Ministry of Women and Child Development
Over 6 crore activities registered on the Jan Andolan dashboard across the country in the first 12 days of 6th Rashtriya Poshan Maah
More than 1 crore activities reported on the theme 'Exclusive Breastfeeding and Complementary Feeding'
Diverse stakeholders are actively participating to improve ground-level nutrition outcomes and encourage behavioural changes
16 SEP 2023 3:02PM by PIB Delhi
Since the launch of POSHAN Abhiyaan in March 2018, the nation has embarked on nationwide Jan Andolans focused on nutrition for the very first time. These annual Jan Andolans under POSHAN Abhiyaan are carefully curated to promote behavioural changes, particularly as regards consumption of essential nutritious foods extending to the grassroots level. They are designed to target specific beneficiaries, namely, Pregnant Women, Lactating Mothers, Adolescent Girls, and Children up to 6 years of age.
The Jan Andolans are celebrated twice annually, during Poshan Maah in September and Poshan Pakhwada in March-April. To date, 10 Jan Andolans have been successfully celebrated (5 for each Maah and Pakhwada), recording more than 60 crore sensitization activities. This demonstrates the increasing and sustained participation across the country, since 2018.
Currently, the nation is observing the 6th Rashtriya Poshan Maah, organized under the auspices of the Ministry of Women and Child Development. This event is demonstrating the strength of collaboration with various key Ministries and Departments for maximum outreach. In the first 12 days of these ongoing celebrations, over 6 crore activities have been registered on the Jan Andolan dashboard across the country.
Throughout this month-long event, diverse stakeholders are actively participating to improve ground-level nutrition outcomes and encourage behavioural changes. Ministries such as Rural Development, Health & Family Welfare and Panchayati Raj are leading with the Ministry of Rural Development alone recording more than 6 lakh activities under Rashritya Poshan Maah 2023.
Numerous activities are being conducted under various themes across all regions of India. Few examples are as follows:
• More than 1 crore activities have been reported on the theme 'Exclusive Breastfeeding and Complementary Feeding'
• In Arunachal Pradesh, a series of activities were carried out under the theme 'Improving Nutrition Through Mission LiFE,' aimed at creating awareness about rainwater harvesting, cleaning, and desilting of community water bodies like ponds, wells and water tanks.
• In State of Bihar, a 'Poshan Rath' with LED lighting was launched by the Minister of Social Welfare & Justice to celebrate Poshan Maah.
• Poshan Mela was held with great enthusiasm in Basgo village, Leh, in the presence of Sarpanch, health staff, parents, and children.
• Karnataka celebrated Rashtriya Poshan Maah 2023 with large number of activities such as baby showers, Annaprashan ceremonies and Poshan Melas in various districts like Kolar, Hassan, and Chikmagalur.
• To promote dietary diversity and the consumption of millets, several states including Goa, Gujarat, Arunachal Pradesh, and Assam organized recipe competitions at block offices and at Aanganwadi centers.
• Food resource mapping activities were organized in different parts of Mizoram.
• Trainings and sensitization sessions on Early Childhood Care and Education (ECCE) engaging parents and communities, under the Poshan Bhi Padhai Bhi (PBPB) initiative, are in full swing.
• Similar initiatives like Growth Measurement (Swasth Balak Spardha) have been reported from various parts of the country.
The current campaign is focusing on key themes, including Exclusive Breastfeeding and Complementary Feeding, Swasth Balak Spardha/Growth measurement and sensitization of tribal communities on Millet/Local food/Traditional Food for addressing malnutrition challenges like anemia, among others.
In terms of specific sensitization activities, the Swasth Balak Spardha/Growth measurement drive has registered the highest number of activities at 15 lakh, followed by sensitization activities on growth monitoring and "Food Resource Mapping" within the village boundaries, which stand at close to 14 lakh activities. Additionally, anaemia camps for children, adolescent girls and women in tribal districts recorded more than 12 lakh activities, with 11 lakh home visits focusing on ECCE, especially engaging parents.
Collectively, through each Jan Andolan and its unique participatory sensitization activities, steady progress is being made for making nutrition a part of Jan Bhagidari.

নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
৬শুবা রাস্ত্রিয়া পোশন মাহগী অহানবা নুমিৎ ১২দা লৈবাকপুম্বদা জন আন্দলোন দাশবোর্দতা এক্তিবিতী করোর ৬ হেন্না রেজিস্তার তৌখ্রে
এক্তিবিতী করোর ১ হেনবনা ‘এক্সক্লুসিব ব্রেস্তফীদিং এন্দ কমপ্লিমেন্তরী ফীদিং’ থীমদা রিপোর্ত তৌরকখ্রে
দাইবর্স স্তেকহোল্দরশিংনা গ্রাউন্দ-লেবেল ন্যুত্রিসন আউতকমস হেনগৎহন্নবা অমসুং লমচৎ-শাজৎ হোংদোকপদা পুক্নিং থৌগৎনবা ইচং থৌনা শরুক য়ারি
16 SEP 2023 3:02PM by PIB Imphal
২০১৮গী মার্চ থাদা পোশন অভিয়ান হৌদোকখিবদগী হৌরগা লৈবাকনা অহানবা ওইনা ন্যুত্রিসনদা মীৎয়েং থমদুনা লৈবাক পুম্বদা জন অন্দলোন হৌদোক্লি। পোশন অভিয়ানগী মখাদা মসিগী চহিগী জন অন্দলোনশিং অসি লমচৎ-শাজৎ হোংদোকপদা থৌগৎনবা চেকশিন্না থৌরাং তৌরি, অখন্ননা গ্রাসরুত লেবেলদা মথৌতাবা মচিওইবা চিঞ্জাকশিং চাবগা মরী লৈনবদা। মখোয়শিং অসি মীরোনবী নুপী, খোমলাং পীথক্লিবী মমাশিং, ইনখৎলক্লিবী নুপীমচাশিং অমসুং চহি ৬ ফাওবগী মনুংদা লৈবা অঙাংশিং অসিনচিংবা অখন্নবা বেনেফিসরীশিং তার্গেৎ তৌদুনা দিজাইন তৌবনি।
জন অন্দলোনশিং অসি চহিং অমদা অনিরক পাংথোকই, সেপ্তেম্বর মনুংদা পোশন মাহ অমসুং মার্চ-এপ্রিল মনুংদা পোশন পখৱারা। ঙসি ফাওবদা জন অন্দলোন ১০ মায় পাক্না পাংথোকখ্রে (মাহ অমসুং পখৱারাগী মঙা-মঙা), সেন্সিতাইজেসন এক্তিবিতী করোর ৬০ হেন্না রেকোর্দ তৌখ্রে। মসিনা ২০১৮দগী হৌরগা লৈবাক পুম্বদা হেনগৎলক্লিবা অমসুং লেপ্পা লৈতনা শরুক য়ারিবা অদু উৎলি।
#RashtriyaPoshanMaah2023 which is a Jan Andolan to improve nutritional outcomes across the country has recorded more than 9 crores sensitization activities under various themes within first 13 days of month-long campaign#sahiposhandeshroshan #AmritMahotsav #SpecialCampaign3.0 pic.twitter.com/7a4WPuSHbO
— Ministry of WCD (@MinistryWCD) September 14, 2023
अब बच्चे भी जानते हैं क्या है Healthy और Unhealthy!
पूरे भारत में #राष्ट्रीयपोषणमाह2023 के अंतर्गत आयोजित गतिविधियाों के बीच एक वीडियो ने सभी का ध्यान आकर्षित किया, खेल-खेल में कैसे बच्चे जान रहे हैं कि कौन सा भोजन सही है कौन सा हानिकारक।#sahiposhandeshroshan #SpecialCampaign3.0 pic.twitter.com/PZXkfnns16
— Ministry of WCD (@MinistryWCD) September 15, 2023
হৌজিমক্কী ওইনা লৈবাক অসিনা ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিবলপমেন্ত মন্ত্রালয়গী মীৎয়েং মখাদা ৬শুবা রাস্ত্রিয়া পোশন মাহ পাংথোক্লি। থৌরম অসি অয়াম্বা শরুক্তা য়ৌহন্নবগীদমক তোঙান তোঙানবা মরুওইবা মন্ত্রালয়শিং অমসুং বিভাগশিংগা লোয়ননা মতেং পাংনবগী থৌনা অদু উৎলি। হৌজিক পাংথোক্লিবা থৌরমশিং অসিগী অহানবা নুমিৎ ১২দা লৈবাকপুম্বদা জন আন্দলোন দাশবোর্দতা এক্তিবিতী করোর ৬ হেন্না রেজিস্তার তৌখ্রে।
থা অমা চুপ্না চত্থগদবা থৌরম অসিদা দাইবর্স স্তেকহোল্দরশিংনা গ্রাউন্দ-লেবেল ন্যুত্রিসন আউতকমস হেনগৎহন্নবা অমসুং লমচৎ-শাজৎ হোংদোকপদা পুক্নিং থৌগৎনবা ইচং থৌনা শরুক য়ারি। রুরেল দিবলপমেন্ত, হেল্থ অমসুং ফেমিলী ৱেলফেয়র অমসুং পঞ্চায়তি রাজ অসিনচিংবা মন্ত্রালয়শিংনা লুচিংলি অমদি রুরেল দিবলপমেন্ত মন্ত্রালয় মথন্তনা রাস্ত্রিয়া পোশন মাহ ২০২৩গী মখাদা এক্তিবিতী লাখ ৬ হেন্না রেকোর্দ তৌখ্রে।
ভারতকী রিজন পুম্নমক্তা তোঙান তোঙানবা থীমশিংগী মখাদা এক্তিবিতী কয়া অমা পায়খৎলি। খুদম খরা মখাদা লৈরে:
• ‘এক্সক্লুসিব ব্রেস্তফীদিং এন্দ কমপ্লিমেন্তরী ফীদিং’ থীমদা এক্তিবিতী করোর ১ হেন্না রিপোর্ত তৌরকখ্রে
• অরুনাচল প্রদেশতা ‘ইমপ্রুবিং ন্যুত্রিসন থ্রু মিসন লাইফ’ থীমগী মখাদা এক্তিবিতী কয়া অমা পাংথোকখ্রে, মদুগী পান্দমদি নোংগী ইশিং য়োক্তুনা থম্বা, লু-নানবা অমসুং পুখ্রি, গুহা অমসুং ইশিং তেঙ্কনচিংবা কম্যুনিতী ৱাতর বোদীশিং শেংদোকপনি।
• বিহার রাজ্যদা, সোসিয়েল ৱেলফেয়র অমসুং জস্তিজ মন্ত্রীনা পোশন মাহ পাংথোক্নবগীদমক এল.ই.দি. মৈঙালগা লোয়ননা ‘পোশন রথ’ অমা হৌদোকখি।
• লেহগী বাসগো খুঙ্গংদা সর্পঞ্চ, হেল্থ স্তাফ, মমা-মপা অমসুং অঙাংশিংনা শরুক য়াদুনা পোশন মেলা য়াম্না থৱায় য়াওনা পাংথোকখি।
• কর্নাতকানা কোলর, হাসন অমসুং চিকমঙ্গলুরুনচিংবা তোঙান তোঙানবা জিলাশিংদা বেবী শৱর, অন্নপ্রশন সেরেমোনীশিং অমসুং পোশন মেলা অসিনচিংবা মশিং য়াম্লবা এক্তিবিতীশিংগা লোয়ননা রাস্ত্রিয়া পোশন মাহ ২০২৩ পাংথোক্লি।
• দাইত্রী দাইবর্সিতী অমসুং মিল্লেত কঞ্জুম তৌবা থৌগৎনবা গৱা, গুজরাত, অরুনাচল প্রদেশ অমসুং অসাম য়াওনা রাজ্য কয়ানা ব্লোক ওফিসশিং অমসুং অঙ্গনৱাদি সেন্তরশিংদা রেসিপী কম্পিতিসনশিং পাংথোক্লি।
• মিজোরামগী তোঙান তোঙানবা শরুকশিংদা ফুদ রিসোর্স মেপ্পিং এক্তিবিতীশিং পাংথোক্লি।
• পোশন ভী পরাই ভী (পি.বি.পি.বি.) খোংথাংগী মখাদা মমা-মপা অমসুং কম্যুনিতীশিংবু শরুক য়াহন্দুনা অর্লী চাইল্দহুদ কেয়র এন্দ এজুকেসন (ই.সি.সি.ই.)দা ত্রেনিং অমসুং সেন্সিতাইজেসন সেসনশিং ফুল স্বিংদা চত্থরি।
• গ্রোথ মেজরমেন্ত (স্বাস্থ বালক সপরধা)গুম্বা মান্নবা খোংথাংশিং লৈবাক্কী তোঙান তোঙানবা শরুকশিংদগী রিপোর্ত তৌরক্লি।
हमारे देश के भविष्य, हमारे बच्चों के संपूर्ण विकास और जीवन की हर प्रतियोगिता के लिए एक मजबूत पहचान बनाने की भावना के साथ #राष्ट्रीयपोषणमाह2023 के अंतर्गत पूरे देश में आयोजित हो रही हैं स्वस्थ बालक स्पर्धा। आइये हम सुनिश्चित करें कि बच्चों की लंबाई और वज़न की नियमित जांच कराएंगे। pic.twitter.com/flHh9T0b9V
— PIB WCD (@PIBWCD) September 15, 2023
#RashtriyaPoshanMaah2023 l Growth monitoring activities organised across the country under the theme 'Swastha Balak Spardha' to generate a positive spirit of healthy competition for good health and nutrition.
.
.
.#sahiposhandeshroshan #amritmahotsav #SpecialCampaign3.0 pic.twitter.com/4vrvgCTGPU
— PIB WCD (@PIBWCD) September 14, 2023
হৌজিক চত্থরিবা কেম্পেন অসি এক্সক্লুসিব ব্রেস্তফীদিং অমসুং কমপ্লিমেন্তরী ফীদিং, স্বস্থ বালক সপরধা/গ্রোথ মেজরমেন্ত অমসুং এনেমিয়াগুম্বা মালন্যুত্রিসন চেলেঞ্জশিং মায়োক্ননবগীদমক মিল্লেত/লোকেল ফুদ/ত্রেদিস্নেল ফুদতা ত্রাইবেল কম্যুনিতীশিংগী সেন্সিতাইজেসন য়াওনা মরুওইবা থীমশিংদা মীৎয়েং থম্লি।
স্পেসিফিক সেন্সিতাইজেসনগী এক্তিবিতীশিংদা স্বস্থ বালক সপরধা/গ্রোথ মেজরমেন্ত দ্রাইবনা খ্বাইদগী মশিং য়াম্না এক্তিবিতী লাখ ১৫ রেজিস্তার তৌখি, মদুগী মতুংদা খুঙ্গংগী ঙমখৈ মনুংদা গ্রোথ মোনিতরিং অমসুং “ফুদ রিসোর্স মেপ্পিং”দা সেন্সিতাইজেসন এক্তিবিতীদা এক্তিবিতী লাখ ১৪গী ময়া পাংথোক্তুনা তুংইনখি। মদুগী মখা তারকপদা ত্রাইবেল দিস্ত্রিক্তশিংদা অঙাংশিং, ইনখৎলক্লিবী নুপীমচাশিং অমসুং নুপীশিংগী এনেমিয়া কেম্পকী এক্তিবিতী লাখ ১২ হেনবগা লোয়ননা অখন্ননা মমা-মপাশিং য়াওনা ই.সি.সি.ই.দা মীৎয়েং থমদুনা হোম ভিজিৎ লাখ ১১ রেকোর্দ তৌখি।
#राष्ट्रीयपोषणमाह2023 के अन्तर्गत देशभर में विभिन्न गतिविधियों के मध्य अरुणाचल प्रदेश में हस्तनिर्मित स्वदेशी खिलौनों पर विशेष कार्यशाला आयोजित की गई। कार्यशाला में बच्चों को आकर्षित करने वाले सुंदर खिलौने बनाने की विधियों को साझा किया गया।
.
.
.#SahiPoshanDeshRoshan pic.twitter.com/Pn0yZYEwEw
— PIB WCD (@PIBWCD) September 12, 2023
অপুনবা ওইনা জন অন্দোলন অমসুং মসিগী য়ুনিক পার্তিসিপেতরী সেন্সিতাইজেসন এক্তিবিতীশিংগী থোংদা ন্যুত্রিসনবু জন ভাগিদারীগী শরুক অমা ওইহন্নবগীদমক লেপ্পা লৈতনা চংশিল্লি।