প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা বাংলাদেসকী প্রধান মন্ত্রী সৈখ হসিনা উনখ্রে
জি-২০গীদমক ভারতনা গেস্ত কন্ত্রি ৯ চেবাউ পীবগী মনুংদা বাংলাদে অমনি
রাজনিতি, ঙাক-শেন, শেন-থুম, লম্বী-থোং অমসুং মীগা মীগা লৈনবা মরীশিং য়াওনা নাকল অনি মতেং পাংনবা খুমাংচাউশিনবা মখোয়না থাগৎখি
দিজিতেল পেমেন্ত, নাৎ অমসুং লৌউ-শিংউদা মতেং পীনবগী মতাংদা এম.ও.য়ু অহুম য়ানবদা মখোয়না তরাম্না ওকখি
08 SEP 2023 9:02PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা বাংলাদেসকী প্রধান মন্ত্রী সৈখ হসিনাগা লৈবাক অনিগী ওইবা মীফম অমা পাংথোকখ্রে। সেপ্তেম্বর ৯-১০,২০২৩ দা জি-২০ লুচিংবশিংগী মীফমদা লৈবাক অসিনা গেস্ত কন্ত্রি ওইনা শরুক য়ানবা প্রধান মন্ত্রী হসিনা ভারতকী খোঙচত্তা লৈরি।
রাজনিতি অমসুং সেকুরিতিগী মতেং পীনবা, ঙমখৈ ঙাক-শেনবা, ললোন-ইতিক অমসুং লম্বী-থোং, ঈশিং, মৈ অমসুং ইনর্জি, মীগা মীগা লৈনবা মরীশিং য়াওনা হিরম কয়াদা নাকল অনি মতেং পীনরিবা অসি লুচিংবশিংনা খন্নখি। লমদম অসিদা হৌজিক ওইরক্লিবা ফিবম অমসুং হিরম কয়াদা মতেং পাংনবগী মতাংদসু মখোয়না খন্নখি।
চাত্তোগ্রাম অমসুং মোঙ্গলা হিথাংফমশিং শীজিন্নবা অমসুং ভারত-বাংলাদেস ফ্রেন্দসিপ পাইপলাইন থবক হৌনবগী মতাংদা য়ানখিবশিং থবক ওইনা পাংথোকপদা লুচিংবশিংনা তরাম্না ওকখি। লৈবাক অনি ললোন-ইতিক পাংথোকপদা ভারতকী শেন চৎনবা হৌবদা মখোয়না থাগৎখি অমসুং লৈবাক অনিমক্কী ললোন-ইতিক তৌরিবশিংনা থবক অসি পাংথোক্নবা পুক্নিং থৌগৎখি।
পোৎ-চৈ, থবকশিং অমসুং শেন থাদবা হেনগৎহন্নবগী মতাংদা কমপ্রেহেন্সিপ ইকোনোমিক পার্তনরশিপ এগ্রিমেন্ত(সিইপিএ)গী ৱারি শানবা হৌনবা মখোয়না থাজবা ফোঙদোকখি।
খুদোংচাবা নুমিৎ অমা মখাগী প্রোজেকশিং অসি অপুনবা ওইনা শঙ্গানবা মখোয়না য়ানখি অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী অপুনবা প্রোজেকশিং পায়খৎপদা অপেনবা ফোঙদোকখি:
i. অগরতালা-অখৌরা রেল লিঙ্ক
ii. মাইত্রি পৱার প্লান্তগী য়ুনিত-২
iii. খুলনা-মোঙ্গলা রেল লিঙ্ক
লৈবাক অনি মতেং পীনবা হেনগৎহন্নবা মখাগী এম.ও.য়ুশিং য়ানবদা মখোয়না তরাম্না ওকখি:
i. নেসনেল পেমেন্তস কোওপরেসন ওফ ইন্দিয়া(এন পি সি আই) অমসুং বাংলাদেস বেঙ্কগী মরক্তা দিজিতেল পেমেন্তগী থবকশিংদা মতেং পীন্নবা মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিং
ii. ২০২৩-২৫গী ওইনা ভারত অমসুং বাংলাদেসকী মরক্তা কলচরেল একচেঞ্জ প্রোগ্রাম(সি ই পি) মখা চৎথনবা মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিং
iii. ইন্দিয়ান কাউন্সিল ওফ এগ্রিকলচরেল রিছার্স(আই সি এ আর) অমসুং বাংলাদেস এগ্রিকলচর রিছার্স কাউন্সিল(বি এ আর সি)গী মরক্তা মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিং
ম্যন্মারগী রাখিনে রাজ্যদগী মীওই লাখ কয়া লাঞ্জেন্নরকপদগী বাংলাদেনা চঙজফম পীনবা থৌদাং লৌরিবা অসিদা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং রিফিউজিশিং অশোই-অঙাম থোক্তনা হলহনখিনবা ভারতকী মাইকৈদগী পাংবা য়াবা মতেং পাংগনি হায়বগী থাজবা পীখি।
ইন্দো-পেসিফিক্কী মতাংদা হন্দক বাংলাদেসনা মখোয়গী মীৎয়েং লাউথোকখিবা অদু ভারতনা তরাম্না ওকখি। মখোয় মখা তানা পাক-শন্না পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহনবা হায়না লুচিংবশিংনা য়ানখি।
তরাম্না ওকপগীদমক প্রধান মন্ত্রী হসিনানা প্রধান মন্ত্রী মোদী অমসুং ভারতকী মীয়াম থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং থাক খুদিংমক্তা মখা তানা ৱারি শানবা য়ায়না লুচিংবশিংনা থাজবা পীনখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister meets Bangladesh Prime Minister H.E. Sheikh Hasina
Bangladesh is one of the 9 Guest countries invited by India for G20
The two leaders discuss international and regional issues of mutual interest
They positively assessed progress in bilateral cooperation including political, security, economic, connectivity and people to people relations
They welcomed exchange of 3 MoUs on Digital payment, Culture and Cooperation in agriculture
08 SEP 2023 9:02PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi had a bilateral meeting with H.E. Sheikh Hasina, Prime Minister of People's Republic of Bangladesh. PM Hasina is visiting India as its guest country to participate in the G-20 Leaders Summit on 9-10 September 2023.
The two leaders discussed the entire gamut of bilateral cooperation including political and security cooperation, border management, trade and connectivity, water resources, power and energy, development cooperation, cultural and people to people ties. Current developments in the region and cooperation in the multilateral fora were also discussed.
The leaders welcomed the operationalization of the Agreement on the use of the Chattogram and Mongla Ports and commissioning of the India-Bangladesh Friendship Pipeline. They also expressed appreciation for operationalization of settlement of bilateral trade in INR and encouraged the business community on both sides to utilize the mechanism.
They looked forward to beginning of negotiations on the Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA), covering trade in goods, services, and protecting and promoting investment.
Expressing satisfaction at the implementation of development cooperation projects, they looked forward to the joint inauguration of following projects at a convenient date later:
i. Agartala-Akhaura Rail Link
ii. Unit-II of the Maitri Power Plant
iii. Khulna-Mongla Rail Link
They welcomed the exchange of following MoUs for strengthening bilateral cooperation:
i. Memorandum of Understanding on Cooperation in Digital Payment mechanisms between National Payments Corporation of India (NPCI) and Bangladesh Bank.
ii. Memorandum of Understanding on renewal of the Cultural Exchange Program (CEP) between India and Bangladesh for 2023-2025.
iii. Memorandum of Understanding between Indian Council of Agricultural Research (ICAR) and Bangladesh Agriculture Research Council (BARC).
With regard to the regional situation, Prime Minister Modi expressed appreciation of the burden shouldered by Bangladesh in hosting over a million persons displaced from Rakhine State in Myanmar, and conveyed India's constructive and positive approach to support solutions towards safe and sustainable repatriation of the refugees.
Indian side welcomed the Indo-Pacific outlook announced by Bangladesh recently. The leaders agreed to continue working together to intensify their wide-ranging engagement.
Prime Minster Hasina thanked Prime Minister Modi for the hospitality of the Government and people of India, as the two Leaders looked forward to continuing interactions at all levels.