প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
২৭.০৮.২০২৩গী ‘মন কী বাত’কী ১০৪শুবা তাঙ্ককতা পি.এম.না থমখিবা ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
27 AUG 2023 11:45AM by PIB Imphal
এগী নুংশিজরবা ইমুংগী মীওইশিং, খুরুমজরি। মন কী বাতকী ওগস্তকী তাঙক্কসিদা ময়াম্বু হন্না-হন্না তরাম্নাওকচরি। শাৱনগী শেংলবা থানুংসিদা, ‘মন কী বাত’সি অনিরক হন্না পাংথোকপা অমুক্তা য়াওখিদ্রি, অদুবু, হন্দক্তি মদু ওইথোক্লে। শাৱন হায়বসি, ভগবান শিবগী থানি, হরাও-কুম্মৈগী থানি। চন্দ্রয়ানগী মাইপাকপনা কুম্মৈ অসিবু অমুক্কা হেন্না হেনগৎহল্লে। চন্দ্রয়ান্না থাদা খোংদাখিবা নুমিৎ হুম্নি খরা হেল্লে। মাইপাকপসি অদুক্কী মতিক মগুন লৈখ্রে, শিংথাবগী লোইবা-খম্বা নাইদ্রে। ঙসি ময়ামগী মফমদা ৱা ঙাংজরিঙৈগী মরকসিদা, ঐহাক্কী অরিবা শৈরেং অমা নিংশিংলকই।
অহাংবা মালঙদা লেপখত্তুনা কোক
অমুবা লৈচিলগী পৌমাই হাংদোক্তুনা
মঙাল ফংগনি হায়বগী ৱাখলদা
থোরক্লে কোরৌহনবা।
অরেপ্পা ৱাখলগা লোইননা
খুদোংথিবা কয়াবু লান্থোক্লে হায়রগা;
শুক্ল-মম্লবা অমম্ববু কোকহন্নবা
থোরক্লে কোরৌহনবা।
অহাংবা মালঙদা লেপখত্তুনা কোক
অমুবা লৈচিলগী পৌমাই হাংদুনা
থোরক্লে কোরৌহনবা।
এগী ইমুংগী মীওইশিং, ওগস্ত ২৩দা ভারতকী চন্দ্রয়ান্না খোংদাবা ঙমখিবা অসিনা, মঙাল ফংবগী ৱাখলসি, থাদশু য়ৌরে হায়বা খঙহনবা ঙম্লে। মিসন চন্দ্রয়ান অসি ভারতকী ফিভম অমদা হেক্তা মাইপাকপা ঙম্বগী স্পিরিৎ অসি মিসন চন্দ্রয়ান্না ওইখ্রে।
মরুপশিং, ঙসি ঐহাক্না ময়ামগী মফমদা, মিসন অসিগী তাঙ্কক অমগী মতাংদা থোইদোক্না পঞ্জনিংঙি। ঐহাক্না লাল কিলাদগী হায়জখিবা, ৱুমেন লেদ দেবেলপমেন্তবু নেস্নেল কেরেক্তর ওইনা, এমপাৱর তৌগনি হায়বদু, নুপীশিংগী তৌবা ঙম্বগী শক্তি লৈবা মফমদুদা ওইথোক্তবা হায়বা অমত্তা লৈতে। ভারতকী মিসন চন্দ্রয়ান অসি নারি শক্তিগী ময়েক লারবা খুদম্নি। মিসন অসিদা ৱুমেন সাইন্তিস্ত অমদি ইঞ্জিনীয়র কয়ানা হকথেংননা শরুক য়ারি। মখোয়না তোঙান-তোঙান সীস্তেমগী প্রোজেক্ত দাইরেক্তর, প্রোজেক্ত মেনেজরনচিংবা অচৌবা থৌদাং কয়া লৌরি। ভারতকী ইচানুপীশিংনা হৌজিক মপাল নাইদ্রে হায়নরিবা সুন্য তরংবু শিংনরি। লৈবাক অদুগী মচানুপীশিংনা অদুক্কী মতিক ৱাখল ৱাংলবদা, অদুগুম্বা লৈবাক অদুনা চাউখৎপদা কনানা থিংবা ঙমগদৌরি।
মরুপশিং, ঐখোয়না অসুক ৱাংনা পাইবা ঙম্লিবসি, ঐখোয়গী মঙলান অচৌবা মঙবগীনি অমদি লেপ্পা লৈতনা হোৎনবগীনি। চন্দ্রয়ান-৩না মাইপাকপদা অতোপ্পা সেক্তর কয়াগীশু অচৌবা থৌদাং য়াওরি। মসিগী পার্তশিং অমদি তেক্নিকেল ওইবা তঙাইফদবা কয়া মপুং ফাহনবদা লৈবাক মীয়াম্না অচৌবা থৌদাং লৌরি। ময়াম পুম্নমক্না হোৎনবীবদগী মাইপাকপসি ওইরকখিবনি। মসিনি চন্দ্রয়ান-৩গী খ্বাইদগী চাউবা মাইপাকপা। মতুংদশু ঐখোয়গী স্পেস সেক্তরদা ময়াম পুন্না হোৎনমিন্নদুনা মাইপাকপা পুরকসি হায়না ঐনা থাজবা থমজরি।
ঐগী ইমুং মনুংগী মীওইশিং, সেপ্তেম্বর থাসিদা, ভারতকী তৌবা ঙম্বগী শক্তি অদু ময়াম্না উবীগদৌরি। মথং থাদা পাংথোক্কদৌরিবা জি.-২০ লীদর্স সম্মিতকীদমক ভারতনা নিংথিনা শেমশারে। থৌরম অসিদা শরুক য়ানবগীদমক্তা লৈবাক ৪০গী লুচিংবা অমদি অতৈ গ্লোবেল ওর্গনাইজেশন কয়া দিল্লীদা লাক্কদৌরি। জি.-২০গী সম্মিতকী পুৱারিদা মসিনা হৌজিক ফাওবগী ওইবা অচৌবা শরুক য়াবা ওইগদৌরিবনি। ঐখোয়না প্রেসিদেন্সী ওইরিঙৈসিদা ভারতনা জি.-২০গী ওইবা ইনক্লুজিব ফোরম অমা শেম্লে। ভারতনা হায়জরুবদগী অফ্রিকান য়ুনিয়নশু জি.২০দা য়াওরে লোইননা অফ্রিকাগী মীয়ামগী খো্লাওশু মালেমগী অথোইবা প্লেতফোর্মদা য়ৌবা ঙমহল্লে। মরুপশিং, হৌখিবা চহিদা, বালিদা ভারতনা জি.-২০গী পরেসিদেন্সী ফংলবা মতুংদগী হৌজিক ফাওবদা পাংথোক্লিবা থবক ময়াম অসিনা ঐখোয়বু চাউথোকচবা ফাওহল্লি। অচৌ-অচৌবা থৌরম কয়া দিল্লীদতা পাংথোকপগী চৎনবী লৈরম্বা অদু তোকথোক্তুনা, লৈবাক অসিগী সহর কয়াদা পাংথোক্লি। লৈবাক অসিগী সহর ৬০রোমদা, মসিগা মরি লৈনবা মীতিং ২০০রোম পাংথোকখ্রে। জি.-২০গী দেলিগেতশিংনা চৎলু-চৎলুবা মফমশিংদা, মীয়াম্না হরাও-তয়াম্না ওকখি।দেলিগেতশিংনা ঐখোয়গী লৈবাক্কী দাইভর্সিতরী অমদি ভাইব্রেন্ত দেমোক্রেসী উবদা য়াম্না পেন্নখি। মখোয়না ভারতকী মফদমদা থাজবা থমখি।
মরুপশিং, জি.-২০গী প্রেসিদেন্সী অসি পীপলস প্রেসিদেন্সিনি। মসিদা মীয়াম্না শরুক য়াবগী ৱাখল্লোন্না মাংজিল থারি। জি.-২০দা এনগেজমেন্ত গ্রুপ ১১ লৈ, মসিদা একাদেমিয়া, সিভিল সোসাইতী, নহারোল, নুপীশিং, ঐখোয়গী সংসতশিং, এন্ত্রপ্রেনরশিং অমদি অর্বান এদমিনিস্ত্রেশনগী মরি লৈনবা মীওইশিং অচৌবা থৌদাং লৌরি। মসিগা মরি লৈননা লৈবাক অসিদা পাংথোক্লিবা থৌরমশিংদা মীওই করোর ১.৫ রোমদি হিরম অমা নত্রগা হিরম অমদা শরুক য়ারি । মীয়াম্না শরুক য়ানবা হোৎনবা অসিদা অমুক্তা নত্তনা ৱার্ল্দ রেকোর্দ অনিরক থম্বা ঙমখ্রে। বারানসিদা পাংথোকখিবা জি.-২০ ক্বিজদা স্কুল ৮০০গী মহৈরোই লাখ ১.২৫ রোম্না শরুক য়াদুনা ৱার্ল্দ রেকোর্ফদ থমখ্রে। মফম অদুদা লম্বানি খুৎ-শা হৈবশিংনা মখোয়গী হৈথোই-শিংথোইবা অদু উৎখি। খুৎ-শা হৈবা ৪৫০না চাউরাক্না য়ুনিক পেচেস ১৮০০গী অঙকপা কলেক্সন শেমদুনা মখোয়গী হৈ-শিংবা অমদি ক্রাফসমেনশীপতু ময়ামদা শক তাকখি। জি.-২০দা লাকখিবা মীওই খুদিংমক্না ঐখোয়গী লৈবাক্কী আর্তিস্তিক দাইভর্সিতীসি উবদা পুমঙক ঙকখি। অসিগুম্বা অচৌবা থৌরম অমশু সুত্তা পাংথোকখি। মফম অদুদা পাংথোকপা ‘সারী ৱাকাথোন্দা’, রাজ্য ১৫দগী নুপী ১৫,০০০রোম্না শরুক য়াখি। থৌরম অসিদগী সুরতকী তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রীবু পুক্নিং থৌগৎখি, লোইননা ‘ভোকেল ফোর লোকেল’বুশু মপাঙ্গল কনখৎহনখি, লোকেলবু গ্লোবেল ওইনবগী লম্বি য়াৎখ্রে।স্রিনাগরদা জি.-২০গী মীতিং পাংথোকপদগী, কাশ্মিরদা লম কোইবা লাকপা মশিং হেনগৎলক্লি। ঐহাক্না ইরৈবাকচাশিংদা, জি.-২০ সম্মিত অসিবু মাইপাকহন্দুনা লৈবাক্কী মিংচৎ হেনগৎ্ল্লসি হায়জরি।
এগী ইমুংগী মীওইশিং, ‘মন কী বাত’কী থৌরমদা ঐখোয়গী নহাশিংগী তৌবা ঙম্বা কয়াগী মতাংদা য়াম্না তোইনা খন্ন-নৈনৈ। ঙসি শান্ন-খোৎনবগী লম অসিদা, ঐখোয়গী নহাশিংনা লেপ্পা লৈতনা মাইপাকপা পুরক্লি। ঙসিগী ‘মন কী বাত’কী থৌরম অসিদা ঐখোয়গী শান্নরোইশিংনা, লৈবাক অসিগী ফিরাল ৱাংনা পাইহনখিবা তোর্নামেন্ত অমগী মতাংদা ৱাফম খরা হায়জগে। নুমিৎ খরগী মমাংদা চাইনাদা ৱার্ল্দ য়ুনিভর্সিতী গেম্স পাংথোকখি। মসিদা ভারতকী বেস্ত ইভর পার্ফোর্মেন্স হায়বদু ওইখি। ঐখোয়গী শান্নরোইশিং পুন্না মেদল ২৬ ফংবা ঙমখি। মসিদা গোল্দ মেদল ১১নি। ১৯৫৯দগী ৱার্ল্দ য়ুনিভর্সিতী গেম্স কয়া শরুক য়ারকপা অসিদা হৌজিক ফাওবদা পুন্না মেদল ১৮ খক্তমক ঙাইরি। দিকেদ কয়াসিদা, শুপ্নতংগী মেদল ১৮ অদুবু হন্দক্তি ঐখোয়গী শান্নরোইশিংনা মেদল ২৬ ফংবা ঙমখ্রে। ৱার্ল্দ য়ুনিভর্সিতী গেম্সতা মেদল ফংলক্লবা শাত্র নহা শান্নরোইশিং ফোন লাইনদা লৈরে। মখোয়গী মতাংদা ঐনা হান্না তাকচগে। য়ু.পি. লৈবি প্রগতিনা আর্চরীদা মেদল ফংখি। অসামদা লৈবা অম্লাননা এথলেতিক্সতা মেদল ফংখি। য়ু.পি.দা লৈবী প্রিয়াঙ্কানা রেস ৱাকতা মেদল ফংখি। মহারাস্ত্রদা লৈবী অভিদন্যানা শুতিংদা মেদল ফংখি।
মোদী জী :- ঐগী নহা শান্নরোইশিং, খুরুমজরি।
নহা শান্নরোইশিং :- খুরুমজরি সর।
মোদী জী :- নখোয়গা ৱারি শাবা ফংবসি য়াম্না নুংঙাইরে। অহানবদা, ভারতকী য়ুনিভর্সিতীশিংদগী খনগৎলক্লবা তীম নখোয়না লৈবাক্কী মিংচৎ পুরকপগীদমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ৱার্ল্দ য়ুনিভর্সিতী গেম্সতা নখোয়না ফজরবা পার্ফোর্মেন্স পীদুনা লৈবাক অসিগী মীপুম খুদিংমক্না চাউথোকচনবা তাঞ্জা পীনবীরে। মর অদুনা নখোয়বু য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
প্রগতি, ৱারি শাবসে নঙোন্দগী হৌরগে। নহাক্না মেদল অনি ফংবা ঙম্লক্লে, মসি ফংগনি হায়বসি হান্নদগী খনখিবরা? য়াম্না চাউনা মাইপাকপসিদা নশাদা করি ফাওই?
প্রগতি :- সার, ঐখোয়গী লৈবাকাক্কী ফিরাল য়াম্না ৱাংনা পাইহনবা ঙম্বসিদা, ঐ য়াম্না চাউথোকচবা পোকই। অহানবদা গোল্দ ফাইত য়ৌরম্বদগী লুজ তৌবা মতমদা য়াম্না নিংহন্নবা পোকখি। অদুবু অনিরক শুবদা মখা শুংতা তাহনবা য়াদে হায়বা ৱাখলদা লেপখি। অকোনবদা ফাইত অদু মাইপাকখি, পোদিয়মদা ঐখোয়না ফজনা সেলেব্রেত তৌখি। ঐখোয়না অদুক্কী মতিক নুংঙাইখি। লৈবাক্কীদমক্তা চাউথোকচবা পোকখি।
মোদী জী :- প্রগতি, নহাক ফিজিকেল্লী য়াম্না প্রোব্লেম ওইখিবনি। মদুদগী নহাক ফগৎলক্তুনা হোৎনরকখিবনি। মসি লৈবাক অসিগী নহাশিংগীদমক্তা তমজনিংঙাইনি। করি তৌখিবনো অমুক্তা হায়য়ু?
প্রগতি :- সার, মে ৫, ২০২০দা, ঐহাক ব্রেন হেমরেজ তৌখি। ভেন্তিলেতরদা লৈখি। ঐ হিংগনি, শিগনি হায়বা তম্বা ঙমখিদে, হিংলবশু ঐ করম্বা ফিভমদা লৈগনি হায়বা তম্বা ঙমখিদে? অদুবু ঐঙোন্দা থৌনাদি নিংহন্নখিদে, গ্রাউন্দা লেপ্তুনা তেন কাপখিগনি হায়না অদুমক লেপখি। ঐগী পুন্সি অসি তাইবং মপুনা কনবীরকপনি, মথংদা দোক্তর অমদি আর্চরীনা।
মোদী জী :- ঐখোয়গী ইরক্তা, অম্লানশু লৈরি। অম্লান, এথলেতিক্সতা পুক্নিং চংলকখিবসি মতৌ করম্ননো!
অম্লান :- নমস্তে সার।
মোদী জী :- নমস্কার, নমস্কার
অম্লান :- সার, অহানবদদি এথলেতিক্সতা ঐ য়াম্না খোইদারমদে। হান্নদি ঐহাক ফুতবোলদনা হেন্না কোইদারম্মি। অদুবু ঐগী ইয়াম্বগী মমান্নবনা অমনা ঐসে এথলেতিক্সকী কমপিতিশন্দা শরুক য়াও হায়না হায়রকখি। ঐশু ফরে হায়দুনা স্তেত মীত্তা শরুক য়াখি অদুবু ঐ মাইথিখি। মাইথিবসি ঐনা শুকপাম-পামখিদে। অদুদগী মথং-মথং লাক্তুনা এথলেতিক্সতা চংশিল্লে। হৌজিক্তি য়াম্না নুংঙাইরে। পাম্বশু য়াম্না হেনগৎলে।
মোদী জী :- অম্লান প্রক্তিস তৌবদি, অয়াম্বা মতমদা কদাইদা তৌই!
অম্লান :- অয়াম্বা মতমদা হাইদ্রবাত্তা, সাই রেদ্দী সারগী লমজিং মখাদা প্রক্তিস তৌই। অদুদগী ভুবনেশ্বরদা হোংলক্তুনা প্রোফেস্নেল্লী প্রক্তিস তৌবা হৌরে।
প্রিয়াঙ্কাশু লৈরি। প্রিয়াঙ্কা, নহাক ২০ কিলোমিতর রেস ৱাক্তা য়াওখিবনি। লৈবাক শিনবগী মীওইনা তারিবনি। মখোয়না স্পোর্তস অসিগী মতাংদা খঙবা পাম্মি। মশান্না অসিগী করি- করম্বা স্কিল মথৌ তাই হায়বা খরা হায়য়ু। লোইননা নহাক্কী কেরিয়র অসি কদাই-কদাইদগী লাক্তুনা হৌজিক করম্বা ফিভমদা লৈরে।
প্রিয়াঙ্কা :- ঐগী মশান্না অসি য়াম্না লুবা অমনি। মসিদা জজ ৫ লৈগনি। করিগুম্বা, চেল্লুরবা, চোংলুরবা, জজনা মপান থোকহল্লক্কনি, লোইননা কম্লাক কোল্লুরবশু জজনা মপান থোকহল্লক্কনি। ঐ হন্দক্কী মতাং অদুদা ৱার্নিং অনি ফংখি। অদুদগী ঐনা তীমগীদমক্তা মেদল লৌগদবনি খন্দুনা স্পীত ফজনা কন্ত্রোল তৌখি। মরমদি, মফম অসিদা লৈবাক্কীদমক্তা লাকখিবনা, খুৎ হাংনা হনবা পামখিদে।
মোদী জী :- হোই, অদুগা পাবুং, ইবুং-ইপ্বাদি লোইনা নুংঙাইরিকো?
প্রিয়াঙ্কা :- হোই সার, ময়াম পুম্নমক নুংঙাইরি। সারনা ঐখোয়বু অশুক্কী মতিক পুক্নিং থৌগৎপী হায়দনা ঐগী পুম্নমক্তা পাউদম্লিবনি। তশেংনমক্কীশু, সার, য়াম্না নুংঙাইবা ফাওজৈ। ৱার্ল্দ য়ুনিভর্সিতী গেম্স অসি ভারত্তদি কনামত্তনা খঙবীদে। অদুবু হৌজিক্তি শান্নবগী লমদা সপোর্ত য়াম্না ফংবা হৌরে। ত্বীত কয়াদশু উবা ফংলে। ঐখোয়না মেদল কয়া অমা ফংবা ঙম্লে। ত্বীত্তা মতরাং কাইনা ইরি। য়াম্নশু নুংঙাই। ওলেমপিক্তা মেদল ফংলকপগুম ফাওই। মসিনশু ময়াম্নশুং পুক্নিং থৌগৎপীরি।
মোদী জী :- প্রিয়াঙ্কাবু ঐগী মাইকৈদগীশু থাগৎপা ৱাহৈ থম্লি। অদোম্না লৈবাক্কী মিংচৎ পুরক্লি। য়াইফবতা ওইবীয়ু। হৌজিক অভিদান্যাগ অমুক ৱারি শারসি।
অভিদন্যা :- খুরমজরি সার।
মোদী জী :- খুরুমজরি, ইশাগী মতাংদা খরা তাসি।
অভিদন্যা :- সার ঐ মহারাস্ত্রগী প্রোপর কোলাপুরদগীনি। ২৫ মিতর্স স্পোর্তস পিস্তল অমদি ১০ মিতর্স এয়র পিস্তল ইভেন্ত অনি অসি ঐহাক শান্নজৈখ। ঐহাক্কী ইমা-পাবুং হাইস্কুলগী ওজানি। ২০১৫দগী শুতিং তম্বা হৌরককি। শুতিং তম্বা হৌরকপদা, মতমদুদা কোলাপুরদা খুদোংচাবা কয়া ফংখিদে। বস তোংদুনা ৱাদগাওনদগী কোলাপুর ফাওবা চৎপদা, পুং ১.৩০ চংখি, হল্লকপগী পুং ১.৩০ অমুক্কা, ত্রেনিংদা পুং ৪, অসুম্না চত্থোক-চৎশিন অমদি ত্রেনিংগা পুন্না পুং ৬ – ৭ চংখ্রবনিনা স্কুলশু চৎপা ঙমদনা তোকপা কয়া য়াওখি। মদুদা, ইমা-পাবুংনা হায়রকখি, থাংজ- নোংমাইজিংসিদি শুতিং রেঞ্জতা মখোয়না থিনবীগে, অতৈ নুমিৎ খৈদনা অতোপ্পা মশান্নদা মাই ওন্সিল্লু হায়দনা, মরম অসিনা মশান্না কয়া অমা ঐনা শান্নরকপা ফংখি। ঐগী ইমা-পাবুং অনিমক শান্নবদা থৱাই য়াওজরবশু, শেল-থুমগী ফিভমদি ফত্তবনা, মখোয়না করিশু অহেনবা তৌবদি ঙম্লমদে। য়াম্না হেন্না খঙ-হৈবশু নৎচদে মখোয়, অদুনা ইমাগী মঙলান ওইরম্মি। লৈবাক্কী মীহুৎ ওইনা চত্তুনা মেদলশু লৌগদবনি হায়বসি ইমানা তত্তনা হায়বা ৱাহৈশিংনি। ইমা মঙলানবু অশেংবদা ওন্থোক্নবা, অঙাং ওইরিঙৈদগী শান্ন-খোৎনবদা থৱাই-হকচাং য়াওনা চংশিনখি। তাইক্বোন্দো ব্লেক বেল্তনি। বোক্সিং, জুদো, ফেন্সিং অমদি দিস্কস থ্রো মশান্নশিংসিদা শান্নরবা মতুংদা, ইং ২০১৫দগী শুতিং মশান্নদা চংশিনখি। চহি ২-৩ ঐ য়াম্না স্তধ্রগল তৌখি, য়ুনিভর্সিতী চেমপিয়নশিপ্তা মলেসিয়া চৎনবগীদমক্তা ঐহাক খল্লকখি, মদুদা ব্রোঞ্জ মেদলশু ফংজরকখি। মসিদগী ঈথিল অমশু ফংলকখি। মসিদগী ঐখোয়গী স্কুলনা শুতিং রেঞ্জ অমশু শেম্বীখি, মফম অদুদা ঐহাক ত্রেনিং চতথখি, অদুগী মতুং, ঐবু ত্রেনিং মখাতানা চত্থনবগীদমক্তা পুনেদা থাবীখি। মফম অদুদা গগন নরায়ন স্পোর্তস ফাউন্দেশনগী গন ফোর গ্লোরীগী মখাদা ত্রেনিং লৌরকখি। গগন সরনা ঐবু য়াম্না সপোর্ত তৌবীরকখি। ঐগী গেম্সতা পুক্নিং থৌগৎপীখি।
মোদী জী :- য়াম্না ফরে, নখোয় মরি ঐঙোন্দা করি করম্বা ৱাফম হায়নিংবা লৈ, ঐ তানবা ঙাইরিবনি। প্রগতি, অম্লান, প্রিয়াঙ্কা অমসুং অভিদান্যা। হায়য়ুনে, নখোয় মরিগী ৱাহৈ খরশু পাউদম্লকউ। হৌজিক ঐগা ৱারি শান্নরিঙৈসিদা।
অম্লান :- সার ৱাহং অমখক্তং হংজগে।
মোদী জী :- হংবীয়ু।
অম্লান :- সার, সারনা খ্বাইদগী পামজবা মশান্নসি করিনো?
মোদী জী :- শান্নবগী তাইবংদা, ভারতনা য়াম্না চাউথোকচফম থোকই। ঐদি লম অসিবু পুক্নিং য়াম্না থৌগৎলি, হোকী, ফুতবোল, কবাদ্দি, খো-খো মশান্নশিং অসি ঐখোয়গী লৈবাক্কা শাগোন্ননা চৎমিন্নরকপা মশান্ননি। মশান্নশিং অসিদা ফাওবদি, ঐখোয় মনিংদা লৈহৌফম থৌক্তে, আর্চরীদা ঐখোয়গী শান্নরোইশিংনা ফজবা পার্ফোরমেন্স উৎলি, শুতিংদশু য়াম্না ফজনা পার্ফোর্ম তৌরি। অদুগা ৱাফম অমনা ঐখোয়গী নহাশিং, ইমুংগী মীওইশিংদা, শান্ন-খোৎনবগী লমদা ৱাখল্লোন অমা হোংলকপগুম উবা ফংলে। হান্না লৈরম্বা মিৎয়েং অদু হৌজিক লৈত্রে। হান্নদি অঙাংশিং শান্নবা চৎপদা খাম্বীখিবা ঙাক্তনি। হৌজিক্তি মদুগী ফিভমদু নত্রে। অদোম্না মেদলশিং পুবীরক্লিবা ময়াম অদুনা ইমুং কয়া-কয়াবু পুক্নিং থৌগৎলি। মশান্না অমদা হেক্তা চংখিবদা, মাইপাক্তুনা লৈবাক্কী মিংচৎ পুরকই। মসিগী পাউশিংশু , খবরগী চেফোংশিংদা হেদলাইন ওইরি। স্কুল কোলেজশিংদা খন্ন-নৈনৈ। য়াম্না নুংঙাইরে! নখোয় ময়ামগা ৱারিশু শারে। ঐগী মাইকৈদগী হন্না-হন্না থাগৎচরি। য়াইফবতা ওইবীয়ু।
নহা শান্নরোইশিং :- য়াম্না নুংঙাইজৈ! থেঙ্ক্যু সার!
মোদী জী :- থাগৎচরি! খুরুমজরি।
এগী ইমুংগী মীওইশিং, হন্দক্কী ওগস্ত ১৫দা লৈবাক্না ময়াম পুন্না হোৎনবগী শক্তি অদু উবা ফংখ্রে। লৈবাক মচা পুম্নমক্কী হোৎনজমন্না হর ঘর তিরঙ্গা অভিয়ানবু, হর মন তিরঙ্গা অভিয়ান ওইহল্লে। অভিয়ান অসিগী মনুংদা রেকোর্দ কয়া অমশু থমখি। ইরৈবাকচাশিংনা ভারতকী মচু অহুমগী ফিরালশিং করোর ৩গী মথক্তা লৈনখি। পোস্ত ওফিস লাখ ১.৫গী কুত্থাংদা, ফ্লেগ করোর ১.৫০ রোম য়োনখি। মসিনা ঐখোয়গী থবকশুবশিং, ফি শাবশিং, মরু ওইনা নুপী ওইবীশিংগী আই তানবগী হিরমদা কান্নবা পীখি। মচু অহুমগী ফিরালগা লোইননা, সেল্ফী নম্দুনা থাগৎপদা, ইরৈবাকচাশিংনা অনোবা রেকোর্দ থমখ্রে। মমাং চহিগী ওগস্ত ১৫ ফাওবদা, ইরৈবাকচাশিং করোর ৫ রোম্না মচু অহুমগী ফিরালগা লোইননা সেল্ফী থাগৎখি। হন্দক্কী চহিদা মসি করোর ১০ হেনখি।
মরুপশিং, হৌজিক মতম অসি ‘মেরি মাতি, মেরা দেশ’ ইরৈবাক নিংবগী ৱাখল্লোন অসিদা ইহৌ শাগৎলি। লাক্লিবা সেপ্তেম্বর থাসিদা, খুঙ্গং খুদিংমক্তা, য়ুমথোং খুদিংমক্তগী লৈবাক খরা-খরা পুনশিনবগী থবক হৌরগনি। ওক্তোবরগী অরোইবা ফাওবা অমৃত কলশকী খোংচৎ লিসিং কয়া কয়া দেশকী রাজধানিদা থুংলগনি। হায়রিবা লৈবাকশিংসিনা দিল্লীগী অমৃত ভাতিকা শেমগৎপা হৌগনি। লৈবাকসিগী মীওই কয়ানা, অসিগুম্বা থবকশিং অসিবু মাই শোইদনা পাকহনগনি হায়বসি ঐহাক্না থাজজৈ।
ঐগী ইমুংগী মীওইশিং, হন্দক্তি ঐনা সংস্কৃত লোলদা চিথি কয়ামরুম ফংঙি। মসিগী মরমদি, থৱান থাগী পুর্নিমা অসিদা মালেমগী সংস্কৃত নুমিৎ হায়না পাংথোক্লি।
সর্বভ্যা বিস্বা সংস্কৃত দিৱস্যা হারদয়াহা সুভকাম্মনাহ
ময়াম পুম্নমকপু মালেমগী সংস্কৃতকী নুমিৎ অসিদা হন্না-হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। সংস্কৃত হায়বা লোল অসি খ্বাইদগী লিরবা লোল অমনি। লোল অসি অনৌবা লোল ময়াম অসিগী অপোকপীনি। সংস্কৃত লোল অসি অরিবা লোল অমা ওইবগা লোইন-লোইননা বিগ্যানগী অমসুং ব্যাকরনগী হৌরকফম্নি। চহি লিশিং কয়াগী মমাংদগী লৈরক্লবা অরিবা সভ্যতাগী গ্যান লৌশিং কয়া সংস্কৃত লোলদা ফংঙি। য়োগ, অয়ুরভেদ অমসুং ফিলোসোফী হায়রিবা বিসয়শিং অসিদা রিসর্চ কয়ামরুম অমশু হায়রিবা মাইকৈ অসোমদা থবক তৌরি, থিজিল্লি। মদুদি সংস্কৃত প্রোমোশন ফাউন্দেশন, সংস্কৃত ফোর য়োগ, সংস্কৃত ফোর অয়ুরভেদ অমসুং সংস্কৃত ফোর বুধিজম অসিনচিং কোর্স কয়ানি। ‘সংস্কৃত ভার্তী’না মীওই কয়াবু সংস্কৃত তম্বীবগী থবক চত্থরি। মসিদা অদোম্না নুমিৎ ১০নিগী ‘সংস্কৃত ভাশন শিৱির’দা শরুক য়াবা য়াগনি। ময়াম্না সংস্কৃত লোলবু য়াম্না মরু ওইনা লৌবসি উবদা, ঐহাক য়াম্না হরাওবা পোকই। হৌখিবা চহি কয়াগী মমাংদগী মরু ওইবা থৌদাং কয়া লৈ। মসিদা সংস্কৃত দীম য়ুনিভর্সিতী ৩ লৈ। মসি ২০২০দা সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতী ওন্থোকখ্রে। তোঙান-তোঙানবা সহরশিংদা সংস্কৃত বিস্ববিধ্যালয়, কোলেজ কয়া অমশুং ওর্গানাইজেশন কয়া লিংখৎলে। আই.আই.তি অমশুং আই.আই.এম. হায়রিবা ওর্গনাইজেশনশিংদা সংস্কৃত কেন্দ্রশু থম্লি।
মরুপশিং, অদোম্না শোইদনমক পুক্নিং ফাওবীরমগনি। ঐখোয়গী সংস্কৃতিগা খুৎশম্নবা ঐখোয়গী চৎনবী, ঐখোয়গী ইমা লোল। ঐখোয়না ঐখোয়গী ইমা লোলগা শম্নজবগুম সংস্কৃতকী চৎনবীগশু শম্নৈ। মসি ঐখোয়গী থাইনদগী লৈরক্লবা ইরলনি। অসুম্না ভারত্তশু তেলিগু লোলশু ইমা লোল অমনি। ওগস্ত তাং ২৯ অসি তেলিগু দিবস পাংথোক্লি।
অন্দারিকি তেলিগু ভাশা দিনোতসব শুভকাঙ্কশলু
পুম্নমকপু তেলিগু দিবসনা লাকপসিদা হন্ন-হন্না থাগৎচরি। তেলিগু লোন্দা সহিত্যগী ওইবা অথোইবা ভারত্য সংস্কৃতীগী মমল য়াম্লবা মগুন কয়া লোত্তুনা লৈরি। তেলিগু লোনগী পুক্কৈদগী কান্নবা কয়া লৈবাকসিনা ফংলি।
ঐগী ইমুংগী মীওইশিং, ‘মন কী বাত’কী তাঙ্ককসিদা তুরিজমগী মতাংদা খন্নখি। পোৎশকশিং মফমশিংবু বু ইশানা য়েংজবা, খঙজবা, খঙনবা হোৎনবসিনা মিৎকুপ খরদং অনৌবা তোঙাননুংঙাইবা পীরি।
মীয়াম্না সমুদ্রগী ফজবা ময়ামশিং শিংথানরবশু, সমুদ্রবু উরদ্রগদি মদুগী ফজবা নিংথিবা কয়াদুগী মরদা খঙবা ঙমদে। কনা অমনা হিমালয়গী নিংথিবা ফজবা কয়া শিংথারবশু, মদুবু উরুদ্রগদি, ফজবদু খঙবা ঙম্লোই। মরম অদুনা অদোম্না তাঞ্জা ফংলগদি, লৈবাক অসিগী ফজবা, ঐখোয়গী দাইভর্সিতী শোইদনা য়েংবা চৎপীয়ু। ঐখোয়না মফম কয়া কোইনা চৎলবশু, ঐখোয়গী সহরশিং অমসুং রাজ্যশিংদা য়েংবা য়াবা অফবা মফম কয়াশু লৈরি।
মীওই খরা অমদি মশাগী স্র অমশুং ইতিহাসকা শাগোন্নরবা মফমশিংগী মরমদা নিংথিনা খঙদে। নোংমা ধনপাল জীদশু থোক্লম্মি, ধনপাল জী বেঙ্গলুরুগী ত্রান্সপোর্ত ওফিসকী দ্রাইভরনি। চহি ১৭কী মমাংদা, মহাক সাইত সীয়িং ৱিংগী থৌদাং লৌরম্মি। মহাকপু হৌজিক্তি বেঙ্গলুরু দর্সিনি হাইনা খঙনরে। ধনপাল জীনা লম কোইবশিংবু সহরগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা য়েংবদা লমজিংঙি। অসুম্না তুরিস্ত ত্রিপ অমদা, তুরিস্ত অমনা বেঙ্গলুরুদা তেঙ্কপু সেনকি তেঙ্ক করিগী কৌরিবনো হায়না হংলকই। মহাক্না মদুগী পাউখুম খঙলমদে। মদুদগী মহাক্না খঙননবা য়াম্না কন্না হোৎনরম্মি। মহাক্কী লৈরম্লিবা পোৎলমশিং অদুবু খঙননবা হোৎনবা অসিদা নুংদা হক্তুনা থম্লম্বা পোৎলম কয়া থেংনখি। মহাক্না অদুক্কী মতিক পুক্নিং চংখ্রে। হায়রিবা থবক অসিদা ধনপাল জী, ইপিগ্রাফী, হায়বদি নুংদা হক্তুনা ইবশিংগী নৈনবা হিরমদা দিপ্লোমাশু তৌথোক্লে। হৌজিক্তি মহাক থবক্তগী পোত্থারে অদুবু বেঙ্গলুরুগী পুৱারিদা নৈনবদদি তোক্ত্রি।
মরুপশিং, ব্রিয়ান দি. খরপ্রানগী মতাংদা ৱাফম খরদং পঞ্জবদা নুংঙাইবা পোকচৈ। মহাক মঘালয়াদগীনি। মহাক্না স্পেয়িলোলোজীগী মতাংদা থৱায় য়াম্না য়াওই অরাইবা লোলদা হায়রগা, মসিগী আর্থ অসি কেবশিংগী মরমদা নৈনবা, মহাক্না ৱারি মচা কয়া পাবদগী ইন্তরেস্ত অশি লৈরকখিবনি। ১৯৬৪দা মহাক্না স্কুলগী মহৈরোই অমা ওইনা অহানবা এক্সপ্লোরেশন তৌখি। ১৯৯০দা মহাক্না মহাক্কী মরুপশিংগা পুল্লগা এসোসিয়েশন অঞা লিংখৎখি। লোইননা মঘালয়াগী ময়াম্না খঙনদবা কেবশিংগী মরমদা খঙনবা হোৎনখি। অসুম তৌনা মহাক্না মহাক্কী তীমগা লোইননা, মেঘালয়াগী কেব ১৭০০ হেনবা থিদুনা পুথোকখি অমসুং রাজ্য অসিবু ৱার্ল্দ কেব মেবতা য়াওহনখি। ভারতকী খ্বাইদগী শাংবা অমশুং লুবা কেবশিং খরদি মেঘালয়াদা লৈ। ব্রিয়ান জী অমশুং মহাক্কী তীম্না কেব ফাউনা, হায়বদি কেবশিংদা লৈবা মালেমশিংগী মফম অতৈদা ফংদ্রবা, থৱায় পানবা জিবশিংগী মরমদা থিজিনখি। ঐহাক্না তীম অসিনা তৌরিবা থবকশিং অদুবু থাগৎচরি, লোইননা ময়ামশু মঘালয়াদা চৎপীদুনা কেবশিং অদু য়েংবীরুনবা প্লান শিনবীয়ু।
ঐগী ইমুংশিংগী মীওইশিংদা হায়জনিংবা অমনা, দেরী সেক্তর অসি ঐখোয়গী লৈবাক্কী ওইবা য়াম্না মরু ওইবা সেক্তর অমনি। মসিনা ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিংগী পুন্সিদা য়াম্না অচৌবা অওনবা অমা লাকহনবদা য়াম্না মরু ওইরবা থৌদাং অমা লৌরি। এসিয়াগী ওইনা খ্বাইদগী চাউবা দেরী অমা ওইনা খঙনরিবা গুজরাতকী বানস দেরীগী য়াম্না ইন্তরেস্তিং ওইবা ইনিসিয়েতিব অমগী মতাংদা পাউ অমা ফংজখি। মফম অসিদা, নুমিৎ খুদিংগী ওইনা, চাউরাক্না শঙ্গোম লিতর লাখ ৭৫মুক প্রোসেস তৌদুনা পুথোকপা ঙম্লি। মসিদগী অতোপ-অতোপ্পা স্তেতশিং থাবগী থবক তৌরি। মসিবু মতম চানা দেলিভরী তৌননবা তেঙ্করশিং নত্রগা শঙ্গোমগী ত্রেনশিংদা শিজিন্নৈ। অদুবু মসিমকশু অরাইবা খক ওইখিদে। লোদিং-অনলোদিং তৌবনচিংবদা মতম য়াম্না চংঙি। অদুগা অমনা শঙ্গোম য়াম্না বিন্ধা ওন্দুনা মাংঙি, অসিগুম্বা অৱাবা ফিভম অসি মায়োক্নবা ঙম্নবা, ভারতকী রেলগী ওইবা, অনৌবা থৌওং অমা পাইখৎলি। রেলৱেনা ত্রক ওন ত্রেক কৌবা অনৌবা থৌওং অসিগা মরি লৈননা, পাল্লমপুরদগী ন্যু রেৱারি ফাওবা থবক পাইখৎখি। ত্রক ওন ত্রেননা পীবা খুদোংচাবসি অদুক্কী মতিক পেনবা হায়বদু থোকই। মরমদি, মসিগী মতেংনা শঙ্গোমগী ত্রকশিংবু ত্রেনগী মথক্তা থৌগৎহন্দুনা ত্রান্সপোর্তেশনগী অৱাবশিং অদুবু কোকহল্লি। মসিনা অৱাবা ময়াম অমা কোকহন্দুনা য়াম্না লাইনা মতম ইচং-চংহন্দনা শঙ্গোম য়ৌহনবা ঙম্মি। হায়রিবা থবকসি হান্নদি ৱানা পুং ৩০ চংনা হোৎনরম্বনি। মসিদা নত্তনা গারিগী ইঞ্জিনগী চংলম্বা খর্জ কয়াদা নত্তনা, অমোৎপা মৈখু থোকহনবদগীশু কনবা ঙম্লে। লোইননা, গারি দ্রাইভরশিংগী হিংবগী পুন্সি লম্বিদশু কান্নবা কয়া পীরি।
মরুপশিং, ঐখোয়গী শঙ্গোম দেরীশিং কয়া অমশুং অনৌবা ৱাখল্লোন লাকপদগী, কেলক্তিব ইফর্তকা লোইননা মাংলোমদা অসুম চংশিনবা ঙম্মি। অকোইবগী ঈশিং-নুংশিৎপু য়োকখৎপগী মতাংদশু, বানস দেরীনা করি করি থবক-থৌরম পাইখত্তুনা মাংলোমদা চংশিল্লি হায়বসি ঐখোয়না সীদবোলগী উ-পাম্বী থাবগী খোংজংগী মতাংদগী খঙা ঙম্মি। মেন্যুর মেনেজমেন্ত তৌদুনা, বারানসিসি মিল্ক য়ুনিয়ন্না ঐখোয়গী লৌমীশিংগী ইনকম হেনগৎহনবদা মতেং পাংঙি। কেরলাগী মালাবার মিল্ক য়ুনিয়ন দেরীনা হোৎনজবা অদু অঙকপগী মশক অমা ওইখি। দেরী অসিনা শং-শনগী ওইবা লাইনা কয়া লাইয়েংদুনা আয়ুরবেদিক মেদিসিনশিং চাউখৎহন্নবগী মাইকৈলোমদা কন্না চংশিল্লি।
মরুপশিং, হৌজিক্কী মতম অসিদা মীওই কয়ানা ঙসিদি দেরীবু শিজিন্নদুনা, হেন্না দাইভর্সিইফাইদ ওইবা মওংদা ওইহল্লে। মতাং অসিগা মরি লৈননা, রাজস্থানগী কোতাদা, দেরী ফার্ম চলাইরিবা, অমনপ্রীত সিংগী মরমদা খঙহঞ্জনিংঙি। মহাক্না দেরীগী থবক অসিগা লোইননা বায়ো গ্যাস শিজিন্নবগী মাইকৈদা খোং থাংজিন্দুনা, বায়োগ্যাস প্লান্ত অনিশু লিংখৎখি। মসিনা মরম ওইরগা মৈ শিজিন্নবগী চাং চাদা ৭০ হন্থহল্লি। মহাক্কী অসিগুম্বা থবক অসিনা লৈবাক্কী অতৈ দেরী ফার্মরশিংবুশু লম অসোমদা থৱায় চংশিলহল্লি। অদুনা ঙসিদি দেরী কয়া বায়োগ্যাসকী থবক অসিদা পুক্নিং চঙশিন্নরে। মতৌ অসিগুম্বা কম্যুনিতী দ্রিভন ভেল্যু এদিশন অসিনা পুক্নিং থৌগৎপদা মতেং পাংঙি। লৈবাক পুম্বদা, ত্রেন্ত অসি লেপ্পা লৈতনা চত্থগনি হায়বগী থাজবা থমজগে।
ঐগী ইমুংগী মীওইশিং, মন কী বাত্তা ঙসিগী ওইনা হায়রিবশিং অসিখক থমজগে। হৌজিক্তি কুম্মৈ হরাওগী মতমশু নকশিল্লক্লবনি, ময়াম পুম্নকপু রক্সা বন্ধনগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি। কুম্মৈ হরাওবা শরুক য়াবা মতমদা, ভোকেল ফোর লোকেলগী মন্ত্রবু শোইদনা নিংশিংবীয়ু। ‘আত্মানির্ভর ভারত’ হায়রিবা খোংজং অসি লৈবাক প্রজা পুম্বগী ওইবা মশা-মশাগী খোংজং অমনি। কুম্মৈ হরাওগী ওইবা মফমশিং অমদি অকোইবদা লৈবা মফমশিংবু ঐখোয়না লু-নান্না থমগদবনি; মদুবু কাওবীগনু মতম চুপ্পদা। মথংগী তাঞ্জা অমদা ‘মন কী বাত’তা অতোপ্পা হিরম কয়া অমগা লোইননা অমুক থেংনখিসি। লৈবাক্কী প্রজা কয়ামরুমগী হোৎনবগী মাইপাকপগী ৱারি কয়া অমগী মতাংদা অমুক খন্নখিসি। মতম অদুফাওবতংদি কাইনয়াথং পীনবীসি।
থাগৎচরি, খুরুমজরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 104th Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 27.08.2023
27 AUG 2023 11:45AM by PIB Delhi
My dear family members, Namaskar. A very warm welcome to you once again in the August episode of Mann Ki Baat. I don't recall if it has ever happened that in the month of Sawan, 'Mann Ki Baat' program was held twice, but, this time, the same is happening. Sawan means the month of Mahashiv, the month of festivities and fervour. The success of Chandrayaan has enhanced this atmosphere of celebration manifold. It has been more than three days that Chandrayaan has reached the moon. This success is so grand that any amount of discussion about it would be inadequate. When I am talking to you today, I am reminded of a few lines of an old poem of mine...
Raise your head high
To slice the densest of clouds
It’s time to devote ourselves
To the resolve of spreading radiance
Well, the sun has just risen
Treading ahead with a firm resolve,
Crossing every deterrent; nay barrier
To dispel the scourge of utter darkness
Well, the sun has just risen.
And then one realises…
Even the sun has just risen…
Albeit…shining across many a dense cloud
Yet….holding the head sky high!
My family members, on the 23rd of August, India and India's Chandrayaan have proved that some suns of resolve rise on the moon as well. Mission Chandrayaan has become a symbol of the spirit of New India, which wants to ensure victory, and also knows how to win in any situation.
Friends, there has been one aspect of this mission which I specially want to discuss with all of you today. You might remember this time I have expressed from Red Fort that we have to strengthen Women Led Development as a national character. Where the might of women power is added, the impossible can also be made possible. India's Mission Chandrayaan is also a live example of woman power. Many women scientists and engineers have been directly involved in this entire mission. They have handled many important responsibilities like project director, project manager of different systems. The daughters of India are now challenging even the Space which is considered infinite. When the daughters of a country become so ambitious, who can stop that country from becoming developed!
Friends, we have accomplished such a lofty flight since today our dreams are big and our efforts are also big. Along with our scientists, other sectors have also played an important role in the success of Chandrayaan-3. Many countrymen have contributed in ensuring all the parts and meeting technical requirements. When everyone's efforts converged, success was also achieved. This is the biggest success of Chandrayaan-3. I wish that in future too our space sector will achieve innumerable successes like this with collective efforts.
My family members, the month of September is going to be witness to the potential of India. India is fully prepared for the G-20 Leaders Summit to be held next month. Heads of 40 countries and many Global Organizations are coming to the capital Delhi to participate in this event. This will be the biggest participation ever in the history of the G-20 Summit. During her presidency, India has made G-20 a more inclusive forum. The African Union also joined the G-20 on India’s invitation and the voice of the people of Africa reached this important platform of the world. Friends, since India took over the presidency of the G-20 in Bali last year, so much has happened that it fills us with pride. Moving away from the tradition of holding big events in Delhi, we took them to different cities of the country. About 200 meetings related to this were organized in 60 cities across the country. Wherever the G-20 Delegates went, people warmly welcomed them. These delegates were very impressed, seeing the diversity of our country and our vibrant democracy. They also realized that there are so many possibilities in India.
Friends, Our Presidency of the G-20 is a People's Presidency, in which the spirit of public participation is at the forefront. Among the eleven Engagement Groups of G-20, Academia, Civil Society, Youth, Women, our Parliamentarians, Entrepreneurs and people associated with Urban Administration played an important role. In one way or the other, more than 1.5 crore people are associated with the events being organized across the country regarding this. In this effort of ours for public participation, not just one, but two world records have also been created. The participation of 1.25 lakh students from 800 schools in the G-20 Quiz held in Varanasi became a new world record. At the same time, the Lambani artisans also did wonders. 450 artisans have showcased their skill and craftsmanship by creating an amazing collection of around 1800 Unique Patches. Every representative who came to the G-20 was amazed to see the artistic diversity of our country. One such grand program was organized in Surat. 15,000 women from 15 states participated in the 'Saree Walkathon' held there. This program not only gave a boost to Surat's Textile Industry, 'Vocal for Local' also got a fillip and also paved the way for Local to become Global. After the G-20 meeting in Srinagar, a huge increase in the number of tourists to Kashmir is being seen. I urge all countrymen to come together to make the G-20 summit successful and bring glory to the country.
My family members, in episodes of 'Mann Ki Baat', we often discuss the potential of our young generation. Today, sports is one area where our youth are continuously achieving new successes. Today in 'Mann Ki Baat', I will talk about a tournament where recently our players have raised the national flag. A few days ago the World University Games were held in China. India displayed her best ever performance in these games this time. Our players won 26 medals in all, out of which 11 were Gold Medals. You will be pleased to know that even if we add all the medals won in all the World University Games that have been held since 1959, this number reaches only 18. In all these decades just 18 whereas this time our players won 26 medals. Hence, some young sportspersons, students who have won medals in the World University Games are currently connected with me on the phone line. Let me first tell you about them. Pragati, a resident of UP, has won a medal in Archery. Amlan, a resident of Assam, has won a medal in Athletics. Priyanka, a resident of UP, has won a medal in Race Walk. Abhidanya, a resident of Maharashtra, has won a medal in Shooting.
Modi ji :- Namaskar my dear young players.
Young player :- Namaste Sir.
Modi ji :- It’s a nice feeling taking to you. First of all, I congratulate the team selected from the universities of India… you people have brought glory to the name of India. You have made every countryman proud through your performance in the World University Games. So first of all I congratulate you heartily.
Pragati, I am starting this conversation with you. First of all, tell me what had you thought when you left after winning two medals? And having achieved such a big victory, what are you feeling?
Pragati :- Sir, I was feeling very proud, I was feeling so good that I had returned with my country's flag hoisted so high… it is okay that once I had reached the Gold Fight, I had lost it and was regretting it. But the second time it was in my mind that if something happens now, I will not let it lower down. It has to flutter the highest in any situation. When we won the fight at the end, we celebrated very well on the same podium. That moment was very good. I was feeling so proud that I could not measure the feeling.
Modi ji :- Pragati, you were facing a big problem physically. You emerged out of that. This in itself is a great inspiration for the youth of the country. What had happened to you?
Pragati:- Sir, on the 5th of May, 2020, I had brain haemorrhage. I was on the ventilator. There was no surety whether I would survive or not and if at all, how would I survive? But certainly… yes, I had the inner courage that I have to go back to stand on the ground. I have to shoot the Arrow. If my life has been saved then the biggest role is of God, then doctor, then Archery.
Modi ji :- Amlan is also with us. Amlan, tell me how you developed so much of interest in athletics!
Amlan :- Ji Namaskar Sir.
Modi ji :- Namaskar, Namaskar
Amlan :- Sir, earlier there was not much interest towards Athletics. Earlier we were more into Football. But as my brother’s friend told me that Amlan you should go for athletics competitions. So I thought okay, so the first time I played the State Meet, I lost in it. I didn't like the defeat. So gradually, I got into athletics. Then slowly, now it is starting to be fun. So just like that my interest grew.
Modi ji :- Amlan just tell me where did you practice mostly!
Amlan :- Mostly I have practiced in Hyderabad, Under Sai Reddy sir. Then after that there was a shift to Bhubaneswar and from there I started professionally sir.
Ok, Priyanka is also with us. Priyanka, you were part of the 20 kilometer Race Walk Team. The whole country is listening to you today, and they want to know about this sport. Tell us what kind of skills are required for this. And what has been the trajectory of your career?
Priyanka :- In an event like mine it is very tough because there are five judges present. Even if we run, they will expel us or even if we get off the road a little, they will declare us out even if there is a jump. Or even if we bend our knees, they expel us and I was even given a warning twice. After that, I controlled my speed so much since somehow I had to win the team medal, at least from here. Because we have come here for the country and we do not want to leave empty handed.
Modi ji :- Yes, and are father, brother and others all fine?
Priyanka :- Yes sir, everything is fine, I tell everyone that you motivate us so much, really sir, I am feeling very good, because there is not even a lot of demand for a game like World University in India. It goes, but now we are getting so much support in this game also… we are seeing tweets…everyone is tweeting that we have won so many medals, so it is feeling very good that like Olympics, this too, is getting so much of encouragement.
Modi ji: Well, Priyanka, congratulations from my side. You have made a big name, let us talk to Abhidanya.
Abhidanya :- Namaste Sir.
Modi ji: Tell me about yourself.
Abhidanya :- Sir I am from Kolhapur proper, Maharashtra, I do both 25 metres sports pistol and 10 metres air pistol events in shooting. Both my parents are high school teachers and I started shooting in 2015. When I started shooting, there were not that many facilities available in Kolhapur. It takes one and a half hour to travel from Vadgaon to Kolhapur by bus, then one and a half hour to come back, and four hours of training, so like that, 6-7 hours for travelling and training, so I used to miss my school too, then Mummy-Papa said that beta, do one thing, we will take you to the shooting range on Saturday-Sunday, and the rest of the time you do other games. So I used to play a lot of games in my childhood, because both my parents were very much interested in sports, but they could not do anything, financial support was not that much and there was not that much of information available. Hence my mother had a big dream…wanted me to represent the country and then win a medal for the country. So to fulfil her dream, I used to take a lot of interest in sports since childhood and then I have also done Taekwondo, in that too, I am a black belt, and after doing many games like Boxing, Judo, fencing and discus throw, I came to shooting. Then I struggled a lot for 2-3 years and for the first time I got selected in Malaysia for the University Championship and I got Bronze Medal in that, so I actually got a push from there. Then my school made a shooting range for me…I used to train there and then they sent me to Pune for training. So there’s Gagan Narang Sports Foundation, Gun for Glory… I am training under it now… Gagan sir has supported me a lot and encouraged me for my game.
Modi ji :- Well, if all four of you want to say something to me, I would like to hear it. There should be Pragati, Amlan, Priyanka and Abhidanya. All of you are connected with me, so if you want to say something, I will definitely listen.
Amlan :- Sir, I have a question sir.
Modi ji :- Ji.
Amlan :- Which sport do you like best sir?
Modi ji :- India should bloom a lot in the world of sports and that is why I am promoting these things a lot, but hockey, football, kabaddi, kho-kho, these are games rooted to our land, in these, we should never lag behind. And I’m observing that our people, are doing well in archery, they are doing well in shooting. And secondly, I am seeing that our youth and even in our families also do not have that feeling towards sports which was there earlier. Earlier, when a child used to go to play, they used to stop, and now, times have changed and the success that you people have been achieving, motivates all the families. In every game, wherever our children are going, they return after accomplishing something or the other for the country. And such news is shown prominently in the country today…is also conveyed and also discussed in schools and colleges. Well! I felt very nice. Many many congratulations to all of you from my side. Many good wishes.
Young player :- Thank you very much! Thank you Sir! Thank you
Modi ji :- Thank you! Namaskar.
My family members, this time on 15th August, the country saw the power of 'Sabka Prayas'. The efforts of all the countrymen turned the 'Har Ghar Tiranga Abhiyan' into a 'Har Man Tiranga Abhiyan'. Many records were also made during this campaign. The countrymen purchased tricolors in crores. Around 1.5 crore tricolors were sold through 1.5 lakh post offices. Through that, our workers, weavers, and especially women have also earned hundreds of crores of rupees. This time the countrymen have created a new record in posting Selfie with the tricolor. Last year till August 15, about 5 crore countrymen had posted Selfiewith the tricolor. This year this number has also crossed 10 crores.
Friends, At present, the campaign to evoke the spirit of patriotism 'Meri Mati, Mera Desh' is in full swing in the country. In the month of September, there will be a campaign to collect soil from every house in every village of the country. The holy soil of the country will be deposited in thousands of Amrit Kalash urns. At the end of October, thousands will reach the country's capital Delhi with the Amrit Kalash Yatra. Amrit Vatika will be built in Delhi from this soil only. I am sure, the efforts of every countryman will make this campaign successful.
My family members, this time I have received many letters in Sanskrit language. The reason for this is that the Poornima of the month of Sawan, World Sanskrit Day is celebrated.
Sarvebhyah Vishwa Sanskrit Disasasya Haardayaha Shubhkamanah
Many felicitations to all of you on World Sanskrit Day. We all know that Sanskrit is one of the oldest languages in the world. It is also called the mother of many modern languages. Sanskrit is known for its antiquity as well as its scientificity and grammar. Much ancient knowledge of India has been preserved in Sanskrit language for thousands of years. People doing research on subjects like Yoga, Ayurveda and philosophy are now learning Sanskrit more and more. Many institutes are also doing very good work in this direction. Such as Sanskrit Promotion foundation runs many courses like Sanskrit for Yog, Sanskrit for Ayurveda and Sanskrit for Buddhism. 'Sanskrit Bharti' runs a campaign to teach Sanskrit to people. In this you can participate in a 10 day 'Sanskrit Conversation Camp'. I am happy that today awareness and pride in Sanskrit has increased among people. There is also a special contribution of the country in the past years behind this. For example, three Sanskrit Deemed Universities were made Central Universities in 2020. Many colleges and institutes of Sanskrit universities are also being run in different cities. Sanskrit centers are becoming very popular in institutes like IITs and IIMs.
Friends, you must have often experienced one thing, in order to connect with the roots, to connect with our culture, our tradition, there’s is a very powerful medium – our mother tongue. When we connect with our mother tongue, we naturally connect with our culture. We get connected with our Sanskars, we get connected with our tradition, we get connected with our ancient splendor. Similarly, India has another mother tongue, the glorious Telugu language. 29 August will be celebrated as Telugu Day.
Andariki Telugu Bhasha Dinotsava Shubhakankshalu |
Many many congratulations to all of you on Telugu Day. Many priceless gems of Indian culture are hidden in the literature and heritage of Telugu language. Many efforts are also being made to ensure that the whole country gets the benefit of this heritage of Telugu.
My family members, we have talked about tourism in many episodes of 'Mann Ki Baat'. Seeing things or places in person, understanding and living them for a few moments, offers a different experience.
No matter how much someone describes the ocean, we cannot feel its vastness without seeing the ocean. No matter how much one talks about the Himalayas, we cannot assess its beauty without seeing the Himalayas. That's why I often urge all of you that whenever we get a chance, we must go to see the beauty and diversity of our country. Often we also see one more thing…despite having searched every corner of the world, we are unaware of many best places and things in our own city or state.
Many times it happens that people do not know much about the historical places of their own city. Something similar happened with Dhanpal ji. Dhanapal ji used to work as a driver in the Transport Office of Bangalore. About 17 years ago, he was given a responsibility in the Sightseeing wing. Now people know it by the name of Bengaluru Darshini. Dhanpal ji used to take tourists to various tourist places of the city. On one such trip, a tourist asked him why the tank in Bangalore is called Senki Tank. He felt very bad that he did not know the answer. In such a situation, he focused on enhancing his own knowledge. In his passion to know his heritage, he found many stones and inscriptions. Dhanpal ji's mind was so absorbed in this task that he also did a Diploma in epigraphy i.e. the subject related to inscriptions. Though he is now retired, his passion to explore the history of Bengaluru is still alive.
Friends, I am very happy to tell you about Brian D. Kharpran. He is a resident of Meghalaya and has a great interest in speleology. In simple language, it means – study of caves. Years ago, this interest arose in him when he read several story books. In 1964, he did his first exploration as a schoolboy. In 1990, he along with his friend established an association and through this he started to find out about the unknown caves of Meghalaya. Within no time, he along with his team discovered more than 1700 caves in Meghalaya and put the state on the World Cave Map. Some of the longest and deepest caves in India are present in Meghalaya. Brian Ji and his team have also documented the Cave Fauna ie those creatures of the cave, which are not found anywhere else in the world. I appreciate the efforts of this entire team, as well as I urge you to make a plan to visit the caves of Meghalaya.
My family members, you all know that the Dairy Sector is one of the most important sectors of our country. It has played a very important role in bringing a big change in the lives of our mothers and sisters. Just a few days ago, I came to know about an interesting initiative of Banas Dairy of Gujarat. Banas Dairy is considered to be the biggest Dairy in Asia. On an average, 75 lakh liters of milk is processed here everyday. After this it is also sent to other states. For the timely delivery of milk here to other states, until now the support of tankers or milk trains was availed of. But there were no less challenges in that too. Firstly, loading and unloading used to take a lot of time and often the milk also used to get spoilt. To overcome this problem, Indian Railways did a new experiment. Railways started a Truck-on-Track facility from Palanpur to New Rewari. In this, milk trucks are directly loaded onto the train. That is, the major problem of transportation has been overcome by this. The results of the Truck-on-Track facility have been very satisfactory. Earlier the milk which used to take 30 hours to reach is now reaching in less than half the time. Due to this, whereas the pollution caused by fuel has stopped, the cost of fuel is also saved. Drivers of trucks have also benefited a lot from this, their life has become easier.
Friends, with collective efforts today, our dairies are also moving forward with modern thinking. How Banas Dairy has also taken a step forward in the direction of environmental protection is evident through the Seedball tree plantation campaign. Varanasi Milk Union is working on manure management to increase the income of our dairy farmers. The effort of Malabar Milk Union Dairy of Kerala is also very unique. It is engaged in developing Ayurvedic Medicines for the treatment of animal diseases.
Friends, today there are many people who are diversifying by adopting dairy. You must also know about Amanpreet Singh, who is running a dairy farm in Kota, Rajasthan. Along with dairy, he also focused on Biogas and set up two biogas plants. Due to this, their expenditure on electricity has reduced by about 70 percent. This effort of his is going to inspire dairy farmers across the country. Today many big dairies are focusing on biogas. This type of Community Driven Value addition is very exciting. I am sure that such trends will continue throughout the country.
My family members, that's all today in Mann Ki Baat. The season of festivals has also arrived. Happy Raksha Bandhan as well to all of you in advance. At the time of celebration, we also have to remember the mantra of Vocal for Local. This campaign of ‘Atmanirbhar Bharat' is the every countryman’s own campaign. And during the festive atmosphere, we have to keep holy places and their vicinity clean; albeit for all times. Next time we will again have 'Mann Ki Baat', shall meet with some new topics. We will discuss to our heart’s content, some of the new efforts of the countrymen and their success. Till then I take leave of you. Thank you very much.
Namaskar