanda University which was put up on display during the G20 Summit, the Prime Minister informed that it was a matter of incredulity for the foreign dignitaries to realize that the institution functioned in India 1500 years ago. “We must derive inspiration from this and focus on achieving our targets in the present”, Shri Modi added.
Touching upon the growing sporting success scripted by the youth of the nation, the Prime Minister noted the rise of sports culture in tier 2 and tier 3 cities. “It should be the pledge of the nation that on every sports podium there should be our Tricolour”, Shri Modi said. He also asked for a greater focus on quality in order to address the quality of life aspirations of common citizens.
The Prime Minister also noted the importance of being a country with a young demography. We want to create a scenario where India's youth is always at the forefront. He said India is doing skill development among the youth after mapping skill requirements at a global level. He mentioned the recent initiative of opening 150 nursing colleges which will prepare India's youth for fulfilling the global requirement of health professionals.
Underling the need to take correct decisions at the correct time, the Prime Minister said, “Decision making cannot be delayed” and also underlined that public representatives cannot be bound by political benefits or losses. Speaking about the Solar Power sector of the country, Shri Modi said that it is now providing a guarantee from the energy crises of the country. He also touched upon Mission Hydrogen, Semiconductor Mission and the Jal Jeevan Mission and said that it is paving the way for a better future. Stressing the need for Indian products to reach the global market and remain competitive, the Prime Minister touched upon developing the logistic sector of the country to decrease costs and making it accessible to every citizen. Emphasizing the need for Knowledge and innovation, the Prime Minister mentioned the Law regarding Research and Innovation that was passed recently. He said momentum and attraction generated by the success of Chandrayaan should not be wasted.
The Prime Minister said “Social Justice is our primary condition” and said that discussion on Social Justice has become very restricted and there is a need for a comprehensive look. He said Social justice involves empowering the deprived sections with connectivity, clean water, electricity, medical treatment and other basic amenities. He stressed that imbalance in development is also against social justice and mentioned the backwardness of the eastern part of the country. “By strengthening our eastern part we have to impart the power of social justice there”, Shri Modi said. He mentioned the Aspirational Districts Scheme that has given a push to balanced development. The scheme has been extended to 500 blocks.
“The entire world is looking towards India”, the Prime Minister remarked as he noted that India was considered neutral country during the Cold War era but today, today India is known as ‘Vishwa Mitra’ where India is reaching out to other nations for friendly relations while they are looking forward to a friend in India. He mentioned that India is reaping the benefits of such a foreign policy as the nation has emerged as a stable supply chain for the world. Shri Modi stated that the G20 Summit was a medium to fulfil the needs of the global south and expressed confidence that future generations will feel immense pride for this momentous achievement. “The seeds planted by the G20 Summit will turn into a huge Banyan Tree of trust for the world”, Shri Modi added. The Prime Minister mentioned the Biofuel Alliance that was formalized in the G20 Summit. He said that a huge Biofuel movement is taking place at a global level under the leadership of India.
The Prime Minister requested the Vice President and the Speaker that the glory and dignity of the current building should be protected at all cost and it should not be relegated to the status of Old Parliament building. He said that the building would be called ‘Samvidhan Sadan’. “As Samvidhan Sadan, the old building will continue to guide us and will keep reminding us about the great personalities who were part of the Constituent Assembly” , the Prime Minister concluded.