থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ইকোনোমিক ওফেন্দরস এক্ত চৎনহল্লবা মতুংদা, হৌখিবা চহি ৪ দা শেন-থুমগী অরানবা তৌবশিং অমসুং মীচেলশিংদগী য়ু.এস দোল্লর বিল্লিয়ন ১.৮গী লন-থুম লৌখৎলে অমসুং ২০১৪ দগী অরানবা মীওইশিংগী য়ু.এস বিল্লিয়ন দোল্লর ১২ হেনবগী লন-থুমশিং লৌশিনবদা প্রিভেন্সন ওফ মনি লোন্দরিং এক্ত(পি এম এল এ)না মতেং পাংলে
ওক্তোবর ২০২২দা ভারতনা ৯০শুবা ইন্তরপোল জেনেরেল এশেমব্লি য়ুম্বু ওইখ্রবা মতুংদা হৌখিবা চহি খরদা মীফত্তশিং অমসুং মীচেলশিং ফাদুনা মপান লৈবাকশিংদা ফাদুনা পুরকপা অঙকপা ফংনা হেনগৎলে
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনবা দিল্লিগী সি.বি.আই হেদক্বারতর্সদা অহানবা ওইনা পুলিস কোওপরেসনগী মালেমগী নুমিৎ অমসুং মনা য়েন্থোকপগী থৌরম হৌদোকখ্রে
২০০৫ অমসুং ২০১৩ গী মরক্তা য়ু.পি.এ লৈঙাক মনুংদা চাংচত্তা মীফত্তা/মীচেল ৪ ভারত্ত পুরকখি, অদুগা ২০১৪ দা প্রধান মন্ত্রী মোদী শক্তি পায়রকপদগী মশিং ১০ দা হেনগৎলে
চহি অসিদা মীফত্তা/মীচেল ১৯ ভারত্ত পুরকখ্রে, হৌখিবা চহিশিংদা চাংচৎ অমদা মীফত্তা/মীচেল ১০ ভারত্ত পুরকখ্রে, ২০২২দা ২৭ অমসুং ২০২১দা ১৮ পুরকখ্রে: দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ
07 SEP 2023 4:18PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ইকোনোমিক ওফেন্দরস এক্ত চৎনহল্লবা মতুংদা, হৌখিবা চহি ৪ দা শেন-থুমগী অরানবা তৌবশিং অমসুং মীচেলশিংদগী য়ু.এস দোল্লর বিল্লিয়ন ১.৮গী লন-থুম লৌখৎলে অমসুং ২০১৪ দগী অরানবা মীওইশিংগী য়ু.এস বিল্লিয়ন দোল্লর ১২ হেনবগী লন-থুমশিং লৌশিনবদা প্রিভেন্সন ওফ মনি লোন্দরিং এক্ত(পি এম এল এ)না মতেং পাংলে।
ৱাফম অসি ঙসি দিল্লিদা সি.বি.আই হেদক্বারতর্সদা মনা য়েন্থোকপগী থৌরম অমদা শক্নাইরবা সি.বি.আই ওফিসারশিংদা মনা য়েন্থোক্লবা মতুংদা অহানবা “ইন্তরনেসনেল দে ওফ পুলিস কোওপরেসন” দা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা); পি.এম.ও, পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস, পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জি অমসুং স্পেসকী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা ফোঙদোকখিবনি।
মিনিস্তরনা হায়খি ওক্তোবর ২০২২দা ভারতনা ৯০শুবা ইন্তরপোল জেনেরেল এশেমব্লি য়ুম্বু ওইখ্রবা মতুংদা হৌখিবা চহি খরদা মীফত্তশিং অমসুং মীচেলশিং ফাদুনা মপান লৈবাকশিংদা ফাদুনা পুরকপা অঙকপা ফংনা হেনগৎলে। চহি অসিদা মীফত্তা/মীচেল ১৯ ভারত্ত পুরকখ্রে, হৌখিবা চহিশিংদা চাংচৎ অমদা মীফত্তা/মীচেল ১০ ভারত্ত পুরকখ্রে, ২০২২দা ২৭ অমসুং ২০২১দা ১৮ পুরকখ্রে।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা হৌদোকখিবা ওক্তোবর ২০২২দা ভারতনা য়ুম্বু ওইখিবা ৯০শুবা ইন্তরপোল জেনেরেল এশেমব্লিগী ফল ওইনা ভারত অমসুং অতোপ্পা লৈবাকশিংগী পুলিসকী মরক্তা মতেং পীনবা হেনগৎলকপদগী মীফত্তশিং অমসুং মীচেলশিং ভারত্তা পুরকপা অঙকপা ফংনা হেনগৎলে। মোদী সরকারনা শেন-থুমগী অরানবা তৌবশিংদা অকনবা থবকশিং লৌখৎলে অমসুং শেন-থুমগী অরানবা তৌবশিং অমসুং মীচেলশিং অমসুং মনি লোন্দররশিংদগী য়াম্লবা লন-থুমশিং লৌখৎলে।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি হয়েংদগী জি-২০ মীফম হৌগদৌরিবা অসি অঙকপা মপা চানবা অমনি অমসুং পর্সোনেল মিনিস্ত্রিনা গুরুগ্রাম, রিসিকেস অমসুং কোলকাতাদা এন্তি-করপসন ৱার্কিং গ্রুপ মীফমশিং পাংথোকখ্রে অমসুং ই-পাউ পীথোক-পীশিন তৌনবা, লন-থুম লৌখৎনবা থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং এন্তি-করপসন ওথোরিতিশিং পুনশিনবা অমসুং মপুংফানা থবক তৌহন্দুনা আইন ঙাক্না চৎনহন্নবা থবকশিং খুমাঙচাউশিনহন্নবা মীফম অদুদা খন্নখি।
মিনিস্তরনা হায়খি ২০১৮গী জি-২০ মীফমদা শেন-থুমগী অরানবা তৌরগা মীচেল ওইখ্রবশিংগী মথক্ত থবক লৌখৎনবা অমসুং লন-থুমশিং লৌশিন্নবা ৱাফম ৯গী এজেন্দা অমা প্রধান মন্ত্রীনা মোদীনা পুথোকখি অমসুং ৱার্কিং গ্রুপনা থবকশিং পায়খৎলকপা অসি হরাওই।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি দিশেম্বর ১৬,২০২২দা য়ুনাইতেদ নেসন্স জেনেরেল এশেমব্লিদা ২০২৩দগী সেপ্তেম্বর ৭ অসি পুলিস কোওপরেসনগী মালেমগী নুমিৎ হায়না খঙননবা পুৱারি ওইরবা ৱারেপ অমা লৌখি। লৈবাক লান্না পাংথোকপা ফত্তবা থবকশিং অমসুং তেরোরিজমগী থবকশিং থিংনবা মালেম অমসুং লমদম-লমদমগী থাক্তা মতেং পীনবা হেনগৎহনবগী তঙাইফদবা অদু ৱারেপ অদুনা থমখি। চহি খুদিংগী থৌরম পাংথোক্নবা সেপ্তেম্বর ৭ খনখিবা অসি, ইন্তরপোলগী হান্নবগী বোদি ইন্তরনেসনেল ক্রিমিনেল পোলিস কম্মিসন ১৯২৩গী নুমিৎ অসিদা শেমখিবা অদুদগী লৌবনি।
মিনিস্তরনা হায়খি মালেমগী পুলিস কোওপরেসন হৌদোকপগী অখন্নবা থিম পুলিসকী থবক্তা নুপীশিংগী মরুওইবা হায়বা অসিনা ওইগনি। ইন্তরপোলনা চহি ১০০শুবা থৌরম ২০২৩দা পাংথোক্লি অমসুং মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা পুলিসকী লুপ অসিদা মেম্বর লৈবাক ১৯৫ লৈরি।
মিনিস্তরনা হায়খি ভারত সরকারগী ৱার অমসুং সপ্লাই দিপার্তমেন্তগী শেঞ্জা-থুমজাগী কেসশিং থিগৎনবা ১৯৪১দা স্পিসিএল পুলিস ইস্তব্লিসমেন্ত অমা ওইনা লিংখৎখিবদগী, ১৯৬৩দা ভারত্তা সি.বি.আই অসি মপুং ফাবা এন্তি-করপসন বোদি অমা ওইনা লিংখৎখিবনি।
মিনিস্তরনা হায়খি সি.বি.আইনা চহি ৬০ শুরকপগী দাইমন্দ জুব্লি চহি ২০২৩দা থোক্লে অমসুং ভারতকী মমিং লৈরিবা থিজিনবগী লুপ অসিনা শেঞ্জা-থুমজা, রাজ্যশিং অমসুং কোর্তশিংনা শীন্নরকপা অরুবা কেসশিং, শেন-থুমগী অরানবশিং, বেঙ্ককী অরানবশিং থিজিনবগী থবক পাংথোক্লি। লুপ অসিনা পাংথোকখিবা থবকশিংনা মরম ওইদুনা মসিদা ইজুকিউতিপ, জুদিসিয়ারি, লেজিসলেচর অমসুং মীচম মীয়াম্না থাজবা থম্লি।
মিনিস্তরনা হায়খি লুপ অমগী চাংয়েংদি মীয়ামগী থাজবা ফংবা অদুনি অমসুং সি.বি.আইনা মীয়ামগী থাজবা ফংবা খক নত্তনা, য়াংনা হোংলিবা খুন্নাই, শেন-থুম অমসুং তেক্নোলোজিগী খোঙজেলগা চৎমিন্নদুনা, ওন-লাইন চাইল্দ সেক্সুয়েল অবুজ, নৈহৎপা, ত্রাফিকিং, দ্রগ, লম্লক্কী শা-উচেক, নাৎকী লনশিং অমসুং দিজিতেল ক্রাইমশিং থিজিনবগী থবকশিং পাংথোকপা অখন্নবা য়ুনিতশিং লিংখৎলে।
মিনিস্তরনা মখা তানা হায়খি ফত্তবা থবকশিং থেংননবা মরুওইবা পান্দমশিং কৈদৌঙৈদা হোংলোই অমসুং মালেম শীনবা থুংবগী পুলিসশিং শম্নদুনা মপাঙ্গল কনবা মালেমগী পুলসি কোওপরেসন লৈহন্নবা থৌরাং তৌরে। মসি ২১শুবা চহিদা ফত্তবা থবকশিং অমসুং ঙাক-শেনগী শিংনবগী ঐখোয়না থেংননবা লমজিংনবা পান্দম অমা ওইগনি।
তুংদা, দোক্তর জিতেন্দ্রনা সি.বি.আই ওফিসারশিংদা পুলিস মেদলশিং য়েন্থোকখি অমসুং মনা ফংলবশিং অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং থাগৎখি। মহাক্না সি.বি.আই অমসুং মসিগী ওফিসারশিংদা য়াইফ-পাউজেলশু পীখি।

Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Union Minister Dr Jitendra Singh says, over 1.8 billion US Dollar worth assets have been recovered from economic offenders and fugitives in the last about four years, after Prime Minister Shri Narendra Modi brought in the Economic Offenders Act, while the Prevention of Money Laundering Act (PMLA) has helped in attaching the assets of offenders worth more than 12 billion US Dollars since 2014
There has been a quantum jump in extradition of criminals and fugitives in recent years especially after India hosted 90th Interpol General Assembly in October 2022
Dr Jitendra Singh inaugurates the first ever International Day of Police Cooperation and the Investiture Ceremony at CBI Headquarters in Delhi
During the UPA period between 2005 and 2013 on an average around 4 criminals/fugitives returned to India, while the number jumped to 10 after Prime Minister Modi came to power in 2014
This year so far 19 criminals/fugitives have returned to India, in the previous years, on an average around 10 criminals/fugitives have returned to India with 27 returning in 2022 and 18 in 2021: Dr Jitendra Singh
07 SEP 2023 4:18PM by PIB Delhi
Over 1.8 billion US Dollar worth assets have been recovered from economic offenders and fugitives
in the last about four years, after Prime Minister Shri Narendra Modi brought in the Economic Offenders Act, while the Prevention of Money Laundering Act (PMLA) has helped in attaching the assets of offenders worth more than 12 billion US Dollars since 2014.
This was disclosed today by Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh in his inaugural address at the first-ever "International Day of Police Cooperation" after conferring Indian Police Medals to distinguished CBI officers at an Investiture Ceremony at CBI Headquarters here.
The Minister said, there has been a quantum jump in extradition of criminals and fugitives in recent years especially after India hosted 90th Interpol General Assembly in October 2022.
He said, while this year so far 19 criminals/fugitives have returned to India, in the previous years, on an average around 10 criminals/fugitives have returned to India with 27 returning in 2022 and 18 in 2021.
Dr Jitendra Singh underlined that the marked increase in the return of criminals/fugitives to India, is the result of enhanced cooperation policing between India and other countries pursuant to the 90th Interpol General Assembly held in October 2022 in Delhi, which was inaugurated by the Prime Minister Narendra Modi.
Speaking about the enactment of the Economic Offenders Act in 2018, Dr Jitendra Singh said, Modi Government is aggressively pursuing economic offenders and informed about the recovery and attachment of huge assets from economic offenders and fugitives and money launderers.
Dr Jitendra Singh said, it is unique providential co-incidence that G20 Summit is happening tomorrow and the Ministry of Personnel has already deliberated the Anti-Corruption Working Group Meets in Gurugram, Rishikesh and Kolkata and there is forward movement in areas like action-oriented High-Level Principles on three priority areas, namely, law enforcement cooperation through information sharing, strengthening asset recovery mechanisms, and enhancing the integrity and effectiveness of anti-corruption authorities.
Dr Jitendra Singh recalled that it was Prime Minister Modi, who presented a nine-point agenda for action against Fugitive Economic Offenders and Asset Recovery at the G-20 Summit in 2018 and expressed happiness that decisive steps are being taken by the working group.
Dr Jitendra Singh was happy to note that the United Nations General Assembly on 16th December, 2022 adopted a historic resolution to designate 7th September as the International Day of Police Cooperation, to be observed starting in 2023. The resolution emphasizes ‘the need to strengthen international cooperation at the global, regional and sub-regional levels in various areas related to preventing and combating transnational crime, in particular transnational organized crime, and preventing and countering terrorism.’ The selected date for annual observance on 7th September, coincides with the date when INTERPOL’s predecessor the International Criminal Police Commission (ICPC) was created in 1923, he noted.
The Minister was informed that a special theme of the inaugural International Day of Police Cooperation is the recognition of the vital importance of women in policing. INTERPOL is observing its Centenary year in 2023 and is the world's largest police organization with 195 member countries.
Dwelling on the brief history of the premier investigative agency, Dr Jitendra Singh recalled that from a quiet beginning in 1941 as Special Police Establishment with a mandate to investigate cases of bribery and corruption in transactions pertaining to War and Supply Department of the Government of India, Central Bureau of Investigation was established as a full-fledged anti-corruption body of India in 1963.
The Minister was pleased to note that 2023 is the Diamond Jubilee Year of CBI and in its 60 years of existence, CBI has emerged as India’s premier investigation and anti-corruption agency and internally evolved as a capable organization to handle investigations ranging from bribery and corruption, sensational and complicated cases handed over by States and Constitutional Courts, economic offences, and banking frauds. On account of its sheer professionalism and integrity, this bureau has gained the confidence of the executive, judiciary, legislature, and the common man.
Dr Jitendra Singh said the litmus test for any organization is win the trust of the people and added that CBI has not only gained the trust of public, but keeping pace with the fast changing socio-economic and technical milieu, it has also established niche specialized investigative units to handle investigations pertaining to On-line Child Sexual Abuse and Exploitation, Trafficking in human beings, drugs, wild life, cultural properties, and crimes in digital space.
“Needless to say that the basic principles in fighting crime will never change and stronger international police cooperation in the proposed framework will ensure that police all around the world are connected”. This needs to be a guiding principle when we confront the challenges of fighting crime and security challenges in the 21st Century, the Minister added.
Later, Dr Jitendra Singh gave away police medals to CBI officers and congratulated the awardees and their family members. He also wished all the best to the CBI and its officers.