সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
দি.ই.পি.দব্লিউ.দি.গী ভিজন ওফ ইনক্লুজিবিতী: পুন্সি কয়াদা অনৌবা থৌরাংশিংগা লোয়ননা অহোংবা পুরক্লিবা
অহোংবা পুরকপদা লময়ানবা: দি.ই.পি.দব্লিউ.দি.গী থৌরাং মঙানা মীমান্নদ্রবশিংগী মঙমগী মশক মওং নৌনা লেপ্লি
দি.ই.পি.দব্লিউ.দি.গী থৌরাং মঙা, সোসিএল জস্তিস অমদি এমপৱারমেন্ত মন্ত্রালয়গী এম.ও.এস. কুমারী প্রতিমা ভৌমিক্না হৌদোক্কদৌরি
10 SEP 2023 12:53PM by PIB Imphal
ভারতকী দিপার্তমেন্ত ওফ এম্পৱারমেন্ত ওফ পর্সন্স ৱিথ দিসএবিলিতিজ (দি.ই.পি.দব্লিউ.দি.)না অওনবা পুরকপগী খোঙচৎ অমদা লাক্লি‍। পুম্নমকপু হেন্না কোনশিনবা খুন্নাই অমগী মায়কৈদা চোকথবা নাইদনা চঙশিল্লকপদা, দি.ই.পি.দব্লিউ.দি.না মশক নাইবা খোঙবুশিং শেম্লে অমদি তুং কোইগদবা অহোংবা পুরক্নবগীদমক অনৌ-অনৌবা থৌরাংশিং পায়খৎলে‍। কাউন্সিল ওফ আর্কিতেকচরগা খুৎয়েক পীনখিবা গ্রাউন্দ ব্রেকিং মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিং (এম.ও.য়ু.)দগী হৌরগা থিজিন হুমজিন্নবগীদমক য়ুনিক দিসএবিলিতী আই.দি. (য়ু.দি.আই.দি.)গী খুত্থাঙদা মশক মমিং তাকথোক্তবা দেতা থাদোকপা, অমদি পি.এম. দক্স পোর্তেল হৌদোকপা ফাওবা মীমান্নদ্রবা মীওইশিংবু মখোয়গী স্কিল দিভেলপমেন্ত অমদি খুদোংচাবশিংগী লমদা চঙশিনবদা মপাঙ্গল হাপ্নবগীদমক শেম্বনি‍। মসিগী মথক্তা, এসে অসিনা ভারতকী ৱায়েলশঙশিংনা তাখিবা মীমান্নদ্রবশিংগী মঙমগী মশক নাইরবা ৱায়েলশিং লাইরিক মচা অমদা খোমজিল্লিবা অসিবু নৈনরি অমদি চীফ কম্মিস্নর ফোর পর্সন্স ৱিথ দিসএবিলিতিজনা হৌদোকখিবা কত্তিং-ইদ্জ ওনলাইন কেস মোনিতরিং পোর্তেলগী মরমদা তাক্লি‍। সোসিএল জস্তিস অমদি এম্পৱারমেন্ত মন্ত্রালয়গী ইকায়খুম্নরবা এম.ও.এস. কুমারী প্রতিমা ভৌমিকনা মখাদা পল্লিবা দি.ই.পি.দব্লিউ.দি.গী থৌরাং মঙা অসিবু দি.এ.আই.সি.দা হৌদোক্কনি‍। থৌরাংশিং অসিদা পুম্নমক কোনশিনবা, মাঙদা চঙশিনবা, মীমান্নদ্রবশিংগী মঙম ফংহন্নবা, অমদি ভারত্তা মীমান্নদ্রবা মীওইশিংগী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা তেক্নোলোজী শীজিন্ননবগী দি.ই.পি.দব্লিউ.দি.গী খোঙফম মপুং ওইনা মমি তারি‍।
দি.ই.পি.দব্লিউ.দি.গী থৌরাং মঙানা গ্রাউন্দব্রেকিং থবক থৌরম কয়া কোনশিল্লি:
১. কাউন্সিল ওফ আর্কিতেকচরগা তৌনবা এম.ও.য়ু.: দিপার্তমেন্ত অসিনা বেচলর ওফ আর্কিতেকচর প্রোগ্রামশিংগী কোর্সশিং মীপুম খুদিংমক্তা ফংহন্নবগীদমক কাউন্সিল ওফ আর্তিতেকচর (সি.ও.এ.)গা খুৎশম্নরি‍। খোঙবু শেম্লিবা অসিনা শেমগৎ শাগৎলিবা মফমশিংদা এসেসিবিলিতী ওদিৎ তৌদুনা এসেসিবিলিতী স্তেন্দর্দকী কম্প্লাইএন্স ইলহন্নবগীদমক আর্কিতেক অমদি সিভিল ইঞ্জিনিয়রিংগী সর্তিফিকেৎ কোর্স শেমগৎপা ফাওবা য়াওরি‍।
২. য়ু.দি.আই.দি.গী মশক মমিং তাকথোক্তবা দেতা থাদোকপা: থিজিন হুমজিন্নবগীদমক য়ু.দি.আই.দি. পোর্তেলগী খুত্থাঙদা দি.ই.পি.দব্লিউ.দি.না মশক মমিং তাকথোক্তনা দেতা থাদোকপনা দিসএবিলিতী সেক্তরদা দেতানা থৌদুনা ফিরেপ লৌবদা মতেং পাংদুনা মমুৎ তানা খঙহন্নবা অমদি মরম খঙনা পান্দম নাইবা থবক লৌখৎনবা তোঙান তোঙানবা থাকশিংদা মনুং হুৎনা মীৎয়েং পীরি‍।
৩. পি.এম. দক্স পোর্তেল: দিপার্তমেন্ত অসিনা পি.এম. দক্স পোর্তেল অসি ত্রেনিং অমদি থবক্কী খুদোংচাবা থিরিবা মীমান্নদ্রবা মীওইশিংদা মপুং ফাবা দিজিতেল ফম্পাক অমা ওইনা হৌদোক্তুনা অপনবা লৈতনা রেজিস্ত্রেসন তৌবা, স্কিল ত্রেনিংগী ওপ্সনশিং, থবক্কী লিস্তিং, অমদি মওং মরিল নাইবা এদমিনিস্ত্রেতিব থৌওংশিং ফংহল্লি‍।
৪. এক্সেসকী লম্বী: কোর্তস ওন দিসএবিলিতী রাইতস: ভারতকী সুপ্রিম কোর্ত অমদি হায় কোর্তশিংনা দিসএবিলিতী রাইতশিংগী মতাঙদা তাখিবা মমিং লৈরবা ৱায়েলশিং লাইরিক মচা অমদা খোমজিন্দুনা, মীমান্নদ্রবা মীওইশিংদা অমদি দিসএবিলিতী সেক্তরদা লৈরিবা স্তেকহোল্দরশিংদা লমজিং অমা পীরি‍।
৫. সি.সি.পি.দি.গী ওনলাইন কেস মোনিতরিং পোর্তেল: চীফ কম্মিস্নর ফোর পর্নসন্স ৱিথ দিসএবিলিতিজনা মীমান্নদ্রবা মীওইশিংনা থাংগৎলকপা ৱাকৎশিং পায়নবগীদমক কত্তিং-ইদ্জ এপ্লিকেসন শীজিন্নদুনা থৌওং পুম্বা চে য়াওহন্দ্রে অমদি মতিং লৈহল্লি, অপনবা লৈতনা ওনলাইন্দা ৱাকৎ থাংগৎপা য়াহল্লে, মশা মথন্তা নীংশিংহল্লে, অমদি ৱায়েল চত্থবগী মতম লেপ্পদা লায়থোকহল্লে‍।

Ministry of Social Justice & Empowerment
DEPwD's Vision of Inclusivity: Transforming Lives with Innovative Initiatives
Pioneering Change: DEPwD's Five Initiatives Reshape Disability Rights Landscape
Five DEPwD’s Initiatives to be launched by Kumari Pratima Bhoumik, MoS, Ministry of Social Justice and Empowerment
10 SEP 2023 12:53PM by PIB Delhi
The Department of Empowerment of Persons with Disabilities (DEPwD) in India has embarked on a transformative journey. In its relentless pursuit of a more inclusive society, DEPwD has forged significant partnerships and implemented innovative initiatives to bring about lasting change. From a groundbreaking Memorandum of Understanding (MoU) with the Council of Architecture to the release of anonymous data through the Unique Disability ID (UDID) portal for research purposes, and the launch of the PM Daksh Portal, designed to empower persons with disabilities in their pursuit of skill development and employment opportunities. Additionally, this essay explores the compilation of pivotal disability rights judgments by Indian courts into a comprehensive booklet and sheds light on the advent of a cutting-edge online case monitoring portal by the Chief Commissioner for Persons with Disabilities. Hon'ble MoS, Kumari Pratima Bhoumik, Ministry of Social Justice and Empowerment, will launch the five initiatives of DEPwD mentioned below at DAIC. These initiatives collectively reflect DEPwD's commitment to fostering inclusivity, advancing disability rights, and harnessing technology to improve the lives of persons with disabilities in India.
DEPwD's five initiatives encompass a range of groundbreaking actions:
1. MOU with Council of Architecture: The department collaborates with the Council of Architecture (COA) to mandate universal accessibility courses in Bachelor of Architecture programs. This partnership extends to developing a certified course for architects and civil engineers to conduct accessibility audits in built environments, ensuring compliance with accessibility standards.
2. Releasing of Anonymous Data of UDID: DEPwD's release of anonymous data through the UDID portal for research purposes facilitates data-driven decision-making in the disability sector, offering insights at various levels to enhance understanding and inform targeted interventions.
3. PM Daksh Portal: The department introduces the PM Daksh Portal as a comprehensive digital platform for Persons with Disabilities seeking training and employment opportunities, offering seamless registration, skill training options, job listings, and streamlined administrative processes.
4. Pathways to Access: Courts on Disability Rights: Notable judgments from India's Supreme Court and High Courts on disability rights have been compiled into a booklet, providing a reference guide for persons with disabilities and stakeholders in the disability sector.
5. Online Case Monitoring Portal by CCPD: The Chief Commissioner for Persons with Disabilities adopts a cutting-edge application for handling grievances filed by persons with disabilities, making the entire process paperless and efficient, featuring seamless online complaint filing, automated reminders, and simplified hearing scheduling.