ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଜି ନୂଆ ଦିଲ୍ଲୀରେ ‘ମେରି ମାଟି ମେରା ଦେଶ’ ଅଭିଯାନ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଅମୃତ କଳଶ ଯାତ୍ରାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ୍ ଶାହ
‘‘ଏହା ଦେଶର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ଏହାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପରି ନେତା ମିଳିଛି ଯିଏକି ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ସହିତ ପ୍ରତି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଭାବନାତ୍ମକ ଭାବରେ ଯୋଡ଼ିବା ଏବଂ ନିଜର ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ଦ୍ବାରା ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ କାମ କରୁଛନ୍ତି
‘ମେରି ମାଟି ମେରା ଦେଶ’ କେବଳ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନୁହେଁ ବରଂ ନିଜକୁ ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ଏବଂ ଦେଶର ମହନୀୟତାକୁ ଅନୁଭବ କରିବାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅଟେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ‘ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜରିଆରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶ ଭକ୍ତିର ଭାବନା ପୁଣି ଥରେ ଜାଗ୍ରତ କରିଛନ୍ତି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ‘ପଞ୍ଚ ପ୍ରାଣ’ ଶପଥ ନେବା ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଏକ ମହାନ ଭାରତ ନିର୍ମାଣର ମାର୍ଗ ଅଟେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ବରେ ଦେଶ ବିକାଶର ନୂତନ କୀର୍ତ୍ତି ସ୍ଥାପନ କରୁଛି : ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ରାମ ମେଘୱାଲ୍
02 SEP 2023 11:59AM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ 'ମେରୀ ମାଟି-ମେରା ଦେଶ' ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଅମୃତ କଳଶ ଯାତ୍ରାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂ ଠାକୁର, କେନ୍ଦ୍ର ଆଇନ ଓ ନ୍ୟାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ରାମ ମେଘୱାଲ, ବିଦେଶ ବ୍ୟାପାର ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ମୀନାକ୍ଷୀ ଲେଖି, ଏବଂ ସଚିବ, ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟଙ୍କ ସହିତ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ଘଟଣା ଏପରି ଏକ ସମୟରେ ଘଟୁଛି ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତାର 75 ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଗାମୀ ଅମୃତ କାଳ ଏବଂ “ସଙ୍କଳ୍ପ ସେ ସିଦ୍ଧି” ଅଗଷ୍ଟ 15, 2047 ସୁଦ୍ଧା ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତକୁ ଆଗରେ ରଖିବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଧାରଣା କରାଯାଇଥିବା ଭାରତ ଆସନ୍ତା 25 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସୃଷ୍ଟି ହେବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଗତ 75 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଅନେକ ସଫଳତା ପାଇଛି, କିନ୍ତୁ ସେଗୁଡ଼ିକ ଯଥେଷ୍ଟ ନୁହେଁ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦୀର୍ଘ ଦିନର ପରାଧୀନତା ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ବଳିଦାନ ପରେ ଆମେ ସ୍ବାଧୀନତା ହାସଲ କରିଛୁ ଏବଂ ଗତ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଏକାଠି ହେବାର ଏକ ସୁଯୋଗ ଦିଆଯାଇଛି ଯାହାକି ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣରେ ସହାୟକ ହେବ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମେରୀ ମାଟି-ମେରା ଦେଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନିଜ ନାମ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହାର ଅର୍ଥ ପ୍ରକାଶ କରୁଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତରେ ବାସ କରୁଛୁ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ବଳିଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ 1857 ରୁ 1947 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, 90 ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଏକ ଦୀର୍ଘ ସଂଗ୍ରାମ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଅଗଣିତ ଜଣାଶୁଣା ତଥା ଅଜ୍ଞାତ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ଏହି କାରଣ ପାଇଁ ନିଜ ଜୀବନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ କେବଳ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପରି ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି, ଯିଏକି ତାଙ୍କ ହୃଦୟରେ ଦେଶପ୍ରେମରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ, ତାଙ୍କ ହାତରେ 'ମାଟି' ସହିତ ସଙ୍କଳ୍ପ ନେଇ ଓ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରି ଦେଇ "ସଙ୍କଳ୍ପ ସେ ସିଦ୍ଧି" ର ଏହି ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ କଳ୍ପନା କରିପାରନ୍ତି। ଏହା ଯେଉଁମାନେ ଦେଶ ପାଇଁ ବଳିଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମର୍ପିତ। ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପଛରେ ଥିବା ଧାରଣା ହେଉଛି ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି, ପରିବାର, ନାଗରିକ ଏବଂ ଶିଶୁ ମହାନ ଭାରତ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର କଳ୍ପନା ସହିତ ଭାବନାତ୍ମକ ଭାବରେ ସାମିଲ୍ ହେବା ଉଚିତ୍। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ 1-30 ସେପ୍ଟେମ୍ବରରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘର, ୱାର୍ଡ, ଏବଂ ଗାଁ ଏକ ପାତ୍ରରେ 'ମାଟି' କିମ୍ବା ଶସ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରିବେ, ଏହା ଅକ୍ଟୋବର 1 ରୁ 13 ଅକ୍ଟୋବର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏବଂ ପରେ 22-27 ଅକ୍ଟୋବରରୁ ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରରେ, ଏବଂ ଶେଷରେ, 28-30 ଅକ୍ଟୋବରରୁ ଏହି 7,500 ପାତ୍ର ଦେଶର ରାଜଧାନୀ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ପହଞ୍ଚିବ। ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆମର ମହାନ ବୀରଙ୍କ ସମ୍ମାନରେ ଏହି ଅମୃତ କଳଶର ମାଟିକୁ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଥିବା ଅମୃତ ବାଟିକାରେ ରଖିବେ, ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇବ ଆମକୁ ଅମୃତ କାଳରେ ଭାରତକୁ ମହାନ କରିବାର ଅଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯୋଡିଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ଏକ ଅଂଶ ହେବାକୁ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ ନିଜକୁ ସମର୍ପିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ 5 କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦ୍ୱାରା ଏକ ନୂତନ ସିରିଜ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଦେଶର ପ୍ରତି ଗ୍ରାମରେ ଶିଳାଲେଖ ସ୍ଥାପନା କରାଯାଇଛି, ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ନାଗରିକ ‘ପଞ୍ଚ ପ୍ରାଣ’ର ସଙ୍କଳ୍ପ ନେଇଚନ୍ତି, ଯାହା ଭାରତକୁ ମହାନ୍ କରିବାର ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବ। ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବର ଉପଲକ୍ଷେ ବସୁଧା ବନ୍ଦନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନ୍ତର୍ଗତ ବୀରଙ୍କ ସମ୍ମାନ କରି 75 ଟି ବୃକ୍ଷ ଲଗାଯାଇଛି ଏବଂ ଜାତୀୟ ପତାକା ଉଡ଼ା ଯାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ସମୟରେ 2 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସଂଗଠନ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଦେଶପ୍ରେମର ଆତ୍ମାକୁ ପୁଣି ଥରେ ଜାଗ୍ରତ କରିଛି ଏବଂ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମେରୀ ମାଟି-ମେରା ଦେଶ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ୍ ସହିତ ଶେଷ ହେବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଲାଲ କିଲାର ପ୍ରାଚୀରରୁ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ 'ପଞ୍ଚ ପ୍ରଣ' - ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ, ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତାକୁ ହଟାଇବା, ଆମର ପରମ୍ପରା ପାଇଁ ଗର୍ବ କରିବାକୁ ଆହ୍ବାନ କରିଛନ୍ତି। ଏକତା ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତା ପାଇଁ ସମଗ୍ର ଜୀବନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା, ଏବଂ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ମନରେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭାବନା ଜାଗ୍ରତ କରିବା। ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ‘ପଞ୍ଚ ପ୍ରଣ’ ଏକ ମହାନ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ରାଜପଥ ଅଟେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ 'ହର ଘର ତିରଙ୍ଗା ଅଭିଯାନ' ଆହ୍ବାନ ପରେ ସାରା ଦେଶରେ 23 କୋଟି ଘର, କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଏବଂ କୋଠାକୁ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣ କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଆହ୍ବାନକୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇ ସମଗ୍ର ଦେଶ ହର ଘର ତିରଙ୍ଗା ଅଭିଯାନରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ଦେଶପ୍ରେମ ଭାବନାର ଫଳାଫଳ ହେଉଛି ଯେ ନିକଟରେ ଆମର ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ଚନ୍ଦ୍ରର ଶିବଶକ୍ତି ପଏଣ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା, ଯାହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବର ବିଷୟ। ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ତିରଙ୍ଗା ଅଭିଯାନ ସହିତ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମନରେ ଗର୍ବର ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ସହିତ ଯୋଡିବା, ତାଙ୍କ ଭାବନାକୁ ଦେଶର ପ୍ରଗତି ସହିତ ଯୋଡିବା ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଉଦ୍ୟମକୁ ଦେଶର ପ୍ରଗତି ଏବଂ ବିକାଶ ସହିତ ଯୋଡିବା ହେଉଛି ନେତୃତ୍ୱର ପରୀକ୍ଷା ଏବଂ ଏହାର ଦାୟିତ୍ବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ସୌଭାଗ୍ୟବାନ୍ ଯେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ପରେ ଆମକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଭଳି ଜଣେ ନେତା ମିଳିଛନ୍ତି, ଯିଏ ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ସମୟରେ ଦେଶକୁ ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରଥମ କରିବା ପାଇଁ ବାଟ ଫିଟିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଆମର ଅର୍ଥନୀତି ବିଶ୍ବରେ 11 ରୁ 5ମ ସ୍ଥାନକୁ ଉନ୍ନୀତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଆମେ ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହେବୁ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ମନରେ ଜାଗ୍ରତ ହୋଇଥିବା ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଘଟିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହିପରି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ମନରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଆମର ସାହସୀ ସୈନିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସର୍ଜିକାଲ ଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇଥାଏ, କୋଭିଡ୍-19 ଟିକା ବିକଶିତ କରିବାକୁ ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ଏବଂ ଇସ୍ରୋ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କୁ ଚନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ସୂର୍ଯ୍ୟର କକ୍ଷପଥ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ସାହସ ଯୋଗାଇଥାଏ ।
ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମେରୀ ମାଟି - ମେରା ଦେଶ କେବଳ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନୁହେଁ, ବରଂ ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ସହିତ ନିଜକୁ ଯୋଡିବା ଏକ ମାଧ୍ୟମ। ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନିଜକୁ ଦେଶକୁ ମହାନ କରିବାର ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଏକ ଅଂଶ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମାଧ୍ୟମ ହୋଇପାରେ ଏବଂ 25 ବର୍ଷ ପରେ ଯେତେବେଳେ ବର୍ତ୍ତମାନର ପୀଢ଼ି ଏକ ମହାନ ଭାରତର ନେତୃତ୍ୱ ନେବେ, ସେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କ ମନରେ ଏକ ବହୁତ୍ ମଜବୁତ୍ ଭାରତ ଗଢ଼ିବାର ସହାୟତା କରିବାର ସନ୍ତୋଷତା ଥିବ ଯାହା ପୂର୍ବ ପୀଢ଼ି ନିକଟରେ ରହିଥିଲା।
ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ରାମ ମେଘୱାଲ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମେରୀ ମାଟି ମେରା ଦେଶ ଅଭିଯାନ ହେଉଛି ଭାରତର ସମଗ୍ର ଇତିହାସ, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ବୀରମାନଙ୍କ ବଳିଦାନକୁ ସ୍ମରଣ କରିବାର ସମୟ। ଏହା ଆମର ସାମୂହିକ ପରିଚୟର ଏକ ଉତ୍ସବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ହେଉଛି ବିବିଧତାର ଦେଶ, ବିଭିନ୍ନ ଭାଷା, ପରମ୍ପରା ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ପୋଷାକ ଅଞ୍ଚଳ ଥାଇ ମଧ୍ୟ ଆମର ଏକ ସାଧାରଣ ଐତିହ୍ୟ ରହିଛି। ସେଥିପାଇଁ ଆମେ କହିଛୁ 'ବିବିଧତା ମଧ୍ୟରେ ଏକତା ହେଉଛି ଭାରତର ବିଶେଷତା'। ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ଏକମାତ୍ର ଦେଶ ଯେଉଁଠାରେ ଲୋକମାନେ ଏହି ଦେଶକୁ ମାତା ବୋଲି କହିଛନ୍ତି। ଆମେ ସମସ୍ତେ ଭାରତୀୟ କହୁଛୁ ଯେ ଏହି ଭୂମି ମୋର ମା ଏବଂ ମୁଁ ତାଙ୍କ ପୁଅ, ସେଥିପାଇଁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଗୁରୁତ୍ୱ ଆହୁରି ବଢ଼ିଥାଏ। ଶ୍ରୀ ମେଘୱାଲ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଦେଶ ବିକାଶର ନୂଆ କୀର୍ତ୍ତି ସ୍ଥାପନ କରୁଛି। ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତି ବିଶ୍ୱର ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ପାଞ୍ଚ ଟ୍ରିଲିୟନ ଅର୍ଥନୀତି ଆଡକୁ ଗତି କରୁଛୁ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆହ୍ବାନରେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରିଥିଲୁ ଏବଂ 2047 ମସିହାରୁ ଅମୃତ କାଳ ଭାବରେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲୁ, ଏହାକୁ ଜାରି ରଖି ଆମେ ମେରୀ ମାଟି ମେରା ଦେଶ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରୁଛୁ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ସଂସ୍କୃତିରେ ପୃଥିବୀର ଏହି ମାଟି ମାତା ଭାବରେ ପରିଗଣିତ ହୁଏ, ତେଣୁ ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ଚିକାଗୋରେ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିର ପତାକା ଉଡ଼ାଇବା ପରେ ଭାରତକୁ ଫେରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ସେ ଏଠାରେ ମାଟିକୁ ଫେରି ଭାରତ ମାତାକୁ ପ୍ରଣମ କରିଥିଲେ।
ଆମର ସହୀଦ ସାହସୀ ପୁରୁଷ ଓ ମହିଳାଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇବା ପାଇଁ ଆଜାଦି କା ଅମ୍ରିତ ମହୋତ୍ସବର ମହାନ ଅଭିଯାନ 'ମେରୀ ମାଟି ମେରା ଦେଶ' ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା।

Ministry of Culture
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, launched the Amrit Kalash Yatra under the 'Meri Maati-Mera Desh' campaign in New Delhi, today
The country is fortunate that it has got a leader like Prime Minister Shri Narendra Modi who is working to connect every person emotionally with the future of the country and through his efforts with the development of country
'Meri Mati - Mera Desh' is not just a programme but a medium to connect oneself with future of country and be a part of the process of making the country greater
Prime Minister Narendra Modi has rekindled the spirit of patriotism among the citizens through the 'Azadi ka Amrit Mahotsav' programme
Prime Minister Shri Narendra Modi had urged all the Indians to take ‘Panch Pran’, which are the highways to building a great India
Under the leadership of Prime Minister Narendra Modi, the country is setting new paradigms of development: Shri Arjun Ram Meghwal
01 SEP 2023 6:55PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, launched the Amrit Kalash Yatra under the 'Meri Mati-Mera Desh' campaign in New Delhi, today. Many dignitaries including the Union Minister of Information and Broadcasting, Shri Anurag Singh Thakur, Union Minister of Law and Justice Shri Arjun Ram Meghwal, Minister of State for External Affairs, Smt. Meenakshi Lekhi and Secretary, Ministry of Culture were present on the occasion.
In his address, Shri Amit Shah said that today's event is somewhat like an evening, as it is happening at a time when India has completed 75 years of independence. He said that upcoming Amritkal and “Sankalp Se Siddhi” will put India at the forefront in every field globally by August 15, 2047. Shri Shah said that India, as envisioned by our freedom fighter, will be created in the next 25 years. He added that over the past 75 years, India has got many achievements, but they are not sufficient. Shri Shah said that after a long period of subjugation and the sacrifices of millions, we gained independence, and in the last 10 years under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, every Indian has been given the opportunity to come together and help create a greater India.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the Meri Mati-Mera Desh programme expresses its meaning through its name itself. He said that now we are living in independent India, and for this, millions have made sacrifices. He added that from 1857 to 1947, for 90 years, a long struggle for freedom was fought, and countless known and unknown freedom fighters sacrificed their life to the cause. He said that only a person like Prime Minister Shri Narendra Modi, who is full of patriotism in his heart, could have imagined initiating this journey of “Sankalp se Siddhi”, by taking a pledge with ‘Mitti’’ in his hand and paying homage to those who have made the sacrifices. Shri Shah said that the idea behind this programme is that every individual, family, citizen, and child should connect emotionally with the idea of creation of great India. He said that from 1-30th September, every household, ward, and village will collect the ‘Mitti’ or grains in a pot, following it up from 1-13th October at the block and later from 22-27th October at state level, and finally, from 28-30th October these 7,500 pots will reach New Delhi, the capital of the country. Shri Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi will put soil from these Amrit Kalash in the Amrit Vatika created at Delhi honour of our great veers, which will keep on reminding every citizen that we must make India great during the period of Amritkal.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi has integrated several programmes into this initiative, and has providing every Indian with an opportunity to become part of the initiative. He said that a new series has been made by 5 programmes aimed at re-dedicating oneself to the country. Under these progarmmes inscription have been installed in every village of the country, crores of citizens of the country have taken the pledge of ‘Panch Pran’ which will pave the way to make India great, 75 trees have been planted in the celebration of Amrit Mahotsav under the Vasudha Vandan programme and honouring the heroes and hoisting the national flag has been done.
Union Home Minister said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, organisation of over 2 lakh programmes during the Azadi ka Amrit Mahotsav have once again awakened the spirit of patriotism in the entire nation and these programmes will conclude with Meri Mati-Mera Desh programme. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi had called upon all the countrymen from the ramparts of the Red Fort to take ‘Panch Pran’ – the goal of a developed India, to remove the mentality of slavery, to be proud of our traditions, to dedicate whole life for unity and integrity, and, to awaken a sense of duty in the mind of every citizen. Shri Shah said that these ‘Panch Pran’ are the highway to building a great India. He said that 23 crore houses, offices and buildings across the country were beautified with the Tricolour after Prime Minister Shri Narendra Modi's call for 'Har Ghar Tiranga Abhiyan'. Shri Shah said that the whole country joined the Har Ghar Tiranga Abhiyan by respecting the call of Prime Minister Shri Narendra Modi and the result of this patriotic feeling was that recently our Chandrayaan reached the Shivshakti point on the Moon, which is a very proud moment for all the countrymen. He said that the feeling of pride in the mind of every person of the country has arisen with the tricolor campaign in every house.
Shri Amit Shah said that connecting every person with the future of the country, connecting his feelings with the progress of the country and connecting the efforts of every person with the progress and development of the country is the test of leadership and its responsibility. He said that the whole country is fortunate that after a long time, we have got such a leader like Prime Minister Shri Narendra Modi, who is paving the way to make the country first in the world during Azadi ka Amrit Mahotsav. Shri Shah said that today our economy has moved from 11th to 5th position in the world and soon we will become the 3rd largest economy. He said that the self-confidence that has been awakened in the mind of every citizen of India has happened through such programmes. Shri Shah said that the confidence instilled in the minds of every Indian citizen through such programmes serves as inspiration for our courageous soldiers to carry out surgical strikes, empowers our scientists to develop the COVID-19 vaccine, and provides the courage for ISRO scientists to reach the Moon and the orbit of Sun.
The Home Minister said that Meri Mati - Mera Desh is not just a programme, but it is a medium to connect oneself with the future of the country. Shri Shah said that this programme can become a medium to make oneself a part of the process of making the country great and after 25 years when the present generation will lead a great India, then they will have the satisfaction in their mind that previous generation had helped make a very strong India.
On this occasion, Union Minister of State for Culture Shri Arjun Ram Meghwal said that Meri Mati Mera Desh campaign is the time to remember India's entire history, culture, and sacrifices of the heroes. It is a celebration of our collective identity. He said that India is a country of diversity, despite having different dialects, languages, and different costume regions, we have a common heritage. That's why we have said 'Unity in diversity is the specialty of India'. India is the only country in the world where the people call the land Mother. We all Indians say that this land is my mother and I am her son, that's why the importance of this program increases further. Shri Meghwal said that today under the leadership of Prime Minister Narendra Modi, the country is setting new paradigms of development. The economy has become the fifth largest economy in the world. Now we are moving towards the five trillion Economy. On the call of the Prime Minister, we all celebrated the Azadi ka Amrit Mahotsav and declared the period of 2047 as Amrit Kaal, in continuation of this we are starting the Meri Mati Mera Desh campaign. He further said that in our culture, this soil of the earth is considered as mother, hence when Swami Vivekananda comes to India after hoisting the flag of Indian culture in Chicago, he returns to the soil here and salutes Mother India.
In the midst of the ongoing reverberations of Azadi Ka Amrit Mahotsav great campaign 'Meri Maati Mera Desh' was launched to honour our martyred braveheart men and women.