ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
G-20 ସଂସ୍କୃତିମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବୈଠକରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
26 AUG 2023 10:08AM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର!
ବାରାଣାସୀକୁ ସ୍ୱାଗତ, ଯାହା କାଶୀ ନାମରେ ମଧ୍ୟ ବେଶ କରିଚିତ । ମୁଁ ଆନନ୍ଦିତ ଯେ, ଆପଣମାନେ ବାରାଣାସୀରେ ବୈଠକ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ହେଉଛି ମୋର ସଂସଦୀୟ ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀ । କାଶୀ କେବଳ ଦୁନିଆର ସର୍ବ ପୁରାତନ ଜୀବନ୍ତ ସହର ନୁହେଁ । ଏଠାରୁ କିଛି ଦୂରରେ ଅଛି ସାରନାଥ, ଯେଉଁଠାରେ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧ ତାଙ୍କର ପ୍ରଥମ ଉପଦେଶ ଦେଇଥିଲେ।
କାଶୀକୁ ‘ସୁଜ୍ଞାନ, ଧର୍ମ, ଏବଂ ସପ୍ତରାଶି’ର ସହର କୁହାଯାଏ - ଜ୍ଞାନ, କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଏବଂ ସତ୍ୟର ଏକ ଭଣ୍ଡାର । ଏହା ବାସ୍ତବରେ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ରାଜଧାନୀ । ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଆପଣମାନେ ନିଜର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଗଙ୍ଗା ଆରତୀ ଦେଖିବା, ସାରନାଥ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ଏବଂ କାଶୀଙ୍କ ସୁସ୍ବାଦୁ ଖାଦ୍ୟ ନମୁନା ଖାଇବା ପାଇଁ କିଛି ସମୟ ରଖିଥିବେ ।
ମହାମହିମ,
ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ସାମର୍ଥ୍ୟ ହେଉଛି ଏକାଠି କରିବା । ଏହା ଆମକୁ ବିଭିନ୍ନ ପୃଷ୍ଠଭୂମି ଏବଂ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ବୁଝିବାରେ ସକ୍ଷମ କରେ । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ, ଆପଣଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ସମଗ୍ର ମାନବିକତା ପାଇଁ ଅପାର ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରେ । ଆମେ ଭାରତରେ ଆମର ଅନନ୍ତ ଏବଂ ବିବିଧ ସଂସ୍କୃତି ପାଇଁ ବହୁତ ଗର୍ବିତ । ଆମର ଅପରିଚିତ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱର ସହ ଯୋଡି ହୋଇ ରହିଥାଉ । ଆମେ ଆମର ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳଗୁଡିକର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବା ପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛୁ । ଆମେ କେବଳ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ନୁହେଁ, ଭାରତର ସମସ୍ତ ଗ୍ରାମ ସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ ଆମର ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପତ୍ତି ଏବଂ କଳାକାରମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ ବା ରେଖାଙ୍କିତ କରିଛୁ । ଆମ ସଂସ୍କୃତିକୁ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଅନେକ କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରମୁଖ ହେଉଛି ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଆଦିବାସୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଏହି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଜୀବନ୍ତ ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ । ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଆମର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ରହିଛି । ଏହା ହେଉଛି ଏଧରଣର ଏକ ପ୍ରକାର ପ୍ରୟାସ ଯାହାକି ଭାରତର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି । ଆମେ ମଧ୍ୟ ‘ଯୁଗେ ଯୁଗେ ଭାରତ’ଜାତୀୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ । ଏହାର ନିର୍ମାଣ ଶେଷ ହେବା ପରେ ଏହା ବିଶ୍ୱର ବୃହତ୍ତ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ହେବ । ଏହା 5000 ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି ଭାରତର ଇତିହାସ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ ।
ମହାମହିମ,
ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପତ୍ତିର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ହେଉଛି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ । ଆଉ ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କର ଉଦ୍ୟମକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି । ବାସ୍ତବରେ, ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତମୂଳକ ଐତିହ୍ୟ କେବଳ ବସ୍ତୁ ମୂଲ୍ୟର ନୁହେଁ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ଜାତିର ଇତିହାସ ଏବଂ ପରିଚୟ । ସମସ୍ତଙ୍କର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ପ୍ରବେଶ ଏବଂ ଉପଭୋଗ କରିବାର ଅଧିକାର ଅଛି । 2024 ପରଠାରୁ, ଭାରତ ଏପରି ଶହ ଶହ କଳାକୃତି ଫେରାଇ ଆଣିଛି ଯାହା ଆମର ପ୍ରାଚୀନ ସଭ୍ୟତାର ଗୌରବ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ । ‘ଜୀବନ୍ତ ଐତିହ୍ୟ’ପ୍ରତି ଆପଣମାନଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ସହିତ ‘ଜୀବନ ପାଇଁ ସଂସ୍କୃତି’ଲାଗି ଆପଣମାନଙ୍କର ଅବଦାନକୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି । ବାସ୍ତବରେ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ କେବଳ ପଥରରେ ଅଙ୍କିତ ହୋଇ ନ ଥାଏ । ଏହା ମଧ୍ୟ ପରମ୍ପରା, ରୀତିନୀତି ଏବଂ ପର୍ବ ପର୍ବାଣୀ ଯାହା ପିଢୀ ପରେ ପିଢୀକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇ ଥାଏ । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ସ୍ଥାୟୀ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ଜୀବନ ଶୈଳୀକୁ ଅଭିବୃଦ୍ଧି କରିବ ।
ମହାମହିମ,
ଆମେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ ଯେ, ଐତିହ୍ୟ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବିବିଧକରଣ ପାଇଁ ହେଉଛି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ପତ୍ତି । ଏହା ଆମ ମନ୍ତ୍ରରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି, ‘ବିକାଶ ଭି ବିରାସତ ଭି’, ‘ବିକାଶ ମଧ୍ୟ ଐତିହ୍ୟ ମଧ୍ୟ’- ବିକାଶ ସହିତ ଐତିହ୍ୟ ମଧ୍ୟ । ପ୍ରାୟ 3000 ଅନନ୍ୟ କଳା ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ସହିତ ଭାରତ, ଏହାର 2000 ବର୍ଷର ପୁରୁଣା ହସ୍ତ କଳା ଐତିହ୍ୟ ପାଇଁ ଗର୍ବିତ । ଆମର ‘ଏକ ଜିଲ୍ଲା, ଏକ ଉତ୍ପାଦ’ ପଦକ୍ଷେପ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ସହିତ ଭାରତୀୟ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକର ଅନନ୍ୟ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ । ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳ ଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଦିଗରେ ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ବେଶ ଗୁରୁତ୍ୱ ରଖେ । ଏଗୁଡିକ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶକୁ ସୁଗମ କରିବ ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳତା ଏବଂ ନବସୃଜନକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ । ଆସନ୍ତା ମାସରେ ଭାରତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । 1.8 ବିଲିୟନ ଡଲାରର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଅଟକଳ ସହିତ ଏହା ପାରମ୍ପରିକ କାରିଗରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଇକୋ- ସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ଏହା ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ହସ୍ତଶିଳ୍ପରେ କଳା ନୈପୁଣ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟର ସଂରକ୍ଷଣରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସଂସ୍କୃତିକୁ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ହେଉଛି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସହଯୋଗୀ । ଭାରତରେ ଆମର ଏକ ଜାତୀୟ ଡିଜିଟାଲ୍ ଜିଲ୍ଲା ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଅଛି । ଏହା ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର କାହାଣୀ ଗୁଡିକ ପୁନଃଆବିଷ୍କାର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି । ଆମର ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରତୀକ ଓ ସଂକେତ ଗୁଡିକର ଉନ୍ନତ ସଂରକ୍ଷଣ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଆମେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବ୍ୟବହାର କରୁଛୁ । ଆମର ସାଂସ୍କୃତିକ ସ୍ଥାନଗୁଡିକୁ ଅଧିକ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଅନୁକୂଳ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବ୍ୟବହାର କରୁଛୁ ।
ମହାମହିମ,
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆପଣଙ୍କ ଗୋଷ୍ଠୀ ‘ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସଂସ୍କୃତି ଏକତା’ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ଏହା ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍ - ଏକ ପୃଥିବୀ, ଏକ ପରିବାର, ଏକ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଏତ୍ସାହକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ। ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତମୂଳକ ଫଳାଫଳ ସହିତ ଏକ G-20 ଆକ୍ସନ ପ୍ଲାନ୍ ପାଇଁ ଆପଣମାନେ ଯେଉଁ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ତାହାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି । ଆପଣମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ଚାରୋଟି ‘ସି’ Cs - ସଂସ୍କୃତି, ସୃଜନଶୀଳତା, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ସହଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି । ଏକ ଦୟାଳୁ, ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ ଏବଂ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ ପାଇଁ ଏହା ଆମକୁ ସଂସ୍କୃତିର ଶକ୍ତି ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ । ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏକ ବହୁତ ଫଳପ୍ରଦ ଏବଂ ସଫଳ ବୈଠକ ପାଇଁ କାମନା କରୁଛି ।
ଧନ୍ୟବାଦ !

Prime Minister's Office
Text of PM’s address at G20 Culture Ministers’ Meeting
26 AUG 2023 10:08AM by PIB Delhi
Namaskar!
Welcome to Varanasi, also known as Kashi. I am delighted that you are meeting in Varanasi, which happens to be my Parliamentary Constituency. Kashi is not just the world's oldest living city. Not far from here is Sarnath, where Lord Buddha delivered his first sermon. Kashi is said to be the city of ‘'सुज्ञान, धर्म, और सत्यराशि'’ - a treasure chest of knowledge, duty, and truth. It is indeed the cultural and spiritual capital of India. I hope you have kept some time in your program to watch the Ganga Aarti, to visit Sarnath, and sample the delicacies of Kashi.
Excellencies,
Culture has an inherent potential to unite. It enables us to understand diverse backgrounds and perspectives. And therefore, your work holds immense significance for entire humanity. We in India are very proud of our eternal and diverse culture. We also attach great value to our Intangible Cultural Heritage. We have been working hard to preserve and revitalize our heritage sites. We have mapped our cultural assets and artists, not just at the national level, but also at the level of all villages in India. We are also building several centers to celebrate our culture. Prime among them are the tribal museums in different parts of the country. These museums will showcase the vibrant culture of India's tribal communities. In New Delhi, we have the Prime Ministers’ Museum. This is a one of its kind effort which showcases India's democratic heritage. We are also building the ‘Yuge Yugeen Bharat’ National Museum. Once completed, it will stand as the world's largest museum. It will showcase India's history and culture spanning over 5000 years.
Excellencies,
The issue of restitution of cultural property is an important one. And, I welcome your efforts in this regard. After all, tangible heritage is not only of material value. It is also the history and identity of a nation. Everyone has the right to access and enjoy their cultural heritage. Since 2014, India has brought back hundreds of such artefacts that showcase the glory of our ancient civilization. I also commend your efforts towards ‘living heritage’ as well as your contributions to ‘Culture for LiFE’. After all, cultural heritage is not just what is cast in stone. It is also the traditions, customs and festivals that are handed down the generations. I am confident that your efforts will foster sustainable practices and lifestyles.
Excellencies,
We believe that heritage is a vital asset for economic growth and diversification. This is echoed in our mantra, ‘Vikas Bhi Virasat Bhi’- Development as well as Heritage. India takes pride in its 2,000 years old craft heritage, with nearly 3,000 unique arts and crafts. Our ‘One District, One Product’ initiative showcases the uniqueness of Indian crafts, while fostering self-reliance. Your efforts towards promoting Cultural and Creative Industries hold profound significance. These will facilitate inclusive economic development, and support creativity and innovation. In the coming month, India is going to roll out the PM Vishwakarma Yojana. With an initial outlay of one point eight billion dollars, it will create an eco-system of support for traditional artisans. It will enable them to flourish in their crafts and contribute to the preservation of India's rich cultural heritage.
Friends,
Technology is an important ally in celebrating culture. In India, we have a National Digital District Repository. It is helping to re-discover the stories of our freedom struggle. We are using technology to ensure better preservation of our cultural landmarks. We are also using technology to make our cultural places more tourist friendly.
Excellencies,
I am glad that your group has launched the ‘Culture Unites All’ campaign. It encapsulates the spirit of Vasudhaiva Kutumbakam - One Earth, One Family, One Future. I also commend the pivotal role you are playing to shape a G20 Action Plan with tangible outcomes. Your work reflects the importance of the four Cs - Culture, Creativity, Commerce and Collaboration. It will enable us to harness the power of culture to build a compassionate, inclusive and peaceful future. I wish you all a very productive and successful meeting.
Thank You!