য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
য়ুনিয়ন হোম অমসুং কোওপরেশন মিনিস্তর, শ্রী অমিত শাহনা ওগস্ত ২৮দা নিংথৌকাবা নুমিত্তা গুজরাতকী গান্ধিনাগরদা ৱেস্তর্ন জোনেল কাউন্সিলগী ২৬শুবা মীফমদা মবাই তাংবল লৌরগনি
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক অসিগী ওল রাউন্দ দেবেলপমেন্তকীদমক্তা কোওপরেতিব অমসুং কমপিতিতিব ফেদরেলিজমগী কান্নবা লৌবগী তঙাইফদবা অদুগী মতাংদা মরু ওইবা থমখি
য়ুনিয়ন হোম অমসুং কোওপরেশন মিনিস্তর, শ্রী অমিত শাহনা রাজ্যশিংবু এমপাৱর তৌনবা অমসুং কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংগী মরক্তা পোলিসী ফ্রেমৱার্ককী মতাংদা হেন্না নিংথিনা গ্যান তামিন্নবা হায়বসিবু প্রোমোত তৌনবা কোওপরেতিব ফেদরেলিজমগী এপ্রোচকী মতাংদা মরু ওইনা পনখি
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা ময়াই তাংবল লৌদুনা, মমাংগী চহিদা জোনেল কাউন্সিল মঙা অদুগী মীফম পাংথোকখ্রে, হন্দক্কী চহি অসিদি, মরি লৈনবা স্তেন্দিং কমিতীশিংগী মীফম খুদিংমক রিজনেল কাউন্সিলশিংগী মীফম পাংথোক্ত্রিঙৈগী মমাংদা পাংথোকখ্রে
জোনেল কাউন্সিলশিংনা ইনফ্রাস্ত্রকচর, মাইনিং, ৱাতর সপ্লাই, এনভাইরনমেন্ত অমসুং ফোরেস্তশিং অমসুং স্তেত-রিস্ত্রকচরিং, লোইন-লোইননা দাইরেক্ত বেনিফিত ত্রান্সফর (DBT), তেলিকম্যুনিকেশনশিং/ইন্তর্নেতপু পাক শন্না শন্দোকপা অমসুং জেনেরেল রিজনেল ইন্তরেস্তকি ৱাফমশিং বাওনা ৱাফম কয়া অমগী মতাংদা খন্ন-নৈরগনি
27 AUG 2023 1:12PM by PIB Imphal
য়ুনিয়ন হোম অমসুং কোওপরেশন মিনিস্তর, শ্রী অমিত শাহনা ২০২৩গী ওগস্ত ২৮দা নিংথৌকাবা নুমিত্তা গুজরাতকী গান্ধিনাগরদা ৱেস্তর্ন জোনেল কাউন্সিলগী ২৬শুবা মীফমদা মবাই তাংবল লৌরগনি। ৱেস্তর্ন জোনেল কাউন্সিল অসিদা গুজরাত, গোৱা, মহারাস্ত্র হাবরিবা রাজ্যশিং অমসুং দাদ্রা অমসুং নাগর হভেলি অমসুং দামন অমসুং দ্যু হায়রিবা য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিং য়াওরি। মীফম অসি গুজরাত সরকারগা খুৎশম্নদুনা ভারত সরকারগী মিনিস্ত্রী ওফ হোম এফিয়র্সকী মখাদা ইন্তর স্তে কাউন্সিল সেক্রেতেরিয়েতনা শিল্লগনি। ৱেস্তর্ন জোনেল কাউন্সিলগী ২৬শুবা মীফমদা মেম্বর স্তেতশিংগী মুখ্য মন্ত্রীশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী এদমিনিস্ত্রেতরশিংগা লোইন-লোইননা রাজ্য খুদিংমক্তগী সেনিয়র মিনিস্তরশিংনা শরুক য়ারগনি। রাজ্য সরকারশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী চীফ সেক্রেতরিশিং, এদভাইজরশিং অমসুং অতোপ্পা সেনিয়র ওফিসরশিং অমসুং কেন্দ্র সরকারগী য়ুনিয়ন হোম সেক্রেতরী, সেক্রেতরী ইন্তর স্তেত কাউন্সিল অমসুং কেন্দ্র সরকারগী অতোপ্পা সেনিয়র ওফিসরশিংনা মীফম অদুদশু শরুক য়ারগনি।
স্তেতস রিওর্গনাইজেশন এক্ত, ১৯৫৬গী সেক্সন ১৫-২২গী মখাদা চহি ১৯৫৭দা জোনেল কাউন্সিল মঙা লিংখৎখি। য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর অসি মসিগী জোনেল কাউন্সিলগী চিয়রমেন ওই, অদুগা জোনেল কাউন্সিলশিং অদুদা য়াওবা রাজ্যশিং অদুগী মুখ্য মন্ত্রীশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী এদমিনিস্ত্রেতর/লেফ্তনেন্ত গোবর্নরনা কাউন্সিলগী মেম্বরশিংনি। রাজ্য খুদিংমক্তগী মিনিস্তর অনি অমশু কাউন্সিলগী মেম্বরশিং ওইনা গোবর্নরনা নোমিনেত তৌখি। জোনেল কাউন্সিল খুদিংমক্তশু চীফ সেক্রেতরিশিংগী থাক্তা লৈবা সস্তেন্দিং কমিতী অমা শেমখি।
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক অসিগী ওল রাউন্দ দেবেলপমেন্তকীদমক্তা কোওপরেতিব অমসুং কমপিতিতিব ফেদরেলিজমগী কান্নবা লৌবগী তঙাইফদবা অদুগী মতাংদা মরু ওইবা থমখি। অরিংবা রাজ্যশিংনা অরিংবা লৈবাক শেম্মি হায়বা ৱাখল্লোনশিং অসিদা য়ুমফম ওইরগা, জোনেল কাউন্সিলশিং অসিনা রাজ্য অনিদা নত্রগা অনিদগী হেনবদা নত্রগা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংদা এফেক্ত তৌবা ৱাফমশিংগী মতাংদা চাং নাইনা ৱারি-ৱাতাই শাননবা অমসুং খন্ন-নৈননবগীদমক্তা সীসতেমেতিক ওইবা মেকানিজম অমগী খুত্থাংদা কোওপরেশন ্রিনবা হেনগৎহন্নবা প্লেতফোর্ম অমা পীরি।
বুনিয়ন হোম অমসুং কোওপরেশন মিনিস্তর, শ্রী অমিত শাহনা রাজ্যশিংবু এমপাৱর তৌনবা অমসুং কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংগী মরক্তা পোলিসী ফ্রেমৱার্ককী মতাংদা হেন্না নিংথিনা গ্যান তামিন্নবা হায়বসিবু প্রোমোত তৌনবা কোওপরেতিব ফেদরেলিজমগী এপ্রোচকী মতাংদা মরু ওইনা পনখি। মহাক্না য়ানদবা নত্রগা য়েৎনবা লৈবশিং অদুগী ৱারোইশিন পুরক্নবা অমসুং কোওপরেতিব ফেদরেলিজম প্রোমোত তৌনবা জোনেল কাউন্সিলশিং শিজিন্ননবা হায়খি। য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা ময়াই তাংবল লৌদুনা, মমাংগী চহিদা জোনেল কাউন্সিল মঙা অদুগী মীফম পাংথোকখ্রে, হন্দক্কী চহি অসিদি, মরি লৈনবা স্তেন্দিং কমিতীশিংগী মীফম খুদিংমক রিজনেল কাউন্সিলশিংগী মীফম পাংথোক্ত্রিঙৈগী মমাংদা পাংথোকখ্রে।
জোনেল কাউন্সিলশিংনা ইনফ্রাস্ত্রকচর, মাইনিং, ৱাতর সপ্লাই, এনভাইরনমেন্ত অমসুং ফোরেস্তশিং অমসুং স্তেত-রিস্ত্রকচরিং, লোইন-লোইননা দাইরেক্ত বেনিফিত ত্রান্সফর (DBT), তেলিকম্যুনিকেশনশিং/ইন্তর্নেতপু পাক শন্না শন্দোকপা অমসুং জেনেরেল রিজনেল ইন্তরেস্তকি ৱাফমশিং বাওনা ৱাফম কয়া অমগী মতাংদা খন্ন-নৈরগনি
লৈবাক্কী ওইনা মরু ওইবা ৱাফম কয়া অমগী মতাংদশু জোনেল কাউন্সিলগী মীফম খুদিংমক্তা খন্নখি। হায়রিবশিং অসিদা নুপী অমসুং অঙাংশিংদা মায়োক্তা সেকচুৱল ওফেন্স/রেপকী কেসশিংবু খোংজেল য়াংনা ইনভেস্তিগেশন তৌবা, রেপ অমসুং POCSO এক্ত কেসশিংগী খোংজেল য়াংনা ৱারোইশিন পুরক্নবগীদমক্তা ফাস্ত ত্রেক স্পেসিয়েল কোর্তশিং (FTSCs)গী স্কীম ইমপ্লিমেন্তেশন তৌবা, খুঙ্গং খুদিংমক্তা কি.মি. ৫গী মনুংদা বেঙ্কশিং/ইন্দিয়া পোস্ত পেমেন্ত ব্রঞ্চশিংগী খুদোংচাবা ফংহনবা, পোশন অভিয়ানগী কুত্থাংদা অঙাংশিংগীমরক্তা মালন্যুত্রিশনবু য়েংশিনবা, স্কুল মহৈরোইশিংগী দ্রো-আউত রেত হন্থহনবা, আয়ুশ্মান ভারত-প্রধান মন্ত্রী জন আরোগ্যা য়োজনাদা সরকারগি হোসপিতালশিংনা শরুক য়াবা, লৈবাক্কী থাক্তা লৈবা মিয়ামদা কান্নগদবা ৱাফমশিংনচিংবা কবা অমগী মতাংদা য়াওরি,

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, will Chair the 26th meeting of the Western Zonal Council at Gandhinagar, Gujarat on Monday, August 28
Prime Minister Shri Narendra Modi has stressed on the need to leverage cooperative and competitive federalism for all round development of the country
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, has stressed on the cooperative federalism approach to empower states and promote better understanding on the policy framework between the Centre and the states
Under the Chairmanship of Union Home Minister, meetings of all five Zonal Councils were organized last year, this year, all meetings of the respective standing committees have been held prior to the meetings of the regional councils
Zonal Councils hold discussions on a wide range of issues including infrastructure, mining, water supply, environment and forests and state-restructuring, as well as direct benefit transfer (DBT), wider expansion of telecommunications/internet and issues of general regional interests
27 AUG 2023 1:12PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah, will chair the 26th meeting of the Western Zonal Council on Monday, 28th August, 2023 at Gandhinagar, Gujarat. The Western Zonal Council comprises the states of Gujarat, Goa, Maharashtra and the Union Territories of Dadra and Nagar Haveli and Daman & Diu. The meeting is being organized by the Inter State Council Secretariat under the Ministry of Home Affairs, Government of India, in collaboration with the Government of Gujarat. The 26th meeting of the Western Zonal Council will be attended by the Chief Ministers of the member states and the Administrator of the Union Territories, along with two senior ministers from each state. The Chief Secretaries, Advisors and other senior officers of the State Governments and Union Territories and Union Home Secretary, Secretary Inter State Council and other senior officers of the Central Government will also participate in the meeting.
Five Zonal Councils were established in the year 1957 under Section 15-22 of the States Reorganization Act, 1956. Union Home Minister is the Chairman of these five Zonal Councils, while the Chief Ministers of the States included in the respective Zonal Council and the Administrator/Lieutenant Governor of the Union Territories are its members. Two more ministers from each state are nominated by the Governor as members of the council. Each Zonal Council has also constituted a Standing Committee at the level of Chief Secretaries.
Prime Minister Shri Narendra Modi, has stressed the need to leverage cooperative and competitive federalism for the all-round development of the country. In the spirit that strong States make strong nations, Zonal Councils provide a platform to enhance cooperation through a systematic mechanism for regular dialogue and discussion on issues affecting two or more states or the Center and the States.
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, has stressed on the cooperative federalism approach to empower states and promote better understanding on the policy framework between the Centre and the States. He has advocated using Zonal Councils to resolve disputes and promote cooperative federalism. Under the Chairmanship of Union Home Minister, meetings of all five Zonal Councils were organized last year. This year, all meetings of the respective standing committees have been held prior to the meetings of the Zonal Councils.
The Zonal Councils hold discussions on a wide range of issues including infrastructure, mining, water supply, environment and forests and state-restructuring, as well as direct benefit transfer (DBT), wider expansion of telecommunications/internet and issues of general regional interests.
Many issues of national importance are also discussed in each meeting of the Zonal Councils. These include speedy investigation of cases of sexual offence/rape against women and children, Implementation of the Scheme of Fast Track Special Courts (FTSCs) for expeditious disposal of rape and POCSO Act cases, facilitation of banks/India Post Payment Bank branches within 5 kms in each village, addressing malnutrition among children through Poshan Abhiyan, reducing drop-out rate of school children, participation of government hospitals in Ayushman Bharat-Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana and issues of general interest at national level.