वित्त मन्त्रालय
‘प्रधानमन्त्री जनधन योजना (पीएमजेडीवाई)’ को सफल कार्यान्वयनको नौ वर्ष पूरा भएको छ
‘पीएमजेडीवाई’ को अगुवाईमा ठोस उपायहरू र डिजिटल बदलावले भारतमा वित्तीय समावेशनमा क्रान्ति ल्याएको छ: केन्द्रीय वित्तमन्त्री श्रीमती निर्मला सीतारमन
पीएमजेडीवाई खाता नै डीबीटी जस्ता जनकेन्द्रित पहलहरूको आधार हो अनि यसले समाजको सबै वर्ग, विशेष गरेर वञ्चितहरूको समावेशी विकासमा महत्वपूर्ण योगदान पुऱ्याएको छ : केन्द्रीय वित्त राज्यमन्त्री डा. भागवत किशनराव कराड
पीएमजेडीवाईको शुरूवातदेखि लिएर अहिलेसम्म 50 करोडभन्दा अधिक लाभार्थीहरूलाई व्याङ्किङ सुविधा प्रदान गरिएको छ
पीएमजेडीवाई खाता अन्तर्गत कूल जमाराशि 2,03,505 करोड़ रुपियाँ रहेको छ
पीएमजेडीवाई खाताहरूको संख्या मार्च 2015 को 14.72 करोड़देखि 3.4 गुणा बढ़कर 16-08-2023 सम्म 50.09 करोड़ भएको छ
लगभग 56 प्रतिशत जन-धनखाताधारक महिलाहरू छन् अनि लगभग 67 प्रतिशत जन-धन खाता ग्रामीण वा अर्ध-शहरी क्षेत्रहरूमा खोलिएका छन्
पीएमजेडीवाई खाताधारकहरूलाई कुल 33.98 करोड़ ‘रुपेकार्ड’ जारी गरिएको छ
28 AUG 2023 7:45AM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री जनधन योजना (पीएमजेडीवाई) - वित्तीय समावेशनको लागि राष्ट्रीय मिशनको सफल कार्यान्वयनको नौ वर्ष पूरा भएको छ।
पीएमजेडीवाईको घोषणा प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले 15 अगस्त, 2014 को दिन आफ्नो स्वतन्त्रता दिवसको सम्बोधनमा गर्नुभएको थियो। 28 अगस्त, 2014 -मा यस योजनाको शुरुवात गर्दै प्रधानमन्त्रीले यस अवसरलाई गरीबहरूलाई एक दुष्चक्रबाट मुक्ति दिलाउने महाउत्सव बताउनुभएको थियो।
विश्वकै सर्ववृहत वित्तीय समावेशन पहलहरूमा यसलाई पनि सामेल गरिएकोमा मध्येनजर वित्त मन्त्रालय वित्तीय समावेशन आधारित आफ्ना उपायहरूमार्फत आर्थिक रूपमा पछाड़िएका वर्गहरूलाई वित्तीय समावेशन एवं आवश्यक सहायता प्रदान गर्नको लागि निरन्तर प्रयासरत छ। वित्तीय समावेशन (एफआई) अन्तर्गत समान अनि समावेशी विकासका साथ साथै समाजका ती असुरक्षित समूहहरू जस्तै कि निम्न आय समूहहरू अनि कमजोर वर्गहरूलाई किफायती लागतमा वित्तीय सेवाहरू प्रदान गराउने दिशामा बढ़ावा दिइन्छ जसको पहुँच बुनियादी ब्याङ्किङ सेवाहरूसम्म छैन।
वित्तीय समावेशनमार्फत गरीबहरूको वचत राशिलाई औपचारिक वित्तीय प्रणालीमा ल्याउने गरिन्छ अनि यो गाउँहरूमा रहेका ती परिवारहरूलाई धनराशि पठाउने अवसर पनि प्रदान गर्दछ। यस अतिरिक्त उनीहरूलाई ब्याजी साहुहरूको चक्रबाट बाहिर निकालिएको छ।
पीएमजेडीवाईको नवौं वर्षगाँठमा केन्द्रीय वित्तमन्त्री श्रीमती निर्मला सीतारमनले आफ्नो सन्देशमा भन्नुभएको छ, पीएमजेडीवाईको अगुवाइमा ठोस उपायहरूको 9 वर्षको महत्वपूर्ण अवधि अनि डिजिटल परिवर्तनले भारतमा वित्तीय समावेशनमा क्रान्ति नै ल्याएको छ। यो अत्यन्त प्रसन्नताको विषय हो कि जन धन खाता खोलेर 50 करोडभन्दा अधिक मानिसहरूलाई औपचारिक ब्याङ्किङ प्रणालीमा ल्याइएको छ। यी खाताहरूमा लगभग 55.5 प्रतिशत खाताहरू महिलाहरूले खोलेका छन् अनि 67 प्रतिशत खाता ग्रामीण तथा अर्द्ध शहरी क्षेत्रहरूमा खोलिएका छन्। यस अतिरिक्त, यी खाताहरूको लागि लगभग 34 करोड़ रुपे कार्ड बिना कुनै शुल्क जारी गरिएको छ, जस अन्तर्गत 2 लाख रुपियाँको दुर्घटना बीमा कवर पनि प्रदान गरिएको छ।
श्रीमती सीतारमनले भन्नुभयो, समस्‍त हितधारकहरू, ब्याङ्कहरू, बीमा कम्पनीहरू एवं सरकारी अधिकारीहरूको आपसी सहयोगले पीएमजेडीवाई एउटा महत्वपूर्ण पहलको रूपमा विकसित भएर अघि आएको छ जसले देशमा वित्तीय समावेशनको परिदृश्यलाई पूर्णरूपले परिवर्तन गरिरहेको छ, जस्तो कि प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले परिकल्पना गर्नुभएको थियो।
केन्द्रीय वित्त राज्य मन्त्री डा. भागवत किशनराव कराडले पनि यस अवसरमा पीएमजेडीवाईको बारेमा आफ्नो विचार व्यक्त गरेका छन्। उनले भने, पीएमजेडीवाई योजनाले समाजका वञ्चित वर्गलाई औपचारिक ब्याङ्किङ दायरामा ल्याएर वित्तीय अस्पृश्यतालाई कम गरेको छ। समाजका कम्जोर वर्गको पहुँच ब्याङ्किङ सुविधासम्म सुनिश्चित गरेर ऋणहरूको उपलब्धतासम्म मानिसहरूको पहुँचलाई सुविधाजनक बनाएर, बीमा एवं पेन्शन कवरेज प्रदान गर्दै वित्तीय जागरूकतालाई बढ़ाएर यस योजनाले दूरगामी परिणाम प्रस्तुत गरेको छ अनि अर्थव्यवस्थामाथि यसको कैयौं गुणा सकारात्मक प्रभाव परेको छ। यस अतिरिक्त जन धन आधार-मोबाइल (जेएएम) ले जनसाधारणको खातामा सरकारी लाभहरूको निर्बाध रूपले सफल हस्तान्तरण सम्भव गरिदिएको छ। पीएमजेडीवाई खाता यसका साथै डीबीटी जस्ता जन-केन्द्रित पहलहरूको आधार बनेको छ अनि यसले समाजका सबै वर्ग, विशेष गरेर वञ्चितहरूको समावेशी विकासमा महत्वपूर्ण योगदान दिएको छ।
अब जबकि हामीले यस योजनाको सफल कार्यान्वयनको 9 वर्ष पूरा गरेका छौं, तब हामी यस योजनाको अहिलेसम्मका प्रमुख विशेषताहरू अनि उपलब्धिहरूमाथि एक नजर लगाऔं।
पृष्ठभूमि
प्रधानमन्त्री जन धन योजना (पीएमजेडीवाई) वित्तीय समावेशनको लागि राष्ट्रीय मिशन हो जस अन्तर्गत किफायती तरिकाले ब्याङ्किङ/बचत अनि जमा खाताहरू, धन प्रेषण, ऋण, बीमा, पेन्शन जस्ता वित्तीय सेवाहरूसम्म मानिसहरूको पहुँच सुनिश्चित गरिरहेको छ।
1. उद्देश्य:
• किफायती मूल्‍यमा वित्तीय उत्पादहरू अनि सेवाहरूसम्म मानिसहरूको पहुँच सुनिश्चित गर्नु
• लागत कम गर्ने तथा मानिसहरूको पहुँच बढ़ाउनको निम्ति प्रौद्योगिकीको उपयोग गर्नु
• मूल सिद्धान्त
• ब्याङ्किङ सुविधाहरूबाट वञ्चितहरूलाई ब्याङ्किङ सुविधा उपलब्ध गराउनु - न्यूनतम कागजी कार्वाहीका साथ बुनियादी बचत ब्याङ्क जमा (बीएसबीडी) खाता खोल्नु, ई-केवाईसीमा लचिलोपन, शिविर मोडमा खाता खोल्नु, शुन्य ब्यालेन्स अनि शुन्य शुल्क
• असुरक्षितलाई सुरक्षित गर्नुनगदको निकासी अनि कारोबारी स्थलहरूमा भुक्तानको लागि स्वदेशी डेबिट कार्ड जारी गर्नु, जसमा 2 लाख रुपियाँको निऋशुल्क दुर्घटना बीमा कवरेज छ
• वित्त सेवाहरूबाट वञ्चितहरूलाई वित्तीय सेवा उपलब्ध गराउनु - अन्य वित्तीय उत्पाद जस्तै सूक्ष्म-बीमा, उपभोगको लागि ओवरड्राफ्ट, सूक्ष्म-पेंशन अनि सूक्ष्म-ऋण
1. पीएमजेडीवाईको प्रारम्भिक विशेषताहरू
यो योजना निम्नलिखित 6 स्तम्भको आधारमा शुरू गरिएको थियो:
ब्याङ्किङ सेवाहरूसम्म सबैको पहुँच - शाखा अनि बीसी
• प्रत्येक पात्र वयस्कलाई 10,000/- रुपियाँको ओवरड्राफ्ट सुविधाका साथ बुनियादी बचत खाता
• वित्तीय साक्षरता कार्यक्रम बचतलाई बढ़ावा दिनु, एटीएमको उपयोग, ऋणको लागि तयार गर्नु, बीमा वा पेन्शनको लाभ उठाउनु, ब्याङ्किङको लागि बेसिक मोबाइल फोनको उपयोग गर्नु
• ऋण ग्यारेण्टी कोष बनाउनु ब्याङ्कहरूलाई डिफल्टविरूद्ध केही ग्यारेण्टी प्रदान गर्नु
• बीमा – 15 अगस्त 2014 देखि 31 जनवरी 2015 बीच खोलिएका खाताहरूमा 1,00,000 रूपियाँसम्मको दुर्घटना बीमा कवर अनि 30,000 रूपियाँको जीवन बीमा कवर।
• असंगठित क्षेत्रका लागि पेन्शन योजना
1. पीएमजेडीवाईमा अनुभवको आधारमा अपनाइएको महत्वपूर्ण दृष्टिकोण:
खोलिएका खाताहरू अब ब्याङ्कहरूको कोर ब्याङ्किङ प्रणालीमा अनलाइन खाता हुन्, जबकि पहिला सम्बन्धित भेन्डरहरूकोमा प्रौद्योगिकी लक-इनका साथ अफलाइन खाता खोलिने गरिन्थ्यो।
• रुपे डेबिट कार्ड वा आधारमा आधारित भुगतान प्रणाली (एईपीएस) मार्फत अन्तर-सञ्चालन सुविधा
• तय केन्द्रहरूमा बिजनेस करेस्पोन्डेन्ट्स
• अफ्ठ्यारो केवाईसी औपचारिकताहरूको स्थानमा सरल केवाईसी/ई-केवाईसीलाई ल्याइएको छ
1. नयाँ सुविधाहरूका साथ पीएमजेडीवाईको अवधि बढ़ाइयो सरकारले केही संशोधनका साथ व्यापक पीएमजेडीवाई कार्यक्रमको अवधिलाई 28.8.2018 बाट अघि बढ़ाउने निर्णय गऱ्यो।
• फोकस हर परिवारबाट हटाएर ब्याङ्किङ सुविधाहरूबाट वञ्चित प्रत्येक वयस्कमा गरियो
• रुपे कार्ड बीमा - 28.8.2018 देखि पछि खोलिएका पीएमजेडीवाई खाताहरूको लागि रुपे कार्डमा निःशुल्क दुर्घटना बीमा कवरलाई 1 लाख रुपियाँबाट बढ़ाएर 2 लाख रुपियाँ गरिएको छ।
• ओवरड्राफ्ट सुविधाहरूमा वृद्धि: ओडी सीमालाई 5,000 रुपियाँभन्दा दुई गुणा गरेर 10,000 रुपियाँ गरिएको छ; 2,000 रुपियाँसम्म ओडी (बिना शर्त), ओडीको लागि अधिकतम आयु सीमा 60 वर्षदेखि बढ़ाएर 65 वर्ष बनाइयो
1. पीएमजेडीवाईको प्रभाव
पीएमजेडीवाई सही मायनामा जनकेन्द्रित आर्थिक पहलहरूको आधारशिला रहेको छ। चाहे त्यो प्रत्यक्ष लाभ हस्तान्तरण होस्, कोविड19 सम्बन्धी वित्तीय सहायता, पीएम किसान, मनरेगा अन्तर्गत बढ़ेको मजदूरी, जीवन तथा स्वास्थ्य बीमा कवर होस्, यी सबै पहलहरू अन्तर्गत पहिलो कदम प्रत्येक वयस्क व्यक्तिको एउटा ब्याङ्क खाता खोल्नु हो, जसलाई पीएमजेडीवाईले लगभग पूरा गरिदिएको छ।
मार्च 2014 देखि लिएर मार्च 2020 बीच खोलिएका प्रत्येक 2 खाताहरूमध्ये एउटा खाता वास्तवमा पीएमजेडीवाई खाता नै थियो। सारा देशमा लकडाउन लगाएको 10 दिनभित्र लगभग 20 करोड़भन्दा अधिक महिला पीएमजेडीवाई खाताहरूबाट प्रत्येक महिला पीएमजेडीवाई खातामा डीबीटीको माध्यमबाट तीन महिनासम्म प्रति महिना 500 रुपियाँको वित्तीय सहायता जमा गरिएको थियो।
कोविड-19 महामारीको अवधि यसमा निर्बाध रूपले उल्लेखनीय तेजी देखिएको थियो जसको फलस्वरूप प्रत्यक्ष लाभ हस्तान्तरण (डीबीटी) ले समाजका कमजोर वर्गलाई सशक्त बनाएको छ अनि यसका साथै उनीहरूलाई वित्तीय सुरक्षा प्रदान गरेको छ। एक महत्वपूर्ण विशेषता यो पनि हो कि पीएमजेडीवाई खाताहरूको माध्यमबाट डीबीटीले यो सुनिश्चित गरेको छ कि प्रत्येक रुपियाँ इच्छित लाभार्थीसम्म पुगोस् अनि यस प्रकारले धनराशिको प्रणालीगत चुहावट वा लिकेजलाई रोक्न सम्भव भएको छ।
पीएमजेडीवाईले ब्याङ्किङ सुविधाबाट वञ्चित मानिसहरूलाई ब्याङ्किङ प्रणालीको दायरामा ल्याएको छ, भारतको वित्तीय संरचनालाई विस्तार गरेको छ अनि लगभग प्रत्येक वयस्कको वित्तीय समावेशन सुनिश्चित गरेको छ।
1. पीएमजेडीवाई-का उपलब्धिहरू- 16 अगस्त 2023 सम्म:
ए. पीएमजेडीवाई खाता
9 अगस्त 2023 सम्म पीएमजेडीवाई खाताहरूको कूल संख्या: 50.09 करोड़; 55.6 प्रतिशत (27.82 करोड़) जन-धन खाताधारक महिलाहरू छन् अनि 66.7 प्रतिशत (33.45 करोड़) जन-धन खाता ग्रामीण अनि अर्ध-शहरी क्षेत्रहरूमा खोलिएका छन्।
• यस योजनाको प्रथम वर्षको अवधि 17.90 करोड़ पीएमजेडीवाई खाता खोलिए
• पीएमजेडीवाई अन्तर्गत खाताहरूको संख्यामा निरन्तर वृद्धि
• पीएमजेडीवाई खाताहरूको संख्या मार्च 2015 को 14.72 करोड़देखृ तीन गुणा (3.4) बढ़ेर 16-08-2023 सम्म 50.09 करोड़ भएको छ। वित्तीय समावेशन कार्यक्रमको लागि यो नि:संदेह एउटा उल्लेखनीय यात्रा।
[पीएमजेडीवाई खाताहरूमा कुल जमा राशि
पीएमजेडीवाई खाताहरूमा कुल जमा राशि 2,03,505 करोड़ रुपियाँ छ
• खाताहरूको संख्‍यामा 3.34 गुणा वृद्धिका साथै जमा राशि लगभग 13 गुणा बढ़ेको छ (अगस्त'2023/अगस्त'2015)
प्रति पीएमजेडीवाई खातामा औसत जमा राशि
16.08.2023 सम्म प्रति खाता औसत जमा राशि 4,063 रुपियाँ रहेको छ
• अगस्त 2015 को तुलनामा प्रति खाता औसत जमा राशि 3.8 गुणा भन्दा अधिक बढ़ेको छ
• औसत जमा राशिमा वृद्धि खाताहरूको बढ्दो उपयोग अनि खाताधारकहरूबीच बचतको आदत विकसित भइरहेको एउटा संकेत हो
ई. पीएमजेडीवाई खाताधारकहरूलाई रुपे कार्ड जारी गरियो
• पीएमजेडीवाई खाताधारकहरूलाई कुल रुपे कार्ड जारी गरिएको : 33.98 करोड़
• समयका साथै रुपे कार्डको संख्या अनि उनका उपयोग बढ़ेर गएको छ
1. जन धन दर्शक ऐप (जेडीडी ऐप)
जेडीडी एफ एउटा मोबाइल एप्लिकेशन हो जसले ब्याङ्क शाखाहरू, एटीएम, ब्याङ्किङ करेस्पोण्डेन्ट्स (बीसी), भारतीय पोस्ट पेमेण्ट ब्याङ्क जस्ता ब्याङ्किङ टचपोइण्ट्स वा ब्याङ्किङ केन्द्रहरूलाई पता लगाउनको लागि एउटा नागरिक केन्द्रित मञ्च प्रदान गर्दछ। 13 लाखभन्दा अधिक ब्याङ्किङ टचपोइण्ट्सको मेपिङ जेडीडी एफमा गरिएको छ। जनधन दर्शक एप अन्तर्गत विभिन्न सुविधाहरूको लाभ आम मानिसहरूले आफ्नो जरूरत अनि सुविधा अनुसार उठाउन सक्नेछन्। यस एप्लिकेशनको वेब संस्करणलाई http://findmybank.gov.in लिंकमा एक्सेस गर्न सकिन्छ।
यस एपको उपयोग ती गाउँहरूको पहिचानको लागि पनि गरिरहेको छ जसको 5 किमीको दायरामा अहिलेसम्म कुनै ब्याङ्किङ आउटलेट छैन। ब्याङ्किङ आउटलेट खोल्नको लागि यी पहिचान गरिएका गाउँहरूलाई सम्बन्धित एसएलबीसीद्वारा विभिन्न ब्याङ्कहरूलाई आवण्टित गरिन्छ। यी प्रयासहरूको परिणामस्वरूप अहिलेसम्म नसमेटिएका गाउँहरूको संख्यामा उल्लेखनीय कमी आएको छ।
जुलाई 2023 सम्म कुल 6.01 लाख गाउँहरूको मेपिङ जेडीडी एपमा गरिएको छ। मेपिङ गरिएका कूल गाउँहरूमध्ये 5,99,468 (99.7 प्रतिशत) लाई ब्याङ्किङ आउटलेट (ब्याङ्क शाखा, ब्याङ्किङ कर्नर वा इण्डिया पोस्ट पेमेण्ट ब्याङ्क (आईपीपीबी) 5 किमीको दायरामा छन्) ले समेटि सकिएको छ।
1. डीबीटी लेन-देन सुचारू ढंगले निरन्तर सुनिश्चित गर्ने दिशामा
ब्याङ्कद्वारा दिइएको जानकारी अनुसार लगभग 6.26 करोड़ पीएमजेडीवाई खाताधारकहरूलाई विभिन्न योजना अन्तर्गत सरकारबाट प्रत्यक्ष लाभ हस्तान्तरण (डीबीटी) प्राप्त भइरहेको छ। यो सुनिश्चित गर्नको लागि पात्र लाभार्थीहरूलाई समयमा उनीहरूको डीबीटी प्राप्त होस्, सम्बन्धित विभाग डीबीटी मिशन, एनपीसीआई, ब्याङ्कहरू अनि विभिन्न अन्य मन्त्रालयहरूको परामर्शले डीबीटीको विफलताहरूलाई टार्न सकिने कारणहरूलाई पता लगाउनमा अत्यन्त सक्रिय भूमिका निभाउँदछ।
1. डिजिटल लेन-देन: पीएमजेडीवाई अन्तर्गत 33.98 करोड़भन्दा अधिक रुपे डेबिट कार्ड जारी गर्ने, 79.61 लाख पीओएस/एमपीओएस मशीनहरूको स्थापना गर्ने अनि यूपीआई जस्तो मोबाइल आधारित भुक्तान प्रणालीहरूको शुरूवात भएकोले डिजिटल लेन-देनको कुल संख्या वित्त वर्ष 2017-18 मा 1,471 करोड़देखि बढ़ेर वित्त वर्ष 2022-23 मा 11,394 करोड़ भएको छ। यूपीआई वित्तीय लेन-देनको कुल संख्या वित्त वर्ष 2017-18 को 92 करोड़देखि बढ़ेर वित्त वर्ष 2022-23 मा 8,371 करोड़ भएको छ। यसै गरी पीओएस अनि ई-कमर्समा रुपे कार्डबाट लेन-देनको कुल संख्या वित्त वर्ष 2017-18 को 67 करोड़देखि बढ़ेर वित्त वर्ष 2022-23 मा 126 करोड़ भएको छ।
अघिको मार्ग
1. सूक्ष्म बीमा योजनाहरू अन्तर्गत पीएमजेडीवाई खाताधारकहरूलाई कवरेज सुनिश्चित गर्ने प्रयास गरिनेछ। पीएमजेडीवाईका पात्र खाताधारकहरूलाई पीएमजेजेबीवाई अनि पीएमएसबीवाई अन्तर्गत समेट्ने प्रयास गरिनेछ। ब्याङ्कहरूलाई यस बारेमा पहिलाबाटै सूचित गरिसकिएको छ।
2. सारा भारतमा स्वीकार्य बुनियादी ढाँचागत सुविधाहरूको निर्माणमार्फत पीएमजेडीवाई खाताधारकहरू बीच रुपे डेबिट कार्डको उपयोगसहित डिजिटल भुक्तानलाई बढ़ावा दिइनेछ।
3. पीएमजेडीवाई खाताधारकहरूको पहुँच सूक्ष्म-ऋण अनि सूक्ष्म निवेश जस्तो कि फ्लेक्सी-आवर्ती जमा, इत्‍यादिसम्म बढ़ाइनेछ।

Ministry of Finance
Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) - National Mission for Financial Inclusion, completes nine years of successful implementation
PMJDY-led interventions and digital transformation have revolutionised financial inclusion in India: Union Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman
PMJDY accounts are fulcrum of people-centric initiatives like DBT and contribute towards inclusive growth of all sections of the society, especially the underprivileged: Union Minister of State for Finance Dr. Bhagwat Kisanrao Karad
More than 50 crore beneficiaries banked under PMJDY since inception
Total deposit balances under PMJDY Accounts stand at Rs. 2,03,505 crore
PMJDY accounts grow 3.4 -fold from 14.72 crore in March 2015 to 50.09 crore as on 16-08-2023
Around 56% Jan-Dhan account holders are women and around 67% Jan Dhan accounts in rural and semi-urban areas
33.98 crore RuPay cards issued to PMJDY accountholders
28 AUG 2023 7:45AM by PIB Delhi
The Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) – the National Mission for Financial Inclusion - completes nine years of successful implementation today.
The PMJDY was announced by Prime Minister Shri Narendra Modi in his Independence Day address on 15th August 2014. While launching the programme on 28th August 2014, the Prime Minister had described the occasion as a festival to celebrate the liberation of the poor from a vicious cycle.
a
Being one of the biggest financial inclusion initiatives in the world, the Ministry of Finance continuously endeavours to provide financial inclusiveness and support to the marginalised and economically backward sections through its financial inclusion led interventions. Financial Inclusion (FI) promotes equitable and inclusive growth as well as delivery of financial services at an affordable cost to vulnerable groups such as low-income groups and weaker sections that lack access to basic banking services.
Financial Inclusion also brings savings of the poor into the formal financial system and provides an avenue to remit money to their families in villages besides taking them out of the clutches of the usurious money lenders.
On the 9th anniversary of PMJDY, Union Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman, in her message said, “The 9 years of PMJDY-led interventions and digital transformation have revolutionised financial inclusion in India. It is heartening to note that more than 50 crore people have been brought into the formal banking system through the opening of Jan Dhan Accounts. Among these accounts, approximately 55.5% belong to women, and 67% have been opened in Rural / Semi-Urban areas. The cumulative deposits in these accounts surpass ₹2 lakh crore. Furthermore, about 34 crore RuPay cards have been issued to these accounts without charge, which also provides for a ₹2 lakh accident insurance cover.”
“With the collaborative efforts of stakeholders, banks, insurance companies, and government officials, the PMJDY stands out as a pivotal initiative, changing the landscape of financial inclusion in the country as envisioned by Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi,” Smt. Sitharaman said.
Union Minister of State for Finance Dr. Bhagwat Kisanrao Karad also expressed his thoughts for PMJDY on this occasion. He said, “PMJDY scheme has reduced financial untouchability by bringing the marginalised sections of the society into the ambit of formal banking. By providing access to banking facilities to vulnerable sections of the society, facilitating access to availability of credit, providing insurance and pension coverage and creating financial awareness, the outcomes of the scheme are far reaching and have a multiplier effect on the economy. Further, Jan Dhan–Aadhaar–Mobile (JAM) architecture has enabled successful transfer of Government benefits in the accounts of common man seamlessly. PMJDY accounts have become fulcrum of people-centric initiatives like DBT and has contributed towards inclusive growth of all sections of the society, especially the underprivileged.”
As we complete 9 years of successful implementation of this Scheme, we take a look at the major aspects and achievements of this Scheme so far.
Background
Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) is National Mission for Financial Inclusion to ensure access to financial services, namely, Banking/ Savings & Deposit Accounts, Remittance, Credit, Insurance, Pension in an affordable manner.
1. Objectives:
• Ensure access of financial products & services at an affordable cost
• Use of technology to lower cost & widen reach
2. Basic tenets of the scheme
• Banking the unbanked - Opening of basic savings bank deposit (BSBD) account with minimal paperwork, relaxed KYC, e-KYC, account opening in camp mode, zero balance & zero charges
• Securing the unsecured - Issuance of Indigenous Debit cards for cash withdrawals & payments at merchant locations, with free accident insurance coverage of Rs. 2 lakhs
• Funding the unfunded - Other financial products like micro-insurance, overdraft for consumption, micro-pension & micro-credit
1. Initial Features of PMJDY
The scheme was launched based upon the following 6 pillars:
Universal access to banking services – Branch and BC
• Basic savings bank accounts with overdraft facility of Rs. 10,000/- to every eligible adult
• Financial Literacy Programme– Promoting savings, use of ATMs, getting ready for credit, availing insurance and pensions, using basic mobile phones for banking
• Creation of Credit Guarantee Fund – To provide banks some guarantee against defaults
• Insurance – Accident cover up to Rs. 1,00,000 and life cover of Rs. 30,000 on account opened between 15 Aug 2014 to 31 January 2015
• Pension scheme for Unorganised sector
1. Important approach adopted in PMJDY based on experience:
Accounts opened are online accounts in core banking system of banks, in place of earlier method of offline accounts opening with technology lock-in with the vendor
• Inter-operability through RuPay debit card or Aadhaar enabled Payment System (AePS)
• Fixed-point Business Correspondents
• Simplified KYC / e-KYC in place of cumbersome KYC formalities
1. Extension of PMJDY with New features – The Government decided to extend the comprehensive PMJDY programme beyond 28.8.2018 with some modifications
• Focus shifted from ‘Every Household’ to Every Unbanked Adult’
• RuPay Card Insurance - Free accidental insurance cover on RuPay cards increased from Rs. 1 lakh to Rs. 2 lakhs for PMJDY accounts opened after 28.8.2018.
• Enhancement in overdraft facilities: OD limit doubled from Rs 5,000/- to Rs 10,000/-; OD upto Rs 2,000/- (without conditions) with Increase in upper age limit for OD from 60 to 65 years
2. Impact of PMJDY
PMJDY has been the foundation stone for people-centric economic initiatives. Whether it is direct benefit transfers, COVID-19 financial assistance, PM-KISAN, increased wages under MGNREGA, life and health insurance cover, the first step of all these initiatives is to provide every adult with a bank account, which PMJDY has nearly completed.
One in 2 accounts opened between March 2014 to March 2020 was a PMJDY account. Within 10 days of nationwide lockdown more than about 20 crore women PMJDY accounts were credited with financial assistance of Rs 500 per month for three months through DBT in each women PMJDY account.
During COVID-19 pandemic, we have witnessed the remarkable swiftness and seamlessness with which Direct Benefit Transfer (DBTs) have empowered and provided financial security to the vulnerable sections of society. An important aspect is that DBTs via PMJDY accounts have ensured every rupee reaches its intended beneficiary and preventing systemic leakage.
PMJDY has brought the unbanked into the banking system, expanded the financial architecture of India and brought financial inclusion to almost every adult.
1. Achievements under PMJDY- As on 16th August’23:
1. PMJDY Accounts
As on 9th August 23 number of total PMJDY Accounts: 50.09 crore; 55.6% (27.82 crore) Jan-Dhan account holders are women and 66.7% (33.45 crore) Jan Dhan accounts are in rural and semi-urban areas
• During first year of scheme 17.90 crore PMJDY accounts were opened
• Continuous increase in no of accounts under PMJDY
• PMJDY Accounts have grown three-fold (3.4) from 14.72 crore in March 15 to 50.09 crore as on 16-08-2023. Undoubtedly a remarkable journey for the Financial Inclusion Programme.
[Deposits under PMJDY accounts –
Total deposit balances under PMJDY Accounts stand at Rs. 2,03,505 crore
• Deposits have increased about 13 times with increase in accounts 3.34 times (Aug’23 / Aug’15)
Average Deposit per PMJDY account –
Average deposit per account is Rs. 4,063 as on 16.08.2023
• Avg. Deposit per account has increased over 3.8 times over August 15
• Increase in average deposit is another indication of increased usage of accounts and inculcation of saving habit among account holders
1. RuPay Card issued to PMJDY account holders
Total RuPay cards issued to PMJDY accountholders: 33.98 crore
• Number of RuPay cards & their usage has increased over time
1. Jan Dhan Darshak App (JDD App)
JDD App is a mobile application which provides a citizen centric platform for locating banking touch points such as bank branches, ATMs, Banking Correspondents (BCs), Indian Post Payment Banks etc. in the country. Over 13 lakh banking touchpoints have been mapped on the JDD App. The facilities under Jan Dhan Darshak App could be availed as per the need and convenience of common people. The web version of this application could be accessed at the link http://findmybank.gov.in.
This app is also being used for identification of villages which are yet to covered by banking outlets within 5 km radius. These identified villages are allocated to various banks by concerned SLBCs for opening of banking outlets. The efforts have resulted in a significant decrease in number of uncovered villages.
A total of 6.01 lakh villages are mapped on the JDD app as of July 2023. Out of these, 5,99,468 (99.7%) of total mapped villages are covered with banking outlets (Bank branch, Banking corner or Indian Post Payment Banks (IPPB) within 5 km radius).
1. Towards ensuring smooth DBT transactions
As informed by banks, about 6.26 crore PMJDY accountholders receive direct benefit transfer (DBT) from the Government under various schemes. To ensure that the eligible beneficiaries receive their DBT in time, the Department takes active role in identification of avoidable reasons for DBT failures in consultation with DBT Mission, NPCI, banks and various other Ministries.
1. Digital transactions: With the issue of over 33.98 crore RuPay debit cards under PMJDY, installation of 79.61 lakh PoS/mPoS machines and the introduction of mobile based payment systems like UPI, the total number of digital transactions have gone up from 1,471 crore in FY 17-18 to 11,394 crore in FY 22-23. The total number of UPI financial transactions have increased from 92 crore in FY 2017-18 to 8,371 crore in FY 2022-23. Similarly, total number of RuPay card transactions at PoS & e-commerce have increased from 67 crore in FY 2017-18 to 126 crore in FY 2022-23.
The road ahead
1. Endeavour to ensure coverage of PMJDY account holders under micro insurance schemes. Eligible PMJDY accountholders will be sought to be covered under PMJJBY and PMSBY. Banks have already been communicated about the same.
2. Promotion of digital payments including RuPay debit card usage amongst PMJDY accountholders through creation of acceptance infrastructure across India
3. Improving access of PMJDY account holders to Micro-credit and micro investment such as flexi-recurring deposit etc.