महिला तथा बाल विकास मन्त्रालय
छैटौँ राष्ट्रिय पोषण माहको पहिलो 12 दिनमा देशभरिमा जन आन्दोलन ड्यासबोर्डमा 6 करोडभन्दा अधिक गतिविधि पञ्जीकृत भए
‘विशेष स्तनपान तथा पूरक आहार’ विषयमा 1 करोडभन्दा अधिक गतिविधिहरू दर्ता गरियो
जमिनी स्तरमा पोषण परिणामहरूलाई सुधार गर्न अनि व्यवहारमा परिवर्तनलाई प्रोत्साहित गर्नका लागि विविध हितधारकहरूले सक्रिय रूपमा भाग लिइरहेका छन्
16 SEP 2023 3:02PM by PIB Gangtok
मार्च 2018 मा पोषण अभियान शुरु भएदेखि राष्ट्रले पहिलो पटक पोषणमा केन्द्रित राष्ट्रव्यापी जन आन्दोलन शुरु गरेको छ। पोषण अभियान अन्तर्गत यो वार्षिक विशेष गरी जमिनी तहसम्म आवश्यक पौष्टिक खाद्य रदार्थहरूको खपतको सम्बन्धमा जन आन्दोलनहरूलाई व्यावहारिक परिवर्तनलाई बढ़ावा दिनका लागि सावधानीपूर्वक तयार गरिएको छ। तिनै विशिष्ट लाभार्थीहरू अर्थात् गर्भवती महिला, स्तनपान गराउने आमा, किशोर केटीहरू र 6 वर्षसम्मका बालक -बालिकाहरूलाई लक्षित गर्नका लागि डिजाइन गरिएको छ।
जन आन्दोलन हरेक वर्ष दुई पटक मनाइन्छ, सेप्टेम्बरमा पोषण माह र मार्च-अप्रेलमा पोषण पखवाड़ाको समयमा। आजसम्म 10 जन आन्दोलन सफलतापूर्वक मनाइसकिएको छ (प्रत्येक माह र पखवाडाका लागि 5), जसमा 60 करोडभन्दा अधिक संवेदीकरण गतिविधिहरू दर्ता गदरिएको छ। यसले 2018 पछि देशभरि बढ्दो तथा निरन्तर सहभागितालाई दर्शाउँछ।
वर्तमानमा देश महिला तथा बाल विकास मन्त्रालयको तत्त्वावधानमा आयोजित छैटौँ राष्ट्रिय पोषण महोत्सव मनाउँदै छ। यो कार्यक्रमले अधिकतम पहुँचका लागि विभिन्न मुख्य मन्त्रालय र विभागहरूसँग सहकार्यको शक्तिको प्रदर्शन गरिरहेको छ। यी चलिरहेका समारोहहरूको पहिलो 12 दिनमा देशभरिमा जन आन्दोलन ड्यासबोर्डमा 6 करोडभन्दा अधिक गतिविधिहरू दर्ता भएका छन्।
एक महिनासम्म चल्ने यो कार्यक्रमको अवधिमा विभिन्न हितधारकहरूले जमिनी स्तरमा पोषण परिणामहरू सुधार गर्न र व्यवहार बद्लाउलाई प्रोत्साहन गर्नका लागि सक्रिय रूपमा सहभागी जनाइरहेका छन्। ग्रामीण विकास, स्वास्थ्य तथा परिवार कल्याण र पञ्चायती राज जस्ता मन्त्रालयहरू अग्रणी छन् अनि एक्लैले ग्रामीण विकास मन्त्रालयले राष्ट्रिय पोषण माह 2023 अन्तर्गत 6 लाखभन्दा अधिक गतिविधिहरू दर्ता गरेको छ।
भारतका सबै क्षेत्रहरूमा विभिन्न विषयवस्तु अन्तर्गत धेरै गतिविधिहरू सञ्चालन भइरहेका छन्। केही उदाहरणहरू निम्नानुसार छन्:
• विशेष स्तनपान तथा पूरक आहारभन्ने नाराका साथ 1 करोडभन्दा बढी गतिविधिहरू दर्ता गरिएका छन्।
• अरुणाचल प्रदेशमा मिशन लाइफको माध्यमद्वारा पोषण सुधारविषय अन्तर्गत गतिविधिहरूको एक शृङ्खला आयोजित गरियो, जसको उद्देश्य पोखरी, कुवा र पानीका ट्याङ्कीहरू जस्ता सामुदायिक जल निकायहरूको वर्षा जल सङ्कलन, सरसफाइ र डिसिल्टिङको बारेमा सचेतना जगाउने उद्देश्यले गरिएको थियो।
• बिहार राज्यमा पोषण माह मनाउनका लागि समाज कल्याण तथा न्याय मन्त्रीद्वारा एलईडी लाइटिङका साथ एक पोषण रथको शुभारम्भ गरियो।
• लेहको बासगो गाउँमा सरपञ्च, स्वास्थ्य कर्मचारी, अभिभावक र बालक - बालिकाको उपस्थितिमा पोषण मेला बढ़ो उत्साहका साथ सम्पन्न भएको थियो।
• कर्नाटकले कोलार, हसन र चिकमगलुर जस्ता विभिन्न जिल्लाहरूमा कोख लिने, अन्नप्राशन समारोह र पोषण मेलाहरू जस्ता ठूलो सङ्ख्यामा गतिविधिहरू सहित राष्ट्रिय पोषण माह 2023 मनायो।
• आहार विविधता र बाजराको उपभोगलाई बढावा दिनका लागि गोवा, गुजरात, अरुणाचल प्रदेश र असम लगायत धेरै राज्यहरूले ब्लक कार्यालय र आँगनवाडी केन्द्रहरूमा रेसिपी प्रतियोगिताहरूको आयोजना गरे।
• मिजोरमका विभिन्न भागहरूमा खाद्य संसाधन मानचित्रण गतिविधिहरू आयोजना गरिए।
• पोषण भी पढाई भी (पीबीपीबी) पहल अन्तर्गत प्रारम्भिक बाल्यकाल हेरचाह तथा शिक्षा (ईसीसीई) मा आमाबाबु र समुदायहरूलाई सामेल गराउने प्रशिक्षण र संवेदीकरण सत्रहरू पूर्ण जोशमा छन्।
• देशका विभिन्न भागबाट विकास मापन (स्वस्थ बालक प्रतिस्पर्धा) जस्ता यस्तै प्रकारले पहलहरूको सूचना मिलेको छ।
वर्तमान अभियानले प्रमुख विषयहरूमाथि ध्यान केन्द्रित गरिरहेको छ, जसमा विशेष स्तनपान तथा पूरक आहार, स्वस्थ बालक स्पर्धा / विकास मापन र एनिमिया जस्ता कुपोषण चुनौतीहरूसित जुझ्नका लागि बाजरा / स्थानीय भोजन / परम्परागत भोजनमा जनजाति समुदायहरूलाई संवेदनशील बनाउने सामेल छन्।
विशिष्ट संवेदनीकरण गतिविधिहरूको सन्दर्भमा, स्वस्थ बालक स्पर्धा / विकास मापन अभियानले सबैभन्दा अधिक 15 लाख गतिविधिहरू दर्ता गरेको छ, त्यसपछि गाउँको सीमाभित्र विकास निगरानी र खाद्य ंससाधन मानचित्रणमाथि संवेदीकरण गतिविधिहरू दर्ता गरिएका छन्, जुन 14 लाख गतिविधिहरूको करिब छ। यस अतिरिक्त, आदिवासी जिल्लाहरूमा बालक - बालिका, किशोरी केटीहरू र महिलाहरूका लागि रक्तअल्पता शिविरहरूले 12 लाखभन्दा अधिक गतिविधिहरू दर्ता गराएका छन्, जसमा 11 लाख घरेलु भ्रमणमा ईसीसीईमा ध्यान केन्द्रित गरियो, जसमा विशेष गरी अभिभावकहरूलाई सामेल गरियो।
सामूहिक रूपमा प्रत्येक जन आन्दोलन र यसको अद्वितीय सहभागितामूलक संवेदीकरण गतिविधिहरूको माध्यमद्वारा पोषणलाई जन भागीदारीको हिस्सा बनाउने दिशामा निरन्तर प्रगति भइरहेको छ।

Ministry of Women and Child Development
Over 6 crore activities registered on the Jan Andolan dashboard across the country in the first 12 days of 6th Rashtriya Poshan Maah
More than 1 crore activities reported on the theme 'Exclusive Breastfeeding and Complementary Feeding'
Diverse stakeholders are actively participating to improve ground-level nutrition outcomes and encourage behavioural changes
16 SEP 2023 3:02PM by PIB Delhi
Since the launch of POSHAN Abhiyaan in March 2018, the nation has embarked on nationwide Jan Andolans focused on nutrition for the very first time. These annual Jan Andolans under POSHAN Abhiyaan are carefully curated to promote behavioural changes, particularly as regards consumption of essential nutritious foods extending to the grassroots level. They are designed to target specific beneficiaries, namely, Pregnant Women, Lactating Mothers, Adolescent Girls, and Children up to 6 years of age.
The Jan Andolans are celebrated twice annually, during Poshan Maah in September and Poshan Pakhwada in March-April. To date, 10 Jan Andolans have been successfully celebrated (5 for each Maah and Pakhwada), recording more than 60 crore sensitization activities. This demonstrates the increasing and sustained participation across the country, since 2018.
Currently, the nation is observing the 6th Rashtriya Poshan Maah, organized under the auspices of the Ministry of Women and Child Development. This event is demonstrating the strength of collaboration with various key Ministries and Departments for maximum outreach. In the first 12 days of these ongoing celebrations, over 6 crore activities have been registered on the Jan Andolan dashboard across the country.
Throughout this month-long event, diverse stakeholders are actively participating to improve ground-level nutrition outcomes and encourage behavioural changes. Ministries such as Rural Development, Health & Family Welfare and Panchayati Raj are leading with the Ministry of Rural Development alone recording more than 6 lakh activities under Rashritya Poshan Maah 2023.
Numerous activities are being conducted under various themes across all regions of India. Few examples are as follows:
• More than 1 crore activities have been reported on the theme 'Exclusive Breastfeeding and Complementary Feeding'
• In Arunachal Pradesh, a series of activities were carried out under the theme 'Improving Nutrition Through Mission LiFE,' aimed at creating awareness about rainwater harvesting, cleaning, and desilting of community water bodies like ponds, wells and water tanks.
• In State of Bihar, a 'Poshan Rath' with LED lighting was launched by the Minister of Social Welfare & Justice to celebrate Poshan Maah.
• Poshan Mela was held with great enthusiasm in Basgo village, Leh, in the presence of Sarpanch, health staff, parents, and children.
• Karnataka celebrated Rashtriya Poshan Maah 2023 with large number of activities such as baby showers, Annaprashan ceremonies and Poshan Melas in various districts like Kolar, Hassan, and Chikmagalur.
• To promote dietary diversity and the consumption of millets, several states including Goa, Gujarat, Arunachal Pradesh, and Assam organized recipe competitions at block offices and at Aanganwadi centers.
• Food resource mapping activities were organized in different parts of Mizoram.
• Trainings and sensitization sessions on Early Childhood Care and Education (ECCE) engaging parents and communities, under the Poshan Bhi Padhai Bhi (PBPB) initiative, are in full swing.
• Similar initiatives like Growth Measurement (Swasth Balak Spardha) have been reported from various parts of the country.
The current campaign is focusing on key themes, including Exclusive Breastfeeding and Complementary Feeding, Swasth Balak Spardha/Growth measurement and sensitization of tribal communities on Millet/Local food/Traditional Food for addressing malnutrition challenges like anemia, among others.
In terms of specific sensitization activities, the Swasth Balak Spardha/Growth measurement drive has registered the highest number of activities at 15 lakh, followed by sensitization activities on growth monitoring and "Food Resource Mapping" within the village boundaries, which stand at close to 14 lakh activities. Additionally, anaemia camps for children, adolescent girls and women in tribal districts recorded more than 12 lakh activities, with 11 lakh home visits focusing on ECCE, especially engaging parents.
Collectively, through each Jan Andolan and its unique participatory sensitization activities, steady progress is being made for making nutrition a part of Jan Bhagidari.