প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
৩ ছেপ্টেম্বৰত দিল্লীৰ উপ-ৰাজ্যপালৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰধান সচিবে জি-২০ শীৰ্ষ সন্মিলনৰ প্ৰস্তুতিৰ পৰ্যালোচনাৰ বাবে পৰিদৰ্শন কৰিলে বিভিন্ন স্থান
03 SEP 2023 10:15PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰধান সচিব ড পি কে মিশ্ৰই দিল্লীৰ উপ-ৰাজ্যপাল শ্ৰী বিনয় কুমাৰ ছাক্সেনাৰ সৈতে সমগ্ৰ দিল্লীৰ একাধিক স্থানত পৰিদৰ্শন কৰি আগন্তুক জি-২০ সন্মিলনৰ বাবে প্ৰস্তুতিৰ পৰ্যালোচনা কৰে।
প্ৰধান সচিব হৈছে জি-২০ শীৰ্ষ সন্মিলনৰ প্ৰস্তুতিৰ সৈতে জড়িত সমন্বয় সমিতিৰ অধ্যক্ষ। ইয়াৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত এক স্মৰণীয় সন্মিলন আয়োজনৰ বাবে পৰিকল্পনা অনুসৰি সকলো দিশ যাতে সঠিকভাৱে স্থাপন কৰা হয় তাৰ বাবে ড° পি কে মিশ্ৰই পৰ্যালোচনা কৰে। সন্মিলনৰ বাবে অহা সকলো ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু অন্যান্য আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় গণ্যমান্য ব্যক্তিয়ে যাতে তেওঁলোকৰ ভ্ৰমণৰ সময়ছোৱাত ভাৰতৰ সংস্কৃতিৰ আভাস আৰু বিশ্বমানৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিব পাৰে তাৰ বাবে এই পৰিদৰ্শন হাতত লয়৷
প্ৰধান সচিবগৰাকীয়ে ভাৰত মণ্ডপমৰ লগতে ৰাজঘাট, চি হেক্সাগন-ইণ্ডিয়া গেট, বিমানবন্দৰৰ টাৰ্মিনেল-৩ আৰু ইয়াৰ ভিআইপি লাউঞ্জ, এৰ’চিটি এলেকা, প্ৰধান পথসমূহৰ মূল অংশ আদিকে ধৰি প্ৰায় ২০টা স্থান পৰিদৰ্শন কৰি পৰ্যালোচনা কৰে।
দিল্লীৰ প্ৰধান স্থান আৰু ৰ’টাৰীৰ লগতে ৰাজঘাটৰ বাহিৰৰ অঞ্চলসমূহো সৌন্দৰ্য্যবৰ্ধন কৰা হৈছে। ভাৰত মণ্ডপমত ‘শিৱ-নটৰাজ’ স্থাপন কৰা হৈছে। প্ৰায় ২০টন ওজনৰ ২৭ ফুট উচ্চতাৰ নটৰাজ ফিগাৰটো অষ্ট-ধাতুৰে তৈয়াৰী পৰম্পৰাগত ঢালাই পদ্ধতিৰে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। জি-২০ৰ অধ্যক্ষতাৰ সময়ত ভাৰত মণ্ডপমৰ সন্মুখত স্থাপন কৰা নৃত্যৰত প্ৰভু শিৱ নটৰাজ হৈছে নটৰাজৰ আটাইতকৈ ওখ ব্ৰঞ্জৰ আইকন।
প্ৰধান সচিবেও যান-বাহন পৰিস্থিতিৰ পৰ্যালোচনা কৰি প্ৰশাসনক পৰামৰ্শ দিয়ে যে সাধাৰণ ৰাইজক বিকল্প ব্যৱস্থাৰ বিষয়ে পৰ্যাপ্ত তথ্য প্ৰদান কৰিব লাগে যাতে তেওঁলোকে কোনো অসুবিধা নাপায়। বিশেষকৈ অতিথিসকলক আদৰণি জনোৱাৰ বাবে কৰা সুবিধাসমূহৰ ক্ষেত্ৰত দিল্লী বিমানবন্দৰত কৰা ব্যৱস্থাৰো পৰ্যালোচনা কৰা হয়।
মিশ্ৰই পালামৰ এয়াৰফৰ্চ ষ্টেচনৰ কাৰিকৰী এলেকাও পৰিদৰ্শন কৰে য’ত ৰাষ্ট্ৰপতিসকলৰ বিমান অৱতৰণ কৰিব। বায়ুসেনাৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলে ড মিশ্ৰক বিমানসমূহ পাৰ্কিং কৰাৰ সুবিধা, ৰাষ্ট্ৰপতিৰ অভ্যৰ্থনা, লাউঞ্জ আৰু অন্যান্য সুবিধাসমূহৰ বিষয়ে অৱগত কৰে। কাৰিকৰী বিমানবন্দৰ এলেকাত জৰুৰী চিকিৎসাৰ সুবিধাও স্থাপন কৰা হৈছে।
দিল্লীৰ উপ-ৰাজ্যপালে এক বৃহৎ সৌন্দৰ্য্যবৰ্ধন অভিযান হাতত লৈছে যাৰ ফলত চহৰখনৰ পৰিৱেশ অধিক সুন্দৰ হৈছে। যিবোৰ আন্তঃগাঁথনি ব্যৱহাৰ নোহোৱা হৈছিল সেইবোৰ সংস্কাৰ কৰা হৈছে। চাফাই অভিযানৰ উপৰিও বহুতো চালে চকুৰোৱা পানীৰ ফোয়াৰা স্থাপন কৰা হৈছে। সমগ্ৰ চহৰখনতে দেশৰ বৈচিত্ৰ্য দেখুৱাই বৃহৎ সংখ্যক মূৰ্তি আৰু পোষ্টাৰ স্থাপন কৰা হৈছে যিবোৰ যাত্ৰী আৰু দৰ্শনাৰ্থীৰ বাবে আনন্দদায়ক দৃশ্য হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। গুৰুত্বপূৰ্ণ স্থানত জি-২০ দেশসমূহৰ ৰাষ্ট্ৰীয় পতাকা প্ৰদৰ্শন কৰা হয় আৰু আনকি জি-২০ দেশৰ ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰাণীৰ প্ৰতিমূৰ্তিও স্থাপন কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰধান সচিবে বিষয়াৰ দলসমূহে কৰা কামৰ শলাগ লয়।
জনসাধাৰণৰ অসুবিধাৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰধান সচিবগৰাকীয়ে সকলো জ্যেষ্ঠ বিষয়াৰ সৈতে এখন মিনিবাছত যাত্ৰা কৰিছিল। সন্ধিয়া ৫ বজাৰ পৰা ৮:৩০ বজাৰ ভিতৰত এই পৰিদৰ্শন কাৰ্য সম্পন্ন কৰে।
পৰ্যালোচনাৰ সময়ত তেওঁৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উপদেষ্টা শ্ৰী অমিত খাৰে আৰু আৰক্ষী আয়ুক্তৰ মুখ্য সচিব শ্ৰী তৰুণ কাপুৰৰ লগতে আন কেইবাজনো শীৰ্ষ বিষয়াও উপস্থিত থাকে।

Prime Minister's Office
Principal Secretary to the Prime Minister along with LG, Delhi undertakes an extensive site visit on 3rd September to review G20 Summit preparedness
03 SEP 2023 10:15PM by PIB Delhi
Principal Secretary to the Prime Minister, Dr PK Mishra, along with LG, Delhi Shri Vinay Kumar Saxena undertook an extensive site visit of multiple locations across Delhi to review the preparedness for the upcoming G20 Summit.
Principal Secretary is the chairman of the coordination committee related to the preparedness for the G20 Summit. In this capacity, the review exercise was undertaken by Dr P K Mishra to ensure that all things are in place on ground as planned for hosting a memorable Summit. The visit was undertaken to ensure that all the Heads of States and other international dignitaries coming for the Summit have a glimpse of India’s culture and a world class experience during the course of their visit.
Along with Bharat Mandapam, around 20 locations including Rajghat, C Hexagon - India Gate, Terminal 3 of Airport and its VIP Lounge, Aerocity area, key segments of major roads, among others, were visited and reviewed by the Principal Secretary.
Outer areas of Rajghat have been beautified as also at major locations and roundabouts in Delhi. In Bharat Mandapam, installation of 'Shiva - Nataraja’ has been done. The 27-ft Nataraja figure weighing around 20 tons has been crafted in traditional casting methods made of Ashta-dhatu. The Shiva Nataraja, the Lord of dance, installed in front of Bharat Mandapam, at the time of G20 Presidency, is the tallest bronze icon of Nataraja.
Principal Secretary also took a review of the traffic situation and advised the administration to provide adequate information to the common people about the alternative arrangements so that they have no difficulty. The arrangements at Delhi airport was also reviewed especially in terms of facilities made for welcoming the guests.
Dr Mishra also visited the technical area of the Airforce station, Palam where aircrafts of the head of states will be arriving. Senior air force officials briefed Dr Mishra about the facilities for parking the aircrafts, reception of head of States, lounges and other facilities. Emergency medical facilities have also been set up in the technical airport area.
A massive beautification drive has been undertaken by LG, Delhi which has led to greater ambience of the City. The Structures which had fallen into disuse have been renovated. Apart from Cleanliness drive many eye-catching water fountains have been installed. A large number of statues and posters have been put up across the city showing the diversity of the country which have emerged as visual delight for commuters and visitors. The national flags of G-20 countries are displayed at important places and even the statues of national animals of G-20 countries are installed. Principal Secretary to PM appreciated the work done by the teams of officials.
In order to avoid inconvenience to the public, Principal Secretary to PM along with all senior officers travelled by minibus. The visit took place between 5 PM to 8:30 PM.
He was accompanied by Advisors to the Prime Minister, Shri Amit Khare and Shri Tarun Kapoor, Chief Secretary, Commissioner of Police, as well as several other top officials during the review exercise.