ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ସଚିବ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀର ଉପରାଜ୍ୟପାଳ ଜି-20 ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ପ୍ରସ୍ତୁତି ସମୀକ୍ଷା ପାଇଁ 3 ସେପ୍ଟେମ୍ବରରେ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନ ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି
03 SEP 2023 10:15PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ସଚିବ ଡା. ପି.କେ. ମିଶ୍ର ଦିଲ୍ଲୀର ଉପରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ବିନୟ କୁମାର ସକ୍‌ସେନାଙ୍କ ସହିତ ଆଗାମୀ ଜି-20 ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ପ୍ରସ୍ତୁତିର ସମୀକ୍ଷା ପାଇଁ ଦିଲ୍ଲୀର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି।
ଜି -20 ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ସହ ଜଡିତ ସମନ୍ୱୟ କମିଟିର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ହେଉଛନ୍ତି ପ୍ରମୁଖ ସଚିବ । ଏହି କ୍ଷମତା ଅନୁଯାୟୀ, ସ୍ମରଣୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ଯୋଜନା ଅନୁଯାୟୀ ସମସ୍ତ ଜିନିଷ କାର୍ଯ୍ୟ ସଠିକ୍ ଭାବରେ କରାଯାଇଛି କି ନାହିଁ ତାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଡ. ପି. କେ. ମିଶ୍ରଙ୍କ ଦ୍ବାରା ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ଆସୁଥିବା ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ମୁଖ୍ୟ ତଥା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏହି ଗସ୍ତ ସମୟରେ ଭାରତର ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ଝଲକ ଏବଂ ବିଶ୍ବସ୍ତରୀୟ ଅଭିଜ୍ଞତା ଯେପରି ପାଇପାରିବେ ତାହାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଏହି ଗସ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା।
ଭରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ସହିତ ରାଜଘାଟ, ସି ହେକ୍ସାଗନ - ଇଣ୍ଡିଆ ଗେଟ୍, ବିମାନବନ୍ଦରର ଟର୍ମିନାଲ୍ 3 ଏବଂ ଏହାର ଭିଆଇପି ଲାଉଞ୍ଜ, ଏରୋସିଟି କ୍ଷେତ୍ର, ପ୍ରମୁଖ ରାସ୍ତାର ପ୍ରମୁଖ ବିଭାଗ ସମେତ ପ୍ରାୟ 20 ଟି ସ୍ଥାନ ମୁଖ୍ୟ ସଚିବଙ୍କ ପରିଦର୍ଶନ କରି ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ।
ରାଜଘାଟର ବାହ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଦିଲ୍ଲୀର ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନ ତଥା ଛକ ଗୁଡ଼ିକର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣ କରାଯାଇଛି। ଭରତ ମଣ୍ଡପମରେ 'ଶିବ - ନଟରାଜ' ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରାୟ 20 ଟନ୍ ଓଜନ ବିଶିଷ୍ଟ 27 ଫୁଟ ନଟରାଜକୁ ଅଷ୍ଟ-ଧାତୁରେ ନିର୍ମିତ ପାରମ୍ପାରିକ କାଷ୍ଟିଂ ପଦ୍ଧତିରେ ତିଆରି ହୋଇଛି। ଜି -20 ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ ଭାରତ ମଣ୍ଡପମଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ସ୍ଥାପିତ ନୃତ୍ୟର ପ୍ରଭୁ ଶିବ ନଟରାଜ ହେଉଛି ନଟରାଜାର ସବୁଠାରୁ ଉଚ୍ଚ କାଂସ୍ୟ ପ୍ରତିମା।
ପ୍ରିନ୍‌ସିପାଲ୍ ସେକ୍ରେଟାରି ମଧ୍ୟ ଟ୍ରାଫିକ ପରିସ୍ଥିତିର ସମୀକ୍ଷା କରି ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ ବିକଳ୍ପ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଷୟରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପ୍ରଶାସନକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଯାହା ଦ୍ବାରା ସେମାନଙ୍କର କୌଣସି ଅସୁବିଧା ହେବ ନାହିଁ। ବିଶେଷ କରି ଅତିଥିମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ପାଇଁ କରାଯାଇଥିବା ସୁବିଧା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଦିଲ୍ଲୀ ବିମାନବନ୍ଦରରେ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା।
ଡ. ମିଶ୍ର ବାୟୁସେନା ଷ୍ଟେସନ, ପାଲାମର ବୈଷୟିକ କ୍ଷେତ୍ର ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ରାଜ୍ୟ ମୁଖ୍ୟଙ୍କ ବିମାନ ଆସିବ। ବାୟୁସେନାର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଡ. ମିଶ୍ରଙ୍କୁ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ପାର୍କିଂ, ରାଜ୍ୟ ମୁଖ୍ୟଙ୍କ ଗ୍ରହଣ, ଲାଉଞ୍ଜ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୁବିଧା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ବୈଷୟିକ ବିମାନବନ୍ଦର ପରିସରରେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି।
ଦିଲ୍ଲୀର ଉପରାଜ୍ୟପାଳଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏକ ବିଶାଳ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି ଯାହାଦ୍ବାରା ସହରର ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ବ୍ୟବହାର ହେଉନଥିବା ସଂରଚନାଗୁଡ଼ିକର ନବୀକରଣ କରାଯାଇଛି। ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଡ୍ରାଇଭ ବ୍ୟତୀତ ଅନେକ ଆଖିଦୃଶିଆ ୱାଟର ଫାଉଣ୍ଟେନ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ସହରର ବିବିଧତାକୁ ଦର୍ଶାଇ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଏବଂ ପୋଷ୍ଟର ଲଗାଯାଇଛି ଯାହା ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ପରିଦର୍ଶକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଭିଜୁଆଲ୍ ଆନନ୍ଦ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି। ଜି -20 ଦେଶର ଜାତୀୟ ପତାକା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୁଏ ଏବଂ ଜି -20 ଦେଶର ଜାତୀୟ ପଶୁମାନଙ୍କର ମୂର୍ତ୍ତି ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଟିମ୍‌ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅସୁବିଧାକୁ ଏଡାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ ଏବଂ ମିନିବସ୍ ଦ୍ୱାରା ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ସମସ୍ତ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସହ। ଏହି ଗସ୍ତ ଅପରାହ୍ନ 5 ଘ. ରୁ 8:30 ଘ. ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିଲା |
ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକରେ ତାଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପରାମର୍ଶଦାତା ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଖରେ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ତରୁଣ କପୁର, ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ, ପୁଲିସ୍ କମିଶନରଙ୍କ ସହିତ ଅନେକ ଶୀର୍ଷ ପଦାଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ରହିଥିଲେ।

Prime Minister's Office
Principal Secretary to the Prime Minister along with LG, Delhi undertakes an extensive site visit on 3rd September to review G20 Summit preparedness
03 SEP 2023 10:15PM by PIB Delhi
Principal Secretary to the Prime Minister, Dr PK Mishra, along with LG, Delhi Shri Vinay Kumar Saxena undertook an extensive site visit of multiple locations across Delhi to review the preparedness for the upcoming G20 Summit.
Principal Secretary is the chairman of the coordination committee related to the preparedness for the G20 Summit. In this capacity, the review exercise was undertaken by Dr P K Mishra to ensure that all things are in place on ground as planned for hosting a memorable Summit. The visit was undertaken to ensure that all the Heads of States and other international dignitaries coming for the Summit have a glimpse of India’s culture and a world class experience during the course of their visit.
Along with Bharat Mandapam, around 20 locations including Rajghat, C Hexagon - India Gate, Terminal 3 of Airport and its VIP Lounge, Aerocity area, key segments of major roads, among others, were visited and reviewed by the Principal Secretary.
Outer areas of Rajghat have been beautified as also at major locations and roundabouts in Delhi. In Bharat Mandapam, installation of 'Shiva - Nataraja’ has been done. The 27-ft Nataraja figure weighing around 20 tons has been crafted in traditional casting methods made of Ashta-dhatu. The Shiva Nataraja, the Lord of dance, installed in front of Bharat Mandapam, at the time of G20 Presidency, is the tallest bronze icon of Nataraja.
Principal Secretary also took a review of the traffic situation and advised the administration to provide adequate information to the common people about the alternative arrangements so that they have no difficulty. The arrangements at Delhi airport was also reviewed especially in terms of facilities made for welcoming the guests.
Dr Mishra also visited the technical area of the Airforce station, Palam where aircrafts of the head of states will be arriving. Senior air force officials briefed Dr Mishra about the facilities for parking the aircrafts, reception of head of States, lounges and other facilities. Emergency medical facilities have also been set up in the technical airport area.
A massive beautification drive has been undertaken by LG, Delhi which has led to greater ambience of the City. The Structures which had fallen into disuse have been renovated. Apart from Cleanliness drive many eye-catching water fountains have been installed. A large number of statues and posters have been put up across the city showing the diversity of the country which have emerged as visual delight for commuters and visitors. The national flags of G-20 countries are displayed at important places and even the statues of national animals of G-20 countries are installed. Principal Secretary to PM appreciated the work done by the teams of officials.
In order to avoid inconvenience to the public, Principal Secretary to PM along with all senior officers travelled by minibus. The visit took place between 5 PM to 8:30 PM.
He was accompanied by Advisors to the Prime Minister, Shri Amit Khare and Shri Tarun Kapoor, Chief Secretary, Commissioner of Police, as well as several other top officials during the review exercise.