কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
শোয়দনা হোলমার্কিং তৌবগী অহুমশুবা তাঙ্কক কেন্দ্রনা সেপ্তেম্বর ৮, ২০২৩দগী হৌনবা খঙহনখ্রে
অহুমশুবা তাঙ্কক্না শোয়দনা হোলমার্কিং তৌবগী থৌশিল মখাদা অহেনবা দিস্ত্রিক্ত ৫৫ কোনশিনগদৌরি
08 SEP 2023 11:38AM by PIB Imphal
হোলমার্কিং ওফ গোল্দ জেৱেল্লরী এন্দ গোল্দ আর্তিফেক্তস (থর্দ এমেন্দমেন্ত) ওর্দর, ২০২৩গী মতুং ইন্না শোয়দনা হোলমার্কিং তৌবগী অহুমশুব তাঙ্কক সেপ্তেম্বর ৮, ২০২৩দগী চৎনবা হৌরে‍।
শোয়দনা হোলমার্কিং তৌবগী অহুমশুবা তাঙ্কক অসিনা অনিশুবা তাঙ্কক চৎনবা হৌখ্রবা মতুংদা হোলমার্কিং সেন্তর লিংখৎখ্রবা অহেনবা অনৌবা দিস্ত্রিক্ত ৫৫বু মেন্দেতরী হোলমার্কিং সিস্তেমগী মখাদা কোনশিন্দুনা, মেন্দেতরী হোলমার্কিংগী মখাদা কোনশিল্লবা দিস্ত্রিক্ত পুন্না ৩৪৩ শুহল্লগনি‍। মেন্দেতরী হোলমার্কিংগী মখাদা নৌনা হাপচিল্লবা দিস্ত্রিক্ত ৫৫ অসিগী স্তেত-স্তেতশিংগী ওইবা লিস্ত ব্যুরো ওফ ইন্দিয়ন স্তেন্দর্দস (বি.আই.এস.)কী ৱেবসাইত www.bis.gov.in দা হোলমার্কিং সেক্সনগী মখাদা ফংগনি‍।
য়াথং অসি ভারত লৈঙাক্না সেপ্তেম্বর ৮, ২০২৩দা থোকখিবনি‍।
বি.আই.এস.না অহানবা তাঙ্কক্তা জুন ২৩, ২০২১দগী হৌরগা লৈবাকসিগী দিস্ত্রিক্ত ২৫৬তা অদুগা অনিশুবা তাঙ্কক্তা এপ্রিল ০৪, ২০২২দগী হৌরগা অহেনবা দিস্ত্রিক্ত ৩২দা মেন্দেতরী হোলমার্কিং মায় পাক্না চৎনহন্দুনা নুমিৎ খুদিংগী সনাগী পোৎলঢ় লাখ ৪ হেনববু ঐচ.য়ু.আই.দি.গী হোলমার্ক তৌরি‍।
মেন্দেতরী হোলমার্কিং চৎনবা হৌখিবদগী, রেজিস্তর তৌরবা জেৱেল্লর মশিংসু ৩৪,৬৪৭ দগী ১,৮১,৫৯০দা হেনগৎলক্লে, অদুগা এসেয়িং এন্দ হোলমার্কিং সেন্তর (এ.ঐচ.সি.) মশিংসু ৯৪৫দগী ১৪৭১ দা হেনগৎলক্লে। হৌজিক ফাওবদা সনাগী লৈতেংগী পোৎলম করোর ২৬ হেনববু ঐচ.য়ু.আই.দি.গী হোলমার্ক তৌখ্র‍ে‍।
কঞ্জুমরশিংগী মফমদা মখোয়না লৈরুরিবা সনাগী লৈতেংগী পোৎলমশিংগী অশেংবা শেংদবা খঙদোক্নবগীদমক য়াওরিবা ঐচ.য়ু.আই.দি. নম্বর অদুবু প্লে স্তোরদগী দাউনলোদ তৌবা য়াবা বি.আই.এস. কেয়র এপতা চঙলগা ‘ভেরিফাই ঐচ.য়ু.আই.দি.’ শীজিন্নদুনা য়েংথোকপিয়ু‍।
বি.আই.এস. কেয়র এপ দাউনলোদ তৌবগী মশিং ২০২১-২২দা লাখ ২.৩ ওইরম্বদগী চৎলিবা শেনবা চহিসিদা লাখ ১২.১৪ য়ৌরে‍। মখা তানা, হৌখিবা চহি ২ অসিদা বি.আই.এস. কেয়র এপ্তা ‘ভেরিফাই ঐচ.য়ু.আই.দি.’ চঙলকপা মশিং করোর অমা হেল্লে‍।
অনিশুবা তাঙ্কক মতুংদা এ.ঐচ.সি./ও.এস.সি. লৈবা ৱাৎহৌরিবা দিস্ত্রিক্ত ৫৫গী লিস্ত
সেরিএল মশিং
স্তেত/য়ু.তি.
সেরিএল মশিং
দিস্ত্রিক্ত
দিস্ত্রিক্ত অসিদা লৈরিবা হোলমার্কিং সেন্তর মশিং
দিস্ত্রিক্ত অসিদা লৈরিবা রেজিস্তর তৌরবা জেৱেল্লর মশিং
১
অন্ধ্র প্রদেশ
১
অন্নামায়া
১
৬
২
২
দোক্তর বি.আর. অম্বেদকর
কোনাসীমা
১
১
৩
৩
এলুরু
২
১৫
৪
৪
এন.তি.আর.
১৩
২৪
৫
৫
নন্দ্যাল
১
১৩
৬
অসাম
১
নগাউ
১
১৪৮
৭
২
সিব সাগর
১
১৩১
৮
বিহার
১
ইস্ত চম্পরন
১
৮৩
৯
২
খগারিয়া
১
৪১
১০
৩
কিসনগঞ্জ
১
১৯
১১
৪
মধুবানি
১
৮৮
১২
৫
সহরসা
১
৬৬
১৩
৬
সিৱান
১
৭৯
১৪
৭
মধেপুরা
১
৬২
১৫
৮
পুরনিয়
১
৭১
১৬
গুজরাত
১
সাবরকন্থা
২
১৫৬
১৭
২
আপি (ও.এস.সি.)
১
২৭
১৮
হরিয়ানা
১
চর্খি দার্দি
১
৮
১৯
২
কুরুক্ষেত্র
১
১৪৩
২০
৩
পলৱাল
২
৪৮
২১
জম্মু অমসুং কাস্মির
১
কথুৱা
২
১৬৫
২২
২
সম্বা
১
৫৮
২৩
৩
উধমপুর
১
১৩১
২৪
ঝার্খন্দ
১
গর্ৱা
১
৩০
২৫
২
দিওঘর
১
৮৩
২৬
কর্নাতকা
১
বগলকোৎ
১
৭৭
২৭
২
চিক্কমগলুরু
১
৫৯
২৮
৩
বেল্লরী
১
১৫৩
২৯
মধ্য প্রদেশ
১
ছিন্দ্বারা
১
১৯১
৩০
২
কত্নি (ও.এস.সি.)
১
৬২
৩১
মহারাস্ত্র
১
চন্দ্রপুর
২
১২২
৩২
২
জলনা
১
৬৫
৩৩
৩
নন্দুরবার
১
৮৩
৩৪
৪
পর্ভানি
১
৯৪
৩৫
৫
য়বতমল
১
১৯০
৩৬
পঞ্জাব
১
ফজিলকা
৩
৯২
৩৭
২
মলেরকোত্লা
১
২২
৩৮
৩
মোগা
২
৪৯
৩৯
রাজস্থান
১
জলোর
১
৬১
৪০
তামিল নাদু
১
নাগপতিনম
২
১৪৯
৪১
২
তিরুপথুর
১
১০৪
৪২
৩
তিরুবরুর
২
১৫৬
৪৩
তেলঙ্গনা
১
মেদচল- মল্কাজগিরি
১
২৭
৪৪
২
নিজামবাদ
২
৩৯
৪৫
৩
করিমনগর
১
৪৭
৪৬
৪
মহবুবনগর
১
৭৮
৪৭
উত্তর প্রদেশ
১
অম্বেদকর নগর
১
৯৬
৪৮
২
ইতৱা
১
৬৩
৪৯
৩
ফৈজাবাদ
২
১২৮
৫০
৪
রাইবরেলি
১
১২১
৫১
৫
বস্তী
১
৬০
৫২
উত্তরাখন্দ
১
হরিদ্বার
১
৩৭০
৫৩
২
নাইনিতাল
৩
১৯১
৫৪
ৱেস্ত বেঙ্গল
১
অলিপুরদ্বার
২
৩৮৯
৫৫
২
জলপাইগুরি
২
৭১৯

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Centre notifies third phase of mandatory hallmarking from September 8, 2023
Third phase to cover additional 55 districts under mandatory hallmarking
08 SEP 2023 11:38AM by PIB Delhi
The third phase of the mandatory hallmarking vide Hallmarking of Gold Jewellery and Gold Artefacts (Third Amendment) Order, 2023 comes into force from September 8, 2023
The third phase of the mandatory hallmarking will cover additional 55 new districts under the mandatory hallmarking system, wherein a hallmarking centre has been setup post implementation of the second phase of the mandatory hallmarking order thereby making the total number of districts covered under mandatory hallmarking as 343. The State wise list of newly added 55 districts under the mandatory hallmarking is available on the website of Bureau of Indian Standards (BIS), www.bis.gov.in under hallmarking section.
The Government of India notified the order on September 8, 2023.
BIS has been successful in implementation of Mandatory Hallmarking in 256 districts of the country with effect from 23 June 2021, in the first phase and in the additional 32 districts with effect from 04 April 2022, in second phase wherein more than 4 lakh gold articles are being hallmarked with HUID every day.
Since the implementation of mandatory hallmarking, number of registered jewellers have increased from 34,647 to 1, 81,590, while Assaying and Hallmarking Centers (AHCs) have increased from 945 to 1471. More than 26 crore articles of gold jewellery have been hallmarked with HUID so far.
Consumers are encouraged to verify the authenticity and purity of the hallmarked gold jewellery items with HUID number purchased by using ‘verify HUID’ in BIS Care app which can be downloaded from the play store.
The number of downloads of BIS Care App have increased from 2.3 lakhs during 2021-22 to 12.4 lakhs in the current FY. Further, more than one crore hits of ‘verify HUID’ in the BIS Care App have been recorded as of date in the span of last 2 years.
List of 55 deficient districts having AHC/OSC post second phase
Sl.
No.
State/UT
Sl.
No.
District
Number of hallmarking centres in the district
Number of Registered Jewellers centres in the
district
1
Andhra Pradesh
1
Annamayya
1
6
2
2
Dr. B. R. Ambedkar
Konaseema
1
1
3
3
Eluru
2
15
4
4
N.T.R
13
24
5
5
Nandyal
1
13
6
Assam
1
Nagaon
1
148
7
2
Siva Sagar
1
131
8
Bihar
1
East Champaran
1
83
9
2
Khagaria
1
41
10
3
Kishanganj
1
19
11
4
Madhubani
1
88
12
5
Saharsa
1
66
13
6
Siwan
1
79
14
7
Madhepura
1
62
15
8
Purnea
1
71
16
Gujarat
1
Sabarkantha
2
156
17
2
Tapi(OSC)
1
27
18
Haryana
1
Charkhi Dadri
1
8
19
2
Kurukshetra
1
143
20
3
Palwal
2
48
21
Jammu & Kashmir
1
Kathua
2
165
22
2
Samba
1
58
23
3
Udhampur
1
131
24
Jharkhand
1
Garhwa
1
30
25
2
Deoghar
1
83
26
Karnataka
1
Bagalkot
1
77
27
2
Chikkamagaluru
1
59
28
3
Bellary
1
153
29
Madhya Pradesh
1
Chhindwara
1
191
30
2
Katni(OSC)
1
62
31
Maharashtra
1
Chandrapur
2
122
32
2
Jalna
1
65
33
3
Nandurbar
1
83
34
4
Parbhani
1
94
35
5
Yavatmal
1
190
36
Punjab
1
Fazilka
3
92
37
2
Malerkotla
1
22
38
3
Moga
2
49
39
Rajasthan
1
Jalore
1
61
40
Tamilnadu
1
Nagapattinam
2
149
41
2
Tirupathur
1
104
42
3
Tiruvarur
2
156
43
Telangana
1
Medchal-
Malkajgiri
1
27
44
2
Nizamabad
2
39
45
3
Karimnagar
1
47
46
4
Mahabubnagar
1
78
47
Uttar Pradesh
1
Ambedkar Nagar
1
96
48
2
Etawah
1
63
49
3
Faizabad
2
128
50
4
Raebareli
1
121
51
5
Basti
1
60
52
Uttarakhand
1
Haridwar
1
370
53
2
Nainital
3
191
54
West Bengal
1
Alipurduar
2
389
55
2
Jalpaiguri
2
719